Read the Maastricht Treaty (Maastricht, 7 February 1992) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 05-06-16

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] 26 Iρακινοί στρατιώτες νεκροί από βομβιστή καμικάζι
  • [02] ΔΥΑΕ: Μέχρι πρόσφατα η επεξεργασία ουρανίου από μέρους του Ιράν.
  • [03] Άλλους 2 χιλιάδες στρατιώτες στέλνει το ΝΑΤΟ στο Αφγανιστάν
  • [04] Υποστήριξη Ουάσιγκτον προς δικαστήρια εγκλημάτων πολέμου σε Ρουάντα και Γιουγκοσλαβία
  • [05] To Ισραήλ συμφώνησε να μεταβιβάσει τον έλεγχο της Τζενίν στους Παλαιστίνιους
  • [06] Μπαρόζο: Χρειάζεται θεαματική αλλαγή πορείας της Κοινότητας

  • [01] 26 Iρακινοί στρατιώτες νεκροί από βομβιστή καμικάζι

    16-06-2005

    Βομβιστής αυτοκτονίας που φορούσε Ιρακινή στρατιωτική στολή σκότωσε 26 Ιρακινούς στρατιώτες τη Τετάρτη στην τραπεζαρία κέντρου εκπαίδευσης στην πόλη Χαλίς, βόρεια της Βαγδάτης.

    Εξάλλου στη Βαγδάτη, βομβιστής αυτοκτονίας σκότωσε 10 άτομα, κυρίως αστυνομικούς, όταν επετέθη σε αστυνομική περίπολο. Στα βόρεια, κοντά στο Κιρκουκ, ένοπλοι σκότωσαν 2 αστυνομικούς των αντι-τρομοκρατικών δυνάμεων. Ενώ από βλήματα όλμου σκοτώθηκαν 5 Ιρακινοί έξω από τη Βαγδάτη.

    Σε άλλες εξελίξεις, Ιρακινά και αμερικανικά στρατεύματα εντόπισαν και απελευθέρωσαν τον Αυστραλό όμηρο Νταγκλας Γουντ, 6 εβδομάδες μετά την απαγωγή του στη Βαγδάτη. Ο αμερικανικός στρατός ανακοίνωσε ότι ανακάλυψαν το κ. Γούντ και έναν Ιρακινό όμηρο κατά την διάρκεια επιχείρηση ρουτίνας στη Βαγδάτη στη διάρκεια της οποίας συνελήφθησαν 3 άτομα.

    Στο μεταξύ, τo Στέητ Ντηπάρτμεντ ανακοίνωσε ότι διαθέτει 'σοβαρές και αξιόπιστες πληροφορίες' για παράνομες συλλήψεις, στο βόρειο Ιράκ.

    Ο εκπρόσωπος του Στεητ Ντηπάρτμεντ, Σων Μακόρμακ, δήλωσε ότι οι ΗΠΑ εξέφρασαν ανησυχία στις αρχές που πιστεύουν ότι είναι αναμεμειγμένες σε τέτοιες ενέργειες. Και πρόσθεσε ότι οι αμερικανικές δυνάμεις δεν έχουν καμία ανάμειξη στις εν λόγω συλλήψεις.

    Ο κύριος Μακόρμακ έκανε τις δηλώσεις αυτές μετά από δημοσίευμα της εφημερίδας Ουάσινγκτον Ποστ που ανέφερε ότι δυνάμεις ασφάλειας στο Κιρκουκ, στο βόρειο Ιράκ, απήγαγαν εκατοντάδες Άραβες και Τουρκμένους, μερικές φορές εν γνώση των αμερικανικών δυνάμεων. Η εφημερίδα γράφει ότι κουρδικά πολιτικά κόμματα είχαν ανάμειξη στις απαγωγές και ότι οι κρατούμενοι μεταφέρθηκαν μυστικά σε φυλακές σε κουρδικές πόλεις του Βορείου Ιράκ.

    [02] ΔΥΑΕ: Μέχρι πρόσφατα η επεξεργασία ουρανίου από μέρους του Ιράν.

    16-06-2005

    Το Ιράν παραδέχτηκε ότι επεξεργάστηκε πλουτώνιο, πολύ ποιο πρόσφατα απ' ότι είχε προηγουμένως παραδεχτεί. Σε σχέδιο ομιλίας προς την Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας η Τεχεράνη παραδέχεται ότι επεξεργάστηκε πλουτώνιο το 1998, δηλαδή 5 χρόνια αργότερα απ' ότι είχε αρχικά δηλωθεί. Το Ιράν παραδέχτηκε επίσης ότι πήρε κρίσιμης σημασίας τεχνολογία κατασκευής όπλων απ' την μαύρη αγορά, νωρίτερα απ' ότι είχε αρχικά παραδεχτεί στους επιθεωρητές της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας. Πάντως ο ανώτερος διαπραγματευτής του Ιράν, Σίρους Νασέρι, δήλωσε σε δημοσιογράφους στη Βιέννη ότι η Τεχεράνη θα πρέπει να αναγνωριστεί για τον ρόλο της στην αποκάλυψη της διεθνούς μαύρης αγοράς πυρηνικής τεχνολογίας. Ο κ. Νασέρι πρόσθεσε ότι η Ιρανική κυβέρνηση συνεργάζεται στενά με την διερεύνηση της Διεθνούς Υπηρεσίας για το δίκτυο παράνομης διακίνησης πυρηνικής τεχνολογίας του Πακιστανού πυρηνικού επιστήμονα, Αμπντούλ Καντήρ Χαν.

    [03] Άλλους 2 χιλιάδες στρατιώτες στέλνει το ΝΑΤΟ στο Αφγανιστάν

    16-06-2005

    Το ΝΑΤΟ ανακοίνωσε ότι θα αναπτύξει και άλλους 2 χιλιάδες στρατιώτες στο Αφγανιστάν εν όψει των βουλευτικών εκλογών του Σεπτεμβρίου.

    Αξιωματούχοι δήλωσαν ότι τα στρατεύματα θα αναπτυχθούν τον Ιούλιο, έξη εβδομάδες πριν την διενέργεια των εκλογών και θα ενώσουν τις δυνάμεις με τις 8 χιλιάδες Νατοϊκούς στρατιώτες που βρίσκονται ήδη στη Καμπούλ και το βόρειο Αφγανιστάν.

    Επίσης την Τετάρτη ο πρόεδρος του Αφγανιστάν, Χαμίντ Καρζάι, προέβλεψε ότι θα ενταθούν οι επιθέσεις και οι τρομοκρατικές ενέργειες την περίοδο πριν τις εκλογές.

    [04] Υποστήριξη Ουάσιγκτον προς δικαστήρια εγκλημάτων πολέμου σε Ρουάντα και Γιουγκοσλαβία

    16-06-2005

    Oι ΗΠΑ επανέλαβαν την ξεκάθαρη υποστήριξη τους προς τα δικαστήρια των ΗΕ για εγκλήματα πόλεμου στη Ρουάντα και την πρώην Γιουγκοσλαβία.

    Η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Κοντολίζα Ράις, είχε χθες συνομιλίες στην Ουάσινγκτον με τον αρχιεισαγγελέα του δικαστηρίου για εγκλήματα πολέμου στη Ρουάντα, Χασσάν Μπουμπακάρ Γιάλοου, και την αρχιεισαγγελέα του δικαστηρίου εγκλημάτων πολέμου στην πρώην Γιουγκοσλαβία, Κάρλα Ντελ Πόντε.

    Ο εκπρόσωπος του Στέητ Ντιπάρτμεντ, Σων Μακόρμακ, δήλωσε ότι η κυρία Ράις επανέλαβε την υποστήριξη των ΗΠΑ για τα δυο αυτά δικαστήρια και υπογράμμισε την σπουδαιότητα του έργου τους.

    Ο εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου εξωτερικών είπε επίσης ότι η κυρία Ράις ζήτησε από τα δυο δικαστήρια να ολοκληρώσουν το έργο τους μέσα στα χρονικά πλαίσια που έχουν τεθεί και τόνισε ότι το δικαστήριο για την πρώην Γιουγκοσλαβία πρέπει να εντοπίσει τους τρεις πλέον καταζητούμενους φυγάδες, το Ράντοβαν Κάρατζιτζ, τον Ρατκο Μλάντιτς και το Αντε Γκοτοβίνα.

    [05] To Ισραήλ συμφώνησε να μεταβιβάσει τον έλεγχο της Τζενίν στους Παλαιστίνιους

    16-06-2005

    Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι δηλώνουν ότι το Ισραήλ συμφώνησε κατ' αρχήν στη μεταβίβαση της Τζενιν υπό Παλαιστινιακό έλεγχο, πριν την εκκένωση τεσσάρων Εβραϊκών οικισμών της Δυτικής Όχθης.

    Εκπρόσωπος του Παλαιστίνιου υπουργού Εσωτερικών δήλωσε ότι η μεταβίβαση της εξουσίας θα δώσει στη Παλαιστινιακή αστυνομία την ευκαιρία να ελέγξει καλύτερα τους εξτρεμιστές για να αποθαρρύνει απόπειρες λεηλασίας στη Τζενιν μετά την αποχώρηση του Ισραήλ.

    Όμως το Ισραήλ λέει ότι δεν έχει τεθεί χρονοδιάγραμμα για την μεταβίβαση της εξουσίας και ότι θέλει πρώτα οι Παλαιστίνιοι να αφοπλίσουν τους εξτρεμιστές στη περιοχή.

    [06] Μπαρόζο: Χρειάζεται θεαματική αλλαγή πορείας της Κοινότητας

    Μαίρη Παραπονιάρη

    Βρυξέλες

    16-06-2005

    Την κρισιμότερη καμπή της ιστορίας της φαίνεται να περνάει η Ευρωπαϊκή Ένωση καθώς το μέλλον της κρίνεται από τις αποφάσεις που θα ληφθούν, ή δεν θα ληφθούν, σ' αυτή την Σύνοδο Κορυφής που άρχισε στις Βρυξέλλες.

    Χοζέ Μανουέλ Μπαρόζο

    Αν και διχασμένοι για το μέλλον του ευρωσυντάγματος, καθώς εννέα χώρες το έχουν ήδη ψηφίσει, οι ευρωπαίοι ηγέτες φαίνεται να ακολουθούν στην αποψινή πρώτη συνάντησή τους την πρόταση του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Χοζέ Μανουέλ Μπαρόζο για προσωρινή αναστολή της διαδικασίας επικύρωσης της Συνταγματικής Συνθήκης, ώστε να σβήσει ο απόηχος των δύο αρνήσεων και με σύνεση να αποφασισθεί η πορεία που θα ακολουθηθεί , σε νέα Σύνοδο Κορυφής με αντικείμενο ' το μέλλον της Ευρώπης'. Αυτό αναμένεται να είναι το περιεχόμενο της κοινής δήλωσης που αναμένεται να εκδοθεί.

    Ο ίδιος ο Πρόεδρος της Κομισιόν , λίγο πριν την έναρξη της Συνόδου, τόνισε ότι θα προτείνει στους ευρωπαίους ηγέτες θεαματική αλλαγή πορείας της Κοινότητας, ώστε να βρεθεί πιο κοντά στους πολίτες της και τόνισε ότι θεωρεί επιτακτική την ανάγκη επίτευξης συμφωνίας για τον καθορισμό των κοινοτικών πόρων για το 2007-2013, γιατί η πολιτική κρίση θα έχει τεράστιες επιπτώσεις σε όλους τους τομείς.

    Ο Πρόεδρος τους Συμβουλίου Πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου κ. Γιούνγκερ απαισιόδοξος και μετά την σύνοδο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, που έγινε το μεσημέρι της Πέμπτης, σκεπτότανε δυνατά: 'Η αλληλεγγύη, η πιο ευγενική αρχή πάνω στην οποία στηρίχθηκε εξ αρχής το ευρωπαϊκό οικοδόμημα δοκιμάζεται από μερικούς από μας κι αν την απαξιώσουμε τελικά η ζημία θα είναι πολύ μεγάλη. Μερικοί μάλιστα είναι αποφασισμένοι να μην συμφωνήσουν πουθενά'. Ο κ. Γιούνγκερ υπονοούσε βέβαια τους Βρετανούς που κατηγορηματικά αρνούνται να δεχθούν το πάγωμα του ποσού των ετήσιων επιστροφών τους, που σύμφωνα και με την τελευταία πρόταση της προεδρίας είναι και ο μόνος τρόπος για να υπάρξει συμφωνία.

    Ο κ. Γιούνγκερ θεωρεί ότι θα είναι μεγάλη η πρόοδος αν την Παρασκευή το πρωί που συζητούνται τα κρίσιμα δημοσιονομικά, οι ηγέτες των 25 καταφέρουν να συμφωνήσουν τουλάχιστον στο γενικό πλαίσιο εξόδων που σύμφωνα με την πρόταση φθάνουν τα 875 δισεκατομμύρια ευρώ.

    Στο ίδιο πνεύμα κινήθηκαν πριν από την έναρξη της Συνόδου και οι δηλώσεις του Πρωθυπουργού κ. Καραμανλή ο οποίος είπε από τις Βρυξέλλες: 'Σήμερα και αύριο διεξάγονται εδώ στις Βρυξέλλες κρίσιμες συνομιλίες για δύο πολύ σημαντικά θέματα. Το πρώτο αφορά την αποτίμηση της κατάστασης όπως διαμορφώνεται μετά τα δημοψηφίσματα στην Γαλλία και την Ολλανδία και στις επιπτώσεις τους στην διαδικασία κύρωσης της συνταγματικής συνθήκης και βέβαια τα επόμενα βήματά μας. Η μεγάλη πρόκληση για όλους τους εταίρους είναι να αρθούν στο ύψος των περιστάσεων για προχωρήσει η Ευρωπαϊκή Υπόθεση. Το δεύτερο μεγάλο ζήτημα είναι ο προϋπολογισμός της Ευρώπης για την περίοδο 2007-2013. Η επίτευξη πολιτικής συμφωνίας είναι ένα πολύ σύνθετο και πολύ δύσκολο εγχείρημα. Εδικά και πολύ περισσότερο προς την παρούσα χρονική συγκυρία η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να στείλει ένα καθαρό ένα σαφές μήνυμα αποτελεσματικότητας σ' όλους τους πολίτες της'.

    Για την Ελλάδα, αν δεν ληφθεί απόφαση τώρα για το περίφημο Δ Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης και με την μείωση της συνεισφοράς των μεγάλων και πλουσίων χωρών στο προϋπολογισμό, .οι προσδοκίες μας για το ποσό των 18-22 δισεκατομμυρίων ευρώ δεν είναι πλέον ρεαλιστικές και το ποσό που μπορεί να αναλογεί στην Ελλάδα θα είναι περίπου 14 δισεκατομμύρια ευρώ, παρ όλη την υποστηριζόμενη ελληνική θέση ότι το 'κόστος της διεύρυνσης δεν είναι σωστό να επιβαρύνει τις χώρες της συνοχής' στις οποίες ανήκουμε και εμείς.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Friday, 17 June 2005 - 1:22:56 UTC