Browse through our Interesting Nodes of Greek Associations & Organizations Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 06-03-13

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Πρωτοβουλία για ν' ανοίξει το λιμάνι της Αμμοχώστου
  • [02] Διάγγελμα Μπους για το Ιράκ
  • [03] Το Ιράν δεν θα χρησιμοποιήσει το πετρέλαιο στις διαπραγματεύσεις του με τη δύση
  • [04] Εντείνονται τα επεισόδια βίας στο Ιράκ, 62 νεκροί και 250 τραυματίες
  • [05] Μομφή κατά του Προέδρου Μπους
  • [06] Ράις: Πιθανότητα αύξησης ανθρωπιστικής βοήθειας προς τους Παλαιστίνιους
  • [07] Διερευνούνται ακόμα τα αίτια θανάτου του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς
  • [08] Απώλειες και απαγωγές στο Αφγανιστάν

  • [01] Πρωτοβουλία για ν' ανοίξει το λιμάνι της Αμμοχώστου

    Μαίρη Παραπονιάρη

    Λευκωσία

    13-03-2006

    Η έγκριση από την Ευρωπαϊκή Ένωση του κανονισμού για την χρηματοδότηση των Τουρκοκυπρίων με 139.000 ευρώ και η δρομολόγηση του κανονισμού για το απ ευθείας εμπόριο με τα κατεχόμενα καθώς και το ανακοινωθέν της συνάντησης του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Τάσσου Παπαδόπουλου και του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ κ. Κόφφι Αννάν, έφεραν στο επίκεντρο την πόλη της Αμμοχώστου που είναι και το μεγαλύτερο εμπορικό λιμάνι του νησιού.

    Πιο συγκεκριμένα την Τετάρτη που συζητείται στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο η έκθεση της Κομισιόν για την διεύρυνση, υποβλήθηκε τροπολογία από την σοσιαλιστική ομάδα και με πρωτοβουλία του έλληνα ευρωβουλευτή κ. Μπεγλίτη, που αναφέρει ότι, το λιμάνι της Αμμοχώστου θα ανοίξει για το εμπόριο με την τουρκοκυπριακή κοινότητα, υπό την αίρεση της παράλληλης απόδοσης της περιφραγμένης πόλης στους νομίμους κατοίκους της, αλλά καθώς και για την επιβολή μορατόριουμ ως προς την εκμετάλλευση των προσφυγικών περιουσιών.

    Η προσπάθεια που καταβάλλεται εδώ και πολλά χρόνια από την εκλεγμένη δημοτική αρχή της πόλης της Αμμοχώστου, που δεν έπαψε να υφίσταται , είναι η πρώτη φορά που φαίνεται να αποδίδει καρπούς. Ο Δήμαρχος της Αμμοχώστου πολιτικός μηχανικός κ. Σκορδής στην Λευκωσία, θεωρεί ότι η πρόταση που έγινε είναι σημαντικό βήμα και ότι το άνοιγμα της πόλης και του λιμανιού με την συνύπαρξη των δύο κοινοτήτων θα μπορούσε να γίνει κι ένα πιλοτικό παράδειγμα για το πώς μπορούν να διευθετηθούν πολλά θέματα με προβολή τους και στις προτάσεις για την οριστική επίλυση του προβλήματος.

    Αν και η καταστροφή που έχει υποστεί η περιφραγμένη περιοχή που αποτελεί το 12% της πόλης που κατοικούσαν 15.000 περίπου άνθρωποι και διακινούνταν καθημερινά 30.000, είναι πολύ μεγάλη, με την οικονομική βοήθεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης της Διεθνούς Κοινότητας και της Κυπριακής Δημοκρατίας, όπως μας είπε ο κ. Σκορδής, πιστεύουν ότι θα καταφέρουν να την ξαναζωντανέψουν. Υπάρχει ένα έτοιμο σχέδιο δράσης για την επόμενη μέρα αλλά 'αυτή η πόλη θα διορθωθεί με τον κόπο και τον ιδρώτα των ανθρώπων της', τονίζει ο κύριος Σκορδής. 'Αυτό το γνωρίζουμε και είμαστε έτοιμοι να δουλέψουμε γι αυτό το πράγμα όσο κι αν είναι πικρό για κάποιον να στήνει για τρίτη φορά το σπίτι του'.

    [02] Διάγγελμα Μπους για το Ιράκ

    13-03-2006

    Διάγγελμα προς το έθνος για τον πόλεμο στο Ιράκ θα εκφωνήσει σήμερα ο Πρόεδρος Μπους, καθώς η αμερικανική κυβέρνηση ξεκινά προσπάθεια να πείσει τον αμερικανικό λαό ότι ακολουθεί στρατηγική επιτυχίας στο Ιράκ. Ο κύριος Μπους θα μιλήσει από την Ουάσιγκτον και αναμένεται να δώσει σειρά ομιλιών επ' ευκαιρία της συμπλήρωσης τριών χρόνων από την εισβολή στο Ιράκ.

    Ο αντιπρόεδρος Ντικ Τσέυνη, ο υπουργός Άμυνας Ντόναλντ Ράμσφελντ και η υπουργός Εξωτερικών Κοντολίζα Ράις, θα τονίσουν επίσης την στρατηγική της κυβέρνησης στον πολιτικό, οικονομικό χώρο και σε θέματα ασφάλειας.

    Σφυγμομέτρηση της κοινής γνώμης δείχνει ότι 4 στους πέντε αμερικανούς και 70% του ρεπουμπλικανικού κόμματος πιστεύουν πως το Ιράκ θα βυθισθεί σε εμφύλιο πόλεμο, όμως ο πρόεδρος Μπους δήλωσε το Σάββατο ότι διατηρεί αισιοδοξία ότι η κατάσταση στο Ιράκ δεν θα εξελιχθεί σε εμφύλια αντιπαράθεση.

    [03] Το Ιράν δεν θα χρησιμοποιήσει το πετρέλαιο στις διαπραγματεύσεις του με τη δύση

    13-03-2006

    Μανουσέρ Μοτάκι

    Το Ιράν δήλωσε ότι θα παραμείνει αξιόπιστος προμηθευτής πετρελαίου στην Ασία και ότι δεν σκοπεύει να χρησιμοποιήσει τις εξαγωγές πετρελαίου σαν διαπραγματευτικό όργανο στην αντιπαράθεση του με την Δύση. Ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν, Μανουσέρ Μοτάκι, προέβη στα εν λόγω σχόλια τη Κυριακή σε διάσκεψη για θέματα ενέργειας στην Τεχεράνη. Επίσης τόνισε την σπουδαιότητα της περιφερειακής συνεργασίας σε θέματα ενέργειας, γεγονός που αποτελεί ύψιστη προτεραιότητα του Ιράν.

    Στο μεταξύ, το υπουργείο εξωτερικών της Τεχεράνης δήλωσε ότι το Ιράν δεν εξετάζει πλέον Ρωσική πρόταση για εμπλουτισμό Ιρανικού ουρανίου σε Ρωσικό έδαφος. Ρώσος αξιωματούχος και μέλος του Ρωσικού κοινοβουλίου προειδοποίησε τη Τεχεράνη ότι με την απόφαση της αυτή θα βρεθεί σε μειονεκτική θέση όταν το ζήτημα παραπεμφθεί στο Συμβούλιο Ασφάλειας των Ηνωμένων Εθνών.

    Το πρακτορείο ειδήσεων Ιντερφάξ φέρει τον βουλευτή, Κωνσταντίν Κοσάτσεφ να δηλώνει ότι η απόφαση του Ιράν να απορρίψει το Ρωσικό σχέδιο καταστρέφει και 'την τελευταία πραγματική ευκαιρία για την εξεύρεση συμβιβαστικής λύσης'.

    [04] Εντείνονται τα επεισόδια βίας στο Ιράκ, 62 νεκροί και 250 τραυματίες

    13-03-2006

    Ιρακινοί στρατιώτες στη Βαγδάτη

    Τουλάχιστον 62 άτομα σκοτώθηκαν και σχεδόν 250 τραυματίστηκαν την Κυριακή στη Βαγδάτη. Αυτές ήταν και οι μεγαλύτερες απώλειες των τελευταίων εβδομάδων. Στις θανατηφόρες επιθέσεις της Κυριακής η αστυνομία δήλωσε ότι 46 άτομα σκοτώθηκαν και πάνω από 200 τραυματίστηκαν όταν 6 παγιδευμένα αυτοκίνητα εξερράγησαν σχεδόν ταυτόχρονα σε αγορές γεμάτες κόσμο λίγο μετά τη δύση του ηλίου, στη συνοικία Σιιτών της Βαγδάτης, Σαντρ Σίτυ. Σουνίτες αντάρτες προσπαθούν να αναζωπυρώσουν επεισόδια βίας με το να στοχεύουν επανειλημμένα σιίτες, ενώ οι σιίτες προβαίνουν σε αντίποινα.

    Σε άλλες εξελίξεις, συνεχίζεται και πάλι σήμερα η δίκη του Σαντάμ Χουσεΐν. Ο πρώην ηγέτης του Ιράκ και 7 πρώην μέλη του κόμματος Μπαάθ εκδικάζονται για το θάνατο 148 Σιιτών το 1982 στην Ντουτζαΐλ, ένα χωριό στα βόρεια της Ιρακινής πρωτεύουσας. Την Κυριακή, 3 κατηγορούμενοι στη υπόθεση κατέθεσαν ότι δεν είχαν καμία ανάμειξη στις δολοφονίες στη Ντουτζαΐλ.

    Αυτή είναι και η πρώτη φορά που στη δίκη, που ξεκίνησε τον Οκτώβριο, ζητήθηκε από του ίδιους τους κατηγορούμενους να καταθέσουν για την υπόθεση. Αν καταδικαστούν μπορεί να τους επιβληθεί η ποινή του θανάτου δια απαγχονισμού.

    [05] Μομφή κατά του Προέδρου Μπους

    13-03-2006

    Ρας Φάινγκολντ

    Ο Δημοκρατικός Γερουσιαστής, Ρας Φάινγκολντ, δήλωσε ότι θα υποβάλει σήμερα μέτρο στη αμερικανική Γερουσία που θα αποτελεί επίσημη μομφή σε βάρος του Προέδρου Μπους για τις παρακολουθήσεις αμερικανών πολιτών. Σε δηλώσεις του στο τηλεοπτικό δίκτυο ABC ο Γερουσιαστής Φάινγκολντ σημείωσε ότι η εξουσιοδότηση του αμερικανού Προέδρου για την παρακολούθηση τηλεφωνικών συνδιαλέξεων αμερικανών πολιτικών με άτομα στο εξωτερικό, μπορεί να θεωρηθεί 'εγκληματική δραστηριότητα'.

    Ο κύριος Φάινγκολντ κατηγόρησε τον πρόεδρο Μπους ότι εσκεμμένα παραβίασε την αμερικανική νομοθεσία με το να εξουσιοδοτήσει την Εθνική Υπηρεσία Ασφάλειας να παρακολουθεί συνομιλίες χωρίς την προηγούμενη χορήγηση ανάλογου εντάλματος.

    Μιλώντας στο ίδιο πρόγραμμα ο ηγέτης της πλειοψηφίας στη Γερουσία, Μπιλ Φριστ, επέκρινε τον κ. Φάινγκολντ λέγοντας ότι μία τέτοια κίνηση θα στείλει λάθος μήνυμα στους εχθρούς της Αμερικής στον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας.

    [06] Ράις: Πιθανότητα αύξησης ανθρωπιστικής βοήθειας προς τους Παλαιστίνιους

    13-03-2006

    Κοντολίζα Ράις

    Η αμερικανίδα υπουργός εξωτερικών, Κοντολίζα Ράις, δήλωσε ότι οι ΗΠΑ εξετάζουν την πιθανότητα αύξησης της ανθρωπιστικής βοήθειας προς τον Παλαιστινιακό λαό, για να αντισταθμίσουν την αναμενόμενη διακοπή της αμερικανικής βοήθειας προς την Παλαιστινιακή κυβέρνηση.

    Σε δηλώσεις της προς δημοσιογράφους την Κυριακή, ενώ βρισκόταν καθ' οδόν προς την Ινδονησία, η κ. Ράις επεσήμανε ότι θα χρησιμοποιήσει την επίσκεψη της στη Τζακάρτα για να ζητήσει απ' την Ινδονησιακή κυβέρνηση να πείσει την Παλαιστινιακή εξτρεμιστική οργάνωση Χαμάς να αποκηρύξει τη βία και να αναγνωρίσει το Ισραήλ.

    [07] Διερευνούνται ακόμα τα αίτια θανάτου του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς

    13-03-2006

    Το Διεθνές Δικαστήριο Εγκλημάτων Πόλεμου στη Χάγη αναφέρει ότι η προκαταρκτική έκθεση απ' την νεκροψία του πρώην προέδρου της Γιουγκοσλαβίας Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, δείχνει ότι πέθανε από καρδιακή προσβολή, αλλά ότι είναι πολύ νωρίς να αποκλειστεί η πιθανότητα δηλητηρίασης. Εκπρόσωπος του δικαστηρίου είπε ότι υπέφερε από 2 καρδιακά νοσήματα, αλλά γιατροί πρέπει τώρα να κάνουν τοξικολογικές εξετάσεις.

    Ο δικηγόρος του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς δήλωσε ότι σε επιστολή του μία μέρα πριν πεθάνει, ο εκλιπών ανέφερε ότι δηλητηριάζεται με αντιβιοτικό που χρησιμοποιείται για την αντιμετώπιση της λέπρας, μίας ασθένειας από την οποία δεν έπασχε. Ο εξηντατετράχρονος πρώην πρόεδρος της Γιουγκοσλαβίας βρέθηκε νεκρός στο κελί του στη Χάγη το Σάββατο. Το δικαστήριο επίσης δήλωσε ότι η σορός του Μιλόσεβιτς θα παραδοθεί στην οικογένεια του σήμερα μετά την ανακοίνωση των τελικών αποτελεσμάτων της νεκροψίας.

    Ο Μιλόσεβιτς κατηγορείτο για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, γενοκτονία και εγκλήματα πόλεμου κατά την διάρκεια του πόλεμου στη πρώην Γιουγκοσλαβία στην δεκαετία του 90. Δεν είναι ξεκάθαρο το που και πότε θα γίνει η κηδεία του.

    Ο Σέρβος πρόεδρος, Μπόρις Τάντιτς, έχει ήδη αποκλείσει την πιθανότητα επίσημης κηδείας. Η χήρα του Μιλόσεβιτς, Μίρα Μάρκοβιτς, καταζητείται και αυτή στην Σερβία για κατάχρηση εξουσίας και θα συλληφθεί αν επιστρέψει στη χώρα της.

    [08] Απώλειες και απαγωγές στο Αφγανιστάν

    13-03-2006

    O πρόεδρος της Άνω Βουλής μετά την επίθεση

    4 Αμερικανοί στρατιώτες σκοτώθηκαν στο Αφγανιστάν από βόμβα στο οδόστρωμα στην επαρχία Κουνάρ. Ανακοινωθέν του Αμερικανικού στρατού αναφέρει ότι το όχημα των στρατιωτών επλήγη από αυτοσχέδιο εκρηκτικό μηχανισμό, ενώ βρισκόταν σε περιπολία τη Κυριακή. Επίσης τη Κυριακή ο πρόεδρος της Άνω Βουλής του Αφγανιστάν κατάφερε να διαφύγει, με ελαφρά μόνο τραύματα, επίθεσης αυτοκτονίας εναντίον του στη Καμπούλ. Απ' την επίθεση σκοτώθηκαν όμως δύο περαστικοί.

    Στο μεταξύ, οι Ταλεμπάν ανέλαβαν την ευθύνη τη Κυριακή για την απαγωγή 4 Αλβανών και 4 Αφγανών που εργάζονταν για τις Αμερικανικές δυνάμεις στο νότιο Αφγανιστάν. Εκπρόσωπος των Ταλεμπάν δήλωσε ότι η οργάνωση απήγαγε τους άνδρες το Σάββατο και ότι ο ηγέτης των Ταλεμπάν, Μουλά Μοχάμεντ Ομάρ, θα αποφασίσει για την τύχη τους.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Tuesday, 14 March 2006 - 2:18:16 UTC