Browse through our Interesting Nodes on Science in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 05-06-02

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Kαι η Ολλανδία καταψήφισε το Ευρωπαϊκό σύνταγμα
  • [02] O Πρόεδρος Μπους αντικρούει κατηγορίες της Διεθνούς Αμνηστίας
  • [03] Απολύθηκε αξιωματούχος του ΟΗΕ για το σκάνδαλο με το πρόγραμμα Πετρέλαιο-Για-Τρόφιμα
  • [04] Στις 21 Ιουνίου η σύνοδος Σαρόν-Αμπάς
  • [05] Καρζάι και Αννάν καταδικάζουν την τελευταία πολύνεκρη βομβιστική επίθεση στο Αφγανιστάν
  • [06] Ιράκ: Νέο κύμα βομβιστικών επιθέσεων
  • [07] Μπαλκενέντε: Η αντίθεση των ψηφοφόρων δεν συνεπάγεται και αντίθεση κατά της Ευρώπης
  • [08] Ισραήλ: Αποφυλακίστηκαν 400 Παλαιστίνιοι κρατούμενοι

  • [01] Kαι η Ολλανδία καταψήφισε το Ευρωπαϊκό σύνταγμα

    02-06-2005

    Με συντριπτική πλειοψηφία και οι Ολλανδοί καταψήφισαν το σχέδιο του Ευρωσυντάγματος εγείροντας σοβαρά ερωτήματα για το μέλλον της συνθήκης. Σύμφωνα με τα ανεπίσημα τελικά αποτελέσματα του δημοψηφίσματος το ευρωπαϊκό σύνταγμα καταψηφίστηκε με ποσοστό 62 έναντι 38 τοις εκατό.

    Ο Ολλανδός πρωθυπουργός, Γιάν Πέτερ Μπαλκενέντε, εξέφρασε μεγάλη απογοήτευση για τα αποτελέσματα, αλλά τόνισε ότι η κυβέρνησή του θα σεβαστεί την ετυμηγορία του εκλογικού σώματος. Πολλοί Ολλανδοί ψηφοφόροι είπαν ότι φοβούνται πως ένα πανευρωπαϊκό σύνταγμα θα δημιουργούσε κοινωνικά προβλήματα, θα κόστιζε θέσεις εργασίας, θα διευκόλυνε την μετανάστευση και θα υπονόμευε την εθνική ταυτότητα της χώρας. Πάντως, Ευρωπαίοι ηγέτες λένε ότι η διαδικασία έγκρισης του Ευρωσυντάγματος πρέπει να συνεχιστεί.

    Ο Γερμανός Καγκελάριος, Γκέρχαρντ Σρέντερ, δήλωσε ότι η κρίση για το Ευρωσύνταγμα δεν θα πρέπει να γίνει Ευρωπαϊκή κρίση. Αλλά ο Βρετανός υπουργός εξωτερικών, Τζακ Στρώ, δήλωσε ότι οι Γάλλοι και οι Ολλανδοί ψηφοφόροι ήγειραν σοβαρότατα ερωτήματα για την μελλοντική πορεία της Ευρώπης.

    [02] O Πρόεδρος Μπους αντικρούει κατηγορίες της Διεθνούς Αμνηστίας

    02-06-2005

    Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζωρτζ Μπους αντικρούει κατηγορίες , αντέκρουσε κατηγορίες της Διεθνούς Αμνηστίας για παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων από τις Ηνωμένες Πολιτείες. Ο πρόεδρος Μπους είπε σε δημοσιογράφους ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν προσπαθούν να κερδίσουν τη μάχη κατά της τρομοκρατίας εις βάρος των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. 'Γνωρίζω για τις κατηγορίες που μας προσάπτει η Διεθνής Αμνηστία, είναι εξωφρενικές' είπε ο κ. Μπους.

    Η Διεθνής Αμνηστία έφτασε σε σημείο να συγκρίνει την Αμερικανική βάση στο Γκουαντάναμο της Κούβας με φυλακές της πρώην Σοβιετικής `Ενωσης. Η Γενική Γραμματέας της Διεθνούς Αμνηστίας Αιρίν Κάν έχει επισημάνει στο παρελθόν ότι η μεταχείριση κρατουμένων στο Γκουαντάναμο θα πρέπει να ακολουθεί την ισχύουσα νομοθεσία. Περισσότεροι από 500 άνθρωποι κρατούνται στο Γκουαντάναμο Μπέι, συλληφθέντες κυρίως από το Αβγανιστάν και το Πακιστάν.

    Ο πρόεδρος Μπούς δήλωσε ότι δεν τίθεται κανένα θέμα κακομεταχείρισης κρατουμένων και οποιαδήποτε πληροφορία για το αντίθετο θα εξεταστεί σοβαρά. 'Όταν έχουμε τέτοιου είδους πληροφορίες τις εξετάζουμε με απόλυτη διαφάνεια', είπε ο κ. Μπους. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον διοικητή της Αμερικανικής στρατιωτικής βάσης στο Γκουαντάναμο, πέντε περιστατικά που αφορούσαν κακομεταχείριση του Κορανίου από στρατιωτικό προσωπικό της βάσης εξετάζονται σε βάθος.

    Τέλος και ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Σκότ ΜακΛέλαν δήλωσε ότι οι κατηγορίες της Διεθνούς Αμνηστίας είναι αβάσιμες και γελοίες συμπληρώνοντας ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες ηγούνται της προστασίας ανθρωπίνων δικαιωμάτων παγκοσμίως.

    [03] Απολύθηκε αξιωματούχος του ΟΗΕ για το σκάνδαλο με το πρόγραμμα Πετρέλαιο-Για-Τρόφιμα

    02-06-2005

    Τζόσεφ Στεφανίδης

    Ο γ.γ. των ΗΕ, Κόφφι Αννάν, απέλυσε τον αξιωματούχο του ΟΗΕ, Τζόσεφ Στεφανίδη, για λόγους 'σοβαρής παράβασης καθήκοντος', όπως χαρακτηρίστηκε, για το ρόλο του στο σκάνδαλο με το πρόγραμμα του ΟΗΕ στο Ιράκ, Πετρέλαιο-Για-Τρόφιμα. Ο κ. Στεφανίδης, που είναι ο πρώτος αξιωματούχος του ΟΗΕ που απολύεται σε σχέση με το σκάνδαλο, κατηγορείται για παραβάσεις της διαδικασίας μειοδοτικών διαγωνισμών για την χορήγηση συμβολαίων σε εταιρείες πετρελαίου που συνεργάζονταν με το πρόγραμμα, μιας διαδικασίας για την οποία ήταν υπεύθυνος.

    [04] Στις 21 Ιουνίου η σύνοδος Σαρόν-Αμπάς

    02-06-2005

    Ο ισραηλινός πρωθυπουργός, Αριελ Σαρόν, ανακοίνωσε ότι η διάσκεψη κορυφής με τον πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής, Μαχμούντ Αμπάς, έχει προγραμματιστεί για τις 21 Ιουνίου στο Αιγυπτιακό θέρετρο Σάρμ αλ Σείχ. Η ανακοίνωση από το γραφείο του ισραηλινού πρωθυπουργού την Τετάρτη ανέφερε επίσης ότι αξιωματούχοι από τις δύο πλευρές θα έχουν συνομιλίες πριν την σύνοδο κορυφής για την συνεχιζόμενη ανακωχή και την σχεδιαζόμενη απόσυρση του Ισραήλ από τη Λωρίδα της Γάζας τον Αύγουστο. Στο μεταξύ, η ισραηλινή αστυνομία ανακοίνωσε ότι συνέλαβε 5 μέλη της Ισλαμικής Τζιχάντ που, όπως είπε, σχεδίαζαν να πραγματοποιήσουν βομβιστική επίθεση στην Ιερουσαλήμ την Πέμπτη.

    Εξάλλου, Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι είπαν ότι ο πρόεδρος, Μαχμούντ Αμπάς, υποβλήθηκε σε καρδιολογική επέμβαση σε νοσοκομείο της Ιορδανίας, όπου θα παραμείνει για λίγο, ενώ θα επιστρέψει στα Παλαιστινιακά εδάφη την Πέμπτη.

    [05] Καρζάι και Αννάν καταδικάζουν την τελευταία πολύνεκρη βομβιστική επίθεση στο Αφγανιστάν

    02-06-2005

    Ο πρόεδρος του Αφγανιστάν, Χαμίντ Καρζάι και ο γ.γ. των ΗΕ, Κόφφι Αννάν, καταδίκασαν απερίφραστα την βομβιστική επίθεση αυτοκτονίας της Τετάρτης, σε μουσουλμανικό τέμενος της πόλης Κανταχάρ. Ο πρόεδρος Καρζάι δήλωσε ότι η επίθεση, από την οποία σκοτώθηκαν τουλάχιστον 20 άτομα και τραυματίστηκαν πάνω από 52, αποτελεί πράξη εχθρών του Ισλάμ, όπως είπε χαρακτηριστικά, ενώ ο κ. Αννάν εξέφρασε τον αποτροπιασμό του για το περιστατικό. Το τέμενος ήταν γεμάτο με πενθούντες που είχαν συγκεντρωθεί εκεί για την κηδεία του φιλο-κυβερνητικού κληρικού Μουλά Αμπντουλ Φαγιάζ, ο οποίος δολοφονήθηκε από ένοπλους Ταλιμπάν την Κυριακή. Οι αρχές είπαν ότι εντοπίστηκε το πτώμα του βομβιστή, ο οποίος ήταν Άραβας με διασυνδέσεις με την αλ Κάιντα.

    Σε άλλο περιστατικό, από έκρηξη βόμβας σε οδόστρωμα στην επαρχία Χελμάντ του Αφγανιστάν σκοτώθηκαν τουλάχιστον 2 άτομα ενώ τραυματίστηκαν 5.

    [06] Ιράκ: Νέο κύμα βομβιστικών επιθέσεων

    02-06-2005

    Στο βόρειο Ιράκ, τουλάχιστον 33 άνθρωποι σκοτώθηκαν σε σειρά βομβιστικών επιθέσεων από αντάρτες την Πέμπτη. Η πιο πολύνεκρη επίθεση με 12 θύματα σημειώθηκε σε εστιατόριο της πόλης Τούζ Κουρματού, όπου έτρωγαν σωματοφύλακες του αντιπρόεδρου της κυβέρνησης Ροούς Νούρι Σαγουέης. Ο κ. Σαγουέης δεν ήταν παρών όταν σημειώθηκε η επίθεση. Στο γειτονικό Κιρκούκ, η αστυνομία ανακοίνωσε ότι βομβιστής αυτοκτονίας σε παγιδευμένο αυτοκίνητο, που κατά τα φαινόμενα στόχευε αμερικανική διπλωματική αυτοκινητοπομπή, σκότωσε τουλάχιστον δύο πεζούς.

    Σε άλλο περιστατικό, βομβιστική επίθεση εναντίον κυβερνητικής φάλαγγας αυτοκινήτων στη Μπακούμπα, κόστισε τη ζωή σε 4 άτομα, στα οποία συμπεριλαμβάνεται και ο αντιπρόεδρος της τοπικής κυβέρνησης. Τέλος, στη Μοσούλη, η αστυνομία είπε ότι σκοτώθηκαν 5 ιρακινοί, όταν εξερράγησαν μπροστά από καφενείο δύο παρκαρισμένες μοτοσικλέτες που έφεραν εκρηκτικά.

    Στο μεταξύ, το ιρακινό υπουργείο Εσωτερικών ανακοίνωσε ότι 700 ύποπτοι τρομοκράτες συνελήφθησαν, ενώ κατασχέθηκε μεγάλος αριθμός όπλων, κατά τη διάρκεια της εκκαθαριστικής επιχείρησης του ιρακινού στρατού στη Βαγδάτη, η οποία άρχισε την Κυριακή.

    [07] Μπαλκενέντε: Η αντίθεση των ψηφοφόρων δεν συνεπάγεται και αντίθεση κατά της Ευρώπης

    02-06-2005

    Ο πρωθυπουργός της Ολλανδίας Γιάν Πέτερ Μπαλκενέντε είπε την Πέμπτη ότι η μεγάλη αντίθεση των ψηφοφόρων της χώρας προς το ευρωπαϊκό σύνταγμα, δεν συνεπάγεται ψήφο κατά της Ευρώπης. Ο κ. Μπαλκενέντε επισήμανε ότι η ετυμηγορία του εκλογικού σώματος αποτελεί μάλλον έκφραση των φόβων του για όλη την διαδικασία μεταρρυθμίσεων στους κόλπους της ΕΕ και παρότρυνε ηγέτες άλλων ευρωπαϊκών χωρών να δώσουν την απαιτούμενη σημασία στα θέματα αυτά.

    Στο μεταξύ, ευρωπαίοι ηγέτες στις Βρυξέλλες εξέφρασαν την αποδοχή τους της απόφασης των Γάλλων και των Ολλανδών ψηφοφόρων, αλλά παρότρυναν άλλες χώρες-μέλη να μήν εγκαταλείψουν τις προσπάθειές τους σε σχέση με το σύνταγμα. Πάντως, την Πέμπτη, το κοινοβούλιο της Λεττονίας ψήφισε σχεδόν ομόφωνα υπέρ του συμφώνου.

    [08] Ισραήλ: Αποφυλακίστηκαν 400 Παλαιστίνιοι κρατούμενοι

    02-06-2005

    Το Ισραήλ απελευθέρωσε περίπου 400 Παλαιστίνιους κρατούμενους την Πέμπτη στη Δυτική Όχθη και τη Λωρίδα της Γάζας. Η απελευθέρωση των κρατουμένων, που είχε εγκριθεί από την ισραηλινή κυβέρνηση νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, εκπληρωνει την υπόσχεση των Ισραηλινών τον Φεβρουάριο για την απελευθέρωση 900 Παλαιστινίων, στα πλαίσια της συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός. Υπολογίζεται ότι 8,000 Παλαιστίνιοι παραμένουν σε ισραηλινές φυλακές. Τους απελευθερωθέντες, υποδέχθηκαν σήμερα χιλιάδες συγγενείς, φίλοι και υποστηρικτές.

    Οι αποφυλακίσεις σημειώνονται μία μέρα μετά την ανακοίνωση της διάσκεψης κορυφής στις 21 Ιουνίου μεταξύ του Παλαιστίνιου προέδρου Μαχμούντ Αμπάς και του ισραηλινού πρωθυπουργού Αριέλ Σαρόν, στο αιγυπτιακό θέρετρο Σάρμ αλ Σείχ. Το γραφείο του κ. Σαρόν ανακοίνωσε ότι οι δύο πλευρές θα έχουν συνομιλίες πριν την διάσκεψη για θέματα που αφορούν στην συνεχιζόμενη ανακωχή και την προγραμματιζόμενη απόσυρση του Ισραήλ από τη Λωρίδα της Γάζας τον Αύγουστο.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Friday, 3 June 2005 - 1:18:12 UTC