Contribute to the HR-Net Forum Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 05-12-15

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Στον κόσμο του Γκουαντάναμο
  • [02] Ευρώπη: Η δημοσιονομική πολιτική στο επίκεντρο της συνόδου κορυφής
  • [03] Ο ιρακινός λαός ψηφίζει
  • [04] ΗΠΑ: Δημοκρατικοί γερουσιαστές ζητούν λεπτομερή στρατηγική για το Ιράκ
  • [05] Νέο κόμμα απέκτησαν οι Παλαιστίνιοι
  • [06] Ιράν: Τη διεθνή κατακραυγή επισύρουν οι δηλώσεις Αχμαντινετζάντ
  • [07] Παρατείνεται ο Πατριωτικός νόμος
  • [08] Παραμένει το αδιέξοδο στην σύνοδο του ΠΟΕ στο Χονγκ Κόνγκ
  • [09] Ο Λίβανος ζητά διεύρυνση της διερεύνησης του ΟΗΕ για τις πολιτικές δολοφονίες
  • [10] ΗΠΑ: Ιδιαίτερα μέτρα λαμβάνει το Yπουργείο Μεταφορών για την περίοδο των εορτών

  • [01] Στον κόσμο του Γκουαντάναμο

    Γιώργος Μπίστης

    Ουάσιγκτον

    15-12-2005

    Δείτε το ρεπορτάζ για το Γκουαντάναμο - Download

    Δείτε το ρεπορτάζ για το Γκουαντάναμο

    Στα τέλη Νοεμβρίου η οργάνωση Διεθνής Αμνηστία διοργάνωσε μια μεγάλη εκδήλωση για να προωθήσει το αίτημα ορισμένων από τους εκατοντάδες κρατουμένους στην Αμερικανική στρατιωτική βάση Γκουαντάναμο, να αποκτήσουν πρόσβαση σε Ομοσπονδιακά Δικαστήρια των HΠΑ. Το τηλεοπτικό ρεπορτάζ μας της εβδομάδας αυτής μας μεταφέρει στο Γκουαντάναμο για δούμε από κοντά τη βάση αλλά και το θέμα για το οποίο φημίζεται σήμερα.

    KEIMENO ΡΕΠΟΡΤΑΖ

    Η ναυτική βάση στον Κόλπο Γκουαντάναμο, της Κούβας, έχει μετατραπεί σε μια επίμαχη φυλακή, στην οποία η κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών, κρατά πάνω από 500 άνδρες που αποκαλεί 'εχθρικούς μαχητές' στον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας. Μέχρι πριν λίγα χρόνια το Γκουαντάναμο ήταν μια ελάχιστα γνωστή βάση. Εξελίχτηκε όμως σε διεθνούς φήμης στρατόπεδο συγκέντρωσης μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001 εναντίον της Αμερικής.

    Σε αναζήτηση του εγκεφάλου των επιθέσεων εκείνων, αρχηγού της Αλ Κάηντα, Οσάμα Μπιν Λάντεν, οι Ηνωμένες Πολιτείες άρχισαν τον πόλεμο στο Αφγανιστάν. Ο Μπιν Λάντεν παραμένει άφαντος αλλά πολλοί από τους συνεργάτες του πιάστηκαν και κρατούνται τώρα στο Γκουαντάναμο. Οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων καταγγέλλουν πως η Αμερική παραβιάζει τα δικαιώματα των κρατουμένων αυτών.

    O αντιστράτηγος Τζέη Χουντ

    Όμως ο αντιστράτηγος Τζέη Χουντ, που διοικεί τη βάση, απορρίπτει την καταγγελία λέγοντας: 'Οι κρατούμενοι τυχαίνουν ανθρώπινης μεταχείρισης. Χρησιμοποιούμε μόνο νόμιμες ανακριτικές μεθόδους'.

    Αλλά ο Κλάηβ Στάφορντ Σμίθ, δικηγόρος που εκπροσωπεί 40 κρατουμένους στο Γκουαντάναμο, αναφέρει ότι οι πελάτες του ισχυρίζονται πως βασανίστηκαν στη διάρκεια ανακρίσεων. Κατά την έκφρασή του: 'Ο διοικητής Χουντ διαψεύδεται από τα όσα η κυβέρνηση Μπους έχει εξουσιοδοτήσει. Κάνουν χρήση ευφημισμών όταν μιλούν για ακραίες ανακριτικές μεθόδους τους, που είναι καταπιεστικές'.

    Δημοσιογραφική ομάδα της 'Φωνής της Αμερικής' που επισκέφτηκε πρόσφατα το Γκουαντάναμο ρώτησε τον αντιστράτηγο Χουντ αν αληθεύουν τα λεγόμενα πως χρησιμοποιούνται εκεί καταπιεστικές μέθοδοι όπως η αποστέρηση ύπνου. Ακολούθησε η εξής ανταλλαγή μαζί του: '-Όχι, δεν χρησιμοποιούνται καταπιεστικές μέθοδοι. - Ποτέ; - Με εκπλήσσει που ύστερα από όσα είδατε με ρωτάτε κάτι τέτοιο. - Η δουλειά μας είναι να ρωτάμε. - Σας είπα Όχι. Ποτέ.'

    Μια από τις πιο δραστήριες ομάδες προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, η Διεθνής Αμνηστία, καταγγέλλει πως οι Ηνωμένες Πολιτείες αυθαίρετα και παράνομα κρατούν φυλακισμένους στο Γκουαντάναμο.

    Ο λοχαγός Μπρούς Ρόμπερτς

    Αλλά η Ουάσιγκτον το αρνείται και υποστηρίζει πως δεν παραβιάζει τη Συνθήκη της Γενεύης που κατοχυρώνει τα δικαιώματα των αιχμαλώτων πολέμου. Ο λοχαγός Μπρούς Ρόμπερτς είναι εκπρόσωπος τύπου στο Γκουαντάναμο. Λέει: 'Η μεταχείριση των κρατουμένων εδώ συνάδει με το πνεύμα της Συνθήκης της Γενεύης. Οι εχθρικοί μαχητές δεν έχουν προνόμια αιχμαλώτων πολέμου'.

    Η ναυτική βάση Γκουαντάναμο εκτείνεται σε 12 χιλιάδες στρέμματα της Κουβανικής γης. Η κυβέρνηση Μπους υποστηρίζει πως δεδομένου ότι η βάση βρίσκεται στην επικράτεια της Κούβας οι κρατούμενοι εκεί δεν μπορούν να διεκδικούν συνταγματικά δικαιώματα των Ηνωμένων Πολιτειών, όπως πρόσβαση σε Αμερικανικά δικαστήρια. H Αμερικανική Γερουσία ενέκρινε πρόσφατα μια συμβιβαστική λύση που είναι να δικάζονται οι κρατούμενοι στο Γκουαντάναμο από στρατοδικεία και στις περιπτώσεις που αυτά τους επιβάλουν την εσχάτη των ποινών, ή φυλακίσεις για δέκα χρόνια και πάνω, θα μπορούν να εφεσιβάλουν την απόφαση στο Ομοσπονδιακό Δικαστήριο της Ουάσιγκτον. Την τελευταία λέξη πάντως θα έχει το Ανώτατο Δικαστήριο των Ηνωμένων Πολιτειών, που αποδέχτηκε τώρα να εξετάσει το όλο θέμα και να αποφανθεί.

    [02] Ευρώπη: Η δημοσιονομική πολιτική στο επίκεντρο της συνόδου κορυφής

    Μαίρη Παραπονιάρη

    Λουξεμβούργο

    15-12-2005

    Εξαιρετικά κρίσιμο χαρακτήρισε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο που αρχίζει σήμερα στις Βρυξέλλες, ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Μπαρόζο, από το βήμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο, απευθυνόμενος προς την ολομέλεια προκειμένου να παρουσιάσει τα θέματα που θα εξετασθούν στην διήμερη Σύνοδο Κορυφής.

    'Τα δημοσιονομικά της Ευρώπης για το 2007/2013, είναι το μεγάλο ζητούμενο συμφωνίας, που αν δεν επιτευχθεί κι αυτή τη φορά, θα πρέπει να μη μιλάμε πια για τη 'φιλόδοξη Ευρώπη, με το μοντέρνο ευέλικτο και δίκαιο προϋπολογισμό που με εμπιστοσύνη από τους πολίτες της μπορεί να προχωρήσει ανταγωνιστικά στην παγκοσμιοποίηση και να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά τις προκλήσεις της'. Έτσι συνοψίζονται τα λεγόμενα του κ. Μπαρόζο , μετά και τις νέες προτάσεις τις βρετανικής προεδρίας που δεν διαφέρουν πολύ από τις προηγούμενες, τις οποίες ο κ. Μπαρόζο χαρακτήρισε και πάλι 'ανεπαρκείς', καθώς αυξάνει οριακά τον κοινοτικό προϋπολογισμό σε 849,3 δισεκατομμύρια ευρώ έναντι 847 και προβλέπει μια αύξηση προς τα νέα κράτη μέλη της ανατολικής Ευρώπης ύψους 1,55 δισεκατομμύρια ευρώ, ενώ για το περίφημο βρετανικό τσεκ, δέχεται μια περικοπή επιστροφής κατά 8 δισεκατομμύρια ευρώ αλλά σε διάστημα επταετίας.

    Όμως αμετακίνητη εμφανίζεται η Βρετανία με το ζήτημα αναθεώρησης της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής επιμένοντας ότι αν δεν υπάρξει θεμελιώδης μεταρρύθμιση της δεν θα υπάρξει ανάλογα και η βρετανική έκπτωση. Όπως είναι γνωστό το θέμα βρίσκει εντελώς αντίθετη την Γαλλία γι αυτό όλοι μιλούν πλέον για εμπόλεμη ατμόσφαιρα στο Συμβούλιο καθώς .και η Πολωνία προειδοποίησε ότι αν δεν βελτιωθεί η πρόταση θα ασκήσει βέτο.

    Ο βρετανός υπουργός εξωτερικών κ. Τζακ Στροκ επιμένει ότι οι προτάσεις προσφέρουν μία γερή βάση συμφωνίας για το Συμβούλιο και το περιθώριο διαπραγμάτευσης είναι πολύ μικρό, ενώ σχολίασε πως 'είναι προτιμότερη καμία συμφωνία από μια κακή συμφωνία'. Όμως δεν είναι της ίδιας γνώμης ο πρόεδρος της Επιτροπής κ. Μπαρόζο ο οποίος μίλησε για πλήγμα στην αξιοπιστία της Ευρώπης αν δεν υπάρξει συμφωνία και ζήτησε 'δικαιοσύνη στις δαπάνες και τις συνεισφορές', επαναλαμβάνοντας ότι 'για μια πρώτη ασυμφωνία μπορεί να μιλάμε για ατυχία, αν υπάρξει δεύτερη είναι αποτυχία'.

    [03] Ο ιρακινός λαός ψηφίζει

    15-12-2005

    O ιρακινός λαός ετοιμάζεται να εκλέξει την νέα του κυβέρνηση σήμερα, κατά την διάρκεια εκλογών που οι ιρακινοί ελπίζουν ότι θα αποτελέσουν την κρίσιμη καμπή για την εδραίωση της ασφάλειας και της σταθερότητας στη χώρα τους. Ο πρόεδρος Τζαλάλ Ταλαμπανί, προέτρεψε την Τετάρτη τους περίπου 15 εκατομμύρια εγγεγραμμένους ψηφοφόρους να προσέλθουν στις κάλπες και τόνισε ότι η αυξημένη προσέλευση των ψηφοφόρων θα προσδώσει στην νέα κυβέρνηση την νομιμότητα που χρειάζεται για να εξουδετερώσει τους τρομοκράτες.

    Πάντως, οι Ιρακινοί του εξωτερικού, ακολουθούν την συμβουλή του και ήδη 80.000 από αυτούς έριξαν τη ψήφο τους από την Τρίτη, που ήταν η πρώτη από τις τρεις μέρες ψηφοφορίας για Ιρακινούς που κατοικούν στο εξωτερικό από την Αυστραλία έως τις ΗΠΑ. Αξιωματούχοι λένε ότι πάνω από 6,000 υποψήφιοι λαμβάνουν μέρος στις εκλογές για την κάλυψη των 275 εδρών του κοινοβουλίου.

    Στο Ιράκ, σχολεία, επιχειρήσεις και τα σύνορα έχουν κλείσει, ενώ η κυκλοφορία των αυτοκινήτων έχει απαγορευθεί στα πλαίσια των αυστηρών μέτρων ασφάλειας που έχουν ληφθεί. Πάντως, σημειώθηκαν ορισμένα βίαια περιστατικά. Στη Μοσούλη στο βόρειο Ιράκ, δύο αστυνομικοί, που εκτελούσαν περιπολία, σκοτώθηκαν από έκρηξη βόμβας.

    [04] ΗΠΑ: Δημοκρατικοί γερουσιαστές ζητούν λεπτομερή στρατηγική για το Ιράκ

    15-12-2005

    Ο Πρόεδρος Μπους

    Δημοκρατικοί γερουσιαστές έστειλαν την Τετάρτη επιστολή στον πρόεδρο Μπους, προτρέποντάς τον να περιγράψει λεπτομερώς την αμερικανική στρατηγική στο Ιράκ, μετά τις βουλευτικές εκλογές της Πέμπτης. Την επιστολή υπέγραψαν 40 δημοκρατικοί γερουσιαστές και ένας ανεξάρτητος, οι οποίοι παροτρύνουν τον κ. Μπους να προειδοποιήσει την ιρακινή ηγεσία ότι πρέπει να κάνει τους συμβιβασμούς που χρειάζονται ώστε να επιτύχει ευρεία υποστήριξη και πολιτική σταθερότητα στη χώρα. Οι γερουσιαστές ζητούν επίσης από την κυβέρνηση Μπους να περιγράψει λεπτομερώς το μέλλον της αμερικανικής αποστολής στο Ιράκ.

    Την Τετάρτη ο αμερικανός Πρόεδρος ανέλαβε την ευθύνη για την εισβολή στο Ιράκ, παρά τις προπολεμικές λανθασμένες μυστικές πληροφορίες για τα οπλικά συστήματα που διέθετε η χώρα. Πάντως ο κ. Μπους υπεραμύνθηκε σθεναρά του πολέμου λέγοντας ότι ο τέως δικτάτορας του Ιράκ, Σαντάμ Χουσεΐν, αποτελούσε απειλή για τον αμερικανικό λαό. Αναφερόμενος στις σημερινές ιρακινές εκλογές ο κ. Μπούς είπε ότι αποτελούν ορόσημο, αφού μετά την διεξαγωγή τους, το Ιράκ θα έχει την μόνη δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση στον αραβικό κόσμο.

    [05] Νέο κόμμα απέκτησαν οι Παλαιστίνιοι

    15-12-2005

    Προεκλογικές αφίσες με τον Μαρουάν Μπαρκουτί

    Μέλη της Παλαιστινιακής Φατάχ, αποσχίστηκαν από το κόμμα και δημιούργησαν νέο σχηματισμό με την ονομασία αλ Μουστάκμπαλ, που σημαίνει 'το μέλλον', για τις εκλογές του Ιανουαρίου. Οι εξτρεμιστές της Χαμάς επίσης υπέβαλαν κατάλογο δικών τους υποψηφίων αργά τη Τετάρτη το βράδυ. Επικεφαλής και των δύο ψηφοδελτίων έχει τεθεί ο εξτρεμιστής Μαρουάν Μπαρκουτί, ο οποίος βρίσκεται στη φυλακή, αλλά αξιωματούχοι δήλωσαν ότι θα πρέπει να επιλέξει ένα απ' τα δύο ψηφοδέλτια πριν τις εκλογές.

    Στο μεταξύ, στη Λωρίδα της Γάζας, αυτόπτες μάρτυρες είπαν ότι 4 παλαιστίνιοι εξτρεμιστές σκοτώθηκαν και περίπου 10 άλλα άτομα τραυματίστηκαν από Ισραηλινή αεροεπιδρομή σε αυτοκίνητο. Το Ισραήλ δήλωσε ότι η επίθεση στόχευε εξτρεμιστές από τη Λαϊκή Επιτροπή Αντίστασης που ετοιμάζονταν να διενεργήσουν επίθεση κατά του Ισραήλ. Λίγο αργότερα, αυτόπτες μάρτυρες είπαν ότι ένας εξτρεμιστής της Ισλαμικής Τζιχάντ τραυματίστηκε σε άλλη επίθεση των Ισραηλινών στη Γάζα.

    [06] Ιράν: Τη διεθνή κατακραυγή επισύρουν οι δηλώσεις Αχμαντινετζάντ

    15-12-2005

    Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ

    Ο Πρόεδρος του Ιράν, Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ, δέχτηκε νέες επικρίσεις την Τετάρτη μετά τις δηλώσεις του ότι το Εβραϊκό Ολοκαύτωμα αποτελεί 'μύθο', ενώ πρότεινε ξανά την μεταφορά του Ισραήλ στην Ευρώπη ή τη Βόρεια Αμερική, ενδεχομένως στην Αλάσκα. Η κρατική τηλεόραση του Ιράν μετέδωσε ομιλία του κυρίου Αχμαντινετζάντ στην οποία ανέφερε ότι η Δύση 'κατασκεύασε ένα μύθο' για τη συστηματική εξόντωση εκατομμυρίων Εβραίων από τους Ναζί κατά τη διάρκεια του Δεύτερου Παγκοσμίου Πόλεμου.

    Το Στέητ Ντηπάρτμεντ χαρακτήρισε τα σχόλια του Ιρανού προέδρου απαράδεκτα και τόνισε ότι δείχνουν πως η κυβέρνηση της Τεχεράνης απομακρύνεται από τη διεθνή κοινότητα. Ο Λευκός Οίκος τόνισε ότι οι δηλώσεις αυτές δείχνουν ότι δεν πρέπει να επιτραπεί στο Ιράν ν' αναπτύξει πυρηνικά όπλα. Και το πρακτορείο Ρώυτερς φέρει εκπρόσωπο του Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Κόφι Ανάν, να εκφράζει έκπληξη για τα σχόλια του κυρίου Αχμαντινετζάντ.

    [07] Παρατείνεται ο Πατριωτικός νόμος

    15-12-2005

    Η αμερικανική βουλή των αντιπροσώπων ενέκρινε την παράταση της ισχύος του αντι-τρομοκρατικού νόμου, του λεγόμενου Πατριωτικού νόμου. Η βουλή με ψήφους 251 υπέρ, έναντι 174 κατά, ενέκρινε συμβιβαστική τροπολογία του επίμαχου νόμου, που προβλέπει την αλλαγή και ανανέωση των περισσότερων προβλέψεών του. Ο εν λόγω νόμος έχει διευρύνει τις κυβερνητικές δικαιοδοσίες για την διεξαγωγή ερευνών και παρακολουθήσεων.

    Όμως, ορισμένα μέλη του Κογκρέσου, Δημοκρατικοί και Ρεπουμπλικανοί, είναι αποφασισμένοι να αντιταχθούν στον νόμο αυτό όταν έρθει στην γερουσία, λέγοντας ότι ακόμα και η τροποποιημένη μορφή του δίνει στην κυβέρνηση πολύ μεγάλη πρόσβαση σε ιδιωτικά στοιχεία των πολιτών.

    Ο πρόεδρος Μπούς έχει ζητήσει από το κογκρέσο να μονιμοποιήσει την εν λόγω αντιτρομοκρατική νομοθεσία, υποστηρίζοντας ότι έχει επιτύχει αυτό για το οποίο είχε σχεδιαστεί, δηλαδή να προστατεύσει τις αμερικανικές ελευθερίες σώζοντας παράλληλα ζωές.

    [08] Παραμένει το αδιέξοδο στην σύνοδο του ΠΟΕ στο Χονγκ Κόνγκ

    15-12-2005

    Εκπρόσωποι 149 χωρών που συμμετέχουν στις συνομιλίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου στο Χονγκ Κόνγκ, θα συνεχίσουν για τρίτη μέρα σήμερα τις συνομιλίες τους με στόχο την άρση του αδιεξόδου που έχει προκύψει λόγω διαφωνιών σε θέματα αγροτικών επιδοτήσεων και πρόσβασης στις διεθνείς αγορές. Οι υπουργοί εμπορίου συνεδρίαζαν μέχρι αργά την Πέμπτη το βράδυ σε μια προσπάθεια εξεύρεσης συμφωνίας. Οι διοργανωτές δήλωσαν την Τετάρτη ότι οι συνεδριάσεις προχωρούσαν με αργούς ρυθμούς καθώς Ευρωπαίοι και Αμερικανοί διαπραγματευτές αλληλοκατηγορούνταν για την έλλειψη προόδου.

    Στόχος των συνομιλιών είναι η εφαρμογή συμφωνίας διεύρυνσης των διεθνών αγορών. Οι πλούσιες χώρες ζητούν απ' τις φτωχότερες να επιτρέψουν περισσότερες εισαγωγές, ενώ οι αναπτυσσόμενες χώρες ζητούν απ' την Ευρώπη και τις ΗΠΑ να δεχτούν περισσότερες εισαγωγές αγροτικών προϊόντων και να τερματίσουν τις αγροτικές τους επιδοτήσεις.

    [09] Ο Λίβανος ζητά διεύρυνση της διερεύνησης του ΟΗΕ για τις πολιτικές δολοφονίες

    15-12-2005

    Οι ΗΠΑ εξέφρασαν την υποστήριξή τους προς την έκκληση του Λιβάνου για διευρυμένη έρευνα των ΗΕ σε σχέση με τις πολιτικές δολοφονίες που έχουν τελευταία συγκλονήσει τη χώρα. Ο πρωθυπουργός του Λιβάνου, Φουάντ Σινιόρα, ζήτησε την διεύρυνση των ερευνών την Δευτέρα, λίγο μετά την δολοφονία του αντισύρου βουλευτή και εκδότη εφημερίδας Γκιμπράν Τουένι στη Βηρυτό. Το συμβούλιο ασφαλείας των ΗΕ αναμένεται ότι θα αποφασίσει σήμερα αναφορικά με την πρόταση για διεύρυνση της έρευνας που διεξάγουν τα ΗΕ για την δολοφονία του τέως πρωθυπουργού Ραφίκ Χαρίρι και άλλων επιθέσεων κατά πολιτικών προσώπων. Η πρόταση αυτή θα παρατείνει επίσης την έρευνα για την δολοφονία Χαρίρι κατά 6 μήνες.

    Στην Ουάσινγκτον, ο εκπρόσωπος του Στέητ Ντηπάρτμεντ, Σών Μακόρμακ, χαρακτήρισε την συνέχιση των ερευνών καίριας σημασίας ώστε να ολοκληρωθεί η διερεύνηση της δολοφονίας του Ραφίκ Χαρίρι, η οποία καθυστέρησε εξαιτίας της έλλειψης συνεργασίας εκ μέρους της Συρίας.

    [10] ΗΠΑ: Ιδιαίτερα μέτρα λαμβάνει το Yπουργείο Μεταφορών για την περίοδο των εορτών

    15-12-2005

    Το αμερικανικό υπουργείο Μεταφορών ανακοίνωσε ότι από αυτή την εβδομάδα, θα τοποθετήσει ομάδες ειδικών ομοσπονδιακών φρουρών στις αερομεταφορές, καθώς και ένστολους αστυνομικούς σε σταθμούς τραίνων και λεωφορείων σ' ολόκληρη τη χώρα. Σύμφωνα με το υπουργείο οι ομάδες αυτές θα περιπολούν τα συστήματα μαζικών μεταφορών στις πόλεις Ατλάντα της Τζώρτζια, Φιλαδέλφεια της Πενσυλβάνιας, Βαλτιμόρη του Μαίρυλαντ και την Ουάσινγκτον. Επίσης, θα φρουρούνται σταθμοί λεωφορείων στο Χιούστον του Τέξας και σιδηροδρομικοί σταθμοί στις ανατολικές και δυτικές ακτές των ΗΠΑ. Ορισμένοι άνδρες των ομάδων αυτών θα φέρουν κανονική στολή, ενώ ορισμένοι θα κυκλοφορούν με πολιτικά.

    Εκπρόσωπος των ειδικών φρουρών στις αερομεταφορές δήλωσε ότι η υπηρεσία αυτή στοχεύει στο να διευρύνει την κάλυψη που προσφέρει και να εντείνει τα μέτρα ασφάλειας για την περίοδο των εορτών των Χριστουγέννων, αλλά πρόσθεσε ότι δεν υπάρχουν νέες μυστικές πληροφορίες που να περιέχουν ενδείξεις ότι τρομοκράτες ενδέχεται να οργανώνουν επιθέσεις εναντίον των μέσων μαζικών μεταφορών στις ΗΠΑ.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Friday, 16 December 2005 - 2:18:31 UTC