Read about Turkey's early 20th Century Genocides (by R.J. Rummel) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 06-07-26

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ιράκ: Ενίσχυση των αμερικανικών δυνάμεων στη Βαγδάτη.
  • [02] Εισβολή Ισραηλινών τάνκς στη βόρεια Γάζα
  • [03] Πρωτοφανής καύσωνας στη Καλιφόρνια
  • [04] Ανθρωπιστική βοήθεια στο Λίβανο και απ' την Σαουδική Αραβία
  • [05] Ρώμη: Διεθνής διάσκεψη για τη κρίση στη Μέση Ανατολή
  • [06] Στη Ρώμη και η υπουργός εξωτερικών της Ελλάδας, Ντόρα Μπακογιάννη

  • [01] Ιράκ: Ενίσχυση των αμερικανικών δυνάμεων στη Βαγδάτη.

    26-07-2006

    Η κυβέρνηση Μπούς ανακοίνωσε ότι αυξάνει τον αριθμό Αμερικανών στρατιωτών στη Βαγδάτη με στόχο την μείωση των εμφύλιων βιαιοτήτων. Μετά από συνομιλίες την Τρίτη στο Λευκό Οίκο, με τον ιρακινό πρωθυπουργό, Νούρι αλ Μαλικι, ο κ. Μπούς δήλωσε ότι σταδιακά οι συμμαχικές και οι Ιρακινές δυνάμεις θα διευρύνουν την παρουσία τους στις συνοικίες της Βαγδάτης. Το σχέδιο προβλέπει επίσης προσάρτηση μονάδων της αμερικανικής στρατιωτικής αστυνομίας μέσα σε μονάδες των Ιρακινών δυνάμεων ασφάλειας με στόχο την βελτίωση της αποδοτικότητας τους.

    Ο κ. Αλ Μαλίκι δήλωσε ότι στόχο της κυβέρνησης του είναι να προστατέψει όλους τους Ιρακινούς ανεξάρτητα απ' το θρήσκευμα ή την εθνική τους καταγωγή. Ο κ. Μπούς χαρακτήρισε τις συνομιλίες του με τον κ. Αλ Μαλίκι 'πολύ εποικοδομητικές' και διαβεβαίωσε τον πρωθυπουργό του Ιράκ ότι η κυβέρνηση των ΗΠΑ παραμένει στο πλευρό του Ιρακινού λαού.

    [02] Εισβολή Ισραηλινών τάνκς στη βόρεια Γάζα

    26-07-2006

    Πάνω από 10 Ισραηλινά τάνκς εισέβαλαν στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας προκαλώντας ανταλλαγές πυρών με εξτρεμιστές. Πηγές ασφαλείας δήλωσαν ότι τα τάνκς μπήκαν σε βάθος ενός χιλιομέτρου μέσα στα Παλαιστινιακά εδάφη τη Τετάρτη. Πάντως δεν υπάρχουν πληροφορίες για θύματα. Επίσης Παλαιστινιακές πηγές ανέφεραν ότι μέλος της εξτρεμιστικής οργάνωσης Χαμάς σκοτώθηκε από Ισραηλινή αεροεπιδρομή στη πόλη της Γάζας.

    Στο μεταξύ, ο βασιλιάς Αμπντάλα της Σαουδικής Αραβίας ανακοίνωσε ότι η χώρα του χορηγεί βοήθεια 250 εκατομμυρίων δολαρίων στους Παλαιστίνιους.

    [03] Πρωτοφανής καύσωνας στη Καλιφόρνια

    26-07-2006

    Κύμα καύσωνα πλήττει την τελευταία εβδομάδα την Καλιφόρνια, που έχει ήδη κοστίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 34 άτομα και έχει εξουθενώσει το σύστημα ηλεκτροδότησης της πολιτείας. Ο πολιτειακός υφυπουργός για θέματα ενέργειας, Τζο Ντέσμοντ, χαρακτήρισε τον καύσωνα 'ιστορικό', τονίζοντας ότι είναι η πρώτη φορά τα τελευταία 57 χρόνια που ταυτόχρονα η βόρεια και η νότια Καλιφόρνια αντιμετωπίζουν τόσο υψηλές θερμοκρασίες, που σε ορισμένες περιπτώσεις ξεπέρασαν τους 48 βαθμούς Κελσίου.

    Συνθήκες καύσωνα αντιμετωπίζουν όμως και άλλες πολιτείες, όπως το Μιζούρι, ενώ στη Νέα Υόρκη παραμένουν ορισμένα προβλήματα ηλεκτροδότησης που είχαν προκληθεί απ' τον καύσωνα και τις καλοκαιρινές καταιγίδες της περασμένης εβδομάδας.

    [04] Ανθρωπιστική βοήθεια στο Λίβανο και απ' την Σαουδική Αραβία

    26-07-2006

    Η Σαουδική Αραβία ανακοίνωσε ότι προσφέρει ανθρωπιστική βοήθεια στο Λίβανο, ύψους ενάμιση δισεκατομμυρίου δολαρίων, διευκρινίζοντας ότι το ένα δισεκατομμύριο χορηγείται για την στήριξη την οικονομία του Λιβάνου, ενώ τα 500 εκατομμύρια θα διατεθούν στην ανοικοδόμηση της χώρας. Την Τρίτη επίσης, το Ισραήλ δήλωσε ότι θα επιτρέψει την προσγείωση στο αεροδρόμιο της Βηρυτού αεροσκαφών που μεταφέρουν ανθρωπιστική βοήθεια και ότι θα ανοίξει διάδρομο στο έδαφος για την προώθηση της βοήθειας.

    Οι υπηρεσίες αρωγής ελπίζουν να μπορέσουν να χορηγήσουν τρόφιμα και φάρμακα σε πολίτες που είτε παγιδεύτηκαν ή τραυματίστηκαν σε μάχες μεταξύ του Ισραήλ και μαχητών της Χεζμπολλάχ στο Λίβανο. Η υπηρεσία προσφύγων των ΗΕ δήλωσε ότι περιμένει την άδεια του Ισραήλ για να μεταφέρει εφόδια από τη Συρία στο Λίβανο.

    Και οι ΗΠΑ έχουν ανακοινώσει ότι θα δώσουν βοήθεια στο Λίβανο, ύψους 30 εκατομμυρίων δολαρίων. Ο πρόεδρος Μπούς δήλωσε ότι δεν βλέπει αντίφαση στην παράλληλη χορήγηση ανθρωπιστικής βοήθειας στο Λίβανο και όπλων στο Ισραήλ, για να τα χρησιμοποιήσει κατά της Χεζμπολλάχ.

    [05] Ρώμη: Διεθνής διάσκεψη για τη κρίση στη Μέση Ανατολή

    26-07-2006

    Υπουργοί Εξωτερικών από τον Αραβικό κόσμο και χώρες της Δύσης βρίσκονται στη Ρώμη για την σημερινή διεθνή διάσκεψη με θέμα τις εχθροπραξίες στο Λίβανο. Κύριος στόχος της μονοήμερης αυτής διάσκεψης είναι η επίτευξη εκεχειρίας. Δεκαοκτώ χώρες και διεθνείς οργανισμοί θα συμμετάσχουν στη διάσκεψη που πραγματοποιείται υπό την αιγίδα των ΗΠΑ και της Ιταλίας. Πάντως η Ουάσιγκτον αντιτίθεται στην άνευ όρων, άμεση κατάπαυση του πυρός.

    Ο Ιταλός πρωθυπουργός, Ρομάνο Πρόντι, δήλωσε ότι οι συνομιλίες θα επικεντρωθούν επίσης στο θέμα της ανάπτυξης διεθνούς δύναμης στο νότιο Λίβανο, καθώς και στο θέμα των προσφύγων. Υπολογίζεται ότι τουλάχιστον 600 χιλιάδες άνθρωποι έχουν εκτοπισθεί απ' τις εστίες τους τις τελευταίες δύο εβδομάδες των συγκρούσεων Ισραήλ-Χεζμπολλά.

    Από τη πλευρά του ο γ.γ. του ΟΗΕ, Κόφφι Αννάν, δήλωσε ότι η διάσκεψη θα πρέπει να καταρτίσει συμφωνία πακέτο που θα περιλαμβάνει κατάπαυση του πυρός, την ανάπτυξη διεθνούς δύναμης και την απελευθέρωση των δύο Ισραηλινών στρατιωτών που απήγαγε η Χεζμπολλά.

    Στο μεταξύ, τα ΗΕ ανακοίνωσαν ότι 4 παρατηρητές του διεθνούς οργανισμού σκοτώθηκαν από Ισραηλινή αεροεπιδρομή στο νότιο Λίβανο. Σε δηλώσεις του απ' τη Ρώμη, ο γ.γ. των ΗΕ Κόφφι Αννάν, ζήτησε από το Ισραήλ να διερευνήσει τις 'κατά τα φαινόμενα εσκεμμένες επιθέσεις κατά της αποστολής του διεθνούς οργανισμού', όπως είπε χαρακτηριστικά. Αλλά ο γενικός πρόξενος του Ισραήλ δήλωσε ότι ποτέ η χώρα του δεν θα επιτίθετο εσκεμμένα σε μονάδα των ΗΕ. Επίσης το Ισραήλ εξέφρασε λύπη για 'τους τραγικούς θανάτους', όπως είπε, των παρατηρητών του ΟΗΕ και τόνισε ότι θα διερευνήσει το θέμα.

    Εξάλλου, σε τηλεοπτικό του διάγγελμα, ο ηγέτης της Χεζμπολλάχ, Χασάν Νασράλα, δήλωσε ότι οι συγκρούσεις με το Ισραήλ μπήκαν σε νέα φάση, την φάση των επιθέσεων 'πέραν της Χάιφα', όπως είπε χαρακτηριστικά. Από μπαράζ ρουκετών της Χεζμπολλάχ στη Χάιφα τραυματίστηκαν τη Τρίτη τουλάχιστον 18 άτομα. Επίσης ο Ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι στις μάχες στο νότιο Λίβανο σκοτώθηκε και ανώτερος διοικητής της Χεζμπολλά, ο Αμπού Τζαφάρ.

    [06] Στη Ρώμη και η υπουργός εξωτερικών της Ελλάδας, Ντόρα Μπακογιάννη

    Μαίρη Παραπονιάρη

    Αθήνα

    26-07-2006

    Για την Ρώμη αναχωρεί σήμερα η Υπουργός Εξωτερικών κ. Μπακογιάννη προκειμένου να συμμετάσχει στη διεθνή διάσκεψη που θα γίνει για το Mεσανατολικό και κυρίως για να ληφθούν αποφάσεις για τη διευκόλυνση της παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας σε όλους τους πρόσφυγες.

    Ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών κ. Κόφφι Αννάν θα παρουσιάσει σχέδιο διαχείρισης της κρίσης με πρώτο βήμα την επίτευξη εκεχειρίας. Η Ελλάδα μετέχει στην διάσκεψη ύστερα από αίτημά της όπως και η Κύπρος. Η Υπουργός Εξωτερικών σε δηλώσεις της σημείωσε ότι η Ελληνική κυβέρνηση επιμένει στις προτάσεις της για οριστική ειρήνη στην περιοχή, ενώ υπογράμμισε οτι ο Ελληνικός λαός είναι ιδιαίτερα ευαίσθητος στο θέμα της βοήθειας και ότι πρέπει να ενισχυθούν όλοι οι πολίτες του Λιβάνου και όχι όπως προτείνουν οι Ηνωμένες Πολιτείες να παρασχεθεί βοήθεια μόνο σε ένα τμήμα του Λιβάνου.

    'Δεν υπάρχουν παιδιά ενός κατώτερου Θεού, ούτε οικογένειες που μπορούμε να ξεχωρίσουμε' δήλωσε η κ. Μπακογιάννη.

    Η Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας τόνισε επίσης ότι πρέπει να υπάρξει συντονισμός από την Ευρωπαϊκή Ένωση για την ανθρωπιστική βοήθεια, ώστε να μην στέλνουν όλοι τα ίδια υλικά και να διασφαλιστεί οπωσδήποτε η ασφάλεια των αποστολών.

    Σε ερώτηση αν η Ελλάδα θα συμμετάσχει σε ενδεχόμενη ειρηνευτική δύναμη η κ. Μπακογιάννη τόνισε ότι 'αυτό είναι πολύ πρόωρο ακόμη. Θα εξαρτηθεί από το τί είδους ειρηνευτική αποστολή, με ποιες προυποθέσεις, με ποια εντολή, από ποιόν οργανισμο, απο ποιό φορέα. Αυτή τη στιγμή δεν έχουμε καμία ένδειξη σοβαρή για αυτό το θέμα'.

    Από την άλλη πλευρά ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ κ. Παπουτσής, τόνισε οτι το κόμμα του δεν συμφωνεί να συμμετάσχουμε σε καμία συζήτηση για αποστολή στρατιωτικής δύναμης στο Λίβανο χωρίς την σύγκλιση του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Thursday, 27 July 2006 - 1:18:13 UTC