Read the Treaty of Lausanne (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Sunday, 22 December 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 06-09-11

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Oι συνέπειες των τρομοκρατικών επιθέσεων
  • [02] Tο Ιράν μελετά το ενδεχόμενο προσωρινής διακοπής επίμαχου πυρηνικού του προγράμματος
  • [03] Eθνική ενότητα, ζητά ο εντολοδόχος πρόεδρος του Μεξικού
  • [04] Ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ υπεραμύνθηκε του πολέμου στο Ιράκ
  • [05] Aναβλήθηκε η συζήτηση στο ιρακινό κοινοβούλιο για την δημιουργία αυτόνομης περιοχής στο νότο
  • [06] Aνώτερος κληρικός στο Λίβανο αντιτίθεται στην επίσκεψη του Βρετανού πρωθυπουργού Τόνυ Μπλαίρ
  • [07] Οι αμερικανοί τιμούν την πέμπτη επέτειο

  • [01] Oι συνέπειες των τρομοκρατικών επιθέσεων

    11-09-2006

    Επιμέλεια: Β. Βουτσινά

    Πέντε χρόνια πέρασαν, από τότε που οι ΗΠΑ δέχθηκαν την φονικότερη τρομοκρατική επίθεση στην ιστορία τους, ενώ πολλαπλές ήταν οι συνέπειες αυτού του πλήγματος σε εσωτερικό και διεθνές επίπεδο.

    Στις 11 Σεπτεμβρίου 2001, αεροπειρατές-τρομοκράτες οδήγησαν 4 αμερικανικά επιβατικά αεροσκάφη κατά αμερικανικών στόχων. Το πρώτο και το δεύτερο αεροσκάφος έπεσαν πάνω στους δίδυμους πύργους του Παγκόσμιου Κέντρου Εμπορίου στη Νέα Υόρκη, το τρίτο έπληξε το κτίριο του Πενταγώνου στην Ουάσινγκτον, ενώ ένα τέταρτο, χάρη στην γενναιότητα των επιβατών του, συνετρίβη σε αγροτική περιοχή της Πενσυλβάνια. Περίπου 3,000 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους εκείνη τη μέρα. Το ίδιο βράδυ, ο πρόεδρος Μπούς δήλωνε στο κατάπληκτο έθνος: 'Σήμερα, αγαπητοί συμπολίτες, ο τρόπος ζωής μας, η ίδια μας η ελευθερία υπέστη επίθεση με μία σειρά φονικών και καλά σχεδιασμένων τρομοκρατικών ενεργειών. Τα θύματα βρίσκονταν μέσα σε αεροπλάνα ή στα γραφεία τους. Γραμματείς, επιχειρηματίες, στρατιωτικοί και δημόσιοι υπάλληλοι, μητέρες και πατέρες, φίλοι και γείτονες. Χιλιάδες ζωές χάθηκαν ξαφνικά, από σατανικές και απαίσιες τρομοκρατικές πράξεις'.

    Οι έρευνες που ακολούθησαν, έδειξαν ότι η ακραία ισλαμική οργάνωση αλ Κάιντα, υπό τον ηγέτη της Οσάμα μπιν Λάντεν, ευθύνονταν γι αυτές τις τρομοκρατικές επιθέσεις. Και οι 19 αεροπειρατές ήταν από την Μέση Ανατολή και μάλιστα και οι 15 ήταν Σαουδάραβες.

    Ο κ. Κόεν

    Ο πρώην υπουργός Αμυνας των ΗΠΑ, Ουίλλιαμ Κόεν, δηλώνει ότι οι επιθέσεις έμοιαζαν με απότομο ξύπνημα από βαθύ ύπνο: "Μπήκαμε ξαφνικά σε μία εποχή κατά την οποία η τρομοκρατία διασταυρώνεται με την τεχνολογία, πράγμα που συνεπάγεται απειλές που κάποτε δεν μπορούσε να συλλάβει ο νούς του ανθρώπου, ενώ τώρα αποτελούν μέρος της καθημερινότητας μας. Λειτουργούσαμε κάτω από την ψευδαίσθηση ότι προστατευόμαστε από τους δύο ωκεανούς και από την στρατιωτική μας ισχύ', είπε ό κ. Κόεν.

    Αναλυτές δηλώνουν ότι οι επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου συσπείρωσαν τη χώρα, βάζοντας κατά μέρος πολιτικές διαμάχες.

    Όμως, ο Τίμ Ρόμερ, μέλος της επιτροπής που διερεύνησε τις τρομοκρατικές επιθέσεις, δηλώνει ότι σήμερα, 5 χρόνια αργότερα, αυτή η ενότητα έχει σχεδόν εξαφανιστεί.

    'Αυτή είναι μία από τις μεγάλες τραγωδίες της 11ης Σεπτεμβρίου," λέει ο κ. Ρόμερ. "Εκείνη την εποχή, το 90% των Αμερικανών στάθηκε στο πλευρό του προέδρου Μπούς στις μέρες μετά τις επιθέσεις. Δημοκρατικοί και Ρεπουμπλικανοί--γιατί δεν είχαμε Δημοκρατικούς ή Ρεπουμπλικανούς που σκοτώθηκαν τη μέρα εκείνη, είχαμε μόνο Αμερικανούς. Σήμερα όμως αντιμετωπίζουμε έναν απ' τους σοβαρότερους πολιτικούς διχασμούς στην ιστορία της χώρας μας'.

    Ο κ. Ρόμερ και πολλοί άλλοι επιρρίπτουν ευθύνες γι' αυτή την έλλειψη ενότητας σ' ολόκληρο τον πολιτικό μηχανισμό των ΗΠΑ. Και στα δύο κόμματα, στο Κογκρέσο και την εκτελεστική εξουσία.

    Πάντως, η Ντανιέλ Πλέτκα, του American Enterprise Institute επισημαίνει ότι η πολιτική τοποθέτηση αποτελεί σημαντικό συστατικό της αμερικανικής πολιτικής ζωής. 'Ο κόσμος αγαπά τους διαπληκτισμούς," λέει η Κα Πλέτκα. "Αγαπά την επιχειρηματολογία, καθώς και τις βαθιές διχογνωμίες. Δεν μπορώ να πώ στα σίγουρα γιατί, ίσως αποτελεί μέρος του αμερικανικού πνεύματος. Πάντως έτσι είναι'.

    Μετά τις επιθέσεις αυτές, ο πρόεδρος Μπούς εξαπέλυσε τον παγκόσμιο πόλεμο κατά της τρομοκρατίας. Πέντε χρόνια αργότερα, ο πόλεμος συνεχίζεται.

    Οσάμα μπιν Λάντεν

    Πρώτος στόχος των ΗΠΑ στάθηκε το Αφγανιστάν, όπου το καθεστώς των Ταλιμπάν υπέθαλπε την αλ Κάιντα και τον Οσάμα μπιν Λάντεν. Οι υπό αμερικανική ηγεσία συμμαχικές δυνάμεις εκδίωξαν τους Ταλιμπάν, όμως ο Οσάμα μπιν Λάντεν παραμένει ασύλληπτος και πιστεύεται ότι κρύβεται σε απόμακρη ορεινή περιοχή μεταξύ Αφγανιστάν και Πακιστάν.

    Ο παγκόσμιος πόλεμος κατά της τρομοκρατίας αποτέλεσε και ένα απ' τα κύρια επιχειρήματα για την εκδίωξη από την εξουσία του τέως ηγέτη του Ιράκ, Σαντάμ Χουσεΐν. Όμως, τα γεγονότα απέδειξαν ότι δεν υπήρχαν διασυνδέσεις του Σαντάμ Χουσεΐν με τους διοργανωτές των επιθέσεων της 11ης Σεπτεμβρίου.

    O Χουάν Κόουλ, καθηγητής ιστορίας στο πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν δηλώνει ότι ο πόλεμος στο Ιράκ έχει ενισχύσει και διευρύνει τον αντιαμερικανισμό σε διεθνές επίπεδο. Όπως λέει: 'Με τον πόλεμο του Ιράκ, οι ΗΠΑ αύξησαν σημαντικά τον αριθμό των πιθανών αντι-αμερικανών τρομοκρατών και όχι μόνο σε μουσουλμανικούς πληθυσμούς. Ο πόλεμος αυτός ήταν και είναι ιδιαίτερα αντιδημοφιλής σ' όλο τον κόσμο και θεωρείται από πολλούς έγκλημα, το οποίο προκαλεί τεράστια οργή και εχθρότητα για τις ΗΠΑ'.

    Όπως τονίζει ο κ. Κόουλ και άλλοι μελετητές, η διεθνής καλή θέληση προς τις ΗΠΑ που επικράτησε μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου έχει σχεδόν εξανεμισθεί, εξαιτίας του πολέμου στο Ιράκ.

    Οι επιθέσεις του 2001 επέφεραν όμως και άλλες αλλαγές στο εσωτερικό των ΗΠΑ. Τα μέτρα ασφάλειας στα αεροδρόμια έχουν ενταθεί. Πάνω από 20 κυβερνητικές υπηρεσίες συγχωνεύθηκαν και σχημάτισαν το υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας. Νέα νομοθετήματα διεύρυναν τις δικαιοδοσίες των σωμάτων ασφάλειας εντός της χώρας, νομοθετήματα που επικρίθηκαν από πολλούς, που θεωρούν ότι τα μέτρα αυτά παραβιάζουν το προσωπικό απόρρητο των πολιτών, όμως η κυβέρνηση Μπούς χαρακτηρίζει τα μέτρα απαραίτητα.

    Ο τέως υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, Ουίλλιαμ Κόεν, δηλώνει λέει ότι η ισορροπία μεταξύ της προστασίας του έθνους από την τρομοκρατία και της προστασίας των βασικών δημοκρατικών ελευθεριών των πολιτών αποτελεί ευαίσθητη υπόθεση. Οπως είπε: 'Θα πρέπει η κυβέρνηση να διαθέτει τα προσωπικά και απόρρητα στοιχεία του καθενός μας; Είναι αυτό κάτι που μας οδηγεί ολοένα και περισσότερο σε ένα Οργουελλικό εφιάλτη; Πού πρέπει να τεθούν τα όρια;', αναρωτιέται ο κ. Κόεν.

    Οι ΗΠΑ δεν έχουν ξαναδεχτεί τρομοκρατική επίθεση στο έδαφός τους μετά τις 11 Σεπτεμβρίου του 2001 και η κυβέρνηση χρησιμοποιεί το γεγονός αυτό σαν απόδειξη της επιτυχίας της. Όμως οι ειδικοί πιστεύουν ότι ο κίνδυνος δεν έχει μειωθεί, ότι οι κυβερνητικές υπηρεσίες πρέπει να συνεχίσουν να επαγρυπνούν και ότι ο αμερικανικός λαός δεν πρέπει να επιτρέψει στον εαυτό του να αισθανθεί εφησυχασμένος, καθώς φθίνουν με το πέρασμα του χρόνου οι μνήμες της 11ης Σεπτεμβρίου.

    [02] Tο Ιράν μελετά το ενδεχόμενο προσωρινής διακοπής επίμαχου πυρηνικού του προγράμματος

    11-09-2006

    O κ. Λαριτζανί

    Eυρωπαίοι διπλωμάτες λένε ότι το Ιράν μελετά το ενδεχόμενο διακοπής του προγράμματός του εμπλουτισμού ουρανίου για διάστημα δύο μηνών.

    Διαπραγματευτές της ΕΕ δήλωσαν ότι ο ανώτερος αρμόδιος για τα πυρηνικά του Ιράν Αλί Λαριτζανί, πρότεινε την εν λόγω διακοπή την Κυριακή κατά την διάρκεια συνομιλιών τους. Όμως το γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων μετέδωσε ότι μέλος της ιρανικής αντιπροσωπείας διέψευσε ότι οι Ιρανοί διαπραγματευτές πρότειναν οποιαδήποτε διακοπή. Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου, ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τόνυ Σνόου είπε ότι Αμερικανοί αξιωματούχοι προσπαθούν να ερμηνεύσουν την τοποθέτηση των Ιρανών.

    Ευρωπαίοι και Ιρανοί διαπραγματευτές δήλωσαν ότι κάποια πρόοδος σημειώθηκε κατά τις συνομιλίες τους, οι οποίες μπορεί να είναι η τελευταία ευκαιρία για την Τεχεράνη να αποφύγει κυρώσεις εναντίον της, εξαιτίας του επίμαχου πυρηνικού της προγράμματος.

    [03] Eθνική ενότητα, ζητά ο εντολοδόχος πρόεδρος του Μεξικού

    11-09-2006

    O κ. Καλντερόν

    Ο εντολοδόχος πρόεδρος του Μεξικού Φελίπε Καλντερόν ζήτησε εθνική συμφιλίωση, κατά την διάρκεια του πρώτου εορτασμού για την νίκη του στις εκλογές του Ιουλίου, τις οποίες κέρδισε με ελάχιστη διαφορά ψήφων. Ο κ. Καλντερόν είπε σε υποστηρικτές του σε υπαίθριο στάδιο της πόλης του Μεξικού την Κυριακή, ότι θα καταβάλει προσπάθειες για την δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, τον περιορισμό του εγκλήματος και την καταπολέμηση της φτώχειας.

    Στο μεταξύ, ο εκλογικός του αντίπαλος Αντρές Μανουέλ Λόπες Ομπραντόρ συμφώνησε να σταματήσουν προσωρινά οι μεγάλες διαδηλώσεις των ψηφοφόρων του στο κέντρο της μεξικανικής πρωτεύουσας. Ο κ. Λόπες Ομπραντόρ κάλεσε τους υποστηρικτές του να αποχωρήσουν από το κέντρο της πόλης, ώστε να μπορέσει να πραγματοποιηθεί η παραδοσιακή στρατιωτική παρέλαση της 16ης Σεπτεμβρίου.

    [04] Ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ υπεραμύνθηκε του πολέμου στο Ιράκ

    11-09-2006

    Ο κ. Τσέηνυ

    Ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Ντίκ Τσέηνυ υπεραμύνθηκε του πολέμου στο Ιράκ και ορισμένων μέτρων κατά της τρομοκρατίας, λέγοντας ότι κατέστησαν τη χώρα ασφαλέστερη.

    Σε συνέντευξή του προς τον τηλεοπτικό σταθμό NBC την Κυριακή, ο κ. Τσέηνυ είπε ότι δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι 5 χρόνια πέρασαν από τις 11 Σεπτεμβρίου 2001, χωρίς να υπάρξει κι άλλη επίθεση κατά των ΗΠΑ. Σύμφωνα με τον κ. Τσέηνυ, οι ΗΠΑ είναι πιο ασφαλείς, χάρη στην απόφαση της κυβέρνηση να λάβει μέτρα κατά κρατών που υποθάλπουν την τρομοκρατία.

    Όμως οι επικριτές της κυβέρνησης Μπούς λένε ότι ο πόλεμος στο Ιράκ ώθησε στον εξτρεμισμό πολλά άτομα που ζούν στην περιοχή της Μέσης Ανατολής, ενώ ο Οσάμα μπιν Λάντεν παραμένει ασύλληπτος, 5 χρόνια μετά τα τρομοκρατικά κτυπήματα της 11 Σεπτεμβρίου.

    Σφυγμομέτρηση της κοινής γνώμης που διεξήχθη από το τηλεοπτικό δίκτυο ABC, έδειξε ότι σε ποσοστό 38% των Αμερικανών πιστεύει ότι η κυβέρνηση Μπούς κάνει ότι μπορεί για να αποτρέψει μελλοντικές επιθέσεις κατά της χώρας.

    [05] Aναβλήθηκε η συζήτηση στο ιρακινό κοινοβούλιο για την δημιουργία αυτόνομης περιοχής στο νότο

    11-09-2006

    Το ιρακινό κοινοβούλιο ανέβαλε την συζήτησή του επί πρότασης των Σιιτών για την δημιουργία αυτόνομης περιοχής στα νότια της χώρας. Ιρακινοί αξιωματούχοι είπαν ότι η αναβολή σημειώθηκε εξαιτίας της ισχυρής αντίθεσης των Σουνιτικών πολιτικών κομμάτων προς την πρόταση αυτή. Τα εν λόγω κόμματα υποστηρίζουν ότι ένα ομοσπονδιακό σύστημα διακυβέρνησης θα οδηγούσε στην διάσπαση της χώρας.

    Ο κύριος σιιτικός συνασπισμός είχε υποβάλει νομοσχέδιο για την δημιουργία ομοσπονδιακού συστήματος που να χωρίζεται σε τρία τμήματα, με μία αυτόνομη σιιτική περιοχή στο νότο. Ηδη υπάρχει κουρδική αυτόνομη περιοχή στο βορρά. Οι ιρακινοί Σουνίτες, που αποτελούν την μειοψηφία στη χώρα, φοβούνται ότι το σχέδιο αυτό θα θέσει τον πετρελαϊκό πλούτο της χώρας στα χέρια του Σιιτών και των Κούρδων.

    Σε άλλη εξέλιξη, η ιρακινή αστυνομία δήλωσε ότι τουλάχιστον 18 άτομα σκοτώθηκαν σε διάφορα βίαια περιστατικά την Κυριακή, ενώ εντόπισε 11 πτώματα θυμάτων πολιτικής βίας. Επίσης, η επίσκεψη του πρωθυπουργού Νούρι αλ Μαλίκι στο Ιράν, που είχε προγραμματιστεί για σήμερα, αναβλήθηκε για 'τεχνικούς λόγους,' όπως δήλωσε ιρακινός αξιωματούχος.

    [06] Aνώτερος κληρικός στο Λίβανο αντιτίθεται στην επίσκεψη του Βρετανού πρωθυπουργού Τόνυ Μπλαίρ

    11-09-2006

    Ο κ. Μπλαίρ

    Στο Λίβανο, ανώτερος σιίτης κληρικός, ο μέγας Αγιοταλάχ Μωχάμεντ Χουσεΐν Φαντλάλα αντιτίθεται στην επίσκεψη του Βρετανού Πρωθυπουργού Τόνυ Μπλαίρ στη Βηρυτό, που έχει προγραμματιστεί για σήμερα

    Ο κ. Μπλαίρ επισκέπτεται την περιοχή για να υποστηρίξει τις ειρηνευτικές προσπάθειες , λέγοντας ότι η εκεχειρία μεταξύ Ισραήλ και Χεζμπολάχ δίνει μία ευκαιρία για την επίτευξη προόδου.

    Την Κυριακή οι Αγιοταλάχ Χουσεΐν Φαντλάλα δήλωσε ότι ο κ. Μπλαίρ δεν είναι ευπρόσδεκτος στη Βηρυτό, γιατί υποστηρίζει το Ισραήλ και τις ΗΠΑ. Ο σιίτης κληρικός πρόσθεσε επίσης ότι ο Βρετανός πρωθυπουργός έπρεπε να είχε απαιτήσει την άμεση κατάπαυση των εχθροπραξιών.

    Τα μέτρα ασφάλειας είναι ενισχυμένα στη Βηρυτό καθώς αναμένονται διαδηλώσεις κατά την επίσκεψη του κυρίου Μπλαίρ.

    Προηγουμένως, ο Βρετανός πρωθυπουργός βρίσκονταν στο Ισραήλ, όπου είχε συνομιλίες με τον Παλαιστίνιο πρόεδρο Μαχμούντ Αμπάς και τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Εχούντ Ολμέρτ. Οι δύο ηγέτες υποσχέθηκαν την αναβίωση των ειρηνευτικών συνομιλιών. Ακόμα δεν έχει καθοριστεί ημερομηνία για τη συνάντησή τους.

    Συγκεκριμένα, ο Παλαιστίνιος πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς δήλωσε ότι είναι έτοιμος να συναντηθεί με τον ισραηλινό πρωθυπουργό Εχούντ Ολμέρτ για την αναβίωση των ειρηνευτικών συνομιλιών. Ο κ. Αμπάς έκανε τη δήλωση αυτή την Κυριακή, μετά από συνάντηση που είχε με τον Βρετανό πρωθυπουργό Τόνυ Μπλαίρ στη Ραμάλα της Δυτικής Οχθης. Το Σάββατο ο κ. Ολμέρτ είχε πεί ότι ήταν έτοιμος να συναντηθεί με τον Παλαιστίνιο πρόεδρο για να προωθήσουν την αποτελματωμένη ειρηνευτική διαδικασία στη Μέση Ανατολή.

    Στα πλαίσια κοινής συνέντευξης τύπου με τον κ. Αμπάς την Κυριακή, ο κ. Μπλαίρ εξήρε την πιθανότητα μιας Παλαιστινιακής κυβέρνησης εθνικής ενότητας και πρόσθεσε ότι η διεθνής κοινότητα θα αναγνώριζε μία τέτοια κυβέρνηση, εφόσον βασίζεται στις προβλέψεις του οδικού χάρτη για την ειρήνη, ο οποίος υποστηρίζεται από την διεθνή κοινότητα.

    Εκπρόσωπος της υπό την Χαμάς Παλαιστινιακής κυβέρνησης δήλωσε την Κυριακή ότι το κόμμα του απορρίπτει τις υποδείξεις της Δύσης.

    [07] Οι αμερικανοί τιμούν την πέμπτη επέτειο

    Γιώργος Μπίστης

    Σημείο Μηδέν, Νέα Υόρκη

    11-09-2006

    Έχοντας την ανάμνηση του τρομοκρατικού χτυπήματος της 11ης Σεπτεμβρίου 2001 βαθιά χαραγμένη στην εθνική τους συνείδηση ο αμερικανικός λαός τήρησε της πέμπτη επέτειο του τραγικού συμβάντος με θλίψη και αξιοπρέπεια.

    Επίκεντρο των εκδηλώσεων ήταν το Σημείο Μηδέν της Νέας Υόρκης, όπως έχει γίνει γνωστός ο χώρος στον οποίο βρίσκονταν οι, 110 ορόφων, δίδυμοι πύργοι του Κέντρου Παγκοσμίου Εμπορίου. Σ' αυτό το χώρο όπου έχασαν τη ζωή τους 2.749 αθώοι άνθρωποι διαβάστηκαν τη Δευτέρα ένα- ένα τα ονόματα όλων των θυμάτων που βρέθηκαν κάτω από τα ερείπια των δύο πύργων.

    Ήταν μία συγκινητική τελετή που κράτησε πάνω από τρεις ώρες και στην οποία πήραν μέρος πολλοί συγγενείς των θυμάτων. Η ανάγνωση των ονομάτων έγινε με κατάλληλη πένθιμη μουσική υπόκρουση την οποία πρόσφεραν ταλαντούχα μέλη του αστυνομικού σώματος και της πυροσβεστικής υπηρεσίας της Νέας Υόρκης που είχαν διαδραματίσει ενεργό ρόλο στις προσπάθειες διάσωσης όσο γίνονταν περισσότερων ανθρώπων ανήμερα του τρομοκρατικού χτυπήματος και στις δύσκολες μέρες που το ακολούθησαν. Ο κατάλογος των θυμάτων περιλαμβάνει και 32 ελληνικά ονόματα όλοι ήταν επίλεκτα μέλη της ελληνοαμερικανικής κοινότητας, η οποία σύσσωμη πενθεί τον άδικο χαμό τους.

    Σε 4 προκαθορισμένες στιγμές η ανάγνωση των ονομάτων διακόπηκε και στο καθένα από αυτά τα διαλείμματα τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή. Το πρώτο διάλειμμα έγινε στις 4:46 το πρωί, ώρα Νέας Υόρκης, δηλαδή την ίδια στιγμή που είχε συντριβεί το πρώτο αεροπλάνο πάνω στο νότιο πύργο. Το δεύτερο διάλειμμα, 17 λεπτά αργότερα, ξανάφερε στη θύμηση τη συντριβή του δεύτερου αεροπλάνου πάνω στο βόρειο πύργο. Ενός λεπτού σιγή τηρήθηκε επίσης στις 9:59 και στις 10:29 στις ίδιες ακριβώς χρονικές στιγμές που κατέρρευσαν οι δύο πύργοι, την ημέρα της πιο πολύνεκρης επίθεσης που έγινε ποτέ σε αμερικανικό έδαφος.

    Αλλά και ο Πρόεδρος Μπους τήρησε την πέμπτη επέτειο της 11ης Σεπτεμβρίου επισκεπτόμενος και τα τρία μέρη στα οποία εκτυλίχθηκε η μεγάλη αυτή αμερικάνική τραγωδία το 2001. Η ημέρα του κυρίου Μπους ξεκίνησε με επίσκεψη σε σταθμό της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Νέας Υόρκης, μέλη του οποίου ήταν μεταξύ των πρώτων που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα να βοηθήσουν την ημέρα που χτυπήθηκαν οι δίδυμοι πύργοι του Κέντρου Παγκόσμιου Εμπορίου. Από τους 2749 που βρήκαν τραγικό θάνατο της ημέρα εκείνη, οι 343 ήταν πυροσβέστες που είχαν πάει να σώσουν ζωές. Σκοτώθηκαν επίσης 223 αστυνομικοί και 37 μέλη του λιμενικού σώματος.

    Κατόπιν, ο Πρόεδρος επισκέφτηκε το Σημείο Μηδέν, το χώρο όπου βρίσκονταν οι δίδυμοι πύργοι και έμεινε εκεί για πάνω από μία ώρα , μαζί με τους συγγενείς των θυμάτων, που διάβαζαν τα ονόματα εκείνων που χάθηκαν. Ο κύριος Μπους τήρησε δύο φορές σιγή ενός λεπτού στις ακριβείς στιγμές που στις 11 Σεπτέμβρη 2001 αεροπλάνα έπληξαν πρώτα το νότιο και έπειτα τον βόρειο πύργο.

    Την παραμονή της επετείου ο Πρόεδρος είχε και πάλι επισκεφτεί το Σημείο Μηδέν και κατέθεσε στέφανα σε δύο δεξαμενές που έχουν φτιαχτεί στη θέση των δύο πύργων. Η δυο αυτές δεξαμενές έχουν στο μεταξύ γεμίσει από λουλούδια που έριξαν οι συγγενείς των θυμάτων μιμούμενοι το παράδειγμα του κ. Μπους.

    Στη συνέχεια ο Πρόεδρος Μπους μετέβη στη Σκάνγκσβιλ της Πενσυλβάνια , όπου είχε συντριβεί το τρίτο από τα αεροπλάνα που απήγαγαν οι τρομοκράτες της 11ης Σεπτεμβρίου. Εκεί, στον αγρό που έπεσε το αεροπλάνο, συναντήθηκε με τους συγγενείς όλων όσων επέβαιναν στη τραγική εκείνη πτήση, αριθμός 93, της εταιρείας Γιουνάϊτέντ. Από το Σκάνγκσβιλ ο Πρόεδρος Μπους επέστρεψε στη Ουάσιγκτον, το απόγευμα της Δευτέρας για να μιλήσει στον αμερικανικός λαός απόψε από τον Λευκό Οίκο με θέμα την κατάσταση της Αμερικανικής συμπολιτείας 5 χρονια μετά την 11η Σεπτεμβρίου 2001. Η ομιλία θα γίνει γύρω στις 4 το πρωί ώρα Ελλάδος.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Tuesday, 12 September 2006 - 1:18:49 UTC