Browse through our Interesting Nodes of Hellenic Student Societies Worldwide Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 25 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 06-07-27

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Επίσκεψη Μαλίκι στην Ουάσιγκτον
  • [02] ΣΑ: Ανησυχία για την επιδείνωση της κατάστασης στο Αφγανιστάν
  • [03] Συμφωνίες συνεργασίας Ιράν-Αφγανιστάν-Τατζικιστάν
  • [04] 23 νεκροί από Ισραηλινή επίθεση στη Γάζα
  • [05] Νέοι Ισραηλινοί βομβαρδισμοί έξω απ' τη Βηρυτό
  • [06] Ρώμη: Δεν επετεύχθη συμφωνία για άμεση κατάπαυση του πυρός
  • [07] Νομοσχέδιο πώλησης Αμερικανικής πυρηνικής τεχνολογίας στην Ινδία, ενέκρινε η Βουλή

  • [01] Επίσκεψη Μαλίκι στην Ουάσιγκτον

    27-07-2006

    Ο πρόεδρος Μπούς και ο πρωθυπουργός του Ιράκ, Νούρι αλ Μαλίκι, επισκέφθηκαν μέλη των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων και τις οικογένειές τους σε στρατιωτική βάση έξω απ' την Ουάσιγκτον. Ο κ. αλ Μαλίκι τους ευχαρίστησε για τις θυσίες τους στο Ιράκ. Νωρίτερα, ο ιρακινός ηγέτης μίλησε ενώπιον της ολομέλειας του αμερικανικού κογκρέσου, λέγοντας ότι το Ιράκ βρίσκεται στην πρώτη γραμμή του διεθνούς πολέμου κατά της τρομοκρατίας. Ο κ. αλ Μαλίκι δήλωσε ότι η συνεχιζόμενη βία στο Ιράκ αποτελεί μάχη μεταξύ του πραγματικού Ισλάμ και της τρομοκρατίας, 'που φορά ψεύτικο ισλαμικό μανδύα', όπως είπε χαρακτηριστικά.

    Πάντως ο ιρακινός πρωθυπουργός δεν αναφέρθηκε στα επίμαχα πρόσφατα σχόλιά του με τα οποία κατηγορούσε το Ισραήλ για επιθετικότητα. Ορισμένοι δημοκρατικοί μέλη του Κογκρέσου επέκριναν τις δηλώσεις αυτές και ζήτησαν από τον κ. αλ Μαλίκι να ξεκαθαρίσει τη θέση του.

    [02] ΣΑ: Ανησυχία για την επιδείνωση της κατάστασης στο Αφγανιστάν

    27-07-2006

    Το Συμβούλιο Ασφάλειας των ΗΕ εξέφρασε ανησυχία για την επιδείνωση της κατάστασης στο Αφγανιστάν. Σε ανακοινωθέν του που δόθηκε στη δημοσιότητα τη Τετάρτη το Συμβούλιο επαναβεβαιώνει την υποστήριξη του προς την κυβέρνηση του προέδρου, Χαμίντ Καρζάι και εξαίρει τις προσπάθειες που καταβάλλονται στα πλαίσια της συνεργασίας της Καμπούλ με την διεθνή κοινότητα για την βελτίωση των συνθηκών ασφάλειας και την ανάπτυξη της οικονομίας της χώρας. Επίσης το ανακοινωθέν του Συμβουλίου Ασφάλειας επαναβεβαιώνει την υποστήριξη του προς την Διεθνή Δύναμη Ασφάλειας στο Αφγανιστάν που δραστηριοποιείται πλάι στον Αφγανικό στρατό.

    Tου ανακοινωθέντος είχε προηγηθεί ενημέρωση του Συμβουλίου Ασφάλειας από τον ειδικό απεσταλμένο του γ.γ. του ΟΗΕ στο Αφγανιστάν, Τομ Κόνινγκς, ο οποίος δήλωσε ότι η ενίσχυση των Ταλεμπάν στο νότιο Αφγανιστάν, θα πρέπει να αντιμετωπιστεί με στρατιωτικά και πολιτικά μέσα.

    [03] Συμφωνίες συνεργασίας Ιράν-Αφγανιστάν-Τατζικιστάν

    27-07-2006

    Οι ηγέτες του Ιράν, του Αφγανιστάν και του Τατζικιστάν υπέγραψαν συμφωνίες για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας και την σύσφιξη των μεταξύ τους οικονομικών σχέσεων. Στην σύσκεψη τη Τετάρτη στην Ντουσανμπέ, ο πρόεδρος του Ιράν, Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ, συζήτησε με τους ομολόγους του απ' το Αφγανιστάν, Χαμίντ Καρζάι και απ' το Τατζικιστάν, Εμομάλι Ραχμόνωφ, και θέματα περιφερειακής ασφάλειας.

    Προηγουμένως ο κ. Αχμαντινετζάντ είχε παραστεί στα εγκαίνια τούνελ μήκους 5 χιλιομέτρων που ενώνει το βόρειο με το νότιο Τατζικιστάν, για την κατασκευή του οποίου η Τεχεράνη προσέφερε 30 εκατομμύρια δολάρια. Το Ιράν έχει δηλώσει ότι προσβλέπει στην υπογραφή περισσοτέρων τέτοιων συμφωνιών για τον εκσυγχρονισμό της υποδομής, του συγκοινωνιακού δικτύου και του ενεργειακού τομέα στο Τατζικιστάν. Πριν το Τατζικιστάν ο κ. Αχμαντινετζάντ είχε επισκεφτεί και το Τουρκμενιστάν.

    [04] 23 νεκροί από Ισραηλινή επίθεση στη Γάζα

    27-07-2006

    Παλαιστινιακές πηγές δηλώνουν ότι 23 Παλαιστίνιοι, συμπεριλαμβανομένων και τουλάχιστον 11 εξτρεμιστών και μικρών παιδιών, σκοτώθηκαν απ' τις Ισραηλινές δυνάμεις σε συγκρούσεις στη Λωρίδα της Γάζας τη Τετάρτη. Αυτόπτες μάρτυρες δήλωσαν ότι στους νεκρούς περιλαμβάνονται και τουλάχιστον 6 ένοπλοι μαχητές της κυβερνούσας Παλαιστινιακής εξτρεμιστικής οργάνωσης Χαμάς και ένας της Ισλαμικής Τζιχάντ.

    Οι μάχες ξέσπασαν όταν Ισραηλινοί στρατιώτες υποστηριζόμενοι από τάνκς και μπουλντόζες εισέβαλαν στη βόρεια Γάζα. Επίσης ιατρικές πηγές ανέφεραν ότι βλήμα πυροβολικού έπληξε σπίτι στη Γάζα σκοτώνοντας ένα μικρό κορίτσι και την ακόμη μικρότερη αδελφή της. Πάντως το Ισραήλ δηλώνει ότι στόχος των επιθέσεων ήταν εξτρεμιστές.

    [05] Νέοι Ισραηλινοί βομβαρδισμοί έξω απ' τη Βηρυτό

    27-07-2006

    Νέους βομβαρδισμούς εξαπέλυσε το Ισραήλ έξω απ' τη Βηρυτό, σε αντίποινα για τα σοβαρά πλήγματα που ο Ισραηλινός στρατός υπέστη τη Τετάρτη από αντάρτες της Χεζμπολά. Πηγές ασφάλειας του Λιβάνου δήλωσαν ότι Ισραηλινά βομβαρδιστικά αεροσκάφη έπληξαν πύργο επικοινωνιών, νωρίς σήμερα το πρωί, κοντά σε βάση του Λιβανικού στρατού, περίπου 45 χιλιόμετρα βόρεια της Βηρυτού. Δεν υπάρχουν ακόμη πληροφορίες για θύματα.

    Τη Τετάρτη μαχητές της Χεζμπολλά σκότωσαν 9 Ισραηλινούς στρατιώτες κατά τη διάρκεια σφοδρών μαχών στο νότιο Λίβανο. Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι 8 στρατιώτες του σκοτώθηκαν και πάνω από 20 τραυματίστηκαν σε ενέδρα της Χεζμπολλάχ την Τετάρτη κοντά στην Μπίντ Τζμπαίλ, που είναι σημαντικό προπύργιο της οργάνωσης, ενώ άλλος ένας στρατιώτης σκοτώθηκε στην Μαρούν Ράς. Ανταποκριτής της ΦτΑ μετέδωσε ότι το Ισραήλ αντιμετώπισε σοβαρότερη, απ' ότι περίμενε, αντίσταση στις προσπάθειες του να κερδίσει τον έλεγχο της πόλης Μπίντ Τζμπαΐλ και γι' αυτό ζήτησε ενισχύσεις. Ο Ισραηλινός στρατός δήλωσε πάντως ότι στις μάχες σκοτώθηκαν και δεκάδες μαχητές της Χεζμπολλά.

    Στο μεταξύ, ανώτερος ισραηλινός στρατιωτικός αξιωματούχος δήλωσε την Τετάρτη ότι πιστεύει πως η πολεμική επιχείρηση του Ισραήλ στο Λίβανο θα διαρκέσει αρκετές ακόμα εβδομάδες. Ισραηλινοί αξιωματούχοι είπαν ότι ο πρωθυπουργός Εχούντ Ολμέρτ θέλει να δημιουργήσει ζώνη ασφαλείας δύο χιλιομέτρων στο νότιο Λίβανο, ώστε να κρατηθεί η Χεζμπολλάχ μακριά από τα σύνορα.

    Εξάλλου, το συμβούλιο ασφαλείας των ΗΕ μελετά σχέδιο ανακοινωθέντος που θα καταδικάζει τον θάνατο 4 παρατηρητών του διεθνούς οργανισμού από ισραηλινό βομβαρδισμό στο νότιο Λίβανο. Το Ισραήλ δήλωσε ότι ο βομβαρδισμός έγινε κατά λάθος. Κατά τη διάρκεια σύσκεψης κεκλεισμένων των θυρών στη Νέα Υόρκη, η υποδιευθύντρια των ειρηνευτικών επιχειρήσεων των ΗΕ Τζέην Χωλ Λιούτ, δήλωσε ότι η επίθεση ενδέχεται να ήταν εσκεμμένη και επεσήμανε ότι τόσο η ίδια, όσο και άλλοι αξιωματούχοι του διεθνούς οργανισμού τηλεφώνησαν σε ισραηλινούς αξιωματούχους για να ζητήσουν τον άμεσο τερματισμό των βομβαρδισμών γύρω από το φυλάκιο.

    Η Ιρλανδία δήλωσε ότι Ιρλανδός αξιωματούχος προειδοποίησε το Ισραήλ έξι φορές ότι τα πυρά του πλησίαζαν επικίνδυνα στο φυλάκιο. Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Τόνυ Σνόου, δήλωσε ότι θα πρέπει να γίνει πιστευτό ότι το Ισραήλ έπληξε το φυλάκιο κατά λάθος και πρόσθεσε ότι είναι σημαντικό να βρεθεί τι πήγε στραβά ώστε να μην ξανασυμβεί. Οι νεκροί παρατηρητές ήταν πολίτες της Κίνας, της Φινλανδίας, του Καναδά και της Αυστρίας.

    [06] Ρώμη: Δεν επετεύχθη συμφωνία για άμεση κατάπαυση του πυρός

    27-07-2006

    Στη Ρώμη, ανώτεροι διπλωμάτες απέτυχαν να συμφωνήσουν σε άμεση κατάπαυση του πυρός μεταξύ του Ισραήλ και της Χεζμπολλάχ στο Λίβανο. Πάντως οι σύνεδροι της διάσκεψης για την κρίση στη Μέση Ανατολή, συμφώνησαν να εργαστούν αμέσως για την επίτευξη κατάπαυσης του πυρός, χωρίς όμως να αναφερθούν σε λεπτομέρειες για το πώς θα επιτευχθεί κάτι τέτοιο.

    Η αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών, Κοντολήζα Ράις, δήλωσε και πάλι ότι η κατάπαυση του πυρός θα πρέπει να είναι βιώσιμη και να απαλλάξει το Λίβανο από πολιτοφυλακές. Ο γ.γ. των ΗΕ, Κόφφι Αννάν, δήλωσε ότι η λύση στο πρόβλημα θα πρέπει να συμπεριλαμβάνει επαφές με τη Συρία και το Ιράν, που υποστηρίζουν την Χεζμπολλάχ. Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Τόνυ Σνόου, διέψευσε ότι η διάσκεψη της Ρώμης στέφθηκε από αποτυχία εξαιτίας της έλλειψης συμφωνίας για άμεση εκεχειρία. Οι σύνεδροι συμφώνησαν πάντως στην ανάπτυξη πολυεθνικής δύναμης στο Λίβανο υπό την αιγίδα των ΗΕ.

    Στο μεταξύ, οι συμμετέχοντες στην διεθνή διάσκεψη της Ρώμης για την κρίση στο Λίβανο, δεσμεύθηκαν να προσφέρουν άμεση ανθρωπιστική βοήθεια στη ρημαγμένη χώρα. Με ανακοινώσεις τους την Τετάρτη, οι σύνεδροι χαιρέτησαν την απόφαση του Ισραήλ να επιτρέψει τη δημιουργία διαδρόμων για την διανομή της βοήθειας. Οι σύνεδροι συμφώνησαν να οργανώσουν διεθνή διάσκεψη δωρητών για να βοηθήσουν στην ανόρθωση της λιβανικής οικονομίας.

    Εξάλλου, φάλαγγα 10 φορτηγών των ΗΕ που μετέφεραν 90 τόνους τροφίμων και ιατροφαρμακευτικού υλικού, έφθασε την Τετάρτη στην Τύρο, στο νότιο Λίβανο, που επλήγη σκληρά από τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς, ενώ τρία ιορδανικά αεροπλάνα που μετέφεραν κινητή νοσοκομειακή μονάδα και φάρμακα προσγειώθηκαν στο αεροδρόμιο της Βηρυτού. Τα ιορδανικά αεροσκάφη ήταν τα πρώτα που προσγειώθηκαν εκεί μετά τους βομβαρδισμούς των ισραηλινών εδώ και δύο εβδομάδες.

    [07] Νομοσχέδιο πώλησης Αμερικανικής πυρηνικής τεχνολογίας στην Ινδία, ενέκρινε η Βουλή

    27-07-2006

    Με 359 ψήφους υπέρ και 68 κατά η Αμερικανική Βουλή των Αντιπροσώπων ενέκρινε νομοσχέδιο που επιτρέπει στην Ουάσιγκτον να χορηγεί πυρηνική τεχνολογία για ειρηνικούς σκοπούς στην Ινδία. Το νομοσχέδιο προβλέπει άρση περιορισμών που ίσχυαν επί δεκαετίες και επιτρέπει στις ΗΠΑ να πουλήσουν πυρηνική τεχνολογία στο Νέο Δελχί, με την προϋπόθεση ότι και η Ινδία θα επιτρέψει επιθεωρήσεις των πυρηνικών της εγκαταστάσεων από διεθνείς εμπειρογνώμονες.

    Παρά τις ανησυχίες που έχουν εκφράσει μέλη του Κογκρέσου, η κυβέρνηση Μπούς δηλώνει ότι το νομοσχέδιο δεν πρόκειται να επηρεάσει τις διεθνείς προσπάθειες περιορισμού της εξάπλωσης των πυρηνικών όπλων. Το νομοσχέδιο θα εξεταστεί τώρα και απ' την Αμερικανική Γερουσία.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Friday, 28 July 2006 - 1:18:22 UTC