Visit the Hellenic Biomedical Scientists of the Diaspora Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 06-02-07

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ερώτηση για το θέμα των υποκλοπών στην Κομισιόν
  • [02] Αρχίζουν ξανά οι επίμαχες πυρηνικές δραστηριότητες του Ιράν
  • [03] Διαδηλώσεις σε Ασία και Μέση Ανατολή
  • [04] Χαμάς: Συνομιλίες για το σχηματισμό κυβέρνησης
  • [05] Κατετέθη ο προϋπολογισμός Μπους
  • [06] Γκονζάλες: Αποτελεί καθήκον του προέδρου η προστασία του αμερικανικού λαού
  • [07] Μεσίστιες οι σημαίες για τη Κορέττα Σκοτ Κινγκ
  • [08] Κλείνει η Ελληνική Φωνή της Αμερικής
  • [09] Ο εκλογικός θρίαμβος της Χαμάς

  • [01] Ερώτηση για το θέμα των υποκλοπών στην Κομισιόν

    Μαίρη Παραπονιάρη

    Λουξεμβούργο

    07-02-2006

    Επερώτηση για τις τηλεφωνικές υποκλοπές έκανε προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ο έλληνας ευρωβουλευτής του Συνασπισμού κ. Δημήτρης Παπαδημούλης, κυρίως για το αν η ελληνική κυβέρνηση την ενημέρωσε για την παρακολούθηση του τηλεφώνου του έλληνα επιτρόπου κ. Σταύρου Δήμα. Η εκπρόσωπος της Κομισιόν στις Βρυξέλλες δήλωσε την προηγούμενη εβδομάδα όταν δημοσιοποιήθηκε στην Αθήνα η υπόθεση των υποκλοπών, ότι ήταν το προσωπικό τηλέφωνο του κ. Δήμα που παρακολουθείτο και όχι το υπηρεσιακό και ότι η ασφάλεια των επικοινωνιών στην Επιτροπή δεν παρουσιάζει προβλήματα.

    Ο κ. Παπαδημούλης στην ερώτησή του ζητά να μάθει αν οι δύο αρμόδιοι υπουργοί κ. κ. Βουλγαράκης και Παπαληγούρας είχαν μιλήσει στο Συμβούλιο Υπουργών της Ένωσης όταν το 2005 προετοίμαζαν τις προτάσεις για την φύλαξη των αρχείων από τις εταιρείες κινητής τηλεφωνίας. Ακόμη, αν μετά την αποκάλυψη των υποκλοπών στην Ελλάδα η Κομισσιόν και το Συμβούλιο προτίθενται να συζητήσουν και πιθανώς να επανεξετάσουν το ισχύον πλαίσιο και τις νομοθετικές πρωτοβουλίες που κατά την γνώμη του καλλιεργούν το έδαφος για την καταχρηστική δράση παρακρατικών μηχανισμών.

    Από την πλευρά του ο Υπουργός Δικαιοσύνης κ. Παπαληγούρας σε συνέντευξή του σε αθηναϊκή εφημερίδα επανέλαβε ότι η δικαιοσύνη θα καταλογίσει τυχόν ευθύνες ενώ για τους δράστες των υποκλοπών δήλωσε ότι υπάρχουν πολλές εκδοχές μεταξύ των οποίων και αυτή της προβοκάτσιας. Ο κ. Βουλγαράκης εξ άλλου σήμερα θα ενημερώσει σχετικά με την υπόθεση την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Ελληνικής Βουλής.

    [02] Αρχίζουν ξανά οι επίμαχες πυρηνικές δραστηριότητες του Ιράν

    07-02-2006

    Το Ιράν ζήτησε από την Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας να απομακρύνει μηχανισμούς παρακολούθησης από τις πυρηνικές του εγκαταστάσεις και να σταματήσει τους απροειδοποίητους ελέγχους από τα μέσα Φεβρουαρίου. Η διεθνής υπηρεσία δήλωσε ότι η Τεχεράνη υπέβαλε το επίσημο αίτημά της την Δευτέρα, μία μέρα μετά την απόφαση της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας να παραπέμψει το Ιράν στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών. Μετά την απόφαση αυτή, το Ιράν δήλωσε ότι αρχίζει ξανά τις επίμαχες πυρηνικές του δραστηριότητες.

    Επίσης τη Δευτέρα, ο αμερικανός Γερουσιαστής, Ρίτσαρντ Λούγκαρ, ζήτησε από το Συμβούλιο Ασφάλειας να επιβάλει αυστηρές κυρώσεις κατά της Τεχεράνης, αν δεν συμμορφωθεί με τα ψηφίσματα των ΗΕ. Ο ρεπουμπλικανός γερουσιαστής τόνισε ότι η Ουάσιγκτον προτιμά την εξεύρεση διπλωματικής λύσης, αλλά προειδοποίησε ότι η απραξία μπορεί να αυξήσει κατά πολύ τις πιθανότητες στρατιωτικής αντιπαράθεσης.

    Εξάλλου και ο Γενικός Γραμματέας των ΗΕ, Κόφφι Αννάν, δήλωσε ότι υπάρχει ακόμα περιθώριο για διπλωματία, μιας και το θέμα του Ιράν θα φθάσει στο Συμβούλιο Ασφαλείας γύρω στα τέλη του μήνα.

    Στην Ουάσινγκτον, ο υφυπουργός Εξωτερικών για τον έλεγχο των εξοπλισμών, Ρόμπερτ Τζόζεφ, δήλωσε σε δημοσιογράφους ότι το Ιράν έχει τις δυνατότητες να αναπτύξει πυρηνικά όπλα και τον τρόπο να τα χρησιμοποιήσει. Η Τεχεράνη αρνείται ότι προσπαθεί να αναπτύξει πυρηνικά όπλα.

    [03] Διαδηλώσεις σε Ασία και Μέση Ανατολή

    07-02-2006

    Διαδηλώσεις στη Λαχώρη του Πακιστάν

    Νέες διαδηλώσεις διαμαρτυρίας κατά των γελοιογραφιών που έχουν για θέμα τους τον προφήτη Μωάμεθ ξέσπασαν την Δευτέρα στην Ασία και την Μέση Ανατολή. Στο Αφγανιστάν, η αστυνομία σκότωσε τρία άτομα, καθώς άνοιξε πυρ για να διαλύσει διαδήλωση. Στην Τεχεράνη, Ιρανοί διαδηλωτές εκτόξευσαν εμπρηστικές βόμβες κατά των πρεσβειών της Αυστρίας και της Δανίας. Πρόσφατα, διαδηλωτές έκαψαν τις διπλωματικές αποστολές της Δανίας στη Συρία και τον Λίβανο. Νεαρό αγόρι σκοτώθηκε στην Σομαλία, όταν οι διαδηλωτές επιτέθηκαν κατά της αστυνομίας. Μεγάλες διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν επίσης στην Ινδονησία, την Ινδία, τη Λωρίδα της Γάζας, το Μαλί και την Νιγηρία.

    Ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Κόφι Ανάν ζήτησε απ' τους μουσουλμάνους να δεχθούν την συγγνώμη της εφημερίδας από τη Δανία που πρωτοδημοσίευσε τις γελοιογραφίες. Ο Λευκός Οίκος καταδίκασε τις βίαιες διαδηλώσεις και παρότρυνε τις εμπλεκόμενες κυβερνήσεις να λάβουν μέτρα για την εκτόνωση της κατάστασης.

    Οι γελοιογραφίες, δημοσιεύτηκαν αρχικά τον Σεπτέμβριο σε εφημερίδα της Δανίας και στη συνέχεια αναδημοσιεύτηκαν σε εφημερίδες άλλων Ευρωπαϊκών χωρών.

    [04] Χαμάς: Συνομιλίες για το σχηματισμό κυβέρνησης

    07-02-2006

    Ισραηλινή αεροεπιδρομή σκότωσε 2 Παλαιστίνιους εξτρεμιστές στη Λωρίδα της Γάζας. Παλαιστίνιος δήλωσε ότι επρόκειτο για τοπικούς διοικητές της οργάνωσης Ταξιαρχίες των Μαρτύρων Αλ Ακσά. Το Ισραήλ πραγματοποιεί τέτοιες επιθέσεις επί τρεις συνεχείς μέρες, σκοτώνοντας 5 Παλαιστίνιους εξτρεμιστές το Σάββατο και τη Κυριακή.

    Εν τω μεταξύ ηγέτες της παλαιστινιακής Χαμάς διενεργούν συνομιλίες στο Κάιρο για το σχηματισμό νέας Παλαιστινιακής κυβέρνησης. Αξιωματούχοι της Χαμάς συζητούν για τα προβλήματα χρηματοδότησης. Το Ισραήλ απειλεί ότι θα σταματήσει τις μηνιαίες μεταφορές παλαιστινιακών εσόδων από φόρους, αν η Χαμάς, που θεωρείται εξτρεμιστική οργάνωση, σχηματίσει κυβέρνηση. Επίσης συζητείται αν η Χαμάς θα τηρήσει παλαιότερες συμφωνίες της Παλαιστινιακής Αρχής με το Ισραήλ.

    [05] Κατετέθη ο προϋπολογισμός Μπους

    07-02-2006

    Ρεπουμπλικανοί μέλη του Κογκρέσου λένε ότι ο προϋπολογισμός του Προέδρου Μπους συμβαδίζει με τις προσπάθειες του να ελέγξει τις δαπάνες, αλλά οι δημοκρατικοί λένε ότι ευνοεί του πλούσιους εις βάρος των φτωχών. Ο προϋπολογισμός που κατέθεσε τη Δευτέρα ο αμερικανός πρόεδρος ενισχύει τις ένοπλες δυνάμεις, δίνει λιγότερα χρήματα σε προγράμματα για το εσωτερικό των ΗΠΑ και εξοβελίζει στα ύψη το δημοσιονομικό έλλειμμα στα 423 δισεκατομμύρια δολάρια.

    Ο Πρόεδρος της βουλής των Αντιπρόσωπων, Ντένις Χαστερτ, δήλωσε ότι ο πρόεδρος Μπούς επαναπροσδιόρισε τις προτεραιότητες μέσω του προϋπολογισμού.

    Όμως ο ηγέτης των Δημοκρατικών της γερουσίας, Χαρρυ Ρήντ, είπε ότι ο αμερικανός πρόεδρος δημιούργησε ένα φορολογικό χάος που ζητά από τους ηλικιωμένους και τους φοιτητές να το ξεκαθαρίσουν με περικοπές στην υγειονομική περίθαλψη και στα φοιτητικά δάνεια.

    Ο ύψους 2,3 τρισεκατομμυρίων δολαρίων προϋπολογισμός περικόπτει 50 δισεκατομμύρια δολάρια από εσωτερικά προγράμματα, ενώ αυξάνει σε ύψη ρεκόρ τις δαπάνες για τις ένοπλες δυνάμεις. Συγκεκριμένα, ο Πρόεδρος Μπους προτείνει το ποσό ρεκόρ των 439 δισεκατομμυρίων δολαρίων για τον προϋπολογισμό των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων. Το ποσό αυτό αντιστοιχεί σε αύξηση άνω του 7%. Ο αμυντικός προϋπολογισμός του προέδρου περιλαμβάνει ενίσχυση των ειδικών δυνάμεων, περισσότερα μη επανδρωμένα αεροσκάφη, πλοία και αεριωθούμενα. Επίσης την αναβάθμιση στρατιωτικού υλικού και την αντικατάσταση οχημάτων που καταστράφηκαν στο Ιράκ.

    Μέσα στους επόμενους μήνες το κογκρέσο θα αναπτύξει τις δικές του προτεραιότητες και θα προσπαθήσει να τις συμβιβάσει με αυτές του αμερικανού προέδρου.

    [06] Γκονζάλες: Αποτελεί καθήκον του προέδρου η προστασία του αμερικανικού λαού

    07-02-2006

    Αλμπέρτο Γκονζάλες

    Δύσκολα ερωτήματα αντιμετώπισε ο αμερικανός υπουργός Δικαιοσύνης Αλμπέρτο Γκονζάλες, κατά την διάρκεια της κατάθεσής του ενώπιον της επιτροπής δικαστικών υποθέσεων της αμερικανικής γερουσίας την Δευτέρα. Ο πρόεδρος Μπους ενέκρινε το πρόγραμμα παρακολούθησης τηλεφωνημάτων και ηλεκτρονικών μηνυμάτων εντός των ΗΠΑ, χωρίς την άδεια των ειδικών δικαστηρίων, μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001.

    Ο επικεφαλής της εν λόγω επιτροπής, ο ρεπουμπλικανός γερουσιαστής, Αρλεν Σπέκτερ και άλλα μέλη του κόμματος, εξέφρασαν ανησυχία για το εύρος της προεδρικής εξουσίας σε περίοδο πολέμου. Αρκετοί Δημοκρατικοί στην επιτροπή ρώτησαν τον κ. Γκονζάλες για τις διαστάσεις του προγράμματος αυτού και εξέφρασαν την ανησυχία ότι είναι πολύ ευρύτερο από ότι λέει η κυβέρνηση.

    Ο κ. Γκονζάλες επισήμανε ότι σύμφωνα με το σύνταγμα των ΗΠΑ, αποτελεί καθήκον του προέδρου να προστατεύει τον αμερικανικό λαό από οποιαδήποτε επίθεση και πρόσθεσε ότι οι ΗΠΑ πρέπει να βρουν τρομοκράτες στο εξωτερικό, μέσω των οποίων θα εντοπιστούν οι διασυνδέσεις τους στο εσωτερικό της χώρας. Οι επικριτές λένε ότι η κατασκοπία εντός των ΗΠΑ παραβιάζει νομοθεσία του 1978, σύμφωνα με την οποία για να γίνουν παρακολουθήσεις εναντίον Αμερικανών πολιτών, χρειάζεται προηγουμένως να έχει εξασφαλιστεί η άδεια των ειδικών δικαστηρίων.

    Ο ανώτερος Δημοκρατικός γερουσιαστής Πάτρικ Λέιχυ που είναι και αυτός μέλος της επιτροπής, δήλωσε πως ανησυχεί για τις ατομικές ελευθερίες νομιμοφρόνων Αμερικανών, οι οποίοι παρακολουθούνται και το όνομά τους εισέρχεται σε καταλόγους υπόπτων τρομοκρατών.

    [07] Μεσίστιες οι σημαίες για τη Κορέττα Σκοτ Κινγκ

    07-02-2006

    Κορέττα Σκοτ Κινγκ

    Ο Πρόεδρος Μπους διέταξε να κυματίζουν μεσίστιες οι σημαίες σε κυβερνητικά κτίρια στις ΗΠΑ και σε πλοία του πολεμικού ναυτικού την Τρίτη, ημέρα της κηδείας της ακτιβίστριας για την ισοπολιτεία λευκών και μαύρων και χήρας του αιδεσιμότατου Μάρτιν Λούθερ Κίνγκ, Κορέττας Σκοτ Κινγκ. Η κηδεία της εκλιπούσης θα γίνει σήμερα στην Ατλάντα της Τζώρτζια.

    Ο πρόεδρος Μπους, ο τέως πρόεδρος Μπιλ Κλίντον και ο αιδεσιμότατος Τζέσση Τζάκσον θα παρευρεθούν στην κηδεία. Η σορός της Κορέττας Κινγκ είχε εκτεθεί σε λαϊκό προσκύνημα στην εκκλησία όπου λειτουργούσε ο δολοφονημένος σύζυγός της την δεκαετία του 60. Στην ίδια εκκλησία, λειτουργεί σήμερα η κόρη της που είναι επίσης ιερέας.

    Το Σάββατο, η σορός της Κορέττας Σκότ Κίνγκ είχε εκτεθεί στο πολιτειακό μέγαρο στην Ατλάντα, και από μπροστά της παρέλασαν περίπου 42.000 άτομα, που ήθελαν να αποτίσουν το ύστατο χαίρε. Η Κορέττα Κίνγκ πέθανε στις 30 Ιανουαρίου σε ηλικία 78 ετών.

    [08] Κλείνει η Ελληνική Φωνή της Αμερικής

    07-02-2006

    Ο προτεινόμενος απ' τον Πρόεδρο Μπους προϋπολογισμός για διεθνείς ραδιοτηλεοπτικές εκπομπές στο οικονομικό έτος 2007 προβλέπει αύξηση προγραμμάτων προς ορισμένες περιοχές του κόσμου, αλλά και περιορισμό ή πλήρη κατάργηση ορισμένων άλλων.

    Ο προτεινόμενος προϋπολογισμός ύψους 672 εκατομμυρίων δολαρίων είναι περισσότερο από 4% υψηλότερος του περυσινού και περιλαμβάνει επαύξηση των εκπομπών προς το Ιράν με την καθιέρωση καθημερινού τετράωρου τηλεοπτικού πρόγραμμα της Φωνής της Αμερικής σε ώρες υψηλής θεαματικότητας και αναβάθμιση της ιστοσελίδας του Radio Farda.

    Επίσης ο προτεινόμενος προϋπολογισμός προβλέπει αύξηση των ειδησεογραφικών προγραμμάτων προς Μέση Ανατολή του αραβόφωνου τηλεοπτικού δικτύου Al-Hurrah σε 24ωρη βάση και προσθήκη τοπικών ειδήσεων στο επίσης αραβόφωνο Radio Sawa. Παράλληλα θα προστεθεί στη Φωνή της Αμερικής τηλεοπτικό πρόγραμμα μίας ώρας προς το Αφγανιστάν στις διαλέκτους Ντάρι και Πάστο. Τα αγγλόφωνα ραδιοφωνικά προγράμματα της ΦτΑ προς την Αφρική, τα ειδικά ραδιοφωνικά προγράμματα για ακροατές με περιορισμένες γνώσεις της αγγλικής και η ιστοσελίδα της ΦτΑ στα Αγγλικά δεν επηρεάζονται, αλλά θα καταργηθεί το 24ωρο διεθνούς εμβέλιας ραδιοφωνικό πρόγραμμα της ΦτΑ στα Αγγλικά.

    Επίσης θα σταματήσουν όλα τα προγράμματα στα Ταϋλανδικά, τα Γεωργιανά, τα Κροατικά, τα Τουρκικά και τα Ελληνικά. Ακόμα θα καταργηθούν οι ραδιοφωνικές εκπομπές της ΦτΑ προς Αλβανία, Βοσνία, Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας, Σερβία, Ρωσία και Ινδία, αλλά θα συνεχιστούν οι τηλεοπτικές εκπομπές προς αυτές τις χώρες. Παράλληλα, θα συνεχιστούν τα ραδιοφωνικά προγράμματα του Radio Free Europe/Radio Liberty προς Ρωσία και Γεωργία, αλλά θα καταργηθούν οι ραδιοφωνικές εκπομπές προς Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας.

    Ο Πρόεδρος του Αμερικανικού Συμβουλίου Διεθνών Ραδιοτηλεοπτικών Εκπομπών, Κέννεθ Τόμλινσον, εξέφρασε λύπη για τις προτεινόμενες περικοπές υπηρεσιών της Φωνής της Αμερικής, αλλά πρόσθεσε ότι είναι πεπεισμένος πως το σχέδιο δαπανών που ανηγγέλθη αποτελεί την καλύτερη δυνατόν κατανομή κονδυλίων.

    [09] Ο εκλογικός θρίαμβος της Χαμάς

    Γιώργος Μπίστης

    Ουάσιγκτον

    07-02-2006

    Δείτε το ρεπορτάζ για τον εκλογικό θρίαμβο της Χαμάς - Download

    Δείτε το ρεπορτάζ για τον εκλογικό θρίαμβο της Χαμάς

    Η απόφαση που πήραν πριν λίγες μέρες οι Παλαιστίνιοι να αναθέσουν στο κόμμα της Χαμάς να κυβερνήσει το μέλλον τους έχει εγείρει ερωτήματα στη διεθνή κοινότητα, ιδιαίτερα στις ΗΠΑ και την ΕΕ, γύρω από το τι είδους κυβέρνηση θα είναι η ισλαμική αυτή οργάνωση και τι πολιτικές θα ακολουθήσει. Οι σχετικοί προβληματισμοί είναι και το θέμα ενός των τηλεοπτικών ρεπορτάζ που ετοίμασε η Ελληνική Υπηρεσία την εβδομάδα αυτή.

    ΚΕΙΜΕΝΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ

    Η Ουάσιγκτον ήταν επί χρόνια σθεναρός υποστηρικτής της προσπάθειας για εκδημοκρατισμό στη Μέση Ανατολή. Γι αυτό οι Ηνωμένες Πολιτείες, παρά το ότι είχαν προβλέψει την νίκη της Χαμάς, εν τούτοις υποστήριξαν την διεξαγωγή των εκλογών στην Παλαιστινιακή επικράτεια και απέρριψαν πιέσεις να επιδιώξουν αναβολή της ψηφοφορίας λόγω του αναμενόμενου αποτελέσματός της.

    Ο εκπρόσωπος του Στέητ Ντηπάρτμαντ Σων Μακόρμακ επισήμανε πως το θετικό στην όλη υπόθεση είναι ότι οι Παλαιστίνιοι πήραν την απόφαση που πήραν με εκλογές και όχι με την προσφυγή σε βόμβες και όπλα. Όπως είπε: 'Οι Παλαιστίνιοι διάλεξαν την αλλαγή. Καταψήφισαν τη διαφθορά, την κακή διακυβέρνηση και θεσμούς που δεν τους εξυπηρετούν'.

    Μαχμούντ Αμπάς

    Παράλληλα όμως η εκλογική επιτυχία της Χαμάς ίσως σημάνει διακοπή στη χορήγηση βοήθειας πολλών εκατομμυρίων δολαρίων που τώρα παίρνουν οι Παλαιστίνιοι. Ο τέως Πρόεδρος των ΗΠΑ Τζίμη Κάρτερ είπε στον Παλαιστίνιο Πρόεδρο Μαχμούντ Αμπάς ότι θα πρέπει να αναμένει μια τέτοια εξέλιξη. Κατά την εκτίμηση του κ. Κάρτερ: 'Νομικά η Ουάσιγκτον δεν μπορεί να αναγνωρίσει κυβέρνηση της Χαμάς επειδή η Χαμάς έχει επίσημα κριθεί από το Κογκρέσο και τον Πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών ως τρομοκρατική οργάνωση. Αμφιβάλω ότι θα αλλάξει αυτή η νομοθεσία'.

    Οι Ηνωμένες Πολιτείες είχαν υποσχεθεί να δώσουν φέτος κάπου 250 εκατομμύρια δολάρια στα Ηνωμένα Έθνη και άλλους φορείς προς βοήθεια των Παλαιστινίων. Τα σχετικά πακέτα βοήθειας επανεξετάζονται τώρα. Επίσης η Ευρωπαϊκή Ένωση, που πέρσι χορήγησε 340 εκατομμύρια δολάρια στους Παλαιστίνιους, λέει πως δεν είναι βέβαιη για το αν θα κάνει το ίδιο και φέτος. Τα Ηνωμένα Έθνη, οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Ρωσία, που απαρτίζουν το λεγόμενο Κουαρτέτο για τη Μέση Ανατολή, συμφώνησαν πως η Χαμάς πρέπει να αποκηρύξει τόσο τη βία όσο και τα σχέδιά της για καταστροφή του Ισραήλ.

    O Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Κόφι Ανάν και ο αρμόδιος για θέματα εξωτερικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης Χαβιέρ Σολάνα συνόψισαν τις απόψεις του Κουαρτέτου. Ο κύριος Ανάν είπε πως 'εάν η Χαμάς μεταβληθεί από ένοπλο κίνημα σε υπεύθυνο πολιτικό κόμμα θα μπορούσε να γίνει δεκτή στη διεθνή κοινότητα'.Στα λόγια αυτά ο κύριος Σολάνα πρόσθεσε: 'Όταν τηρηθούν οι όροι που έχουν τεθεί η Ευρωπαϊκή Ένωση θα βοηθήσει την οικονομική ανάπτυξη και τον εκδημοκρατισμό των Παλαιστινίων'.

    Ο Πρόεδρος Μπους

    Στη Ουάσιγκτον ο Πρόεδρος Μπους προειδοποίησε τη Χαμάς να μην περιμένει Αμερικανική υποστήριξη εάν η ίδια δεν αναγνωρίσει το δικαίωμα του Ισραήλ να υφίσταται ως κράτος. Η σχετική δήλωση που έκανε δεν αφήνει καμιά αμφιβολία για το πώς βλέπει το όλο θέμα. Είπε ο κύριος Μπους: 'Η δημοκρατία που αναδύεται στα Παλαιστινιακά εδάφη πρέπει να καταλάβει πως δεν μπορεί να έχει πολιτικό κόμμα με ένοπλο βραχίονα. Οι δημοκρατίες προωθούν ειρήνη. Η Χαμάς πρέπει να αφοπλιστεί, να αποκηρύξει την τρομοκρατία και να τηρήσει όσα υποσχέθηκε στο λαό'.

    Στο Ισραήλ η αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών Τζίπι Λίβνι είπε πως η διεθνής κοινότητα δεν πρέπει σε καμιά περίπτωση να αναγνωρίσει την κυβέρνηση Χαμάς. Κατά την Ισραηλινή αξιωματούχο : 'Δεν πρέπει να αναγνωριστεί μια αρχή που ελέγχεται από τρομοκράτες. Το παρελθόν δεν ξεπλένεται με εκλογές. Η συμμετοχή της Χαμάς στις εκλογές δεν άλλαξε τη θέση της ως τρομοκρατικής οργάνωσης'.

    Το Ισραήλ έχει επίσης αποκλείσει την διεξαγωγή ειρηνευτικών συνομιλιών με τη Χαμάς. Από τη δική της πλευρά η Χαμάς απέρριψε τα αιτήματα του Κουαρτέτου για τη Μέση Ανατολή. Αλλά ο Πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής, Μαχμούτ Αμπάς, που δεν είναι μέλος της Χαμάς, απηύθυνε έκκληση στους δωρητές της διεθνούς κοινότητας να συνεχίσουν να βοηθούν οικονομικά τους Παλαιστίνιους. Το αίτημά του διαβιβάστηκε μέσω της Γερμανίδας Καγκελαρίου Άγγελας Μαρκέλ. Αλλά και η κυρία Μαρκέλ, πριν αναχωρήσει από τα Παλαιστινιακά εδάφη, ζήτησε από τη Χαμάς ότι ακριβώς συνέστησε το Κουαρτέτο για τη Μέση Ανατολή: Να αποκηρύξει τη βία και να αποδεχθεί το δικαίωμα του Ισραήλ να συμβιώνει ειρηνικά με τους άραβες γείτονές του στην ίδια περιοχή.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Wednesday, 8 February 2006 - 2:18:15 UTC