Browse through our Interesting Nodes about Agriculture in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 06-02-08

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Η διαφθορά θέτει σε κίνδυνο τον εκδημοκρατισμό στο Ιράκ
  • [02] Η διεθνής κοινότητα ανησυχεί
  • [03] Βόμβες εξερράγησαν στη Βαγδάτη, 10 νεκροί
  • [04] Τον έλεγχο μιας 'ενωμένης Ιερουσαλήμ' θέλει να διατηρήσει το Ισραήλ
  • [05] Επιθέσεις και στο Αφγανιστάν
  • [06] Καταδικάστηκε ακραίος μουσουλμάνος κληρικός
  • [07] Τσέηνυ: Οι ΗΠΑ κάνουν ότι μπορούν για τον τερματισμό της βίας στο Νταρφούρ
  • [08] 10.000 άτομα στη κηδεία της Κορέττας Σκότ Κινγκ
  • [09] Πυρκαγιές στην Καλιφόρνια

  • [01] Η διαφθορά θέτει σε κίνδυνο τον εκδημοκρατισμό στο Ιράκ

    08-02-2006

    Ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας, Ντόναλντ Ράμσφελντ δήλωσε ότι η πολιτική διαφθορά θέτει σε κίνδυνο τον εκδημοκρατισμό στο Ιράκ. Ο κ. Ράμσφελντ έκανε τη δήλωση αυτή, μετά από ανάλογη δήλωση του προέδρου της επιτροπής ενόπλων δυνάμεων της αμερικανικής γερουσίας, Τζών Ουώρνερ, που είπε ότι η 'αυξανόμενη διαφθορά και εγκληματικότητα' στο Ιράκ υπονομεύουν τις επιτυχίες των συμμαχικών δυνάμεων. Ο κ. Ράμσελντ πρόσθεσε ότι η διαφθορά θα πρέπει να αντιμετωπιστεί και ότι οποιαδήποτε νέα ιρακινή ηγεσία θα πρέπει να κριθεί σύμφωνα με την αποφασιστικότητά της να αντιμετωπίσει το πρόβλημα.

    Ο αμερικανός υπουργός Άμυνας κατέθεσε την Τρίτη ενώπιον της εν λόγω επιτροπής σε σχέση με τον κυβερνητικό αμυντικό προϋπολογισμό για το έτος 2007, που ανέρχεται στα 439 δισεκατομμύρια δολάρια και είναι κατά 7% αυξημένος σε σχέση με τον φετινό.

    [02] Η διεθνής κοινότητα ανησυχεί

    08-02-2006

    Παιδιά διαδηλώνουν στη Βασόρα του Ιράκ

    Τα Ηνωμένα Έθνη, η Ευρωπαϊκή Ένωση και ο Οργανισμός Ισλαμικής Διάσκεψης εξέφρασαν ανησυχία για τις βίαιες διαδηλώσεις κατά πολιτικής γελοιογραφίας στη Δανία που παρουσίαζε τον προφήτη Μωάμεθ σαν τρομοκράτη. Σε κοινό ανακοινωθέν τους τη Τρίτη οι τρεις αυτοί οργανισμοί καταδικάζουν τη βία ιδιαίτερα τις επιθέσεις κατά διπλωματικών αποστολών στη Συρία, το Λίβανο και άλλες χώρες της Μέσης Ανατολής. Επίσης τονίζουν ότι σέβονται πλήρως το δικαίωμα στην ελευθερία του λόγου, αλλά επισημαίνουν ότι η επίμαχη γελοιογραφία του Μωάμεθ υπογραμμίζει την ανάγκη τα μέσα ενημέρωσης να επιδείξουν ευαισθησία και υπευθυνότητα για τα πιστεύω άλλων θρησκειών.

    Στο μεταξύ, συνεχίστηκαν την Τρίτη σ' ολόκληρο το μουσουλμανικό κόσμο οι διαδηλώσεις κατά των γελοιογραφιών. 4 διαδηλωτές σκοτώθηκαν στο Αφγανιστάν και πολλοί άλλοι τραυματίστηκαν στο Ινδικό Κασμίρ. Η Δανία ζήτησε απ' τους υπηκόους της να εγκαταλείψουν την Ινδονησία, ενώ Ιρανοί διαδηλωτές έριξαν εμπρηστικές βόμβες κατά της πρεσβείας της Δανίας στη Τεχεράνη.

    Στο μεταξύ Ιρανική εφημερίδα ανακοίνωσε διαγωνισμό για την καλύτερη γελοιογραφία για το Ολοκαύτωμα.

    [03] Βόμβες εξερράγησαν στη Βαγδάτη, 10 νεκροί

    08-02-2006

    Στο Ιράκ, δύο βόμβες εξερράγησαν την Τρίτη κοντά σε αγορά της κεντρικής Βαγδάτης, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους τουλάχιστον 10 άτομα. Η αστυνομία δήλωσε ότι η δεύτερη βόμβα εξερράγη λίγο μετά την πρώτη, ενώ είχε συγκεντρωθεί πλήθος που εξέταζε τις ζημίες από την πρώτη έκρηξη, η οποία σημειώθηκε κοντά σε κατάστημα έξω από την αγορά Μπάμπ Αλ Σάρτζι. Λίγες ώρες νωρίτερα, δύο ιρακινοί πολίτες είχαν σκοτωθεί ενώ 4 αστυνομικοί είχαν τραυματιστεί σε δύο διαφορετικές βομβιστικές επιθέσεις στο νότιο Ιράκ.

    Εξάλλου, ο αμερικανικός στρατός ανακοίνωσε την Τρίτη ότι 3 πεζοναύτες σκοτώθηκαν την Δευτέρα κοντά στην πόλη Χιτ, στην επαρχία Αμπάρ. Ένας τέταρτος πεζοναύτης υπέκυψε τελικά σε τραύματα που υπέστη σε παρόμοια επίθεση την Κυριακή.

    [04] Τον έλεγχο μιας 'ενωμένης Ιερουσαλήμ' θέλει να διατηρήσει το Ισραήλ

    08-02-2006

    Eχούντ Ολμέρτ

    Ο εκτελών χρέη πρωθυπουργού του Ισραήλ, Eχούντ Ολμέρτ, δήλωσε ότι η χώρα του θέλει να διατηρήσει τον έλεγχο μιας 'ενωμένης Ιερουσαλήμ', όπως είπε χαρακτηριστικά, και τριών μεγάλων οικισμών στη Δυτική Όχθη, στα πλαίσια μιας τελικής ειρηνευτικής συμφωνίας με τους Παλαιστίνιους. Κατά τη πρώτη του τηλεοπτική συνέντευξη από τότε που ανέλαβε καθήκοντα, ο κύριος Ολμέρτ τόνισε ότι το Ισραήλ θα απεμπλακεί από τους Παλαιστίνιους στην υπόλοιπη Δυτική Όχθη. Ο κ. Ολμέρτ δεν αναφέρθηκε ονομαστικά σε οικισμούς που ενδεχομένως να εγκαταλείψει το Ισραήλ, αλλά τόνισε ότι, αν δεν επιτευχθεί συμφωνία με τους Παλαιστίνιους, η χώρα του θα δράσει μονομερώς χαράσσοντας τα μελλοντικά σύνορα της.

    Σφυγμομετρήσεις δείχνουν ότι ο κ. Ολμέρτ και το κεντρώο κόμμα του Καντίμα προηγούνται στις προτιμήσεις των ψηφοφόρων ενόψει των εκλογών της 28ης Μαρτίου στο Ισραήλ.

    [05] Επιθέσεις και στο Αφγανιστάν

    08-02-2006

    Στο Αφγανιστάν, βομβιστής αυτοκτονίας που επέβαινε σε μοτοσικλέτα, σκότωσε τουλάχιστον 13 άτομα και τραυμάτισε άλλα τόσα, ενώ έκρηξη βόμβας σε οδόστρωμα σκότωσε ένα Τούρκο, έναν Ινδό και τον οδηγό τους.

    Εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών του Αφγανιστάν δήλωσε ότι από την επίθεση αυτοκτονίας στην Κανταχάρ, κατέρρευσε φυλάκιο έξω από την αυστηρά φρουρούμενη έδρα της αστυνομίας. Επτά από τα θύματα ήταν αστυνομικοί ενώ οι υπόλοιποι ήταν άμαχοι. Την ευθύνη της επίθεσης ανέλαβε ο εκπρόσωπος των Ταλιμπάν. Ο πρόεδρος Χαμίντ Καρζάι καταδίκασε την επίθεση, λέγοντας ότι εκτελέστηκε από εχθρούς του Αφγανιστάν.

    Την Τρίτη επίσης, σκοτώθηκε Τούρκος μηχανικός, ένας Ινδός και ο οδηγός τους στην επαρχία Φαράχ, όταν βόμβα έπληξε το αυτοκίνητό τους σε δρόμο που συνδέει την δυτική πόλη Χεράτ με την Κανταχάρ. Σε άλλο περιστατικό βίας, έκρηξη βόμβας σε ποδήλατο τραυμάτισε τουλάχιστον έναν άμαχο στην πόλη Σπίν Μπολντάκ.

    [06] Καταδικάστηκε ακραίος μουσουλμάνος κληρικός

    08-02-2006

    Αμπού Χαμζά αλ Μάσρι

    Δικαστήριο του Λονδίνου καταδίκασε τον ακραίο μουσουλμάνο κληρικό Αμπού Χαμζά αλ Μάσρι σε 7 χρόνια φυλάκισης για υποκίνηση δολοφονίας και φυλετικό μίσος. Ο δικαστής δήλωσε τη Τρίτη στον αλ Μάσρι ότι παρόλο που ήταν ελεύθερος να εκφράσει τις απόψεις του, δημιούργησε μια ατμόσφαιρα που έπεισε ορισμένα άτομα ότι η δολοφονία αποτελεί ηθικό και θρησκευτικό καθήκον προς αναζήτηση δικαιοσύνης. Οι ένορκοι παρακολούθησαν βίντεο με τον αλ Μασρι να ζητά τη διενέργεια επιθέσεων σε τράπεζες και τη δολοφονία όσων δεν είναι μουσουλμάνοι.

    Η αστυνομία επίσης βρήκε και ένα εγχειρίδιο με σχέδια για τρομοκρατικές επιθέσεις στο διαμέρισμα του στον Λονδίνο στο οποίο αναφέρεται σε πιθανούς στόχους όπως το Μπιγκ Μπεν, τον Πύργο του Άιφελ και το άγαλμα της Ελευθερίας. Ο αιγυπτιακής καταγωγής κληρικός αρνείται κάθε ανάμειξη με τη τρομοκρατία.

    [07] Τσέηνυ: Οι ΗΠΑ κάνουν ότι μπορούν για τον τερματισμό της βίας στο Νταρφούρ

    08-02-2006

    Ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Ντίκ Τσέηνυ δήλωσε ότι οι ΗΠΑ κάνουν ότι μπορούν για τον τερματισμό της βίας στην εμπόλεμη περιοχή του Νταρφούρ, στο Σουδάν. Ο κ. Τσέηνυ δήλωσε σε συνέντευξη που έδωσε στο δίκτυο PBS ότι οι ΗΠΑ έπαιξαν σημαντικό ρόλο για τον τερματισμό των εχθροπραξιών, με την υποστήριξη κομμάτων που εργάζονται για την ειρήνη και την στήριξη των δυνάμεων της Αφρικανικής Ένωσης στην περιοχή. Ο κ. Τσέηνυ επισήμανε ότι το Νταρφούρ είναι μία τεράστια περιοχή που δεν διαθέτει εύκολη πρόσβαση, αλλά είναι ικανοποιημένος ότι οι ΗΠΑ κάνουν ότι μπορούν.

    Ανώτεροι αξιωματούχοι της κυβέρνησης Μπούς είπαν ότι οι ΗΠΑ θα κάνουν χρήση της προεδρίας τους στο Συμβούλιο Ασφαλείας αυτό το μήνα, ώστε η ειρηνευτική δύναμη της Αφρικανικής Ένωσης να αντικατασταθεί από κανονική αποστολή των ΗΕ. Μετά από τρία χρόνια πολέμου στο Νταρφούρ, αρκετά εκατομμύρια άτομα απομακρύνθηκαν από τις εστίες τους ενώ έχουν σκοτωθεί δεκάδες χιλιάδες άλλα.

    [08] 10.000 άτομα στη κηδεία της Κορέττας Σκότ Κινγκ

    08-02-2006

    Χιλιάδες Αμερικανοί απέτισαν φόρο τιμής στην Κορέττα Σκότ Κινγκ, χήρα του υπέρμαχου της ισοπολιτείας λευκών και μαύρων, αιδεσιμότατου Μάρτιν Λούθερ Κινγκ, η οποία κηδεύτηκε την Τρίτη στην Ατλάντα, της Τζώρτζια. Η Κορέττα Κινγκ πέθανε την περασμένη εβδομάδα σε ηλικία 78 ετών. Στην κηδεία της παρέστησαν ο πρόεδρος Μπους, καθώς και οι τέως πρόεδροι των ΗΠΑ Μπιλ Κλίντον, Τζίμμυ Κάρτερ και Τζωρτζ Μπους ο πρεσβύτερος, αρκετοί γερουσιαστές και βουλευτές και ηγετικά στελέχη του κινήματος κατά των φυλετικών διακρίσεων. Περίπου 10.000 άτομα συγκεντρώθηκαν μέσα και γύρω από την εκκλησία όπου έγινε η νεκρώσιμη ακολουθία, όπου η νεότερη κόρη της εκλιπούσης λειτουργεί ως ιερέας.

    Ο πρόεδρος Μπους είπε ότι η Κορέττα Κινγκ δεν εδραίωσε μόνο το έργο του άνδρα της, αλλά παρήγαγε και δικό της. Ο κ. Κάρτερ αναφέρθηκε στο έργο της Κορέττας Κινγκ χαρακτηρίζοντας την ηγετική προσωπικότητα και προασπιστή της ειρήνης. Αλλά τόσο ο κ. Κάρτερ όσο και ο ηγέτης του κινήματος ισοπολιτείας Λευκών και Μαύρων Αιδεσιμότατος Τζόσεφ Λάουρυ, χρησιμοποίησαν την ευκαιρία για να επικρίνουν την πολιτική Μπους στο Ιράκ και σε θέματα κοινωνικής πολιτικής. Ο κ. Κλίντον δήλωσε ότι όλος ο κόσμος θα συγχωρούσε την Κορέττα Κινγκ αν εγκατέλειπε την δημόσια ζωή μετά την δολοφονία του συζύγου της, όμως εκείνη, μόλις μία εβδομάδα αργότερα, ήταν επικεφαλής πορείας διαμαρτυρίας στο Μέμφις, στη θέση του.

    [09] Πυρκαγιές στην Καλιφόρνια

    08-02-2006

    Πυρκαγιά σε δασική έκταση που εξαπλωνόταν με μεγάλη ταχύτητα, ανάγκασε εκατοντάδες κατοίκους της Καλιφόρνιας να εγκαταλείψουν τις εστίες τους, ενώ κατέκαψε πάνω από 600 εκτάρια. Η φωτιά ξεκίνησε το βράδυ της Δευτέρας, σε περιοχή 80 χιλιομέτρων νοτιοανατολικά του Λος Άντζελες. Δυνατοί άνεμοι ενίσχυσαν τις φλόγες, ενώ εκατοντάδες πυροσβέστες έδιναν μάχη για να τις δαμάσουν. Οι ισχυροί άνεμοι θεωρούνται υπεύθυνοι για την εξάπλωση των καταστροφικών πυρκαγιών στην νότια Καλιφόρνια. Πέρυσι, τέτοιου είδους φωτιές κατέστρεψαν πάνω από 3.000 κατοικίες και σκότωσαν 22 άτομα.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Thursday, 9 February 2006 - 2:18:15 UTC