Browse through our Interesting Nodes on Greek Politics Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 06-05-22

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Κοντολήζα Ράις: Οι ΗΠΑ δεν θα παράσχουν εγγυήσεις ασφάλειας στο Ιράν
  • [02] Eπανεξελέγη ο δήμαρχος Νέας Ορλεάνης, Ραίη Νέηγκιν
  • [03] Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση μπορεί να ασκήσει δίωξη κατά δημοσιογράφων
  • [04] Eνισχυμένη η θέση του Τάσσου Παπαδόπουλου, μετά τις βουλευτικές εκλογές στην Κύπρο
  • [05] Διεθνές συνέδριο στους Δελφούς για την τοπική αυτοδιοίκηση
  • [06] Φόνος στην εκκλησία
  • [07] Στην Κίνα η καγκελάριος της Γερμανίας
  • [08] Υπέρ της απόσχισής του από την Σερβία, ψήφισε το Μαυροβούνιο
  • [09] Ο Εχούντ Ολμέρτ στην Ουάσιγκτον
  • [10] Ιράκ: Μέτρα κατά των ανταρτών

  • [01] Κοντολήζα Ράις: Οι ΗΠΑ δεν θα παράσχουν εγγυήσεις ασφάλειας στο Ιράν

    22-05-2006

    H Kα Ράις

    Η Aμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών, Κοντολίζα Ράις, δήλωσε ότι οι ΗΠΑ δεν θα παράσχουν εγγυήσεις ασφάλειας στο Ιράν, με στόχο την επίλυση της κρίσης για το πυρηνικό του πρόγραμμα.

    Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, οι Ευρωπαίοι διαπραγματευτές επιδίωκαν τέτοιες αμερικανικές εγγυήσεις, στην προσπάθεια τους να πείσουν την Τεχεράνη να εγκαταλείψει τις επίμαχες πυρηνικές της δραστηριότητες. Όμως η κ. Ράις δήλωσε την Κυριακή ότι η κυβέρνηση Μπούς δεν έλαβε αίτημα των Ευρωπαίων για την παροχή εγγυήσεων προς το Ιράν ότι οι ΗΠΑ δεν θα λάβουν στρατιωτικά μέτρα εναντίον του. Η Aμερικανίδα υπουργός εξωτερικών δήλωσε ότι οι ΗΠΑ βρίσκονται σε συνεννόηση με την Βρετανία, τη Γαλλία και την Γερμανία για το προτεινόμενο πακέτο κινήτρων που θέλουν να προσφέρουν στο Ιράν, με αντάλλαγμα την διακοπή του προγράμματος του εμπλουτισμού ουρανίου.

    Νωρίτερα, ο εκπρόσωπος της ιρανικής κυβέρνησης, Χαμίντ Ρεζά Ασεφί, επανέλαβε ότι η χώρα του δεν σκοπεύει να σταματήσει τον εμπλουτισμό ουρανίου, παρά το πακέτο κινήτρων που ετοιμάζουν οι Ευρωπαίοι.

    [02] Eπανεξελέγη ο δήμαρχος Νέας Ορλεάνης, Ραίη Νέηγκιν

    22-05-2006

    Ο κ. Νέηγκιν

    Ο πρόεδρος Μπούς τηλεφώνησε την Κυριακή στον δήμαρχο της Νέας Ορλεάνης, Ραίη Νέηγκιν, για να τον συγχαρεί για την επανεκλογή του. Ο Λευκός Οίκος δήλωσε ότι οι

    κ.κ. Μπούς και Νέηγκιν συνομίλησαν για λίγα λεπτά για την σημασία της συνεχιζόμενης συνεργασίας μεταξύ των ομοσπονδιακών και των τοπικών αρχών για την ανοικοδόμηση της Νέας Ορλεάνης, που καταστράφηκε από τον τυφώνα Κατρίνα πέρυσι.

    Τα Σάββατο, ο Ράιη Νέηγκιν κέρδισε τις δημοτικές εκλογές με 52% των ψήφων, πετυχαίνοντας νίκη επί του αντικυβερνήτη της Λουϊζιάνα, Μίτς Λάντριου, που πήρε το 48%. Στην επινίκια ομιλία του, ο κ. Νέηγκιν κάλεσε τους πολίτες να συνεργαστούν για την ανοικοδόμηση της πόλης. Αναλυτές δήλωσαν ότι οι μαύροι ψηφοφόροι υποστήριξαν τον κ. Νέηγκιν, ενώ οι λευκοί, τον κ. Λάντριου, που είναι λευκός.

    [03] Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση μπορεί να ασκήσει δίωξη κατά δημοσιογράφων

    22-05-2006

    O κ. Γκονζάλες

    Ο υπουργός Δικαιοσύνης των ΗΠΑ, Αλμπέρτο Γκονζάλες, δήλωσε ότι η ομοσπονδιακή κυβέρνηση θα μπορούσε να ασκήσει δίωξη εναντίον δημοσιογράφων που δημοσίευσαν απόρρητες πληροφορίες.

    Μιλώντας στην τηλεόραση την Κυριακή, ο κ. Γκονζάλες επεσήμανε ότι εμπειρογνώμονες θα αποφασίσουν σχετικά με τα 'πρέποντα μέτρα', όπως τα χαρακτήρισε, για δημοσίευμα των Ταιμς της Νέας Υόρκης, για το άνευ εισαγγελικής αδείας πρόγραμμα ηλεκτρονικών παρακολουθήσεων της κυβέρνησης.

    Το υπουργείο Δικαιοσύνης ερευνά ποιος διέρρευσε τις πληροφορίες αυτές σε δημοσιογράφους. Ο κ. Γκονζάλες ανέφερε ότι η αμερικανική κυβέρνηση μπορεί να εκδώσει ειδικό ένταλμα για την διερεύνηση των τηλεφωνημάτων των δημοσιογράφων στα πλαίσια της διαδικασίας αυτής, αλλά τόνισε ότι τέτοιες πρακτικές δεν είναι συνηθισμένες.

    [04] Eνισχυμένη η θέση του Τάσσου Παπαδόπουλου, μετά τις βουλευτικές εκλογές στην Κύπρο

    22-05-2006

    O πρόεδρος Παπαδόπουλος

    Στην Κύπρο, ενισχύεται η θέση του προέδρου Τάσσου Παπαδόπουλου μετά τις βουλευτικές εκλογές της Κυριακής. Το κόμμα ΔΗΚΟ του κ. Παπαδόπουλου κέρδισε το 18% των κοινοβουλευτικών εδρών, δηλαδή περισσότερες από αυτές που είχε πάρει κατά τις προηγούμενες εκλογές. Το κόμμα ΑΚΕΛ, ο κύριος εταίρος του ΔΗΚΟ στον κυβερνητικό συνασπισμό, κέρδισε το 31% των εδρών, ενώ το κύριο κόμμα της αντιπολίτευσης το ΔΗΣΥ, κέρδισε το 30%.

    Πολιτικοί παρατηρητές επισημαίνουν ότι η νίκη του κυβερνώντος συνασπισμού αποτελεί επίσης νίκη όσων είχαν αντιταχθεί στο σχέδιο των ΗΕ για την επίλυση του κυπριακού προβλήματος.

    [05] Διεθνές συνέδριο στους Δελφούς για την τοπική αυτοδιοίκηση

    Μαίρη Παραπονιάρη

    Αθήνα

    22-05-2006

    Με αντικείμενο την Αυτοδιοίκηση, σαν φορέα δημοκρατίας και μοχλό κοινωνικών αλλαγών και ανάπτυξης, πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή και το Σάββατο στους Δελφούς ενα ιδιαίτερα ενδιαφέρον Διεθνές Συνέδριο, εν όψει και των Δημοτικών και Νομαρχιακών εκλογών τον ερχόμενο Οκτώβριο στην Ελλάδα.

    Περισσότεροι από 20 ομιλητές, υπουργοί, υφυπουργοί, δήμαρχοι, καθηγητές πανεπιστημίου και αρμόδιοι παράγοντες, παρουσία του Πρωθυπουργού κ. Καραμανλή, ανέλυσαν την σημερινή κατάσταση και απαρίθμησαν τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις, τα πρέπει και τις δυνατότητες και εκδοχές που εμφανίζονται προκειμένου να αλλάξει το μοντέλο της αθηνοκεντρικής διακυβέρνησης που ισχύει σήμερα

    Ο υπουργός Εσωτερικών κ. Προκόπης Παυλόπουλος, τόνισε ακριβώς ότι έχει ξεπερασθεί πλέον το κεντρικό κράτος με την έννοια του συγκεντρωτισμού πανευρωπαϊκά και το βάρος πέφτει στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και την περιφέρεια.

    Οπως όμως ήταν φυσικό την μεγαλύτερη βαρύτητα στο συνέδριο έδωσε ο υποσχετικός χαιρετισμός του ίδιου του Πρωθυπουργού, κ. Καραμανλή, πού πρόταξε την βούληση της κυβέρνησης για ουσιαστική θεσμική και οικονομική ενίσχυση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και την προώθηση του διαλόγου που θα αρχίσει σύντομα για την αναμόρφωση και μεταρρύθμιση της Διοικητικής Δομής της χώρας.

    Είπε ο κ Καραμανλής: 'Αποβλέπουμε σε μια μείζονος σημασίας μεταρρύθμιση με ενεργό συμμετοχή των αντιπροσωπευτικών φορέων της αυτοδιοίκησης, κατ' επέκταση των πολιτών, με σύνδεση απόψεων, με συνένωση δυνάμεων, με συναίνεση εί δυνατόν, που προσθέτει και μεγιστοποιεί'.

    Τα συμπεράσματα του Συνεδρίου που οργάνωσε το Ινστιτούτο Ερευνών και Πολιτικής Στρατηγικής για την Ανάπτυξη και την Διακυβέρνηση και το Ινστιτούτο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης της Κεντρικής Ένωσης Δήμων και Κοινοτήτων, με το Ευρωπαϊκό Πολιτιστικό κέντρο Δελφών, θα εκδοθούν σύντομα και όπως είπε ο Πρωθυπουργός: 'σίγουρα θα γίνουν αντικείμενο μελέτης και ίσως και πηγή έμπνευσης'.

    [06] Φόνος στην εκκλησία

    22-05-2006

    Το σημείο του εγκλήματος, στο Μπατόν Ρούζ

    Στο Μπατόν Ρούζ της Λουϊζιάνα, ένοπλος άρχισε να πυροβολεί μέσα σε εκκλησία την Κυριακή, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 5 άτομα. Η αστυνομία δήλωσε ότι ο ύποπτος δράστης, ο 25άχρονος Ανθονυ Μπέλλ, σκότωσε 4 άτομα που παρακολουθούσαν την λειτουργία και στη συνέχεια απήγαγε τρία από τα παιδιά και την γυναίκα του από την εκκλησία, την οποία και σκότωσε αργότερα σε άλλο σημείο.

    Ο Μπέλλ συνελήφθη σε πολυκατοικία κοντά στην εκκλησία. Τα παιδιά του ήταν σώα. Τα κίνητρα του δράστη δεν έγιναν γνωστά.

    [07] Στην Κίνα η καγκελάριος της Γερμανίας

    22-05-2006

    H Κα Μέρκελ

    Η γερμανίδα καγκελάριος, Αγκελα Μέρκελ, έφθασε στην Κίνα για συνομιλίες που θα επικεντρωθούν σε θέματα εμπορίου και ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Η κ. Μέρκελ θα έχει συνάντηση τη Δευτέρα με τον κινέζο πρόεδρο Χού Ζιντάο και τον πρωθυπουργό Ουέν Τζιάομπάο. Αναμένεται επίσης ότι θα ασκήσει πιέσεις στην κινεζική ηγεσία να αναλάβει σημαντικότερο ρόλο για την επίλυση της διένεξης με το Ιράν.

    Η Κα Μέρκελ ηγείται αντιπροσωπείας 40 επιχειρηματιών, ενώ αναμένεται ότι κατά τη διάρκεια της τριήμερης επίσκεψής της θα υπογράψει διάφορες εμπορικές συμφωνίες με την Κίνα. Το Πεκίνο είναι ένας από τους κύριους εμπορικούς εταίρους της Γερμανίας. Πρόκειται για την πρώτη επίσκεψη της Κας Μέρκελ στην Κίνα από τότε που ανέλαβε την καγκελαρία τον περασμένο Νοέμβριο.

    [08] Υπέρ της απόσχισής του από την Σερβία, ψήφισε το Μαυροβούνιο

    22-05-2006

    O κ. Τζουκάνοβιτς

    Ο πρωθυπουργός του Μαυροβουνίου, Μίλο Τζουκάνοβιτς, διακήρυξε νίκη στο δημοψήφισμα της Κυριακής, που θα έκρινε αν το Μαυροβούνιο θα αποσχιζόταν ή θα παρέμενε σε ομοσπονδία με τη Σερβία.

    Ανεξάρτητοι παρατηρητές αναφέρουν ότι το 55.3% των ψηφοφόρων επέλεξε την απόσχιση, ποσοστό λίγο μεγαλύτερο απ' το 55% που απαιτούνταν για να θεωρηθεί έγκυρη η ψήφος για ανεξαρτητοποίηση. Αν τα επίσημα αποτελέσματα, που αναμένονται σήμερα, επιβεβαιώσουν αυτό το ποσοστό, τότε θα διαχωριστούν και τα δύο εναπομείναντα τμήματα της πρώην Γιουγκοσλαβίας.

    Τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα, ο κ. Τζουκάνοβιτς συνεχάρη τον λαό του Μαυροβουνίου για την διακήρυξη της ανεξαρτησίας του για πρώτη φορά απ' το 1918, που δημιουργήθηκε η Γιουγκοσλαβία. Προηγουμένως ο κ. Τζουκάνοβιτς είχε χαρακτηρίσει το Μαυροβούνιο 'όμηρο της Σερβίας'. Πάντως, πολέμιοι του σχίσματος δηλώνουν ότι το Μαυροβούνιο, με πληθυσμό 620,000 κατοίκους, είναι πολύ μικρό για να μπορέσει να ορθοποδήσει ως ανεξάρτητη χώρα.

    [09] Ο Εχούντ Ολμέρτ στην Ουάσιγκτον

    22-05-2006

    Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Εχούντ Ολμέρτ, βρίσκεται στην Ουάσιγκτον για την πρώτη του επίσημη επίσκεψη την Τρίτη στο Λευκό Οίκο, για συνομιλίες με τον πρόεδρο Μπούς. Αναμένεται ότι ο κ. Ολμέρτ θα επιδιώξει να αποσπάσει την υποστήριξη του κ. Μπούς για το σχέδιο του μερικής αποχώρησης απ' τη Δυτική Όχθη και καθορισμού των τελικών συνόρων του Ισραήλ, με ή χωρίς την συμφωνία των Παλαιστινίων. Αναμένεται ότι ο κ. Ολμέρτ θα συζητήσει επίσης το θέμα των πυρηνικών φιλοδοξιών του Ιράν, που το Ισραήλ θεωρεί ως απειλή.

    Στη διάρκεια της τριήμερης επίσκεψης του στην Ουάσιγκτον, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός θα συναντηθεί επίσης με την Αμερικανίδα υπουργό εξωτερικών, Κοντολίζα Ράις, ενώ τη Τετάρτη θα μιλήσει σε ειδική μεικτή συνεδρίαση των δύο σωμάτων του Αμερικανικού Κογκρέσου.

    Μετά την επιστροφή του απ' την Ουάσιγκτον, αναμένεται ότι ο κ. Ολμέρτ θα συναντηθεί με τον Παλαιστίνιο πρόεδρο, Μαχμούντ Αμπάς, ο οποίος χθες συναντήθηκε με ανώτερους Ισραηλινούς αξιωματούχους για πρώτη φορά μετά την εκλογή της Χαμάς. Ο κ. Αμπάς είχε συνομιλίες με τον αντιπρόεδρο της Ισραηλινής κυβέρνησης, Σίμων Πέρεζ και την υπουργό εξωτερικών, Τζίπι Λίβνι, στο περιθώριο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στο θέρετρο Σαρμ Ελ Σεΐχ της Αιγύπτου.

    [10] Ιράκ: Μέτρα κατά των ανταρτών

    22-05-2006

    Νούρι Αλ Μαλίκι

    Ο πρωθυπουργός του Ιράκ, Νούρι Αλ Μαλίκι, δεσμεύτηκε ότι θα χρησιμοποιήσει τα 'ισχυρότερα μέσα', όπως είπε χαρακτηριστικά για την πάταξη της τρομοκρατίας, μετά τους θανάτους τουλάχιστον 19 ατόμων τη Κυριακή από κύμα βομβιστικών επιθέσεων.

    Σε δηλώσεις του μετά την πρώτη συνεδρίαση του νέου υπουργικού συμβουλίου του Ιράκ, ο κ. Αλ Μαλίκι τόνισε ότι η κυβέρνηση του σκοπεύει να δημιουργήσει ειδική δύναμη ασφάλειας με στόχο τον τερματισμό των βιαιοτήτων στη Βαγδάτη. Αλλά επεσήμανε ότι οι καθημερινές βιαιότητες δεν μπορούν να σταματήσουν μόνο με την χρήση βίας, τονίζοντας παράλληλα και την σπουδαιότητα επίτευξης εθνικής συμφιλίωσης.

    Ο πρέσβης των ΗΠΑ στο Ιράκ, Ζαλμάι Χαλιλζάντ, δήλωσε ότι οι επόμενοι 6 μήνες θα είναι κρίσιμης σημασίας για την επίτευξη σταθερότητας στο Ιράκ. Εδώ στην Ουάσιγκτον, ο πρόεδρος Μπούς δήλωσε ότι η νέα κυβέρνηση εθνικής ενότητας στο Ιράκ εκπροσωπεί 'μια καινούργια μέρα για εκατομμύρια Ιρακινούς που θέλουν να ζήσουν ελεύθερα', όπως είπε χαρακτηριστικά και ένα νέο κεφάλαιο στις σχέσεις με τις ΗΠΑ.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Tuesday, 23 May 2006 - 1:18:19 UTC