Browse through our Interesting Nodes on the Baltic States Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 05-10-19

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Προώθηση της Ελλάδας ως διεθνή τουριστικό προορισμό
  • [02] Ο κυβερνήτης της Νέας Υόρκης τιμά την επέτειο της Κυπριακής ανεξαρτησίας
  • [03] Αρχίζει η δίκη του Σαντάμ Χουσεΐν
  • [04] Ιράκ: Στα τέλη της εβδομάδας τα αποτελέσματα των εκλογών
  • [05] Σε χαμηλά επίπεδα η δημοτικότητα Μπους
  • [06] Σύσφιξη σχέσεων Ινδίας-Πακιστάν μέσω του σεισμού
  • [07] ΕΕ: Η γρίπη των πτηνών παγκόσμια απειλή, αλλά όχι λόγος πανικού
  • [08] Ράμσφελντ: Ερωτήματα για τις διευρυνόμενες αμυντικές δαπάνες της Κίνας
  • [09] Μπούς: Απαραίτητη η δημιουργία προγράμματος χορήγησης προσωρινής άδειας εργασίας στις ΗΠΑ
  • [10] Ελλάδα: Σύγχυση επικρατεί με τη γρίπης των πτηνών

  • [01] Προώθηση της Ελλάδας ως διεθνή τουριστικό προορισμό

    Αθηνά Κρικέλη

    Νέα Υόρκη

    19-10-2005

    Tην Ελλάδα ως διεθνή τουριστικό προορισμό, παρουσίασε την Κυριακή ο Υπουργός Τουριστικής Ανάπτυξης κ. Αβραμόπουλος, ως κεντρικός ομιλητής σε ημερίδα που διοργάνωσε στην Νέα Υόρκη, το βConde Nast Travelerβ, το μεγαλύτερο ταξιδιωτικό αμερικανικό περιοδικό. Ο κ. Αβραμόπουλος παρουσίασε επίσης τις αλλαγές που προωθεί η Ελληνική κυβέρνηση με στόχο την αύξηση της ανταγωνιστικότητας του τουριστικού προϊόντος, έτσι ώστε να μετατραπεί η Ελλάδα σε διεθνές πρότυπο στο τομέα του τουρισμού.

    Σε ερώτηση για το πόσο επηρεάζει η απειλή της τρομοκρατίας, τον τουριστικό χώρο, ο κ. Αβραμόπουλος επισήμανε πως η τρομοκρατία δεν αποτελεί περιφερειακό φαινόμενο, αλλά διεθνές και πως ο ψυχολογικός αντίκτυπος του, επηρεάζει ολόκληρο τον κόσμο. Ανέφερε μάλιστα ως παράδειγμα τις τρομοκρατικές επιθέσεις που σημειώθηκαν πέρσι το καλοκαίρι σε Αίγυπτο και Βρετανία οι οποίες είχαν ως αποτέλεσμα να μειωθεί για 10 ημέρες η τουριστική κίνηση προς Ελλάδα, περίπου 10%-15%. Ο έλληνας υπουργός αναφέρθηκε επίσης και στους Αμερικανούς τουρίστες, τους οποίους και χαρακτήρισε ως ιδιαίτερα απαιτητικούς οι οποίοι έχουν ως κύριο λόγο επίσκεψης τους στην Ελλάδα, τον ελληνικό πολιτισμό και ιστορία.

    Το βράδυ της Κυριακής ο Υπουργός Τουριστικής Ανάπτυξης ο οποίος συνοδεύονταν στο ταξίδι του στις ΗΠΑ από τον Πρόεδρο του ΕΟΤ κ. Αριστείδη Καλογερόπουλο-Στράτη, ήταν το τιμώμενο πρόσωπο σε δείπνο, που παρέθεσε το Conde Nast. Την Δευτέρα ο κ. Αβραμόπουλος παρέλαβε το βραβείο για το δημοφιλέστερο τουριστικό προορισμό για τους Αμερικανούς, που είναι φέτος το νησί της Μυκόνου, σε ειδική τελετή που θα πραγματοποιήθηκε στο Metropolitan Museum of Art.

    [02] Ο κυβερνήτης της Νέας Υόρκης τιμά την επέτειο της Κυπριακής ανεξαρτησίας

    Αθηνά Κρικέλη

    Νέα Υόρκη

    19-10-2005

    Την ημέρα της Κυπριακής Ανεξαρτησίας, τίμησε σε ειδική τελετή ο Κυβερνήτης της Νέας Υόρκης κ. Πατάκι, και στο πρόσωπο της Γενικής Προξένου της Κύπρου κ. Μαυρομάτη. Στην προκήρυξη, που υπογράφθηκε την 1η Οκτωβρίου συμβολικά μια και συμπληρώνονται 45 χρόνια από την Ανεξαρτησία της Κύπρου από την Αγγλία, τονίζεται η ιδιαίτερη σχέση των πολιτών του νησιού με τις Ηνωμένες Πολιτείες, ενώ συνεχίζεται η συμπαράσταση προς την Κύπρο από την Αμερική για την δίκαια λύση στο κυπριακό πρόβλημα.

    Αν και η επέτειος αυτή αποτελεί ένα ενθαρρυντικό γεγονός στην σύγχρονη ιστορία της Κύπρου, παρόλα αυτά η παράνομη κατοχή από την Τουρκία του βορείου τμήματος μια πραγματικά αληθινής δημοκρατίας, αναφέρει η διακήρυξη, αποτελεί πηγή φόβου και αδικίας.

    Καταλήγοντας αναφέρεται στους πολίτες της Νέας Υόρκης αλλά και τους συγγενείς τους κυπριακής καταγωγής, πως η 45η επέτειος της Κυπριακής Ανεξαρτησίας, αποτελεί ένα ζωντανό παράδειγμα συνεχόμενης προσπάθειας ενάντια στις κατοχικές δυνάμεις που απειλούν το ελπιδοφόρες μέλλον και την ελευθερία του υπερήφανου έθνους τους. Κατά την διάρκεια της τελετής η ημέρα της 1ης Οκτωβρίου 2005, εγγράφως πιστοποιήθηκε στην Πολιτεία της Νέας Υόρκης, ως η Ημέρα Ανεξαρτησίας της Κύπρου.

    [03] Αρχίζει η δίκη του Σαντάμ Χουσεΐν

    19-10-2005

    O δικηγόρος του Σαντάμ Χουσεΐν, Χαλίλ αλ Ντουλαϊμί, δήλωσε ότι θα ζητήσει τρίμηνη αναβολή της δίκης του πρώην ιρακινού ηγέτη, η οποία αρχίζει σήμερα, για την υπόθεση δολοφονίας άνω των 140 ατόμων στη ιρακινή πόλη αλ Ντουτζαϊλ το 1982. Ο κ. Αλ Ντουλαϊμί δήλωσε ότι σχεδιάζει να αμφισβητήσει την νομιμότητα του ειδικού δικαστηρίου που θα εκδικάσει την υπόθεση του τέως δικτάτορα και επτά μελών της κυβέρνησής του. Αν καταδικαστούν, ενδέχεται να λάβουν την εσχάτη των ποινών. Ο κ. αλ Ντουλαϊμί επεσήμανε ότι συνάντησε τον Σαντάμ Χουσεΐν αυτή την εβδομάδα και ότι είναι ήρεμος και πεπεισμένος για την αθωότητά του.

    Στο μεταξύ, το Ιράν ανακοίνωσε ότι απήγγειλε δικές του κατηγορίες κατά του Σαντάμ Χουσεΐν, όπως αυτή της γενοκτονίας, κατά τη διάρκεια του πολέμου Ιράν-Ιράκ. Πάντως οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων έχουν εκφράσει αμφιβολίες για το κατά πόσο το ιρακινό δικαστήριο θα είναι αμερόληπτο απέναντι στον Σαντάμ Χουσεΐν και τους άλλους κατηγορούμενους.

    [04] Ιράκ: Στα τέλη της εβδομάδας τα αποτελέσματα των εκλογών

    19-10-2005

    Ιρακινοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι είναι ακόμη πολύ νωρίς για την εξακρίβωση παρατυπιών στο δημοψήφισμα του Σαββάτου, καθώς συνεχίζεται η καταμέτρηση των ψήφων. Τόνισαν επίσης ότι οι εργαζόμενοι στα εκλογικά κέντρα ελέγχουν ακόμα τα αποτελέσματα σε 12 Σιιτικές και Κουρδικές περιοχές που παρατηρήθηκε ασυνήθιστα μεγάλος αριθμός θετικών ψήφων.

    Πάντως αναμενόταν ότι οι περιοχές αυτές θα υποστήριζαν το έγγραφο. Σύμφωνα με τους ίδιους αξιωματούχους η τελική καταμέτρηση μπορεί να έχει ολοκληρωθεί μέχρι την Παρασκευή, ή το Σάββατο. Τουλάχιστον μία κυρίως Σουνιτική επαρχία φαίνεται ότι καταψήφισε το σύνταγμα, αλλά χρειάζεται να καταψηφιστεί από τρεις επαρχίες για να ακυρωθεί. Ορισμένοι Σουνίτες ηγέτες ήδη μίλησαν για καλπονοθεία, ενώ τηλεοπτικά πλάνα από εκλογικά κέντρα, δείχνουν ιρακινούς να ρίχνουν πάνω από ένα ψηφοδέλτιο.

    [05] Σε χαμηλά επίπεδα η δημοτικότητα Μπους

    19-10-2005

    Νέα σφυγμομέτρηση δείχνει ότι η δημοτικότητα του προέδρου Μπους παραμένει κάτω του 40%, δηλαδή στο χαμηλότερο ποσοστό από τότε που ανέλαβε την εξουσία το 2001. Η σφυγμομέτρηση από τον Οργανισμό δημοσκοπήσεων Γκάλλοπ για λογαριασμό του CNN και της εφημερίδας USA Today, έδειξε ότι μόνο το 39% των ερωτηθέντων εγκρίνουν την απόδοση του κ. Μπους, ενώ ένα ποσοστό 58% δεν την επικροτεί.

    Η δημοτικότητα του κ. Μπους σημειώνει σταθερή πτώση τους τελευταίους μήνες και οι αναλυτές λένε ότι το φαινόμενο αυτό οφείλεται στην αυξανόμενη δυσαρέσκεια των Αμερικανών για τον τρόπο που η κυβέρνηση Μπους χειρίζεται τον πόλεμο στο Ιράκ, την αργή αντίδραση του κρατικού μηχανισμού στον τυφώνα Κατρίνα και τις ογκούμενες τιμές της βενζίνης. Ο κ. Μπους έχασε έδαφος στους Δημοκρατικούς και τους ανεξάρτητους, όμως η υποστήριξη των ρεπουμπλικανών παραμένει αδιάπτωτη.

    [06] Σύσφιξη σχέσεων Ινδίας-Πακιστάν μέσω του σεισμού

    19-10-2005

    Η Ινδία εξέφρασε ικανοποίηση για την πρόταση του Προέδρου του Πακιστάν, Περβεζ Μουσάραφ, να ανοίξει τη συνοριακή γραμμή μεταξύ των δυο χωρών, επιτρέποντας στους κατοίκους του Ινδικού Κασμίρ να περάσουν στην περιοχή του Πακιστανικού, που καταστράφηκε από το σεισμό και να βοηθήσουν στις ανοικοδόμηση του.

    Το υπουργείο Εξωτερικών της Ινδίας εξέδωσε ανακοίνωση λέγοντας ότι η κίνηση αυτή ευθυγραμμίζεται με την πολιτική του Νέου Δελχί για μεγαλύτερη διασυνοριακή κινητικότητα για την παροχή ανθρωπιστική βοηθείας και στενότερες επαφές μεταξύ των δυο πληθυσμών.

    Νωρίτερα , η Ινδία απέστειλε περισσότερη βοήθεια στο Πακιστάν και ήρε τους περιορισμούς στον Ινδικο Κασμίρ για δυο εβδομάδες για να επιτρέψει άμεση πρόσβαση στο Πακιστάν.

    Στο μεταξύ, από το Επισιτιστικό Πρόγραμμα του ΟΗΕ ανακοινώθηκε ότι σχεδόν μισό εκατομμύριο σεισμόπληκτοι στο Πακιστάν δεν έχουν ακόμα παραλάβει πακέτα ανθρωπιστικής βοηθείας.

    Η ανακοίνωση αυτή πραγματοποιήθηκε καθώς ο Πρόεδρος Μουσάραφ ζήτησε περισσότερες σκηνές από τη διεθνή κοινότητα για τους άστεγους.

    [07] ΕΕ: Η γρίπη των πτηνών παγκόσμια απειλή, αλλά όχι λόγος πανικού

    19-10-2005

    Σε έκτακτη σύνοδο τους στο Λουξεμβούργο τη Τρίτη, οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ χαρακτήρισαν την γρίπη των πτηνών παγκόσμια απειλή που χρειάζεται συντονισμένη δράση της διεθνούς κοινότητας, αλλά τόνισαν ότι δεν αποτελεί λόγο πανικού. Η γρίπη των πτηνών έχει κοστίσει τη ζωή σε 60 άτομα στην Ασία, αλλά στην Ευρώπη δεν έχουν υπάρξει κρούσματα του ιού σε ανθρώπους. Ο βρετανός υπουργός εξωτερικών, Τζάκ Στρώ, δήλωσε ότι λαμβάνονται όλα τα προληπτικά μέτρα για να αποτραπεί η μετάλλαξη του ιού σε μορφή που θα μπορεί να μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο. Οι αρχές είπαν ότι οι χώρες όπου βρέθηκαν άρρωστα πτηνά, όπως η Ελλάδα, η Τουρκία και η Ρουμανία θέτουν σε καραντίνα τα σημεία που εντοπίστηκαν τα πτηνά, ραντίζουν με απολυμαντικές ουσίες και θανατώνουν χιλιάδες οικιακών πουλερικών. Την Τρίτη και η Κένυα έλαβε την προειδοποίηση να προσέχει για την γρίπη των πτηνών, αφού ειδικοί των ΗΕ είπαν ότι ο ιός μπορεί να φθάσει στην ανατολική Αφρική, όταν τα αποδημητικά πτηνά πετάξουν νότια εν όψει του χειμώνα στην Ευρώπη.

    [08] Ράμσφελντ: Ερωτήματα για τις διευρυνόμενες αμυντικές δαπάνες της Κίνας

    19-10-2005

    Ο αμερικανός υπουργός άμυνας, Ντόναλντ Ράμσφελντ, που επισκέπτεται το Πεκίνο, δήλωσε ότι σκοπεύει να ρωτήσει την κινεζική ηγεσία για τις διευρυνόμενες στρατιωτικές της δυνατότητες. Ο κ. Ράμσφελντ θα συναντηθεί σήμερα με τον πρόεδρο Χού Ζιντάο καθώς και τον κινέζο ομόλογό του. Το Πεντάγωνο εκτιμά ότι οι εξοπλιστικές δαπάνες της Κίνας θα φτάσουν φέτος τα 90 δισεκατομμύρια δολάρια, δηλαδή θα είναι τριπλάσιες απ' τις δαπάνες που είχε ανακοινώσει το Πεκίνο. Η Κίνα απορρίπτει τέτοιες ανησυχίες για την διευρυνόμενη στρατιωτική της δύναμη, λέγοντας ότι στόχος των κονδυλίων αυτών είναι η βελτίωση του επιπέδου ζωής των στρατιωτικών. Πριν την άφιξή του στην Κίνα, ο κ. Ράμσφελντ είχε εκφράσει την ελπίδα ότι το Πεκίνο θα αποτελέσει ισχυρό και ειρηνικό διεθνή εταίρο. Μιλώντας για τη συμφωνία πυρηνικού αφοπλισμού της Βόρειας Κορέας, ο κ. Ράμσφελντ είπε ότι οποιαδήποτε συμφωνία θα πρέπει να επαληθευτεί. Εκτός από την Κίνα, ο κ. Ράμσφελντ σχεδιάζει να επισκεφθεί επίσης τη Νότια Κορέα, την Μογγολία, το Καζακστάν και τη Λιθουανία.

    [09] Μπούς: Απαραίτητη η δημιουργία προγράμματος χορήγησης προσωρινής άδειας εργασίας στις ΗΠΑ

    19-10-2005

    O πρόεδρος Μπούς υπέγραψε νομοσχέδιο ύψους 30,8 δισεκατομμυρίων δολαρίων για θέματα εσωτερικής ασφάλειας των ΗΠΑ, το οποίο ζητά απ' το Κογκρέσο να εγκρίνει νέο πρόγραμμα χορήγησης προσωρινής άδειας εργασίας στη χώρα. Ο κ. Μπούς τόνισε ότι αν και το νομοσχέδιο προβλέπει την λήψη απαραίτητων μέτρων για την προστασία των αμερικανικών συνόρων, οι προσπάθειες αυτές δεν θα καρποφορήσουν αν δεν ισχύσουν μεταρρυθμίσεις στο γενικότερο σύστημα αντιμετώπισης του παράνομου μεταναστευτικού κινήματος και δεν δοθεί τρόπος σε μελλοντικούς ενδεχόμενους παράνομους μετανάστες να μπουν στις ΗΠΑ νόμιμα, μέσω μιας προσωρινής άδειας εργασίας.

    Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και οι δηλώσεις του αμερικανού υπουργού Εσωτερικής Ασφάλειας, Μάικλ Τσέρτωφ, ο οποίος δήλωσε ότι για να σταματήσει το παράνομο μεταναστευτικό ρεύμα θα πρέπει οι παράνομοι μετανάστες να μπορούν να βρουν νόμιμη προσωρινή εργασία στις ΗΠΑ.

    Καταθέτοντας ενώπιον της Επιτροπής Δικαστικών Υποθέσεων της Γερουσίας, ο κύριος Τσέρτωφ επεσήμανε ότι είναι σχεδόν αδύνατος ο έλεγχος των παράνομων συνοριακών περασμάτων, αν δεν βρεθεί λύση στο θέμα της ζήτησης παράνομων εργατών στις ΗΠΑ.

    Ο κύριος Τσέρτωφ επίσης υποσχέθηκε να δώσει τέλος στην τρέχουσα πολιτική 'σύλληψης και αποφυλάκισης' που επιτρέπει σε χιλιάδες παράνομους μετανάστες να εξαφανιστούν ενόσω περιμένουν να εκδικαστεί η υπόθεση τους. Οι παράνομοι μετανάστες από το Μεξικό απελαύνονται αμέσως, ενώ όσοι προέρχονται από άλλες χώρες έχουν μεγάλες πιθανότητες να αποφυλακιστούν γιατί δεν υπάρχουν αρκετά κρατητήρια.

    Το θέμα της παράνομης μετανάστευσης έχει διχάσει τα μέλη του Αμερικανικού Κογκρέσου. Πάντως ορισμένοι Γερουσιαστές ζητούν την ψήφιση νομοσχεδίου που να επιτρέπει σε παράνομους μετανάστες να υποβάλουν αίτηση για προσωρινή άδεια παραμονής και εργασίας.

    [10] Ελλάδα: Σύγχυση επικρατεί με τη γρίπης των πτηνών

    Γιώργος Βραχνής

    Αθήνα

    19-10-2005

    Σύγχυση φαίνεται να επικρατεί σχετικά με το φερόμενο κρούσμα της γρίπης των πτηνών στην Ελλάδα, καθώς μετά την αρχική επιβεβαίωσή του από τις κτηνιατρικές υπηρεσίες, ο υπουργός Υγείας της χώρας δήλωσε ότι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα και σε νέα εξέταση όλα τα δείγματα πουλερικών βρέθηκαν αρνητικά στην ύπαρξη του επικίνδυνου ιού της γρίπης Η5. 'Δεν υπάρχει κανένα απολύτως πρόβλημα στις Οινούσσες ούτε για τους κατοίκους, ούτε για όλη την Ελλάδα', τόνισε σε δηλώσεις του ο υπουργός Υγείας Νικήτας Κακλαμάνης.

    Ο κ. Κακλαμάνης μετέβη στις Οινούσσες του νομού Χίου, όπου την περασμένη εβδομάδα, είχε ανακοινωθεί πως σε γαλοπούλα, που εκτρεφόταν σε μικρή οικόσιτη αγροτική εκμετάλλευση, είχε πιστοποιηθεί ένα κρούσμα του ιού της γρίπης H5 προκαλώντας εγρήγορση τόσο στις ελληνικές όσο και στις ευρωπαϊκές αρχές. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το Κέντρο Κτηνιατρικών Ιδρυμάτων Αθηνών, ένα από τα εννέα αιμο-δείγματα πουλερικών από τις Οινούσσες είχε βρεθεί θετικό στην παρουσία αντισωμάτων για την γρίπη των πτηνών.

    Στο μεταξύ το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης έχει, για προληπτικούς λόγους, διατάξει την απαγόρευση αποστολής από το νομό Χίου όλων των ζώντων πουλερικών, κρεάτων πουλερικών και όλων των λοιπών προϊόντων, όπως αυγά, προς την υπόλοιπη Ελλάδα και τα κράτη μέλη της Ε.Ε., καθώς και προς τρίτες χώρες. Οι αμέσως επόμενες μέρες χαρακτηρίζονται ιδιαίτερα κρίσιμες καθώς διενεργούνται και νέες εξετάσεις τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Αγγλία για να γίνει η ταυτοποίηση του στελέχους του ιού από την οποία και θα εξαρτηθεί η λήψη περαιτέρω προληπτικών ή και κατασταλτικών μέτρων.

    Ωστόσο το ζήτημα της γρίπης των πτηνών έχει δημιουργήσει μεγάλη αναστάτωση στο κοινό με αποτέλεσμα να έχουν σχεδόν εξαφανιστεί τα αντιγριπικά εμβόλια από τα φαρμακεία και να παρατηρείται έλλειψη ακόμη και σε νοσοκομειακές μονάδες. Ο υπουργός Υγείας απηύθυνε παράλληλα έκκληση προς τους πολίτες να μην πανικοβάλλονται και τόνισε ότι το αντιγριπικό εμβόλιο πρέπει να γίνεται από συγκεκριμένες ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού μόνο για τη συνηθισμένη γρίπη καθώς δεν παρέχει ουσιαστική προστασία απέναντι στον ιό της γρίπης των πτηνών. Είναι χαρακτηριστικό ότι η μέση ετήσια κατανάλωση αντιγριπικών εμβολίων στην Ελλάδα είναι 1,1 εκατομμύρια εμβόλια, ενώ μέχρι στιγμής φέτος έχουν ήδη χρησιμοποιηθεί πάνω από 1,4 εκατομμύρια εμβόλια.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Thursday, 20 October 2005 - 1:18:17 UTC