Browse through our Interesting Nodes of Greek Associations & Organizations Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 06-11-17

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ιράκ: Έφοδος σε φάλαγγα ξένων εργαζομένων με αποτέλεσμα 14 ομήρους
  • [02] Πελόσι: Οι Δημοκρατικοί πρέπει τώρα να επιδείξουν πρόοδο για τον Αμερικανικό λαό
  • [03] Κακοκαιρία πλήττει την ανατολική ακτή των ΗΠΑ
  • [04] Λίβανος: Απομακρύνθηκαν 50.000 πυρομαχικά που δεν είχαν εκραγεί
  • [05] Ινδία-Ιράν: Πρόταση για την δημιουργία αγωγού μεταξύ των δύο χωρών
  • [06] Την ευημερία και ασφάλεια της Ασίας στηρίζουν οι ΗΠΑ
  • [07] Αννάν: Ανάπτυξη ειρηνευτικής δύναμης στο Νταρφούρ
  • [08] Ευρωπαϊκή πρόταση για την επίλυση του μεσανατολικού
  • [09] Ισόβια κάθειρξη σε αμερικανό στρατιώτη, βιαστή νεαρής ιρακινής
  • [10] Αντιφατικές πληροφορίες από το Ιράκ
  • [11] Συνομιλίες του προέδρου Μπούς με την βιετναμική ηγεσία
  • [12] To Iράν εξέφρασε την επιθυμία να συμβάλει στην επίλυση της διένεξης Ισραήλ-Παλαιστινίων
  • [13] Ενταση μεταξύ Γάλλων ειρηνοφρουρών των ΗΕ και Ισραηλινών στο Λίβανο
  • [14] Eγκρίθηκε από την αμερικανική γερουσία η πυρηνική συμφωνία ΗΠΑ-Ινδίας
  • [15] Συμφώνησε το Σουδάν να αναπτυχθεί στο Νταρφούρ μεικτή δύναμη ΗΕ και ΑΕ
  • [16] 15,000 άτομα συμμετείχαν στην φετινή πορεία για την επέτειο του Πολυτεχνείου
  • [17] Στο χαμηλότερο σημείο τους των τελευταίων 17 μηνών οι τιμές του πετρελαίου

  • [01] Ιράκ: Έφοδος σε φάλαγγα ξένων εργαζομένων με αποτέλεσμα 14 ομήρους

    17-11-2006

    Αμερικανοί στρατιωτικοί αξιωματούχοι δηλώνουν ότι φάλαγγα 19 οχημάτων στα οποία επέβαιναν ξένοι εργαζόμενοι στο Ιράκ, δέχτηκε επίθεση σε σημείο ελέγχου κοντά στη Νασιρίγια στο νότιο τμήμα της χώρας, με αποτέλεσμα να απαχθούν μέχρι και 14 άτομα.

    Οι ίδιοι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι 4 Αμερικανοί πιστεύεται ότι είναι μεταξύ των απαχθέντων, ενώ συμμαχικές δυνάμεις ψάχνουν να τους βρουν. Δημοσιογραφικές πληροφορίες αναφέρουν ότι εταιρεία του Κουβέιτ ήταν υπεύθυνη για την ασφάλεια της φάλαγγας που μετέβαινε απ' το Κουβέιτ σε βάση κοντά στη Νασιρίγια.

    Πληροφορίες αναφέρουν επίσης ότι η φάλαγγα σταμάτησε σε σημείο ελέγχου της Ιρακινής αστυνομίας, απ' ότι φαινόταν, αλλά δεν είναι ξεκάθαρο αν επρόκειτο για σημείο ελέγχου της αστυνομίας ή Σιιτών πολιτοφυλάκων. Αμερικανός αξιωματούχος δήλωσε ότι αφέθηκαν ελεύθεροι ορισμένοι απ' τους οδηγούς των οχημάτων της φάλαγγας και ανακρίνονται απ' τον αμερικανικό στρατό.

    Στο μεταξύ, η κυβέρνηση του Ιράκ εξέδωσε ένταλμα σύλληψης του ανώτερου Σουνίτη κληρικού της χώρας, Χαρίθ αλ Ντάρι, ο οποίος, σύμφωνα με δήλωση του υπουργού εσωτερικών του Ιράκ, κατηγορείται ότι υποθάλπει την τρομοκρατία. Δημοσιογραφικές πληροφορίες αναφέρουν ότι ο αλ Ντάρι βρίσκεται τώρα εκτός Ιράκ. Η δήλωση του υπουργού Εσωτερικών δεν έδινε περισσότερες λεπτομέρειες για το κατηγορητήριο, αλλά ο αλ Ντάρι έχει στο παρελθόν επικρίνει τον πρωθυπουργό, Νούρι Αλ Μαλίκι και την αμερικανική κατοχή του Ιράκ. Επίσης έχει προβεί σε σχόλια που θα μπορούσαν να ερμηνευτούν ως υποστήριξη προς την Αλ Κάιντα. Εκπρόσωπος του ανώτατου κληρικού δήλωσε στο τηλεοπτικό δίκτυο Αλ Τζαζίρα ότι το εν λόγω ένταλμα σύλληψης αποδεικνύει την πτώχευση της κυβέρνησης του Ιράκ, όπως είπε χαρακτηριστικά.

    Εξάλλου, η ιρακινή αστυνομία ανακοίνωσε ότι τουλάχιστον 15 άτομα σκοτώθηκαν την Πέμπτη από επιθέσεις στη Βαγδάτη. Ο ιρακινός υπουργός Ανώτατης Παιδείας δήλωσε ότι οι απαγωγείς δεκάδων ατόμων από το υπουργείο την Τρίτη, βασάνισαν και σκότωσαν ορισμένα από αυτά, σύμφωνα με τις μαρτυρίες ομήρων που αφέθηκαν ελεύθεροι τις τελευταίες δύο μέρες. Ο αριθμός των απαχθέντων την Τρίτη δεν είναι ξεκάθαρος, ενώ οι υποψίες για την ενέργεια αυτή εστιάζονται σε Σιίτες πολιτοφύλακες.

    Επίσης, ο ιρακινός πρωθυπουργός Νούρι αλ Μαλίκι που επισκέπτεται την Άγκυρα για συνομιλίες με τον πρωθυπουργό Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν, δήλωσε ότι η κυβέρνησή του δεν θα επιτρέψει σε Κούρδους αντάρτες να επιτίθενται κατά τουρκικών στόχων, εφορμώμενοι από το Ιράκ.

    [02] Πελόσι: Οι Δημοκρατικοί πρέπει τώρα να επιδείξουν πρόοδο για τον Αμερικανικό λαό

    17-11-2006

    Νάνσυ Πελόσι, Τζων Μέρθα και Στάνι Χόιερ

    Οι δημοκρατικοί στην Αμερικανική Βουλή των Αντιπροσώπων υποσχέθηκαν ότι θα συνεργαστούν μετά την εκλογή του βουλευτή από το Μαίρυλαντ, Στάνι Χόιερ, στο αξίωμα του ηγέτη της πλειοψηφίας. Μετά από έντονη αντιπαράθεση για το ποιος θα αναλάβει το αξίωμα του ηγέτη της πλειοψηφίας, και μετά από μυστική ψηφοφορία, ο κ. Χόιερ επικράτησε του Τζων Μέρθα, από την Πενσυλβάνια, γνωστού για την αντίθεση του στον πόλεμο στο Ιράκ.

    Η Νάνσυ Πελόσι, η νεοεκλεγμένη πρόεδρος της Αμερικανικής Βουλής, είχε υποστηρίξει τον κ. Μέρθα και όχι τον κ. Χόιερ που τελικά εξελέγη. Η κ. Πελόσι είναι η πρώτη γυναίκα πρόεδρος της Αμερικανικής Βουλής, αξίωμα τρίτο στην ιεραρχία μετά από αυτό του αντιπροέδρου και του προέδρου της χώρας.

    Η κ. Πελόσι δήλωσε χθες ότι το Δημοκρατικό κόμμα κατάφερε μια ιστορική νίκη και θα πρέπει τώρα να επιδείξει πρόοδο για τα θέματα που ενδιαφέρουν τον Αμερικανικό λαό.

    [03] Κακοκαιρία πλήττει την ανατολική ακτή των ΗΠΑ

    17-11-2006

    Ανεμοστρόβιλος έπληξε την Πέμπτη, την παραλιακή πόλη Ρίγκλγουντ της Βόρειας Καρολίνας, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους τουλάχιστον 7 άτομα και να τραυματιστούν αρκετά άλλα. Σύμφωνα με τα τοπικά μέσα ενημέρωσης, ο ανεμοστρόβιλος κατέστρεψε περίπου 30 κατοικίες, ενώ προξένησε αρκετές άλλες ζημίες ακόμα και στο οδικό δίκτυο. Ο κυβερνήτης της Βόρειας Καρολίνας, Μάικ Ησλευ, δήλωσε ότι τουλάχιστον 20 άτομα μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο, ενώ μέλη σωστικών συνεργείων συνεχίζουν τις έρευνές τους για 4 άτομα των οποίων αγνοείται η τύχη. Πλάνα της τηλεόρασης δείχνουν κομμένα δέντρα και ηλεκτροφόρα καλώδια, με αποτέλεσμα περίπου 13,000 κάτοικοι της περιοχής να έχουν μείνει χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα.

    Μετά την Βόρεια Καρολίνα η καταιγίδα μετακινήθηκε βορειότερα κατά μήκος της ανατολικής ακτής των ΗΠΑ, προκαλώντας πλημμύρες στην πολιτεία της Βιρτζίνια και στην μητροπολιτική περιοχή της Ουάσιγκτον. Η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία των ΗΠΑ εξέδωσε προειδοποίηση για πλημμύρες για τις πόλεις της Ουάσιγκτον και της Βαλτιμόρης.

    [04] Λίβανος: Απομακρύνθηκαν 50.000 πυρομαχικά που δεν είχαν εκραγεί

    17-11-2006

    Βόμβες διασποράς

    O υπεύθυνος του Στέητ Ντηπάρτμεντ για θέματα Εξωτερικής Βοήθειας, Ράνταλ Τομπάιας, δήλωσε ότι υποστηριζόμενες απ' τις ΗΠΑ ομάδες στο Λίβανο απομάκρυναν περίπου 50 χιλιάδες πυρομαχικά που δεν είχαν εκραγεί και τα οποία είχαν παραμείνει από τον πόλεμο μεταξύ Ισραήλ και Χεζμπολά. Σύμφωνα με τον κ. Τομπάιας 100 από τα 250 εκατομμύρια δολάρια που χορηγήθηκαν για την ανοικοδόμηση του Λίβανου έχουν ήδη ξοδευτεί σε έργα για την απομάκρυνση βομβών, το καθάρισμα πετρελαιοκηλίδων και την παροχή βοηθείας σε κτηνοτρόφους. Το μεγαλύτερο μέρος της ανοικοδόμησης επικεντρώνεται στη Νότια Βηρυτό και το νότιο Λίβανο, όπου σημειώθηκαν μεγάλες καταστροφές από τους Ισραηλινούς βομβαρδισμούς.

    [05] Ινδία-Ιράν: Πρόταση για την δημιουργία αγωγού μεταξύ των δύο χωρών

    17-11-2006

    Μανουχέρ Μοτάκι

    Ο πρωθυπουργός της Ινδίας, Μανμοχάν Σίνγκ και ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν, Μανουχέρ Μοτάκι, συναντήθηκαν στο Νέο Δελχί για να συζητήσουν το επίμαχο πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης και την πρόταση για δημιουργία αγωγού από το Ιράν στην Ινδία μέσω Πακιστάν. Ινδοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι οι κ. Σίνγκ και Μοτάκι εξέτασαν επίσης τις οικονομικές σχέσεις των δύο χωρών και την κατάσταση στο Αφγανιστάν και το Ιράκ. Ο κ. Μοτάκι πραγματοποιεί διήμερη επίσημη επίσκεψη στην Ινδία στα πλαίσια της οποίας είχε συνομιλίες και με τον Ινδό ομόλογο του. Ο κ. Μοτάκι δήλωσε ότι θα συζητήσει το θέμα του πετρελαιαγωγού λεπτομερώς κατά τη διάρκεια συνάντησης την Παρασκευή με τον υπουργό Πετρελαίου της Ινδίας.

    [06] Την ευημερία και ασφάλεια της Ασίας στηρίζουν οι ΗΠΑ

    17-11-2006

    O Πρόεδρος Μπους βρίσκεται στο Ανόι για την σύνοδο κορυφής του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας Χωρών της Ασίας και του Ειρηνικού. Αναμένεται ότι ο κ. Μπούς θα συναντηθεί με τον πρόεδρο του Βιετνάμ, Νγκουέν Μιν Τριέτ και άλλους Βιετναμέζους αξιωματούχους και στη συνέχεια θα παρακαθήσει σε δείπνο με τους 21 ηγέτες του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας Χωρών της Ασίας και του Ειρηνικού. Ο αμερικανός πρόεδρος θα συμμετάσχει στην σύνοδο κορυφής που θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο και τη Κυριακή. Το Βιετνάμ αποτελεί το δεύτερο σταθμό της εξαήμερης περιοδείας του κ. Μπους στην νοτιοανατολική Ασία.

    Την Πέμπτη στη Σιγκαπούρη, ο αμερικανός πρόεδρος δεσμεύτηκε ότι οι ΗΠΑ θα παραμείνουν προσηλωμένες στην ενίσχυση της ευημερίας και της ασφάλειας στη περιοχή. Σε ομιλία του στο Εθνικό Πανεπιστήμιο της Σιγκαπούρης δήλωσε ότι τα συμφέροντα των ΗΠΑ εξαρτώνται απ' την 'διεύρυνση της ελευθερίας και των ευκαιριών', όπως είπε χαρακτηριστικά, στις χώρες του Ειρηνικού.

    [07] Αννάν: Ανάπτυξη ειρηνευτικής δύναμης στο Νταρφούρ

    17-11-2006

    Ο Γενικός Γραμματέας των ΗΕ, Κόφφι Αννάν, δήλωσε ότι το Σουδάν συμφώνησε κατ' αρχήν να επιτρέψει την μετάβαση στο Νταρφούρ κοινής ειρηνευτικής δύναμης του ΟΗΕ και της Αφρικανικής Ένωσης. Ο κύριος Αννάν επεσήμανε ότι οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται σχετικά με το μέγεθος της δύναμης και την κατάρτιση χρονοδιαγράμματος για την ανάπτυξη της.

    Διπλωμάτες λένε ότι το Σουδάν προβληματίζεται για το ποιος θα ηγηθεί της δύναμης αυτής. Ο κύριος Αννάν προέβη στην ανακοίνωση αυτή αργά την Πέμπτη στη Αιθιοπία κατόπιν συνάντησης με ανώτερους αξιωματούχους από το Σουδάν, την Αφρικανική Ένωση, την ΕΕ, τις ΗΠΑ και τον Αραβικό Σύνδεσμο.

    Εκπρόσωπος του Εθνικού Συμβουλίου Ασφάλειας των ΗΠΑ δήλωσε ότι ο πρόεδρος Μπους χαιρέτισε την επίτευξη αυτής της συμφωνίας και επεσήμανε ότι η ειρηνευτική δύναμη θα απαρτίζεται και θα ηγείται κυρίως από Αφρικανούς στρατιώτες, αλλά θα διοικείται και θα χρηματοδοτείται απ' τα ΗΕ.

    [08] Ευρωπαϊκή πρόταση για την επίλυση του μεσανατολικού

    17-11-2006

    Η Ισπανία συμπαρατάχθηκε με την Γαλλία και την Ιταλία, για μία νέα ειρηνευτική πρωτοβουλία με στόχο την επίλυση της Ισραηλο-Παλαιστινιακής διαμάχης. Ο Ισπανός πρωθυπουργός, Χοζέ Λουίς Ροντρίγκες Θαπατέρο, ανακοίνωσε την προσπάθεια την Πέμπτη στα πλαίσια διάσκεψης κορυφής στην Ισπανία με τον Γάλλο πρόεδρο, Ζάκ Σιράκ και διευκρίνισε ότι η πρωτοβουλία προβλέπει ειρηνευτικές συνομιλίες μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων, ανταλλαγή αιχμαλώτων και διεθνείς παρατηρητές στη Λωρίδα της Γάζας. Δημοσιογραφικές πληροφορίες αναφέρουν ότι Ισραηλινοί αξιωματούχοι απέρριψαν την πρόταση, με το αιτιολογικό ότι η Ισραηλινή πλευρά δεν συμμετείχε στην ανάπτυξη της. Αντίθετα, η Παλαιστινιακή Αρχή του προέδρου, Μαχμούντ Αμπάς, χαιρέτησε την ευρωπαϊκή πρόταση.

    Στο μεταξύ, δημοσιογραφικές πληροφορίες αναφέρουν ότι το Ισραήλ πραγματοποίησε αεροεπιδρομή στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας. Δεν είναι ακόμη ξεκάθαρο αν υπάρχουν θύματα. Επίσης τη Πέμπτη το Ισραήλ δήλωσε ότι στρατιώτες του πυροβόλησαν και σκότωσαν ένοπλο Παλαιστίνιο στην πόλη Ναμπλούς της Δυτικής Όχθης.

    [09] Ισόβια κάθειρξη σε αμερικανό στρατιώτη, βιαστή νεαρής ιρακινής

    17-11-2006

    Αμερικανός στρατιώτης καταδικάστηκε σε ισόβια δεσμά για το βιασμό και δολοφονία νεαρής Ιρακινής και την δολοφονία τριών μελών της οικογένειας της τον περασμένο Μάρτιο στην Μαχμουντίγια, νότια της Βαγδάτης. Στρατοδικείο του Κεντάκυ ανακοίνωσε την απόφαση κατά του στρατιώτη Τζέημς Μπάρκερ, ο οποίος είχε παραδεχτεί την ενοχή του στα πλαίσια διακανονισμού με το δικαστήριο για να συνεργαστεί στις υποθέσεις άλλων υπόπτων. Τρεις άλλοι στρατιώτες αντιμετωπίζουν κατηγορίες για ανάμειξη στην υπόθεση του βιασμού και των δολοφονιών. Επίσης ένας πέμπτος πρώην στρατιώτης δικάζεται σε πολιτικό δικαστήριο των ΗΠΑ.

    [10] Αντιφατικές πληροφορίες από το Ιράκ

    17-11-2006

    Aμερικανοί στρατιώτες αναζητούν τους συμβασιούχους που απήχθησαν την Πέμπτη στο Ιράκ.

    Αντιφατικές είναι οι πληροφορίες για την τύχη των 5 συμβασιούχων υπαλλήλων ασφάλειας στο Ιράκ, που απήχθησαν την Πέμπτη.

    Νωρίτερα την Παρασκευή, ιρακινοί αξιωματούχοι είπαν ότι ένας όμηρος είχε βρεθεί νεκρός και ότι δύο άλλοι είχαν απελευθερωθεί μετά από επιχείρηση της ιρακινής αστυνομίας στο νότιο Ιράκ. Όμως αξιωματούχος της αστυνομίας της Βασόρας δήλωσε στο Ασσόσιέτεντ Πρές ότι κανένας από τους ομήρους δεν απελευθερώθηκε και ότι η προηγούμενη δήλωση των αξιωματούχων αφορούσε στα θύματα άλλης απαγωγής.

    Την Πέμπτη, οπλοφόροι απήγαγαν τους συμβασιούχους, που είναι ένας Αυστριακός και 4 Αμερικανοί, από φάλαγγα αυτοκινήτων κοντά στη Βασόρα.

    Στο μεταξύ, ο ανώτερος Σουνίτης κληρικός Χαρίθ αλ Ντάρι, ένταλμα για την σύλληψη του οποίου εκδόθηκε την Πέμπτη από τις ιρακινές αρχές, δήλωσε από το Αμάν της Ιορδανίας ότι θα επιστρέψει στο Ιράκ 'σε εύθετο χρόνο', όπως είπε. Ο Χαρίθ αλ Ντάρι κατηγορείται ότι υποθάλπει την τρομοκρατία.

    Εξάλλου, ο αμερικανικός στρατός ανακοίνωσε ότι ένας άνδρας του σκοτώθηκε την Πέμπτη κατά τη διάρκεια μάχης στην επαρχία Ντιγιάλα.

    [11] Συνομιλίες του προέδρου Μπούς με την βιετναμική ηγεσία

    17-11-2006

    Οι πρόεδροι ΗΠΑ και Βιετνάμ

    Ο πρόεδρος Μπούς πέρασε την πρώτη μέρα της επίσκεψής του στο Βιετνάμ με συναντήσεις κυβερνητικών παραγόντων, με τους οποίους συζήτησε οικονομικές μεταρρυθμίσεις και την βελτίωση των διμερών σχέσεων.

    Ο κ. Μπούς έφθασε την Παρασκευή στο Βιετνάμ για να συμμετάσχει στη διάσκεψη κορυφής της Οργάνωσης Οικονομικής Συνεργασίας των Χωρών Ασίας-Ειρηνικού, που πραγματοποιείται το Σάββατο και την Κυριακή. Μετά την πατροπαράδοτη τελετή υποδοχής του στην πρωτεύουσα Χανόι, ο κ. Μπούς συναντήθηκε με τον πρόεδρο της χώρας Νγκουγιέν Μίνχ Τριέτ και άλλους αξιωματούχους.

    Εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου είπε σε δημοσιογράφους ότι ο κ. Μπούς διαβεβαίωσε την βιετναμική ηγεσία ότι θα προσπαθήσει να επιτύχει την έγκριση από το κονγκρέσο του νομοσχεδίου για την εξομάλυνση των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών. Την περασμένη εβδομάδα η αμερικανική βουλή των αντιπροσώπων είχε απορρίψει αυτό το μέτρο.

    Ο κ. Μπούς είναι ο δεύτερος Αμερικανός πρόεδρος που επισκέπτεται το Βιετνάμ από το τέλος του πολέμου στη χώρα αυτή. Ο πρώτος ήταν ο προκάτοχός του, ο Μπίλ Κλίντον. Κατά τη διάρκεια της παραμονής του στο Χανόι, ο κ. Μπους θα έχει συνομιλίες και με τους ηγέτες από τη Νότια Κορέα, την Κίνα, τη Ρωσία και την Ιαπωνία.

    [12] To Iράν εξέφρασε την επιθυμία να συμβάλει στην επίλυση της διένεξης Ισραήλ-Παλαιστινίων

    17-11-2006

    Ο κ. Αχμεντινετζάντ

    Το γραφείο του Ιταλού πρωθυπουργού Ρομάνο Πρόντι ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι το Ιράν είναι έτοιμο να συνεργαστεί με την ιταλική κυβέρνηση για την ειρήνευση στη Μέση Ανατολή. Η ανακοίνωση ανέφερε ότι ο Ιρανός πρόεδρος Μαχμούντ Αχμεντινετζάντ εκδήλωσε την επιθυμία του αυτή με επιστολή του προς τον κ. Πρόντι. Περισσότερες λεπτομέρειες για τα περιεχόμενα της επιστολής δεν έγιναν γνωστές.

    Την Πέμπτη, η Ισπανία συντάχθηκε με την Γαλλία και την Ιταλία, που επιχειρούν μία νέα πρωτοβουλία για την επίλυση της διένεξης Ισραηλινών και Παλαιστινίων, η οποία προβλέπει την διεξαγωγή ειρηνευτικών συνομιλιών, ανταλλαγή αιχμαλώτων και την εγκατάσταση διεθνών παρατηρητών στη Λωρίδα της Γάζας.

    Όμως το Ισραήλ απέρριψε αμέσως την πρωτοβουλία αυτή, λέγοντας ότι η παρουσία διεθνών παρατηρητών θα παρεμπόδιζε τον πόλεμο που διεξάγει κατά Παλαιστίνιων τρομοκρατών και πρόσθεσε ότι ήδη υπάρχει ειρηνευτικό σχέδιο για την περιοχή, ο επιλεγόμενος 'οδικός χάρτης για την ειρήνη.'

    Σε άλλες εξελίξεις, το Ισραήλ διεξήγε νέες αεροεπιδρομές κατά της βόρειας Λωρίδας της Γάζας.

    [13] Ενταση μεταξύ Γάλλων ειρηνοφρουρών των ΗΕ και Ισραηλινών στο Λίβανο

    17-11-2006

    Τα ΗΕ είπαν ότι αντιαεροπορικά των Γάλλων ειρηνοφρουρών στο νότιο Λίβανο, τέθηκαν σε θέση βολής, μετά την παραβίαση την Παρασκευή εκ μέρους του Ισραήλ του λιβανικού εναερίου χώρου.

    Εκπρόσωπος των ειρηνευτικών δυνάμεων των ΗΕ στο Λίβανο, δήλωσε ότι δύο ισραηλινά πολεμικά αεροσκάφη πέταξαν πάνω από τις θέσεις των δυνάμεων των ΗΕ σε ιδιαίτερα χαμηλό ύψος, αλλά με μεγάλη ταχύτητα, ενώ δύο ισραηλινά αεροσκάφη πετούσαν γύρω από το στρατόπεδο των Γάλλων ειρηνοφρουρών στην Τζαμπάλ Μαρούν. Ο εκπρόσωπος πρόσθεσε ότι ο διοικητής της ειρηνευτικής δύναμης των ΗΕ διαμαρτυρήθηκε έντονα στο Ισραήλ για τις εν λόγω πτήσεις και απαίτησε να σταματήσουν αμέσως.

    Η διεθνής κοινότητα έχει επικρίνει το Ισραήλ για τις πτήσεις που πραγματοποιεί στο λιβανικό εναέριο χώρο, λέγοντας ότι παραβιάζουν τους όρους της συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός με την οποία τερματίστηκε ο πόλεμος, διάρκειας περίπου ενός μηνός, μεταξύ του Ισραήλ και των μαχητών της Χεζμπολλάχ στο Λίβανο. Ο διοικητής των ειρηνευτικών δυνάμεων των ΗΕ τόνισε ότι οι άνδρες του ενδέχεται να αναγκαστούν να καταφύγουν σε βίαια μέσα, αν συνεχιστούν οι πτήσεις των ισραηλινών.

    Η Γαλλίδα υπουργός Αμυνας Μισέλ Αλιό-Μαρί δήλωσε ότι Γάλλοι ειρηνοφρουροί κόντεψαν να πυροβολήσουν κατά των ισραηλινών αεροσκαφών σε παρόμοιο επεισόδιο τον Οκτώβριο. Όμως το Ισραήλ λέει ότι οι εν λόγω πτήσεις είναι απαραίτητες για την συλλογή μυστικών πληροφοριών και για την αποτροπή παράνομης εισαγωγής όπλων από την Χεζμπολλάχ, μέσω Συρίας.

    [14] Eγκρίθηκε από την αμερικανική γερουσία η πυρηνική συμφωνία ΗΠΑ-Ινδίας

    17-11-2006

    Ο κ. Σίνγκ

    Η Ινδία εξήρε συγκρατημένα την έγκριση εκ μέρους της αμερικανικής γερουσίας της πυρηνικής συμφωνίας μεταξύ Ουάσινγκτον και Νέου Δελχί, λέγοντας ότι τώρα θα περιμένει την τελική έγκριση του κονγκρέσου τον επόμενο μήνα.

    Ο πρωθυπουργός Μανμοχάν Σίνγκ δήλωσε ότι 'πρέπει ακόμα να γίνουν πολλά, πρίν η συμφωνία γίνει πραγματικότητα,' αλλά τόνισε ότι ο πρόεδρος Μπούς τον διαβεβαίωσε ότι η κυβέρνησή του θα συνεργαστεί μαζί του, ούτως ώστε το τελικό αποτέλεσμα να συνάδει με τις αρχικές δεσμεύσεις. Ο κ. Σίνγκ επισήμανε ότι η συμφωνία που ενέκριναν η γερουσία και η βουλή είναι κατά τι διαφορετική από την πρωτότυπη και εξέφρασε την ελπίδα ότι θα ληφθούν υπ'όψη οι ανάγκες της Ινδίας κατά την διευθέτηση των διαφορών.

    Την Πέμπτη το βράδυ η γερουσία ενέκρινε την συμφωνία με την Ινδία, αλλά ταυτόχρονα επέβαλε επιπλέον περιορισμούς στο Νέο Δελχί. Η βουλή των αντιπροσώπων έχει ήδη εγκρίνει την συμφωνία αυτή.

    [15] Συμφώνησε το Σουδάν να αναπτυχθεί στο Νταρφούρ μεικτή δύναμη ΗΕ και ΑΕ

    17-11-2006

    Ο γ.γ. των ΗΕ Κόφι Ανάν λέει ότι το Σουδάν συμφώνησε κατ'αρχήν να επιτρέψει σε μεικτή ειρηνευτική δύναμη των ΗΕ και της Αφρικανικής Ενωσης να αναπτυχθεί στο Νταρφούρ.

    Ο κ. Ανάν έκανε τη δήλωση αυτή την Πέμπτη στην Αιθιοπία, μετά από συνάντηση που είχε εκεί με αξιωματούχους από το Σουδάν, την Αφρικανική Ενωση, την ΕΕ, τις ΗΠΑ και την Ενωση Αραβικών Χωρών. Ο κ. Ανάν πρόσθεσε ότι περίπου 17,000 στρατιώτες και 3,000 αστυνομικοί θα απαρτίζουν την δύναμη αυτή, όμως το Χαρτούμ δεν έχει συμφωνήσει σχετικά με το μέγεθος της δύναμης ή το χρονοδιάγραμμα της ανάπτυξής της, ενώ εξέφρασε ανησυχία για το ποιος θα ηγείται της δύναμης αυτής.

    Εκπρόσωπος της αμερικανικής κυβέρνησης είπε ότι ο πρόεδρος Μπούς εξήρε την συμφωνία. Ο εκπρόσωπος πρόσθεσε ότι η δύναμη θα αποτελείται κυρίως από αφρικανικά στρατεύματα, αλλά την ηγεσία και την χρηματοδότησή της θα αναλάβουν τα ΗΕ.

    [16] 15,000 άτομα συμμετείχαν στην φετινή πορεία για την επέτειο του Πολυτεχνείου

    17-11-2006

    Eπεισόδια σημειώθηκαν κατά τον φετινό εορτασμό της επετείου του Πολυτεχνείου στην Αθήνα. Αρκετά άτομα συνελήφθησαν μετά από σύγκρουση των ΜΑΤ με διαδηλωτές, που εκτόξευαν πέτρες και άλλα αντικείμενα. Τουλάχιστον δύο άτομα τραυματίστηκαν.

    Η αστυνομία είχε αναπτύξει χιλιάδες άνδρες της για να αποτραπούν τα επεισόδια κατά την ετήσια αυτή πορεία διαμαρτυρίας, από το Πολυτεχνείο έως την αμερικανική πρεσβεία, στην οποία συμμετείχαν φέτος περίπου 15,000 άτομα.

    [17] Στο χαμηλότερο σημείο τους των τελευταίων 17 μηνών οι τιμές του πετρελαίου

    17-11-2006

    Kάτω από τα 56 δολάρια το βαρέλι, έπεσαν παγκοσμίως οι τιμές του πετρελαίου την Παρασκευή. Πρόκειται για το χαμηλότερο επίπεδό τους των τελευταίων 17 μηνών.

    Οι αναλυτές λένε ότι η μείωση των τιμών οφείλεται εν μέρει στις υψηλότερες από τις κανονικές θερμοκρασίες που επικρατούν αυτή την εποχή στις βορειοανατολικές ΗΠΑ και επίσης στην πεποίθηση της αγοράς ότι ο ΟΠΕΚ δεν θα περικόψει την παραγωγή του στα επίπεδα που είχε προαναγγείλλει.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Saturday, 18 November 2006 - 2:18:23 UTC