Browse through our Interesting Nodes of Mass Media in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 06-09-28

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Προβλήματα αντιμετωπίζει η ενταξιακή πορεία της Τουρκίας
  • [02] Απελευθερώθηκε από το Ισραήλ ο αναπληρωτής πρωθυπουργός των Παλαιστινίων
  • [03] Αφγανιστάν: Οι νατοϊκές δυνάμεις σκότωσαν 25 αντάρτες
  • [04] Πρωτοπόρος η Καλιφόρνια, στον τομέα της καταπολέμησης ρυπογόνων αερίων
  • [05] Ελλάδα: 'Παγκόσμια Ημέρα Τουρισμού'
  • [06] Στα ύψη οι βομβιστικές επιθέσεις στο Ιράκ
  • [07] Συνεχίζονται οι συνομιλίες ΕΕ-Ιράν
  • [08] Δείπνο Μπούς-Καρζάι-Μουσαράφ στο Λευκό Οίκο
  • [09] Σλοβενία: Ο Ντόναλντ Ράμσφελντ στην σύνοδο υπουργών άμυνας του ΝΑΤΟ
  • [10] Έγκριση από Αμερ. Βουλή νομοσχεδίου για κράτηση και ανάκριση υπόπτων για τρομοκρατία
  • [11] Δύο γεμάτες μέρες της Ντόρας Μπακογιάννη στην Ουάσιγκτον

  • [01] Προβλήματα αντιμετωπίζει η ενταξιακή πορεία της Τουρκίας

    28-09-2006

    Το Ευρωπαϊκό κοινοβούλιο προειδοποίησε και πάλι την Τουρκία ότι οι ενταξιακές της συνομιλίες με την ΕΕ ενδέχεται να διακοπούν, αν δεν ανοίξει τα λιμάνια και τα αεροδρόμιά της σε Κυπριακά πλοία και αεροπλάνα.

    Σε μη δεσμευτική έκθεση την Τετάρτη, ευρωβουλευτές κατήγγειλαν επίσης την κυβέρνηση της Άγκυρας ότι, από τον Ιούνιο που άρχισε τις προκαταρκτικές ενταξιακές της συνομιλίες, δεν έχει σημειώσει ικανοποιητική πρόοδο σε θέματα όπως την ελευθερία του λόγου και τα δικαιώματα των μειονοτήτων.

    Τον Ιούλιο, ο Τούρκος πρωθυπουργός, Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν, κατηγόρησε την ΕΕ ότι χρησιμοποιούσε άδικα την διένεξη της χώρας του με την Κύπρο για να εμποδίσει την Τουρκία από το να ενταχθεί στην κοινότητα. Ο κ. Ερντογάν είχε επίσης πεί ότι η χώρα του δεν είναι διατεθειμένη να κάνει παραχωρήσεις στην κυπριακή κυβέρνηση, εκτός και αν αρθεί το διεθνές εμπάργκο κατά των τουρκοκυπρίων.

    Την Τετάρτη, υποκύπτοντας σε τουρκικές πιέσεις, οι ευρωβουλευτές δέχθηκαν να διαγράψουν την πρόβλεψη που ζητούσε από την Τουρκία να παραδεχθεί ότι οι σφαγές των Αρμενίων στις αρχές του 20ού αιώνα υπήρξαν γενοκτονία.

    [02] Απελευθερώθηκε από το Ισραήλ ο αναπληρωτής πρωθυπουργός των Παλαιστινίων

    28-09-2006

    To Iσραήλ απελευθέρωσε τον Παλαιστίνιο αναπληρωτή πρωθυπουργό, Νάσερ Σαέρ, που είναι ανώτερο στέλεχος της Χαμάς, ο οποίος είχε συλληφθεί από τον ισραηλινό στρατό πρίν από ένα μήνα.

    Ισραηλινός στρατοδίκης διέταξε την απελευθέρωση του κ. Σαέρ, λέγοντας ότι δεν υπάρχουν στοιχεία εναντίον του. Οι ισραηλινές αρχές δεν είχαν απαγγείλει ποτέ επίσημες κατηγορίες κατά του Νάσερ Σαέρ, που είναι ο ανώτερος αξιωματούχος της Χαμάς που κρατείτο από τους ισραηλινούς.

    Μετά την απελευθέρωσή του, ο κ. Σαέρ επέστρεψε στο σπίτι του στη Ναμπλούς της Δυτικής Οχθης, όπου τον υποδέχθηκαν δεκάδες υποστηρικτές του. Περίπου 30 ακόμα βουλευτές της Χαμάς και μέλη του κυβερνητικού συμβουλίου κρατούνται ακόμα από τις ισραηλινές αρχές.

    [03] Αφγανιστάν: Οι νατοϊκές δυνάμεις σκότωσαν 25 αντάρτες

    28-09-2006

    Αξιωματούχοι του ΝΑΤΟ είπαν ότι στρατιωτικές τους δυνάμεις σκότωσαν 25 ύποπτους αντάρτες, στα πλαίσια ένοπλης σύγκρουσης στο νότιο Αφγανιστάν. Οι αξιωματούχοι είπαν ότι οι αντάρτες σκοτώθηκαν αφού επιτέθηκαν σε φυλάκιο ελέγχου της αστυνομίας στην επαρχία Χελμάντ την Τετάρτη.

    Σε άλλα επεισόδια βίας, οι αξιωματούχοι του ΝΑΤΟ είπαν ότι ένας Αφγανός πολίτης και τρείς νατοϊκοί στρατιώτες τραυματίστηκαν από επίθεση βομβιστή αυτοκτονίας στο νότιο Αφγανιστάν. Ο βομβιστής αυτοανατινάχθηκε δίπλα σε φάλαγγα του ΝΑΤΟ στην πόλη Κανταχάρ την Τετάρτη το πρωί. Η αστυνομία είπε ότι δεν σκοτώθηκε κανένας στρατιώτης της συμμαχίας.

    Στο μεταξύ, η Αυστραλία δήλωσε ότι θα αποσύρει 200 στρατιώτες των ειδικών της δυνάμεων από τη νότια επαρχία Ουρουζγκάν.

    [04] Πρωτοπόρος η Καλιφόρνια, στον τομέα της καταπολέμησης ρυπογόνων αερίων

    28-09-2006

    O κ. Σβάρτσενέγκερ

    Ο κυβερνήτης της Καλιφόρνιας, Αρνολντ Σβάρτζενέγκερ, υπέγραψε νομοσχέδιο περιορισμού των ρυπογόνων αερίων, που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου, ένα νόμο που, όπως δήλωσε, θα παραμείνει ιστορικός.

    Ο νέος νόμος καθιστά τη Καλιφόρνια την πρώτη αμερικανική πολιτεία που θέτει σε εφαρμογή ανάλογο νόμο και που διαφοροποιείται από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση στο θέμα της αντιμετώπισης του φαινομένου του θερμοκηπίου.

    Σύμφωνα με τη νέα νομοθεσία οι μεγάλες εταιρείες ενέργειας πρέπει να περικόψουν το ρυπογόνο διοξείδιο του άνθρακα κατά 25% μέχρι το 2010.

    [05] Ελλάδα: 'Παγκόσμια Ημέρα Τουρισμού'

    Μαίρη Παραπονιάρη

    Αθήνα

    28-09-2006

    Με την ευκαιρία της 'Παγκόσμιας Ημέρας Τουρισμού', στήθηκε μπροστά το Καλλιμάρμαρο Στάδιο της Αθήνας ένα τεράστιο εντυπωσιακό πλανητάριο σε σχήμα σφαίρας ύφους 15 μέτρων και έκτασης 175 τετραγωνικών μέτρων, στο θόλο του οποίου γίνονται προβολές με βίντεο από διάφορα μέρη της Ελλάδας.

    Οι επισκέπτες έλληνες και ξένοι μπορούν να γνωρίσουν άγνωστες ομορφιές της χώρας μας, να πάρουν όλες τις δυνατές πληροφορίες για διάφορους προορισμούς, αλλά και να φωτογραφηθούν σε τοποθεσίες που τους αρέσουν μέσω της τεχνολογίας του ' Μπλού Μπόξ' που έχει τοποθετηθεί στη σφαίρα.

    Τα εγκαίνια του τουριστικού πλανηταρίου έκανε την Τετάρτη το βράδυ η Υπουργός Τουριστικής Ανάπτυξης κ. Φάνη Πετραλιά η οποία και δήλωσε: 'Η Ελλάδα βρίσκεται στο πολύ καλό δρόμο για την τουριστική της ανάπτυξη. Δεν εφησυχάζουμε. Αντιθέτως, μας απασχολεί ήδη η επόμενη χρονιά. Το μέλλον της Ελλάδας είναι ο Τουρισμός. Η καρδιά της Ελλάδας χτυπάει στο Τουρισμό αλλά ο στόχος μας είναι και η καρδιά του Παγκόσμιου Τουρισμού να χτυπάει στην Ελλάδα'.Το πλανητάριο θα λειτουργήσει μέχρι το Σάββατο 30 Σεπτεμβρίου και θα είναι ανοιχτό για το κοινό από τις 9 το πρωί ως τις 10 το βράδυ.

    [06] Στα ύψη οι βομβιστικές επιθέσεις στο Ιράκ

    28-09-2006

    Στο Ιράκ, ένοπλοι πυροβόλησαν κατά Σουνιτών προσκυνητών κοντά σε τέμενός στη Βαγδάτη, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 10 και να τραυματιστούν 11 άτομα. Οι αρχές είπαν ότι οι ένοπλοι άρχισαν να πυροβολούν καθώς οι πιστοί συγκεντρώνονταν στο τέμενος αλ Μεσαάντα για τις βραδινές προσευχές της Τετάρτης. Καμία οργάνωση δεν ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση. Στο μεταξύ, τουλάχιστον 13 άτομα σκοτώθηκαν από διάφορες άλλες επιθέσεις στο Ιράκ.

    Σε ενημέρωση των δημοσιογράφων στη Βαγδάτη, ο εκπρόσωπος του αμερικανικού στρατού δήλωσε ότι αυτή την εβδομάδα σημειώθηκαν οι περισσότερες ποτέ βομβιστικές επιθέσεις αυτοκτονίας, αλλά δεν έδωσε συγκεκριμένους αριθμούς. Είπε όμως ότι τρομοκράτες και άλλοι εξτρεμιστές προσπαθούν να υποσκάψουν την ιρακινή κυβέρνηση.

    Εξάλλου, σφυγμομέτρηση που πραγματοποίησε το αμερικανικό πανεπιστήμιο της πολιτείας Μαίρυλαντ δείχνει ότι περίπου τα τρία-τέταρτα των Ιρακινών πιστεύουν ότι η αμερικανική παρουσία στο Ιράκ προκαλεί περισσότερες συγκρούσεις απ' αυτές που αποτρέπει. Επίσης η σφυγμομέτρηση έδειξε αύξηση της εμπιστοσύνης των Ιρακινών στις δυνάμεις ασφάλειας της χώρας τους.

    Παράλληλα, η τελευταία έκθεση των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών που αναφέρεται στο πόλεμο στο Ιράκ και στη τρομοκρατία, έχει γίνει κύριο θέμα της προεκλογικής εκστρατείας εδώ στις ΗΠΑ, ενόψει των βουλευτικών εκλογών του Νοεμβρίου.

    Οι Δημοκρατικοί ισχυρίστηκαν την Τετάρτη ότι η έκθεση δείχνει πως ο πόλεμος στο Ιράκ έχει πυροδοτήσει τον αντιαμερικανισμό στον μουσουλμανικό κόσμο και έχει περιορίσει την ασφάλεια των Αμερικανών.

    Από τη πλευρά τους οι Ρεπουμπλικανοί δηλώνουν ότι η έκθεση επιβεβαιώνει πως το Ιράκ έχει γίνει το κύριο πεδίο μάχης στον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας και δεν θα πρέπει να εγκαταλειφθεί πριν την επίτευξη τελικής νίκης έναντι των εξτρεμιστών.

    Η κυβέρνηση Μπους έδωσε στη δημοσιότητα αποσπάσματα της έκθεσης η οποία αναφέρει ότι ο πόλεμος στο Ιράκ έχει δημιουργήσει μια νέα γενιά τρομοκρατών ηγετών και μαχητών, αλλά υπογραμμίζει ότι αν δοθεί η εντύπωση πως οι υπέρμαχοι της Τζιχάντ απέτυχαν στο Ιράκ, τότε λιγότεροι μαχητές θα θελήσουν να συμπαραταχθούν στον αγώνα.

    [07] Συνεχίζονται οι συνομιλίες ΕΕ-Ιράν

    28-09-2006

    Σολάνα και Λαριτζανί στο Βερολίνο

    Αναμένεται να συνεχιστούν και σήμερα στο Βερολίνο οι συνομιλίες μεταξύ Ιράν και ΕΕ για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης. Η εκπρόσωπος της ΕΕ, Κριστίνα Γκαλλάχ, χαρακτήρισε τη συνάντηση της Τετάρτης μεταξύ του ανώτερου διαπραγματευτή του Ιράν, Αλί Λαριτζανί και του επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ, Χαβιέρ Σολάνα, 'πολύ έντονη'.

    Στο μεταξύ, σε δηλώσεις της προς δημοσιογράφους εδώ στην Ουάσιγκτον, η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Κοντολίζα Ράις, επανέλαβε την υποστήριξη της χώρας της προς τις συνομιλίες που διενεργεί η ΕΕ με το Ιράν και πρόσθεσε ότι μία συμφωνία για τον τερματισμό του προγράμματος εμπλουτισμού ουρανίου θα άνοιγε το δρόμο για διαπραγματεύσεις.

    Όμως η κυρία Ράις τόνισε ότι οι διαβουλεύσεις μεταξύ των κυρίων Σολάνα και Λαριτζανί δεν πρόκειται να συνεχιστούν για πολύ ακόμα. Στην Τεχεράνη, ο Πρόεδρος του Ιράν, Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ, διαβεβαίωσε ότι η χώρα του δεν θα παραιτηθεί του δικαιώματος της στην πυρηνική τεχνολογία.

    [08] Δείπνο Μπούς-Καρζάι-Μουσαράφ στο Λευκό Οίκο

    28-09-2006

    Ο πρόεδρος Μπους παρακάθισε σε δείπνο την Τετάρτη το βράδυ στο Λευκό Οίκο με τους προέδρους του Αφγανιστάν και του Πακιστάν για να συζητήσουν την κλιμάκωση της έντασης μεταξύ των δύο αυτών χωρών για το θέμα της βίας στο Αφγανιστάν.

    Το δείπνο στο Λευκό Οίκο πραγματοποιήθηκε μετά την ανταλλαγή επικρίσεων από τον Πρόεδρο του Αφγανιστάν, Χαμίντ Καρζάι και τον Πακιστανό ομόλογό του, Περβέζ Μουσάραφ, για τις προσπάθειες πάταξης της τρομοκρατίας.

    Μετά την άφιξη των δύο προέδρων στο Λευκό Οίκο ο κ. Μπούς εμφανίστηκε μαζί τους στον κήπο της αμερικανικής προεδρικής κατοικίας όπου και εξέφρασε την ελπίδα πως η συνάντηση θα επικεντρωθεί σε θέματα στρατηγικής και την ανάγκη για συνεργασία στον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας.

    Τις τελευταίες μέρες ο κ. Καρζάι επέρριψε ευθύνες στο Πακιστάν για την κλιμάκωση της βίας στο Αφγανιστάν, λέγοντας ότι τα Ισλαμικά σχολεία, τα λεγόμενα μαντράς, αποτελούν χώρο εκπαίδευσης μελλοντικών τρομοκρατών και ότι οι μαχητές των Ταλεμπάν χρησιμοποιούν το Πακιστάν για να εκτοξεύουν επιθέσεις εναντίον του Αφγανιστάν. Από τη πλευρά του, ο κ. Μουσάραφ δήλωσε ότι το πρόβλημα βρίσκεται στο Αφγανιστάν και επέμεινε ότι ο Οσάμα Μπιν Λάντεν δεν βρίσκεται στο Πακιστάν, αλλά στο Αφγανιστάν.

    [09] Σλοβενία: Ο Ντόναλντ Ράμσφελντ στην σύνοδο υπουργών άμυνας του ΝΑΤΟ

    28-09-2006

    Ο Aμερικανός Yπουργός Άμυνας, Ντόναλντ Ράμσφελντ, δήλωσε ότι είναι σίγουρος πως οι χώρες του ΝΑΤΟ θα προσφέρουν αρκετά στρατεύματα για την αντιμετώπιση της κατάστασης στο Αφγανιστάν. Ο κ. Ράμσφελντ έκανε τη δήλωση αυτή στην διάσκεψη των υπουργών Άμυνας 13 χωρών της νοτιοανατολικής Ευρώπης, που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη στα Τίρανα. Ο Aμερικανός Yπουργός Άμυνας υπογράμμισε ότι η επιτυχία των νατοϊκών στρατευμάτων στο Αφγανιστάν είναι σημαντική για τις χώρες της Ευρώπης και της Ασίας.

    Ο κ. Ράμσφελντ εξήρε επίσης την συνεργασία μεταξύ μελών του ΝΑΤΟ και χωρών που επιθυμούν να ενταχθούν στη συμμαχία, ενώ παρότρυνε τις ενδιαφερόμενες χώρες να επιτελέσουν τις μεταρρυθμίσεις που απαιτούνται ώστε να γίνουν μέλη του ΝΑΤΟ. Σήμερα Πέμπτη, ο κ. Ράμσφελντ θα έχει συνάντηση με τους ομολόγους του από τις υπόλοιπες 25 χώρες μέλη του ΝΑΤΟ στην πρωτεύουσα της Σλοβενίας, Λιουμπλιάνα.

    [10] Έγκριση από Αμερ. Βουλή νομοσχεδίου για κράτηση και ανάκριση υπόπτων για τρομοκρατία

    28-09-2006

    _

    Η αμερικανική βουλή των αντιπροσώπων ενέκρινε την Τετάρτη νομοσχέδιο που εξουσιοδοτεί την κυβέρνηση Μπούς να ανακρίνει και να φυλακίζει ύποπτους τρομοκράτες χρησιμοποιώντας ειδικά στρατοδικεία. Το νομοσχέδιο που ενέκρινε η βουλή είναι παρόμοιο με αυτό που συζητείται τώρα στη γερουσία. Τον Ιούνιο το Ανώτατο δικαστήριο των ΗΠΑ γνωμοδότησε ότι ο πρόεδρος Μπούς χρειαζόταν έγκριση του κογκρέσου για την δημιουργία ειδικών στρατοδικείων.

    Το νομοσχέδιο της βουλής αντικατοπτρίζει συμβιβαστική συμφωνία που επετεύχθη μεταξύ του Λευκού Οίκου και των Ρεπουμπλικανών στη γερουσία, με στόχο να μετριαστεί το αρχικό σχέδιο της κυβέρνησης Μπούς που προωθούσε αυστηρές μεθόδους ανάκρισης υπόπτων για τρομοκρατία. Πολλά μέλη του Kογκρέσου είχαν δηλώσει ότι το σχέδιο αυτό παραβίαζε την συνθήκη της Γενεύης, που απαγορεύει τα βασανιστήρια.

    Το νέο μέτρο θέτει νομικά όρια για τις μεθόδους που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την απόσπαση πληροφοριών από υπόπτους. Πάντως πολλοί Δημοκρατικοί που καταψήφισαν το νομοσχέδιο την Τετάρτη στην Αμερικανική Βουλή, είπαν ότι καταπατά τα νόμιμα δικαιώματα των υπόπτων.

    [11] Δύο γεμάτες μέρες της Ντόρας Μπακογιάννη στην Ουάσιγκτον

    Γιώργος Μπίστης

    Ουάσιγκτον

    28-09-2006

    Η Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Ντόρα Μπακογιάννη ολοκλήρωσε διήμερη επίσκεψή στη Ουάσιγκτον κατά την οποία είχε συνομιλίες με την Αμερικανίδα ομόλογό της Condoleezza Rice κι άλλους αξιωματούχους των Ηνωμένων Πολιτειών.

    Η συνάντηση των δύο υπουργών Εξωτερικών έγινε μέσα σε μια φιλική και εγκάρδια ατμόσφαιρα στο Στέητ Ντηπάρτμαντ. Σε κοινή εμφάνιση που έκαναν για να δώσουν την ευκαιρία σε φωτορεπόρτερς και τηλεοπτικά συνεργεία να αποθανατίσουν την παραδοσιακή χειραψία με την οποία ξεκινούν όλες οι συναντήσεις στο Αμερικανικό Υπουργείο Εξωτερικών, η κυρία Rice είπε: 'Καλώς ορίζω την Υπουργό κυρία Ντόρα Μπακογιάννη στη Ουάσιγκτον. Τη συνάντησα και τη περασμένη εβδομάδα στη Νέα Υόρκη και μάλιστα αρκετές φορές. Συνεχίζουμε τώρα στη Ουάσιγκτον τη συζήτηση μας γύρω από ένα ευρύ φάσμα διεθνών θεμάτων και τις σχέσεις Ελλάδας-ΗΠΑ'.

    Λίγο πριν φύγουν οι φωτορεπόρτερς από την αίθουσα η κυρία Rice έκανε ένα ακόμα δημόσιο σχόλιο. Όπως είπε: 'Η Ελλάδα αποδίδει εξαίρετα ως Πρόεδρος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Την ευχαριστώ για την πρωτοβουλία που ανέλαβε και διοργάνωσε πρόσφατα την σύνοδο των Ηνωμένων Εθνών για το Μεσοανατολικό.

    Κατά την έξοδό της από το Στέητ Ντηπάρτμαντ η Υπουργός κα Μπακογιάννη συναντήθηκε με τους εκπροσώπους των μέσων ενημέρωσης στους οποίους και δήλωσε μεταξύ άλλων:

    'Είχαμε μία χρήσιμη συζήτηση και φιλική με την κυρία Rice. Κουβεντιάσαμε τα θέματα που μας απασχολούν και τα οποία, όπως σας είχα ήδη πει, θα ήτανε η Ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας, η θέση της Ελλάδας και το πώς βλέπουμε εμείς τις μεταρρυθμίσεις οι οποίες συντελούνται στην Τουρκία και τις υποχρεώσεις που η Τουρκία έχει αναλάβει έναντι της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Είχα την ευκαιρία ξανά να επαναλάβω τη θέση μας ότι η Τουρκία πρέπει να τιμήσει την υπογραφή της στο πρωτόκολλο της Άγκυρας, ότι είναι εξαιρετικά σημαντικό να ανοίξουν τα Τουρκικά λιμάνια και αεροδρόμια για τα προϊόντα τα Κυπριακά'.

    Νωρίτερα η κ. Μπακογιάννη έκανε τα εγκαίνια του νέου κτιρίου της Ελληνικής Πρεσβείας στη Ουάσιγκτον. Ήταν έκδηλα χαρούμενη που ολοκληρώθηκε το έργο αυτό το οποίο ξεκίνησε στις μέρες της θητείας του Πρέσβη Αλέξανδρου Φίλωνος, συνεχίστηκε στα χρόνια του Πρέσβη Γιώργου Σαββαΐδη και αποπερατώθηκε τώρα που ανέλαβε την Πρεσβεία της Ελλάδας ο Αλέξανδρος Μαλλιάς.

    Είπε χαρακτηριστικά η υπουργός: 'Πρέπει να εκφράσω την πάρα πολύ μεγάλη μου χαρά που μου δόθηκε η ευκαιρία να δω την Οδύσσεια αυτού του κτιρίου να τελειώνει και να είμαι σήμερα εδώ για τα εγκαίνια αυτής της πολύ ωραίας νέας Πρεσβείας την οποία έχουμε στη Ουάσιγκτον'.

    Στην τελετή των εγκαινίων μίλησε επίσης η Αμερικανίδα Υφυπουργός Εξωτερικών Χενριέττα Φόρ που εξέφρασε την ελπίδα ότι το νέο κτίριο θα συμβάλει στην συνέχιση των καλών σχέσεων ανάμεσα στις δύο χώρες. Και πρόσθεσε: 'Ευγνωμονούμε την Ελλάδα που φύτεψε το σπόρο της δημοκρατίας. Τον μεταφυτέψαμε κι εμείς εδώ και καρπωθήκαμε σοφία αιώνων. Στον 21ο αιώνα επιδιώκουμε να διαδώσουμε τη δημοκρατία στον κόσμο για να απολαμβάνουν όλοι ελευθερία, ισότητα και ευημερία'.

    Μεταξύ των επισήμων που παρέστησαν στα εγκαίνια του νέου κτιρίου της Ελληνικής Πρεσβείας ήταν και ο Γερουσιαστής Πώλ Σαρμπάνης. Μιλώντας στην κάμερα της Φωνής της Αμερικής, ο Ελληνικής καταγωγής νομοθέτης είπε: 'Το νέο κτίριο θα συμβάλει σε πιο καλή διεκπεραίωση του έργου της πρεσβείας. Νομίζω όμως ότι έχει και συμβολική σημασία. Ιδιαίτερα με την προσωπική παρουσία της ΥΠΕΞ κας Μπακογιάννη η νέα πρεσβεία αντικατοπτρίζει τη στενή συνεργασία Ελλάδας-Αμερικής'.

    Κατά την παραμονή της στην Αμερικανική πρωτεύουσα η Υπουργός κα Μπακογιάννη ανέπτυξε στο Κέντρο Στρατηγικών και Διεθνών Σπουδών τον ρόλο της Ελλάδας στα Βαλκάνια. Παράλληλα αναφέρθηκε στον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας, απαντώντας σε ερώτημα που της εγέρθηκε από το κοινό. Μιλώντας εκ του προχείρου και δίχως να έχει μπροστά της κανένα χειρόγραφο, η Υπουργός είπε: 'Δεν είναι ο κάθε Μουσουλμάνος τρομοκράτης. Να γίνει αυτό σαφές. Αλλά όμως πρέπει να αγωνιστούμε για την πάταξη της τρομοκρατίας. Το καλύτερο όπλο που έχουμε είναι το συλλογικό μας σύστημα αξιών'.

    Πριν αναχωρήσει από τη Ουάσιγκτον η κυρία Μπακογιάννη μίλησε στο Πανεπιστήμιο Georgetown, με την ευκαιρία της ίδρυσης εκεί μιας ακόμα έδρας ελληνικών σπουδών. Η νέα έδρα ιδρύθηκε με πρωτοβουλία του Μάρκου Κουναλάκη, ο οποίος είχε προηγουμένως ιδρύσει και την έδρα ελληνικών σπουδών Κωνσταντίνου Μητσοτάκη στο Πανεπιστήμιο Στάνφορντ ενώ ο κουνιάδος του Κυριάκος Τσακόπουλος ίδρυσε μια τρίτη τέτοια έδρα στο πανεπιστήμιο Κολόμπια. Συνεντεύξεις με τον Μάρκο Κουναλάκη και τον εμπνευστή της ιδέας για την ίδρυση των εδρών αυτών, Ελληνοαμερικανό επιχειρηματία Άγγελο Τσακόπουλο, παρουσιάζουμε σε ξέχωρο ρεπορτάζ.

    Από τη Ουάσιγκτον η Υπουργός Ντόρα Μπακογιάννη πηγαίνει την Πέμπτη στη Νέα Υόρκη για να παραστεί σε εκδήλωση της Παγκρητικής Ομοσπονδίας Αμερικής η οποία θα τιμήσει τον πατέρα της, πρώην Πρωθυπουργό της Ελλάδας Κωνσταντίνο Μητσοτάκη και τον επιχειρηματία Άγγελο Τσακόπουλο για τα όσα έχουν κάνει μια ολόκληρη ζωή για την προώθηση του Ελληνισμού στις δύο ακτές του Ατλαντικού.

    Σημείωση: Το τηλεοπτικό ρεπορτάζ της Ελληνικής Υπηρεσίας της Φωνής της Αμερικής που στηρίζεται στην ανταπόκριση αυτή και περιέχει επίσης φωτογραφικό υλικό από την επίσκεψη της κυρίας Μπακογιάννη στη Ουάσιγκτον, θα καταχωρηθεί στην ιστοσελίδα μας αύριο, αφού προηγουμένως παρουσιαστεί από συνεργαζόμενους σταθμούς στην Ελλάδα και την Κύπρο.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Friday, 29 September 2006 - 1:19:00 UTC