Browse through our Interesting Nodes for Industrial Services in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 05-06-17

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΗΕ: Ανανεώθηκε η παραμονή ειρηνευτικής δύναμης στην Κύπρο
  • [02] Συνελήφθη ανώτερο στέλεχος της Αλ Κάιντα
  • [03] Την επιστροφή των αμερικανικών δυνάμεων απ' το Ιράκ, ζητά ψήφισμα στην Αμερικανική Βουλή
  • [04] Περιοδεία Ράις στη Μέση Ανατολή
  • [05] "Σοβαρές" διαβουλεύσεις Ουάσιγκτον-Τελ Αβίβ για τις πωλήσεις Ισραηλινών όπλων στη Κίνα
  • [06] H Αμερικανική Βουλή εξετάζει νομοσχέδιο για μεταρρυθμίσεις στον ΟΗΕ
  • [07] G8: Συμφωνία για την καταπολέμηση της διακίνησης οπίου απ' το Αφγανιστάν
  • [08] Προεδρικές εκλογές σήμερα στο Ιράν
  • [09] Αθώος ο Μάηκλ Τζάκσον - Αντιδράσεις στη δικαστική απόφαση
  • [10] Μόνο με πόλεμο θα επιτευχθούν μεταρρυθμίσεις στη Μέση Ανατολή
  • [11] Μάλλον θα επαναληφτούν οι προεδρικές εκλογές του Ιράν
  • [12] Η Βρετανία απορρίπτει πρόταση της ΕΕ
  • [13] Η επιρροή Αμερικανών μελετητών του Ισλάμ στο Μουσουλμανικό κόσμο

  • [01] ΗΕ: Ανανεώθηκε η παραμονή ειρηνευτικής δύναμης στην Κύπρο

    Αθηνά Κρικέλη

    Νέα Υόρκη

    17-06-2005

    Tην συγκατάθεση του στην παραμονή της ειρηνευτικής δύναμης ΟΥΝΦΙΚΥΠ του οργανισμού Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο, γνωστοποίησε με δηλώσεις του στα ΜΜΕ, ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Κύπρου στα Ηνωμένα Εθνη Πρέσβης Ανδρέας Μαυρογιάννης. Αφορμή για την δήλωση ήταν η υιοθέτηση του ψηφίσματος 1604 από το Συμβούλιο Ασφαλείας , σύμφωνα με το οποίο εξουσιοδοτείται η παράταση παραμονής της ΟΥΝΦΙΚΥΠ στο νησί. Εκφράζοντας και τις θέσεις της Κυπριακής Κυβέρνησης ο πρέσβης κ. Μαυρογιάννης επισήμανε την σημαντικότητα της ΟΥΝΦΙΚΥΠ αλλά και την παρουσία των Ηνωμένων Εθνών, όσο συνεχίζεται η παραμονή των τουρκικών στρατευμάτων στην Κύπρο .

    'Έχουμε δώσει την συγκατάθεσή μας', είπε ο κύριος Μαυρογιάννης, 'για την εξουσιοδότηση παραμονής της ΟΥΝΦΙΚΥΠ και χαιρετίζουμε την απόφαση αυτή των μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας, για ανανέωση της διαμονής των ειρηνευτικών δυνάμεων του ΟΗΕ στην Κύπρο'. Η κυβέρνηση της Κύπρου εκφράζει την ικανοποίηση της για την απόφαση αυτή σύμφωνα με την οποία το Συμβούλιο δεν υπέκυψε στις πιέσεις της τουρκικής πλευράς για απομάκρυνση των ειρηνευτικών δυνάμεων.

    'Αναμένουμε', κατέληξε χαρακτηριστικά ο πρέσβης κ. Μαυρογιάννης, 'την συνεργασία της τουρκικής πλευράς με την UNFICYP, για την αποκατάσταση του στρατιωτικού καθεστώτος στην περιοχή Στροβίλια Επίσης ελπίζουμε ότι η τουρκική πλευρά θα συνεργαστεί στην προσπάθεια μας για εντοπισμό των αγνοουμένων στην Κύπρο, κάτι μάλιστα που τους έχει ζητηθεί από το ίδιο το Συμβούλιο Ασφαλείας'.

    [02] Συνελήφθη ανώτερο στέλεχος της Αλ Κάιντα

    17-06-2005

    Στο Ιράκ, ο Αμερικανικός στρατός ανακοίνωσε ότι συνέλαβε την Τρίτη τον τοπικό ηγέτη της Αλ Κάιντα στη Μοσούλη. Ανακοίνωση του στρατού την Πέμπτη ανέφερε ότι συνελήφθη ο Μουχάμαντ Καλάφ Σακάρ, γνωστός επίσης ως Αμπού Ταλχά. Ο αμερικανός στρατηγός Ντόναλντ Αλστον χαρακτήρισε την σύλληψη σημαντικό πλήγμα κατά του ανταρτικού κινήματος και είπε ότι ο Σακάρ παραδόθηκε χωρίς αντίσταση.

    Ο στρατηγός Αλστον πρόσθεσε ότι ο συλληφθείς είναι ένα από τα πιό σημαντικά στελέχη της αλ Κάιντα στο Ιράκ και ότι οι ιρακινές δυνάμεις είχαν συλλάβει ένα στενό συνεργάτη του νωρίτερα αυτό το μήνα.

    Στο μεταξύ, τουλάχιστον 6 ιρακινοί αστυνομικοί σκοτώθηκαν και 20 τραυματίστηκαν την Πέμπτη, από βομβιστική επίθεση αυτοκτονίας με παγιδευμένο αυτοκίνητο.

    Νωρίτερα, ιρακινός δικαστής και ο οδηγός του δολοφονήθηκαν στη Μοσούλη στο βόρειο Ιράκ. Επίσης Αμερικανοί αξιωματούχοι είπαν ότι 5 αμερικανοί πεζοναύτες και ένας αμερικανός ναύτης σκοτώθηκαν σε μάχες την Πέμπτη, κοντά στη Ραμάντι.

    [03] Την επιστροφή των αμερικανικών δυνάμεων απ' το Ιράκ, ζητά ψήφισμα στην Αμερικανική Βουλή

    17-06-2005

    Διακομματική επιτροπή μελών του Αμερικανικού Κογκρέσου ζητά από τον πρόεδρο Μπους να ορίσει χρονοδιάγραμμα για την αποχώρηση των αμερικανικών δυνάμεων από το Ιράκ.

    Ρεπουμπλικανοί και Δημοκρατικοί βουλευτές κατέθεσαν την Πέμπτη ψήφισμα, το οποίο ζητά από την κυβέρνηση Μπους να αρχίσει την απόσυρση των αμερικανικών στρατευμάτων από την πρώτη Οκτωβρίου του 2006.

    Αυτή είναι η πρώτη φορά που μέλη και των δύο πολιτικών κομμάτων απαιτούν στρατηγική εξόδου από το Ιράκ.

    Σε συνέντευξη τύπου την Πέμπτη, οι εισηγητές του ψηφίσματος είπαν ότι τα αμερικανικά στρατεύματα είναι παγιδευμένα στο Ιράκ από το ανταρτικό κίνημα και πρόσθεσαν ότι ο αμερικανικός λαός οφείλει να γνωρίζει πότε θα επιστρέψουν οι ένοπλες δυνάμεις της χώρας του.

    Η κυβέρνηση Μπούς έχει αρνηθεί να ορίσει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για την απόσυρση των αμερικανικών στρατευμάτων από το Ιράκ, λέγοντας ότι θα παραμείνουν έως ότου ολοκληρωθεί η αποστολή τους.

    Η έκκληση για την κατάρτιση στρατηγικής εξόδου σημειώνεται, μετά από πρόσφατη δημοσκόπηση που έδειξε ότι περίπου το 60% των Αμερικανών πιστεύουν ότι τα αμερικανικά στρατεύματα πρέπει να αναχωρήσουν από το Ιράκ.

    [04] Περιοδεία Ράις στη Μέση Ανατολή

    17-06-2005

    Η αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών, Κοντολίζα Ράις, δήλωσε ότι το ταξίδι της που αρχίζει σήμερα και θα διαρκέσει μία εβδομάδα, σε Μέση Ανατολή και Ευρώπη, θα επικεντρωθεί σε θέματα όπως το μέλλον του Ιράκ και ο εκδημοκρατισμός του αραβικού κόσμου. Η κ. Ράις δήλωσε την Πέμπτη σε δημοσιογράφους ότι θα μεταβεί στο Ισραήλ και τις Παλαιστινιακές περιοχές για συνομιλίες σε σχέση με την προγραμματισμένη αποχώρηση των ισραηλινών από τη Λωρίδα της Γάζας. Σχεδιάζει επίσης να επισκεφθεί την Ιορδανία, την Αίγυπτο και τη Σαουδική Αραβία. Η κ.Ράις τόνισε ότι θα προσπαθήσει να κατευνάσει τις ανησυχίες του αραβικού κόσμου αναφορικά με τις καταγγελίες για την κακομεταχείριση κρατουμένων στην αμερικανική στρατιωτική φυλακή στο Γκουαντάναμο. Η αμερικανίδα υπουργός εξωτερικών θα μεταβεί επίσης στις Βρυξέλλες για να λάβει μέρος στην διεθνή διάσκεψη για το Ιράκ και στο Λονδίνο, για τις προετοιμασίες της διάσκεψης των Οκτώ, που προγραμματίζεται για τον επόμενο μήνα.

    [05] "Σοβαρές" διαβουλεύσεις Ουάσιγκτον-Τελ Αβίβ για τις πωλήσεις Ισραηλινών όπλων στη Κίνα

    17-06-2005

    Η υπουργός εξωτερικών των ΗΠΑ, Κοντολίζα Ράις, δήλωσε ότι αμερικανοί αξιωματούχοι είχαν 'σοβαρές', όπως τις χαρακτήρισε, διαβουλεύσεις με το Ισραήλ αναφορικά με τις πωλήσεις όπλων στην Κίνα. Η κ. Ράις τόνισε ότι το Ισραήλ έχει ευθύνη να επιδείξει ευαισθησία στις αμερικανικές ανησυχίες και επεσήμανε ότι εντείνονται οι ανησυχίες της Ουάσιγκτον αναφορικά με τον εκμοντερνισμό των Κινεζικών στρατιωτικών δυνάμεων. Μάλιστα αυτή την εβδομάδα Ισραηλινά μέσα ενημέρωσης μετέδιδαν ότι οι ΗΠΑ επέβαλαν κυρώσεις στο Ισραήλ για τις πωλήσεις όπλων στην Κίνα. Από τη πλευρά του το Ισραήλ δήλωσε ότι προσπαθεί να επιλύσει το θέμα σε χαμηλούς τόνους με αμερικανούς αξιωματούχους.

    [06] H Αμερικανική Βουλή εξετάζει νομοσχέδιο για μεταρρυθμίσεις στον ΟΗΕ

    17-06-2005

    Η Αμερικανική Βουλή των Αντιπροσώπων εξετάζει νομοσχέδιο που προβλέπει υποχρεωτική παρακράτηση μέχρι και κατά 50% των οφειλών των ΗΠΑ στα ΗΕ, αν ο διεθνής οργανισμός δεν συμφωνήσει σε σοβαρές μεταρρυθμίσεις. O πρόεδρος της Επιτροπής Διεθνών Υποθέσεων της Αμερικανικής Βουλής, Χένρυ Χάιντ, δήλωσε ότι το νομοσχέδιο είναι αποτέλεσμα των σκανδάλων που πλήττουν το τελευταίο καιρό τα ΗΕ. Πάντως η κυβέρνηση Μπούς εξέφρασε ανησυχία αναφορικά με το νομοσχέδιο λέγοντας ότι ενδεχομένως να δυσκολέψει ακόμη περισσότερο την δρομολόγηση μεταρρυθμίσεων στα ΗΕ.

    [07] G8: Συμφωνία για την καταπολέμηση της διακίνησης οπίου απ' το Αφγανιστάν

    17-06-2005

    Οι υπουργοί δικαιοσύνης και εσωτερικών της ομάδας των 8 συμφώνησαν στην διεύρυνση των κονδυλίων για τον τερματισμό της διακίνησης ναρκωτικών απ' το Αφγανιστάν. Ο Βρετανός υπουργός εσωτερικών, Τσάρλς Κλάρκ, δήλωσε στην σύνοδο των υπουργών στο Σέφιλντ της Βρετανίας, ότι έχουν αποτύχει οι μέχρι τώρα προσπάθειες κατά του εμπορίου ναρκωτικών απ' το Αφγανιστάν, ενώ τόνισε ότι η ομάδα των 8 σχεδιάζει να αυξήσει σημαντικά τα κονδύλια για την καταπολέμηση του προβλήματος, αλλά δεν ανέφερε συγκεκριμένα ποσά. Το 90% της παγκόσμιας παραγωγής οπίου προέρχεται απ' το Αφγανιστάν. Επίσης οι υπουργοί της ομάδας των 8 συμφώνησαν στη δημιουργία διεθνούς ηλεκτρονικού δικτύου για την αντιμετώπιση των προβλημάτων της παιδεραστίας και της διακίνησης ανθρώπων.

    [08] Προεδρικές εκλογές σήμερα στο Ιράν

    17-06-2005

    Προεδρικές εκλογές πραγματοποιούνται σήμερα στο Ιράν, ενώ δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι δεν θα υπάρξει νικητής κατά τον πρώτο αυτό γύρο των εκλογών. Επίσης αναμένεται μεγάλη αποχή, ενώ φιλομεταρρυθμιστές ακτιβιστές έχουν ζητήσει το μποϋκοτάζ των εκλογών κατά τις οποίες ο πρώην πρόεδρος του Ιράν, Αλί Ακμπάρ Χασεμί Ραφσαντζανί, αντιμετωπίζει άλλους 6 υποψηφίους για την προεδρεία. Επίσης οι ΗΠΑ και οργανώσεις προάσπισης ανθρωπίνων δικαιωμάτων επικρίνουν την εκλογική διαδικασία. Χθες η αμερικανίδα υπουργός εξωτερικών, Κοντολίζα Ράις, δήλωσε ότι το πολιτικό σύστημα στο Ιράν πηγαίνει προς τα πίσω, ενώ ο πρόεδρος Μπούς τόνισε ότι οι μη εκλεγμένοι ηγέτες του Ιράν υποσκάπτουν την δημοκρατική διαδικασία και ότι οι εκλογές αποδεικνύουν για άλλη μια φορά το τυραννικό μητρώο του Ιρανικού καθεστώτος. Απαντώντας το υπουργείο εξωτερικών του Ιράν επεσήμανε ότι τα σχόλια του κ. Μπούς βασίζονται στα εχθρικά του συναισθήματα.

    [09] Αθώος ο Μάηκλ Τζάκσον - Αντιδράσεις στη δικαστική απόφαση

    Γιώργος Μπίστης

    Ουάσινγκτον

    17-06-2005

    Δείτε το ρεπορτάζ «Αθώος ο Μάηκλ Τζάκσον» - Download

    Δείτε το ρεπορτάζ «Αθώος ο Μάηκλ Τζάκσον»

    Δικαστήριο ενόρκων στην Καλιφόρνια απάλλαξε τον τραγουδιστή Μάηκλ Τζάκσον από όλες και τις κατηγορίες που αντιμετώπιζε για σεξουαλική κακοποίηση ανηλίκου. Η ετυμηγορία των ενόρκων, όπως και η όλη δίκη του Τζάκσον, προκάλεσε ποικίλες αντιδράσεις σε όλο τον κόσμο. Συνοψίζονται στο τηλεοπτικό ρεπορτάζ μας της εβδομάδας αυτής.

    Κείμενο Ρεπορτάζ:

    Θαυμαστές του Μάηκλ Τζάκσον πανηγύριζαν έξω από το Δικαστικό Μέγαρο της Σάντα Μαρία, στην Καλιφόρνια, καθώς μεταδίδονταν από μεγαφώνου η ανακοίνωση της απόφασης των ενόρκων, οι οποίοι τον έκριναν αθώο σε όλες και τις δέκα κατηγορίες που του είχαν απαγγελθεί.

    Ο Μάηκλ Τζάκσον δεν έκανε δηλώσεις στα μέσα ενημέρωσης κατά την έξοδό του από το δικαστήριο. Αλλά ο δικηγόρος του, ο Τομ Μέσερο, δεν δίστασε να προβεί σε ένα σύντομο σχόλιο. Όπως είπε: 'Ο πελάτης μου είναι αθώος. Πάντοτε ήταν αθώος'.

    Θαυμαστές και μη του Τζάκσον σε διάφορα μέρη του κόσμου περίμεναν ανυπόμονα τη δικαστική απόφαση. Ανάμεσά τους ήταν και πολλοί στη πλατεία Times της Νέας Υόρκης, όπως μια κοπέλα που μας δήλωσε: 'Η δικαιοσύνη αποδόθηκε. Ο Μάηκλ είναι αθώος και αυτό είναι ευχάριστο για όλους τους Αμερικανούς που τον αγαπούνε σαν είδωλο'. Μια θαυμάστρια του Τζάκσον στο Τόκυο επίσης εξέφρασε χαρά για την είδηση και πρόσθεσε πως πιστεύει ακράδαντα ότι 'τα ίδια αισθήματα έχουν και πολλοί θαυμαστές του σε όλα τα μέρη της γης'.

    Όμως άλλοι, περιλαμβανομένης μιας γυναίκας από τον Καναδά, εξέφρασαν κατάπληξη. Κατά την δική της άποψη: 'Είναι απίστευτο. Όλα τα στοιχεία δείχνουν ότι φταιει. Η απόφαση του δικαστηρίου είναι παράλογη'. Με αυτήν συμφωνεί και ένας άλλος πολίτης που δήλωσε: 'Τα λεφτά του Μάηκλ Τζάκσον τον αθώωσαν. Αυτό πιστεύω εγώ'.

    Μετά την ανακοίνωση της απόφασης μερικοί ένορκοι δήλωσαν στον τύπο ότι τα στοιχεία και οι καταθέσεις στην όλη υπόθεση δεν τους έπεισαν για την ενοχή του Τζάκσον. Όπως ανέφερε ένας από αυτούς: 'Για να καταδικαστεί κάποιος σε κακουργιοδικείο πρέπει να μην υπάρχει αμφιβολία για την ενοχή του. Εξετάσαμε όλα τα στοιχεία και καταλήξαμε στο συμπέρασμα που ξέρετε'.

    Παρά την αθώωση του, πολλοί ειδικοί σε καλλιτεχνικά θέματα αμφιβάλουν ότι ο Μάηκλ Τζάκσον θα μπορέσει να δώσει καινούργια πνοή την στάσιμη καριέρα του σαν τραγουδιστής της Πόπ. Η μεγάλη του επιτυχία το άλμπουμ 'Θρήλερ' πούλησε 50 εκατομμύρια αντίτυπα σε όλο τον κόσμο το 1982. Αλλά ο Τζάκσον δεν έχει ούτε μία μεγάλη επιτυχία από το 1995. Το τελευταίο του άλμπουμ με τίτλο 'Ινβίσιμπλ' που κυκλοφόρησε το 2001 πούλησε μόνο 2 εκατομμύρια κόπιες. Και επίσης ο καλλιτέχνης λέγεται ότι αντιμετωπίζει τώρα δικαστικά έξοδα που κυμαίνονται γύρω στα είκοσι εκατομμύρια δολάρια.

    [10] Μόνο με πόλεμο θα επιτευχθούν μεταρρυθμίσεις στη Μέση Ανατολή

    17-06-2005

    Το αραβικό τηλεοπτικό κανάλι Αλ Τζαζήρα μετέδωσε νέα βιντεοταινία στη οποία ο δεύτερος στην ιεραρχία της Αλ Κάιντα, Αϋμάν αλ Ζαουαχίρι, απορρίπτει αίτημα των ΗΠΑ για μεταρρυθμίσεις στη Μέση Ανατολή και καθώς και τη δυνατότητα εφαρμογής ειρηνικών αλλαγών.

    Στη βιντεοταινία που μεταδόθηκε στην Παρασκευή ο αλ Ζαουαχίρι λέει ότι η 'απομάκρυνση των εισβολέων σταυροφόρων και των εβραϊκών δυνάμεων' από τη Μέση Ανατολή δεν θα επιτευχθεί με διαδηλώσεις και προσθέτει ότι οι μεταρρυθμίσεις μπορούν να επιτευχθούν μόνο με πόλεμο εν ονόματι του Θεού. Ο αλ Ζαουαχίρι επέκρινε επίσης και τις κυβερνήσεις του Πακιστάν, της Σαουδικής και της Αιγύπτου.

    Αμερικανοί αξιωματούχοι πιστεύουν ότι ο Οσάμα Μπιν Λάντεν και ο Αϊμάν αλ Ζαουαχίρι μπορεί να κρύβονται σε ορεινή περιοχή στα σύνορα μεταξύ Αφγανιστάν και Πακιστάν.

    [11] Μάλλον θα επαναληφτούν οι προεδρικές εκλογές του Ιράν

    17-06-2005

    Ο υπουργός Εσωτερικών του Ιράν λέει ότι προεδρικές εκλογές της χώρας μάλλον θα πρέπει να επαναληφθούν γιατί κανένας από τους υποψηφίους δεν έχει συγκεντρώσει πάνω από 50% κατά την ψηφοφορία της Παρασκευής. O πρώην Αλή Ακμπαρ Χασεμί Ραφσατζανί και ο φιλο-μεταρρυθμιστής υποψήφιος Μοσταφά Μόιν συγκέντρωσαν τις περισσότερες ψήφους. Σύμφωνα με πληροφορίες η προσέλευση στις κάλπες ήταν μεγάλη και οι αρχές κράτησαν τα εκλογικά κέντρα ανοικτά 4 ώρες παραπάνω.

    Ο πρόεδρος Μπους είπε ότι οι Ιρανικές εκλογές αγνοούν τις βασικές προϋποθέσεις της δημοκρατικής διαδικασίας. Πάνω από χίλια άτομα έθεσαν υποψηφιότητα στις εκλογές, αλλά οι κληρικοί, που ανήκουν στο Συμβούλιο των Φρουρών της Επανάστασης απέκλεισαν όλους εκτός από 7 υποψήφιους, που πιστεύεται ότι προέρχονται από την κυβερνητική ελίτ

    [12] Η Βρετανία απορρίπτει πρόταση της ΕΕ

    17-06-2005

    H Βρετανία απέρριψε πρόταση της Ευρωπαϊκής Ένωσης που προέβλεπε να παγώσουν οι ετήσιες επιστροφές στο Λονδίνο των Βρετανικών συνεισφορών στον κοινοτικό προυπολογισμό. Η ενέργεια είχε σαν αποτέλεσμα να διαλυθούν οι ελπίδες να αρθεί γρήγορα το αδιέξοδο που επικρατεί σε σχέση με τον προϋπολογισμό της ΕΕ.

    Εκπρόσωπος του πρωθυπουργού Τονυ Μπλέαρ δήλωσε, την Παρασκευή, ότι η πρόσφατη πρόταση του Προέδρου της ΕΕ και πρωθυπουργού του Λουξεμβούργου Ζαν Κλωντ Γιούνκερ δεν ανταποκρίνεται στο αίτημα του Λονδίνου για άμεση σύνδεση του θέματος των επιστροφών των Βρετανικών συνεισφορών με την μεταρρύθμιση του όλου συστήματος αγροτικών επιδοτήσεων από μέρους της κοινότητας. Ο εκπρόσωπος του κυρίου Μπλέαρ πρόσθεσε ότι η πρόταση της ΕΕ επίσης περιείχε και ένα απαράδεκτο αίτημα για επιπρόσθετες συνεισφορές από τη Βρετανία.

    Η Βρετανική ανακοίνωση έγινε μετά από πολύωρες, έντονες διαπραγματεύσεις μεταξύ των ηγετών των 25 χωρών-μελών που συμμετέχουν στη διήμερη σύνοδο κορυφής της Ευρωπαϊκής Ενωσης, η οποία άρχισε την Πέμπτη στις Βρυξέλλες.

    [13] Η επιρροή Αμερικανών μελετητών του Ισλάμ στο Μουσουλμανικό κόσμο

    17-06-2005

    Μελετητές του Ισλάμ που ζουν στη Δύση πιστεύουν ότι μπορούν να παίξουν σημαντικό ρόλο στη βελτίωση των σχέσεων μεταξύ της Δύσης και του Μουσουλμανικού κόσμου. Σε πρόσφατη ημερίδα, εδώ στην Ουάσινγκτον, εξετάσθηκε ο βαθμός επιρροής Αμερικανών μελετητών του Ισλάμ στο Μουσουλμανικό κόσμο.

    Στο συνέδριο, το οποίο ασχολήθηκε με θέματα της ζωής των Μουσουλμάνων στις Ηνωμένες Πολιτείες, αναφέρθηκε το γεγονός ότι ελάχιστα έργα δυτικών έχουν μεταφραστεί στα Αραβικά τα τελευταία χρόνια. Σύμφωνα με την διευθύντρια του τμήματος Αμερικανικών σπουδών του διεθνούς κέντρου Γούντροου Γουίλσον, Φιλλίπα Στραμ, μόνο ένα μικρό μέρος της Αραβικής ελίτ διαβάζει και συζητά έργα δυτικών. Όσον αφορά τη μελέτη του Ισλάμ, επεσήμανε η κ. Στραμ, η πλειοψηφία των Μουσουλμάνων εμπιστεύεται κυρίως έργα διάσημων δημιουργών αραβικής καταγωγής.

    Άλλοι μελετητές των σχέσεων Ανατολής-Δύσης υποστηρίζουν ότι υπάρχουν και άλλοι λόγοι για τους οποίους ο Μουσουλμανικός κόσμος δεν συμμερίζεται απόψεις δυτικών δημιουργών. Η κ. Ταμάρα Σον, καθηγήτρια του τμήματος ανθρωπιστικών μελετών του Κολεγίου Γουίλιαμ εντ Μαίρη είπε : 'Η συνεχιζόμενη Αμερικανική στρατιωτική παρουσία στο Ιράκ και το Αφγανιστάν, οι αναφορές για κακομεταχείριση κρατουμένων από τον Αμερικανικό στρατό, η συνεχιζόμενη ένταση μεταξύ Ισραήλ και Παλαιστίνης, καθώς επίσης και η υποβάθμιση της ποιότητας ζωής στο Μουσουλμανικό κόσμο είναι οι κύριες αιτίες ύπαρξης εχθρικών διαθέσεων κατά της Αμερικής και συνεπώς υπονομεύετε και το έργο δημιουργών γενικότερα, είτε είναι Μουσουλμάνοι η όχι'.

    'Στο Πακιστάν, για παράδειγμα, το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού είναι αναλφάβητο και συνεπώς πιστεύει αυτά που ακούει', συμπλήρωσε η κ. Σόν. 'Γι' αυτό', τόνισε, 'οι δυτικοί διανοούμενοι που θα ήθελαν να περάσουν μηνύματα τους στους Πακιστανούς θα πρέπει να χρησιμοποιήσουν τρόπου επικοινωνίας που προτιμούνται απ' την μάζα του κόσμου στο Πακιστάν και άλλες μουσουλμανικές χώρες, όπως ο προφορικός λόγος και οι ηχογραφήσεις σε κασέτες', κατέληξε η αμερικανίδα καθηγήτρια.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Saturday, 18 June 2005 - 1:18:17 UTC