Read the Bulletin of New Terminology for the Greek Language (by the Academy of Athens) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 06-03-10

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Με απαγχονισμό τιμωρεί το Ιράκ 13 αντάρτες
  • [02] Ντουμπάι: Μεταβίβαση δραστηριοτήτων σε "αμερικανικό επιχειρηματικό παράγοντα"
  • [03] Συνεδρίαση του ΣΑ για το Ιράν
  • [04] Σύνοδος υπουργών εξωτερικών της ΕΕ για την χρηματοδότηση των Παλαιστινίων
  • [05] Υπεγράφη τελικά η παράταση του "Πατριωτικού Νόμου"
  • [06] Περιοδεία Ράις σε Χιλή, Ινδονησία και Αυστραλία

  • [01] Με απαγχονισμό τιμωρεί το Ιράκ 13 αντάρτες

    10-03-2006

    Το Ιράκ τιμώρησε με απαγχονισμό 13 αντάρτες, στις πρώτες εκτελέσεις που διενήργησε η ιρακινή κυβέρνηση μετά την εκδίωξη του Σαντάμ Χουσεΐν από την εξουσία το 2003.

    Στην Ουάσιγκτον, ο υπουργός Άμυνας, Ντόναλντ Ράμσφελντ, ζήτησε από τους ιρακινούς τον σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής ενότητας για να περιοριστεί η πιθανότητα εμφυλίου πόλεμου. Ο κ. Ράμσφελντ δήλωσε επίσης σε αρμόδια επιτροπή της Γερουσίας ότι αν ξεσπούσε τελικά εμφύλιος πόλεμος στο Ιράκ, οι Ιρακινές δυνάμεις ασφάλειας να τον αντιμετώπιζαν όσο καλύτερα μπορούσαν.

    Επίσης ο επικεφαλής των αμερικανικών στρατιωτικών δυνάμεων στη Μέση Ανατολή, στρατηγός Τζον Άμπιζεϊντ, δήλωσε ότι οι εμφύλιες εντάσεις έχουν φθάσει στο απόγειο τους στο Ιράκ, αλλά σημείωσε ότι η κατάσταση βρίσκεται υπό έλεγχο απ' τις Ιρακινές και συμμαχικές δυνάμεις.

    Στο μεταξύ, ο Πρόεδρος του Ιράκ, Τζαλάλ Ταλαμπανί, συμφώνησε στη αναβολή της πρώτης συνεδρίασης της βουλής για τις 19 Μαρτίου, μία εβδομάδα μετά τη διορία που θέτει το Ιρακινό σύνταγμα.

    Επίσης οι συμμαχικές δυνάμεις ανακοίνωσαν ότι ιρακινοί στρατιώτες βρήκαν κρυμμένο οπλοστάσιο νότια της Βαγδάτης, στο οποίο περιλαμβάνονταν και πυροκροτητές για βόμβες που τοποθετούνται στο οδόστρωμα.

    [02] Ντουμπάι: Μεταβίβαση δραστηριοτήτων σε "αμερικανικό επιχειρηματικό παράγοντα"

    10-03-2006

    Τσαρλς Σούμερ

    Η εταιρεία διαχείρισης λιμένων από το Ντουμπάι, που βρίσκεται στο επίκεντρο πολιτικής διαμάχης στις ΗΠΑ, λόγω της προσπάθειας της να αναλάβει την διαχείριση τμημάτων ορισμένων μεγάλων αμερικανικών λιμανιών, δήλωσε ότι θα μεταβιβάσει τις δραστηριότητες της σε Αμερικανικό 'επιχειρηματικό παράγοντα'. Όμως οι εξελίξεις αυτές δεν στάθηκαν εμπόδιο στις προσπάθειες του αμερικανικού Κογκρέσου να μπλοκάρει την επίτευξη συμφωνίας με την εταιρεία των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων.

    Στη Γερουσία οι Δημοκρατικοί επέβαλλαν ψηφοφορία για το θέμα λίγο μετά την εν λόγω ανακοίνωση. Ο δημοκρατικός Γερουσιαστής, Τσαρλς Σούμερ, από τη Νέα Υόρκη, εξέφρασε ικανοποίηση για την απόφαση της εταιρείας, αλλά ζήτησε διαβεβαιώσεις ότι η εταιρεία του Ντουμπάι πράγματι υπαναχωρεί απ' τις προσπάθειες της να μπει στην Αμερικανική αγορά.

    Στο μεταξύ σφυγμομέτρηση δείχνει ότι η πλειοψηφία των Αμερικανών αντιτίθενται στην συμφωνία γεγονός που εξετάζεται σοβαρά απ' τα μέλη του Κογκρέσου μιας και φέτος είναι χρονιά βουλευτικών εκλογών.

    [03] Συνεδρίαση του ΣΑ για το Ιράν

    10-03-2006

    Ο πρέσβης των ΗΠΑ στα ΗΕ, Τζον Μπόλτον

    Τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφάλειας των ΗΕ συνεδριάζουν και πάλι σήμερα για να εξετάσουν προτάσεις για την αρχική αντίδραση του σώματος στο θέμα του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν. Οι πρέσβεις των ΗΠΑ, της Βρετανίας, της Γαλλίας, της Ρωσίας και της Κίνας θα συνεδριάσουν σήμερα ενόψει της συνόδου της ολομέλειας του Συμβουλίου την άλλη εβδομάδα με θέμα το Ιράν.

    Την Πέμπτη, η κυβέρνηση Μπους επανέλαβε τη θέση της ότι δεν θα επιδιώξει την επιβολή κυρώσεων κατά τον πρώτο γύρο συνομιλιών στο Συμβούλιο Ασφάλειας των ΗΕ για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν. Όμως ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Σκωτ Μακλέλλαν, δήλωσε ότι αμερικανοί αξιωματούχοι περιμένουν 'αυστηρή', όπως είπε, ανακοίνωση από μέρους του Συμβουλίου Ασφάλειας που θα αναφέρει ξεκάθαρα τα βήματα που θα πρέπει να ακολουθήσει η Τεχεράνη.

    Επίσης, η Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Κοντολίζα Ράις, δήλωσε σε αρμόδια επιτροπή της Γερουσίας, ότι ενδεχομένως το Ιράν να αποδειχτεί η σοβαρότερη πρόκληση για τις ΗΠΑ.

    [04] Σύνοδος υπουργών εξωτερικών της ΕΕ για την χρηματοδότηση των Παλαιστινίων

    10-03-2006

    Οι υπουργοί εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης συνεδριάζουν σήμερα στο Σάλτσμπουργκ της Αυστρίας για να αποφασίσουν πως θα συνεχίσουν να χρηματοδοτούν τους Παλαιστίνιους μετά την ανάληψη της κυβερνητικής εξουσίας από την εξτρεμιστική οργάνωση Χαμάς. Οι Ευρωπαίοι υπουργοί θα εξετάσουν την πιθανότητα χρηματοδότησης ανθρωπιστικών προγραμμάτων που θα μπορούσαν να χρηματοδοτήσουν τους Παλαιστίνιους μέσω μη κυβερνητικών οργανώσεων.

    Στο μεταξύ, τη Πέμπτη το Ισραήλ ξανάνοιξε το σημαντικό συνοριακό φυλάκιο Κάρνι στη Λωρίδα της Γάζας, για ανθρωπιστικούς λόγους, κατόπιν έκθεσης της αμερικανικής κυβέρνησης ότι σάπισαν εκατοντάδες τόνοι τρόφιμα των Παλαιστίνιων που προορίζονταν για εξαγωγή.

    Έκθεση της αμερικανικής Υπηρεσίας Διεθνούς Ανάπτυξης που διέρρευσε στο Πρακτορείο Ρωιτερ αναφέρει ότι από το κλείσιμο του περάσματος Κάρνι, οι παλαιστίνιοι έχαναν περίπου 450 χιλιάδες δολάρια την ημέρα.

    [05] Υπεγράφη τελικά η παράταση του "Πατριωτικού Νόμου"

    10-03-2006

    Ο Πρόεδρος Μπους υπέγραψε την παράταση του αμερικανικού αντιτρομοκρατικού νόμου, του λεγόμενου πατριωτικού, δηλώνοντας ότι συντελεί στην ασφάλεια των ΗΠΑ, καθώς και στο εντοπισμό τρομοκρατικών οργανώσεων και την διατάραξη τρομοκρατικών σχεδίων.

    Το Κογκρέσο ενέκρινε τη νομοθεσία στις αρχές αυτής της εβδομάδας, μετά από πολύμηνες διαμάχες επί διαφόρων διατάξεων.

    Ο Πατριωτικός νόμος τέθηκε σε εφαρμογή μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις της ενδέκατης Σεπτεμβρίου του 2001 στις ΗΠΑ και μεταξύ άλλων διευρύνει τις δικαιοδοσίες των αρχών σε θέματα κατάσχεσης προσωπικών αρχείων και διενέργειας παρακολουθήσεων.

    Στόχος των μελών του Κογκρέσου ήταν να συνεχιστεί η καταπολέμηση της τρομοκρατίας και να διασφαλιστεί η προστασία των Αμερικανών, αλλά παράλληλα να προστατευτούν και τα δικαιώματα των πολιτών.

    [06] Περιοδεία Ράις σε Χιλή, Ινδονησία και Αυστραλία

    10-03-2006

    Η υπουργός εξωτερικών των ΗΠΑ, Κοντολίζα Ράις, μεταβαίνει σήμερα στο Σαντιάγκο της Χιλής, για την τελετή ορκωμοσίας της πρώτης γυναίκας προέδρου της χώρας, της κεντρο-αριστερής, Μισέλ Μπασελέτ. Επίσης η κ. Ράις θα έχει σειρά συνομιλιών με αξιωματούχους συμπεριλαμβανομένου και του προέδρου της Βολιβίας, Ήβο Μοράλες, ο οποίος έχει επικρίνει την αμερικανική πολιτική, αλλά δηλώνει ότι οι συνομιλίες του με την κ. Ράις θα επικεντρωθούν σε οικονομικά θέματα.

    Πριν αναχωρήσει απ' την Ουάσιγκτον η κ. Ράις δήλωσε σε αρμόδια επιτροπή του Κογκρέσου ότι οι ΗΠΑ θέλουν μια εποικοδομητική σχέση με τον κ. Μοράλες. Η αμερικανίδα υπουργός εξωτερικών δήλωσε ότι οι ΗΠΑ δεν τηρούν μεροληπτική στάση έναντι αριστερών Λατινο-Αμερικανών ηγετών, αλλά ανησυχούν για την συμπεριφορά του προέδρου της Βενεζουέλας, Χιούγκο Τσάβεζ, λόγω των προσπαθειών της κυβέρνησης του να καταπνίξει την αντιπολίτευση.

    Στα πλαίσια της ίδιας περιοδείας της, η κ. Ράις θα μεταβεί επίσης στην Ινδονησία και την Αυστραλία.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Saturday, 11 March 2006 - 2:18:13 UTC