Visit our Archive of Documents from US Government Agencies Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 06-04-14

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ο Ερμής στο Ατλάντικ Σίτι
  • [02] Τεχεράνη: Συνομιλίες Ελ Μπαραντέι με ανώτερους Ιρανούς αξιωματούχους
  • [03] ΗΕ: Οι ΗΠΑ σταμάτησαν επικριτικό προς το Ισραήλ ανακοινωθέν
  • [04] Άλλος ένας θάνατος από γρίπη των πτηνών στην Αίγυπτο
  • [05] Ιράκ: Σκοτώθηκε καταζητούμενος τρομοκράτης
  • [06] Μπους: Ο κ. Ράμσφελντ κάνει πολύ καλά την δουλειά του σε μία 'ιδιαίτερα δύσκολη εποχή'
  • [07] Κίνδυνος για πλημμύρες στα Βαλκάνια
  • [08] HΠΑ: Η Λιβύη παραμένει στον κατάλογο χωρών που υποθάλπουν την τρομοκρατία
  • [09] Οι πρώτες φωτογραφίες του νότιου πόλου της Αφροδίτης
  • [10] Η Ελλάδα επανήλθε στον τουριστικό χάρτη
  • [11] 'Η δύναμη του εικαστικού λόγου: Ελληνίδες Καλλιτέχνιδες'

  • [01] Ο Ερμής στο Ατλάντικ Σίτι

    Γιώργος Μπίστης

    Ατλάντικ Σίτι

    14-04-2006

    Δείτε το ρεπορτάζ για τον Ερμή στο Ατλάντικ Σίτι - Download

    Μετά από ένα πενθήμερο ποικίλων εκδηλώσεων ολοκληρώθηκε η 15η Ετήσια Έκθεση Ερμής, στο Ατλάντικ Σίτι, που θεωρείται από πολλούς σαν η πρωτεύουσα της ψυχαγωγίας στην Ανατολική Ακτή των Ηνωμένων Πολιτειών. Στις φετινές εκδηλώσεις του Ερμή είναι αφιερωμένο και το εβδομαδιαίο τηλεοπτικό μας 'Ρεπορτάζ από Ουάσιγκτον', το οποίο την εβδομάδα αυτή, επειδή παρουσιάστηκε από τον χώρο της έκθεσης, ίσως θα ήτανε πιο σωστό να μετονομάσουμε, ειδικά για την περίπτωση, σε Ρεπορτάζ από Ατλάντικ Σίτι.

    ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΑΠΟ ΑΤΛΑΝΤΙΚ ΣΙΤΙ - ΚΕΙΜΕΝΟ

    Με συμμετοχή που ξεπέρασε ακόμη και τις πιο αισιόδοξες προσδοκίες των διοργανωτών έγινε η 15η Ελληνοαμερικανική Εμπορική Έκθεση Ερμής, στο Ατλάντικ Σίτυ. Η εκδήλωση ξεκίνησε με τον καθιερωμένο αγιασμό, παρά το ότι το εκθεσιακό κέντρο στο οποίο πραγματοποιήθηκε βρίσκεται μέσα σε ένα μεγάλο καζίνο της πόλης. Αποδείχτηκε έτσι έμπρακτα πως η Εκκλησία ακολουθεί το ποίμνιο της παντού στις ΗΠΑ.

    Παύλος Κοτρότσιος

    Όλα τα περίπτερα ήτανε φέτος γεμάτα, για πρώτη φορά στην ιστορία του θεσμού. Αυξημένος ήτανε επίσης και ο αριθμός των επισκεπτών. Αλλά για πιο λόγο εκδηλώθηκε τέτοια κοσμοσυρροή; Την απάντηση μας την έδωσε ο Παύλος Κοτρότσιος, Ιδρυτής της έκθεσης Ερμής με τούτα τα λόγια: 'Εδώ τους δίνεται η δυνατότητα να βρεθούνε ένας προς έναν, face to face, να γνωριστούνε με όλο τον κόσμο που συμμετέχει και τους ανθρώπους οι οποίοι ενδιαφέρονται για τις υπηρεσίες τους, για τα προϊόντα τους αλλά και για την γνωριμία μεταξύ τους. Αυτό κάνει ο Ερμής και θέλουμε να πιστεύουμε ότι το κάνει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τα τελευταία 15 χρόνια'.

    Χρήστος Τομαράς

    Απόλυτα ικανοποιημένοι φάνηκαν να είναι όλοι με όσους μιλήσαμε, περιλαμβανομένου του Χρήστου Τομαρά, Αντιπροέδρου του Παγκοσμίου Συμβουλίου Αποδήμου Ελληνισμού, ΣΑΕ, του οποίου η συμμετοχή σε τέτοιες εκδηλώσεις είναι πάντοτε καθοριστική. Ο κ. Τομαράς μας είπε: 'Χαιρετίζουμε τον κ. Κοτρότσιο ο οποίος από χρόνια έχει εργαστεί εντατικά για να φέρει τον οργανισμό αυτό σε τέτοιο επίπεδο, όπου τόσο τα προϊόντα των Ελλήνων επιχειρηματιών στην Αμερική όσο και προϊόντα που προέρχονται από επιχειρήσεις στην Ελλάδα να εκτίθενται, να επιδεικνύονται και πραγματικά να αγαπιόνται από τον Αμερικάνικο λαό'.

    Κάτω από την ομπρέλα του Ερμή έγιναν, παράλληλα με την έκθεση, θεατρικές παραστάσεις για την ενίσχυση διαφόρων προγραμμάτων της Ελληνοαμερικανικής κοινότητας, μια επίδειξη μόδας, τα έσοδα της οποίας θα βοηθήσουν ελληνικά σχολεία της περιοχής, συνέδρια για τη διεύρυνση των εμπορικών συναλλαγών Ελλάδας-Ηνωμένων Πολιτειών και χορευτικές επιδείξεις.

    Άρης Μελισαράτος

    Το πρώτο βραβείο της φετινής Ερμής-Εξπο απονεμήθηκε στον Υπουργό Οικονομικής Ανάπτυξης της Πολιτείας Μαίρυλαντ, Άρη Μελισαράτο, ο οποίος σε σχετική συνέντευξη που μας παραχώρησε δήλωσε μεταξύ άλλων: 'Χαίρομαι για την τιμή αυτή. Ο Ερμής ενώνει Αμερικανούς και Έλληνες επιχειρηματίες. Χτίζει γέφυρες, αυξάνει το εμπόριο και διευρύνει την πολιτιστική επίδρασή μας στις ΗΠΑ'.

    Πωλ Σαρμπάνης

    Άλλοι που τιμήθηκαν με βραβεία Ερμή είναι ο Γερουσιαστής Πωλ Σαρμπάνης, που αποσύρεται από την πολιτική ύστερα από 36 χρόνια στο Κογκρέσο, και ο γιος του Γιάννης Σαρμπάνης, που φιλοδοξεί να ακολουθήσει τα αχνάρια του πατέρα του.

    Η μόνη γυναίκα που διακρίθηκε φέτος από τον Ερμή ήταν η εκπαιδευτικός και δημοσιογράφος Νάνσυ Μπίσκα. Ήτανε έκδηλα συγκινημένη και δεν έκρυβε την περηφάνια που έχει για τις ρίζες της.

    Νάνσυ Μπίσκα

    Μας είπε: 'Είμαι ιδιαίτερα υπερήφανη που τιμώμαι από τη Διεθνή Έκθεση Ερμή. Είμαι υπερήφανη γιατί είμαι Ελληνικής καταγωγής και πιστεύω ότι όλοι μαζί μπορούμε να συνεργαστούμε σε κοινά οράματα και κοινούς στόχους για την προώθηση της Ελληνικής Παιδείας και των Ελληνικών εθνικών θεμάτων μας'.

    Όπως κάθε χρόνο η μεγαλύτερη συμμετοχή ήταν από τον Δήμο αλλά και την ευρύτερη Περιφέρεια Θεσσαλονίκης. Εκπροσωπήθηκε από δημάρχους, αντιδημάρχους και άλλους φορείς, όπως η HELEXPO και η Διοίκηση του Λιμανιού Θεσσαλονίκης, το οποίο κατά τη διάρκεια της Έκθεσης αδελφοποιήθηκε με το Λιμάνι της Φιλαδέλφειας.

    Γιάννης Τσουκνιδάς

    Ο Γιάννης Τσουκνιδάς, Δήμαρχος των Κουφαλίων Θεσσαλονίκης, συνόψισε τα αισθήματα όλων όσων πήραν μέρος από την περιφέρεια του, λέγοντας: 'Χαιρόμαστε που είμαστε εδώ σαν τοπική Ένωση Δήμων και Κοινοτήτων Θεσσαλονίκης. Είναι για μας μια σημαντική συνάντηση γιατί πιστεύουμε ότι μέσω αυτής προωθούμε τα συμφέροντα της Θεσσαλονίκης, της Ελλάδας, και ερχόμαστε σε επαφή με τους εδώ Έλληνες με βάση τον Ερμή. Πιστεύουμε ότι ο κερδώος Ερμής θα φέρει υψηλά κέρδη για τους Έλληνες της Ελλάδος και τους Έλληνες της Αμερικής'.

    Κατά γενική ομολογία η φετινή Ερμής-Έξπο σημείωσε μεγάλη επιτυχία. Και πριν καλά-καλά κλείσουνε οι πύλες της, άρχισαν κιόλας οι προετοιμασίες για τη διοργάνωση της 16ης Έκθεσης του Ερμή που θα γίνει και πάλι στο Ατλάντικ Σίτυ, του χρόνου τέτοια εποχή.

    ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΑΠΟ ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ

    Εβδομαδιαίο τηλεοπτικό πρόγραμμα της Ελληνικής Υπηρεσίας της ΦτΑ, που επιμελείται και παρουσιάζει ο δημοσιογράφος Γιώργος Μπίστης και περιοδικά η δημοσιογράφος Άννα Καραγιαννοπούλου. Η πρώτη προβολή του 'Ρεπορτάζ από Ουάσιγκτον' στην Ελλάδα γίνεται κάθε Σάββατο στη 1:00 το μεσημέρι, στα πλαίσια της εκπομπής Πέρα από τον Ορίζοντα, του Πανελλαδικού τηλεοπτικού δικτύου ΑΛΦΑ. Το Ρεπορτάζ από Ουάσιγκτον επαναλαμβάνεται στο Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων του TV ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ, κάθε Δευτέρα στις 9 το βράδυ. Στην Κύπρο, το Ρεπορτάζ από Ουάσιγκτον φιλοξενείται κάθε Παρασκευή στην εκπομπή Επτά-Δέκα, από 7 μέχρι 10 το πρωί, στο PIK-1, το πρώτο κανάλι της κρατικής τηλεόρασης. Σε ραδιοφωνική εκδοχή, το Ρεπορτάζ από Ουάσιγκτον παρουσιάζουν το Ράδιο ΣΚΑΙ στην Αθήνα, το Ράδιο ΣΙΤΥ ΙΝΤΕΡΝΑΣΙΟΝΑΛ στη Θεσσαλονίκη και συνεργαζόμενοι ομογενειακοί σταθμοί στην Αυστραλία και τον Καναδά.

    [02] Τεχεράνη: Συνομιλίες Ελ Μπαραντέι με ανώτερους Ιρανούς αξιωματούχους

    14-04-2006

    Ο επικεφαλής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας, Μοχάμεντ Ελ Μπαραντέι, παρότρυνε το Ιράν να τερματίσει τις δραστηριότητες του εμπλουτισμού ουρανίου, παρόλο που η Τεχεράνη έχει δηλώσει ότι θα συνεχίσει τις εν λόγω δραστηριότητες.

    Εκπρόσωπος της Διεθνούς Υπηρεσίας δήλωσε ότι ο κ. Ελ Μπαραντέι είχε συνομιλίες τη Πέμπτη στη Τεχεράνη με τον επικεφαλής του Οργανισμού Πυρηνικής Ενέργειας του Ιράν, Γκολαμρεζά Αγκαζαντέχ. Αργότερα ο κ. Ελ Μπαραντέι δήλωσε ότι δεν έχει ακόμη επιβεβαιώσει αν το Ιράν έχει όντως προβεί σε εμπλουτισμό ουρανίου που να μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε πυρηνικά εργοστάσια ηλεκτροπαραγωγής.

    Εδώ στην Ουάσιγκτον, η αμερικανίδα υπουργός εξωτερικών, Κοντολίζα Ράις, δήλωσε ότι οι ΗΠΑ θα εξετάσουν όλες τις επιλογές που έχει στη διάθεση του το Συμβούλιο Ασφάλειας των ΗΕ για την αντιμετώπιση του θέματος του Ιράν. Μια απ' τις επιλογές είναι η άσκηση πίεσης προς το Ιράν μέσω του άρθρου 7 του καταστατικού χάρτη των ΗΕ, που προβλέπει την επιβολή κυρώσεων.

    [03] ΗΕ: Οι ΗΠΑ σταμάτησαν επικριτικό προς το Ισραήλ ανακοινωθέν

    14-04-2006

    Ριγιάντ Μανσούρ

    Οι ΗΠΑ σταμάτησαν ανακοινωθέν στο Συμβούλιο Ασφάλειας των ΗΕ που στόχευε στο να πιέσει το Ισραήλ να τερματίσει στρατιωτικές επιθέσεις εναντίον Παλαιστινιακών στόχων. Ο πρέσβης των ΗΠΑ στα ΗΕ, Τζον Μπόλτον, δήλωσε τη Πέμπτη ότι το ανακοινωθέν που συνέταξαν Αραβικές χώρες ήταν 'δυσανάλογα επικριτικό προς το Ισραήλ', όπως είπε χαρακτηριστικά. Αλλά ο εκπρόσωπος των Παλαιστινίων στα ΗΕ, Ριγιάντ Μανσούρ, κατηγόρησε ένα εκ των 15 μελών του Συμβουλίου Ασφάλειας, όπως είπε χωρίς να κατονομάσει τις ΗΠΑ, για 'περιφρούρηση και προστασία της Ισραηλινής επιθετικότητας σε βάρος των Παλαιστινίων', όπως ανέφερε χαρακτηριστικά.

    Το ανακοινωθέν αποτελούσε απάντηση σε έντονες στρατιωτικές επιχειρήσεις των Ισραηλινών στη Λωρίδα της Γάζας τη τελευταία εβδομάδα, που έχουν κοστίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 18 Παλαιστίνιους, κυρίως μέλη εξτρεμιστικών οργανώσεων. Οι επιχειρήσεις στόχευαν στο τερματισμό επιθέσεων Παλαιστίνιων εξτρεμιστών με ρουκέτες εναντίον Ισραηλινών στόχων.

    [04] Άλλος ένας θάνατος από γρίπη των πτηνών στην Αίγυπτο

    14-04-2006

    Στην Αίγυπτο, άλλη μια γυναίκα πέθανε από γρίπη των πτηνών. Πρόκειται για το 12ο κρούσμα και τον 4ο θάνατο απ' την νόσο στην χώρα αυτή. Ο υπουργός υγείας της Αιγύπτου, Χατέμ Ελ Γκαμπαλί, δήλωσε ότι η 18χρονη γυναίκα πέθανε τη Πέμπτη στο νοσοκομείο στην επαρχία Μενουφίγια στο Δέλτα του Νείλου. Πληροφορίες αναφέρουν ότι προσβλήθηκε από μολυσμένα πουλερικά.

    [05] Ιράκ: Σκοτώθηκε καταζητούμενος τρομοκράτης

    14-04-2006

    Στο Ιράκ, ο αμερικανικός στρατός δήλωσε ότι αμερικανοί και ιρακινοί στρατιώτες σκότωσαν καταζητούμενο τρομοκράτη με διασυνδέσεις με τον Οσάμα Μπιν Λάντεν και άλλα ανώτερα στελέχη της Αλ Κάιντα. Αμερικανικό ανακοινωθέν αναφέρει ότι ο Ραφίντ Ιμπραχίμ Φατάχ σκοτώθηκε στα τέλη του περασμένου μήνα σε έφοδο κοντά στις φυλακές Αμπού Γκρέιμπ της Βαγδάτης. Ο Φατάχ ηγείτο θύλακα ανταρτών στη Μπακούμπα, ενώ ήταν μέλος της Αλ Κάιντα επί χρόνια μετακινούμενος από το Πακιστάν, στο Αφγανιστάν, στο Ιράν και στο Ιράκ. Επίσης είχε διατελέσει επικεφαλής στρατοπέδου εκπαίδευσης τρομοκρατών στο Αφγανιστάν.

    Στο μεταξύ, η ιρακινή αστυνομία δήλωσε ότι έκρηξη παγιδευμένου αυτοκινήτου κόστισε τη ζωή σε τουλάχιστον 13 άτομα και τραυμάτισε πολλά άλλα σε συνοικία Σιιτών της Βαγδάτης.

    [06] Μπους: Ο κ. Ράμσφελντ κάνει πολύ καλά την δουλειά του σε μία 'ιδιαίτερα δύσκολη εποχή'

    14-04-2006

    Ντόναλντ Ράμσφελντ

    Ο Λευκός Οίκος υπεραμύνθηκε του υπουργού Άμυνας Ντόναλντ Ράμσφελντ, εν όψει αυξανόμενων επικρίσεων σε βάρος του από απόστρατους αξιωματικούς που ζητούν την παραίτησή του εξαιτίας των σφαλμάτων που διεπράχθησαν στο Ιράκ. Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Σκότ Μακλέλλαν, δήλωσε την Πέμπτη ότι ο πρόεδρος Μπους πιστεύει πως ο κ. Ράμσφελντ κάνει πολύ καλά την δουλειά του σε μία 'ιδιαίτερα δύσκολη εποχή για την ιστορία του έθνους μας'.

    Πάντως και πέμπτος στρατηγός εν αποστρατεία, ο Τζών Ρίγκς, καταφέρθηκε την Πέμπτη εναντίον της αλαζονείας, όπως είπε, της πολιτικής ηγεσίας του Πενταγώνου. Αλλά και ο απόστρατος στρατηγός, Άνθονυ Ζίννι, συνέχισε τις επικρίσεις του, λέγοντας ότι ο κ. Ράμσφελντ πέταξε στα σκουπίδια 10 χρόνια στρατιωτικού σχεδιασμού στο Ιράκ. Όμως ο απόστρατος υποστράτηγος των πεζοναυτών Μάικ Ντελόνγκ, που υπηρέτησε στο Ιράκ, υπεραμύνθηκε του κ. Ράμσφελντ, λέγοντας ότι είναι πολύ αποτελεσματικός επαγγελματίας.

    Εκπρόσωπος του Πενταγώνου δήλωσε την Πέμπτη ότι ο κ. Ράμσφελντ δεν συζήτησε με τον Λευκό Οίκο την παραίτησή του και ούτε σκοπεύει να το κάνει.

    [07] Κίνδυνος για πλημμύρες στα Βαλκάνια

    14-04-2006

    Το ύψος της κοίτης του ποταμού Δούναβη στα Βαλκάνια έχει φτάσει σε επικίνδυνα επίπεδα, με αποτέλεσμα οι τοπικές αρχές πόλεων κατά μήκος του ποταμού στη Σερβία, τη Ρουμανία και τη Βουλγαρία να αγωνίζονται με αμμόσακους να αποφύγουν πλημμύρες.

    Επίσης οι αρχές σε ορισμένες πόλεις, όπως το Βιντίν στη Βουλγαρία, προετοιμάζονται και για το ενδεχόμενο απομάκρυνσης των κατοίκων απ' τη περιοχή αν το ύψος της κοίτης του Δούναβη συνεχίσει να αυξάνεται. Το πρόβλημα οφείλεται στα χιόνια που λιώνουν στην κεντρική Ευρώπη, καθώς και στις σφοδρές βροχοπτώσεις το τελευταίο καιρό στο Βαλκάνια.

    [08] HΠΑ: Η Λιβύη παραμένει στον κατάλογο χωρών που υποθάλπουν την τρομοκρατία

    14-04-2006

    Σων Μακόρμακ

    Οι ΗΠΑ δηλώνουν ότι δεν είναι έτοιμες να βγάλουν τη Λιβύη από τον κατάλογο των χωρών που υποθάλπουν την τρομοκρατία. Ο εκπρόσωπος του Στέητ Ντηπάρμεντ, Σων Μακόρμακ, δήλωσε ότι η Τρίπολη πρέπει να ανταποκριθεί σε ορισμένες προϋποθέσεις σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, αλλά δεν διευκρίνισε τα θέματα για τα οποία η Λιβύη παραμένει στον εν λόγω κατάλογο.

    Παρόλα αυτά, είπε ο κ. Μακόρμακ, οι σχέσεις Λιβύης και ΗΠΑ έχουν κινηθεί προς θετική κατεύθυνση τα τελευταία χρόνια και πρόσθεσε ότι η Τρίπολη έχει προσπαθήσει να επιλύσει προβλήματα που σχετίζονται με τις διασυνδέσεις της με την τρομοκρατία και να ξεφορτωθεί τα όπλα της μαζικής καταστροφής, συμπεριλαμβανομένων και των πυρηνικών της όπλων.

    [09] Οι πρώτες φωτογραφίες του νότιου πόλου της Αφροδίτης

    14-04-2006

    Ευρωπαίοι επιστήμονες έδωσαν στη δημοσιότητα τις πρώτες φωτογραφίες του νοτίου πόλου του πλανήτη Αφροδίτη, οι οποίες τραβήχτηκαν από το διαστημικό σκάφος Βένους Εξπρές που βρίσκεται σε τροχιά γύρω από τον πλανήτη. Η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Διαστήματος έδωσε τις φωτογραφίες στα μέσα ενημέρωσης την Πέμπτη, δύο μέρες μετά την επιτυχή είσοδο του Βένους Εξπρές σε τροχιά γύρω από την Αφροδίτη.

    Οι φωτογραφίες πάρθηκαν από απόσταση περίπου 200,000 χιλιομέτρων και έδειχναν αχνά κιτρινωπά σύννεφα που έφεραν σκουρότερα σημεία. Με την μελέτη της Αφροδίτης, οι επιστήμονες ελπίζουν να αποκτήσουν γνώσεις που να μπορούν να εφαρμοστούν εδώ στη Γή, όπου το νέφος από το φαινόμενο του θερμοκηπίου συλλέγεται στην ατμόσφαιρα.

    Η Αφροδίτη είναι ο κοντινότερος πλανήτης στη Γή, ενώ οι δύο πλανήτες έχουν περίπου το ίδιο μέγεθος, μάζα, πυκνότητα και βαρύτητα. Όμως η Αφροδίτη περιβάλλεται από νέφη θειικού οξέος και ατμόσφαιρα πυκνή σε διοξείδιο του άνθρακα, ενώ η μέση θερμοκρασία της υπολογίζεται στους 450 βαθμούς Κελσίου.

    [10] Η Ελλάδα επανήλθε στον τουριστικό χάρτη

    Γιώργος Μπίστης

    Ουάσιγκτον

    14-04-2006

    Δείτε την αποκλειστική συνέντευξη της Φάνης Πάλλη-Πετραλιά στη ΦτΑ - Download

    Δείτε την αποκλειστική συνέντευξη της Φάνης Πάλλη

    Φάνη Πάλλη-Πετραλιά

    Η Υπουργός Τουριστικής Ανάπτυξης κ. Φάνη Πάλλη-Πετραλιά πραγματοποίησε την εβδομάδα αυτή τετραήμερη επίσκεψη στη Ουάσιγκτον. Κατά την παραμονή της στην Αμερικανική πρωτεύουσα η κ. Πετραλιά πήρε μέρος στην Παγκόσμια Τουριστική Διάσκεψη Κορυφής και μίλησε σε ένα από τα τέσσαρα πανεπιστήμια της πόλης με θέμα 'Προκλήσεις και ευκαιρίες για τον Τουρισμό στην Μεταολυμπιακή Ελλάδα'. Επίσης παραβρέθηκε στην εναρκτήρια παράσταση των 'Περσών' στο Σεξπηρικό Θέατρο της Ουάσιγκτον, που ανέβηκε με χρηματοδότηση του Ιδρύματος Ωνάση και θα παίζεται κάθε βράδυ για δυο περίπου μήνες.

    Λίγο πριν αναχωρήσει για το ταξίδι της επιστροφής στην Αθήνα, η κυρία Πετραλιά παραχώρησε ραδιοτηλεοπτική συνέντευξη στην Ελληνική Υπηρεσία της Φωνής της Αμερικής και τους σταθμούς που συνεργάζονται μαζί της στην Ελλάδα την Κύπρο και την ομογένεια στην Αυστραλία και τον Καναδά. Ακολουθεί το κείμενο της συνέντευξης, όπως μεταδόθηκε δορυφορικά από τη Ουάσιγκτον την Τετάρτη το απόγευμα, όταν ακόμη η κ. Πετραλιά βρίσκονταν στο έδαφος των ΗΠΑ.

    ΚΕΙΜΕΝΟ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗΣ:

    Γ. Μπίστης: Κυρία υπουργέ, από ότι μαθαίνουμε ολοκληρώσατε ένα πολύ πετυχημένο, ταξίδι στις ΗΠΑ. Μιλήστε μας για του στόχους του και για τα αποτελέσματά του.

    Φ. Πάλλη-Πετραλιά: Στην Ουάσιγκτον ήρθα ως Υπουργός Τουριστικής Ανάπτυξης, ένα υπουργείο στο οποίο βρίσκομαι μόνο δύο μήνες, αφού προηγουμένως ήμουνα Υπουργός Πολιτισμού και αρμοδία για τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Το ταξίδι μου αυτό ήταν πολύ εποικοδομητικό. Ήρθα για να συμμετάσχω στις εργασίες της Παγκόσμιας Συνδιάσκεψης για τον Τουρισμό και για τα Ταξίδια. Μία συνδιάσκεψη που είχε εκπροσώπους απ' όλα τα μέρη του κόσμου και στην οποία είχα την ευκαιρία να μιλήσω και να εκφράσω τις ελληνικές απόψεις. Ήταν εποικοδομητικό το ταξίδι και γιατί συναντήθηκα επίσης με τους αξιωματούχους της Αμερικανικής κυβέρνησης που ασχολούνται με τον τουρισμό, όπως επίσης και με tour operators, ταξιδιωτικά γραφεία και ανθρώπους του τουρισμού. Είχα λοιπόν επιπλέον την ευκαιρία να διαπιστώσω ότι η Ελλάδα είναι ένας πολύ δημοφιλής προορισμός, ότι, όπως μου είπαν, έχουμε το καλύτερο προϊόν, που είναι η Ελλάδα. Η καλύτερη διαφήμιση που μπορούμε να κάνουμε είναι η ίδια η χώρα μας. Βεβαίως ήρθα ακόμα να δω τις τεράστιες δυνατότητα που υπάρχουν για να φέρουμε περισσότερους αμερικανούς επισκέπτες, τουρίστες, στη χώρα μας. Θα έλεγα ότι είναι ώριμο να αυξήσουμε αυτό τον αριθμό.

    Γ. Μπίστης: Κυρία Υπουργέ, από τις επαφές όλες αυτές που είχατε, διαπιστώσατε να υπάρχει κάποια πιο θετική αλλαγή στην αντιμετώπιση της Ελλάδας ύστερα από τη επιτυχή διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 στην Αθήνα;

    Φ. Πάλλη-Πετραλιά: Ναι, απολύτως και σίγουρα. Θα έλεγα ότι η επιτυχία των Ολυμπιακών Αγώνων επανατοποθέτησε την Ελλάδα στο διεθνή χάρτη του τουρισμού. Παντού όπου και εάν βρέθηκα η πρώτη κουβέντα όλων ήταν για τους μοναδικούς και ονειρεμένους Ολυμπιακούς Αγώνες. Η Ελλάδα πέτυχε και σήμερα είναι η ώρα που η Ελλάδα κεφαλαιοποιεί τη μεγάλη επιτυχία των Ολυμπιακών Αγώνων. Οι Ολυμπιακοί Αγώνες άφησαν μία μεγάλη κληρονομιά, μία υλική κληρονομιά, όλες τις υποδομές, δρόμους, αεροδρόμια, τρένα, τραμ. Και από την άλλη (έφεραν) μια περηφάνια ότι τα καταφέραμε, μία εθνική αυτοεκτίμηση, θα έλεγα, και μία νέα εθνική συνείδηση για αυτή μας τη επιτυχία. Πάνω από όλα ανύψωσαν την εικόνα της χώρας μας, την εικόνα της χώρας που τιμάει την ιστορία της, τον πολιτισμό της και το παρελθόν της. Μία σύγχρονη Ελλάδα βγαίνει μπροστά στο μέλλον, στον εικοστό πρώτο αιώνα. Όλα αυτά μας δώσανε τη δυνατότητα να επανατοποθετήσουμε την Ελλάδα, αλλά και να αποκτήσουμε ένα νέο όνομα στο διεθνές κοινό.

    [11] 'Η δύναμη του εικαστικού λόγου: Ελληνίδες Καλλιτέχνιδες'

    Ζωή Λεουδάκη

    Oύάσιγκτον

    14-04-2006

    Ακούστε τη συνέντευξη της Ζωής Κοσμίδου για το νέο της βιβλίο

    Η ελληνική τέχνη και ειδικότερα οι ελληνίδες εικαστικοί δημιουργοί αποτέλεσαν σημείο αναφοράς σε εκδήλωση της Ελληνικής Πρεσβείας στο Εθνικό Μουσείου Τέχνης των Γυναικών, εδώ στη Ουάσιγκτον, για την παρουσίαση του βιβλίου της Ζωής Κοσμίδου 'Η δύναμη του εικαστικού λόγου: Ελληνίδες Καλλιτέχνιδες'.

    Οι ελληνίδες εικαστικοί δημιουργοί απασχολούν τουλάχιστον επί 10 χρόνια την Κοσμίδου. Τα αποτελέσματα αυτής της έρευνας μπορεί ο αναγνώστης να τα δει στο βιβλίο που αποτελεί μία περιεκτική περιήγηση στο ελληνικό εικαστικό στερέωμα. Είναι επίσης η μόνη απόπειρα τα τελευταία χρόνια καταγραφής του έργου των ελληνίδων καλλιτεχνών εντός και εκτός των συνόρων. 'Η ιδέα', λέει η Κοσμίδου, 'ξεκίνησε από το τέλος της έκθεσης τριών γενεών ελληνίδων καλλιτεχνών που δείξαμε στο Μουσείο Γυναικών το 1989, όταν το μουσείο μου ζήτησε να συλλέξω υπάρχοντα έντυπα, καταλόγους βιβλία για τη βιβλιοθήκη του μουσείου. Το μουσείο ήταν καινούργιο, μόλις είχε ξεκινήσει και η πρώτη έκθεση που είχε αφιερώσει σε ξένη χώρα ήταν για τη Ελλάδα'.

    Το βιβλίο περιλαμβάνει 60 εικαστικούς δημιουργούς από τη Ελλάδα και τη διασπορά ενώ συνολικά γίνονται αναφορές σε 160 καλλιτέχνιδες. Η υποδιευθύντρια του Εθνικού Μουσείου Τέχνης των Γυναικών, Σούζαν Φίσερ-Στέρλινγκ, αναφερόμενη στο βιβλίο είπε ότι εστιάζεται στο πλούτο της ελληνικής κουλτούρας και ανοίγει ένα διάλογο με το διεθνή εικαστικό γίγνεσθαι.

    Από αυτή όμως την πολυετή εμπειρία τι είναι εκείνο που της έχει αποκομίσει η Ζωή Κοσμίδου; Την προσωπική επαφή μου λέει ανεπιφύλακτα. 'Για μένα ήταν το πιο ενδιαφέρον μέρος όλης αυτής της έρευνας διότι μπόρεσα να γνωρίσω τις καλλιτέχνιδες καλύτερα, να συζητήσω μαζί τους και να αποκομίσω καινούργιες εμπειρίες αλλά και φιλίες'.

    Η Ζωή Κοσμίδου είναι η πολιτιστική σύμβουλος της Ελληνικής Πρεσβείας στην Ουάσιγκτον και οι εμπειρίες αυτές έχουν μετουσιωθεί σε εκθέσεις. Μία ιδέα που τη απασχολεί και που έχει στηρίξει εκθέσεις και για την οποία έχει κατασκευάσει και τη δική της λέξη είναι η Πηνελόπεια. 'Η Πηνελόπεια είναι το ταξίδι της γυναίκας στο χρόνο και στο χώρο. Και ταυτίζομαι πάρα πολύ με αυτό. Άλλωστε και η έρευνα που έκανα ήταν ένα ταξίδι για μένα και θεωρώ ότι δεν μπορώ να ταυτιστώ περισσότερο με την Οδύσσεια, που ήταν το ταξίδι του Οδυσσέα, του άντρα, παρά με την Πηνελόπη και το ταξίδι που κάνει ακόμη στο χώρο και στο χρόνο'.

    Η Πηνελόπεια εκτίθεται στο Ελληνικό Μουσείου στο Σικάγο, μέχρι τον Ιούνιο 2006. Τέλος την ρωτώ αν στον ορίζοντα βλέπει την Ιθάκη. 'Αυτό αναρωτιέμαι και εγώ αν θα γίνει ποτέ, αν θα το προλάβω να γίνει', μου απαντά γελώντας.

    Το βιβλίο της Ζωής Κοσμίδου The Power of Visual Logos:Greek Women Artists κυκλοφορεί στα αγγλικά και μπορεί κανείς να το αγοράσει στα βιβλιοπωλεία Ελευθερουδάκη, Παπασωτηρίου και από τις εκδόσεις Μίλητος.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Saturday, 15 April 2006 - 1:18:46 UTC