Browse through our Interesting Nodes of Greek Radio & Television Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 05-12-16

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ιράκ: Άρχισε η καταμέτρηση των ψήφων
  • [02] Νομοσχέδιο κατά των βασανιστηρίων στο Αμερικανικό Κογκρέσο
  • [03] Το Ευρωκοινοβούλιο διερευνά καταγγελλόμενες μυστικές πτήσεις της CIA μέσω Ευρωπαϊκού εναέριου χώρου
  • [04] Βρυξέλλες: Συνεχίζεται η κρίσιμης σημασίας σύνοδος κορυφής της ΕΕ
  • [05] Νέα Ορλεάνη: Επιταχύνεται η διαδικασία ανοικοδόμησης
  • [06] Πεντάγωνο: Επανεξετάζεται τράπεζα δεδομένων που περιείχε ονόματα ακτιβιστών
  • [07] Νέα Ισραηλινή επίθεση στη Λωρίδα της Γάζας.
  • [08] Ο Τζώρτζ Μπούς ο πρεσβύτερος, συντονιστής του ΟΗΕ για τους σεισμοπαθείς του Πακιστάν
  • [09] Λίβανος: Παράταση στην έρευνα του ΟΗΕ για τη δολοφονία Χαρίρι
  • [10] Η αμερικανική γερουσία απέρριψε τις προσπάθειες ανανέωσης της ισχύος προβλέψεων του Πατριωτικού νόμου
  • [11] O απεσταλμένος των ΗE στο Ιράκ, συγχαίρει τον λαό για τις εκλογές της Πέμπτης
  • [12] Οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων εξαίρουν τον πρόεδρο Μπούς
  • [13] Ελπίδες για την επίτευξη κάποιας συμφωνίας στην διάσκεψη κορυφής της ΕΕ
  • [14] Εδωσε την άδειά του ο πρόεδρος Μπούς για τις παρακολουθήσεις πολιτών εντός ΗΠΑ;
  • [15] Ανεβλήθη η δίκη του Τούρκου συγγραφέα Ορχάν Παμούκ
  • [16] Υφεση παρουσίασε η Ουώλ Στρήτ την Παρασκευή

  • [01] Ιράκ: Άρχισε η καταμέτρηση των ψήφων

    16-12-2005

    Στο Ιράκ άρχισε η καταμέτρηση των ψήφων, ενώ σποραδικά βίαια επεισόδια δεν μπόρεσαν να διαταράξουν τις ιστορικές βουλευτικές εκλογές της χώρας, μέσω των οποίων θα επιλεγεί η νέα της κυβέρνηση των επόμενων 4 ετών. Σημαντική ήταν η προσέλευση ψηφοφόρων στις κάλπες σ' ολόκληρο το Ιράκ, ενώ οι αρχές έδωσαν παράταση μίας ώρας σε ορισμένες πόλεις, ώστε να μπορέσουν να ψηφίσουν όλοι οι πολίτες που περίμεναν στην ουρά. Σημαντική ήταν και η προσέλευση των Σουνιτών ψηφοφόρων στο ταραγμένο δυτικό Ιράκ, όπου σε μερικά σημεία σημειώθηκε έλλειψη ψηφοδελτίων. Ο εκπρόσωπος της εκλογικής επιτροπής δήλωσε ότι υπήρξαν ορισμένα παράπονα για την εκλογική διαδικασία, που οι αξιωματούχοι θα λάβουν υπόψη τους και πρόσθεσε ότι η καταμέτρηση των ψήφων για τις 275 κοινοβουλευτικές έδρες θα ολοκληρωθεί σε δύο εβδομάδες ή και περισσότερο.

    Στην Ουάσινγκτον, ο πρόεδρος Μπούς χαρακτήρισε τις εκλογές μεγάλο βήμα μπροστά για την δημιουργία ενός δημοκρατικού Ιράκ, που να μπορεί να υπερασπιστεί τον εαυτό του. Αλλά και ο επικεφαλής των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων στο Ιράκ, στρατηγός Τζώρτζ Κέησυ, εξήρε τις ιρακινές ένοπλες δυνάμεις που απέτρεψαν περιστατικά βίας κατά τις εκλογές της Πέμπτης.

    [02] Νομοσχέδιο κατά των βασανιστηρίων στο Αμερικανικό Κογκρέσο

    16-12-2005

    O Λευκός Οίκος και διακεκριμένα μέλη του Κογκρέσου συμφώνησαν αναφορικά με το κείμενο νομοσχεδίου που απαγορεύει όλες τις μορφές βασανιστηρίων σε άτομα που κρατούνται από τις αμερικανικές αρχές. Μιλώντας από τον Λευκό Οίκο την Πέμπτη, ο πρόεδρος Μπούς δήλωσε ότι το νομοσχέδιο αποδεικνύει σε όλους ότι η αμερικανική κυβέρνηση δεν κάνει χρήση βασανιστηρίων. Η συμφωνία προβλέπει την προσθήκη συγκεκριμένων οδηγιών στα σχετικά φυλλάδια του στρατού ενώ απαγορεύει επίσης την σκληρή και απάνθρωπη μεταχείριση, ανεξάρτητα από το ποιοι είναι οι κρατούμενοι.

    Ο κύριος εισηγητής του μέτρου, ο ρεπουμπλικανός γερουσιαστής Τζών Μακαίην, δήλωσε ότι το νομοσχέδιο αυτό δίνει ξεκάθαρο μήνυμα στην διεθνή κοινή γνώμη ότι οι ΗΠΑ δεν ακολουθούν τις τακτικές των τρομοκρατών. Από τη πλευρά του Ο γερουσιαστής Τζών Ουώρνερ, ο επικεφαλής της επιτροπής Ενόπλων Δυνάμεων της γερουσίας, δήλωσε ότι είναι σίγουρος πως το νομοσχέδιο αυτό θα εγκριθεί. Όμως, ο ομόλογός του στη Βουλή των Αντιπροσώπων, Ντάνκαν Χάντερ, ζήτησε γραπτές εγγυήσεις από τον Λευκό Οίκο ότι το μέτρο δεν θα επηρεάσει αρνητικά την συλλογή απορρήτων πληροφοριών. Η κυβέρνηση Μπούς είχε αρχικά αντιταχθεί στο νομοσχέδιο, λέγοντας ότι θα περιόριζε την ικανότητα του αμερικανού προέδρου να αποτρέπει τυχόν τρομοκρατικές επιθέσεις.

    [03] Το Ευρωκοινοβούλιο διερευνά καταγγελλόμενες μυστικές πτήσεις της CIA μέσω Ευρωπαϊκού εναέριου χώρου

    16-12-2005

    To Ευρωπαϊκό κοινοβούλιο συμφώνησε να αρχίσει έρευνα σε σχέση με τις καταγγελίες ότι η CIA χρησιμοποίησε Ευρωπαϊκές χώρες για να μεταφέρει και να φυλακίσει κρυφά ύποπτους τρομοκράτες. Τα μέλη του Ευρωκοινοβουλίου εξέδωσαν επίσης ψήφισμα, με το οποίο εκφράζουν την βαθιά ανησυχία τους για τις καταγγελίες ότι η CIA παράνομα απήγαγε και βασάνιζε ύποπτους για τρομοκρατικές ενέργειες. Το συμβούλιο της Ευρώπης ήδη διεξάγει έρευνα σε βάθος για το θέμα αυτό. Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, ο Ελβετός γερουσιαστής, Ντίκ Μάρτυ, δήλωσε ότι όπως φαίνεται, υπάρχουν ενδείξεις πως η CIA απήγαγε άτομα στην Ευρώπη και τους μετέφερε παράνομα από χώρα σε χώρα.

    Η οργάνωση προστασίας ανθρωπίνων δικαιωμάτων Διεθνής Αμνηστία δημοσίευσε πληροφορίες πτήσεων που δείχνουν ότι η Βρετανία επέτρεψε σε αεροπλάνα της CIA τα οποία μετέφεραν ύποπτους τρομοκράτες να ανεφοδιαστούν με καύσιμα σε βρετανικό έδαφος. Η Βρετανική κυβέρνηση είχε πει ότι δεν είχε αποδείξεις πως η CIA μετέφερε τέτοιους υπόπτους μέσω των βρετανικών αεροδρομίων.

    Η αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών, Κοντολίζα Ράις, συζήτησε τα θέματα αυτά κατά την περιοδεία της στην Ευρώπη την περασμένη εβδομάδα, όμως ούτε παραδέχθηκε, αλλά ούτε και διέψευσε την ύπαρξη μυστικών φυλακών.

    [04] Βρυξέλλες: Συνεχίζεται η κρίσιμης σημασίας σύνοδος κορυφής της ΕΕ

    Μαίρη Παραπονιάρη

    Βρυξέλλες

    16-12-2005

    Με τα μάτια στραμμένα στις Βρυξέλλες, οι λαοί της Ενωμένης Ευρώπης περιμένουν την κρίσιμη για το μέλλον της οικονομικής συνοχής και ευημερίας τους, εξέλιξη του Συμβουλίου Κορυφής που άρχισε στην Bελγική πρωτεύουσα και αναμένεται να διαρκέσει ως το Σάββατο, προκειμένου να εξευρεθεί συμφωνία στο κυρίαρχο θέμα του κοινοτικού προϋπολογισμού της ερχόμενης 7αετίας. Οι προτάσεις της Bρετανικής προεδρίας δεν ικανοποιούν κανένα, και οι διαπραγματεύσεις που άρχισαν ήδη προβλέπονται να είναι δύσκολες..

    Ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας, κ. Κωστας Καραμανλής, που έφτασε το μεσημέρι της Πέμπτης τις Βρυξέλλες για να μετάσχει στο καθιερωμένο γεύμα εργασίας του Λαϊκού Κόμματος δήλωσε μετά την έξοδό του ότι η εξεύρεση κοινού τόπου ανάμεσα σε 25 κράτη μέλη που το καθένα έχει τις δικές του απόψεις και βάζει τις δικές του προτεραιότητες είναι εξ ορισμού ιδιαίτερα δυσχερής υπόθεση...

    "Έχουμε μπροστά μας μία σκληρή και επίπονη διαπραγμάτευση. Εμείς σε κάθε περίπτωση θα δώσουμε την μάχη με όλες μας τις δυνάμεις για να διασφαλίσουμε τα συμφέροντα της χώρας μας", είπε ο κ. Καραμανλής.

    Και πράγματι τα συμφέροντα της Ελλάδας, που σημειωτέον είναι απο τις χώρες που ωφελήθηκαν περισσότερο από τον κοινοτικό προϋπολογισμό του 2004 σε ποσοστό 2,52% του ΑΕΠ, είναι να ληφθεί απόφαση για τον νεο προϋπολογισμό πριν απο το 2006, καθώς θα αλλάξουν τα ποσοστά χρηματοδότησης των χωρών για το 4ο Κοινοτικό Πλαίσιο στήριξης και κινδυνεύουμε να χάσουμε εκατομμύρια ευρώ απο κοινοτικά κονδύλια, τα οποία θα πάνε κατά την ανακατανομή των περιφερειών στις ασθενέστερες οικονομικά νέες χώρες. Ακόμη όσο καθυστερεί η ψήφιση του, στενεύουν για την Ελλάδα και τα περιθώρια προετοιμασίας που θα επέτρεπαν την καλύτερη απορρόφησή των κονδυλίων οταν θα έρθει η ώρα.

    Τέλος, σύμφωνα με την φιλοσοφία της αλληλεγγύης πού διέπει την Ευρωπαική Ενώση οι ισχυρές οικονομικά χώρες ενισχύουν τις ασθενέστερες και συνεισφέρουν ανάλογα. Αυτές είναι η Ολλανδία, η Σουηδία, η Γερμανία, η Γαλλία και η Αυστρία που τώρα επιμένουν ότι οι δαπάνες πρέπει να παγώσουν στα σημερινά επίπεδα και απο την άλλη πλευρά βρίσκονται οι 20 χώρες που ονομάζονται 'φίλοι της συνοχής' που υποστηρίζουν τις προτάσεις της επιτροπής και την αύξηση του προϋπολογισμού.

    [05] Νέα Ορλεάνη: Επιταχύνεται η διαδικασία ανοικοδόμησης

    16-12-2005

    O oμοσπονδιακός προϊστάμενος του προγράμματος ανοικοδόμησης Ντόναλντ Πάουελ, δήλωσε την Πέμπτη σε δημοσιογράφους ότι το σύστημα αναχωμάτων της Νέας Ορλεάνης που υποχώρησε φέτος εξαιτίας του τυφώνα Κατρίνα, θα ξανακτιστεί γερότερο και ασφαλέστερο από ποτέ, όπως είπε χαρακτηριστικά. Όμως ο κ. Πάουελ απέφυγε να πεί αν τα νέα, ενισχυμένα φράγματα θα μπορούσαν να προσφέρουν προστασία από κάποιο τυφώνα μεγαλύτερης ισχύος από την Κατρίνα, που είχε χαρακτηριστεί καταιγίδα τρίτης κατηγορίας. Υπενθυμίζεται ότι η ανώτατη δυνατή κλίμακα είναι η κατηγορία 5.

    Στην ίδια συνέντευξη τύπου στον Λευκό Οίκο, ο δήμαρχος της Νέας Ορλεάνης, Ράιη Νέγκιν, δήλωσε ότι είναι πλέον ώρα για τους κατοίκους της πόλης να επιστρέψουν στις εστίες τους και πρόσθεσε ότι η Νέα Ορλεάνη διαθέτει τρία πράγματα που σίγουρα θα προσελκύσουν την επιστροφή των κατοίκων και των επιχειρήσεων, όπως φορολογικές ελαφρύνσεις, χρήματα για νέες κατοικίες και ανακαινίσεις υπαρχόντων κατοικιών, καθώς και το νέο σύστημα αναχωμάτων που θα ολοκληρωθεί πρίν την έναρξη της περιόδου των τυφώνων του 2006.

    [06] Πεντάγωνο: Επανεξετάζεται τράπεζα δεδομένων που περιείχε ονόματα ακτιβιστών

    16-12-2005

    Το Αμερικανικό Πεντάγωνο ανακοίνωσε ότι αναθεωρεί την διαδικασία συγκέντρωσης και αποθήκευσης πληροφοριών για ενδεχόμενες απειλές στις εγκαταστάσεις του στο αμερικανικό έδαφος. Εκπρόσωπος του Πενταγώνου ανακοίνωσε ότι η αναθεώρηση της διαδικασίας αυτής διατάχθηκε αυτή την εβδομάδα, μετά από δημοσιογραφικές πληροφορίες ότι το Πεντάγωνο διατηρεί τράπεζα δεδομένων στην οποία συμπεριλαμβάνονται και τα ονόματα αντιπολεμικών οργανώσεων και άλλων αμερικανών ακτιβιστών, κατά παράβαση της αμερικανικής νομοθεσίας.

    Ο εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου άμυνας υπεραμύνθηκε του δικαιώματος του Πενταγώνου να προστατεύσει τις εγκαταστάσεις του, αλλά παραδέχτηκε ότι τα ονόματα ορισμένων προσώπων ενδεχομένως να είχαν παραμείνει στην τράπεζα δεδομένων παρόλο που είχε επιβεβαιωθεί η αθωότητα τους. Εδώ να τονιστεί η ιδιαίτερη ευαισθησία που επικρατεί τελευταία, στις ΗΠΑ, αναφορικά με την παρακολούθηση προσώπων, ενώ το Κογκρέσο έχει δια νόμου απαγορεύσει την παρακολούθηση οργανώσεων ακτιβιστών, εκτός και αν υπάρχει αποδεδειγμένος λόγος για κάτι τέτοιο.

    [07] Νέα Ισραηλινή επίθεση στη Λωρίδα της Γάζας.

    16-12-2005

    Ο Ισραηλινός στρατός εξαπέλυσε επιθέσεις με πυραύλους εναντίον κτηρίων στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας, μετά τις επιθέσεις Παλαιστινίων εξτρεμιστών εναντίον του Ισραήλ. Παλαιστίνιοι αυτόπτες μάρτυρες δήλωσαν ότι δύο άτομα τραυματίστηκαν απ' τις επιθέσεις, ενώ δεν υπήρξαν τραυματίες απ' την Παλαιστινιακή επίθεση.

    Στο μεταξύ, Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι υποψήφιοι της εξτρεμιστικής οργάνωσης Χαμάς φαίνεται πως κέρδισαν τον τελευταίο γύρο τοπικών εκλογών στη Δυτική Όχθη τη Πέμπτη. Από τη πλευρά τους ηγετικά στελέχη του κυβερνώντος κόμματος Φατάχ αγωνίζονται αυτή την εβδομάδα για να κρατήσουν την συνοχή του κόμματος, μετά την απόφαση ορισμένων μελών να αποσχιστούν και να δημιουργήσουν το δικό τους ψηφοδέλτιο για τις βουλευτικές εκλογές του Ιανουαρίου.

    [08] Ο Τζώρτζ Μπούς ο πρεσβύτερος, συντονιστής του ΟΗΕ για τους σεισμοπαθείς του Πακιστάν

    16-12-2005

    Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζώρτζ Μπούς ο πρεσβύτερος, διορίστηκε ειδικός συντονιστής των ΗΕ για θέματα ανθρωπιστικής βοήθειας προς τους σεισμόπληκτους της Νότιας Ασίας. Ο γ.γ. του ΟΗΕ, Κόφφι Αννάν, προέβη στην εν λόγω ανακοίνωση τη Πέμπτη, λέγοντας ότι στόχος του κ. Μπούς θα είναι να διασφαλίσει ότι οι ανθρωπιστικές και άλλες προσπάθειες αποκατάστασης και ανοικοδόμησης θα συνεχιστούν για τους πληγέντες του Πακιστάν.

    [09] Λίβανος: Παράταση στην έρευνα του ΟΗΕ για τη δολοφονία Χαρίρι

    16-12-2005

    Τo συμβούλιο ασφαλείας των ΗΕ συμφώνησε να δοθεί εξάμηνη παράταση στην έρευνα που διεξάγεται για την δολοφονία του τέως πρωθυπουργού του Λιβάνου, Ραφίκ Χαρίρι. Τα κράτη-μέλη του συμβουλίου ομόφωνα ενέκριναν την παράταση την Πέμπτη, λίγες ώρες πριν την εκπνοή της προθεσμίας της επιτροπής. Το μέτρο όμως δεν ικανοποιεί το αίτημα του Λιβάνου να επεκταθεί η έρευνα και σε άλλες επιθέσεις, όπως την δολοφονία την Δευτέρα του αντι-σύρου βουλευτή και εκδότη εφημερίδας Γκιμπράν Τουένι στη Βηρυτό.

    Αντ' αυτού, το συμβούλιο ασφαλείας συμφώνησε να επιτρέψει στους εμπειρογνώμονες του διεθνούς οργανισμού να χορηγήσουν στο Λίβανο τεχνική βοήθεια, έτσι ώστε η Βηρυτός να διενεργήσει δικές της ανεξάρτητες έρευνες για τις εν λόγω επιθέσεις. Ο πρέσβης των ΗΠΑ στα ΗΕ, Τζον Μπόλτον, χαιρέτησε το μέτρο λέγοντας ότι αποτελεί νέα πίεση προς τη Συρία αξιωματούχοι της οποίας κατηγορούνται για εμπλοκή στην δολοφονία Χαρίρι.

    [10] Η αμερικανική γερουσία απέρριψε τις προσπάθειες ανανέωσης της ισχύος προβλέψεων του Πατριωτικού νόμου

    16-12-2005

    Αμερικανοί γερουσιαστές κατά την συζήτηση του Πατριωτικού νόμου.

    Η αμερικανική γερουσία απέρριψε τις προσπάθειες ανανέωσης επίμαχων άρθρων του αντι-τρομοκρατικού νόμου των ΗΠΑ, του επιλεγόμενου Πατριωτικού νόμου, που πρόκειται να πάψουν να ισχύουν από το τέλος του μήνα. Οι Ρεπουμπλικανοί στη γερουσία δεν μπόρεσαν να συγκεντρώσουν τις 60 ψήφους που χρειάζονταν για να παρακαμφθεί η συζήτηση των άρθρων αυτών και να παραταθεί η ισχύς τους κατά 4 χρόνια.

    Ο Πατριωτικός νόμος, που θεσπίστηκε μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001, διευρύνει τις δυνατότητες της ομοσπονδιακής κυβέρνησης να διενεργεί έρευνες και παρακολουθήσεις πολιτών. Οι Δημοκρατικοί και ορισμένοι Ρεπουμπλικανοί στη γερουσία λένε ότι οι προβλέψεις αυτές δίνουν στην κυβέρνηση πρόσβαση άνω του επιτρεπόμενου στα ιδιωτικά στοιχεία των πολιτών. Κατά πάσα πιθανότητα, το θέμα θα ξανάρθει στην γερουσία όταν συνεδριάσει και πάλι τον Ιανουάριο, μετά τις γιορτές.

    Μετά την αρνητική ψηφοφορία, εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου επανέλαβε την υποστήριξη της κυβέρνησης Μπούς προς τα επίμαχα άρθρα του νόμου, λέγοντας ότι χρειάζονται για να προστατεύουν τον αμερικανικό λαό από τρομοκρατικές επιθέσεις.

    [11] O απεσταλμένος των ΗE στο Ιράκ, συγχαίρει τον λαό για τις εκλογές της Πέμπτης

    16-12-2005

    Ο στρατηγός Κέησυ

    Ο απεσταλμένος των ΗΕ στο Ιράκ, Ασράφ Κάζι, συνεχάρη την Παρασκευή τον ιρακινό λαό για τις εκλογές της Πέμπτης που στόχευαν στην ανάδειξη της νέας κυβέρνησης της χώρας, λέγοντας ότι η προσέλευση των ψηφοφόρων στις κάλπες φαίνεται ότι ήταν σημαντική για όλες τις εθνικές μειονότητες και θρησκευτικές ομάδες του Ιράκ. Ο κ. Κάζι είπε επίσης ότι η εκλογική επιτροπή του Ιράκ διεξήγε την εκλογική διαδικασία σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα για δίκαιες, ελεύθερες και αδιάβλητες εκλογές, αν και όπως είπε, υπήρχαν ορισμένες παρατυπίες που θα διερευνηθούν.

    Στο μεταξύ, ο ανώτερος στρατιωτικός διοικητής των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων στο Ιράκ, ο στρατηγός Τζώρτζ Κέησυ είπε ότι θα υποβάλει τις εισηγήσεις του μέσα στις επόμενες εβδομάδες για τον αριθμό των αμερικανών στρατιωτών στη χώρα, επισημαίνοντας ότι μετά την διεξαγωγή των εκλογών, οι 150,000 στρατιώτες που τώρα βρίσκονται στο Ιράκ, θα πρέπει να μειωθούν σε περίπου 138,000 έως τις αρχές Φεβρουαρίου.

    [12] Οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων εξαίρουν τον πρόεδρο Μπούς

    16-12-2005

    Ο γερουσιαστής Μακαίην με τον πρόεδρο Μπούς.

    Η οργάνωση προστασίας ανθρωπίνων δικαιωμάτων Χιούμαν Ράιτς Ουώτς, εξήρε τον πρόεδρο Μπούς επειδή ανέτρεψε προηγούμενη απόφασή του σε σχέση με το νέο νομοσχέδιο που απαγορεύει την χρήση βασανιστηρίων. Η οργάνωση τονίζει ότι η υποστήριξη του κ. Μπούς στην απαγόρευση των βασανιστηρίων ατόμων που κρατούνται από αμερικανικές αρχές εκπέμπει ένα δυνατό μήνυμα ηθικής καθαρότητας. Αλλά και η οργάνωση Διεθνής Αμνηστία εξήρε την κίνηση αυτή, αν και εξέφρασε την λύπη της που χρειάζονται τέτοια νομοσχέδια.

    Ο πρόεδρος Μπούς συμφώνησε με εξέχοντες αμερικανούς νομοθέτες σχετικά με το νομοσχέδιο που απαγορεύει την σκληρή και απάνθρωπη μεταχείριση ή τα βασανιστήρια σε κρατούμενους των αμερικανικών αρχών, άσχετα ποιοι είναι αυτοί.

    Ο αντιπρόεδρος Ντίκ Τσέηνυ είχε καταβάλει μεγάλες προσπάθειες να μην επικρατήσει το μέτρο αυτό, το οποίο είχε εισηγηθεί ο Ρεπουμπλικανός γερουσιαστής Τζών Μακαίην, ο οποίος ο ίδιος υπέστη βασανιστήρια ως αιχμάλωτος των Βιετκόνγκ κατά την περίοδο του πολέμου στο Βιετνάμ.

    Όμως, παρά τις προσπάθειες του Λευκού Οίκου, τόσο η γερουσία όσο και η βουλή των αντιπροσώπων, ενέκριναν το νομοσχέδιο, μην αφήνοντας έτσι πολλά περιθώρια στον πρόεδρο Μπούς για να ασκήσει βέτο εναντίον του.

    [13] Ελπίδες για την επίτευξη κάποιας συμφωνίας στην διάσκεψη κορυφής της ΕΕ

    16-12-2005

    Η Κα Μέρκελ

    Διπλωμάτες στις Βρυξέλλες αναφέρουν ότι διαφαίνονται κάποιες ελπίδες αναφορικά με την επίτευξη κάποιας συμφωνίας στις διαπραγματεύσεις για τον ύψος του προϋπολογισμού της ΕΕ για την περίοδο 2007-2013, καθώς ορισμένοι Ευρωπαίοι ηγέτες προσπαθούν να διευθετήσουν τις διαφορές μεταξύ τους κατά την δεύτερη μέρα της διάσκεψης κορυφής τους.

    Η Γερμανίδα καγκελλάριος Ανγκελα Μέρκελ παρουσίασε συμβιβαστική πρόταση, σύμφωνα με την οποία προτείνει να ανέλθουν οι κοινοτικές δαπάνες στο 1.045% του ΑΕΠ της ΕΕ, ενώ το Λονδίνο, που έχει την εκ περιτροπής προεδρία της ΕΕ, είχε προτείνει αύξηση κατά 1.03%. Oμως η βρετανική πρόταση είχε αντιμετωπίσει την αντίθεση των νεώτερων και πτωχότερων κρατών-μελών της ΕΕ.

    Προβληματική ήταν εξάλλου η απόρριψη εκ μέρους της Βρετανίας σημαντικών μειώσεων της έκπτωσης που απολαμβάνει από το 1984, σε αντιστάθμισμα των αγροτικών επιδοτήσεων που παρέχονται σε άλλες χώρες. Η Βρετανία ζητά την αναθεώρηση των κοινοτικών δαπανών, συμπεριλαμβανομένων των αγροτικών επιδοτήσεων, με αντάλλαγμα τις περικοπές της έκπτωσής της.

    Η αποτυχία συμφωνίας για το θέμα του κοινοτικού προϋπολογισμού, θα μπορούσε να υποσκάψει την αξιοπιστία και το κύρος της ΕΕ.

    [14] Εδωσε την άδειά του ο πρόεδρος Μπούς για τις παρακολουθήσεις πολιτών εντός ΗΠΑ;

    16-12-2005

    Ο γερουσιαστής Σπέκτερ

    Ο εξέχων ρεπουμπλικανός γερουσιαστής Αρλεν Σπέκτερ υποσχέθηκε να διερευνήσει τις πληροφορίες ότι ο πρόεδρος Μπούς μυστικά έδωσε άδεια στην Υπηρεσία Εθνικής Ασφάλειας να παρακολουθεί Αμερικανούς πολίτες στα πλαίσια των αντι-τρομοκρατικών της προσπαθειών. Ο κ. Σπέκτερ δήλωσε ότι οι πληροφορίες αυτές, που δημοσιεύτηκαν την Παρασκευή στην εφημερίδα Τάιμς της Νέας Υόρκης θα αποτελέσουν την προτεραιότητα της επιτροπής νομικών υποθέσεων της αμερικανικής γερουσίας, στην οποία προεδρεύει.

    Το άρθρο των Τάιμς έγραφε ότι η Υπηρεσία Εθνικής Ασφάλειας, που συνήθως συλλέγει απόρρητες πληροφορίες στο εξωτερικό των ΗΠΑ, πήρε άδεια το 2002 να παρακολουθεί χωρίς ειδική άδεια τηλεφωνικές συνομιλίες και ηλεκτρονικά μηνύματα Αμερικανών πολιτών προς το εξωτερικό. Οι Τάιμς έγραφαν επίσης ότι μίλησαν με περίπου δέκα τέως και νύν αξιωματούχους, που ζήτησαν να παραμείνουν ανώνυμοι, οι οποίοι εξέφρασαν ανησυχία ότι το μυστικό αυτό πρόγραμμα ενδέχεται να είναι παράνομο. Η εφημερίδα έλεγε επίσης ότι ο Λευκός Οίκος της ζήτησε να μην δημοσιεύσει το εν λόγω άρθρο αλλά οι Τάιμς καθυστέρησαν την δημοσίευσή του επί ένα χρόνο για να διερευνήσουν περισσότερο το θέμα.

    Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου και η αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών Κοντολήζα Ράις αρνήθηκαν να διαψεύσουν ή να επιβεβαιώσουν το δημοσίευμα, αλλά και οι δύο είπαν ότι ο πρόεδρος Μπούς είναι προσηλωμένος στην τήρηση του νόμου.

    [15] Ανεβλήθη η δίκη του Τούρκου συγγραφέα Ορχάν Παμούκ

    16-12-2005

    O Ορχάν Παμούκ

    Αναβλήθηκε η δίκη του γνωστού Τούρκου συγγραφέα Ορχάν Παμούκ, ενώ αναμένεται έγκριση από το τουρκικό υπουργείο Δικαιοσύνης για να συνεχιστεί. Ο κ. Παμούκ κατηγορείται ότι προσέβαλε τη χώρα, με την συνέντευξη που παραχώρησε τον Φεβρουάριο σε Ελβετική εφημερίδα, επειδή είπε ότι ένα εκατομμύριο Αρμένιοι και 30,000 Κούρδοι σκοτώθηκαν στην Τουρκία τον περασμένο αιώνα και ότι είναι ο μόνος που τολμά να μιλήσει για τις γενοκτονίες αυτές.

    Οι εισαγγελικές αρχές είχαν απαγγείλει κατηγορίες εναντίον του Ορχάν Παμούκ πρίν την εφαρμογή του νέου ποινικού κώδικα της χώρας και δεν είναι ξεκάθαρο αν ο παλαιός νόμος, που απαιτεί την έγκριση του υπουργείου Δικαιοσύνης, θα ισχύσει. Το δικαστήριο ελπίζει να έχει πάρει μία απόφαση κατά την επανέναρξη της δίκης, στις 7 Φεβρουαρίου.

    Η Τουρκία κατηγορείται εδώ και χρόνια ότι περιορίζει την ελευθερία του λόγου των πολιτών της, όμως έχει εφαρμόσει μεταρρυθμίσεις στα πλαίσια των προσπαθειών της να ενταχθεί στην ΕΕ. Η ευρωπαϊκή ηγεσία όμως ανησυχεί ότι μπορεί η Τουρκία να μην έχει επιτύχει αρκετές μεταρρυθμίσεις , ώστε να μπορεί να ενταχθεί στην κοινότητα των 25.

    [16] Υφεση παρουσίασε η Ουώλ Στρήτ την Παρασκευή

    16-12-2005

    Μειωμένοι ήταν οι κύριοι δείκτες της Ουώλ Στρήτ την Παρασκευή. Ο δείκτης Ντάου Τζόουνς υποχώρησε 5.5 μονάδες, κλείνοντας στις 10,876. Ο δείκτης Ες εντ Πή έχασε 3 μονάδες, στις 1,267 και ο δείκτης Νάσντακ σημείωσε πτώση 8 μονάδων, στις 2,252. Η τιμή του δολαρίου ήταν μειωμένη έναντι του ευρώ και του γιέν.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Saturday, 17 December 2005 - 2:18:21 UTC