Contribute to the HR-Net Forum Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 06-06-09

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΔΥΑΕ: Νέο γύρο εμπλουτισμού ουρανίου ξεκίνησε το Ιράν
  • [02] Παλαιστίνιοι: Σκοτώθηκε ανώτερο στέλεχος της Χαμάς
  • [03] Αφγανιστάν: Η διεύρυνση των νατοϊκών δυνάμεων θα εξουδετερώσει τις επιθέσεις εξτρεμιστών
  • [04] ΗΠΑ: Εγκρίθηκε η χρήση εμβολίου κατά του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας
  • [05] Ομάδα Επαφής: Εισηγήσεις σε σέρβους και αλβανούς του Κοσσυφοπεδίου
  • [06] ΝΑΤΟ: Προσαρμογή στρατηγικής για τις ανάγκες του 21ου αιώνα
  • [07] Πώς η Ουάσιγκτον προσεγγίζει το Κυπριακό

  • [01] ΔΥΑΕ: Νέο γύρο εμπλουτισμού ουρανίου ξεκίνησε το Ιράν

    09-06-2006

    Μαχμούντ Αχμεντινετζάντ

    Η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας δήλωσε ότι το Ιράν ξεκίνησε νέο γύρο εμπλουτισμού ουρανίου αυτή την εβδομάδα, παρά το γεγονός ότι η διεθνής κοινότητα προσέφερε στην Τεχεράνη κίνητρα με στόχο τον τερματισμό του πυρηνικού της προγράμματος.

    Έκθεση της Διεθνούς Υπηρεσίας αναφέρει ότι το Ιράν εγκατέστησε νέο εξοπλισμό με στόχο την διεύρυνση των δραστηριοτήτων του εμπλουτισμού ουρανίου και ότι Ιρανοί αξιωματούχοι αρνήθηκαν να απαντήσουν σε διευκρινιστικά ερωτήματα για τις εν λόγω δραστηριότητες. Η έκθεση κυκλοφόρησε στα μέλη της Διεθνούς Υπηρεσίας τη Πέμπτη ενόψει της συνόδου του διοικητικού συμβουλίου της Υπηρεσίας την άλλη εβδομάδα.

    Στο μεταξύ, ο Ιρανός πρόεδρος, Μαχμούντ Αχμεντινετζάντ, δήλωσε ότι η χώρα του είναι διατεθειμένη να διαπραγματευτεί με την διεθνή κοινότητα 'για θέματα κοινού ενδιαφέροντος' και για να ξεκαθαρίσει 'παρανοήσεις της διεθνούς κοινότητας', όπως είπε χαρακτηριστικά, αλλά τόνισε ότι το Ιράν δεν θα εγκαταλείψει το δικαίωμά του να αναπτύξει προηγμένη τεχνολογία.

    [02] Παλαιστίνιοι: Σκοτώθηκε ανώτερο στέλεχος της Χαμάς

    09-06-2006

    Τζαμάλ Αμπού Σαμχαντάνα

    Παλαιστινιακές πηγές αναφέρουν ότι από ισραηλινή αεροπορική επιδρομή σκοτώθηκε ανώτερος αξιωματούχος της υπό την Χαμάς, Παλαιστινιακής κυβέρνησης. Οι ίδιες πήγες αναφέρουν ότι ο Τζαμάλ Αμπού Σαμχαντάνα ήταν μεταξύ των 4 ατόμων που σκοτώθηκαν την Πέμπτη από επίθεση σε στρατόπεδο εκπαίδευσης στη Ράφα στη νότια Λωρίδα της Γάζας. Ο Ισραηλινός στρατός επιβεβαίωσε την αεροεπιδρομή λέγοντας ότι στόχος της ήταν το στρατόπεδο εκπαίδευσης και όχι συγκεκριμένο άτομο.

    Ο Αμπου Σαμχαντάνα ήταν ηγέτης της παλαιστινιακής εξτρεμιστικής οργάνωσης Επιτροπές Λαϊκής Αντίστασης και καταζητούνταν για επιθέσεις με ρουκέτες σε ισραηλινό έδαφος. Επίσης θεωρείται ύποπτος για βομβιστική επίθεση σε αμερικανική διπλωματική αυτοκινητοπομπή το 2003 στη Λωρίδα της Γάζας. 3 άτομα είχαν χάσει τη ζωή τους κατά την επίθεση εκείνη.

    Στο μεταξύ, σύμβουλος του Μαχμούντ Αμπάς δήλωσε ότι ο Παλαιστίνιος πρόεδρος θα ανακοινώσει το Σάββατο τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για το επίμαχο σχέδιο του αναγνώρισης του Ισραήλ από την κυβέρνηση της Χαμάς. Πιθανή ημερομηνία για τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος θεωρείται η 31η Ιουλίου.

    [03] Αφγανιστάν: Η διεύρυνση των νατοϊκών δυνάμεων θα εξουδετερώσει τις επιθέσεις εξτρεμιστών

    09-06-2006

    Το ΝΑΤΟ εξέφρασε την πεποίθηση ότι η διεύρυνση των στρατιωτικών του δυνάμεων στο Αφγανιστάν θα εξουδετερώσει την κλιμάκωση των επιθέσεων εξτρεμιστών. Μετά από την σύνοδο των υπουργών άμυνας της συμμαχίας στις Βρυξέλλες, ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γιαπ Ντε Χουπ Σέφερ, δήλωσε ότι κανείς δεν πρέπει να αμφιβάλλει για την αποφασιστικότητα της συμμαχίας ή τις ικανότητες της να φέρει σε πέρας τις επιχειρήσεις της στο Αφγανιστάν.

    Σε κοινή συνέντευξη τύπου με τον κ. Σέφερ, ο Αφγανός υπουργός άμυνας, Αμπντούλ Ραχίμ Βαρντάκ, εξέφρασε και αυτός την πεποίθηση ότι οι Νατοϊκές δυνάμεις θα αγωνιστούν κατά των Ταλεμπάν, των μαχητών της Αλ Κάιντα και των διακινητών ναρκωτικών.

    Το ΝΑΤΟ αυξάνει τον αριθμό των δυνάμεων του στο Αφγανιστάν από 9.700 σε 21.000 στρατιώτες και διευρύνει τις επιχειρήσεις του στο νότιο και ανατολικό τμήμα της χώρας μέχρι το τέλος του χρόνου.

    [04] ΗΠΑ: Εγκρίθηκε η χρήση εμβολίου κατά του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας

    09-06-2006

    O υφυπουργός Υγείας των ΗΠΑ, Αλαεξ Αζάρ ανακοινώνει την εγκριση του Γκαρντασίλ

    Οι αμερικανικές αρχές ενέκριναν την χρήση εμβολίου κατά του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας. Η Αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι το εμβόλιο, με την εμπορική ονομασία Γκαρντασίλ, μπορεί να χορηγείται σε κορίτσια και γυναίκες, ηλικίας 9 έως 26 ετών. Οι ερευνητές βρήκαν ότι το Γκαρντασίλ είναι ασφαλές και αποτελεσματικό εναντίον ορισμένων μορφών του ιού ανθρωπίνων κονδυλωμάτων ή HPV, μεταξύ των οποίων και δύο θανατηφόρων τύπων, που ευθύνονται για τα περισσότερα κρούσματα καρκίνου του τραχήλου της μήτρας.

    Περίπου 300,000 γυναίκες πεθαίνουν κάθε χρόνο από τη νόσο. Το εμβόλιο παρασκευάζεται από την φαρμακευτική εταιρία Μέρκ, η οποία πραγματοποίησε δοκιμές του Γκαρντασίλ σε 27,000 γυναίκες και κορίτσια σε 33 χώρες.

    [05] Ομάδα Επαφής: Εισηγήσεις σε σέρβους και αλβανούς του Κοσσυφοπεδίου

    09-06-2006

    Η εξαεθνής Ομάδα Επαφής για το Κοσσυφοπέδιο δηλώνει ότι η Σερβία πρέπει να σταματήσει την 'αρνητική της επιρροή' στους Σερβους της περιοχής. Η Ομάδας Επαφής που αποτελείται από τις ΗΠΑ, την Ρωσία, τη Γαλλία, τη Βρετανία, τη Γερμανία και την Ιταλία ζητά απ' τη Σερβία να ενθαρρύνει τους Σέρβους του Κοσόβου να δημιουργήσουν επαφές με την αλβανική κοινότητα.

    Μιλώντας στη Πρίστινα ο γάλλος διπλωμάτης Τιερύ Ρεϊνάρ, επεσήμανε ότι οι υποδείξεις αυτές περιλαμβάνονται σε έγγραφο εισηγήσεων που παραδόθηκε την Πέμπτη στην κυβέρνηση του Βελιγραδίου.

    Δημοσιογραφικές πληροφορίες αναφέρουν ότι η Ομάδα Επαφής έδωσε στους ηγέτες των Αλβανών 13 υποδείξεις για τη βελτίωση της ασφάλειας και της ποιότητας ζωής των Σέρβων του Κοσσυφοπεδίου και ζήτησε την εφαρμογή των υποδείξεων αυτών μέσα στους επόμενους 6 μήνες.

    [06] ΝΑΤΟ: Προσαρμογή στρατηγικής για τις ανάγκες του 21ου αιώνα

    09-06-2006

    Οι υπουργοί άμυνας του ΝΑΤΟ ενέκριναν νέα μέτρα που θα επιτρέψουν στη βορειοατλαντική συμμαχία να συμμετέχει ταυτόχρονα μέχρι και σε 8 μέτωπα.

    Εκπρόσωπος του ΝΑΤΟ δήλωσε ότι η αλλαγή αυτή θα επιτρέψει στους σχεδιαστές στρατιωτικών επιχειρήσεων να προετοιμάζονται για πολλές μικρότερες συγκρούσεις παρά για έναν και μοναδικό μεγάλο πόλεμο. Η προσέγγιση αυτή, επεσήμανε ο εκπρόσωπος του ΝΑΤΟ, ανταποκρίνεται στη πραγματικότητα του 21ου αιώνα.

    Το νέο σχέδιο θα επιτρέψει επίσης στο ΝΑΤΟ να στείλει μέχρι και 30 χιλιάδες στρατεύματα σε 6 μέτωπα ταυτόχρονα και συγχρόνως να διενεργεί και 2 μεγάλης εμβέλειας επιχειρήσεις με τη συμμετοχή 60 χιλιάδων στρατιωτών.

    Οι υπουργοί επίσης συμφώνησαν σε αμυντικές δαπάνες που θα φθάνουν στο 2 τοις εκατό, τουλάχιστον, του ακαθάριστου προϊόντος των χωρών τους.

    [07] Πώς η Ουάσιγκτον προσεγγίζει το Κυπριακό

    Άννα Καραγιαννοπούλου

    Ουάσιγκτον

    09-06-2006

    Ντάνιελ Φρήντ

    Στην ετήσια σύνοδο της Παγκόσμιας Συντονιστικής Επιτροπής Κυπριακού Αγώνα που πραγματοποιείται εδώ στην Ουάσιγκτον, ο αμερικανός βοηθός υπουργός εξωτερικών για Ευρωπαϊκές και Ευρωασιατικές υποθέσεις, Ντάνιελ Φρήντ, αναφέρθηκε στο πως η Ουάσιγκτον προσεγγίζει το Κυπριακό αυτή τη περίοδο.

    'Υποστηρίζουμε μια διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία με στόχο την επανένωση των δύο κοινοτήτων της Κύπρου σε μια ενιαία χώρα', τόνισε κατά την ομιλία του ο Αμερικανός βοηθός υπουργός εξωτερικών για Ευρωπαϊκές και Ευρωασιατικές υποθέσεις, Ντάνιελ Φρηντ. Και συνέχισε λέγοντας ότι 'υποστηρίζουμε και θα συνεχίσουμε να καταβάλλουμε προσπάθειες για την προώθηση και καθοδήγηση της διαδικασίας στα Η.Ε. με στόχο την επίλυση των διαφορών και την εξεύρεση κοινού εδάφους που θα οδηγήσει στην τελική λύση'. 'Επιτρέψτε μου επίσης να ξεκαθαρίσω', υπογράμμισε ο κ. Φρηντ, 'ότι δεν αναγνωρίζουμε, ούτε σκοπεύουμε να αναγνωρίσουμε άλλη κυβέρνηση στο νησί, πέραν της κυβέρνησης της Κυπριακής Δημοκρατίας'.

    Αναφορικά με την διαδικασία που θα πρέπει να ακολουθηθεί για την εξεύρεση λύσης ο αμερικανός βοηθός υπουργός εξωτερικών σημείωσε ότι 'οι Κύπριοι, Ελληνικής ή Τουρκικής καταγωγής, θα πρέπει να λάβουν δύσκολες αποφάσεις με στόχο την επίτευξη μιας αμοιβαία αποδεκτής λύσης που μπορεί να υποστηριχθεί από την πλειοψηφία των πολιτών και στις δύο κοινότητες. Μέσω της διαδικασίας στα Η.Ε. και των διμερών επαφών οι Η.Π.Α. θα συνεχίσουν να βοηθούν τις δύο πλευρές προς την εξεύρεση λύσης'.

    'Υπό το ίδιο πλαίσιο, υποστηρίζουμε και ενθαρρύνουμε την απόφαση της Κυπριακής Δημοκρατίας να συνεργαστεί με τους Τουρκοκύπριους και τον εκπρόσωπο του γενικού γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών για την έναρξη συνομιλιών στα πλαίσια τεχνικών επιτροπών για την διευθέτηση σημαντικών θεμάτων καθημερινότητας, δημιουργώντας έτσι το υπόβαθρο για συνομιλίες επί των ουσιωδών πτυχών του Κυπριακού για την εξεύρεση τελικής λύσης'. Κατά την ομιλία του ο αμερικανός βοηθός υπουργός εξωτερικών αναφέρθηκε επίσης στις στενές σχέσεις των Η.Π.Α. με την Κύπρο χαρακτηρίζοντας την Κυπριακή Δημοκρατία 'σημαντικό φίλο και σύμμαχο κλειδί σε θέματα ασφάλειας και αντι-τρομοκρατίας'. Επεσήμανε επίσης την σπουδαιότητα της ένταξης της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση τονίζοντας ότι 'προσέθεσε μια καινούργια ζωτικότητα, δυναμισμό και προσωπικότητα στις Ευρω-Ατλαντικές σχέσεις'.

    Αναφορικά με τον Ευρωπαϊκό προσανατολισμό της Τουρκίας ο κ. Φρηντ δήλωσε ότι η Ουάσιγκτον και η Λευκωσία συμφωνούν ότι είναι προς το συμφέρον τους η ένταξη της Άγκυρας στην Ευρώπη, 'αλλά με την προϋπόθεση ότι θα τηρήσει τις υποχρεώσεις της στα πλαίσια του Πρωτοκόλλου Τελωνιακής Σύνδεσης ανοίγοντας τα λιμάνια και τα αεροδρόμια της σε Κυπριακά πλοία και αεροσκάφη'. 'Η Άγκυρα θα πρέπει να σεβαστεί τις δεσμεύσεις της προς την Ευρωπαϊκή Ένωση, αν θέλει να παραμείνει στην ενταξιακή πορεία που ελεύθερα επέλεξε', επισήμανε ο αμερικανός βοηθός υπουργός εξωτερικών, Ντάνιελ Φρηντ.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Saturday, 10 June 2006 - 1:18:17 UTC