Read the Bulletin of New Terminology for the Greek Language (by the Academy of Athens) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 05-11-24

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ημέρα των Ευχαριστιών
  • [02] Ιράκ: Δολοφονήθηκε ηγέτης κύριας Σουνιτικής φυλής
  • [03] Οι Δημοσιογράφοι Χωρίς Συνορα ζητούν δημοσίευση υπομνήματος
  • [04] Ισραήλ: Συγκρούσεις στα σύνορα ΛιβάνουβΙσραήλ
  • [05] ΔΥΑΕ: Συζητείται το θέμα του Ιράν

  • [01] Ημέρα των Ευχαριστιών

    24-11-2005

    Ο Πρόεδρος Μπους βρίσκεται στο ράντσο του στο Κρώφορντ του Τέξας για να γιορτάσει την ημέρα των Ευχαριστιών με μέλη της οικογένειάς του. Καθώς ετοιμαζόταν να αναχωρήσει από την Ουάσινγκτον την Τετάρτη, ο κ. Μπους δήλωσε ότι η σκέψη του είναι κοντά στους αμερικανούς που υπηρετούν στο εξωτερικό και τις οικογένειές τους. Τόνισε ότι ο αμερικανικός λαός είναι ευγνώμων για τις θυσίες τους. Ο Λευκός Οίκος είπε ότι ο πρόεδρος Μπους θα γιορτάσει με τα παραδοσιακά εδέσματα για την μέρα αυτή και θα έχει κοντά του την σύζυγό του Λώρα, τις δύο κόρες τους και τους γονείς του.

    Νωρίτερα, περίπου 10 αντι-πολεμικοί διαδηλωτές συνελήφθησαν κοντά στο ράντσο του κ. Μπους επειδή είχαν παραβιάσει μία νέα απαγόρευση κατασκήνωσης στην περιοχή αυτή. Οι τοπικοί αστυνομικοί συνέλαβαν τους διαδηλωτές επειδή είχαν στήσει τις σκηνές τους κοντά στο ράντσο Μπους, αφού τους είχαν προειδοποιήσει ότι κινδύνευαν να συλληφθούν για είσοδό τους σε ξένη περιουσία.

    Εξάλλου, εκατομμύρια Αμερικανοί ταξίδευσαν την Τετάρτη, κατακλύζοντας αεροδρόμια και σταθμούς τραίνων, για να περάσουν με τις οικογένειες και τους φίλους τους την σημερινή Ημέρα των Ευχαριστιών. Η Αμερικανική Ένωση Αυτοκινητιστών, η αντίστοιχη της Ελληνικής ΕΛΠΑ, υπολόγισε ότι περίπου 37 εκατομμύρια Αμερικανοί, αριθμός ελαφρά αυξημένος σε σύγκριση με πέρυσι, θα ταξιδέψουν σε απόσταση τουλάχιστον 80 χιλιομέτρων για να βρεθούν με τα αγαπημένα τους πρόσωπα, επ' ευκαιρία της γιορτής. Παραδοσιακά η παραμονή της Ημέρας των Ευχαριστιών θεωρείται η μέρα του χρόνου όπου σημειώνονται οι περισσότερες μετακινήσεις στις ΗΠΑ.

    Στο μεταξύ την Τετάρτη, επιβατικό τρένο συγκρούστηκε με επιβατικά αυτοκίνητα σε ώρα αιχμής σε προάστιο του Σικαγο. Αξιωματούχοι ανέφεραν ότι τραυματίστηκαν τουλάχιστον 10 άτομα. Η Ένωση Αυτοκινητιστών δηλώνει πάντως ότι οι υψηλότερες τιμές της βενζίνης, καθώς και οι αυξημένες τιμές των ξενοδοχείων και των ενοικιαζόμενων αυτοκινήτων φέτος, δεν σταμάτησαν τον κόσμο από το να ταξιδέψει.

    Η Ένωση προέβλεψε ότι περίπου 22 εκατομμύρια Αμερικανοί θα πραγματοποιήσουν αεροπορικά ταξίδια για την γιορτάσιμη μέρα. Οι χιονοπτώσεις απειλούν πάντως να δημιουργήσουν καθυστερήσεις για τους ταξιδιώτες στις βορειοκεντρικές και βορειοανατολικές πολιτείες.

    [02] Ιράκ: Δολοφονήθηκε ηγέτης κύριας Σουνιτικής φυλής

    24-11-2005

    Στο Ιράκ, ο ηγέτης κύριας Σουνιτικής φυλής και 4 συγγενείς του σκοτώθηκαν από ένοπλους που φορούσαν στρατιωτικές στολές. Ηγέτες των Σουνιτών καταδίκασαν τις επιθέσεις που έγιναν πριν τα ξημερώματα στη Βαγδάτη και είχαν σα στόχο τον ηγέτη της φυλής Μπάτα. Αξιωματούχοι της αστυνομίας αρνήθηκαν κάθε ανάμειξη στις δολοφονίες και επέρριψαν ευθύνες στους αντάρτες Επίσης, ένας αμερικανός στρατιώτης σκοτώθηκε σε ξεχωριστή επίθεση στη Βαγδάτη.

    Σε άλλες εξελίξεις, αμερικανός αξιωματούχος δήλωσε ότι έχουν επιλυθεί τα προβλήματα ασφαλείας και οι συνήγοροι υπεράσπισης του Σαντάμ Χουσέιν και των επτά συγκατηγορουμένων του θα παρουσιαστούν στο δικαστήριο, όταν ξαναρχίσει η δίκη. Οι συνήγοροι υπεράσπισης είχαν απειλήσει ότι θα μποϋκοτάριζαν την ακροαματική διαδικασία μετά την δολοφονία δύο συναδέλφων τους.

    Και ο Ιρακινός Πρόεδρος Τζαλαλ Ταλαμπανί ολοκλήρωσε την επίσκεψη του στο Ιράν, όπου αξιωματούχοι υποσχέθηκαν βοήθεια άνω του 1ος δισεκατομμυρίου δολαρίων για την ανοικοδόμηση του Ιράκ.

    [03] Οι Δημοσιογράφοι Χωρίς Συνορα ζητούν δημοσίευση υπομνήματος

    24-11-2005

    Η οργάνωση Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα ζητά την δημοσίευση ενός φερόμενου ως Βρετανικού υπομνήματος που διέρρευσε στον τύπο, στο οποίο καταγγέλεται ότι ο πρόεδρος Μπους ήθελε να βομβαρδίσει το τηλεοπτικό δίκτυο αλ Τζαζήρα.

    Η Βρετανική εφημερίδα, Ντεϊλυ Μίρρορ, στο φύλλο της Τρίτης, γράφει ότι το μυστικό υπόμνημα αναφέρεται σε συνομιλία μεταξύ του κ. Μπους και του πρωθυπουργού Τόνυ Μπλαίρ, το 2004. Το υπόμνημα προσθέτει ότι ο κ. Μπλαίρ έπεισε τον κ. Μπους να μην προβεί σε τέτοια ενέργεια. Η οργάνωση Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα δήλωσε την Τετάρτη ότι δυσκολεύεται να πιστέψει πως ο κ. Μπους πράγματι πρότεινε τον βομβαρδισμό της αλ Τζαζήρα, που εδρεύει στο Κατάρ, αλλά τόνισε ότι η δημοσίευση του υπομνήματος θα σταματούσε κάθε σχετική συζήτηση.

    Η αλ Τζαζήρα κάλεσε τις δύο χώρες να σχολιάσουν κατά πόσο το υπόμνημα είναι αυθεντικό. Η Νταίλη Μίρρορ, μαζί με τους Τάιμς του Λονδίνου και την Γκάρντιαν είπαν ότι η κυβέρνηση Μπλαίρ απείλησε με ποινική δίωξη, όποιον δημοσιεύσει λεπτομέρειες του υπομνήματος.

    Η Βρετανική κυβέρνηση αρνήθηκε να σχολιάσει το θέμα, ενώ εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου είπε ότι οι αμερικανικές αρχές δεν θα σχολιάσουν κάτι τόσο εξωφρενικό και αδιανόητο.

    [04] Ισραήλ: Συγκρούσεις στα σύνορα ΛιβάνουβΙσραήλ

    24-11-2005

    Συγκρούσεις σημειώθηκαν μεταξύ Ισραηλινών στρατευμάτων και εξτρεμιστών της Χεζμπολά στα σύνορα ΛιβάνουβΙσραήλ. Ισραηλινοί στρατιωτικοί αξιωματούχοι είπαν ότι εξτρεμιστές άνοιξαν πυρ σε Ισραηλινό πολίτη με ανεμόπτερο που κατά λάθος προσγειώθηκε στο Λίβανο. Επίσης Ισραηλινά στρατεύματα έπληξαν θέσεις των εξτρεμιστών, αλλά δεν υπήρξαν απώλειες. Ισραηλινοί αξιωματούχοι διέψευσαν πληροφορίες ότι στρατιώτες πέρασαν σε Λιβανικό έδαφος, λέγοντας ότι τα στρατεύματα απλώς άνοιξαν την συνοριακή γραμμή για να περάσει ο Ισραηλινός με το ανεμόπτερο.

    Σε συγκρούσεις τη Δευτέρα στην ίδια περιοχή σκοτώθηκαν τέσσερις μαχητές της Χαμάς και τραυματίστηκαν 11 Ισραηλινοί στρατιώτες. Το Συμβούλιο Ασφάλειας την Τετάρτη καταδίκασε τις επιθέσεις λέγοντας ότι η Χαμάς προκάλεσε τα επεισόδια βίας. Στο μεταξύ, Ισραηλινά στρατεύματα ξεκίνησαν επιχείρηση για τον εντοπισμό υπόπτων τρομοκρατών στη Τζενίν, της Δυτικής Όχθης. Ένας Παλαιστίνιος σκοτώθηκε κατά την διάρκεια της επιχείρησης.

    [05] ΔΥΑΕ: Συζητείται το θέμα του Ιράν

    24-11-2005

    H Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας συνεδριάζει σήμερα για να συζητήσει τις πυρηνικές δραστηριότητες του Ιράν, το οποίο η διεθνής κοινότητα κατηγορεί ότι προσπαθεί να δημιουργήσει πυρηνικά όπλα. Η Τεχεράνη απορρίπτει τις κατηγορίες αυτές και αντιστέκεται σε πιέσεις της διεθνούς κοινότητας να σταματήσει την επεξεργασία πυρηνικών καυσίμων. Όμως διπλωμάτες δηλώνουν ότι ευρωπαίοι και αμερικανοί αξιωματούχοι πρόσφατα συζήτησαν τη χαλάρωση των απαιτήσεων τους προς το Ιράν, αν η Τεχεράνη συμφωνήσει η επεξεργασία ουρανίου να γίνεται στη Ρωσία.

    Ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν, Μανουχέρ Μοτακί, δήλωσε τη Τετάρτη ότι η χώρα του δεν θα δεχόταν τέτοια πρόταση, αλλά εξέφρασε αισιοδοξία για νέο γύρο συνομιλιών με τη Βρετανία, τη Γαλλία και τη Γερμανία. Διπλωμάτες αναφέρουν ότι οι ευρωπαίοι είναι διατεθειμένοι να επιστρέψουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων ίσως στις αρχές Δεκεμβρίου.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Friday, 25 November 2005 - 2:18:10 UTC