Browse through our Interesting Nodes on the Eastern European States Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 06-08-24

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Η Συρία απειλεί να κλείσει τα σύνορα με το Λίβανο
  • [02] ΗΠΑ: Η απάντηση του Ιράν δεν ανταποκρίνεται στους όρους της διεθνούς κοινότητας
  • [03] Ιρανικές δυνάμεις χρηματοδοτούν και εξοπλίζουν Σιίτες αντάρτες
  • [04] Οι ΗΠΑ καλούν χιλιάδες εφέδρους να υπηρετήσουν σε Ιράκ και Αφγανιστάν
  • [05] Δημοσκόπηση: Χαμηλά τα ποσοστά δημοτικότητας Μπούς, αλλά 55% των αμερικανών υπέρ της αντιτρομοκρατικής πολιτικής
  • [06] ΕΕ: Ρύζι από τις ΗΠΑ με πιστοποιητικό
  • [07] Μπους: Εμπόδια στην ανοικοδόμηση περιοχών που επλήγησαν από τον τυφώνα Κατρίνα
  • [08] Συγκλονιστικές οι καταθέσεις στη δίκη του Σαντάμ Χουσεΐν
  • [09] Νταρφούρ: Αυξάνονται οι βιασμοί σε προσφυγικό καταυλισμό
  • [10] Στο Ισραήλ η υπουργός Eξωτερικών της Ελλάδας
  • [11] Γάζα: Ισραηλινοί στρατιώτες εισβάλουν σε μεθοριακή πόλη

  • [01] Η Συρία απειλεί να κλείσει τα σύνορα με το Λίβανο

    24-08-2006

    Ισραηλινοί στρατιώτες στα σύνορα Ισραήλ-Λιβάνου

    Η Συρία απειλεί ότι θα κλείσει τα σύνορα της με το Λίβανο αν τα ΗΕ στείλουν ειρηνευτικές δυνάμεις στη Λιβανο-Συριακή μεθόριο. Ο υπουργός Εξωτερικών της Φινλανδίας δήλωσε ότι η απειλή αυτή εκφράστηκε κατά τη διάρκεια συνάντησης της Τετάρτη με τον Σύρο ομόλογο του, Γουαλίντ Μουαλέμ. Πάντως εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου δήλωσε ότι οι ΗΠΑ δεν παίρνουν την απειλή της Δαμασκού στα σοβαρά και επεσήμανε ότι η Συρία δεν συμμετάσχει στις συνομιλίες για την ανάπτυξη ειρηνευτικών δυνάμεων στο Λίβανο και ότι αν ο Σύρος πρόεδρος δεν προμήθευε την Χεζμπολλά με όπλα δεν θα υπήρχε κανένα πρόβλημα. Πολλές Ευρωπαϊκές χώρες έχουν εκφράσει απροθυμία να στείλουν χερσαίες δυνάμεις στο Λίβανο, πριν διευκρινιστούν οι όροι της αποστολής και δοθεί στους κυανόκρανους η δυνατότητα αυτοάμυνας.

    Την Τετάρτη, ο πρωθυπουργός του Λίβανου, Φουάντ Σινιόρα, ζήτησε από τις ΗΠΑ να ασκήσουν πίεση στο Ισραήλ να άρει τον αποκλεισμό της χώρας του. Το Ισραήλ δήλωσε ότι θα συνεχίσει τον αποκλεισμό μέχρι να αναπτυχθεί πλήρως η διεθνής ειρηνευτική δύναμη στο Νότιο Λίβανο, στο αεροδρόμιο της Βηρυτού και κατά μήκους των συνόρων με τη Συρία.

    Στο Παρίσι την Τετάρτη, ο Γάλλος Πρωθυπουργός, Ντομινίκ ντε Βιλπέν, δήλωσε ότι η χώρα του θα ήθελε να συνεισφέρει περισσότερα στρατεύματα στη διεθνή δύναμη, αλλά μόνο κάτω από ορισμένες συνθήκες.

    [02] ΗΠΑ: Η απάντηση του Ιράν δεν ανταποκρίνεται στους όρους της διεθνούς κοινότητας

    24-08-2006

    Συμβούλιο Ασφάλειας των ΗΕ

    Οι ΗΠΑ δηλώνουν ότι η απάντηση του Ιράν για το διεθνές πακέτο κινήτρων που του προσφέρθηκε σε αντάλλαγμα για την διακοπή του προγράμματός του εμπλουτισμού ουρανίου, δεν ανταποκρίνεται στους όρους που είχαν θέσει τα ΗΕ. Εκπρόσωπος του Στέητ Ντηπάρτμεντ δήλωσε ότι η Ουάσινγκτον βρίσκεται σε επαφή με τα άλλα μόνιμα μέλη του συμβουλίου ασφαλείας για να αποφασιστούν οι επόμενες κινήσεις. Ο εκπρόσωπος δήλωσε επίσης ότι το ψήφισμα του συμβουλίου ασφαλείας ζητούσε από το Ιράν να διακόψει το πρόγραμμά του εμπλουτισμού ουρανίου έως τις 31 Αυγούστου.

    Την Τρίτη το Ιράν δήλωσε ότι είναι έτοιμο για 'σοβαρές διαπραγματεύσεις' σχετικά με τα πυρηνικά του, αλλά δεν είπε αν θα διακόψει τις επίμαχες εργασίες εμπλουτισμού ουρανίου εντός της προθεσμίας που του δόθηκε.

    Νωρίτερα την Τετάρτη, το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας δήλωσε ότι η Μόσχα θα συνεχίσει να εργάζεται για μια συμπεφωνημένη λύση του προβλήματος, ενώ ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας, Φιλίπ Ντούστ-Μπλαζύ, δήλωσε ότι το Ιράν πρέπει να διακόψει το πρόγραμμα αυτό, αν επιθυμεί να επιστρέψει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

    [03] Ιρανικές δυνάμεις χρηματοδοτούν και εξοπλίζουν Σιίτες αντάρτες

    24-08-2006

    Ο αμερικανός ταξίαρχος, Μάικλ Μπαρμπέρο, δηλώνει ότι υπάρχουν ξεκάθαρα αποδεικτικά στοιχεία ότι δυνάμεις του Ιράν βρίσκονται μέσα στο Ιράκ προσφέροντας εκπαίδευση, χρήματα και εξοπλισμό σε Σιίτες αντάρτες. Σε ενημέρωση δημοσιογράφων στο Πεντάγωνο ο ταξίαρχος Μπαρμπέρο επεσήμανε ότι οι Ιρανοί βοηθούν τους Σιίτες να κατασκευάσουν εξαιρετικά θανατηφόρους αυτοσχέδιους εκρηκτικούς μηχανισμούς που έχουν κοστίσει τη ζωή σε πάνω από 1.200 αμερικανούς στρατιώτες και χιλιάδες Ιρακινούς αμάχους.

    Μάλιστα ο κ. Μπαρμπέρο χαρακτήρισε 'αδιαμφισβήτητο' το γεγονός ότι το Ιράν είναι υπεύθυνος για την εκπαίδευση Σιιτών εξτρεμιστών, αλλά παραδέχτηκε ότι συμμαχικές δυνάμεις δεν έχουν συναντήσει κανένα Ιρανό στο Ιράκ. Επίσης αρνήθηκε να δώσει λεπτομέρειες για τον αριθμό και τα συγκεκριμένα καθήκοντα των Ιρανών που βρίσκονται στο Ιράκ. Ο αμερικανός ταξίαρχος επεσήμανε πάντως ότι η εξουδετέρωση των Εξτρεμιστών Σιιτών θα βοηθήσει σημαντικά στην απομάκρυνση της Ιρανικής επιρροής απ' το Ιράκ.

    [04] Οι ΗΠΑ καλούν χιλιάδες εφέδρους να υπηρετήσουν σε Ιράκ και Αφγανιστάν

    24-08-2006

    Οι ΗΠΑ καλούν στην ενεργό υπηρεσία χιλιάδες εφέδρους πεζοναύτες, με στόχο την ενίσχυση των αμερικανικών δυνάμεων στο Ιράκ και το Αφγανιστάν. Εκπρόσωπος του αμερικανικού στρατού δήλωσε ότι καλούνται να επιστρέψουν στην ενεργό υπηρεσία άνδρες και γυναίκες που είχαν ήδη ολοκληρώσει τη θητεία τους. Οι έφεδροι αυτοί θα καλύψουν σημαντικά κενά στο σώμα της στρατονομίας, της στρατιωτικής υπηρεσίας πληροφοριών και των διαβιβάσεων. Ήδη ο πρόεδρος Μπους υπέγραψε το σχετικό διάταγμα. Το σώμα των πεζοναυτών διαθέτει 35.000 εφέδρους.

    Στο μεταξύ, αξιωματούχοι του αμερικανικού στρατού στο Ιράκ είπαν ότι σημειώθηκε μείωση των βίαιων περιστατικών στη Βαγδάτη αυτό το μήνα. Όμως οι αντάρτες διεξήγαν και νέες επιθέσεις την Τετάρτη, μεταξύ των οποίων και επίθεση αυτοκτονίας στη Μοσούλη, από την οποία σκοτώθηκε μία γυναίκα και τραυματίστηκαν 8 αστυνομικοί.

    [05] Δημοσκόπηση: Χαμηλά τα ποσοστά δημοτικότητας Μπούς, αλλά 55% των αμερικανών υπέρ της αντιτρομοκρατικής πολιτικής

    24-08-2006

    Νέα σφυγμομέτρηση δείχνει ότι οι περισσότεροι Αμερικανοί εγκρίνουν τον τρόπο με τον οποίο ο Πρόεδρος Μπους χειρίζεται θέματα τρομοκρατίας, όμως η δημοτικότητά του αμερικανού προέδρου παραμένει σε χαμηλά επίπεδα. Η σφυγμομέτρηση των Τάιμς της Νέας Υόρκης και του τηλεοπτικού δικτύου CBS δείχνει ότι το 55% των ερωτηθέντων ενέκριναν τον τρόπο με τον οποίο ο κ. Μπους αγωνίζεται κατά της τρομοκρατίας. Τα ποσοστά αυτά αυξήθηκαν μετά την σύλληψη από τις βρετανικές αρχές ατόμων που κατηγορούνται για συνομωσία με στόχο την ανατίναξη πάνω από τον Ατλαντικό επιβατικών αεροσκαφών με προορισμό τις ΗΠΑ.

    Όμως η έρευνα έδειξε ότι το 51% των Αμερικανών δεν πιστεύει πως ο πόλεμος στο Ιράκ αποτελεί μέρος του πολέμου κατά της τρομοκρατίας. Επίσης το 65% των ερωτηθέντων δεν εγκρίνει τους χειρισμούς, από τον κ. Μπους, της κατάστασης στο Ιράκ και μόνο ένα 35% συμφωνεί με την οικονομική πολιτική του αμερικανού Προέδρου.

    [06] ΕΕ: Ρύζι από τις ΗΠΑ με πιστοποιητικό

    24-08-2006

    Καλλιέργειες ρυζιού

    Η Ευρωπαϊκή Ένωση έδωσε εντολή σε αμερικανούς εξαγωγείς να υποβάλουν αποδεικτικά στοιχεία ότι το εξαγόμενο μακρύκοκο ρύζι δεν περιέχει γενετικά τροποποιημένα συστατικά. Αξιωματούχοι της ΕΕ ανακοίνωσαν το μέτρο την Τετάρτη, μερικές μέρες μετά την δήλωση αμερικανών αξιωματούχων ότι ίχνη γενετικά τροποποιημένου ρυζιού βρέθηκαν σε ορισμένα προς εξαγωγή φορτία. Με ανακοίνωσή της η ΕΕ δήλωσε ότι μόνο το αμερικανικό ρύζι που εξετάστηκε από ειδικό εργαστήριο και συνοδεύεται από σχετικά έγγραφα θα επιτραπεί να κυκλοφορήσει στις ευρωπαϊκές αγορές.

    Το μέτρο τίθεται σε εφαρμογή αμέσως και θα αναθεωρηθεί μετά από 6 μήνες. Το αμερικανικό υπουργείο Γεωργίας ανακοίνωσε ότι εξετάζει πώς το απαγορευμένο ρύζι συμπεριελήφθη στα προς εξαγωγή φορτία, αλλά, παρόλα αυτά, επεσήμανε ότι δεν παρουσιάζει κινδύνους για τους καταναλωτές και το περιβάλλον.

    [07] Μπους: Εμπόδια στην ανοικοδόμηση περιοχών που επλήγησαν από τον τυφώνα Κατρίνα

    24-08-2006

    Ο Πρόεδρος Μπους δήλωσε ότι υπάρχουν ακόμα γραφειοκρατικά εμπόδια που πρέπει να παρακαμφθούν για την ανοικοδόμηση περιοχών που επλήγησαν πέρυσι από τον τυφώνα Κατρίνα. Ο κ. Μπους έκανε τη δήλωση αυτή την Τετάρτη στο Λευκό Οίκο, μετά από συνάντηση με κάτοικο της Νέας Ορλεάνης, τον Ρόκυ Βακαρέλα, που έχασε το σπίτι του από τον τυφώνα. Ο κ. Βακαρέλα δήλωσε ότι ήρθε με το αυτοκίνητό του στην Ουάσινγκτον για να ευχαριστήσει τον πρόεδρο Μπους για τα προσωρινά καταλύματα που η κυβέρνησή πρόσφερε στους πλημμυροπαθείς, αλλά επεσήμανε ότι ήθελε να υπενθυμίσει στην κυβέρνηση ότι οι εργασίες της ανοικοδόμησης δεν έχουν ολοκληρωθεί.

    Ο κ. Μπους ευχαρίστησε τα μέλη του Κογκρέσου που εξασφάλισαν κονδύλι άνω των 110 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την ενίσχυση των εν λόγω εργασιών και τόνισε ότι η ανοικοδόμηση θα πάρει πολύ χρόνο, αλλά η κυβέρνηση επιθυμεί να άρει τα γραφειοκρατικά εμπόδια που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι της περιοχής.

    Ο πρόεδρος Μπους θα επισκεφθεί την Νέα Ορλεάνη την Δευτέρα και την Τρίτη.

    [08] Συγκλονιστικές οι καταθέσεις στη δίκη του Σαντάμ Χουσεΐν

    24-08-2006

    H Αντίμπα Ούλα Μπαγιέζ κατεθέτει

    Κούρδοι του Ιράκ που επέζησαν από τις επιθέσεις με δηλητηριώδη αέρια κατέθεσαν την Τετάρτη, στη δική του πρώην Ιρακινού Πρόεδρου Σαντάμ Χουσεΐν. Εναντίον του Σαντάμ και 6 συγκατηγορούμενων του έχουν απαγγελθεί κατηγορίες για γενοκτονία το 1987 με 88 στα πλαίσια της στρατιωτικής επιχείρησης Ανφάλ, όπου σύμφωνα με τους εισαγγελείς θανατώθηκαν 180 χιλιάδες άτομα.

    Οι μάρτυρες κατέθεσαν ότι έχασαν τις οικογένειές τους από τα δηλητηριώδη αέρια. Μία μητέρα περιέγραψε ότι αυτή και τα παιδιά της τυφλώθηκαν από τα αέρια για μερικές μέρες και αναγκάστηκαν να καταφύγουν σε μία σπηλιά. Όταν ανέκτησε την όρασή της τρομοκρατήθηκε όταν είδε τα παιδιά της μαυρισμένα από τις χημικές ουσίες. Η δική θα συνεχιστεί στις 11 Σεπτεμβρίου.

    Οι συνήγοροι υπεράσπισης του Σαντάμ Χουσεΐν δηλώνουν ότι η επιχείρηση στόχευε Κούρδους αυτονομιστές που είχαν προσχωρήσει με το μέρος του Ιράν και τη διάρκεια του πολέμου Ιράν-Ιράκ.

    [09] Νταρφούρ: Αυξάνονται οι βιασμοί σε προσφυγικό καταυλισμό

    24-08-2006

    Η ανθρωπιστική οργάνωση Διεθνής Επιτροπή Διάσωσης δήλωσε ότι οι σεξουαλικές επιθέσεις αυξήθηκαν κατακόρυφα στο μεγάλο προσφυγικό καταυλισμό Κάλμα στη περιοχή Νταρφούρ του Σουδάν. Η Διεθνής Επιτροπή που εδρεύει στη Νέα Υόρκη δήλωσε ότι πάνω από 200 γυναίκες υπήρξαν θύματα σεξουαλικής κακοποίησης τις τελευταίες 5 εβδομάδες. Η διεθνής οργάνωση προσθέτει ότι συνήθως τα επεισόδια σεξουαλικής κακοποίησης περιορίζονται σε 2 με 4 το μήνα σε άλλους προσφυγικούς καταυλισμούς. Εκπρόσωπος της οργάνωσης λέει ότι τα στοιχεία αυτά αποτελούν ένδειξη ότι επιδεινώνεται η κατάσταση στην περιοχή.

    Το Συμβούλιο Ασφάλειας των ΗΕ εξετάζει ψήφισμα σύμφωνα με το οποίο δύναμη του διεθνούς οργανισμού θα αναλάβει, από την Αφρικανική Ένωση, τον έλεγχο της ειρηνευτικής δύναμης στη περιοχή.

    [10] Στο Ισραήλ η υπουργός Eξωτερικών της Ελλάδας

    24-08-2006

    Η υπουργός Eξωτερικών της Ελλάδας, Ντόρα Μπακογιάννη

    Η υπουργός Eξωτερικών της Ελλάδας, Ντόρα Μπακογιάννη, μεταβαίνει σήμερα στο Ισραήλ, κατά την τρίτη μέρα της περιοδείας της στη Μέση Ανατολή, που αποσκοπεί στο να δείξει υποστήριξη προς την εκεχειρία μεταξύ Ισραήλ και Χεζμπολλά. Τη Τετάρτη, η κ. Μπακογιάννη είχε συνομιλίες στο Αμμάν με Ιορδανούς αξιωματούχους καθώς και με τον Παλαιστίνιο πρόεδρο, Μαχμούντ Αμπάς, με τον οποίο συζήτησε εξελίξεις στα Παλαιστινιακά εδάφη. Συναντήθηκε επίσης με το Λιβανέζο ομόλογο της, Φαουζί Σαλλούχ και εξέφρασε τα συλλυπητήρια της Ελληνικής πλευράς για τους θανάτους αμάχων κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων μεταξύ Ισραήλ και Χεζμπολλά.

    Παρόμοιες συνομιλίες θα έχει η κ. Μπακογιάννη, σήμερα, με Ισραηλινούς αξιωματούχους. Από την 1η Σεπτεμβρίου η Ελλάδα αναλαμβάνει την εκ περιτροπής προεδρεία του Συμβουλίου Ασφάλειας των ΗΕ.

    [11] Γάζα: Ισραηλινοί στρατιώτες εισβάλουν σε μεθοριακή πόλη

    24-08-2006

    Είκονα απο βίντεο με τους δημοσιογράφους της FOX

    Παλαιστίνιοι αυτόπτες μάρτυρες δηλώνουν ότι Ισραηλινοί στρατιώτες εισέβαλαν σε μεθοριακή πόλη της νότιας Λωρίδας της Γάζας νωρίς σήμερα το πρωί, σκοτώνοντας τον αδελφό ανώτατου τοπικού στελέχους της Χαμάς. Αυτόπτες μάρτυρες δήλωσαν ότι οι Ισραηλινοί ανταπέδωσαν τα πυρά εξτρεμιστών που άνοιξαν πρώτοι πυρ. Είπαν επίσης ότι οι στρατιώτες συνέλαβαν τον αξιωματούχο της Χαμάς, Γιουνίς Αμπού Ντάκκα, αδελφό του νεκρού αξιωματούχου.

    Στο μεταξύ τη Τετάρτη, άγνωστη μέχρι σήμερα Παλαιστινιακή τρομοκρατική οργάνωση ανέλαβε την ευθύνη για την απαγωγή δύο δημοσιογράφων του αμερικανικού τηλεοπτικού δικτύου FOX και ζήτησε απ' τις ΗΠΑ την απελευθέρωση όλων των μουσουλμάνων κρατουμένων.

    Η οργάνωση που αυτοαποκαλείται Ιερές Ταξιαρχίες της Τζιχάντ έδωσε προθεσμία 72 ωρών για την ικανοποίηση των αιτημάτων της, αλλά δεν δήλωσε τι θα συμβεί αν οι ΗΠΑ δεν συμμορφωθούν. Πάντως η οργάνωση έδωσε στη δημοσιότητα βίντεο με τους δημοσιογράφους οι οποίοι κάνουν έκκληση σε συγγενείς και φίλους να καταβάλλουν προσπάθειες για την απελευθέρωση τους. Είπαν όμως ότι είναι καλά.

    Εκπρόσωπος του Στέητ Ντηπάρτμεντ δήλωσε ότι η Ουάσιγκτον δεν κάνει υποχωρήσεις σε τρομοκράτες και τόνισε ότι οι όμηροι θα πρέπει να αφεθούν ελεύθεροι αμέσως και χωρίς όρους.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Friday, 25 August 2006 - 1:23:09 UTC