Browse through our Interesting Nodes on Transportation in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 05-06-27

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Κομισιόν: 'Πλαίσιο των διαπραγματεύσεων' για την ένταξη της Τουρκίας
  • [02] Έρευνα: Ναρκωτικά και νέοι στη Ελλάδα
  • [03] Ιρακινοί και αμερικανοί βρίσκονται σε επαφή με αντάρτες
  • [04] Ιράκ: Τρεις βομβιστικές επιθέσεις με 30 νεκρούς
  • [05] Ιράν: Ειρήνη και μετριοπάθεια υπόσχεται ο νέος Πρόεδρος
  • [06] Ερντογάν: Η Τουρκία δεν θα συμφωνήσει σε νέους όρους για ένταξη
  • [07] Συνομιλίες Σρέντερ-Μπους στο Λευκό Οίκο
  • [08] Μπους: Οι ΗΠΑ είναι προσηλωμένες στην εξάλειψη των βασανιστηρίων σ' ολόκληρο τον κόσμο
  • [09] Γκρήνσπαν: Η αλλαγή της ισοτιμίας Δολαρίου-Γουάν δεν θα επηρεάσει το εμπορικό έλλειμμα των ΗΠΑ με την Κίνα
  • [10] Συγκρούσεις εποίκων-Ισραηλινών δυνάμεων ασφάλειας στη Γάζα
  • [11] Λιάπης: Πρόταση δημιουργίας Ευρωπαϊκού Ταμείου Οδικής Ασφάλειας
  • [12] 'Ένα παράθυρο στο κόσμο' για τα παιδιά της Παλαιστίνης

  • [01] Κομισιόν: 'Πλαίσιο των διαπραγματεύσεων' για την ένταξη της Τουρκίας

    Μαίρη Παραπονιάρη

    Λουξεμβούργο

    27-06-2005

    Zοζέ Μανουέλ Μπαρόζο

    Μετά την γνωστή αποτυχία της Συνόδου Κορυφής, με αποτέλεσμα το πάγωμα του ευρωσυντάγματος και της απόφασης για τον κοινοτικό προϋπολογισμό, που έχουν σαν συνέπεια και το φρενάρισμα της όποιας διεύρυνσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η Επιτροπή, σαν να μην συμβαίνει τίποτα, ανακοίνωσε ότι θα παρουσιάσει την Τετάρτη, το σχέδιο της με το 'πλαίσιο των διαπραγματεύσεων' για την ένταξη της Τουρκίας στην Ένωση, που θα πρέπει να αρχίσουν στις 3 Οκτωβρίου.

    'Θα είναι ένα τεχνικό έγγραφο βάσης που θα καθορίζει τις κύριες γραμμές και τις διαδικασίες που θα προταχθούν στις διαπραγματεύσεις ένταξης', διευκρίνισε η εκπρόσωπος της Κομισιόν κ. Χάνσεν, τονίζοντας βέβαια ότι αυτό το 'πλαίσιο διαπραγματεύσεων' θα πρέπει να υιοθετηθεί με ομοφωνία από τα κράτη μέλη.

    Πριν δύο μέρες, ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Μπαρόζο, καλούσε από τις Βρυξέλλες τους 25, σε ειλικρινή διάλογο για το μέλλον της υποψηφιότητας της Τουρκίας επισημαίνοντας, ότι ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στην Γαλλία, το 'όχι' της οποίας θεωρείται στενά συνδεδεμένο με την ένταξη της Τουρκίας στην Ένωση, η Ευρώπη πρέπει να σεβαστεί την δέσμευσή της να αρχίσει τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Τουρκία στις 3 Οκτωβρίου χαρακτηρίζοντας τις όμως 'διαδικασία με ανοιχτό αποτέλεσμα'. 'Χρειαζόμαστε την στήριξη των κρατών μελών και των πολιτών για την διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ένωσης' υποστήριζε ο κ. Μπαρόζο.

    Ο Πρώην Πρόεδρος της Κομισιόν όμως, κ. Ρομάνο Πρόντι, δήλωνε την ίδια ώρα ότι δεν συντρέχουν πλέον οι συνθήκες ένταξης της Τουρκίας στην Ένωση, ούτε βραχυπρόθεσμα, ούτε μακροπρόθεσμα, καλώντας μάλιστα για αναθεώρηση της ίδιας της απόφασης.

    Την Τετάρτη, πάντως η Επιτροπή προτίθεται να παρουσιάσει και ένα άλλο σχέδιο 'με ιδέες για την δημιουργία διαλόγου' μεταξύ των πολιτισμένων κοινωνιών των κρατών-μελών και αυτών των υποψηφίων χωρών όπως είναι, εκτός της Τουρκίας, και η Κροατία.

    Από την πλευρά της, η Τουρκία τώρα φαίνεται, από δημοσιεύματα τουρκικών εφημερίδων, ότι είναι αποφασισμένη να καθυστερήσει την υπογραφή του πρωτοκόλλου Τελωνειακής Ένωσης με τα δέκα νέα κράτη μέλη και την Κύπρο, και όταν το κάνει ,σκοπεύει να αργήσει ακόμη να το επικυρώσει η τουρκική Βουλή η οποία κλείνει για διακοπές μέχρι την 1η Οκτωβρίου.

    [02] Έρευνα: Ναρκωτικά και νέοι στη Ελλάδα

    Μαρία Σπυριδωνάκου

    Αθήνα

    27-06-2005

    Οι ακριβείς διαστάσεις του προβλήματος των ναρκωτικών στη χώρα μας, αποτυπώθηκαν σε έρευνα που πραγματοποίησε η εταιρεία Κάπα Ρισέρτς, σε νέους από 15 έως 29 ετών, αποδεικνύοντας για άλλη μια φορά ότι πρόκειται για ένα κοινωνικό φαινόμενο που αναζητά άμεσα λύση.

    Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας προκύπτει ότι οι πλειοψηφία των νέων, δηλαδή το 52% έχει δεχτεί πρόταση από φίλο ή γνωστό τους για να δοκιμάσουν χασίς, ενώ το ποσοστό που έκανε χρήση τους τελευταίους 12 μήνες φτάνει το 12,3%.

    Στην ερώτηση αν η χρήση των ναρκωτικών ουσιών είναι επικίνδυνη πράξη το 16,2% απάντησε όχι, αν η χρήση γίνεται περιστασιακά. Στο διαχωρισμό των ναρκωτικών σε μαλακά και σκληρά τάχθηκε το 34,6% των ερωτηθέντων, ενώ υπέρ της νομιμοποίησης των μαλακών ναρκωτικών ουσιών δηλώνει το 23,8%.

    Εντυπωσιακή είναι η διαπίστωση ότι ένας μεγάλος αριθμός των ατόμων που πήραν μέρος στην έρευνα, δεν γνώριζε που θα μπορούσε να απευθυνθεί κανείς αν αντιμετώπιζε πρόβλημα ναρκωτικών. Συγκεκριμένα 32% δεν ήξερε ποιά κέντρα μπορούν να προσφέρουν βοήθεια ή ενημέρωση. Ιδιαίτερη εντύπωση όμως, προκαλεί και το γεγονός ότι το 79% θεωρεί ότι το να προμηθευτεί κάποιος ναρκωτικά είναι πολύ εύκολο αρκεί να έχει τα χρήματα.

    Στην ερώτηση για ποιους λόγους κάποιος καταφεύγει στα ναρκωτικά οι απαντήσεις που δόθηκαν ήταν για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει σε ποσοστό 29,3%, από περιέργεια σε ποσοστό 25,4%, από άγνοια σε ποσοστό 12,4%. Ενώ 25% θεωρούν ότι κάποιος κάνει χρήση γιατί είναι στη μόδα αλλά και για να ξεχωρίζει.

    Κατά τη παρουσίαση της έρευνας η δήμαρχος Αθηναίων Ντόρα Μπακογιάννη, τόνισε ότι τα στοιχεία υποχρεώνουν να ανοίξει ο διάλογος για τη καταπολέμηση των ναρκωτικών. 'Αν θέλουμε λύση, σημείωσε, πρέπει να αποδεχτούμε τις κοινωνικές μας ευθύνες. Δεν είναι δυνατόν από τη μια να τασσόμαστε κατά των ναρκωτικών και να δηλώνουμε τη συμπάθεια μας στους χρήστες', είπε η κυρία Μπακογιάννη, και από την άλλη να αντιδρούμε στη γειτνίαση των σπιτιών μας με τα κέντρα απεξάρτησης'.

    [03] Ιρακινοί και αμερικανοί βρίσκονται σε επαφή με αντάρτες

    27-06-2005

    O υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, Ντόναλντ Ράμσφελντ, παραδέχτηκε ότι Ιρακινοί και Αμερικανοί αξιωματούχοι βρίσκονται σε επαφή με στελέχη του ανταρτικού κινήματος στο Ιράκ, με στόχο τον περιορισμό της βίας.

    Σε τηλεοπτικές συνεντεύξεις, εδώ στις ΗΠΑ, ο κύριος Ράμσφελντ, επιβεβαίωσε σχετικές πληροφορίες που περιέχονται σε δημοσίευμα των Τάιμς του Λονδίνου, χαρακτηρίζοντας τέτοιες επαφές συνεχιζόμενες και υπόθεση ρουτίνας, ενώ τόνισε ότι ορισμένες φορές οι αμερικανικές δυνάμεις διευκολύνουν τις επαφές μεταξύ της Ιρακινής κυβέρνησης και ανταρτών. Ο κύριος Ράμσφελντ επέμεινε πάντως ότι δεν διενεργούνται διαπραγματεύσεις με σκληροπυρηνικούς τρομοκράτες.

    Μετά τις δηλώσεις του αμερικανού υπουργού άμυνας, σε ανακοινωθέν της η ανταρτική οργάνωση Ισλαμικός Στρατός στο Ιράκ, διέψευσε ότι πραγματοποιεί διαπραγματεύσεις με τις ΗΠΑ και την Ιρακινή κυβέρνηση.

    [04] Ιράκ: Τρεις βομβιστικές επιθέσεις με 30 νεκρούς

    27-06-2005

    Στο Ιράκ, από τρεις βομβιστικές επιθέσεις αυτοκτονίας μέσα και κοντά στη Μοσούλη και άλλες επιθέσεις στη Βαγδάτη σκοτώθηκαν τουλάχιστον 30 άτομα, κυρίως Ιρακινοί.

    Σε μία από τις πιο αιματηρές επιθέσεις τουλάχιστον 15 άτομα σκοτώθηκαν σε Ιρακινή βάση έξω από τη Μοσούλη, ενώ άλλα 6 άτομα έχασαν τη ζωή τους από βομβιστική επίθεση σε αστυνομικό τμήμα και πάλι στη Μοσούλη και 4 αστυνομικοί σκοτώθηκαν έξω από νοσοκομείο της ίδιας πόλης.

    Στη Βαγδάτη, ένοπλοι σκότωσαν υψηλόβαθμο αστυνομικό, ενώ μία γυναίκα και δύο παιδιά σκοτώθηκαν από πυρά όλμων και ένας αμερικανός στρατιώτης σκοτώθηκε από βόμβα τοποθετημένη στο οδόστρωμα.

    Στο μεταξύ, ο Πρωθυπουργός του Ιράκ, Ιμπραχήμ αλ Τζαάφαρι, δήλωσε ότι σύμφωνα με απόρρητες πληροφορίες του στρατού οι αντάρτες, πολλοί από τους οποίους είναι Σαουδάραβες, εξακολουθούν να εκπαιδεύονται σε απομακρυσμένες περιοχές της Συρίας. Πάντως ο Ιρακινός πρωθυπουργός απέφυγε να επιρρίψει ευθύνες στη Δαμασκό ότι ανέχεται τέτοιες δραστηριότητες στο έδαφος της.

    [05] Ιράν: Ειρήνη και μετριοπάθεια υπόσχεται ο νέος Πρόεδρος

    27-06-2005

    Συνεχίζονται οι αντιδράσεις της διεθνούς κοινότητας για τα αποτελέσματα των εκλογών στο Ιράν, καθώς ο νεοεκλεγής πρόεδρος της χώρας, Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ, υπόσχεται μία πολιτική γραμμή που θα επικεντρώνεται στην ειρήνη και τη μετριοπάθεια.

    Ο Βασιλιάς Ανμπντουλά της Ιορδανίας και ο βασιλιάς Φαχντ της Σαουδικής Αραβίας έστειλαν συγχαρητήρια τηλεγραφήματα στο κύριο Αχμαντινετζάντ, που την Παρασκευή υπερίσχυσε του μετριοπαθούς πρώην Πρόεδρου, Αλί Ακμπαρ Χασεμί Ραφσατζανί.

    Όμως ο υπουργός εξωτερικών του Ισραήλ, Σιλβάν Σαλόμ, δήλωσε ότι οι εκλογές έδειξαν την ανάγκη ύπαρξης μίας ενωμένης και αυστηρής, όπως είπε επί λέξη, διεθνούς αντιμετώπισης του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν.

    Ο κύριος Αχμαντινετζάντ είπε επίσης ότι η κυβέρνησή του θα συνεχίσει την διενέργεια συνομιλιών με την ΕΕ, για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν και επεσήμανε ότι η επιτυχία των συνομιλιών εξαρτάται από το αν δεχτεί η Δύση το δικαίωμα της Τεχεράνης να αναπτύσσει πυρηνική ενέργεια για ειρηνικούς σκοπούς. Επίσης τόνισε ότι η κυβέρνηση του Ιράν δεν έχει ανάγκη να βελτιώσει τις σχέσεις της με τις ΗΠΑ.

    [06] Ερντογάν: Η Τουρκία δεν θα συμφωνήσει σε νέους όρους για ένταξη

    27-06-2005

    Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν

    Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας, Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν, δήλωσε ότι η χώρα του δεν θα συμφωνήσει σε νέους όρους για την ενταξιακή της πορεία στη Ευρωπαϊκή Ένωση.

    Σε δηλώσεις του την Κυριακή, ο κύριος Ερντογάν τόνισε ότι η Τουρκία δεν είναι σε θέση να επαναδιαπραγματευτεί, τόσο κοντά στη έναρξη των ενταξιακών της συνομιλιών, στις αρχές Οκτωβρίου. Ο κύριος Ερντογαν είπε χαρακτηριστικά ότι μια τέτοια κίνηση δεν θα είναι 'έντιμη πολιτικά'.

    Την περασμένη εβδομάδα ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζε Μανουέλ Μπαρόσο είπε ότι οι χώρεςβμέλη πρέπει να έχουν μία ανοικτή συζήτηση για τη υποψηφιότητα της Τουρκίας. Όμως, ο Βρετανός πρωθυπουργός Τονυ Μπλέαρ προειδοποίησε κατά της απόρριψης ένταξης νέων μελών, όπως η Τουρκία, δήλωση για την οποία ο κύριος Ερντογάν εξέφρασε ικανοποίηση.

    [07] Συνομιλίες Σρέντερ-Μπους στο Λευκό Οίκο

    27-06-2005

    Ο Γερμανός καγκελάριος Γκέρχαρντ Σρέντερ βρίσκεται καθοδόν προς τις ΗΠΑ για συνομιλίες σήμερα με τον Πρόεδρο Μπους. Αναμένεται πως οι δύο ηγέτες θα συζητήσουν το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν και τις μεταρρυθμίσεις στα ΗΕ. Εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου δήλωσε ότι οι κ. Μπούς και Σρέντερ θα εστιάσουν την προσοχή τους σε τρόπους συνεργασίας Ηνωμένων Πολιτειών και Ευρώπης για την επίλυση διαφόρων διεθνών προβλημάτων. Μετά τη συνάντηση του με τον αμερικανό Πρόεδρο ο κύριος Σρέντερ θα μιλήσει στο Αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο και θα συναντηθεί με μέλη του Κογκρέσου.

    [08] Μπους: Οι ΗΠΑ είναι προσηλωμένες στην εξάλειψη των βασανιστηρίων σ' ολόκληρο τον κόσμο

    27-06-2005

    Ο πρόεδρος Μπους δήλωσε ότι οι ΗΠΑ είναι προσηλωμένες στην εξάλειψη των βασανιστηρίων σ' ολόκληρο τον κόσμο. Ο αμερικανός Πρόεδρος έκανε τις δηλώσεις αυτές την Κυριακή για την Παγκόσμια Ημέρα των ΗΕ για την υποστήριξη των Θυμάτων Βασανιστηρίων. Ο αμερικανός Πρόεδρος είπε ότι χώρες όπως η Βιρμανία, η Κούβα, η Βόρειος Κορέα, το Ιράν και η Ζιμπάμπουε αρνήθηκαν την πρόσβαση σε διεθνείς παρατηρητές για να αποκρύψουν τις παραβιάσεις τους.

    Στο μεταξύ, μέλη του αμερικανικού Κογκρέσου δήλωσαν ότι βελτιώθηκαν οι συνθήκες στις φυλακές στο Γκουαντανάμο της Κούβας. 16 μέλη του Κογκρέσου επισκέφτηκαν τις μονάδες κράτησης και παρέστησαν σε ανακρίσεις.

    Η βουλευτής του Δημοκρατικού Κόμματος, Ελλεν Τάουσερ, από τη Καλιφόρνια, είπε ότι οι φυλακές στο Γκουαντανάμο που είδε δεν ήταν οι ίδιες για τις οποίες είχε ακούσει πριν από μερικά χρόνια. Επίσης και η βουλευτής του Δημοκρατικού Κόμματος, Σήλα Τζακσον, από το Τέξας είπε ότι η μονάδα είχε υποστεί βελτιώσεις. Και οι δυο βουλευτές ήταν μεταξύ των μελών του Κογκρέσου που ζητούσαν το κλείσιμο των φυλακών, εν μέσω κατηγοριών για κακομεταχείριση κρατουμένων.

    [09] Γκρήνσπαν: Η αλλαγή της ισοτιμίας Δολαρίου-Γουάν δεν θα επηρεάσει το εμπορικό έλλειμμα των ΗΠΑ με την Κίνα

    27-06-2005

    Η αύξηση της τιμής του Κινεζικού νομίσματος δεν θα επηρεάσει τη βιομηχανική παραγωγή στις Ηνωμένες Πολιτείες ούτε και θα δημιουργήσει καινούργιες θέσεις εργασίας. Αυτό δήλωσε ο πρόεδρος της Κεντρικής Τράπεζας των ΗΠΑ, Αλαν Γκρίνσπαν, στην επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Γερουσίας.

    Ο κ. Γκρίνσπαν διαφώνησε με ορισμένα μέλη του Κογκρέσου που υποστηρίζουν ότι οποιαδήποτε αύξηση της τιμής του Κινεζικού νομίσματος θα είχε θετικές επιπτώσεις για την οικονομία των Η.Π.Α, ενώ τάχθηκε κατά νομοθεσίας η οποία προβλέπει την επιβολή δασμών της τάξης του 27 τοις εκατό στα Κινεζικά εισαγόμενα προϊόντα εάν το Πεκίνο δεν υιοθετήσει ένα πιο ευέλικτο νομισματικό σύστημα.

    'Εάν η πρόταση περί δασμολόγησης των κινεζικών προϊόντων τεθεί σε εφαρμογή, τότε οι εισαγωγές προϊόντων από την Κίνα στις Η.Π.Α θα μειωθούν αισθητά και θα αυξηθούν οι εισαγωγές από άλλες χώρες με φθηνό κόστος. Προϊόντα όπως υφάσματα, υπολογιστές και παιχνίδια θα σταματήσουν να εισάγονται από την Κίνα, και χώρες τις Ασίας και πιθανώς της Λατινικής Αμερικής θα αντικαταστήσουν τη βασική μέχρι σήμερα πηγή παροχής αυτών των προϊόντων που είναι η Κίνα' είπε ο κ. Γκρίνσπαν

    Πάντως η ισοτιμία του κινεζικού νομίσματος με το δολάριο παραμένει στα 8,28 Γουάν γεγονός που συμφέρει εμπορικά την Kίνα.

    Το θέμα έχει πάρει σοβαρές διαστάσεις καθώς το Εμπορικό Έλλειμμα των ΗΠΑ άγγιξε τα 618 δισεκατομμύρια δολάρια, εκ των οποίων τα 162 δισεκατομμύρια αποτελούν εμπορικό έλλειμμα με την Κίνα.

    β

    β

    [10] Συγκρούσεις εποίκων-Ισραηλινών δυνάμεων ασφάλειας στη Γάζα

    27-06-2005

    Ισραηλινοί στρατιώτες και αστυνομικοί συγκρούστηκαν με Εβραίους εποίκους, καθώς μπουλντόζες γκρέμιζαν εγκαταλελειμμένα σπίτια στη Λωρίδα της Γάζας, ενόψει τις προγραμματισμένης απομάκρυνσης των Ισραηλινών απ' τη περιοχή σε λιγότερο από δύο μήνες. Ισραηλινοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι 10 πολίτες και 10 στρατιώτες και αστυνομικοί τραυματίστηκαν ελαφρά απ' τις συγκρούσεις δίπλα στον Εβραϊκό οικισμό Σιράτ Χαγιάμ, ενώ Ισραηλινοί στρατιωτικοί αξιωματούχοι τιμώρησαν στρατιώτη που τάχθηκε υπέρ των εποίκων.

    [11] Λιάπης: Πρόταση δημιουργίας Ευρωπαϊκού Ταμείου Οδικής Ασφάλειας

    Μαίρη Παραπονιάρη

    Λουξεμβούργο

    27-06-2005

    Μιχάλης Λιάπης

    Αποφασισμένοι να μειώσουν τουλάχιστον κατά 50% τον αριθμό των θυμάτων από τροχαία ατυχήματα μέχρι το 2010 εμφανίστηκαν οι Υπουργοί μεταφορών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο Συμβούλιο Υπουργών στο Λουξεμβούργο.

    Ο Έλληνας Υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών κ Μιχάλης Λιάπης πρότεινε την δημιουργία ενός Ευρωπαϊκού Ταμείου Οδικής Ασφάλειας, προκειμένου να εξευρεθούν οι αναγκαίοι πόροι για την χρηματοδότηση ιδιαίτερων δράσεων για την οδική ασφάλεια .Στην παρέμβασή του μάλιστα ζήτησε να εξετασθούν όλες οι πρακτικές που χρησιμοποιούν τα κράτη-μέλη ώστε να αναγνωριστούν και να αξιοποιηθούν οι καλύτερες απ αυτές. Τόνισε ακόμη την σημασία της εκπαίδευσης τόσο των νέων στα σχολεία όσο και των οδηγών αλλά και όσων εμπλέκονται στην αλυσίδα των αδειών οδήγησης.

    Αναφερόμενος στην Ελλάδα ο Υπουργός τόνισε άτι έχει σημειωθεί πρόοδος στην μείωση των οδικών ατυχημάτων τα τελευταία χρόνια αλλά ότι πρέπει να γίνουν ακόμη πολλές και συντονισμένες προσπάθειες για να αντιμετωπισθεί το πρόβλημα. Ο κ. Λιάπης τάχθηκε επίσης υπέρ της άμεσης έναρξης εφαρμογής του ψηφιακού ταχογράφου από όλα τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης ταυτόχρονα, όπως πρότεινε το Συμβούλιο Υπουργών.

    Για το θέμα των αερομεταφορών συζητήθηκε η ανάγκη ανάπτυξης μιάς ρεαλιστικής κοινοτικής πολιτικής αερομεταφορών όπου τα κράτη μέλη θα σέβονται τις δεσμεύσεις που έχουν αναλάβει έναντι τρίτων κρατών και που θα βοηθάει στην ανάπτυξη των αεροπορικών δικτύων και θα δημιουργεί εμπορικές ευκαιρίες για τις ευρωπαϊκές αεροπορικές εταιρίες που δοκιμάζονται ιδιαίτερα με την αύξηση των τιμών του πετρελαίου.

    Με το θέμα του πετρελαίου και γενικότερα για τα διευρωπαϊκά δίκτυα στον τομέα της ενέργειας, την πράσινη βίβλο για την ενεργειακή απόδοση αλλά και την ίδρυση Κοινότητας Ενέργειας μεταξύ της Ευρωπαϊκής Κοινότητας και της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, θα ασχοληθεί σήμερα Τρίτη στο Λουξεμβούργο το Συμβούλιο Υπουργών Ενέργειας με την Ελλάδα να εκπροσωπείται από τον υφυπουργό ανάπτυξης κ Γ. Σαλαγκούδη.

    [12] 'Ένα παράθυρο στο κόσμο' για τα παιδιά της Παλαιστίνης

    Μαρία Σπυριδωνάκου

    Αθήνα

    27-06-2005

    Το πρώτο κέντρο πληροφορικής λειτουργεί εδώ και λίγες ημέρες στη Παλαιστίνη δίνοντας τη δυνατότητα στους νέους και στις νέες να πληροφορούνται και να σερφάρουν στο Ίντερνετ, όπως οι περισσότεροι νέοι σ΄ όλο το κόσμο.

    Την ευκαιρία αυτή στους νέους της Παλαιστίνης την έδωσε η Κεντρική Ένωση Δήμων και Κοινοτήτων Ελλάδας, προσφέροντας 15 χιλιάδες ευρώ για την αγορά όλου του ηλεκτρονικού εξοπλισμού.

    Αντιπροσωπεία της Κεντρικής Ένωσης ταξίδεψε στη Παλαιστίνη προκειμένου να εγκαινιάσει το κέντρο και να γνωρίσει τα παιδιά που θα απολαμβάνουν πλέον τις δυνατότητες της πληροφορικής.

    Η κυρία Γιώτα Γαζή, πρόεδρος της ισότητας της ΚΕΔΚΕ, ήταν ένα από τα μέλη που ταξίδεψαν στη Γάζα η οποία θεωρεί ότι , το κέντρο πληροφορικής 'άνοιξε για τα παιδιά της Παλαιστίνης ένα παράθυρο στο κόσμο'.

    Αν αναλογιστεί κανείς τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι της Παλαιστίνης όχι μόνο στο τρόπο ζωής τους αλλά και στις μετακινήσεις τους από τα μέτρα ασφαλείας των Ισραηλινών αστυνομικών δυνάμεων τότε καταλαβαίνει πόσο σημαντικό είναι για τα παιδιά της Γάζας να χρησιμοποιούν το διαδίκτυο για να ταξιδεύουν στο κόσμο έστω και μέσο της τεχνολογίας.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Tuesday, 28 June 2005 - 1:24:43 UTC