Visit the Cyprus News Agency (CNA) Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 06-09-29

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Η Ντόρα Μπακογιάννη γοητεύει την Ουάσιγκτον
  • [02] Εγκρίθηκε νομοσχέδιο για ανάκριση και κράτηση υπόπτων για τρομοκρατία
  • [03] Σολάνα: Σημειώθηκε κάποια πρόοδος, αλλά όχι και συμφωνία με το Ιράν
  • [04] Στην Μέση Ανατολή η Κ. Ράις την άλλη εβδομάδα
  • [05] Υπό Νατοϊκή διοίκηση 12.000 Αμερικανοί στρατιώτες στο Αφγανιστάν
  • [06] Γουντγουόρντ: Η κυβέρνηση Μπους δεν έχει αποκαλύψει την έκταση της βίας στο Ιράκ
  • [07] HE: Προγράμματα ανοικοδόμησης στο Λίβανο
  • [08] Συνομιλίες Μπούς-Ναζαρμπάγιεφ στην Ουάσιγκτον
  • [09] Βιολογικά όπλα και 'βρώμικες βόμβες' ζητά ο ηγέτης της Αλ Κάιντα στο Ιράκ
  • [10] Ένταση στις σχέσεις Ρωσίας-Γεωργίας
  • [11] Εκλογικός αναβρασμός επικρατεί στην Ελλάδα

  • [01] Η Ντόρα Μπακογιάννη γοητεύει την Ουάσιγκτον

    Γιώργος Μπίστης

    Ουάσιγκτον

    29-09-2006

    Δείτε το ρεπορτάζ για τη Ντόρα Μπακογιάννη στην Ουάσιγκτον-Download

    Δείτε το ρεπορτάζ για τη Ντόρα Μπακογιάννη στην Ουάσιγκτον

    Η Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Ντόρα Μπακογιάννη πέρασε ένα μεγάλο μέρος του Σεπτέμβρη στις Ηνωμένες Πολιτείες όπου μεταξύ άλλων μίλησε στη Γενική Συνέλευση και στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη και είχε σημαντικές διπλωματικές επαφές στη Ουάσιγκτον.

    Τις δραστηριότητες της κυρίας Μπακογιάννη στη Νέα Υόρκη καλύψαμε με σειρά ανταποκρίσεων που μεταδώσαμε την περασμένη εβδομάδα από τα στούντιο που διαθέτει η 'Φωνή της Αμερικής' τόσο στη Γενική Συνέλευση όσο και το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ. Οι ανταποκρίσεις αυτές βρίσκονται καταχωρημένες σε άλλους κόμβους της ιστοσελίδας μας.

    Τι είπε και τι έκανε η Ελληνίδα Υπουργός Εξωτερικών στις δύο μέρες που πέρασε στη Ουάσιγκτον καλύπτονται στο τηλεοπτικό μας Ρεπορτάζ από Ουάσιγκτον της εβδομάδας αυτής.

    ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΑΠΟ ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ β ΚΕΙΜΕΝΟ

    Ντόρα Μπακογιάννη και Κοντολίζα Ράις

    Η Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Ντόρα Μπακογιάννη ολοκλήρωσε διήμερη επίσκεψη στη Ουάσιγκτον κατά την οποία είχε συνομιλίες με την Αμερικανίδα ομόλογό της Κοντολίζα Ράις κι άλλους αξιωματούχους των Ηνωμένων Πολιτειών.

    Η συνάντηση των δύο υπουργών Εξωτερικών έγινε μέσα σε μια φιλική και εγκάρδια ατμόσφαιρα στο Στέητ Ντηπάρτμαντ. Σε κοινή εμφάνιση που έκαναν για να δώσουν την ευκαιρία σε φωτορεπόρτερς και τηλεοπτικά συνεργεία να αποθανατίσουν την παραδοσιακή χειραψία με την οποία ξεκινούν όλες οι συναντήσεις στο Αμερικανικό Υπουργείο Εξωτερικών, η κυρία Ράις είπε: 'Καλώς ορίζω την Υπουργό κυρία Ντόρα Μπακογιάννη στη Ουάσιγκτον. Τη συνάντησα και τη περασμένη εβδομάδα στη Νέα Υόρκη και μάλιστα αρκετές φορές. Συνεχίζουμε τώρα στη Ουάσιγκτον τη συζήτηση μας γύρω από ένα ευρύ φάσμα διεθνών θεμάτων και τις σχέσεις Ελλάδας-ΗΠΑ'.

    Λίγο πριν φύγουν οι φωτορεπόρτερς από την αίθουσα η κυρία Ράις έκανε ένα ακόμα δημόσιο σχόλιο. Όπως είπε: 'Η Ελλάδα αποδίδει εξαίρετα ως Πρόεδρος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Την ευχαριστώ για την πρωτοβουλία που ανέλαβε και διοργάνωσε πρόσφατα την σύνοδο των Ηνωμένων Εθνών για το Μεσοανατολικό'.

    Κατά την έξοδό της από το Στέητ Ντηπάρτμαντ η Υπουργός κα Μπακογιάννη συναντήθηκε με τους εκπροσώπους των μέσων ενημέρωσης στους οποίους και δήλωσε μεταξύ άλλων: 'Είχαμε μία χρήσιμη συζήτηση και φιλική με την κυρία Ράις. Κουβεντιάσαμε τα θέματα που μας απασχολούν και τα οποία, όπως σας είχα ήδη πει, θα ήτανε η Ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας, η θέση της Ελλάδας και το πώς βλέπουμε εμείς τις μεταρρυθμίσεις οι οποίες συντελούνται στην Τουρκία και τις υποχρεώσεις που η Τουρκία έχει αναλάβει έναντι της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Είχα την ευκαιρία ξανά να επαναλάβω τη θέση μας ότι η Τουρκία πρέπει να τιμήσει την υπογραφή της στο πρωτόκολλο της Άγκυρας, ότι είναι εξαιρετικά σημαντικό να ανοίξουν τα Τουρκικά λιμάνια και αεροδρόμια για τα προϊόντα τα Κυπριακά'.

    Νωρίτερα η κ. Μπακογιάννη έκανε τα εγκαίνια του νέου κτιρίου της Ελληνικής Πρεσβείας στη Ουάσιγκτον. Ήταν έκδηλα χαρούμενη που ολοκληρώθηκε το έργο αυτό το οποίο ξεκίνησε στις μέρες της θητείας του Πρέσβη Αλέξανδρου Φίλωνος, συνεχίστηκε στα χρόνια του Πρέσβη Γιώργου Σαββαΐδη και αποπερατώθηκε τώρα που ανέλαβε την Πρεσβεία της Ελλάδας ο Αλέξανδρος Μαλλιάς.

    Είπε χαρακτηριστικά η υπουργός: 'Πρέπει να εκφράσω την πάρα πολύ μεγάλη μου χαρά που μου δόθηκε η ευκαιρία να δω την Οδύσσεια αυτού του κτιρίου να τελειώνει και να είμαι σήμερα εδώ για τα εγκαίνια αυτής της πολύ ωραίας νέας Πρεσβείας την οποία έχουμε στη Ουάσιγκτον'.

    Χενριέττα Φόρ

    Στην τελετή των εγκαινίων μίλησε επίσης η Αμερικανίδα Υφυπουργός Εξωτερικών Χενριέττα Φόρ που εξέφρασε την ελπίδα ότι το νέο κτίριο θα συμβάλει στην συνέχιση των καλών σχέσεων ανάμεσα στις δύο χώρες. Και πρόσθεσε: 'Ευγνωμονούμε την Ελλάδα που φύτεψε το σπόρο της δημοκρατίας. Τον μεταφυτέψαμε κι εμείς εδώ και καρπωθήκαμε σοφία αιώνων. Στον 21ο αιώνα επιδιώκουμε να διαδώσουμε τη δημοκρατία στονκόσμο για να απολαμβάνουν όλοι ελευθερία, ισότητα και ευημερία'.

    Ο Γερουσιαστής Πώλ Σαρμπάνης

    Μεταξύ των επισήμων που παρέστησαν στα εγκαίνια του νέου κτιρίου της Ελληνικής Πρεσβείας ήταν και ο Γερουσιαστής Πώλ Σαρμπάνης. Μιλώντας στην κάμερα της Φωνής της Αμερικής, ο Ελληνικής καταγωγής νομοθέτης είπε: 'Το νέο κτίριο θα συμβάλει σε πιο καλή διεκπεραίωση του έργου της πρεσβείας. Νομίζω όμως ότι έχει και συμβολική σημασία. Ιδιαίτερα με την προσωπική παρουσία της ΥΠΕΞ κας Μπακογιάννη η νέα πρεσβεία αντικατοπτρίζει τη στενή συνεργασία Ελλάδας-Αμερικής'.

    Κατά την παραμονή της στην Αμερικανική πρωτεύουσα η Υπουργός κα Μπακογιάννη ανέπτυξε στο Κέντρο Στρατηγικών και Διεθνών Σπουδών τον ρόλο της Ελλάδας στα Βαλκάνια. Παράλληλα αναφέρθηκε στον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας, απαντώντας σε ερώτημα που της εγέρθηκε από το κοινό. Μιλώντας εκ του προχείρου, δίχως να έχει μπροστά της κανένα χειρόγραφο, η Υπουργός είπε: 'Δεν είναι ο κάθε Μουσουλμάνος τρομοκράτης. Να γίνει αυτό σαφές. Αλλά όμως πρέπει να αγωνιστούμε για την πάταξη της τρομοκρατίας. Το καλύτερο όπλο που έχουμε είναιτο συλλογικό μας σύστημα αξιών'.

    Το νεό κτίριο της Ελληνικής Πρεσβείας στην Ουάσιγκτον

    Πριν αναχωρήσει από τη Ουάσιγκτον η κυρία Μπακογιάννη μίλησε στο Πανεπιστήμιο Georgetown, με την ευκαιρία της ίδρυσης εκεί μιας ακόμα έδρας ελληνικών σπουδών, η οποία ιδρύθηκε με πρωτοβουλία του Ελληνοαμερικανού Μάρκου Κουναλάκη. (Συνεντεύξεις με τον Μάρκο Κουναλάκη και τον εμπνευστή της ιδέας για την ίδρυση αυτής και άλλων εδρών για ελληνικές σπουδές, επιχειρηματία Άγγελο Τσακόπουλο, παρουσιάζουμε σε ξέχωρο ρεπορτάζ).

    Από τη Ουάσιγκτον η Υπουργός Ντόρα Μπακογιάννη μετέβη στη Νέα Υόρκη για να παραστεί σε εκδήλωση της Παγκρητικής Ομοσπονδίας Αμερικής η οποία θα τιμήσει τον πατέρα της, πρώην Πρωθυπουργό της Ελλάδας Κωνσταντίνο Μητσοτάκη και τον επιχειρηματία Άγγελο Τσακόπουλο για τα όσα έχουν κάνει μια ολόκληρη ζωή για την προώθηση του Ελληνισμού στις δύο ακτές του Ατλαντικού.

    ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΑΠΟ ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ

    Εβδομαδιαίο τηλεοπτικό πρόγραμμα της Ελληνικής Υπηρεσίας της ΦτΑ, που επιμελείται και παρουσιάζει ο δημοσιογράφος Γιώργος Μπίστης και περιοδικά η δημοσιογράφος Άννα Καραγιαννοπούλου. Η πρώτη προβολή του 'Ρεπορτάζ από Ουάσιγκτον' στην Ελλάδα γίνεται κάθε Σάββατο στη 1:00 το μεσημέρι, στα πλαίσια της εκπομπής Πέρα από τον Ορίζοντα, του Πανελλαδικού τηλεοπτικού δικτύου ΑΛΦΑ. Το Ρεπορτάζ από Ουάσιγκτον επαναλαμβάνεται στο Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων του TV ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ, κάθε Δευτέρα στις 9 το βράδυ. Στην Κύπρο, το Ρεπορτάζ από Ουάσιγκτον φιλοξενείται κάθε Παρασκευή στην εκπομπή Επτά-Δέκα, από 7 μέχρι 10 το πρωί, στο PIK-1, το πρώτο κανάλι της κρατικής τηλεόρασης. Σε ραδιοφωνική εκδοχή, το Ρεπορτάζ από Ουάσιγκτον παρουσιάζουν το Ράδιο ΣΚΑΙ στην Αθήνα, το Ράδιο ΣΙΤΥ ΙΝΤΕΡΝΑΣΙΟΝΑΛ στη Θεσσαλονίκη και συνεργαζόμενοι ομογενειακοί σταθμοί στην Αυστραλία και τον Καναδά.

    [02] Εγκρίθηκε νομοσχέδιο για ανάκριση και κράτηση υπόπτων για τρομοκρατία

    29-09-2006

    Ο Πρόεδρος Μπους με τον ηγέτη της πλειοψηφίας στη Γερουσία Μπιλ Φριστ

    Εγκρίθηκε στην αμερικανική Γερουσία νομοσχέδιο που θέτει συγκεκριμένες προδιαγραφές για την ανάκριση και κράτηση υπόπτων για τρομοκρατία. Παρόμοιο νομοσχέδιο εγκρίθηκε και απ' τη Βουλή των Αντιπροσώπων τη Τετάρτη.

    Σχολιάζοντας τη ψηφοφορία στη Γερουσία ο πρόεδρος Μπους συνεχάρη το Κογκρέσο λέγοντας ότι οι ΗΠΑ θα έχουν τώρα συγκεκριμένη κατευθυντήρια γραμμή για την προστασία της χώρας και την τελική νίκη στο πόλεμο κατά της τρομοκρατίας. Το νομοσχέδιο που εγκρίθηκε απ' την Γερουσία δίνει στις αμερικανικές αρχές αρκετή ελευθερία κινήσεων στην ανάκριση κρατουμένων και θέτει τις προδιαγραφές για την δημιουργία στρατοδικείων για την εκδίκαση των υποθέσεων αυτών.

    Πάντως ορισμένοι Δημοκρατικοί δήλωσαν ότι το νομοσχέδιο επιτρέπει άδικες δίκες και βάναυσες ανακρίσεις. Πάντως ο Ρεπουμπλικανός γερουσιαστής Τζον Μακέην, που έχει διατελέσει αιχμάλωτος πολέμου στο πόλεμο του Βιετνάμ, δήλωσε ότι το νομοσχέδιο σέβεται τις αρχές της Συνθήκης της Γενεύης.

    [03] Σολάνα: Σημειώθηκε κάποια πρόοδος, αλλά όχι και συμφωνία με το Ιράν

    29-09-2006

    Ο επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ, Χαβιέρ Σολάνα, δήλωσε ότι έχει σημειωθεί κάποια πρόοδος αλλά δεν έχει ακόμη επιτευχθεί συμφωνία με το Ιράν, μετά από δυο μέρες διαπραγματεύσεων στο Βερολίνο. Ο κ. Σολάνα δήλωσε ότι παραμένουν ορισμένα εκκρεμή ζητήματα, αλλά εξέφρασε την ελπίδα ότι θα έχει νέες επαφές με το Ιράν εντός των επόμενων ημερών.

    Ο ιρανός απεσταλμένος Αλί Λαριτζανί χαρακτήρισε τις συνομιλίες εποικοδομητικές και πρόσθεσε ότι έχουν ληφθεί ορισμένα θετικά συμπεράσματα. Καμία πλευρά δεν αναφέρθηκε σε λεπτομέρειες.

    Στο μεταξύ, εδώ στην Ουάσινγκτον, ο εκπρόσωπος του Στέητ Ντηπάρτμεντ, Σων Μακόρμακ, δήλωσε ότι αν και οι ΗΠΑ δεν επιθυμούν να επιβάλλουν κυρώσεις στο Ιράν για το πυρηνικό του πρόγραμμα, είναι, παρόλ' αυτά, έτοιμες να προβούν στις ανάλογες ενέργειες μαζί με τους συμμάχους τους. Η σχετική απόφαση εξαρτάται απ' τις ενέργειες του Ιράν, δήλωσε ο κ. Μακόρμακ.

    [04] Στην Μέση Ανατολή η Κ. Ράις την άλλη εβδομάδα

    29-09-2006

    Η αμερικανίδα υπουργός εξωτερικών, Κοντολίζα Ράις, μεταβαίνει στη Μέση Ανατολή την ερχόμενη εβδομάδα για να διερευνήσει τρόπους αναθέρμανσης της ειρηνευτικής διαδικασίας. Το Στέητ Ντηπάρτμεντ ανακοίνωσε ότι η κ. Ράις θα μεταβεί στο Ισραήλ και τα Παλαιστινιακά εδάφη, καθώς και την Σαουδική Αραβία και την Αίγυπτο.

    Ο εκπρόσωπος του Στέητ Ντηπάρτμεντ, Σων Μακόρμακ, χαρακτήρισε την αποστολή της κ. Ράις συνέχεια πρόσφατου αιτήματος του προέδρου Μπούς για διαβουλεύσεις με ηγέτες που θέλουν μια ποιο μετριοπαθή, δημοκρατική και ευημερούσα Μέση Ανατολή. Οι απειλές για την περιφερειακή ειρήνη, όπως η Χαμάς, η Χεζμπολλά και το Ιράν, θα κυριαρχήσουν στην ατζέντα των επαφών της αμερικανίδας υπουργού εξωτερικών, δήλωσε ο εκπρόσωπος. Η κ. Ράις αναχωρεί τη Κυριακή.

    Στο μεταξύ, ο ισραηλινός πρωθυπουργός, Εχούντ Ολμέρτ, εξέφρασε την ελπίδα ότι θα μπορέσει να συναντηθεί με τον Παλαιστίνιο πρόεδρο, Μαχμούντ Αμπάς, μέσα στις επόμενες μέρες.

    [05] Υπό Νατοϊκή διοίκηση 12.000 Αμερικανοί στρατιώτες στο Αφγανιστάν

    29-09-2006

    Οι υπουργοί Άμυνας των 26 χωρών μελών του ΝΑΤΟ συμφώνησαν να δώσουν επίσημα στην συμμαχία την διοίκηση των επιχειρήσεων σ' ολόκληρο το Αφγανιστάν. Η απόφαση ελήφθη στο παραθαλάσσιο θέρετρο Πόρτοροζ της Σλοβενίας, αφότου οι ΗΠΑ συμφώνησαν να θέσουν 12 χιλιάδες στρατιώτες τους, που ήδη βρίσκονται στο ανατολικό Αφγανιστάν, υπό Βρετανική ΝΑΤΟϊκή διοίκηση.

    Το Πεντάγωνο ανακοίνωσε ότι πρόκειται για τον μεγαλύτερο αριθμό αμερικανών στρατιωτών που τίθενται υπό ξένη διοίκηση, από την εποχή του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου.

    Η απόφαση αυτή ελήφθη καθώς το ΝΑΤΟ προσπαθεί να αντιμετωπίσει την αναπάντεχα ισχυρή αντίσταση των μαχητών Ταλιμπάν στην περιοχή και να ικανοποιήσει τα αιτήματα διοικητών του για επιπλέον στρατιώτες που να βοηθήσουν την κατάσταση.

    Η Πολωνία ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα του ΝΑΤΟ, προσφέροντας περίπου άλλους 1000 στρατιώτες έως τις αρχές του 2007, ενώ η Γερμανία παρέτεινε την παραμονή της στο Αφγανιστάν για ένα ακόμη χρόνο.

    [06] Γουντγουόρντ: Η κυβέρνηση Μπους δεν έχει αποκαλύψει την έκταση της βίας στο Ιράκ

    29-09-2006

    O Πρόεδρος Μπους

    O γνωστός, για την αποκάλυψη του σκανδάλου Γουώτεργκέιτ, αμερικανός δημοσιογράφος, Μπομπ Γουντγουόρντ, δηλώνει η κυβέρνηση Μπους δεν έχει αποκαλύψει την πλήρη έκταση της βίας κατά των αμερικανικών στρατευμάτων στο Ιράκ.

    Σε συνέντευξη του προς το τηλεοπτικό δίκτυο CBS ο κύριος Γουντγουόρντ ανέφερε ότι σημειώνονται τουλάχιστον 800 επιθέσεις την εβδομάδα στο Ιράκ, περίπου 4 την ώρα κατά αμερικανών στρατιωτών και επισήμανε ότι η κατάσταση επιδεινώνεται παρά τις επίσημες δηλώσεις αμερικανών αξιωματούχων.

    Επίσης ο κύριος Γουντγουόρντ δήλωσε ότι ο Πρόεδρος Μπους είναι απολύτως πεπεισμένος πως οι ΗΠΑ και το Ιράκ βρίσκονται στο σωστό δρόμο. Τόνισε, μάλιστα, ότι ο πρόεδρος Μπους είναι τόσο σίγουρος για το θέμα αυτό, που έχει πει σε ανώτερα στελέχη του Ρεπουμπλικανικού κόμματος ότι δεν θα αποσυρθεί από το Ιράκ ακόμα και εάν οι μόνοι που τον υποστηρίζουν είναι η γυναίκα και ο σκύλος του.

    [07] HE: Προγράμματα ανοικοδόμησης στο Λίβανο

    29-09-2006

    Τα ΗΕ δηλώνουν ότι θα μετατοπίσουν πόρους στο Λίβανο από ανθρωπιστική βοήθεια σε προγράμματα ανοικοδόμησης, λόγω της ταχύτητας του ρυθμού ανάκαμψης της περιοχής απ' τον πόλεμο Ισραήλ-Χεζμπολά. Ανακοινωθέν του Συντονιστικού Γραφείου Ανθρωπιστικής Βοήθειας των ΗΕ αναφέρει ότι θα μεταβιβάσει την ευθύνη στο νότιο Λίβανο στο Πρόγραμμα Ανάπτυξης του ΟΗΕ, ενδεχομένως ακόμη και από σήμερα.

    Επίσης ο ΟΗΕ αναφέρει ότι παραμένει προτεραιότητα η μεταφορά νερού σε πάνω από 100 χωριά στο νότιο Λίβανο και ότι περίπου 200 χιλιάδες άνθρωποι παραμένουν εκτοπισμένοι λόγω του μεγέθους της καταστροφής που υπέστησαν οι πόλεις τους.

    [08] Συνομιλίες Μπούς-Ναζαρμπάγιεφ στην Ουάσιγκτον

    29-09-2006

    Νουρσουλτάν Ναζαρμπάγιεφ

    Ο πρόεδρος του Καζακστάν, Νουρσουλτάν Ναζαρμπάγιεφ, έφθασε στην Ουάσινγκτον, για συνομιλίες σήμερα στον Λευκό Οίκο με τον πρόεδρο Μπούς. Την Πέμπτη ο Καζάκος ηγέτης έκανε τα αποκαλυπτήρια μνημείου στην πρεσβεία του Καζακστάν, επ' ευκαιρία της επετείου ανεξαρτησίας της χώρας, το 1991. Ο κ. Ναζαρμπάγιεφ εξέφρασε την ελπίδα ότι η επίσκεψή του θα συντελέσει στη βελτίωση των σχέσεων ΗΠΑ-Καζακστάν.

    Εκπροσωπώντας την κυβέρνηση Μπούς, ο υπουργός Ενέργειας, Σάμιουελ Μπόντμαν, παρέστη στην τελετή της πρεσβείας, όμως παραδέχθηκε ότι οι δύο χώρες δεν συμφωνούν σε όλα τα θέματα. Ο Καζάκος ηγέτης θα έχει επίσης συνάντηση με τον αντιπρόεδρο Ντίκ Τσέηνυ.

    Οι ΗΠΑ έχουν εκφράσει ανησυχία για την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του δημοκρατικού πολιτεύματος στο Καζακστάν, που είναι πλούσιο σε κοιτάσματα πετρελαίου. Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Τόνυ Σνόου, δήλωσε ότι το θέμα της δημοκρατίας θα συζητηθεί κατά πάσα πιθανότητα κατά την σημερινή συνάντηση των δύο προέδρων.

    [09] Βιολογικά όπλα και 'βρώμικες βόμβες' ζητά ο ηγέτης της Αλ Κάιντα στο Ιράκ

    29-09-2006

    Ο ηγέτης της Αλ Κάιντα στο Ιράκ, ζήτησε από εμπειρογνώμονες να χορηγήσουν στους μαχητές του βιολογικά όπλα και 'βρώμικες βόμβες'. Σε ηχογραφημένο μήνυμα του που αναρτήθηκε τη Πέμπτη στο διαδίκτυο, άνδρας που αυτοαποκαλείται Αμπού Χαμζά Αλ Μουχαζέρ, παροτρύνει επίσης τους εξτρεμιστές στο Ιράκ να απαγάγουν δυτικούς Χριστιανούς για ανταλλαγή με τον μουσουλμάνο κληρικό Ομάρ Αμπντέλ Ραχμάν που εκτίει ποινή ισόβιας κάθειρξης στις ΗΠΑ για το ρόλο του στην διοργάνωση επιθέσεων στη Νέα Υόρκη το 1993, συμπεριλαμβανομένης και της πρώτης επίθεσης εναντίον του Παγκόσμιου Κέντρου Εμπορίου. Πάντως η αυθεντικότητα του μηνύματος δεν έχει ακόμη επιβεβαιωθεί.

    Στο μεταξύ στο Ιράκ πάνω από 20 άτομα σκοτώθηκαν την Πέμπτη. Βομβιστικές επιθέσεις και ανταλλαγές πυρών μέσα και γύρω απ' τη Βαγδάτη στόχευαν πολίτες, αστυνομικούς και στρατιώτες. Επίσης οι αρχές εντόπισαν άλλα 40 πτώματα που έφεραν σημάδια βασανιστηρίων.

    Εξάλλου, η έκθεση των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών σε σχέση με τον πόλεμο στο Ιράκ και την τρομοκρατία έχει γίνει κύριο θέμα της προεκλογικής εκστρατείας για πολιτικούς και των δύο κομμάτων στις ΗΠΑ, λίγες εβδομάδες πριν τις εκλογές του Νοεμβρίου. Σε δηλώσεις του την Πέμπτη στην Αλαμπάμα, ο Πρόεδρος Μπους είπε ότι οι Δημοκρατικοί στο κογκρέσο χρησιμοποιούν την εν λόγω έκθεση για να παραπλανήσουν τον αμερικανικό λαό και πρόσθεσε ότι οι Αμερικανοί είναι ασφαλέστεροι εξαιτίας της υπό αμερικανική ηγεσία εισβολής στο Ιράκ, ενώ τόνισε ότι η μάχη θα συνεχιστεί μέχρι να ηττηθούν οι τρομοκράτες.

    Στην Ουάσινγκτον, ο δημοκρατικός γερουσιαστής και πρώην προεδρικός υποψήφιος, Τζών Κέρρυ, δήλωσε ότι η έκθεση δείχνει πως έχουν κλιμακωθεί οι τρομοκρατικές επιθέσεις παγκοσμίως κυρίως λόγω της λανθασμένης πολιτικής της κυβέρνησης Μπους. Πρόσφατες δημοσκοπήσεις δείχνουν πως τα ποσοστά δημοτικότητας του προέδρου Μπους ενισχύθηκαν κάπως, όμως το εκλογικό σώμα θα υποστηρίξει τους δημοκρατικούς στις εκλογές.

    [10] Ένταση στις σχέσεις Ρωσίας-Γεωργίας

    29-09-2006

    Η Ρωσία ζητά απ' το Συμβούλιο Ασφάλειας των ΗΕ να καταδικάσει τη Γεωργία για την σύλληψη πέντε ρώσων αξιωματικών με την κατηγορία της κατασκοπίας. Η Μόσχα συγκάλεσε επίσης έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου τη Πέμπτη το βράδυ. Ο πρέσβης της Ρωσίας στα ΗΕ, Βιτάλυ Τσούρκιν, χαρακτήρισε τις συλλήψεις 'σημαντική πρόκληση' και ζήτησε απ' το Συμβούλιο Ασφάλειας να πει στη Γεωργία να επιδείξει αυτοσυγκράτηση για να αποτραπεί επιδείνωση της κατάστασης.

    Από τη πλευρά του το υπουργείο εσωτερικών της Γεωργίας έδωσε στη δημοσιότητα βίντεο και ηχογραφημένο στιγμιότυπο που αποδεικνύει, όπως ισχυρίζεται η Τιφλίδα, ότι οι συλληφθέντες Ρώσοι επιδίδονταν σε κατασκοπία. Ο Ρώσος υπουργός εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρώφ, χαρακτήρισε τις κατηγορίες 'παράλογες'.

    [11] Εκλογικός αναβρασμός επικρατεί στην Ελλάδα

    Μαίρη Παραπονιάρη

    Αθήνα

    29-09-2006

    Μέχρι αύριο 30 Σεπτεμβρίου επιτρέπεται η ανακοίνωση από τα ραδιοτηλεοπτικά μέσα δημοσκοπήσεων που αναφέρονται σε συνδυασμούς και υποψηφίους στις δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές σε όλη την ελληνική επικράτεια.

    Τη σχετική εγκύκλιο έστειλε το Υπουργείο Εσωτερικών προς τους Γενικούς Γραμματείς των περιφερειών, τους νομάρχες όλης της χώρας, αλλά και στους υποψηφίους για να λάβουν τα μέτρα τους. Στις 15 Οκτωβρίου όπως είναι γνωστό είναι ο πρώτος γύρος των εκλογών και οι επαναληπτικές στις 22 σε όσους Δήμους δεν εκλεγεί δήμαρχος δηλαδή δεν ξεπεράσει το 42%.

    Τελευταία τελική δημοσκόπηση των ημερών από την εταιρία VPRC για το 'Σκαϊ' και την εφημερίδα 'Καθημερινή 'εμφανίζει τον κ. Νικήτα Κακλαμάνη να εξασφαλίζει ποσοστό 49-52 % και να εκλέγεται από τον πρώτο γύρο Δήμαρχος στον Δήμο της Αθήνας έναντι ποσοστού 31-35% του Κώστα Σκανδαλίδη και με 22% αναποφάσιστους. Στην πρόθεση ψήφου ο κ. Κακλαμάνης προηγείται με 45% και ακολουθεί ο κ. Σκανδαλίδης με 21%. Η έρευνα πραγματοποιήθηκε στις 22 Σεπτεμβρίου σε ένα δείγμα 800 ατόμων.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Saturday, 30 September 2006 - 1:18:51 UTC