Browse through our Interesting Nodes for Greek Maritime Issues Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 05-06-03

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] EE: Προσπάθειες διάσωσης του Ευρωσυντάγματος
  • [02] Ράις: Εμπιστοσύνη στη συνεργασία ΗΠΑ-ΕΕ
  • [03] Προς συζήτηση το Ευρωπαϊκό Ένταλμα Σύλληψης
  • [04] Στην Σιγκαπούρη ο Ντ. Ράμσφελντ για συνομιλίες επί θεμάτων ασφάλειας
  • [05] Παναγιωτόπουλος: Κοινωνική προστασία και ανταγωνιστικότητα πρέπει να συμβαδίζουν
  • [06] Λίβανος: Διερεύνηση της δολοφονίας δημοσιογράφου ζητά η κυβέρνηση
  • [07] Αννάν: Ταχύτατη η εξάπλωση του AIDS, παρά τις προσπάθειες πρόληψης
  • [08] Αναλυτές: Η απόρριψη του Ευρωσυντάγματος ήταν ψήφος κατά της Ευρωπαϊκής πολιτικής ελίτ
  • [09] ΕΕ: Διαφάνεια στα φάρμακα και σηματοδότηση τροφίμων
  • [10] Οι φόνοι για λόγους τιμής συνεχίζονται
  • [11] Ιράκ: 12.000 άμαχοι σκοτώθηκαν
  • [12] Στέητ Ντηπάρτμεντ: Έκθεση για την παράνομη διακίνηση ανθρώπων
  • [13] Σρέντερ: Πρέπει να προχωρήσει η διεύρυνση
  • [14] Σουδάν: Επίσκεψη Ζέλλικ στο Νταρφούρ
  • [15] Ισραήλ: Δοκιμαστική εκτόξευση τριών πυραύλων πραγματοποίησε η Συρία

  • [01] EE: Προσπάθειες διάσωσης του Ευρωσυντάγματος

    03-06-2005

    Η ΕΕ καταβάλει μεγάλες προσπάθειες για να περισώσει το σχέδιο του Ευρωσυντάγματος, μετά την καταψήφιση του συμφώνου αυτή την εβδομάδα από τους Γάλλους και τους Ολλανδούς. Ο Γερμανός καγκελάριος, Γκέρχαρντ Σρέντερ, μετέβη την Πέμπτη στο Λουξεμβούργο για συνομιλίες με τον πρωθυπουργό και προεδρεύοντα της ΕΕ, Ζάν Κλώντ Γιούνκερ. Ο κ. Σρέντερ αργότερα προειδοποίησε κατά του πανικού και ζήτησε την συνέχιση της διαδικασίας επικύρωσης του ευρωπαϊκού συντάγματος. Το Σάββατο στο Βερολίνο, ο κ. Σρέντερ θα έχει συνομιλίες με τον Γάλλο πρόεδρο, Ζάκ Σιράκ, για το ίδιο θέμα. Επίσης αυτό το μήνα θα πραγματοποιηθεί και η σύνοδος κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

    [02] Ράις: Εμπιστοσύνη στη συνεργασία ΗΠΑ-ΕΕ

    03-06-2005

    Η αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών, Κοντολίζα Ράις, εξέφρασε εμπιστοσύνη προς την συνεργασία των ΗΠΑ με την ΕΕ, παρά τις ανησυχίες για το ευρωπαϊκό σύνταγμα. Μιλώντας προς ανώτερους αξιωματούχους της Ένωσης, μετά από σύσκεψη την Πέμπτη στην Ουάσινγκτον, όπου συζητήθηκαν τα σχέδια για την διάσκεψη κορυφής στο Λευκό Οίκο, που προγραμματίζεται στις 20 Ιουνίου, η κ. Ράις δήλωσε ότι η ευρωπαϊκή ηγεσία πρέπει τώρα να αποφασίσει ποιές θα είναι οι επόμενες κινήσεις της, μετά την απόρριψη του συμφώνου στα δημοψηφίσματα της Γαλλίας και της Ολλανδίας. Από τη πλευρά του ο υπουργός Εξωτερικών του Λουξεμβούργου Ζάν Ασσελμπορν, του οποίου η χώρα έχει τώρα την εκ περιτροπής προεδρία της ΕΕ, είπε ότι η διάσκεψη αυτού του μήνα στην Ουάσιγκτον θα εστιαστεί στην κατάσταση στη Μέση Ανατολή. Ένα από τα προς συζήτηση θέματα θα είναι η κατάσταση στο Λίβανο, μετά τις βουλευτικές εκλογές της Κυριακής. Ο κ. Ασσελμπορν είπε επίσης ότι αξιωματούχοι της κοινότητας ετοιμάζουν μια άλλη διάσκεψη κορυφής στις Βρυξέλλες για τις 22 Ιουνίου, με στόχο την συγκέντρωση διεθνούς υποστήριξης προς την νέα κυβέρνηση του Ιράκ.

    [03] Προς συζήτηση το Ευρωπαϊκό Ένταλμα Σύλληψης

    Μαίρη Παραπονιάρη

    Λουξεμβούργο

    03-06-2005

    Αξιολόγηση της μεταφοράς στις εθνικές νομοθεσίες της απόφασης πλαίσιο για το Ευρωπαϊκό Ένταλμα Σύλληψης έκαναν στο Λουξεμβούργο οι 25 Υπουργοί Δικαιοσύνης και Εσωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το συγκεκριμένο θέμα έχει δημιουργήσει πολλές συζητήσεις λόγω των ιδιαιτεροτήτων που παρουσιάζουν οι σχετικές νομοθεσίες στα κράτη μέλη.

    Ο Υπουργός Δικαιοσύνης κ. Αναστάσης Παπαληγούρας στην σχετική παρέμβασή του τόνισε την ανάγκη να διατηρηθεί η εθνική νομοθεσία των πολιτικών λόγων άρνησης εκτέλεσης του εντάλματος, καθώς επεσήμανε ότι ο σχετικός ελληνικός νόμος, που ψηφίσθηκε μόλις τον Ιούλιο του 2004, από την Βουλή των Ελλήνων προσδιορίζει την επιθυμία της χώρας για σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, όταν καλείται να μεταφέρει την κοινοτική νομοθεσία στο εθνικό δίκαιο.

    Όσο για το θέμα της διατήρησης δεδομένων ηλεκτρονικών επικοινωνιών δηλαδή τηλεφωνήματα, μηνύματα, ηλεκτρονικό ταχυδρομείο, και άλλα που επίσης συζητήθηκε και προκαλεί μεγάλες αντιδράσεις και στην Ελλάδα, ο έλληνας υπουργός τόνισε ότι η σχετική απόφαση αν παρθεί θα πρέπει να γίνει στα πλαίσια του τρίτου πυλώνα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που απαιτεί πλειοψηφία στην λήψη αποφάσεων και όχι στο πρώτο που δέχεται την πλειοψηφία.

    Τέλος στην συζήτηση για την απόφαση πλαίσιο σχετικά με τον ρατσισμό και την ξενοφοβία, ο κ. Παπαληγούρας υποστήριξε την εισήγηση της Λουξεμβουργιανής Προεδρίας, που αποδέχεται το αρχικό σχέδιο που είχε εκπονηθεί επί ελληνικής προεδρίας και αναφέρει ότι 'Το κρίσιμο είναι να καταπολεμηθεί το νοσηρό φαινόμενο του ρατσισμού και της ξενοφοβίας, ενώ παράλληλα να λαμβάνονται υπ όψη οι εθνικές ιδιαιτερότητες και τα κοινωνικά δεδομένα κάθε κράτους μέλους'.

    [04] Στην Σιγκαπούρη ο Ντ. Ράμσφελντ για συνομιλίες επί θεμάτων ασφάλειας

    03-06-2005

    Όπως αναμένεται, το πυρηνικό πρόγραμμα της Βόρειας Κορέας θα αποτελέσει ένα από τα κύρια θέματα προς συζήτηση στην τριήμερη Ασιατική σύνοδο για την ασφάλεια που αρχίζει σήμερα στη Σιγκαπούρη. Στη σύνοδο θα λάβουν μέρος πολλοί ηγέτες της περιοχής, καθώς και ο αμερικανός υπουργός Άμυνας, Ντόναλντ Ράμσφελντ. Στο περιθώριο της συνόδου, ο κ. Ράμσφελντ θα έχει και ξεχωριστές συναντήσεις με τους ομολόγους του από την Ιαπωνία, τη Νότια Κορέα και την Αυστραλία. Όπως αναμένεται, οι συμμετέχοντες στη σύνοδο θα συζητήσουν την άρνηση της Βόρειας Κορέας να επιστρέψει στις εξαεθνείς συνομιλίες με τις ΗΠΑ, τη Νότια Κορέα, την Ιαπωνία, την Κίνα και τη Ρωσία. Οι συνομιλίες αυτές στοχεύουν στο να πειστεί η Πιονγιάνγκ να εγκαταλείψει το πρόγραμμά της ανάπτυξης πυρηνικών όπλων. Το Πεντάγωνο είπε επίσης ότι ένα άλλο προς συζήτηση θέμα θα είναι ο εκσυγχρονισμός του κινεζικού στρατού και η συνεργασία για την παροχή οικονομικής βοήθειας σε κράτη της περιοχής που υπέστησαν καταστροφές από το φονικό τσουνάμι της 26ης Δεκεμβρίου του 2004.

    [05] Παναγιωτόπουλος: Κοινωνική προστασία και ανταγωνιστικότητα πρέπει να συμβαδίζουν

    Μαίρη Παραπονιάρη

    Λουξεμβούργο

    03-06-2005

    Ο Έλληνας Υπουργός Απασχόλησης κ. Πανος Παναγιωτόπουλος μετέβη στο Λουξεμβούργο για να συμμετάσχει στο Συμβούλιο Υπουργών Απασχόλησης και Κοινωνικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

    Το Συμβούλιο, που συνέπεσε να είναι το πρώτο μετά τα δύο αρνητικά, για την ευρωπαϊκή συνταγματική συνθήκη δημοψηφίσματα, όπως μας είπε ο κ. Παναγιωτόπουλος ήταν προβληματισμένο. 'Δεν μπορούμε να υποκρινόμαστε ότι δεν συμβαίνει τίποτα',είπε ο έλληνας υπουργός ' και πρέπει να βγουν σύντομα τα απαραίτητα συμπεράσματα για τους λόγους που δεν κατάφερε το Σύνταγμα να πείσει τους λαούς για το κοινωνικό πρόσωπο της Ευρώπης .Όσοι πιστεύουμε στο όραμα της ενοποίησης της Ευρώπης πρέπει να δουλέψουμε πολύ για να αρθεί η δυσπιστία για την κοινωνική διάσταση του θεσμικού οικοδομήματος που δημιουργεί μια ευρωπαϊκή συνταγματική συνθήκη'.

    Από τα θέματα που επεξεργάσθηκε το Συμβούλιο Υπουργών Απασχόλησης ήταν και η Οργάνωση του Χρόνου Εργασίας όπου έγινε προσπάθεια να εξευρεθεί μια συμβιβαστική λύση καθώς για το θέμα παρατηρείται πρωτοφανής πόλωση. Η ελληνική θέση παραμένει ότι δεν μπορεί να μείνει πίσω η κοινωνική προστασία και η κοινωνική συνοχή για χάρη της ανταγωνιστικότητας. 'Για μας πάνε και τα δύο μαζί', είπε ο κ. Παναγιωτόπουλος. 'Αδιαίρετοι στόχοι για μια πιο ανταγωνιστική Ευρώπη αλλά και μια Ευρώπη με μεγαλύτερη κοινωνική συνοχή. Και η Ελλάδα σε καμία περίπτωση δεν θα παραιτηθεί από το δικαίωμά της να έχει ρόλο συνδιαμορφωτή στις ευρωπαϊκές εξελίξεις'.

    Πάντως για το θέμα του χρόνου εργασίας για το οποίο 9 χώρες επιμένουν στην καθιέρωση εβδομάδας 65 ωρών, ο προεδρεύων του Συμβουλίου δήλωσε ότι θα γίνει προσπάθεια να βρεθεί λύση μέχρι το τέλος Ιουνίου κι αν χρειαστεί θα συγκαλέσει έκτακτη Σύνοδο Υπουργών Απασχόλησης

    [06] Λίβανος: Διερεύνηση της δολοφονίας δημοσιογράφου ζητά η κυβέρνηση

    03-06-2005

    Σαμίρ Κασίρ

    Η κυβέρνηση του Λιβάνου ζήτησε την άμεση διερεύνηση της δολοφονίας χθες του σημαίνοντος δημοσιογράφου, Σαμίρ Κασίρ, γνωστού για τις αντι-Συριακές του απόψεις. Το θέμα συζητήθηκε σε έκτακτη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου του Λιβάνου, όπου αποφασίστηκαν και επιπρόσθετα μέτρα ασφάλειας. Στο μεταξύ, χιλιάδες Λιβανέζοι συμμετείχαν σε πορεία στο κέντρο της Βηρυτού κρατώντας κεριά στην μνήμη του Κασίρ που σκοτώθηκε χθες από έκρηξη βόμβας που είχε τοποθετηθεί κάτω απ' το αυτοκίνητο του. Η αντιπολίτευση επέρριψε αμέσως την ευθύνη στη Συρία, αλλά η Δαμασκός διαψεύδει την κατηγορία.

    Εδώ στην Ουάσιγκτον, η αμερικανίδα υπουργός εξωτερικών, Κοντολίζα Ράις, καταδίκασε την δολοφονία χαρακτηρίζοντας την απεχθή ενέργεια.

    [07] Αννάν: Ταχύτατη η εξάπλωση του AIDS, παρά τις προσπάθειες πρόληψης

    03-06-2005

    Ο γ.γ. των ΗΕ, Κόφφι Αννάν, δήλωσε ότι η παγκόσμια επιδημία του AIDS κερδίζει για την ώρα την μάχη για την εξάλειψή της. Ο κ. Αννάν δήλωσε την Πέμπτη στους συνέδρους που συμμετέχουν στην διάσκεψη του ΟΗΕ για το AIDS ότι πέρυσι σημειώθηκε αριθμός ρεκόρ νέων κρουσμάτων της επιδημίας καθώς και θανάτων. Ο κ. Αννάν εξήρε τις προσπάθειες κατά της επιδημίας στην Αφρική, την νοτιοανατολική Ασία και τη Βραζιλία, αλλά προειδοποίησε ότι μόνο το 12% των ατόμων που χρειάζονται ιατροφαρμακευτική περίθαλψη έχει πρόσβαση σε αυτήν. Ο γ.γ. του ΟΗΕ είπε επίσης ότι τα φάρμακα που χρειάζονται για την καταπολέμηση του AIDS εξακολουθούν να είναι πολύ ακριβά και τόνισε ότι πολλά νεαρά άτομα δεν έχουν πρόσβαση σε υπηρεσίες πρόληψης της ασθένειας, ενώ γυναίκες και κορίτσια γίνονται όλο και πιό επιρρεπή στη νόσο. Σύνεδροι από 127 χώρες συμμετέχουν στην σύνοδο για το AIDS στην έδρα των ΗΕ στη Νέα Υόρκη για να συζητήσουν τρόπους επίτευξης των στόχων του διεθνούς οργανισμού που είχαν τεθεί πριν από 4 χρόνια για την αναχαίτιση της εξάπλωσης της νόσου.

    [08] Αναλυτές: Η απόρριψη του Ευρωσυντάγματος ήταν ψήφος κατά της Ευρωπαϊκής πολιτικής ελίτ

    03-06-2005

    Ευρωπαίοι και Αμερικανοί αναλυτές υποστηρίζουν ότι η καταψήφιση του σχεδίου του Ευρωπαϊκού συντάγματος σε δημοψηφίσματα στη Γαλλία και την Ολλανδία, αποκάλυψε μια Ευρωπαϊκή πολιτική ελίτ, πλήρως απομονωμένη από το λαό. Ορισμένοι απ' αυτούς εξέφρασαν τις απόψεις τους σε ημερίδα του διοργάνωσε, εδώ στην Ουάσιγκτον, το Ινστιτούτο πολιτικών μελετών, American Enterprise Institute.

    Σύμφωνα με τον αρθρογράφο της Γουώλ Στρήτ Τζέρναλ, Ντέϊβιντ Φρόμ, τα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος στη Γαλλία και την Ολλανδία στέλνουν μήνυμα στους πολιτικούς που πιστεύουν ότι μπορούν εύκολα να επιβάλλουν τις απόψεις τους στους πολίτες. 'Η πολιτική ελίτ υποστηρίζει ότι δεν μπορεί να εμπιστευτεί το λαό σε τέτοιες αποφάσεις. Αυτό που θα πρέπει να συνειδητοποιήσει όμως είναι ότι στο τέλος η ελίτ είναι αυτή που μπορεί να αντικατασταθεί μακροπρόθεσμα και όχι ο λαός', δήλωσε ο κ. Φρόμ.

    Ο κ. Φρόμ καθώς και άλλοι συντηρητικοί ζητωκραύγασαν την άρνηση του λαού για τη δημιουργία Ευρωπαϊκού Συντάγματος και υποστηρίζουν ότι το μόνο που θα κατάφερνε αυτό το υπερβολικά μακρύ κείμενο, όπως λένε, θα ήταν να δώσει ακόμη περισσότερη δύναμη στην ήδη γραφειοκρατούμενη διοίκηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις Βρυξέλλες.

    Η αντίθετη πλευρά υπέρ του Ευρωπαϊκού Συντάγματος εξεφράσθη από τον Ολλανδό διπλωμάτη, Γουίμ Γκίρτς, ο οποίος εξέφρασε απογοήτευση για τα αποτελέσματα τόσο στη χώρα του όσο και στη Γαλλία. 'Δεν ενδιαφέρει την Ευρώπη να έχει μία κοινή εξωτερική πολιτική? Δεν ενδιαφέρει την Ευρώπη να έχει ένα κοινό κέντρο αποφάσεων? Δεν ενδιαφέρει την Ευρώπη η ικανότητα ανταπόκρισης σε θέματα υγείας, ασύλου και τρομοκρατίας καθώς και ανθρωπίνων δικαιωμάτων' αναρωτήθηκε ο κ Γκίρτς. 'Δεν νομίζω', συμπλήρωσε.

    Πάντως τόσο ο κ. Γκίρτς, όσο και οι συντηρητικοί αναλυτές του American Enterprise Institute συμφώνησαν ότι η καταψήφιση του δημοψηφίσματος οφείλετε στην αντίδραση του λαού στο φαινόμενο της παγκοσμιοποίησης καθώς και στην προς ανατολάς διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, γεγονός που θα επηρεάσει την άνετη έως τώρα ζωή στην δυτική Ευρώπη.

    [09] ΕΕ: Διαφάνεια στα φάρμακα και σηματοδότηση τροφίμων

    Μαίρη Παραπονιάρη

    Λουξεμβούργο

    03-06-2005

    Σε δύο πολιτικές συμφωνίες με στόχο την προστασία του καταναλωτή κατέληξαν οι Υπουργοί Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης στο Λουξεμβούργο, ενώ υιοθετήθηκε μία νέα σημαντική πρόταση οδηγία με στόχο την υγεία των παιδιών, όπως μας είπε ο Υπουργός Υγείας κ. Νικήτας Κακλαμάνης που συμμετείχε στο Συμβούλιο.

    'Από τα θέματα που συζητήθηκαν', είπε ο κ. Κακλαμάνης, 'δύο ήταν ιδιαιτέρως ενδιαφέροντα. Το πρώτο αφορούσε στα νέα παιδιατρικά φάρμακα, όπου αποφασίσαμε ότι θα πρέπει στα νέα φάρμακα , που είναι υπό διερεύνηση, να υπάρχει πλήρης διαφάνεια σε ότι αφορά στην ενημέρωση του κόσμου και ιδιαίτερα των γονέων Kαι είναι αυτονόητο το γιατί καθώς αφορά κλινικές μελέτες πάνω σε παιδιά και όχι σε ενήλικες. Το δεύτερο, αφορά στην σηματοδότηση των τροφίμων από δω και πέρα, τόσο από άποψη βιταμινών, όσο και από άποψη άλλων συστατικών, όπως ζάχαρη, αλάτι, προσθήκες και διάφορα άλλα, μέσω ενός κεντρικού ελέγχου που θα γίνεται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, κι από κει και πέρα, κάθε κράτος μέλος θα έχει το δικαίωμα, αν θέλει, να σηματοδοτήσει με πράσινο αυτό που είναι υγιές τρόφιμο, ή με κόκκινο αν δεν το συνιστά... Δεν θα απαγορεύει να μπαίνει στα ράφια του σούπερ-μάρκετ ,αλλά απλά ο καταναλωτής θα ξέρει ότι δεν συνιστάται για διαφόρους λόγους υγείας'.

    Στο Συμβούλιο Υπουργών, συζητήθηκε ακόμη το νέο Πρόγραμμα Υγείας και Καταναλωτών το οποίο πρωτοπαρουσίασε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Ο κ. Κακλαμάνης υποστήριξε ότι είναι ιδιαίτερα σημαντικό το κοινοτικό σύστημα πληροφοριών για την υγεία και ζήτησε την ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ των Εθνικών Συστημάτων Υγείας για να πετύχει το πρόγραμμα.

    Τέλος, σχετικά με το μεγάλο πρόβλημα της παχυσαρκίας., ο κ. Κακλαμάνης τάχθηκε υπέρ της πρότασης της επιτροπής, για την θέσπιση ευρωπαϊκής στρατηγικής και την ίδρυση της ευρωπαϊκής πλατφόρμας 'Διατροφή, φυσική άσκηση, υγεία' προτείνοντας όμως ότι στα θέματα που θα συζητηθούν να προστεθεί και αυτό των κοινωνικοοικονομικών ανισοτήτων, που είναι προσδιοριστικός παράγων της παχυσαρκίας.

    [10] Οι φόνοι για λόγους τιμής συνεχίζονται

    Γιώργος Μπίστης

    Ουάσινγκτον

    03-06-2005

    Δείτε το ρεπορτάζ "Οι φόνοι για λόγους τιμής συνεχίζονται" - Download

    Δείτε το ρεπορτάζ "Οι φόνοι για λόγους τιμής συνεχίζονται"

    Αν και δεν γίνεται πολύς λόγος γι αυτά, εν τούτοις τα εγκλήματα για λόγους τιμής κάθε άλλο παρά έχουν σταματήσει στον 21ο αιώνα. Το μεγάλο τούτο πρόβλημα εξετάζεται με αφορμή με καινούργια εξέλιξη στο τηλεοπτικό ρεπορτάζ μας της εβδομάδας αυτής.

    Κείμενο Ρεπορτάζ:

    Σέϊμα Ριάζι

    Ένα από τα πιο πρόσφατα θύματα της βάρβαρης παράδοσης των εγκλημάτων για λόγους τιμής είναι μια δημοφιλής τηλεπαρουσιάστρια, ονόματι Σέϊμα Ριάζι, που βρέθηκε δολοφονημένη στο Αφγανιστάν και, από ότι λεει η αστυνομία, φαίνεται πως τη δολοφονία της σχεδίασαν και εκτέλεσαν μέλη αυτής της ίδιας της οικογένειάς της.

    Η Σέϊμα παρουσίαζε ένα δημοφιλές ψυχαγωγικό πρόγραμμα στο τηλεοπτικό κανάλι Τολό της χώρας της. Λανσάριζε τα καινούργια μουσικά βίντεο και συζητούσε θέματα που ενδιαφέρουν τη νεολαία με προσκεκλημένους της από το άλλο φύλο. Και τα δύο αυτά πράγματα όμως ήταν απαράδεκτα για την παραδοσιακή κοινωνία του Αφγανιστάν.

    Το Μάρτιο συντηρητικοί μουσουλμάνοι κατηγόρησαν το κανάλι Τολό ότι μετέδιδε αντι-Ισλαμικά προγράμματα και τότε η Σέϊμα απολύθηκε. Όπως λένε φίλοι της, λίγο πριν τον φόνο της, η Σέϊμα ένοιωθε να απειλείται η ζωή της. Σύμφωνα με τη Μασουντά Σουλτάν, που ανήκει σε μια οργάνωση για την προώθηση των Γυναικών στο Αφγανιστάν, 'η Σέϊμα έκανε κάτι το επικίνδυνο που δεν άρεσε σε μερικά στελέχη της συντηρητική κοινωνίας στο Αφγανιστάν.'

    Μασουντά Σουλτάν

    Η αστυνομία πιστεύει πως την ευθύνη για το φόνο της πιθανότατα φέρουν τα ίδια της τα αδέλφια. Εάν αυτό τεκμηριωθεί, τότε ο φόνος της Σέϊμα εμπίπτει στα 'εγκλήματα τιμής' που εξακολουθούν να διαπράττονται σε υπερσυντηρητικές πατριαρχικές κοινωνίες. Όταν υπάρχει υπόνοια πως μια γυναίκα 'λέρωσε το όνομα της οικογένειας της', η παράδοση στις κοινωνίες αυτές επιτρέπει στους συγγενείς της να τη σκοτώσουν. Στα χρόνια που οι Ταλιμπάν κυβερνούσαν το Αφγανιστάν γυναίκες που κατηγορούνταν για εξωσυζυγικές σχέσεις τακτικά λιθοβολούνταν μέχρι θανάτου για το αμάρτημά τους.

    Το νέο Σύνταγμα του Αφγανιστάν, που θεσπίστηκε το 2004, εγγυάται την ισότητα των φύλων. Αλλά και πάλι η βία εναντίον των γυναικών δεν έχει ακόμα εκριζωθεί. Αν και δεν υπάρχουν στατιστικά στοιχεία για το πόσοι φόνοι τιμής διαπράττονται στο Αφγανιστάν, εν τούτοις, η αρμόδια για πληθυσμιακά θέματα υπηρεσία των Ηνωμένων Εθνών, υπολογίζει πως κάπου πέντε χιλιάδες γυναίκες σκοτώνονται κάθε χρόνο στον κόσμο για να ξεπλύνουν το όνομα της οικογένειάς τους που ορισμένοι διατείνονται ότι το λέρωσαν με κάποια πράξη τους.

    [11] Ιράκ: 12.000 άμαχοι σκοτώθηκαν

    03-06-2005

    Η ιρακινή κυβέρνηση είπε ότι 12.000 άμαχοι σκοτώθηκαν από αντάρτες κατά τους τελευταίους 18 μήνες. Το ιρακινό υπουργείο Εσωτερικών ανέφερε τα επίσημα αυτά στοιχεία την Πέμπτη, ενώ ο υπουργός Βαγιάν Τζάμπρ επισήμανε ότι οι αριθμοί αυτοί δείχνουν ότι ένας μέσος όρος 20 ατόμων τη μέρα σκοτώθηκε από βομβιστικές, ή άλλου είδους επιθέσεις.

    Οι αρχές είπαν ότι η πλειοψηφία των θυμάτων είναι Σιίτες μουσουλμάνοι. Τουλάχιστον 43 άτομα σκοτώθηκαν την Πέμπτη σε σειρά βομβιστικών εκρήξεων βόρεια της Βαγδάτης.

    Οι ιρακινές αρχές είπαν την Παρασκευή ότι 10 ιρακινοί σκοτώθηκαν και τουλάχιστον άλλοι 10 τραυματίστηκαν σε βομβιστική επίθεση αυτοκτονίας με παγιδευμένο αυτοκίνητο το βράδυ της Πέμπτης, κοντά στην πόλη Μπαλάντ, 80 χιλιόμετρα βόρεια της πρωτεύουσας. Βομβιστές αυτοκτονίας πραγματοποίησαν επιθέσεις επίσης την Πέμπτη, στις πόλεις Τούζ Κουρματού, Κιρκούκ, Μπακούμπα και Μοσούλη.

    [12] Στέητ Ντηπάρτμεντ: Έκθεση για την παράνομη διακίνηση ανθρώπων

    03-06-2005

    Το Αμερικάνικό υπουργείο Εξωτερικών έδωσε στη δημοσιότητα την έκθεση του 2005 για την παράνομη διακίνηση ανθρώπων, στην οποία αναφέρεται ότι σε14 χώρες μπορεί να επιβληθούν κυρώσεις επειδή δεν καταβάλλουν σημαντικές προσπάθειες για την καταπολέμηση του φαινομένου.

    Η Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Κοντολίζα Ράις χαρακτήρισε την παράνομη διακίνηση ανθρώπων ως σύγχρονο δουλεμπόριο και πρόσθεσε ότι περίπου 800 χιλιάδες άτομα, κάθε χρόνο, μετακινούνται διασυνοριακά. Σύμφωνα με την έκθεση τα άτομα αυτά πέφτουν συχνά θύματα σεξουαλικής εκμετάλλευσης, ή καταναγκαστικής εργασίας. Το 50% των θυμάτων είναι παιδιά.

    5 από τις 14 χώρες που θεωρούνται οι μεγαλύτεροι παραβάτες βρίσκονται στη Λατινική Αμερική και την Καραϊβική, συγκεκριμένα πρόκειται για την Βολιβία, την Κούβα, το Εκουαντόρ, την Τζαμάικα και τη Βενεζουέλα. Άλλες 4 χώρες της Μέσης Ανατολής θεωρούνται και αυτές ότι διαθέτουν το χειρότερο μητρώο στον τομέα της παράνομης διακίνησης ανθρώπων, πρόκειται το Κουβέιτ, το Κατάρ, τη Σαουδική Αραβία και τα Ενωμένα Αραβικά Εμιράτα. Επίσης η έκθεση επισημαίνει 3 χώρες της ανατολικής Ασίας, τη Βιρμανία, τη Καμπότζη και τη Βόρειος Κορέα, και 2 στη Αφρική, το Σουδάν και το Τόγκο που είναι και αυτές από τις χώρες με τις μεγαλύτερες παραβάσεις.

    Η φετεινή έκθεση του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών για την παράνομη διακίνηση ανθρώπων, αναφέρει ότι πολλές ευρωπαΪκές χώρες συμμορφώνονται πλήρως με τα τα διεθνή στάνταρ για την καταπολέμηση του φαινομένου αυτού, όμως υπάρχουν και ορισμένα προβλήματα. Η έκθεση επισημαίνει ότι έχει σημειωθεί κάποια πρόοδος σε πολλές πρώην κομμουνιστικές χώρες της ανατολικής Ευρώπης, όμως αναφέρει ότι χώρες όπως η Αλβανία, η Βοσνία-Ερζεγοβίνη, η Κροατία, τα Σκόπια και η Σερβία-Μαυροβούνιο παραμένουν σημεία διακίνησης λαθρεμπόρων. Η έκθεση λέει ότι χρειάζονται επειγόντως μέτρα για την πάταξη του τράφικινγκ.

    Η έκθεση του Στέητ Ντιπάρτμεντ αναφέρεται επισης στη αποτυχία της Ελλάδας και της Σλοβακίας να επιδείξουν προσπάθειες για την καταπολέμηση της παράνομης διακίνησης , και ειδικότερα στο τομέα της προστασίας και της παροχής βοήθειας στα θύματα. Η έκθεση επίσης αναφέρει ότι η Κύπρος πρέπει να επιβάλλει επιπρόσθετα μέτρα για την αντιμετώπιση του προβλήματος.

    [13] Σρέντερ: Πρέπει να προχωρήσει η διεύρυνση

    03-06-2005

    Ο Γερμανός καγκελάριος Γκέρχαρντ Σρέντερ είπε ότι η διεύρυνση της ΕΕ πρέπει να προχωρήσει, παρά την απόρριψη του ευρωπαϊκού συντάγματος εκ μέρους των Γάλλων και των Ολλανδών ψηφοφόρων. Ο γερμανός ηγέτης έκανε το σχόλιο αυτό στο Βερολίνο, σε απάντηση ορισμένων ψηφοφόρων, που πιστεύουν ότι η κοινότητα διευρύνεται πάρα πολύ γρήγορα, πριν να μπορέσει να απορροφήσει τα νέα μέλη της.

    Ο κ. Σρέντερ είχε προηγουμένως συνομιλίες με τον πρωθυπουργό της Ρουμανίας Καλίν Ταρισεάνου, ο οποίος πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στη Γερμανία. Η Ρουμανία πρόκειται να ενταχθεί στην Ένωση το 2007, εφόσον όμως εφαρμόσει όλες τις απαιτούμενες μεταρρυθμίσεις. Ο κ. Σρέντερ και ο Γάλλος πρόεδρος Ζάκ Σιράκ πρόκειται να συναντηθούν στο Βερολίνο το Σάββατο, για συνομιλίες σε σχέση με την κρίση που έχει δημιουργηθεί εξαιτίας του συντάγματος.

    Σε άλλες εξελίξεις, την Παρασκευή, ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου Ζάν Κλώντ Γιούνκερ, του οποίου η χώρα έχει την εκ περιτροπής προεδρία της ΕΕ, είπε ότι θα παραιτηθεί αν οι ψηφοφόροι στη χώρα του απορρίψουν το ευρωσύνταγμα στο δημοψήφισμα του επόμενου μήνα. Οι σφυγμομετρήσεις στο Λουξεμβούργο, δείχνουν ότι η υποστήριξη προς το σύμφωνο των 200.000 εκλογέων, μειώνεται όλο και περισσότερο.

    [14] Σουδάν: Επίσκεψη Ζέλλικ στο Νταρφούρ

    03-06-2005

    O Ρόμπερτ Ζέλλικ στο Νταρφούρ

    O αμερικανός υφυπουργός Εξωτερικών Ρόμπερτ Ζέλλικ ζήτησε από την σουδανική κυβέρνηση να αναλάβει την ευθύνη για τον αφοπλισμό των Αράβων πολιτοφυλάκων, οι οποίοι κατηγορούνται ότι διαπράττουν βιασμούς και άλλες φρικαλεότητες σε βάρος αμάχων.

    Ο κ. Ζέλλικ έφθασε την Παρασκευή στην εμπόλεμη περιοχή του Νταρφούρ, για να εκτιμήσει την κατάσταση ασφάλειας καθώς και την ανθρωπιστική κρίση, που κόστισε τη ζωή σε χιλιάδες ανθρώπους, ενώ έχει αναγκάσει πάνω από 2 εκατομμύρια άτομα να εγκαταλείψουν τις εστίες τους. Ο κ. Ζέλλικ θα έχει συναντήσεις με Σουδανούς αξιωματούχους. Νωρίτερα, είχε συναντηθεί με τον επικεφαλής της ειρηνευτικής αποστολής της Αφρικανικής Ενωσης στο Σουδάν.

    [15] Ισραήλ: Δοκιμαστική εκτόξευση τριών πυραύλων πραγματοποίησε η Συρία

    03-06-2005

    Το Ισραήλ είπε ότι η Συρία πραγματοποίησε δοκιμαστική εκτόξευση τριών πυραύλων τύπου Σκούντ. Πρόκειται για τις πρώτες πυραυλικές δοκιμές του είδους αυτού από το 2001. Αξιωματούχοι του ισραηλινού στρατού είπαν ότι τα συστήματα αεράμυνάς τους εντόπισαν τις εκτοξεύσεις των πυραύλων, που έγιναν στη βόρεια Συρία, την περασμένη Παρασκευή και μάλιστα είπαν ότι ένας από τους πυραύλους διαλύθηκε πάνω από την Τουρκία, και τα κομμάτια του έπεσαν σε δύο χωριά της περιοχής.

    Η Συρία δεν σχολίασε την καταγγελία του Ισραήλ. Ο ισραηλινός στρατός χαρακτήρισε τις δοκιμές αυτές σαν πράξη πρόκλησης προς τις ΗΠΑ και τα ΗΕ, που πίεσαν τη Συρία να αποσύρει τα στρατεύματά της από το Λίβανο φέτος. Ισραηλινοί αξιωματούχοι εξέφρασαν επίσης ανησυχία ότι οι πύραυλοι ενδέχεται να φέρουν τοξικές χημικές ουσίες που να μπορούν να πλήξουν ισραηλινούς στόχους.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Saturday, 4 June 2005 - 1:18:16 UTC