Browse through our Interesting Nodes on Social Issues in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 06-11-16

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Εκδηλώσεις για την επέτειο του Πολυτεχνείου
  • [02] Ενδεχόμενες συνομιλίες ΗΠΑ-Ιράν, για το Ιράκ
  • [03] Αμπιζέιντ: Σταθερός πρέπει να παραμείνει ο αριθμός των αμερικανών στρατιωτών στο Ιράκ
  • [04] Η Τουρκία λέει ότι δεν θα υποκύψει στους "εκβιασμούς" της ΕΕ για την Κύπρο
  • [05] Στο προσκήνιο ενδεχόμενες υποψηφιότητες για τις προεδρικές εκλογές 2008
  • [06] Επιθέσεις Ισραηλινών στη Λωρίδα της Γάζας
  • [07] Αλλαγή προσέγγισης της Βόρειας Κορέας, ζητά ηγετικό στέλεχος της Αμερικανικής Βουλής
  • [08] Περιοδεία Μπούς στην Ασία

  • [01] Εκδηλώσεις για την επέτειο του Πολυτεχνείου

    Μαρία Σπυριδωνάκου

    Αθήνα

    16-11-2006

    Ξεκίνησαν οι τριήμερες εκδηλώσεις για τον εορτασμό της 33ης επετείου από την εξέγερση του Πολυτεχνείου.

    Στην διακήρυξη της Συντονιστικής Επιτροπής Εορτασμού επισημαίνεται μεταξύ άλλων ότι 'η ανεργία, η φτώχεια και η ακρίβεια έχουν καταστεί κοινωνική μάστιγα και οι κατακτήσεις των εργαζομένων με θυσίες και αίμα ακυρώνονται με την προώθηση αντιδραστικών διευρυμένων κεφαλαιακών αναδιαρθρώσεων σε βάρος των αμοιβών, των ασφαλιστικών δικαιωμάτων και του χρόνου απασχόλησης των εργαζομένων'. 'Το μήνυμα του Πολυτεχνείου παραμένει ανεξίτηλο και επίκαιρο 33 χρόνια μετά την εξέγερση κατά της δικτατορίας των συνταγματαρχών' υπογραμμίζουν και συνδιοργανωτές των εκδηλώσεων.

    Για όσο διαρκούν οι εκδηλώσεις μνήμης, η Σύγκλητος θα βρίσκεται σε διαρκή συνεδρίαση προκειμένου να αποφευχθούν δυσάρεστα περιστατικά μέσα στους χώρους του Ιδρύματος. Δεκαπέντε εισαγγελείς θα βρίσκονται καθημερινά επί ποδός τις ημέρες του εορτασμού, προκειμένου να υπάρξει άμεση κινητοποίηση σε περίπτωση επεισοδίων. Την περιφρούρηση του Πολυτεχνείου έχουν αναλάβει φοιτητές, πανεπιστημιακοί, εργαζόμενοι του ιδρύματος και κοινωνικές οργανώσεις.

    Η συντονιστική επιτροπή εορτασμού καλεί τη νεολαία, τους εργαζόμενους, το λαό της Αθήνας, να συμμετάσχουν καθολικά και ενωτικά στις εκδηλώσεις μνήμης της εξέγερσης του Πολυτεχνείου.

    [02] Ενδεχόμενες συνομιλίες ΗΠΑ-Ιράν, για το Ιράκ

    16-11-2006

    Ντέηβιντ Σάτερφηλντ

    Οι ΗΠΑ δήλωσαν ότι είναι κατ' αρχήν έτοιμες να αρχίσουν συνομιλίες με το Ιράν, σχετικά με τις δραστηριότητες της Τεχεράνης στο Ιράκ. Ο ανώτατος συντονιστής του Στέητ Ντηπάρτμεντ για το Ιράκ, Ντέηβιντ Σάτερφηλντ, δήλωσε σε επιτροπή της αμερικανικής γερουσίας την Τετάρτη ότι ακόμα δεν έχει οριστεί χρονικό πλαίσιο για τις συνομιλίες. Ο πρόεδρος Μπους έχει κατηγορήσει το Ιράν και τη Συρία ότι προσπαθούν να υποσκάψουν την δημοκρατία στο Ιράκ.

    Εκπρόσωπος του Στέητ Ντηπάρτμεντ επισήμανε ότι ο κ. Σάτtερφηλντ δεν εξέφραζε αλλαγή της πολιτικής Μπούς, αφού Αμερικανοί αξιωματούχοι έχουν πεί ότι είναι διατεθειμένοι να έχουν συνομιλίες με το Ιράν, όταν διακόψει το πυρηνικό του πρόγραμμα. Στο μεταξύ οι Δημοκρατικοί στο αμερικανικό κογκρέσο, που θα αναλάβουν τον έλεγχο και των δύο σωμάτων του από τον Ιανουάριο, έχουν τεθεί υπέρ διμερών συνομιλιών με το Ιράν για τα θέματα του Ιράκ, αλλά και του πυρηνικού προγράμματος της Τεχεράνης, λέγοντας ότι τέτοιες συνομιλίες θα οδηγήσουν σε εξομάλυνση της κατάστασης στο Ιράκ και στην διακοπή εκ μέρους του Ιράν του προγράμματός του εμπλουτισμού ουρανίου.

    Σε άλλες ειδήσεις, οι ιρακινές αρχές είπαν ότι περίπου 100 άτομα σκοτώθηκαν ή βρέθηκαν νεκρά την Τετάρτη σ' ολόκληρη την χώρα. Σε ένα από τα βίαια περιστατικά της Τετάρτης, από έκρηξη βόμβας σε παγιδευμένο αυτοκίνητο σκοτώθηκαν τουλάχιστον 11 άτομα στη Βαγδάτη, ενώ πάνω από 50 πτώματα βρέθηκαν στην ιρακινή πρωτεύουσα.

    [03] Αμπιζέιντ: Σταθερός πρέπει να παραμείνει ο αριθμός των αμερικανών στρατιωτών στο Ιράκ

    16-11-2006

    Στρατηγός Τζών Αμπιζέιντ

    Καταθέτοντας ενώπιον της επιτροπής ενόπλων δυνάμεων της αμερικανικής γερουσίας την Τετάρτη, o ανώτατος διοικητής των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων στη Μέση Ανατολή, στρατηγός Τζών Αμπιζέιντ, απέρριψε την ιδέα ορισμού χρονοδιαγράμματος για την απόσυρση των αμερικανικών δυνάμεων από το Ιράκ. Ο στρατηγός Αμπιζέιντ εξέφρασε αισιοδοξία ότι το Ιράκ θα σταθεροποιηθεί, παρά την αυξανόμενη εμφύλια βία στη χώρα και τόνισε ότι πρέπει να παραμείνει σταθερός ο αριθμός των αμερικανικών στρατευμάτων στη περιοχή.

    Από τη πλευρά του, ο ρεπουμπλικανός γερουσιαστής Τζών Μακαίην, που υποστηρίζει ότι επιπλέον αμερικανοί στρατιώτες πρέπει να σταλούν στο Ιράκ, δήλωσε ότι ο αμερικανικός λαός πιστεύει πως η κατάσταση στο Ιράκ είναι απαράδεκτη. Όμως ο στρατηγός Αμπιζέιντ απάντησε εμφατικά ότι αν αυξηθεί ο αριθμός των αμερικανικών στρατευμάτων στο Ιράκ, τότε οι ιρακινές δυνάμεις θα συνεχίσουν να εξαρτώνται απ' τις αμερικανικές.

    [04] Η Τουρκία λέει ότι δεν θα υποκύψει στους "εκβιασμούς" της ΕΕ για την Κύπρο

    16-11-2006

    O κ. Γκιούλ

    Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Αμπντουλλάχ Γκιούλ, δήλωσε ότι η χώρα του δεν θα υποκύψει σε 'εκβιασμούς', όπως είπε χαρακτηριστικά, χάριν της Κύπρου, ώστε η Τουρκία να ενταχθεί στην ΕΕ.

    Σε ομιλία του προς Τουρκοκύπριους την Τετάρτη, ο κ. Γκιούλ επανέλαβε την θέση της Τουρκίας, ότι θα ανοίξει τα λιμάνια και τα αεροδρόμιά της σε πλοία και αεροσκάφη της Κυπριακής Δημοκρατίας όταν η ΕΕ άρει την απομόνωση των Tουρκοκυπρίων.

    Εκπρόσωπος της Κυπριακής κυβέρνησης τόνισε ότι η Κοινότητα δεν εκβιάζει κανέναν, αλλά απαιτεί από την Τουρκία να ανταποκριθεί στις ενταξιακές της υποχρεώσεις.

    Την περασμένη εβδομάδα η ΕΕ προειδοποίησε την Τουρκία ότι οι ενταξιακές της συνομιλίες μπορεί να διακοπούν, αν η Άγκυρα συνεχίζει να αρνείται να παραχωρήσει εμπορικά δικαιώματα στην Κύπρο. Η Τουρκία υποστηρίζει ότι το κυπριακό είναι πολιτικό πρόβλημα και ότι δεν πρέπει να περιλαμβάνεται στις ενταξιακές της συνομιλίες.

    [05] Στο προσκήνιο ενδεχόμενες υποψηφιότητες για τις προεδρικές εκλογές 2008

    16-11-2006

    Τζον Μακέην

    Ο Ρεπουμπλικανός γερουσιαστής απ' την Αριζόνα, Τζον Μακέην και ο πρώην υπουργός υγείας και κοινωνικών υπηρεσιών, Τόμμυ Τόμσον, ανακοίνωσαν ότι διερευνούν τις πιθανότητες υποψηφιότητας τους για το χρίσμα του Ρεπουμπλικανικού κόμματος για τις προεδρικές εκλογές του 2008.

    Ο κ. Μακέην ανακοίνωσε την σύσταση διερευνητικής επιτροπής για να αποφασίσει αν θα θέσει υποψηφιότητα για το χρίσμα του κόμματος τους στις προεδρικές εκλογές του 2008 και ο κ. Τόμσον δήλωσε ότι θα σχηματίσει τέτοια επιτροπή στις αρχές Ιανουαρίου. Η σύσταση μιας τέτοιας επιτροπής αποτελεί το πρώτο βήμα μιας προεδρικής υποψηφιότητας και επιτρέπει σε υποψηφίους να αρχίσουν την συγκέντρωση χρημάτων για τις προεκλογικές τους εκστρατείες. Σε παρόμοια κίνηση προέβη τη Δευτέρα και ο πρώην δήμαρχος της Νέας Υόρκης, Ρούντολφ Τζουλιάνι, που είναι και αυτός Ρεπουμπλικανός.

    Από πλευράς Δημοκρατικών υπάρχουν πολλοί που ενδεχομένως να επιδιώξουν το χρίσμα του κόμματος τους για τις προεδρικές εκλογές του 2008. Μεταξύ αυτών, ο Αφρο-αμερικανός γερουσιαστής απ' τον Ιλλινόη, Μπαράκ Ομπάμα και η γερουσιαστής Χίλλαρυ Κλίντον, η οποία όμως μέχρι στιγμής δεν έχει ανακοινώσει τις προθέσεις της.

    [06] Επιθέσεις Ισραηλινών στη Λωρίδα της Γάζας

    16-11-2006

    Ισραηλινά μαχητικά αεροσκάφη πραγματοποίησαν εφόδους εναντίον εξτρεμιστών στη Λωρίδα της Γάζας, ώρες μετά το θάνατο μια Ισραηλινής από Παλαιστινιακή επίθεση με ρουκέτα. Αυτόπτες μάρτυρες δήλωσαν ότι το Ισραήλ έπληξε το σπίτι ηγετικού στελέχους της ένοπλης πτέρυγας της Χαμάς καθώς και κτήριο που ανήκε σε μέλος της οργάνωσης Επιτροπές Λαϊκής Αντίστασης. Ο ισραηλινός στρατός δήλωσε ότι τα οικήματα χρησιμοποιούνταν για την αποθήκευση όπλων και ότι οι ένοικοι είχαν προειδοποιηθεί για να απομακρυνθούν. Πάντως απ' τις επιθέσεις τραυματίστηκε τουλάχιστον ένα άτομο.

    Νωρίτερα τη Τετάρτη Παλαιστίνιοι εξτρεμιστές επιτέθηκαν με ρουκέτες απ' τη Γάζα. Οι ρουκέτες κατέληξαν μέσα και γύρω απ' την πόλη Σντερότ του νότιου Ισραήλ, σκοτώνοντας μια γυναίκα και τραυματίζοντας σοβαρά τουλάχιστον δύο άλλα άτομα. Ο ισραηλινός υπουργός άμυνας, Αμίρ Πέρετς, δήλωσε ότι οι υπεύθυνοι για τις συνεχιζόμενος επιθέσεις ρουκετών κατά του Ισραήλ θα πληρώσουν βαρύ τίμημα. Ο κ. Πέρετς κατοικεί στην Σντερότ και μάλιστα ένας από τους σωματοφύλακές του τραυματίστηκε από την επίθεση της Τετάρτης. Αρκετές Παλαιστινιακές οργανώσεις, μεταξύ των οποίων και η ένοπλη πτέρυγα της Χαμάς, ανέλαβαν την ευθύνη.

    Στο μεταξύ, μέλη του Ευρωκοινοβουλίου επέκριναν το Ισραήλ για την επίθεσή του την περασμένη εβδομάδα κατά της πόλης Μπείτ Χανούν στη Λωρίδα της Γάζας, από την οποία σκοτώθηκαν 19 άμαχοι. Οι ισραηλινοί είχαν δηλώσει ότι από λάθος επιτέθηκαν κατά της εν λόγω πολυκατοικίας.

    [07] Αλλαγή προσέγγισης της Βόρειας Κορέας, ζητά ηγετικό στέλεχος της Αμερικανικής Βουλής

    16-11-2006

    Τομ Λάντος

    Ο Δημοκρατικός βουλευτής απ' την Καλιφόρνια και αναμενόμενος νέος πρόεδρος της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων της Βουλής των Αντιπροσώπων, Τομ Λάντος, ζήτησε νέα πολιτική για τη Βόρεια Κορέα, που θα περιλαμβάνει τιμωρία της ηγεσίας της για την πυρηνική δοκιμή που διεξήγε, αλλά και την αποστολή αμερικανού εκπροσώπου στην Πιονγιάνγκ για συνομιλίες.

    Σε ακροάσεις τη Τετάρτη στη Βουλή, ο κ. Λάντος τόνισε ότι μια νέα προσέγγιση που θα συνδυάζει 'αυστηρά μέτρα και υψηλού επιπέδου διπλωματία' θα προσέφερε περιεκτικότερη και επαληθεύσιμη λύση στο πρόβλημα με τα πυρηνικά της Βόρειας Κορέας.

    [08] Περιοδεία Μπούς στην Ασία

    16-11-2006

    O πρόεδρος Μπούς βρίσκεται στη Σιγκαπούρη για εμπορικές συνομιλίες ενόψει της συνόδου κορυφής του Οργανισμού Χωρών Ασίας-Ειρηνικού, που θα πραγματοποιηθεί στο Βιετνάμ. Ο κ. Μπούς θα έχει σήμερα συνομιλίες με την ηγεσία της Σιγκαπούρης και θα εκφωνήσει ομιλία που, σύμφωνα με συμβούλους του, θα δώσει το στίγμα των επιδιώξεων του γι' αυτή τη περιοδεία στην Ασία. Αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου δήλωσαν ότι ο κ. Μπούς θα τονίσει τις δυνατότητες συνεργασίας των ΗΠΑ με τις ασιατικές χώρες για την καταπολέμηση της φτώχειας, των ασθενειών και της τρομοκρατίας.

    Η σύνοδος κορυφής του Οργανισμού Χωρών Ασίας-Ειρηνικού θα επικεντρωθεί σε οικονομικά θέματα, αλλά αναμένεται ότι η τρομοκρατία και το πυρηνικό πρόγραμμα της Βόρειας Κορέας θα βρεθούν ψηλά στην ατζέντα των συνομιλιών. Καθ' οδόν προς την Ασία, ο πρόεδρος Μπούς πραγματοποίησε σύντομη στάση στη Μόσχα για ανεπίσημες συνομιλίες με τον Ρώσο πρόεδρο, Βλαντιμίρ Πούτιν. Αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου είπαν ότι η συνάντηση ήταν κυρίως κοινωνική.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Friday, 17 November 2006 - 2:18:13 UTC