Visit our archive of News, Documents, Maps & Position Papers on the Imia Issue (1996) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 06-04-13

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Το Ιράν πρέπει να λάβει στα σοβαρά το αίτημα της διεθνούς κοινότητας
  • [02] Ιράκ: Συνεδρίαση κοινοβουλίου για το θέμα του νέου πρωθυπουργού
  • [03] Ιταλία:Μαζικές παρατυπίες καταγγέλλει ο Μπερλουσκόνι
  • [04] Λωρίδα της Γάζας: Iσραηλινή επιδρομή με 2 νεκρούς
  • [05] Γκιούλ: Θα παραμείνει η Τουρκία σε πορεία δημοκρατικών μεταρρυθμίσεων
  • [06] Ευρωβαρόμετρο: 81% των Ελλήνων πιστεύουν ότι έχουν ωφεληθεί από τη Ε.Ε.
  • [07] Πετρέλαιο: Σε επίπεδα ρεκόρ οι τιμές

  • [01] Το Ιράν πρέπει να λάβει στα σοβαρά το αίτημα της διεθνούς κοινότητας

    13-04-2006

    Μοχάμαντ ελ Μπαραντέι

    Ο επικεφαλής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας, Μοχάμαντ ελ Μπαραντέι, δήλωσε ότι είναι καιρός το Ιράν να λάβει στα σοβαρά το αίτημα της διεθνούς κοινότητας και να τερματίσει το πρόγραμμα του εμπλουτισμού ουρανίου. Ο κύριος ελ Μπαραντέι έκανε τις δηλώσεις αυτές στην Τεχεράνη καθώς ετοιμάζεται για τις σημερινές του συναντήσεις με θέμα το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν. Η Τεχεράνη ανακοίνωσε τη Τρίτη ότι εμπλούτισε ουράνιο για πυρηνική χρήση. Ο κύριος ελ Μπαραντέι δήλωσε ότι ήρθε η στιγμή για την εύρεση πολιτικής λύσης μέσω διαπραγματεύσεων και εξέφρασε την ελπίδα ότι το Ιράν θα σταματήσει το πρόγραμμα εμπλουτισμού ουρανίου μέχρις ότου διευθετηθούν όλες 'οι εκκρεμότητες', όπως είπε χαρακτηριστικά.

    Η υπουργός εξωτερικών των ΗΠΑ Κοντολίζα Ράις δήλωσε ότι τα ΗΕ πρέπει να πάρουν 'αποφασιστικά μέτρα' για το Ιράν. Η κυρία Ράις δήλωσε την Τετάρτη ότι η Τεχεράνη δεν υπολογίζει τη διεθνή κοινότητα και ότι το Συμβούλιο Ασφάλειας των ΗΕ χρειάζεται να αναλάβει αποφασιστική δράση για να διαφυλάξει την αξιοπιστία του. Η αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών είπε επίσης ότι η Ουάσιγκτον ακολουθεί σταθερή διπλωματική πορεία.

    Το Συμβούλιο Ασφάλειας των Ηνωμένων Εθνών δεν πρόκειται να αναλάβει καμία πρωτοβουλία μέχρι να ενημερωθεί από τον κύριο ελ Μπαραντέι στις 28 Απριλίου, που λήγει και η προθεσμία για τον τερματισμό όλων των πυρηνικών δραστηριοτήτων του Ιράν.

    [02] Ιράκ: Συνεδρίαση κοινοβουλίου για το θέμα του νέου πρωθυπουργού

    13-04-2006

    Στο Ιράκ, έκρηξη παγιδευμένου αυτοκινήτου έξω από Σιιτικό τέμενος κοντά στην πόλη Μπακούμπα την Τετάρτη, κόστισε τη ζωή σε τουλάχιστον 26 άτομα και τραυμάτισε 70. Οι αρχές είπαν ότι η βόμβα εξερράγη σε αγορά που ήταν κοντά στο τέμενος της πόλης Χοουαϊντέρ. Νωρίτερα, σειρά εκρήξεων σε διάφορα σημεία του Ιράκ κόστισαν τη ζωή σε τρεις Αμερικανούς στρατιώτες και 4 ιρακινούς.

    Στο μεταξύ, ο πρόεδρος του ιρακινού κοινοβουλίου, Αντνάν Πατσατσί, δήλωσε ότι το σώμα θα συνεδριάσει για πρώτη φορά μετά από διακοπή ενός μηνός την ερχόμενη Δευτέρα, σε μία προσπάθεια άρσης του αδιεξόδου για το θέμα του νέου πρωθυπουργού της χώρας. Κούρδοι και Σουνίτες ηγέτες έχουν ήδη απορρίψει τον Σιίτη υποψήφιο και νύν πρωθυπουργό, Ιμπραχήμ αλ Τζααφάρι, λέγοντας ότι δεν έκανε αρκετά για να αποτρέψει τις εμφύλιες βιαιότητες.

    Την Τετάρτη επίσης, η σύνοδος των υπουργών Εξωτερικών των Αραβικών χωρών στο Κάιρο, εξέδωσε ανακοινωθέν υποστήριξης προς το Ιράκ, παρόλο που η κυβέρνηση της Βαγδάτης μποϋκοτάρισε την διάσκεψη. Το Ιράκ απείχε διαμαρτυρόμενο για τις δηλώσεις του Αιγύπτιου προέδρου Χόσνι Μουμπάρακ που είπε ότι οι Ιρακινοί Σιίτες είναι πιο πιστοί στην Τεχεράνη, από ότι είναι στη Βαγδάτη.

    [03] Ιταλία:Μαζικές παρατυπίες καταγγέλλει ο Μπερλουσκόνι

    13-04-2006

    Ρομάνο Πρόντι

    Ο ιταλός πρωθυπουργός, Σίλβιο Μπερλουσκόνι, κατήγγειλε μαζικές παρατυπίες στις βουλευτικές εκλογές αυτής της εβδομάδας και αμφισβήτησε πλήρως τη νίκη του κεντροαριστερού αντιπάλου του, Ρομάνο Πρόντι. Ο κ. Μπερλουσκόνι αρνήθηκε να παραδεχθεί την ήττα του και επέμεινε ότι θα πρέπει να ξαναμετρηθούν ορισμένες ψήφοι. Τα επίσημα εκλογικά αποτελέσματα δείχνουν ότι η παράταξη του κ. Πρόντι κέρδισε στις εκλογές με ελάχιστη διαφορά ψήφων. Ο νικητής των εκλογών δήλωσε ότι δεν φοβάται ότι θα ανατραπεί η εκλογική του νίκη αν ξαναγίνει καταμέτρηση των ψήφων και πρόσθεσε ότι δεν καταλαβαίνει γιατί διαμαρτύρεται ο κ. Μπερλουσκόνι.

    Νωρίτερα είχε δηλώσει στον ραδιοφωνικό σταθμό Γιούροπ Ένα, ότι πιθανότατα θα επιλεγεί νέος πρόεδρος της χώρας πριν δοθεί στην παράταξή του εντολή σχηματισμού κυβέρνησης και πρόσθεσε ότι θα αρχίσουν σύντομα διαβουλεύσεις στη Βουλή για την αντικατάσταση του Ιταλού προέδρου, Κάρλο Ατσέλιο Τσιάμπι, του οποίου η θητεία λήγει τον ερχόμενο μήνα.

    [04] Λωρίδα της Γάζας: Iσραηλινή επιδρομή με 2 νεκρούς

    13-04-2006

    Παλαιστίνιοι ιατρικοί παράγοντες δήλωσαν ότι από ισραηλινή αεροπορική επίθεση σκοτώθηκαν δύο ένοπλοι Παλαιστίνιοι κοντά στα σύνορα του Ισραήλ με τη Λωρίδα της Γάζας. Το Παλαιστινιακό ραδιόφωνο μετέδωσε ότι τα δύο θύματα πλησίαζαν μαζί με ομάδα άλλων Παλαιστινίων διαχωριστικό τείχος στη Χάν Γιουνίς, όταν ισραηλινά μαχητικά άνοιξαν πύρ νωρίς το απόγευμα της Τετάρτης. Το Ισραήλ είπε ότι οι άνδρες ήταν οπλισμένοι.

    Το Ισραήλ έχει αυξήσει τέτοιες επιθέσεις και αεροπορικές επιδρομές την περασμένη εβδομάδα στη Γάζα, σε μία προσπάθεια να μειωθούν οι επιθέσεις με ρουκέτες των εξτρεμιστών Παλαιστινίων στο νότιο Ισραήλ. Την Δευτέρα, σκοτώθηκε ένα οκτάχρονο κορίτσι ενώ 13 άλλα άτομα τραυματίστηκαν στη βόρεια Γάζα, όταν ισραηλινές δυνάμεις πυροβολικού άρχισαν να βάλουν εναντίον μίας κατοικίας.

    [05] Γκιούλ: Θα παραμείνει η Τουρκία σε πορεία δημοκρατικών μεταρρυθμίσεων

    13-04-2006

    Αμπντουλάχ Γκιούλ

    Ο Υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Αμπντουλάχ Γκιούλ, δήλωσε ότι η χώρα του θα παραμείνει σε πορεία δημοκρατικών μεταρρυθμίσεων στα πλαίσια των προσπαθειών της για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Ο κύριος Γκιούλ επισήμανε ότι οι επικριτές της Τουρκίας κάνουν λάθος όταν λένε ότι οι μεταρρυθμίσεις έχουν επιβραδυνθεί μετά την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων. Ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών πρόσθεσε ότι σύντομα θα εγκριθούν νέα μέτρα που θα διασφαλίσουν μεγαλύτερο πολιτικό έλεγχο των στρατιωτικών δαπανών, καθώς και μέτρα κατά της διαφθοράς και προώθησης των δικαιωμάτων μειονοτήτων. Ο κύριος Γκιούλ δήλωσε επίσης ότι δεν προβλέπεται αυτή τη στιγμή να αλλάξει η νομοθεσία που καθιστά έγκλημα την άσκηση κριτικής σε κρατικά όργανα. Οι Τουρκικές αρχές έχουν χρησιμοποιήσει το νόμο αυτό κατά των δημοσιογράφων, των συγγραφέων και των αντιφρονούντων. Ο κ. Γκιούλ είπε ότι θα υπάρξουν λιγότερες διώξεις αυτού του είδους αλλά πρόσθεσε ότι προτού αλλάξει ο νόμος πρέπει να αλλάξει η νοοτροπία στη Τουρκία.

    [06] Ευρωβαρόμετρο: 81% των Ελλήνων πιστεύουν ότι έχουν ωφεληθεί από τη Ε.Ε.

    Μαίρη Παραπονιάρη

    Λουξεμβούργο

    13-04-2006

    Η αύξηση των τιμών , που προκάλεσε και προκαλεί την αύξηση του κόστους ζωής στην Ελλάδα οφείλεται στην υιοθέτηση του Ευρώ πιστεύει το 88% των ελλήνων σύμφωνα με το τελευταίο Ευρωβαρόμετρο που δόθηκε στην δημοσιότητα στις Βρυξέλλες και αναφέρεται σε μετρήσεις που έγιναν από 28 Φεβρουαρίου έως 13 Μαρτίου του 2006.

    Παρ όλο όμως ότι οι έλληνες θεωρούν σαν μειονέκτημα για την ζωή τους τις συνέπειες του ευρωπαϊκού κοινού νομίσματος ,από την άλλη πλευρά σε ποσοστό πολύ υψηλό 81% θεωρούν ότι η Ελλάδα έχει ωφεληθεί πολύ από την συμμετοχή της στην Ευρωπαϊκή Ένωση και σε συγκεκριμένους και σημαντικούς τομείς. Απαντώντας σε ειδικές ερωτήσεις θεωρούν ότι οφείλονται στην Ευρωπαϊκή Κοινότητα τα πλεονεκτήματα που αποκτήσανε , με τον εκσυγχρονισμό των μέσων μαζικής μεταφοράς (86%) , με το καλύτερο σύστημα υγείας σε ποσοστό 84%, την προστασία του περιβάλλοντος σε ποσοστό 84% , και του καταναλωτή 78%. Ακόμη το 78% των ελλήνων εκτιμά ότι οφείλεται στην Ευρωπαϊκή Ένωση η βελτίωση του εκπαιδευτικού συστήματος, το 75% η καταπολέμηση της τρομοκρατίας το 74%, η προστασία των εργαζομένων το 73% η καταπολέμηση της εγκληματικότητας και το 69 % η αντιμετώπιση της ανεργίας. Εκτός όμως από τα θετικά συμπεράσματα του Ευρωβαρόμετρου , έγινε γνωστή μια άλλη ευχάριστη είδηση στις Βρυξέλλες.

    Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε ότι ο προϋπολογισμός του 2005 παρουσίασε πλεόνασμα 2 δις.41 εκατομμύρια ευρώ το οποίο θα επιστραφεί στα κράτη μέλη αναλόγως των εισφορών τους στους ιδίους πόρους. Έτσι στην Ελλάδα πρόκειται να επιστραφούν 41 εκατομμύρια ευρώ και 3 εκατομμύρια στην Κύπρο.

    [07] Πετρέλαιο: Σε επίπεδα ρεκόρ οι τιμές

    13-04-2006

    Σε επίπεδα ρεκόρ πλησιάζουν οι τιμές του πετρελαίου μετά την ανακοίνωση για μείωση των αμερικανικών αποθεμάτων βενζίνης. Πάντως αυξήθηκαν τα αποθέματα αργού πετρελαίου. Οι τιμές του μαύρου χρυσού κινήθηκαν γύρω στα 68 δολάρια το βαρέλι την Τετάρτη το βράδυ, λίγο χαμηλότερα από τα 69 δολάρια το βαρέλι που είχαν φτάσει το πρωί.

    Η Διεθνής Υπηρεσία Ενέργειας προβλέπει ότι ενώ θα αυξηθεί η παγκόσμια ζήτηση για πετρέλαιο μέσα στους ερχόμενους μήνες, καθώς συνεχίζει να αναπτύσσεται η οικονομία της Κίνας και να αυξάνεται η κατανάλωση καυσίμων στην Αμερική λόγω του καλοκαιριού, ο ρυθμός ανάπτυξης μπορεί να επιβραδυνθεί λόγω των υψηλών τιμών.

    Επίσης εμπειρογνώμονες δηλώνουν ότι η διαμάχη του Ιράν με τη διεθνή κοινότητα μπορεί να διαταράξει την παραγωγή πετρελαίου της Τεχεράνης, και να εξοβελίσει τις τιμές πάνω από 70 δολάρια το βαρέλι.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Friday, 14 April 2006 - 1:18:38 UTC