Visit our archive of Documents on Greece & the Former Yugoslav Republic of Macedonia (FYROM) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 23 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 06-08-25

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Οι ΗΠΑ επικροτούν τη Γαλλία
  • [02] Ιράν: Οι ΗΠΑ θα πιέσουν για την επιβολή κυρώσεων
  • [03] Ιράκ: Δεν βρίσκεται στα πρόθυρα εμφυλίου πόλεμου η χώρα, δηλώνει ο στρατηγός Αμπιζέιντ
  • [04] Υποβαθμίζεται ο Πλούτωνας σε πλανήτη-νάνο
  • [05] Κλείνει η "τρύπα" του όζοντος
  • [06] Αφγανιστάν: Ταλεμπάν και άμαχοι θύματα εφόδου αμερικανικών και συμμαχικών δυνάμεων
  • [07] Σουδάν: Αμερικανίδα υφυπουργός Εξωτερικών στο Χαρτούμ
  • [08] Βρετανία: Απαγγέλλονται κατηγορίες και σε 12ο ύποπτο
  • [09] Νέο αντισυλληπτικό έκτακτης ανάγκης
  • [10] Πραγματοποιήθηκε η διάσκεψη των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ για το θέμα της διεθνούς ειρηνευτικής δύναμης των ΗΕ
  • [11] O Ρώσος υπουργός Αμυνας ζητά πίστωση χρόνου για να λυθεί διπλωματικά η διένεξη Ιράν-Δύσης
  • [12] Οι ΗΠΑ ερευνούν άν το Ισραήλ έκανε παράνομη χρήση βομβών διασποράς στο Λίβανο
  • [13] Αμερικανικά πυρά κατά τεμένους στη Ραμάντι
  • [14] Πρόοδος στις προσπάθειες απελευθέρωσης δύο δημοσιογράφων, που απήχθησαν στη Γάζα
  • [15] Προβλήματα σε δύο υπερατλαντικές πτήσεις την Παρασκευή
  • [16] Ανοδος της τιμής του πετρελαίου
  • [17] Tροπικές καταιγίδες στον Ατλαντικό

  • [01] Οι ΗΠΑ επικροτούν τη Γαλλία

    25-08-2006

    Ο Γάλλος πρόεδρος Ζακ Σιράκ

    Οι ΗΠΑ εξέφρασαν ικανοποίηση για την απόφαση της Γαλλίας να συνεισφέρει 2 χιλιάδες στρατιώτες στην ειρηνευτική δύναμη του ΟΗΕ που θα αναπτυχθεί στο νότιο Λίβανο. Επίσης η Ουάσιγκτον καταδίκασε την στάση της Συρίας στην ανάπτυξη της δύναμης. Ανακοινωθέν του Λευκού Οίκου αναφέρει ότι ο πρόεδρος Μπους συγχαίρει τον Γάλλο πρόεδρο, Ζακ Σιράκ, για την απόφαση του να αυξήσει τον αριθμό στρατιωτών που θα στείλει στο Λίβανο. Η Ουάσιγκτον χαρακτήρισε την απόφαση της Γαλλίας σημαντικό βήμα προς την ολοκλήρωση των προετοιμασιών για την ανάπτυξη της διεθνούς δύναμης.

    Στο μεταξύ, ο εκπρόσωπος του Στέητ Ντηπάρτμεντ καταδίκασε τη δήλωση της Συρίας ότι θα θεωρούσε εχθρική ενέργεια την ανάπτυξη κυανόκρανων του ΟΗΕ κατά μήκος των συνόρων της με το Λίβανο. Το αμερικανικό υπουργείο εξωτερικών ζήτησε απ' τη Δαμασκό να σεβαστεί και να συμμορφωθεί με τα ψηφίσματα των ΗΕ που αντικατοπτρίζουν την ομόφωνη γνώμη της διεθνούς κοινότητας.Εξάλλου σήμερα, οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ συνεδριάζουν στις Βρυξέλλες, παρουσία του γ.γ. των ΗΕ Κόφφι Αννάν, για να συζητήσουν το θέμα της ανάπτυξης της διεθνούς ειρηνευτικής δύναμης στο Λίβανο.

    Η υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας, Ντόρα Μπακογιάννη, δήλωσε ότι το ψήφισμα των ΗΕ για την επίτευξη εκεχειρίας μεταξύ Ισραήλ και Χεζμπολά δεν είναι τέλειο, αλλά αποτελεί ένα αναγκαίο βήμα. Η κυρία Μπακογιάννη έκανε τις δηλώσεις αυτές στο Αμάν προτού αναχωρήσει για το Ισραήλ, στα πλαίσια τετραήμερη περιοδεία της στη Μέση Ανατολή. Η κυρία Μπακογιάννη δήλωσε ότι το ψήφισμα 1701 του Συμβουλίου Ασφάλειας αποτελεί συμβιβαστική λύση αλλά και ένα βήμα για την επικράτηση της ειρήνης στην περιοχή. Η υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας επεσήμανε πάντως ότι ο τερματισμός των συγκρούσεων μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο για την επίτευξη ειρήνης στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής. Η Ελλάδα αναλαμβάνει την πρώτη Σεπτεμβρίου την εκ περιτροπής προεδρία του Συμβουλίου Ασφάλειας των ΗΕ.

    Σε εξελίξεις, οι Κυπριακές αρχές δήλωσαν ότι τα ΗΕ θέλουν να χρησιμοποιήσουν την χώρα σαν κέντρο διοίκησης και προγραμματισμού για την ειρηνευτική δύναμη του διεθνούς οργανισμού που θα αναπτυχθεί στο Λίβανο. Ο υπουργός εξωτερικών της Κύπρου, Γιώργος Λιλήκας, δήλωσε σε δημοσιογράφους ότι τα ΗΕ ενημέρωσαν την Κύπρο για την απόφαση τους αυτή πριν μερικές μέρες. Ο υπουργός εξωτερικών της Κύπρου πραγματοποίησε επίσκεψη στο Λίβανο όπου είχε συνομιλίες με αξιωματούχους της χώρας.

    [02] Ιράν: Οι ΗΠΑ θα πιέσουν για την επιβολή κυρώσεων

    25-08-2006

    H υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Κοντολίζα Ράις

    Η κυβέρνηση Μπους δηλώνει ότι θα ασκήσει πιέσεις για την σύντομη επιβολή κυρώσεων κατά του Ιράν, αν, έως το τέλος του μήνα, η Τεχεράνη δεν συμμορφωθεί με το ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας για το πυρηνικό της πρόγραμμα.

    Εκπρόσωπος του Στέητ Ντηπάρτμεντ δήλωσε την Πέμπτη ότι η Ουάσινγκτον παραμένει προσηλωμένη στην εξεύρεση διπλωματικής λύσης στη διένεξη που έχει προκύψει για τα πυρηνικά του Ιράν, αλλά ταυτόχρονα ξεκαθάρισε ότι το συμβούλιο ασφαλείας θα επιβάλει κυρώσεις αν η Τεχεράνη δεν συμμορφωθεί έως τις 31 Αυγούστου, όπως προβλέπεται απ' το σχετικό ψήφισμα του Συμβουλίου ασφάλειας. Ανάμεσα στις κυρώσεις που μελετά η αμερικανική κυβέρνηση είναι η άρνηση παροχής βίζας και το πάγωμα τραπεζικών λογαριασμών ανώτερων ιρανών αξιωματούχων.

    Νωρίτερα, η Γερμανίδα καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ, είχε χαρακτηρίσει μη ικανοποιητική την απάντηση του Ιράν σχετικά με το πακέτο κινήτρων που προσφέρθηκε στην Τεχεράνη.

    [03] Ιράκ: Δεν βρίσκεται στα πρόθυρα εμφυλίου πόλεμου η χώρα, δηλώνει ο στρατηγός Αμπιζέιντ

    25-08-2006

    O στρατηγός Τζον Αμπιζέιντ

    Ο ανώτερος διοικητής των αμερικανικών δυνάμεων στη Μέση Ανατολή, στρατηγός Τζον Αμπιζέιντ, δήλωσε ότι οι Αμερικανικές και οι Ιρακινές δυνάμεις ασφάλειας στη Βαγδάτη σημειώνουν μεγάλη πρόοδο και ότι το Ιράκ δεν βρίσκεται στα πρόθυρα εμφυλίου πόλεμου. Ο στρατηγός Αμπιζέιντ έκανε τις δηλώσεις αυτές την Πέμπτη στη Βαγδάτη, ενώ επεσήμανε ότι παρερμηνεύτηκαν τα σχόλια του στις αρχές του μήνα ότι μάλλον επίκειται εμφύλιος πόλεμος στο Ιράκ. Ο στρατηγός Αμπιζέιντ ξεκαθάρισε ότι δεν εννοούσε ότι το Ιράκ βρίσκεται στα πρόθυρα εμφυλίου πολέμου.

    Στο μεταξύ, τουλάχιστον 12 Ιρακινοί, κυρίως αστυνομικοί και στρατιώτες, σκοτώθηκαν σε σειρά επιθέσεων σε διάφορα σημεία της χώρας. Επίσης τρεις αμερικανοί στρατιώτες σκοτώθηκαν από επιθέσεις τις τελευταίες 24 ώρες στη Βαγδάτη και νότια της Ιρακινής πρωτεύουσας.

    [04] Υποβαθμίζεται ο Πλούτωνας σε πλανήτη-νάνο

    25-08-2006

    Η Διεθνής Ένωση Αστρονόμων αποφάσισε να αποστερήσει τον πλανήτη Πλούτωνα από τον τίτλο του πλανήτη και να τον χαρακτηρίσει 'πλανήτη νάνο'. Σε ανακοίνωση της μετά από συνεδρίαση 2.500 επιστημόνων στη Πράγα, η διεθνής ένωση αναφέρει ότι το ηλιακό μας σύστημα αποτελείται πλέον από 8 και όχι από 9 πλανήτες και ότι ο Πλούτωνας είναι πολύ μικρός για να θεωρείται κανονικός πλανήτης.

    Σύμφωνα με τις νέες προδιαγραφές που θέτει η ένωση για να θεωρηθεί ένα διαστημικό σώμα 'πλανήτης' θα πρέπει να βρίσκεται σε τροχιά γύρω απ' τον ήλιο, να είναι αρκετά μεγάλο, σχεδόν στρογγυλό και η τροχιά του να μην συμπίπτει με αυτή άλλων γειτονικών πλανητών. Η τροχιά του Πλούτωνα συμπίπτει με αυτή του πλανήτη Ποσειδώνα. Ο Πλούτωνας έφερε τον τίτλο του πλανήτη από το 1930 που ανακαλύφθηκε.

    [05] Κλείνει η "τρύπα" του όζοντος

    25-08-2006

    Οι εγκαταστάσεις της Υπηρεσίας στην Ανταρκτική

    Η λεγόμενη τρύπα του όζοντος στην πραγματικότητα δεν είναι κάν τρύπα. Αποτελεί όμως την επίσχναση του προστατευτικού στρώματος του όζοντος στην ατμόσφαιρα της Γής. Το 1986 η Σούζαν Σόλομον, της Αμερικανικής Υπηρεσίας για θέματα Ωκεανών και Ατμόσφαιρας, ηγήθηκε αποστολής στην Ανταρκτική για να εξετάσει από κοντά τα ευρήματα ομάδας Βρετανών επιστημόνων.

    'Υπήρχαν πολλές αμφιβολίες στους επιστημονικούς κύκλους τότε', δηλώνει η κ. Σόλομον, 'σχετικά με το αν η τρύπα του όζοντος ήταν πραγματική. Αλλά σίγουρα δεν υπάρχουν πλέον αμφιβολίες για το αν η τρύπα αυτή αποτελεί πραγματικότητα και για το αν καλύπτει ολόκληρη την Ανταρκτική ήπειρο'.

    Η ομάδα της κ. Σόλομον πιστεύει ότι υπεύθυνοι για το φαινόμενο αυτό είναι οι χλωρο-φθοριο-άνθρακες, οι οποίοι είναι χημικές ενώσεις που παράγονται από την βιομηχανία κατά την επεξεργασία ουσιών που χρησιμοποιούνται σε ψυκτικά μηχανήματα ή σε σπρέη αεροσόλ. Η κ. Σόλομον δηλώνει ότι οι χημικές ουσίες που καταστρέφουν το όζον δεν προκαλούν κλιματολογικές αλλαγές. Όμως έχουν αρνητικές επιπτώσεις στην ανθρώπινη υγεία και γενικά στα οικοσυστήματα.

    'Εάν έχουμε ισχνότερο στρώμα όζοντος, έχουμε αυξημένο κίνδυνο καρκίνων του δέρματος, αλλά και καταρρακτών των ματιών', λέει η κ. Σόλομον. 'Υπάρχουν επίσης ερωτηματικά για το ποιές μπορεί να είναι οι βιολογικές επιπτώσεις που θα προκύψουν. Τα άτομα της ομάδας του προγράμματος της Ανταρκτικής, συγκεκριμένα, ερευνούν ποιες αλλαγές μπορούν να επιφέρουν οι υπεριώδεις ακτίνεςβεξαιτίας της τρύπας του όζοντοςβστον πλαγκτόν, για παράδειγμα, των νοτιοανατολικών θαλασσών'.

    Η διεθνής κοινότητα αντέδρασε γρήγορα στο πρόβλημα αυτό. Το 1989 υπογράφηκε συνθήκη στα ΗΕ για την σταδιακή απαγόρευση των χλωροφθοριοανθράκων και έτσι δέκα χρόνια αργότερα, η παραγωγή τους μειώθηκε κατά 90%. Όπως λέει ο επικεφαλής της υπηρεσίας, Ντέηβιντ Χόφμαν:

    'Τα νέα στοιχεία δείχνουν ότι σταμάτησε η λέπτυνση της στιβάδας του όζοντος. Δεν φαίνεται να γίνεται η κατάσταση χειρότερη. Αυτό θεωρείται και το πρώτο στάδιο αποκατάστασης του όζοντος'.

    Η Σούζαν Σόλομον όμως λέει ότι ορισμένοι χλωροφθοριοάνθρακες συνεχίζουν να εκλύονται από πηγές που είχαν συμπεριληφθεί στην συνθήκη των ΗΕ, όπως τα κλιματιστικά μηχανήματα. Όμως παρόλα αυτά, η κ. Σόλομον αισιοδοξεί και πιστεύει ότι η στιβάδα του όζοντος θα αποκατασταθεί πλήρως έως το 2060, αλλά τονίζει, ότι για να επιτευχθεί ο στόχος αυτός, θα πρέπει ακόμα να καταβληθούν πολλές προσπάθειες.

    [06] Αφγανιστάν: Ταλεμπάν και άμαχοι θύματα εφόδου αμερικανικών και συμμαχικών δυνάμεων

    25-08-2006

    Αμερικανικές και συμμαχικές δυνάμεις στο Αφγανιστάν ανακοίνωσαν ότι σκότωσαν 7 ύποπτους εξτρεμιστές της αλ Κάιντα στα πλαίσια εφόδου τα ξημερώματα της Πέμπτης στο ανατολικό Αφγανιστάν. Πάντως τοπικοί αξιωματούχοι είπαν ότι οι νεκροί ήταν απλοί πολίτες που δεν είχαν σχέση με την αλ Κάιντα. Αμερικανοί αξιωματούχοι αναγνώρισαν ότι κατά το περιστατικό σκοτώθηκε ένα παιδί και τραυματίστηκε μία γυναίκα, ενώ τα συμμαχικά στρατεύματα δεν αντιμετώπισαν απώλειες. Ο αμερικανικός στρατός είπε επίσης ότι συνέλαβε 4 άτομα που χαρακτήρισε εξτρεμιστές, ενώ κατασχέθηκε ο οπλισμός τους.

    [07] Σουδάν: Αμερικανίδα υφυπουργός Εξωτερικών στο Χαρτούμ

    25-08-2006

    Ο Πρόεδρος Μπους στέλνει στο Σουδάν την υφυπουργό Εξωτερικών, αρμόδια για αφρικανικά θέματα Τζεντάγι Φρέηζερ, με την ελπίδα ότι θα μπορέσει να πείσει το Χαρτούμ να δεχθεί την ειρηνευτική δύναμη των ΗΕ στην περιοχή του Νταρφούρ. Η κ. Φρέηζερ ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι αναχωρεί για το Σουδάν σήμερα, μεταφέροντας επιστολή του προέδρου Μπους, που εξηγεί την άμεση ανάγκη ανάληψης δράσης στο Νταρφούρ, για να τερματιστούν οι βιαιότητες.

    Η κ. Φρέηζερ εξέφρασε τη πεποίθηση ότι το Σουδάν τελικά θα δεχτεί στρατεύματα των ΗΕ, όμως πρόσθεσε ότι τα ΗΕ δεν πρόκειται να αναπτύξουν στρατεύματα χωρίς την συγκατάθεση της Σουδανικής κυβέρνησης. Η αξιωματούχος δήλωσε ότι στόχος είναι η ανάπτυξη των πρώτων χιλιάδων ειρηνοφρουρών μέχρι την 1η Οκτωβρίου.

    [08] Βρετανία: Απαγγέλλονται κατηγορίες και σε 12ο ύποπτο

    25-08-2006

    Οι Βρετανικές αρχές απήγγειλαν κατηγορίες και σε 12ο ύποπτο σε σχέση με τρομοκρατικό σχέδιο για την ανατίναξη επιβατικών αεροσκαφών με προορισμό τις ΗΠΑ. Δικαστήριο του Λονδίνου την Πέμπτη απήγγειλε κατηγορίες στον Ουμαΐρ Χουσαΐν για απόκρυψη στοιχείων που θα μπορούσαν να αποτρέψουν τρομοκρατική επίθεση. Οι Βρετανικές αρχές εξακολουθούν να κρατούν άλλους 8 υπόπτους, ενώ δύο κρατούμενοι αφέθηκαν ελεύθεροι την Τετάρτη χωρίς να τους απαγγελθούν κατηγορίες.

    Στο μεταξύ, βρετανική κυβερνητική υπηρεσία που παρακολουθεί τις δραστηριότητες φιλανθρωπικών οργανώσεων, πάγωσε τραπεζικούς λογαριασμούς φιλανθρωπικής οργάνωσης με το αιτιολογικό της ενδεχόμενης εμπλοκής της στην υπόθεση. Σύμφωνα με δημοσίευμα βρετανικής εφημερίδας, ο ιδρυτής της ανθρωπιστικής οργάνωσης, Αμπντούλ Ραούφ, είναι ο πατέρας του Ρασίντ Ραούφ, που κρατείται στο Πακιστάν σε σχέση με το τρομοκρατικό σχέδιο.

    [09] Νέο αντισυλληπτικό έκτακτης ανάγκης

    25-08-2006

    Οι αμερικανικές αρχές ενέκριναν την κυκλοφορία του αντισυλληπτικού έκτακτης ανάγκης γνωστού ως 'το χάπι της επόμενης μέρας'. Γυναίκες άνω των 18 σύντομα θα μπορούν να αγοράζουν το συγκεκριμένο αντισυλληπτικό από το φαρμακείο χωρίς συνταγή γιατρού. Δεν θα ισχύει το ίδιο για ανήλικες κοπέλες οι οποίες θα χρειάζονται ιατρική συνταγή. Το χάπι αυτό της φαρμακευτικής εταιρείας Μπαρ, μειώνει τις πιθανότητες εγκυμοσύνης αν χορηγηθεί μέσα σε 72 ώρες μετά από την σεξουαλική επαφή.

    Η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Ντάνα Περίνο, δήλωσε τη Πέμπτη ότι ο Πρόεδρος Μπους συμφώνησε ότι οι ανήλικες κοπέλες θα πρέπει να χρειάζονται συνταγή γιατρού για να προμηθευτούν το φάρμακο.

    Επίσης οι Γερουσιαστές του Δημοκρατικού κόμματος, Χίλαρυ Κλίντον και Πάτυ Μέρρυ, χαρακτήρισαν την έγκριση του αντισυλληπτικού 'νίκη για την υγεία των γυναικών' και είπαν ότι επανακτούν την εμπιστοσύνη τους στην κυβερνητική υπηρεσία υπεύθυνη για την έγκριση των φαρμάκων στις ΗΠΑ. Η εταιρεία Μπαρ δηλώνει ότι το αντισυλληπτικό θα κυκλοφορήσει στα φαρμακεία μέχρι το τέλος του χρόνου.

    [10] Πραγματοποιήθηκε η διάσκεψη των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ για το θέμα της διεθνούς ειρηνευτικής δύναμης των ΗΕ

    25-08-2006

    O κ. Ανάν

    Αξιωματούχοι της ΕΕ είπαν ότι κράτη μέλη της υποσχέθηκαν να συνεισφέρουν περίπου 7,000 στρατιώτες τους στην διεθνή ειρηνευτική δύναμη των ΗΕ στο νότιο Λίβανο. Ο γ.γ. του διεθνούς οργανισμού Κόφι Ανάν δήλωσε την Παρασκευή στις Βρυξέλλες ότι ζήτησε από την Γαλλία να ηγηθεί της δύναμης αυτής ως τον Φεβρουάριο του 2007, οπόταν την ηγεσία της θα αναλάβει η Ιταλία.

    Ο Ιταλός πρωθυπουργός Ρομάνο Πρόντι είπε ότι τα ιταλικά στρατεύματα ενδέχεται να αναχωρήσουν για το Λίβανο ακόμα και την επόμενη Τρίτη. Την Δευτέρα το ιταλικό υπουργικό συμβούλιο θα συνεδριάσει για να δώσει την τελική του έγκριση προς την αποστολή.

    Την Παρασκευή οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ συναντήθηκαν στις Βρυξέλλες για να συζητήσουν το θέμα της ειρηνευτικής δύναμης των ΗΕ. Ο κ. Ανάν είπε ότι Ευρωπαίοι στρατιώτες θα αποτελέσουν τον κορμό της εν λόγω δύναμης και πρόσθεσε ότι αρκετές μουσουλμανικές χώρες προσφέρθηκαν να συνεισφέρουν με δικά τους στρατεύματα. Όμως το Ισραήλ αντιτίθεται στην συμμετοχή στρατιωτών από χώρες που δεν έχουν επίσημες σχέσεις μαζί του.

    [11] O Ρώσος υπουργός Αμυνας ζητά πίστωση χρόνου για να λυθεί διπλωματικά η διένεξη Ιράν-Δύσης

    25-08-2006

    O κ. Ιβάνωφ

    Ο υπουργός Αμυνας της Ρωσίας Σεργκέι Ιβάνωφ είπε ότι είναι πρόωρες οι συζητήσεις περί επιβολής κυρώσεων των ΗΕ κατά του Ιράν, εξαιτίας του πυρηνικού του προγράμματος. Ο κ. Ιβάνωφ δήλωσε την Παρασκευή σε δημοσιογράφους ότι θα πρέπει να δοθεί περισσότερος χρόνος στις προσπάθειες επίλυσης της διένεξης μέσω συνομιλιών.

    Ο επικεφαλής εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ Χαβιέρ Σολάνα είπε ότι η ΕΕ επιδιώκει νέες διαπραγματεύσεις με το Ιράν για να ξεκαθαρίσει την θέση του αναφορικά με το πακέτο κινήτρων που του προσφέρθηκε, σε αντάλλαγμα για να σταματήσει τον εμπλουτισμό ουρανίου.

    Εκπρόσωπος του Στέητ Ντηπάρτμεντ είχε δηλώσει ότι η Ουάσινγκτον θα ασκήσει πιέσεις για την επιβολή κυρώσεων κατά του Ιράν, αν αυτό δεν σταματήσει τις επίμαχες πυρηνικές του δραστηριότητες έως τις 31 Αυγούστου.

    Στην Τεχεράνη, ο ανώτερος κληρικός Αχμάντ Χαταμί δήλωσε ότι το Ιράν απορρίπτει αυτό που χαρακτήρισε την 'γλώσσα της επιθετικότητας.' Στο μεταξύ, ο πρώην πρόεδρος του Ιράν, Μωχάμεντ Χαταμί, δήλωσε την Παρασκευή στα πλαίσια ομιλίας του στο Τόκυο ότι η αυξανόμενη πίεση στο Ιράν για να εγκαταλείψει το πυρηνικό του πρόγραμμα, απειλεί να δημιουργήσει και νέα κρίση στην περιοχή της Μέσης Ανατολής.

    [12] Οι ΗΠΑ ερευνούν άν το Ισραήλ έκανε παράνομη χρήση βομβών διασποράς στο Λίβανο

    25-08-2006

    Ερείπια πολυκατοικίας στα περίχωρα της Βηρυτού.

    Η εφημερίδα Τάιμς της Νέας Υόρκης στο φύλλο της Παρασκευής γράφει ότι οι ΗΠΑ διεξάγουν έρευνα σε σχέση με το άν το Ισραήλ παραβίασε διμερή συμφωνία, επειδή έκανε χρήση βομβών διασποράς, αμερικανικής κατασκευής, στον πόλεμο με την Χεζμπολλάχ στο Λίβανο.

    Η εφημερίδα αναφέρει ότι το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών άρχισε την έρευνα αυτή την εβδομάδα, μετά από πληροφορίες ότι χρησιμοποιημένα πυρομαχικά διασποράς βρέθηκαν σε πολλά σημεία Λιβάνου και ότι αυτά τα όπλα αυτά ευθύνονται για τις θάνατο πολλών αμάχων.

    Σύμφωνα με τους Τάιμς, ο εκπρόσωπος του Στέητ Ντηπάρτμεντ Γκονζάλο Γκαλλέγκος είπε ότι η αμερικανική κυβέρνηση γνωρίζει τις καταγγελίες αυτές και ότι ενημερώνεται περαιτέρω για το θέμα, όμως απέφυγε να πεί περισσότερα. Η εφημερίδα γράφει επίσης ότι το Στέητ Ντηπάρτμεντ δεν επέτρεψε την αποστολή νέου φορτίου όπλων διασποράς που το Ισραήλ είχε ζητήσει κατά τη διάρκεια του πολέμου.

    Την περασμένη εβδομάδα, η οργάνωση προάσπισης ανθρωπίνων δικαιωμάτων Χιούμαν Ράιτς Ουώτς, κατήγγειλε ότι το Ισραήλ είχε χρησιμοποιήσει όπλα διασποράς κοντά σε περιοχές αμάχων, καθώς και για εγκλήματα πολέμου. Η Χιούμαν Ράιτς Ουώτς επισήμανε ότι η χρήση όπλων διασποράς στα πλαίσια πολεμικών συρράξεων απαγορεύεται με διεθνή συνθήκη, διότι τα όπλα αυτά δεν έχουν απόλυτα συγκεκριμένο στόχο.

    [13] Αμερικανικά πυρά κατά τεμένους στη Ραμάντι

    25-08-2006

    Ο αμερικανικός στρατός είπε ότι συμμαχικές δυνάμεις στο Ιράκ επιτέθηκαν με άρμα μάχης σε μουσουλμανικό τέμενος της Ραμάντι, αφού δέχθηκαν πυροβολισμούς από εξτρεμιστές που βρίσκονταν μέσα σ'αυτό. Ο στρατός είπε ότι το τέμενος αλ Καντίρ αλ Κιλάμι στη Ραμάντι, υπέστη σοβαρές ζημίες στο κυρίως κτίριο, στον τρούλο και τον μιναρέ του.

    Ανακοίνωση του στρατού τόνιζε ότι οι συμμαχικές δυνάμεις επέστρεψαν τα πυρά, προσπαθώντας να αμυνθούν επειδή είχαν υποστεί επίθεση. Ενας αμερικανός στρατιώτης τραυματίστηκε, ενώ ιρακινοί αξιωματούχοι της Ραμάντι είπαν ότι τρείς άμαχοι σκοτώθηκαν και πάνω από 20 τραυματίστηκαν.

    Την Πέμπτη, ο ανώτατος διοικητής των αμερικανικών δυνάμεων στη Μέση Ανατολή, ο στρατηγός Τζών Αμπιζέιντ, είχε πεί ότι επιχείρηση ασφάλειας των αμερικανικών και ιρακινών δυνάμεων στη Βαγδάτη προχωρούσε με επιτυχία και ότι το Ιράκ δεν βρίσκεται στα πρόθυρα εμφυλίου πολέμου.

    [14] Πρόοδος στις προσπάθειες απελευθέρωσης δύο δημοσιογράφων, που απήχθησαν στη Γάζα

    25-08-2006

    O υπουργός Εσωτερικών των Παλαιστινίων Σαϊντ Σιγιάμ δήλωσε ότι σημειώθηκε πρόοδος στις προσπάθειες για την απελευθέρωση δύο δυτικών δημοσιογράφων, που απήχθησαν στη Γάζα πρίν δύο εβδομάδες. Ο κ. Σιγιάμ, που πρόσκειται στην Χαμάς, δήλωσε την Παρασκευή ότι αξιωματούχοι της κυβέρνησης καταβάλλουν προσπάθειες για να επιτευχθεί η απελευθέρωση των δύο ομήρων, χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες. Οι δύο δημοσιογράφοι είναι ο συνεργάτης του καναλιού Φόξ, ο Αμερικανός Στήβ Σεντάνι και ο κάμεραμαν Ολαφ Βίγκ από τη Νέα Ζηλανδία, οι οποίοι απήχθησαν στις 14 Αυγούστου.

    Την Πέμπτη, ο Παλαιστίνιος πρωθυπουργός Ισμαήλ Χανιγιέ καταδίκασε την απαγωγή και ζήτησε την απελευθέρωση των δύο δημοσιογράφων. Ομάδα, αυτοαποκαλούμενη Ταξιαρχίες του Ιερού Πολέμου ανέλαβε την ευθύνη της απαγωγής και ζήτησε σε αντάλλαγμα την απελευθέρωση μουσουλμάνων κρατουμένων στις αμερικανικές φυλακές έως το Σάββατο.

    [15] Προβλήματα σε δύο υπερατλαντικές πτήσεις την Παρασκευή

    25-08-2006

    Εξαιτίας ανησυχιών για θέματα ασφάλειας, αεροσκάφος της εταιρίας Αμέρικαν Αίρλαινς που εκτελούσε την Παρασκευή το δρομολόγιο από το Μάντσεστερ της Βρετανίας στο Σικάγο των ΗΠΑ, προσγειώθηκε εκτάκτως στο αεροδρόμιο του Μπάνγκορ της βορειοανατολικής πολιτείας Μαίην. Δεν δόθηκαν εξηγήσεις από τις αρχές για τα αίτια της απόφασης αυτής.

    Νωρίτερα, οι ιρλανδικές αρχές εκκένωσαν τους επιβάτες από αεροσκάφος της ιρλανδικής εταιρίας Αιρ Λίνγκους στο αεροδρόμιο Σάννον, μετά από απειλή για την ύπαρξη εκρηκτικών στο εν λόγω αεροσκάφος. Η αστυνομία ανέκρινε όλους τους 239 επιβάτες της πτήσης Νέα Υόρκη-Δουβλίνο στο εν λόγω αεροδρόμιο, ενώ οι αρχές ερεύνησαν όλες τις αποσκευές τους.

    Η απειλή για βόμβα ελήφθη τηλεφωνικά από αστυνομικό τμήμα του Δουβλίνου. Αργότερα οι επιβάτες με προορισμό το Δουβλίνο αναχώρησαν μαζί με τις αποσκευές τους με άλλη πτήση της εταιρίας.

    [16] Ανοδος της τιμής του πετρελαίου

    25-08-2006

    ΟΙ τιμές του αργού πετρελαίου ανήλθαν διεθνώς, μετά την πιθανότητα δημιουργίας τυφώνα στην περιοχή του κόλπου του Μεξικού και της συνεχιζόμενης διένεξης μεταξύ Ιράν και κρατών της Δύσης. Την Παρασκευή, η τιμή του πετρελαίου ανήλθε πάνω από ένα δολάριο, στα 73 δολάρια ανά βαρέλι.

    Οικονομικοί αναλυτές είπαν ότι παρατηρούν προσεκτικά την τροπική καταιγίδα που πλησιάζει προς τον κόλπο του Μεξικού. Οι περσινοί τυφώνες, ειδικά η Κατρίνα, προξένησαν ζημίες στα οφφ-σόρ διυλιστήρια, με αποτέλεσμα να μειωθούν τα αποθέματα πετρελαίου στις ΗΠΑ και να φθάσουν οι τιμές των καυσίμων σε ύψος ρεκόρ.

    Οι αναλυτές περιμένουν επίσης να δούν τι θα γίνει σχετικά με την προθεσία της 31ης Αυγούστου, που τα ΗΕ επέβαλαν στο Ιράν για να σταματήσει τον εμπλουτισμό ουρανίου του. Υπάρχουν ανησυχίες ότι αν το συμβούλιο ασφαλείας επιβάλει κυρώσεις κατά της χώρας αυτής, τότε η Τεχεράνη μπορεί να διακόψει τις εξαγωγές πετρελαίου.

    [17] Tροπικές καταιγίδες στον Ατλαντικό

    25-08-2006

    Αποψη της Ντέμπυ, την Παρασκευή

    Οι μετεωρολόγοι στις ΗΠΑ λένε ότι η τροπική καταιγίδα Ντέμπυ εξασθένησε πάνω από τον Ατλαντικό, ενώ ένα άλλο βαρομετρικό χαμηλό σύστημα που βρίσκεται στην περιοχή της Καραϊβικής, ενδέχεται να μετατραπεί σε τροπική καταιγίδα.

    Το Εθνικό Κέντρο Τυφώνων στο Μαϊάμι δήλωσε ότι η Ντέμπυ βρίσκεται περίπου 2,200 χιλιόμετρα βορειοδυτικά των νήσων του Πράσινου Ακρωτηρίου, με ταχύτητα ανέμων περίπου 65 χιλιομέτρων την ώρα και ότι δεν αναμένεται σημαντική αλλαγή της ισχύος της μέσα στο επόμενο 24άωρο.

    Όμως το Κέντρο Τυφώνων προειδοποίησε την Τζαμάικα και τα νησιά Κέημαν να παρακολουθούν το νέο βαρομετρικό χαμηλό στην περιοχή τους, διότι έχει την δυνατότητα να μετατραπεί σε τροπική καταιγίδα σύντομα.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Saturday, 26 August 2006 - 1:19:15 UTC