Browse through our Interesting Nodes Collection Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 05-10-20

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΗΠΑ: Σοβαρή απειλή ο τυφώνας Βίλμα
  • [02] Πακιστάν: 48 χιλιάδες νεκροί και 67 χιλιάδες οι τραυματίες
  • [03] Ιράκ: Ο Σαντάμ δηλώνει 'αθώος'
  • [04] Στην στρατηγική των ΗΠΑ στο Ιράκ αναφέρθηκε η Κ. Ράις
  • [05] Εξοπλισμοί: Η Κίνα προσπαθεί να καθησυχάσει τις ΗΠΑ
  • [06] Ουάσινγκτον: Συνάντηση Μπους-Αμπάς στο Λευκό Οίκο
  • [07] Η κυπριακή κυβέρνηση επικρίνει τις Η.Π.Α.
  • [08] Νέα κρούσματα της γρίπης των πτηνών σε Κίνα, Ρουμανία και Ρωσία
  • [09] Ε.Ε.: Συμφωνία συνεργασίας με Βοσνία
  • [10] Η δίκη του Σαντάμ
  • [11] Νέα Υόρκη: Μνημείο για τα θύματα της 11η Σεπτεμβρίου 2001

  • [01] ΗΠΑ: Σοβαρή απειλή ο τυφώνας Βίλμα

    20-10-2005

    Το Εθνικό Κέντρο Τυφώνων των ΗΠΑ ανακοίνωσε ότι ο τυφώνας Βίλμα εξασθένησε λίγο, αλλά παραμένει τυφώνας κατηγορίας 5 κινούμενος προς τη χερσόνησο Γιουκατάν του Μεξικού.

    Μετεωρολόγοι δηλώνουν ότι η ταχύτητα των ανέμων της Βίλμα έφτασε τα 260 χιλιόμετρα τη ώρα και ότι ο τυφώνας βρίσκεται 460 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά του Κοζουμέλ στο Μεξικού, κινούμενος βορειοδυτικά με 11 χιλιόμετρα τη ώρα ενώ αναμένεται να εξασθενήσει λίγο μέσα στο επόμενο εικοσιτετράωρο.

    Ο διευθυντής του Εθνικού Κέντρου Τυφώνων, Μαξ Μέιφιλντ, δήλωσε ότι η καταιγίδα φαίνεται να κινείται προς στο κόλπο του Μεξικού και μετά να στρίβει ανατολικά για να κτυπήσει της νοτιοδυτικές ακτές της Φλόριντα το Σάββατο.

    Η Βίλμα είναι ο ισχυρότερος τυφώνας που έχει παρουσιαστεί στον Ατλαντικό Ωκεανό από το 1933

    [02] Πακιστάν: 48 χιλιάδες νεκροί και 67 χιλιάδες οι τραυματίες

    20-10-2005

    To Πακιστάν ανακοίνωσε ότι αυξήθηκε σε σχεδόν 48 χιλιάδες, ο αριθμός των νεκρών από τον καταστροφικό σεισμό, ενώ τα ΗΕ ζητούν εντατικοποίηση των προσπαθειών αρωγής για τους σεισμόπληκτους. Ανώτερος αξιωματούχος του Πακιστάν ανέφερε επίσης ότι περίπου 67 χιλιάδες άτομα τραυματίστηκαν.

    Στη έδρα των ΗΕ, ο γγ Κόφφι Αννάν απηύθυνε νέα έκκληση για βοήθεια από τη διεθνή κοινότητα για την πρόληψη 'ενός δευτέρου κύματος' όπως είπε χαρακτηριστικά θανάτων από τον σεισμό.

    Η UNISEF ανακοίνωσε ότι 120 χιλιάδες παιδιά παραμένουν απομονωμένα σε δύσβατες περιοχές από τις 8 Οκτωβρίου που σημειώθηκε ο σεισμός.

    Αξιωματούχοι στο Ινδικό Κασμίρ άνοιξαν απευθείας τηλεφωνικές γραμμές με το Πακιστανικό Κασμίρ, επιτρέποντας έτσι σε Ινδούς κατοίκους να καλέσουν συγγενείς τους απ' την άλλη πλευρά των συνόρων, για πρώτη φορά τα τελευταία 15 χρόνια.

    [03] Ιράκ: Ο Σαντάμ δηλώνει 'αθώος'

    20-10-2005

    Σαντάμ Χουσεΐν

    Η δίκη σε βάρος του Σαντάμ Χουσεΐν άρχισε χθες στη Βαγδάτη με τον πρώην δικτάτορα να αμφισβητεί την δικαιοδοσία του δικαστηρίου και να δηλώνει αθώος των κατηγοριών. Η Ιρακινή τηλεόραση μετέδωσε την ακροαματική διαδικασία, ενώ ο συνήγορος υπεράσπισης του Σαντάμ Χουσεΐν ζήτησε παράταση χρόνου για να προετοιμαστεί καλύτερα και ο δικαστής συμφώνησε διακόπτοντας τη δίκη μέχρι τις 28 Νοεμβρίου.

    Εδώ στην Ουάσινγκτον, ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Σκοτ Μακλέλλαν δήλωσε ότι η δίκη του πρώην ηγέτη του Ιράκ δείχνει ότι επιστρέφει στη χώρα αυτή ο σεβασμός στους νόμους. Στο μεταξύ, η Ιρακινή αστυνομία συνέλαβε τον ανιψιό του Σαντάμ Χουσεΐν, Γιασίρ Σαμπχαουί. Το πρακτορείο Associated Press φέρει αξιωματούχους να δηλώνουν ότι ο Σαμπχαουί κατηγορείται για χρηματοδότηση του ανταρτικού κινήματος.

    Στο μεταξύ, η βρετανική εφημερίδα Γκάρντιαν γράφει ότι ένας από τους δημοσιογράφους της εξαφανίστηκε στο Ιράκ και ότι φοβάται πως μπορεί να έπεσε θύμα απαγωγής. Η Γκάρντιαν αναφέρει ότι ο ηλικίας 33 ετών Ιρλανδός Ρόρυ Κάρολ, βρισκόταν σε αποστολή της εφημερίδας του στη Βαγδάτη όταν εξαφανίστηκε το πρωί της Τετάρτης και απευθύνει έκκληση για πληροφορίες σχετικά με τον Ρόρυ Κάρολ. Στο μεταξύ, το βρετανικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε ότι ένας βρετανός στρατιώτης σκοτώθηκε από έκρηξη βόμβας σε οδόστρωμα την Τρίτη το βράδυ στη Βασόρα. Αλλά και ο αμερικανικός στρατός δήλωσε ότι ένας άνδρας του σκοτώθηκε από έκρηξη βόμβας, ενώ δύο άλλοι τραυματίστηκαν το βράδυ της Τρίτης νότια της Βαγδάτης.

    [04] Στην στρατηγική των ΗΠΑ στο Ιράκ αναφέρθηκε η Κ. Ράις

    20-10-2005

    Η αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών, Κοντολίζα Ράις, δήλωσε ότι η κυβέρνηση Μπους εστιάζει τώρα τη προσοχή της στο να βοηθήσει την Ιρακινή κυβέρνηση να εδραιώσει ένα βιώσιμο και σταθερό δημοκρατικό πολίτευμα.

    Καταθέτοντας ενώπιον της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων της Γερουσίας την Τετάρτη, η κ. Ράις τόνισε ότι στόχος της Αμερικανικής κυβέρνησης είναι η καταστροφή των ανταρτικών καταφυγίων, η διακοπή της ξένης βοήθειας προς τους αντάρτες και η παρεμπόδιση της μετατροπής του Ιράκ σε κρησφύγετο ισλαμιστών εξτρεμιστών.

    Η κ. Ράις επεσήμανε ότι η Ουάσινγκτον θα στείλει στο Ιράκ νέες πολιτικο-στρατιωτικές ομάδες ανοικοδόμησης για να βοηθήσουν στην εκπαίδευση της ιρακινής αστυνομίας, στην εδραίωση δικαστικού συστήματος και στην σύσταση βασικών υπηρεσιών υποδομής, επισημαίνοντας παράλληλα ότι παρόμοιες ομάδες είχαν σταλεί με επιτυχία στο Αφγανιστάν.

    Κατά τη διάρκεια των ακροάσεων, η κ. Ράις εξέφρασε επίσης ανησυχία ότι η Συρία εν γνώσει της επιτρέπει σε ισλαμιστές εξτρεμιστές να περνούν στο Ιράκ μέσω των συνόρων της με στόχο την ενίσχυση του ανταρτικού κινήματος, ενώ αρνήθηκε να αποκλείσει το ενδεχόμενο στρατιωτικής επέμβασης των ΗΠΑ στη Συρία. Σε άλλες εξελίξεις, διπλωμάτες δηλώνουν ότι οι ΗΠΑ και η Γαλλία ετοιμάζουν δύο ψηφίσματα στα Ηνωμένων Εθνών που επικρίνουν τη Συρία για την ανάμειξή της στις εσωτερικές υποθέσεις του Λιβάνου.

    Το ένα ψήφισμα θα καταγγέλλει τη Συρία για τον ρόλο της στη δολοφονία του τέως πρωθυπουργού του Λιβάνου, Ραφίκ Χαρίρι, τον περασμένο Φεβρουάριο στη Βηρυτό. Η Δαμασκός διέψευσε επανειλημμένα ότι είχε οποιαδήποτε ανάμειξη στη δολοφονία, όμως διπλωματικές πηγές αναφέρουν ότι έκθεση των Η.Ε. που θα εκδοθεί την επόμενη εβδομάδα θα αναφέρει ότι υπήρξε Συριακή ανάμειξη στην δολοφονία Χαρίρι.

    Το δεύτερο ψήφισμα θα αναφέρεται στις καταγγελίες των ΗΠΑ ότι η Συρία προμηθεύει όπλα και εξάπτει τα πνεύματα σε Παλαιστινιακά στρατόπεδα προσφύγων στο Λίβανο. Μία ξεχωριστή έκθεση των ΗΕ για το θέμα αυτό θα εκδοθεί επίσης την επόμενη εβδομάδα.

    [05] Εξοπλισμοί: Η Κίνα προσπαθεί να καθησυχάσει τις ΗΠΑ

    20-10-2005

    Αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι κινέζος στρατηγός είπε στις ΗΠΑ ότι η Κίνα δεν πρόκειται να χρησιμοποιήσει πρώτη πυρηνικά όπλα σε περίπτωση πολέμου. Η διαβεβαίωση αυτή δόθηκε την Τετάρτη κατά τη διάρκεια των συνομιλιών μεταξύ Κινέζων αξιωματούχων και του αμερικανού υπουργού Άμυνας, Ντόναλντ Ράμσφελντ. Αμερικανοί αξιωματούχοι είπαν ότι ο στρατηγός Ζίνγκ Ζιγουάν, που είναι υπεύθυνος για τους πυρηνικούς εξοπλισμούς της χώρας, δήλωσε ότι το Πεκίνο θα τιμήσει επίσης μία παλαιότερη συμφωνία να μην στοχεύσει πυραύλους σε άλλες χώρες. Ο κ. Ράμσφελντ συναντήθηκε επίσης με τον πρόεδρο της Κίνας και τον ομόλογό του, ο οποίος αρνήθηκε και πάλι τις καταγγελίες ότι το Πεκίνο κρύβει το μέγεθος των στρατιωτικών του δαπανών.

    Η Κίνα λέει ότι ξοδεύει 30 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως για την άμυνά της, όμως το Πεντάγωνο υπολογίζει ότι οι στρατιωτικές δαπάνες του Πεκίνου ανέρχονται για φέτος σε 90 δισεκατομμύρια δολάρια. Οι δύο πλευρές υποσχέθηκαν να βελτιώσουν την στρατιωτική τους συνεργασία, όμως ο κ. Ράμσφελντ εξέφρασε ανησυχία για τις μη ξεκάθαρες ενδείξεις της Κίνας.

    [06] Ουάσινγκτον: Συνάντηση Μπους-Αμπάς στο Λευκό Οίκο

    20-10-2005

    Ο Παλαιστίνιος πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς

    Ο πρόεδρος Μπους θα έχει συνομιλίες σήμερα στο Λευκό Οίκο με τον Παλαιστίνιο πρόεδρο, Μαχμούντ Αμπάς, με θέμα την προώθηση της ειρηνευτικής διαδικασίας στη Μέση Ανατολή. Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Σκωτ Μακλέλαν, δήλωσε ότι δίνεται μια πραγματική ευκαιρία στον κ. Μπους να βοηθήσει τους Παλαιστίνιους να σημειώσουν πρόοδο προς την υλοποίηση του οράματος τους για ένα ανεξάρτητο δημοκρατικό κράτος.

    Ο κ. Μακλέλλαν τόνισε όμως ότι η Παλαιστινιακή ηγεσία θα πρέπει να λάβει μέτρα για να αποτρέψει την βία και να διαλύσει τις τρομοκρατικές οργανώσεις. Αναμένεται ότι ο κ. Μπους θα πιέσει τον κ. Αμπάς να αναγκάσει τους υποψήφιους στις επερχόμενες βουλευτικές εκλογές να αποκηρύξουν την βία.

    Από τη πλευρά του ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Αριέλ Σαρόν, έχει χαρακτηρίσει απαράδεκτο το ενδεχόμενο συμμετοχής στις εκλογές του Ιανουαρίου υποψηφίων από εξτρεμιστικές οργανώσεις όπως η Χαμάς.

    [07] Η κυπριακή κυβέρνηση επικρίνει τις Η.Π.Α.

    20-10-2005

    Μεχμέτ Αλί Ταλάτ

    Η κυπριακή κυβέρνηση επέκρινε τις ΗΠΑ επειδή προσκάλεσαν τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ στην Ουάσινγκτον για συνομιλίες με την αμερικανίδα υπουργό Εξωτερικών Κοντολίζα Ράις την επόμενη εβδομάδα. Ο εκπρόσωπος της Κυπριακής κυβέρνησης, Κύπρος Χρυσοστομίδης, επισήμανε ότι η πρόσκληση ενισχύει τις αποσχιστικές τάσεις στη νήσο και δεν θα βοηθήσει στην επανέναρξη των συνομιλιών για την επίλυση του κυπριακού.

    Η επίσκεψη του κ. Ταλάτ στην Ουάσινγκτον, προγραμματίζεται για τις 28 Οκτωβρίου. Αναμένεται ότι ο Τουρκοκύπριος ηγέτης θα έχει επίσης συνάντηση στην Νέα Υόρκη με τον γ.γ. των ΗΕ, Κόφι Ανάν.

    [08] Νέα κρούσματα της γρίπης των πτηνών σε Κίνα, Ρουμανία και Ρωσία

    20-10-2005

    Η Κίνα, η Ρουμανία και η Ρωσία ανήγγειλαν νέα κρούσματα της γρίπης των πτηνών, ενώ τα ΗΕ προειδοποίησαν ότι ο ιός μπορεί να εξαπλωθεί στην Αφρική και τη Μέση Ανατολή μέσω των αποδημητικών πτηνών. Οι επιστήμονες φοβούνται ότι ο ιός μπορεί να μεταλλαχθεί ώστε να μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο, πράγμα που θα δημιουργήσει παγκόσμια πανδημία.

    Το κινεζικό πρακτορείο ειδήσεων Σινχουά μετέδωσε την Τετάρτη ότι οι κινεζικές αρχές εντόπισαν 2,600 νεκρά άρρωστα πουλερικά σε αγρόκτημα της Μογγολίας. Οι αρχές είπαν ότι τα πουλερικά είχαν μολυνθεί από το στέλεχος του ιού Η5Ν1 που προκάλεσε το θάνατο 60 ατόμων στην Ασία.

    Νέα κρούσματα βρέθηκαν επίσης στην περιοχή Τούλα της Ρωσίας, νότια της Μόσχας. Η Σιβηρία είχε τέτοια κρούσματα νωρίτερα φέτος. Αλλά και οι Ρουμανικές αρχές εντόπισαν νέο κρούσμα γρίπης των πουλερικών, λίγες μέρες μετά τον εντοπισμό του πρώτου κρούσματος.

    [09] Ε.Ε.: Συμφωνία συνεργασίας με Βοσνία

    20-10-2005

    O επίτροπος της Ε.Ε. για θέματα διεύρυνσης, Όλλι Ρεν, εισηγήθηκε την έναρξη διαπραγματεύσεων με τη Βοσνία για μία συμφωνία συνεργασίας με απώτερο στόχο την ενταξιακή της πορεία. Μετά από συνομιλίες στις Βρυξέλλες με τον πρωθυπουργό της Βοσνίας, Αντνάν Τέρζιτς, ο κύριος Ρεν εξέφρασε ικανοποίηση για την πρόοδο που σημείωσε η Βοσνία-Ερζεγοβίνη στις μεταρρυθμίσεις των αστυνομικών της δυνάμεων και τόνισε ότι τώρα μπορεί να εισηγηθεί την έναρξη μίας νέας συμφωνία σταθεροποίησης και συνεργασίας.

    Η συμφωνία αυτή θα διευρύνει τη βοήθεια που παρέχει η κοινότητα και τις επαφές με τη βαλκανική αυτή χώρα. Οι μεταρρυθμίσεις αποσκοπούν στην συγχώνευση των Σερβο-βοσνιακών αστυνομικών δυνάμεων με αυτές της Κροατο-Μουσουλμανικής ομοσπονδίας, δημιουργώντας μία ενιαία πολυεθνική αστυνομική δύναμη.

    [10] Η δίκη του Σαντάμ

    Γιώργος Μπίστης

    Ουάσινγκτον

    20-10-2005

    Δείτε το ρεπορτάζ για τη δίκη του Σαντάμ Χουσεΐν - Download

    Δείτε το ρεπορτάζ για τη δίκη του Σαντάμ Χουσεΐν

    Σαντάμ Χουσεήν

    Ο Σαντάμ Χουσεήν κλήθηκε σε δικαστήριο της Βαγδάτης για να απαντήσει σε μια από τις κατηγορίες που τον βαραίνουν. Οι συνήγοροί του είπαν πως θέλουν κι άλλο χρόνο για να προετοιμάσουν την υπεράσπισή του και το δικαστήριο ικανοποίησε το αίτημά τους. Πως βλέπουν τη δίκη του Σαντάμ τόσο οι Αμερικανικές αρχές, που τον συνέλαβαν και τον παρέδωσαν στη δικαιοσύνη, όσο και ειδικοί με διαφορετικές απόψεις είναι το θέμα του ρεπορτάζ που ετοίμασε για μας σήμερα ο Γιώργος Μπίστης από τη Φωνή της Αμερικής.

    ΚΕΙΜΕΝΟ ΡΕΠΟΡΤΑZ:

    Στις 8 Ιουλίου 1982, άγνωστοι οπλοφόροι επιτέθηκαν εναντίον της αυτοκινητοπομπής του τότε Προέδρου του Ιράκ, Σαντάμ Χουσεήν, καθώς περνούσε από μια περιοχή στην οποία ζούνε μαζί Σουνίτες και Σιίτες Μουσουλμάνοι, βόρεια της Βαγδάτης. Σε αντίποινα, ο Σαντάμ Χουσεήν καταγγέλλεται ότι διέταξε την μαζική σφαγή πάνω από 140 Σιιτών Μουσουλμάνων.

    Τώρα που κλείνουνε τριάντα μήνες από την Αμερικανική επίθεση που ανέτρεψε το καθεστώς του, ο Σαντάμ Χουσεήν εμφανίστηκε σε Ειδικό Ιρακινό Δικαστήριο για να λογοδοτήσει σε σχέση με την ομαδική δολοφονία του 1982.

    Σων Μακόρμακ

    Οι Ηνωμένες Πολιτείες εξακολουθούν να εμπλέκονται στο Ιράκ αλλά ο εκπρόσωπος του Στέητ Ντηπάρμαντ, Σων Μακόρμακ, δήλωσε πως η δίκη του Σαντάμ είναι καθαρά Ιρακινή υπόθεση και πρόσθεσε: 'Η δίκη έχει σημασία για το Ιράκ γιατί κλείνει ένα σκοτεινό κεφάλαιο της ιστορίας του. Τηρεί βασικούς διεθνείς κανόνες, όπως πρόσβαση του κατηγορούμενου σε συνηγόρους υπεράσπισης και δικαίωμα έφεσης. Η όλη δικαστική διαδικασία είναι σύμφωνη με την Ιρακινή νομοθεσία.'

    Όμως ορισμένοι νομομαθείς, στους οποίους περιλαμβάνονται δικαστές και παράγοντες από οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αμφιβάλουν ότι η δίκη του Σαντάμ Χουσεήν θα ακολουθήσει πιστά τα διεθνή πρότυπα που κατοχυρώνουν την αμερόληπτη απονομή της δικαιοσύνης.

    Ο έκπτωτος ηγέτης κρατείται στη φυλακή επί δύο σχεδόν χρόνια αλλά η δίκη του άρχισε τέσσαρες μόνον ημέρες μετά το δημοψήφισμα για το νέο Σύνταγμα του Ιράκ. Το δημοψήφισμα προσέλκυσε στις κάλπες πολλούς Σουνίτες Μουσουλμάνους που είχαν μποϋκοτάρει τις κοινοβουλευτικές εκλογές στη χώρα τους νωρίτερα φέτος.

    Οι ίδιοι εμπειρογνώμονες εκδηλώνουν τώρα ανησυχίες πως η δίκη του Σαντάμ θα υποδαυλίσει τους φόβους των Σουνιτών Μουσουλμάνων ότι οι Σιίτες συμπατριώτες τους, που ως πλειοψηφία ηγούνται της σημερινής κυβέρνησης στο Ιράκ, αποζητούν εκδίκηση αντί δικαιοσύνη.

    Τις ανησυχίες τους όμως δεν συμμερίζεται ο Τζόν Άλτερμαν, αναλυτής του Κέντρου Στρατηγικών και Διεθνών Μελετών της Ουάσιγκτον. Κατά την έκφρασή του: 'Οι εξελίξεις έχουν ξεπεράσει τις ανησυχίες αυτές. Ο Σαντάμ δεν ήτανε πολύ συμπαθής σε πολλούς. Νοσταλγοί του καθεστώτος του είναι μερικοί Σουνίτες που πιστεύουνε ότι ο Σαντάμ προστάτευε τα συμφέροντά τους. Αλλά κανένας δεν αμφιβάλει ότι ο Σαντάμ ήτανε βάρβαρος σε κάθε αντίπαλό του'.

    Διάφορους παρατηρητές ανησυχεί επίσης η προοπτική η δίκη στο Ιράκ να ταπεινώσει ακόμη περισσότερο τον ανατραπέντα ηγέτη κι αυτό με τη σειρά του να αυξήσει τις επιθέσεις των ανταρτών στη χώρα.

    Ιρακινοί αξιωματούχοι ελπίζουνε πως η δίκη θα ολοκληρωθεί γρήγορα γιατί, όπως λένε, διαθέτουνε πληθώρα στοιχείων που συνδέουν τον Σαντάμ Χουσεήν με τη σφαγή του 1982. Εκτιμούν πως η κατηγορία αυτή θα αποδειχθεί στο δικαστήριο πιο εύκολα από κάθε άλλη των 12 συνολικά κατηγοριών που του έχουνε απαγγελθεί.

    Αλλά ο Σαντάμ Χουσεήν διακήρυξε στους πέντε δικαστές που θα τον κρίνουν πως είναι αθώος όλων αυτών των κατηγοριών και αμφισβήτησε τη νομιμότητα του δικαστηρίου στη Βαγδάτη ισχυριζόμενος πως είναι ακόμα Πρόεδρος του Ιράκ.

    Οι συνήγοροι τόσο του ίδιου όσο και των επτά συγκατηγορουμένων του, ζήτησαν και έλαβαν αναβολή της ακροαματικής διαδικασίας μέχρι τις 28 Νοεμβρίου για να μελετήσουν το κατηγορητήριο. Ο πρόεδρος του δικαστηρίου προειδοποίησε τους κατηγορουμένους ότι εάν βρεθούν ένοχοι θα αντιμετωπίσουν το ενδεχόμενο να τους επιβληθεί η θανατική ποινή.

    Στο μεταξύ, η Τεχεράνη ανακοίνωσε πως απήγγειλε δικές της κατηγορίες εναντίον του Σαντάμ Χουσεήν, στις οποίες περιλαμβάνεται και η κατηγορία της γενοκτονίας κατά τη διάρκεια του πολέμου Ιράν-Ιράκ.

    [11] Νέα Υόρκη: Μνημείο για τα θύματα της 11η Σεπτεμβρίου 2001

    Αθηνά Κρικέλη

    Νέα Υόρκη

    20-10-2005

    Το ίδρυμα World Trade Center Memorial Foundation ανακοίνωσε το μεσημέρι της Πέμπτης την συγκέντρωση των κεφαλαίων που απαιτούνται για την ανέγερση του μνημείου στον χώρο του Παγκόσμιου Εμπορικού κέντρου. Περισσότερα από 101 εκατομμύρια δολάρια έχουν συγκεντρωθεί κυρίως από προσφορές που προέρχονται από 38 πολιτείες και επτά χώρες. Συγκεκριμένα από την Βραζιλία τον Καναδά, Γερμανία Γαλλία Χονγκ Κογκ, Βόρειο Κορέα και Σουηδία.

    Το αρχικό ποσό που απαιτείτο για την δημιουργία του μνημείου ήταν 500 εκατομμύρια δολάρια και στο κάλεσμα για προσφορές ανταποκρίθηκαν, εταιρίες, ιδρύματα, αλλά υπήρχαν και αρκετές ατομικές δωρεές. Το μνημείο θα αποτελεί φόρο τιμής σε όλους όσους χάθηκαν την 11η Σεπτεμβρίου 2001 και 26 Φεβρουαρίου 1993. Παράλληλα η δημιουργία μουσείου θα δίνει την δυνατότητα στους επισκέπτες να 'ακούσουν' την ιστορία των επιθέσεων, την θαρραλέα απάντηση αλλά και τις συνέπειες των τρομοκρατικών πράξεων.

    Σε δηλώσεις του ο κυβερνήτης της πόλης κ Πατάκι αναφέρθηκε στο νέο νόμο σύμφωνα με τον οποίο οι δωρεές των Νεουορκέζων στο ίδρυμα θα έχουν περισσότερες φορολογικές απαλλαγές. 'Νομίζω β είπε χαρακτηριστικά, πως αυτή η φορολογική ανάσα θα δώσει την ευκαιρία στους γενναιόδωρους πολίτες μας να τιμήσουν την μνήμη των 3.000 ηρώων μας. Το μνημείο θα αποτελεί έναν μόνιμο φόρο τιμής σε αυτούς που χάσαμε, στους συγγενείς, φίλους γείτονες, αγαπημένα πρόσωπα, θα καταδεικνύει όμως την δύναμη και ανθεκτικότητα της πόλης και του έθνους μας'.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Friday, 21 October 2005 - 1:18:14 UTC