Read the UN Universal Declaration of Human Rights (10 December 1948) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Sunday, 22 December 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 06-06-10

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Τα Πολεμικά Συστήματα του Μέλλοντος
  • [02] Μπους: Εβδομάδες και όχι μήνες διαθέτει το Ιράν
  • [03] 40 έφοδοι σε διαφορά σημεία του Ιράκ
  • [04] Παλαιστίνιοι: Διακοπή εκεχειρίας με το Ισραήλ
  • [05] Ζαουχίρι: Κατά του δημοψηφίσματος Αμπάς

  • [01] Τα Πολεμικά Συστήματα του Μέλλοντος

    Γιώργος Μπίστης

    Ουάσιγκτον

    10-06-2006

    Δείτε το ρεπορτάζ της ΦτΑ για τα πολεμικά συστήματα του μέλλοντος - Download

    Δείτε το ρεπορτάζ της ΦτΑ για τα πολεμικά συστήματα του μέλλοντος

    Οι εξελίξεις των Αμερικανικών πολέμων στο Ιράκ και το Αφγανιστάν απασχολούνε κάθε μέρα στα τελευταία χρόνια την διεθνή ειδησεογραφία. Οι προβλέψεις για γρήγορο τέλος που είχαν διατυπώσει ορισμένοι ειδικοί όταν ξεκίναγαν οι πόλεμοι αυτοί αποδείχτηκαν υπερβολικά αισιόδοξες δεδομένου ότι οι στρατιωτικές επιχειρήσεις συνεχίζονται ακατάπαυστα στις δύο τούτες χώρες. Η κατάσταση ώθησε τις ένοπλες δυνάμεις των Ηνωμένων Πολιτειών να επισπεύσουν την εφαρμογή ενός νέου και πολλά υποσχόμενου προγράμματος. Σε αυτό είναι αφιερωμένο το σημερινό τηλεοπτικό μας 'Ρεπορτάζ από Ουάσιγκτον'.

    ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΑΠΟ ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ β ΚΕΙΜΕΝΟ

    Ύστερα από τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001 και τις κατοπινές Αμερικανικές εισβολές στο Αφγανιστάν και το Ιράκ έγινε έκδηλο πως η μεγαλύτερη και ισχυρότερη στρατιωτική δύναμη του κόσμου δεν ήταν κατάλληλα εκπαιδευμένη και εξοπλισμένη για την αντιμετώπιση ανταρτών και τρομοκρατών σε παγκόσμια κλίμακα. Οι ένοπλες δυνάμεις των ΗΠΑ επιχειρούν τώρα να προσαρμοστούν στην καινούργια πραγματικότητας αναπτύσσοντας νέα οπλικά συστήματα, σαν το ανεπάνδρωτο ελικόπτερο Fire Scout, που ανιχνεύει περιοχές και μεταδίδει πληροφορίες και εικόνες χωρίς να θέτει σε κίνδυνο καμία Αμερικανική ζωή.

    Πήτερ Σκιουμέηκερ

    Το πρόγραμμα των Πολεμικών Συστημάτων του Μέλλοντος διευθύνει ο στρατηγός Πήτερ Σκιουμέηκερ που μας είπε: 'Προχωράμε δυναμικά προς το μέλλον. Αντικαθιστούμε εξοπλισμούς του σήμερα με καινούργια και πιο τέλεια συστήματα'. Η νέα γενιά συστημάτων, που αναπτύσσονται για την διεξαγωγή του είδους των πολέμων οι οποίοι αναμένεται να κυριαρχήσουν στον 21ο αιώνα, περιλαμβάνει επίσης ανεπάνδρωτα διερευνητικά οχήματα εδάφους, που είτε ακολουθούν μόνα τους προκαθορισμένη πορεία είτε τα τηλεκατευθύνει κάποιος στρατιώτης από απόσταση.

    Άλλα υψηλής τεχνολογίας αποκτήματα του στρατού είναι ανεπάνδρωτα τανκ που ακολουθούν τυφλά ένα επανδρωμένο όχημα όπου αυτό πηγαίνει παρέχοντας πρόσθετη προστασία και έξτρα πολεμοφόδια. Αναπτύσσονται επίσης μικρά ρομπότ τα οποία μπορεί να μεταφέρει μαζί του ο κάθε στρατιώτης και να τα στέλνει να εξερευνούνε κλειστούς ή άλλους ύποπτους χώρους καθώς αυτός και η μονάδα του θα παρακολουθούνε από απόσταση ασφάλειας.

    Παράλληλα ο στρατός εφοδιάζει τους μάχιμους με νέες ηλεκτρονικές συσκευές που τους βοηθάνε να εκτελούν με ασφάλεια το έργο τους. Για παράδειγμα, μπορούν με αυτές ειδοποιούν τα αρχηγεία τους για τις θέσεις εχθρικών δυνάμεων που εντοπίζουν ώστε να εξαπολύονται εναντίον τους μακρού βεληνεκούς βλήματα ή αεροπορικές επιθέσεις.

    Τσάρλς Κάρτραητ

    Οι πληροφορίες από όλα τα μέτωπα αναλύονται από ένα μεγάλο δίκτυο κομπιούτερ το οποίο και αξιολογεί ποια είναι τα πιο κατάλληλα όπλα για τους στόχους της κάθε περίπτωσης. Αυτή την πτυχή του προγράμματος διευθύνει ο υποστράτηγος Τσάρλς Κάρτραητ, που μας έδωσε αυτό το παράδειγμα: 'Αν πυροβολήσεις εναντίον μας το δίκτυο στέλνει μήνυμα με την ακριβή τοποθεσία από την οποία προήλθαν τα πυρά. Έτσι ξέρεις σε ποιο ακριβώς μέρος να τα ανταποδώσεις'. Το όλο πρόγραμμα είναι φουτουριστικό αλλά ορισμένα από τα νέα συστήματά του έχουν ήδη δοκιμαστεί στο Αφγανιστάν και το Ιράκ.

    Μια από τις πρώτες διαπιστώσεις είναι πως τα υψηλής τεχνολογίας οπλικά συστήματα ανταποκρίνονται στις προτιμήσεις των νέων στρατιωτών. Όπως είπε ο υποστράτηγος Κάρτραητ: 'Επειδή τα παιδιά μας μεγάλωσαν με βίντεο- παιγνίδια, στα νέα πιλοτήρια αντί τιμόνια έχουμε τζόιστικ που τα χειρίζονται πιο εύκολα. Επίσης έχουμε φτιάξει πολλά συστήματα που δουλεύουνε με προφορικά προστάγματα, όπως συμβαίνει με διάφορα ηλεκτρονικά παιγνίδια'.

    Η ανάπτυξη των καινούργιων οπλικών συστημάτων είναι ακριβή υπόθεση. Το σχετικό πρόγραμμα αναμένεται να στοιχίσει πάνω από 100 δισεκατομμύρια δολάρια στα επόμενα 10 χρόνια. Χώρια βέβαια το πρόσθετο κόστος για την αναδιοργάνωση των ενόπλων δυνάμεων και την εκπαίδευσή τους σε πιο ευέλικτες και αποτελεσματικές μονάδες. Κι εν τούτοις ορισμένοι αναλυτές, όπως η Μισέλ Φλορνόη από το Κέντρο Στρατηγικών και Διεθνών Μελετών της Ουάσιγκτον, ανησυχεί πως τα όσα γίνονται ίσως να μην είναι αρκετά. Κατά την έκφρασή της: 'Πρέπει να δοθεί ψηλή, αν όχι απόλυτη, προτεραιότητα στην εκπαίδευση για πόλεμο με μη τακτικά στρατεύματα. Πρέπει οι δυνάμεις μας να εξοπλιστούν κατάλληλα για κάτι τέτοιο'. Η κυρία Φλορνόη λέει πως χρειάζεται να αυξηθούν αριθμητικά οι Αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις και να κάνουν πιο ορθολογιστική χρήση των πόρων που έχουν στη διάθεσή τους.

    Παράγοντες του Πενταγώνου αναγνωρίζουν πως το έργο που ξεκίνησαν θα είναι δύσκολο, ιδιαίτερα επειδή επιχειρείται σε μια περίοδο που Αμερικανικά στρατεύματα συνεχίζουν να μάχονται στο Ιράκ και το Αφγανιστάν. Αλλά όμως, τονίζουν οι ίδιοι παράγοντες, είναι κάτι που πρέπει να γίνει για να ενισχυθεί η ασφάλεια των Ηνωμένων Πολιτειών και των συμμάχων τους στον 21ο αιώνα.

    ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΑΠΟ ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ

    Εβδομαδιαίο τηλεοπτικό πρόγραμμα της Ελληνικής Υπηρεσίας της ΦτΑ, που επιμελείται και παρουσιάζει ο δημοσιογράφος Γιώργος Μπίστης και περιοδικά η δημοσιογράφος Άννα Καραγιαννοπούλου. Η πρώτη προβολή του 'Ρεπορτάζ από Ουάσιγκτον' στην Ελλάδα γίνεται κάθε Σάββατο στη 1:00 το μεσημέρι, στα πλαίσια της εκπομπής Πέρα από τον Ορίζοντα, του Πανελλαδικού τηλεοπτικού δικτύου ΑΛΦΑ. Το Ρεπορτάζ από Ουάσιγκτον επαναλαμβάνεται στο Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων του TV ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ, κάθε Δευτέρα στις 9 το βράδυ. Στην Κύπρο, το Ρεπορτάζ από Ουάσιγκτον φιλοξενείται κάθε Παρασκευή στην εκπομπή Επτά-Δέκα, από 7 μέχρι 10 το πρωί, στο PIK-1, το πρώτο κανάλι της κρατικής τηλεόρασης. Σε ραδιοφωνική εκδοχή, το Ρεπορτάζ από Ουάσιγκτον παρουσιάζουν το Ράδιο ΣΚΑΙ στην Αθήνα, το Ράδιο ΣΙΤΥ ΙΝΤΕΡΝΑΣΙΟΝΑΛ στη Θεσσαλονίκη και συνεργαζόμενοι ομογενειακοί σταθμοί στην Αυστραλία και τον Καναδά.

    [02] Μπους: Εβδομάδες και όχι μήνες διαθέτει το Ιράν

    10-06-2006

    Ο Πρόεδρος Μπους λέει ότι το Ιράν έχει στη διάθεση του εβδομάδες και όχι μήνες για να απαντήσει σε πακέτο κινήτρων της διεθνούς κοινότητας, η οποία προσπαθεί να πείσει την Τεχεράνη να σταματήσει το πρόγραμμα εμπλουτισμού ουρανίου. Ο κύριος Μπους είπε ότι έχει δοθεί στους ιρανούς ένα συγκεκριμένο χρονικό πλαίσιο για να εξετάσουν το πακέτο. Ο αμερικανός πρόεδρος προειδοποίησε ότι το συμβούλιο ασφάλειας των Ηνωμένων Εθνών θα επιβάλει κυρώσεις αν το Ιράν δεν σταματήσει το πρόγραμμα εμπλουτισμού ουρανίου κατά τρόπο που να μπορεί να επαληθευτεί.

    Στην Τεχεράνη , ανώτερος σκληροπυρηνικός κληρικός, ο Αγιατολάχ Αχμάντ Τζανάτι λεει ότι η χώρα του θα συνεχίσει να εμπλουτίζει ουράνιο, παρά το πακέτο κινήτρων τις διεθνούς κοινότητας. Ο Αγιοταλάχ Τζανάτι είπε ότι το πακέτο κίνητρων είναι 'καλό' για τις χώρες της που το προτείνουν αλλά όχι για το Ιράν.

    [03] 40 έφοδοι σε διαφορά σημεία του Ιράκ

    10-06-2006

    Εκπρόσωπος των αμερικανικών ένοπλων δυνάμεων στο Ιράκ, ο υποστράτηγος Ουίλιαμ Κάλντουελ, λέει ότι διενεργήθηκαν σχεδόν 40 έφοδοι σ' ολόκληρο το Ιράκ την Παρασκευή, από πληροφορίες που εντοπίστηκαν στο σπίτι όπου σκοτώθηκε ο Ζαρκάουι. Ο υποστράτηγος Κάλντουελ πρόσθεσε ότι οι συμμαχικές δυνάμεις εντόπισαν 4 ζώνες για την διενέργεια επιθέσεων αυτοκτονίας, αυτόματα όπλα, στολές του Ιρακινού στρατού και άλλο στρατιωτικό υλικό. Ο εκπρόσωπος των αμερικανικών ένοπλων είπε επίσης ότι ένα άτομο σκοτώθηκε και τουλάχιστον 24 συνελήφθησαν.

    Παρά το θάνατο του Ζαρκάουι, ο πρόεδρος Μπους δήλωσε την Παρασκευή ότι είναι ακόμη πολύ νωρίς για να κρίνει πότε οι Ιρακινές δυνάμεις ασφάλειας θα είναι σε θέση να αναλάβουν καθήκοντα. Ο αμερικανός πρόεδρος είπε ότι την επόμενη εβδομάδα θα διεξαχθούν συνομιλίες με συμβούλους των ΗΠΑ σε θέματα ασφάλειας και στρατιωτικούς διοικητές για να προσπαθήσουν προσδιορίσουν πότε τα αμερικανικά στρατεύματα θα μπορέσουν να αποσυρθούν από το Ιράκ.

    [04] Παλαιστίνιοι: Διακοπή εκεχειρίας με το Ισραήλ

    10-06-2006

    Οι Ταξιαρχίες Αλ Κασάμ , που αποτελούν την ένοπλη πτέρυγα της Χαμάς, η οποία ηγείται της Παλαιστινιακής κυβέρνησης, λένε ότι θα αρχίσουν ξανά επιθέσεις κατά του Ισραήλ. Οι επιθέσεις θα είναι σε αντίποινα για ισραηλινές εφόδων από τις οποίες σκοτώθηκαν τουλάχιστον 10-παλαιστηνιοι την Παρασκευή. Οι Ταξιαρχίες Αλ Κασάμ δήλωσαν ότι θα διακόψουν την ανεπίσημη εκεχειρία με το Ισραήλ που διήρκεσε ένα χρόνο.

    Νωρίτερα τη Παρασκευή, παλαιστίνιος αξιωματούχος είπε ότι από ισραηλινή επίθεση σε παράκτια περιοχή της Λωρίδας της Γάζας σκοτώθηκαν τουλάχιστον 7 παλαιστίνιοι, συμπεριλαμβανομένων και 3 παιδιών. Οι αξιωματούχοι επίσης πρόσθεσαν ότι από 2 Ισραηλινές αεροεπιδρομές στη Γάζα σκοτώθηκαν τουλάχιστον 3 παλαιστίνιοι εξτρεμιστές. Από τις επιθέσεις επίσης τραυματίστηκαν 30 άτομα. Ο Παλαιστίνιος Πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς καταδίκασε το 'αιματηρό μακελειό' και κήρυξε τριήμερο πένθος.

    Ο εκπρόσωπος του Στέητ Ντιπάρτμεντ Σων Μακόρμακ δήλωσε ότι το Ισραήλ έχει το δικαίωμα να υπερασπίσει τον εαυτό του αλλά πρέπει επίσης να υπολογίσει και τις επιπτώσεις των πράξεών του.

    [05] Ζαουχίρι: Κατά του δημοψηφίσματος Αμπάς

    10-06-2006

    Παλαιότερο μήνυμα του αλ Ζαουχίρι

    Ο δεύτερος στη ιεραρχία του τρομοκρατικού δικτύου αλ Κάιντα, Αϋμάν αλ Ζαουχίρι, ζητά από τους μουσουλμάνους να εναντιωθούν στη διενέργεια δημοψηφίσματος που προτείνει ο Παλαιστίνιος Πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς. Ο αλ Ζαουχίρι έκανε τις δηλώσεις αυτές τη Παρασκευή σε βιντεοσκοπημένο μήνυμα που μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο αλ Τζαζήρα, όπου χαρακτήρισε τη Παλαιστίνη το σπίτι του Ισλάμ και είπε να μην υπάρξουν συμβιβασμοί.

    Ο κύριος Αμπάς πρότεινε τη διενέργεια δημοψηφίσματος για το σχέδιο δημιουργίας Παλαιστινιακού κράτους που θα αναγνωρίζει το Ισραήλ. Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι λένε ότι το δημοψήφισμα μάλλον θα διενεργηθεί στα τέλη Ιουλίου εκτός και εάν η Χαμάς αναγνωρίσει το δικαίωμα ύπαρξης του Ισραήλ.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Sunday, 11 June 2006 - 1:18:18 UTC