Write to us with Feedback for the HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 06-05-19

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ακροάσεις στη Γερουσία για τον διορισμό του νέου διευθυντή της CIA
  • [02] Επίσκεψη Μπούς στην Αμερικανο-Μεξικανική μεθόριο
  • [03] Γάζα: Συγκρούσεις μεταξύ αντίπαλων Παλαιστινιακών δυνάμεων ασφάλειας
  • [04] Ιράκ: 17 νεκροί απ' τις τελευταίες βιαιότητες
  • [05] Αφγανιστάν: 100 νεκροί από κλιμάκωση συγκρούσεων με Ταλεμπάν
  • [06] Το ΔΝΤ προειδοποιεί για τις συνέπειες των κρατικοποιήσεων στη Βολιβία
  • [07] Γαλλία: Αναβλήθηκε ψηφοφορία επί νομοσχεδίου για την γενοκτονία των Αρμενίων
  • [08] Οι ΗΠΑ προωθούν συνθήκη κατά της παραγωγής ουρανίου και πλουτωνίου
  • [09] Tο Σάββατο αναμένεται η παρουσίαση τής νέας ιρακινής κυβέρνησης
  • [10] Do You Speak English?
  • [11] Συνεχίζεται η ένταση μεταξύ ισλαμιστών και κεμαλιστών στην Τουρκία
  • [12] Eπίθεση κρατουμένων του Γκουαντάναμο κατά φρουρών
  • [13] Συνεχίζεται το ανθρωποκυνηγητό στο Αφγανιστάν για μαχητές Ταλιμπάν
  • [14] O Ολι Ρέν προτρέπει την Τουρκία να επισπεύσει τις μεταρρυθμίσεις της
  • [15] Kόφι Ανάν: Ανάγκη για άμεση δράση στο Νταρφούρ

  • [01] Ακροάσεις στη Γερουσία για τον διορισμό του νέου διευθυντή της CIA

    19-05-2006

    Μάικλ Χέηντεν

    Ο προταθείς από τον πρόεδρο Μπούς για την θέση του διευθυντή της CIA, πτέραρχος Μάικλ Χέηντεν, υπεραμύνθηκε του επίμαχου κυβερνητικού προγράμματος παρακολούθησης τηλεφωνημάτων και ηλεκτρονικών επικοινωνιών στο εσωτερικό των ΗΠΑ, χαρακτηρίζοντας το νόμιμο και απαραίτητο για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας. Κατά την κατάθεσή του, την Πέμπτη, ενώπιον της επιτροπής απόρρητων πληροφοριών της αμερικανικής γερουσίας, ο πτέραρχος Χέηντεν δήλωσε ότι συνέβαλε στον σχεδιασμό του προγράμματος όταν ήταν επικεφαλής της Υπηρεσίας Εθνικής Ασφάλειας. Και πρόσθεσε ότι διάφοροι κυβερνητικοί νομικοί σύμβουλοι τον είχαν διαβεβαιώσει για την νομιμότητα του προγράμματος.

    Ο κ. Χέηντεν τόνισε ότι το πρόγραμμα παρακολουθήσεων είναι απαραίτητο για τον εντοπισμό τρομοκρατών και επεσήμανε ότι στόχος της κυβέρνησης είναι να εξισορροπήσει την ασφάλεια με το προσωπικό απόρρητο των πολιτών, λειτουργώντας μέσα στα πλαίσια του νόμου.

    Το εν λόγω πρόγραμμα παρακολουθεί ηλεκτρονικά μηνύματα ή διεθνείς τηλεφωνικές συνομιλίες προς ή από τις ΗΠΑ, ατόμων που θεωρούνται ύποπτα για διασυνδέσεις με τρομοκράτες. Το πρόγραμμα παρακάμπτει νόμο που απαιτεί την έκδοση ειδικού δικαστικού εντάλματος για την διεξαγωγή τέτοιων παρακολουθήσεων. Πάντως ο κ. Χέηντεν αρνήθηκε να σχολιάσει πρόσφατο δημοσίευμα εφημερίδας, που ανέφερε ότι οι αρχές συλλέγουν στοιχεία τηλεφωνικών συνδιαλέξεων εκατομμυρίων Αμερικανών.

    [02] Επίσκεψη Μπούς στην Αμερικανο-Μεξικανική μεθόριο

    19-05-2006

    Κατά τη διάρκεια επίσκεψης του στο μεθοριακό φυλάκιο Γιούμα, στην Αριζόνα, ο πρόεδρος Μπούς δήλωσε ότι οι 6 χιλιάδες άνδρες της εθνοφρουράς που προτείνει να σταλούν στα Αμερικανο-Μεξικανικά σύνορα, δεν πρόκειται να αναλάβουν έργο αστυνόμευσης. Η Εθνοφρουρά θα αναλάβει ρόλο βοηθού των συνοριακών φρουρών σε θέματα διοίκησης και επιμελητείας, επεσήμανε ο κ. Μπούς.

    Στο μεταξύ τη Πέμπτη η Μεξικανική κυβέρνηση εξέφρασε ανησυχία αναφορικά με την ανάπτυξη της αμερικανικής Εθνοφρουράς στα σύνορα, καθώς και την κατασκευή τείχους ασφάλειας. Η αμερικανική γερουσία εξετάζει σειρά μεταρρυθμίσεων της μεταναστευτικής νομοθεσίας, συμπεριλαμβανομένης και πρότασης, που ενεκρίθη τη Τετάρτη, για την κατασκευή συνοριακού τείχους 600 χιλιομέτρων. Εξετάζονται επίσης μέτρα που θα δίνουν την ευκαιρία σε εκατομμύρια παράνομους μετανάστες να πάρουν την αμερικανική υπηκοότητα.

    [03] Γάζα: Συγκρούσεις μεταξύ αντίπαλων Παλαιστινιακών δυνάμεων ασφάλειας

    19-05-2006

    Παλαιστίνιοι αστυνομικοί του προέδρου Μ. Αμπάς

    Συγκρούσεις έχουν ξεσπάσει στη πόλη της Γάζας μεταξύ Παλαιστινιακών δυνάμεων ασφάλειας από αντίπαλες φατρίες της Φατάχ και της Χαμάς. Δημοσιογραφικές πληροφορίες αναφέρουν ότι απ' τις συγκρούσεις τραυματίστηκαν δύο αστυνομικοί της Φατάχ του Παλαιστίνιου προέδρου, Μαχμούντ Αμπάς. Επίσης τραυματίστηκε και ένα μέλος της πολιτοφυλακής της Χαμάς. Η ένταση κλιμακώνεται απ' τις αρχές της εβδομάδας στη Γάζα, όταν η Χαμάς ανέπτυξε αστυνομική δύναμη 3 χιλιάδων κυρίως εξτρεμιστών, αψηφώντας εντολή του κ. Αμπάς, ο οποίος ανταποκρινόμενος διέταξε την Παλαιστινιακή αστυνομία να αναπτυχθεί και αυτή στις ίδιες περιοχές.

    Εδώ στην Ουάσιγκτον, η υπουργός εξωτερικών των ΗΠΑ, Κοντολίζα Ράις, προειδοποίησε ότι η δημιουργία αντίπαλων Παλαιστινιακών δυνάμεων ασφάλειας δημιουργεί μια εξαιρετικά επικίνδυνη κατάσταση. Η κ. Ράις τόνισε ότι όλα τα Παλαιστινιακά κόμματα θα πρέπει να σεβαστούν την ανάγκη του Παλαιστινιακού λαού για ηρεμία.

    [04] Ιράκ: 17 νεκροί απ' τις τελευταίες βιαιότητες

    19-05-2006

    Οι Ιρακινές αρχές δήλωσαν ότι τουλάχιστον 17 ιρακινοί και 4 αμερικανοί στρατιώτες σκοτώθηκαν την Πέμπτη σε επιθέσεις σε διάφορα σημεία του Ιράκ. Στη Βαγδάτη, ένοπλοι σκότωσαν 7 άτομα που ταξίδευαν με μικρό λεωφορείο, ενώ τουλάχιστον άλλα 7 άτομα σκοτώθηκαν, συμπεριλαμβανομένων και τριών αστυνομικών, κοντά σε περίπολο της αστυνομίας.

    Στο Κιρκούκ, ένοπλοι σκότωσαν ένα δάσκαλο και έναν μαθητή, ενώ στη Μοσούλη ο αμερικανικός στρατός δήλωσε ότι σκότωσε τρείς αντάρτες. Βορειοδυτικά της Βαγδάτης, έκρηξη βόμβας που είχε τοποθετηθεί στο οδόστρωμα, κόστισε τη ζωή σε 4 Αμερικανούς στρατιώτες και τον ιρακινό διερμηνέα τους.

    Εξάλλου, το αραβικό δορυφορικό τηλεοπτικό δίκτυο, αλ Τζαζήρα, μετέδωσε βίντεο με τον διπλωμάτη από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα που έπεσε θύμα απαγωγέων αυτή την εβδομάδα στη Βαγδάτη. Οι απαγωγείς ζητούν από τη χώρα του να κλείσει την πρεσβεία της στο Ιράκ.

    [05] Αφγανιστάν: 100 νεκροί από κλιμάκωση συγκρούσεων με Ταλεμπάν

    19-05-2006

    Πάνω από 100 άτομα σκοτώθηκαν στις πλέον αιματηρές συγκρούσεις στο Αφγανιστάν, μετά την πτώση των Ταλεμπάν το 2001. Στους νεκρούς περιλαμβάνονται μαχητές των Ταλεμπάν, ένας Καναδός στρατιώτης και ένας αμερικανός εκπαιδευτής της Αφγανικής αστυνομίας. Αφγανικές και αμερικανικές δυνάμεις μάχονταν με αντάρτες στις επαρχίες Κανταχάρ και Χελμάντ στο νότιο Αφγανιστάν.

    Εκπρόσωπος των συμμαχικών δυνάμεων δήλωσε στη ΦτΑ ότι 26 εξτρεμιστές συνελήφθησαν και ότι σκοτώθηκαν τουλάχιστον 13 Αφγανοί αστυνομικοί. Τους τελευταίους μήνες έχουν ενταθεί οι επιθέσεις μαχητών Ταλεμπάν κατά των Αφγανικών και των ξένων δυνάμεων, ιδιαίτερα στο νότιο και ανατολικό Αφγανιστάν.

    [06] Το ΔΝΤ προειδοποιεί για τις συνέπειες των κρατικοποιήσεων στη Βολιβία

    19-05-2006

    Έβο Μοράλες

    Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο προειδοποίησε ότι η απόφαση της Βολιβίας να κρατικοποιήσει τους τομείς του πετρελαίου και φυσικού αερίου της χώρας θα έχει 'ευρύτατες συνέπειες', όπως αναφέρθηκε χαρακτηριστικά. Ο εκπρόσωπος του Ταμείου, Μασούντ Αχμέντ, προέβη στην εν λόγω προειδοποίηση τη Πέμπτη λέγοντας παράλληλα ότι η Βολιβία θα πρέπει να εξετάσει προσεκτικά τις συνέπειες που η απόφαση της θα έχει στις επενδύσεις στη χώρα.

    Ο κ. Αχμέντ συνέστησε στην κυβέρνηση της Βολιβίας να εξετάσει, μέσα στους επόμενους έξι μήνες, τους όρους του σχεδίου της με πολυεθνικές εταιρείες που επηρεάζονται απ' την απόφαση, ενώ τόνισε ότι στις συνομιλίες αυτές θα πρέπει να συζητηθεί και το θέμα των αποζημιώσεων.

    Πρόσφατα ο πρόεδρος της Βολιβίας, Έβο Μοράλες, προκάλεσε μεγαλύτερη ανησυχία όταν δήλωσε ότι ενδεχομένως να μην αποζημιωθούν οι εταιρείες που θα επηρεαστούν από την απόφαση κρατικοποίησης των τομέων πετρελαίου και φυσικού αερίου.

    [07] Γαλλία: Αναβλήθηκε ψηφοφορία επί νομοσχεδίου για την γενοκτονία των Αρμενίων

    19-05-2006

    Αναβλήθηκε στο Γαλλικό κοινοβούλιο, η ψηφοφορία για επίμαχο νομοσχέδιο που ποινικοποιεί προσπάθειες διάψευσης της γενοκτονίας των Αρμενίων πριν από 90 χρόνια απ' την Οθωμανική Αυτοκρατορία. Ο υπουργός εξωτερικών της Γαλλίας, Φιλίπ Ντούστ-Μπλαζύ, δήλωσε ότι η κυβέρνηση δεν μπορεί να δεχτεί ένα νομοσχέδιο που προσβάλει την πλειοψηφία του Τουρκικού λαού.

    Τούρκοι αξιωματούχοι είχαν προειδοποιήσει ότι ενδεχόμενη έγκριση του νομοσχεδίου θα προκαλούσε μόνιμη βλάβη στις Γαλλο-Τουρκικές σχέσεις. Επίσης λόγω του θέματος στις αρχές του μήνα, η Άγκυρα ανακάλεσε τον πρέσβη της στο Παρίσι.

    [08] Οι ΗΠΑ προωθούν συνθήκη κατά της παραγωγής ουρανίου και πλουτωνίου

    19-05-2006

    Στήβεν Ρέηντμεηκερ

    Οι ΗΠΑ προάγουν νέα παγκόσμια συνθήκη, στόχος της οποίας είναι η απαγόρευση της παραγωγής ουρανίου και πλουτωνίου, για την κατασκευή πυρηνικών όπλων. Ο εκτελών χρέη υφυπουργού Εξωτερικών για θέματα ελέγχου των εξοπλισμών, Στήβεν Ρέηντμεηκερ, παρουσίασε το σχέδιο της συνθήκης την Πέμπτη στην Διεθνή Διάσκεψη για τον Αφοπλισμό, που πραγματοποιείται στη Γενεύη με τη συμμετοχή 65 κρατών.

    Ο κ. Ρέηντμεηκερ δήλωσε στους παρισταμένους ότι η συνθήκη είναι απαραίτητη μετά τις πρόσφατες εξελίξεις στο Ιράν και τη Βόρεια Κορέα. Η συνθήκη θα απαγορεύει την παραγωγή πλουτωνίου και υψηλού βαθμού εμπλουτισμένου ουρανίου. Ο Αμερικανός αξιωματούχος πρόσθεσε ότι οι ΗΠΑ θα επιδείξουν εμπιστοσύνη στις χώρες που θα προσυπογράφουν την συνθήκη για την τήρησή της.

    [09] Tο Σάββατο αναμένεται η παρουσίαση τής νέας ιρακινής κυβέρνησης

    19-05-2006

    Ο δεύτερος στην ιεραρχία του αμερικανικού στρατού στο Ιράκ, ο αντιστράτηγος Πήτερ Κιαρέλλι, είπε ότι το κλειδί για την μείωση της βίας στη χώρα θα είναι η δημιουργία θέσεων εργασίας και η αναβίωση της οικονομίας. Ο αντιστράτηγος Κιαρέλλι δήλωσε μέσω δορυφόρου σε δημοσιογράφους στο Πεντάγωνο την Παρασκευή, ότι η αναζωογόνηση της ιρακινής οικονομίας θα 'βγάλει τους οργισμένους νέους από τους δρόμους.'

    Ο κ. αλ Μαλίκι

    Το Σάββατο, ο εντολοδόχος πρωθυπουργός του Ιράκ Νούρι αλ Μαλίκι σχεδιάζει να παρουσιάσει το νέο του υπουργικό συμβούλιο στην εθνοσυνέλευση και στη συνέχεια να ορκίσει τους υπουργούς του. Οι καίριες θέσεις των υπουργών Εσωτερικών και Αμυνας παραμένουν κενές, όμως η παρουσίαση του κυβερνητικού σχήματος θα γίνει έστω και με αυτά τα κενά.

    Στα πιο πρόσφατα περιστατικά βίας, η αστυνομία του Κιρκούκ δήλωσε ότι οπλοφόροι δολοφόνησαν ένα Σιίτη μηχανικό πετρελαίων έξω από την κατοικία του. Στη Βαγδάτη, οι αρχές είπαν ότι βρήκαν τα διάτρητα με σφαίρες πτώματα δύο Ιρακινών, που μάλλον είχαν απαχθεί από αντάρτες. Σε ξεχωριστή επίθεση, οπλοφόροι πυροβόλησαν κατά λεωφορείου κοντά στην πρωτεύουσα, τραυματίζοντας τουλάχιστον 10 άτομα.

    [10] Do You Speak English?

    19-05-2006

    Ο γερουσιαστής Ινχοφ

    Ο Λευκός Οίκος λέει ότι ο πρόεδρος Μπούς υποστηρίζει τον νομοσχέδιο που καθιστά τα αγγλικά την επίσημη γλώσσα του έθνους. Ο νέος κυβερνητικός εκπρόσωπος Τόνυ Σνόου δήλωσε την Παρασκευή σε δημοσιογράφους ότι ο πρόεδρος Μπούς πάντα πίστευε ότι τα άτομα που επιθυμούν να αποκτήσουν την αμερικανική υπηκοότητα, πρέπει να μιλούν καλά αγγλικά.

    Την Πέμπτη η αμερικανική γερουσία ενέκρινε μέτρο που εισηγήθηκε ο Ρεπουμπλικανός Τζέημς Ινχοφ, να γίνει η αγγλική η επίσημη γλώσσα των ΗΠΑ. Όμως, οι επικριτές του μέτρου επισημαίνουν ότι ενδεχομένως να υποσκάπτει απόφαση του προέδρου Κλίντον, που προέβλεπε την παροχή ομοσπονδιακών υπηρεσιών σε διάφορες ξένες γλώσσες.

    Το βράδυ της Πέμπτης, η γερουσία ενέκρινε επίσης εισήγηση του Δημοκρατικού Κέν Σαλαζάρ, με την οποία η αγγλική ανακηρύσσεται 'η κοινή και ενωτική γλώσσα των ΗΠΑ.'

    [11] Συνεχίζεται η ένταση μεταξύ ισλαμιστών και κεμαλιστών στην Τουρκία

    19-05-2006

    Ο στρατηγός Οζκιόκ

    O αρχηγός του μεικτού επιτελείου των ενόπλων δυνάμεων της Τουρκίας, στρατηγός Χιλμί Οζκιόκ, παρότρυνε τον λαό να κάνει περισσότερες διαδηλώσεις, μετά την δολοφονία δικαστή και των τραυματισμό 4 άλλων από ισλαμιστή δικηγόρο μέσα σε δικαστική αίθουσα. Ο στρατηγός Οζκιόκ τόνισε ότι οι μεγάλες λαϊκές διαδηλώσεις κατά της δολοφονίας και υπέρ του κοσμικού χαρακτήρα τής Τουρκίας, θα πρέπει να γίνονται συνεχώς και η συμμετοχή σ'αυτές πρέπει να είναι γενική.

    Την Πέμπτη, δεκάδες χιλιάδες Τούρκοι διαδήλωσαν στην Αγκυρα κατά της επίθεσης στο δικαστήριο και της φιλο-ισλαμικής κυβέρνησης του πρωθυπουργού Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν. Η επίθεση στο δικαστήριο καθώς και οι διαδηλώσεις της Πέμπτης ενέτειναν τις εντάσεις μεταξύ της κυβέρνησης του κ. Ερντογάν και των κεμαλιστών, στους οποίου συγκαταλέγονται ο στρατός και ο δικαστικός κλάδος.

    Ο κ. Ερντογάν αντιτέθηκε σε πρόσφατη απόφαση του δικαστηρίου για την διατήρηση της απαγόρευσης περιβολής των γυναικών με ισλαμική μαντήλα σε δημόσια ιδρύματα και οργανισμούς. Ο ισλαμιστής δικηγόρος κατέθεσε στην αστυνομία ότι η επίθεσή του αποτελούσε αντίποινα κατά του δικαστηρίου για την συγκεκριμένη απόφασή του.

    [12] Eπίθεση κρατουμένων του Γκουαντάναμο κατά φρουρών

    19-05-2006

    Κρατούμενοι στην αμερικανική ναυτική βάση Γκουαντάναμο της Κούβας, συγκρούστηκαν με δεσμοφύλακές τους, ο οποίοι προσπαθούσαν να αποτρέψουν απόπειρα αυτοκτονίας.

    Ο εκπρόσωπος του Γκουαντάναμο, ο διοικητής Ρόμπερτ Ντιουράντ, δήλωσε την Παρασκευή ότι οι κρατούμενοι επιτέθηκαν εναντίον των φρουρών με ανεμιστήρες και άλλα αυτοσχέδια όπλα. Ο Ντιουράντ πρόσθεσε ότι οι φρουροί απέτρεψαν προσπάθεια αυτοκτονίας τριών κρατουμένων την Πέμπτη και ότι οι κρατούμενοι που έλαβαν μέρος στην επίθεση μεταφέρθηκαν σε τμήμα της φυλακής αυστηρής απομόνωσης.

    Οι επιθέσεις σημειώθηκαν την ίδια μέρα που οι τρείς κρατούμενοι προσπάθησαν να αφαιρέσουν τη ζωή τους, παίρνοντας μεγάλες δόσεις φαρμάκων που είχαν μαζέψει. Κανείς από τους επίδοξους αυτόχειρες δεν επέτυχε το σκοπό του, επισήμανε ο Ντιουράντ. Και πρόσθεσε ότι έχουν υπάρξει 39 απόπειρες αυτοκτονίας από τότε που άνοιξε το Γκουαντάναμο το 2002, οι 12 από τις οποίες έγιναν από ένα κρατούμενο.

    Οι ΗΠΑ κρατούν περίπου 460 άτομα στο Γκουαντάναμο, λόγω υποψιών ότι έλαβαν μέρος σε τρομοκρατικές ενέργεις ή ήταν μαχητές Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν.

    [13] Συνεχίζεται το ανθρωποκυνηγητό στο Αφγανιστάν για μαχητές Ταλιμπάν

    19-05-2006

    Map of Afghanistan

    Η αστυνομία του Αφγανιστάν προσπαθεί να εντοπίσει μαχητές των Ταλιμπάν, μετά τον θάνατο άνω των 100 ατόμων μέσα στις τελευταίες δύο μέρες, τις πιο βίαιες από τότε που εκδιώχθηκαν οι Ταλιμπάν από την εξουσία το 2001. Οι αρχές είπαν ότι οι δυνάμεις ασφαλείας κτενίζουν την περιοχή Μούσα Κάλα στην επαρχία Χελμάντ την Παρασκευή, όπου σημειώθηκαν οι φονικώτερες μάχες την Τετάρτη, όπου σκοτώθηκαν πολλοί εξτρεμιστές και τουλάχιστον 13 αστυνομικοί.

    Οι αφγανικές και οι αμερικανικές δυνάμεις μάχονται κατά των εξτρεμιστών στην επαρχία Κανταχάρ στο νότιο Αφγανιστάν. Υποστηρικτές των Ταλιμπάν έχουν εντατικοποιήσει τις επιθέσεις τους κατά της Αφγανικής κυβέρνησης και των ξένων ενόπλων δυνάμεων τους τελευταίους μήνες, ειδικά στο νότιο και ανατολικό Αφγανιστάν.

    [14] O Ολι Ρέν προτρέπει την Τουρκία να επισπεύσει τις μεταρρυθμίσεις της

    19-05-2006

    Ο επίτροπος διεύρυνσης της ΕΕ Ολι Ρέν παρότρυνε την Τουρκία να επισπεύσει τις μεταρρυθμίσεις της και να ανοίξει τα λιμάνια και τα αεροδρόμιά της σε κυπριακά πλοία και αεροσκάφη, ώστε να υπάρξει πρόοδος στις ενταξιακές συνομιλίες της Αγκυρας με την κοινότητα. Ο κ. Ρέν τόνισε την σημασία της σύντομης διευθέτησης των θεμάτων αυτών, κατά τις συνομιλίες που είχε την Παρασκευή στις Βρυξέλλες με τον κύριο διαπραγματευτή της Τουρκίας, τον υπουργό Οικονομίας Αλί Μπαμπακάν.

    Ο Τούρκος αξιωματούχος είπε ότι η κυβέρνησή του συνεργάζεται με διαπραγματευτές της ΕΕ αναφορικά με τις μεταρρυθμίσεις, αλλά αναγνώρισε ότι ακόμα υπάρχουν διαφορές σε σχέση με το θέμα της Κύπρου, αφού η Αγκυρα δεν αναγνωρίζει την κυπριακή κυβέρνηση και έχει συνδέσει το άνοιγμα των λιμανιών και αεροδρομίων της προς τα κυπριακά πλοία και αεροσκάφη με τον τερματισμό της διεθνούς απομόνωσης της τουρκοκυπριακής κοινότητας.

    [15] Kόφι Ανάν: Ανάγκη για άμεση δράση στο Νταρφούρ

    19-05-2006

    Ο κ. Ανάν

    Ο γ.γ. των ΗΕ Κόφι Ανάν δήλωσε ότι χρειάζεται η ανάληψη άμεσων μέτρων για να σωθούν οι ζωές εκατοντάδων χιλιάδων ατόμων στην ρημαγμένη περιοχή Νταρφούρ, του Σουδάν.

    Σε επιστολή του που δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Λε Φιγκαρό της Παρασκευής, ο κ. Ανάν χαρακτήρισε το Νταρφούρ σαν την χειρότερη ανθρωπιστική καταστροφή στον κόσμο, τονίζοντας ότι θα πεθάνουν εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι από την πείνα και τις ασθένειες, εκτός και αν οι ανθρωπιστικές οργανώσεις λάβουν μεγάλη και άμεση υποστήριξη.

    Ο κ. Ανάν ζήτησε επίσης την ενίσχυση της εξουθενωμένης ειρηνευτικής δύναμης της Αφρικανικής Ενωσης στο Νταρφούρ. Την Πέμπτη, Σουδανός αξιωματούχος είπε ότι η κυβέρνησή του είναι ανοικτή στην συζήτηση πρότασης για την ανάπτυξη δύναμης των ΗΕ στην περιοχή.

    Η κυβέρνηση του Σουδάν και η κύρια ανταρτική οργάνωση υπέγραψαν ειρηνευτική συμφωνία νωρίτερα αυτό το μήνα, την οποία όμως δύο άλλες οργανώσεις αρνήθηκαν να υπογράψουν.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Saturday, 20 May 2006 - 1:18:26 UTC