Read the Treaty Establishing the European Community (Rome, 25 March 1957) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 05-04-22

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ιράκ: Διερευνώνται τα αίτια της πτώσης ελικοπτέρου
  • [02] Νίκος Τσαρτσιώνης: Η Ελλάδα χρειάζεται όλα τα παιδιά της
  • [03] Δημήτρης Κατσικόπουλος: Ο Ερμής τίμησε την Αχαΐα
  • [04] Λιθουανία: Ολοκληρώθηκε η διάσκεψη υπουργών εξωτερικών του ΝΑΤΟ.
  • [05] Ουάσιγκτον: Επικυρώθηκε ο διορισμός του Τζον Νεγκροπόντε
  • [06] Θέμης Καρτσιώτης: Η ΔΕΘ κοντά στις Αμερικανικές επιχειρήσεις με μοχλό την ομογένεια
  • [07] Εμπορικές συμφωνίες Γαλλίας-Κίνας ύψους πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων
  • [08] Βασίλης Παπαγεωργόπουλος: Πανέμορφη η έκθεση του Ερμής-Έξπο
  • [09] Βατικανό: Ανώτεροι αξιωματούχοι παραμένουν στις θέσεις τους
  • [10] Ιταλία: Ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι έτοιμος να παρουσιάσει την σύνθεση νέας κυβέρνησης
  • [11] Γιώργος Τσέντος: Νιώσαμε στην Αμερική περισσότερο Έλληνες
  • [12] Παύλος Κοτρώτσιος: Ο Ερμής ανοίγει πόρτες στους επιχειρηματίες μας
  • [13] Τουρκία: 17 ανθρακωρύχοι νεκροί από υπόγεια έκρηξη
  • [14] HE: Νέα θέση πραγματογνώμονα στα πλαίσια της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων
  • [15] Ντέμη Καραγιάννη: Οι ομογενείς είναι αδέλφια που βοηθάμε και μας βοηθάνε
  • [16] Προειδοποιήσεις Γκρήνσπαν για το δημοσιονομικό έλλειμμα των ΗΠΑ.
  • [17] Νίκος Λαρυγγάκης: Οι καλές σχέσεις ξεκινούν από το εμπόριο
  • [18] Γιώργος Αρβανιτίδης: Αποκόμισα μια σημαντική εμπειρία
  • [19] Νίκος Μαντάς: Τα προϊόντα της Αχαΐας ενθουσίασαν
  • [20] Μανώλης Μελέτης: Φέραμε τα προϊόντα της Εύβοιας στον Ερμή
  • [21] Αιματηρή επίθεση κατά Σιιτικού τεμένους της Βαγδάτης

  • [01] Ιράκ: Διερευνώνται τα αίτια της πτώσης ελικοπτέρου

    22-04-2005

    Στο Ιράκ, οι αρχές προσπαθούν να διευκρινίσουν τα αίτια της πτώσης ελικοπτέρου βόρεια της Βαγδάτης την Πέμπτη, το οποίο μετέφερε ιδιωτικό προσωπικό ασφάλειας που εργάζονταν με σύμβαση στη χώρα. Και τα 11 άτομα που επέβαιναν στο ελικόπτερο, σκοτώθηκαν. Στους νεκρούς συμπεριλαμβάνονται έξι αμερικανοί συμβασιούχοι, που εργάζονταν στην εταιρία Μπλάκγουώτερ, τρεις Βούλγαροι μέλη του πληρώματος και δύο φρουροί από τα νησιά Φίτζι. Λίγο μετά την συντριβή του ελικοπτέρου, που ανήκε σε Βουλγαρική εταιρία, ο υπουργός Άμυνας της Βουλγαρίας δήλωσε ότι το σκάφος επλήγη από πύραυλο. Με δημοσίευσή του σε ισλαμική ιστοσελίδα, ο Ισλαμικός Στρατός του Ιράκ ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση. Στο μεταξύ, ένας ακόμα υπάλληλος της εταιρίας Μπλακγουώτερ, σκοτώθηκε από έκρηξη βόμβας στο οδόστρωμα κοντά στη Ραμάντι. Από μία άλλη έκρηξη βόμβας στη Ραμάντι, σκοτώθηκαν δύο αμερικανοί πεζοναύτες, ενώ αμερικανοί στρατιώτες σκότωσαν μία ιρακινή. Στο μεταξύ, Σουνίτες, Σιίτες και Κούρδοι πολιτικοί, συνεχίζουν τις προσπάθειες για την επίτευξη συμφωνίας αναφορικά με την σύνθεση της νέας Ιρακινής κυβέρνησης.

    [02] Νίκος Τσαρτσιώνης: Η Ελλάδα χρειάζεται όλα τα παιδιά της

    Γιώργος Μπίστης

    Ατλάντικ Σίτυ

    22-04-2005

    Ο Υπουργός Μακεδονίας-Θράκης Nίκος Τσαρτσιώνης, ολοκληρώνοντας την επίσκεψή του στις Ηνωμένες Πολιτείες, παραχώρησε συνέντευξη στην Ελληνική Υπηρεσία της Φωνής της Αμερικής, στην οποία και τόνισε ότι η Ελλάδα σήμερα χρειάζεται όλα της τα παιδιά, μέσα και έξω από τη χώρα, για να μπορέσει να πετύχει τους στόχους που έχει θέσει η νέα κυβέρνηση.

    Η συνέντευξη μαγνητοσκοπήθηκε στο Ατλάντικ Σίτυ της Νέας Υερσέης, όπου ο κύριος Τσαρτσιώνης εκπροσώπησε τον Πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή στην 14 Εμπορική Έκθεση Ερμής-Έξπο, που αποσκοπεί στην διεύρυνση των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων και των εμπορικών συναλλαγών ανάμεσα στην Ελλάδα και τις Ηνωμένες Πολιτείες, με βατήρα την Ελληνοαμερικανική κοινότητα.

    Ο Υπουργός Μακεδονίας-Θράκης αφού ευχαρίστησε τον Ελληνισμό της Αμερικής 'για την άριστη φιλοξενία που είχαμε εδώ και μία εβδομάδα' παρατήρησε ότι κατά την παραμονή του στις Ηνωμένες Πολιτείες σημειώθηκαν ευχάριστα και δυσάρεστα γεγονότα. Στα ευχάριστα περιέλαβε την παρέλαση της 25ης Μαρτίου στη Νέα Υόρκη και στα δυσάρεστα, τον θάνατο του 'μεγάλου' πρώην Αρχιεπισκόπου Αμερικής Ιακώβου, που ανακοινώθηκε αμέσως μετά τις λαμπρές εκδηλώσεις για την εθνική γιορτή. Κατά τον κύριο Τσαρτσιώνη 'τα συναισθήματα αναμίχθηκαν αλλά η συνισταμένη ήταν κοινή.' Η Ελληνική ψυχή, όπως υπογράμμισε ο ίδιος, 'έχει πραγματικά μεγαλουργήσει στην Αμερική και αυτό που μένει από εμάς όλους να κάνουμε είναι να διασυνδέσουμε αυτή την Ελληνική ψυχή γιατί ο Ελληνισμός ξεπερνάει τα σύνορα της πατρίδας και είναι μια έννοια η οποία πλέον βρίσκεται σε όλο τον κόσμο'.

    Στη συνέχεια της συνέντευξης ο Έλληνας Υπουργός είπε: 'Ευχαριστώ επίσης τους ανθρώπους που σήμερα με τόση ζεστασιά οργάνωσαν αυτή την επιχειρηματική έκθεση γιατί στοχεύουν πραγματικά στον στόχο της Ελληνικής κυβέρνησης. Γι αυτό και εκπροσωπώντας τον Πρωθυπουργό Κωνσταντίνο Καραμανλή βρίσκομαι εδώ με το δικό του μήνυμα, να πω στους Αμερικανούς επιχειρηματίες ότι η Ελλάδα σήμερα, μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες, μετά τη διεθνή προβολή, προσπαθεί να αποδείξει, και θα το αποδείξει, ότι όλα αυτά δεν ήταν μια παρένθεση αλλά μια καινούργια αφετηρία, ένας καινούργιος στόχος, που χρειάζεται (για να επιτευχθεί) όλα τα παιδιά της, όλους τους Έλληνες μέσα και έξω από την Ελλάδα'.

    Συνοπτικά το μήνυμα που έδωσε ο κύριος Τσαρτσιώνης στους επιχειρηματίες της Ερμής-Έξπο ήταν: 'Πεδίον δόξης λαμπρό για όσους θέλουν να ενεργοποιηθούν από και προς την Ελλάδα και την Αμερική'. Ο Έλληνας Υπουργός κατέληξε με τούτα τα λόγια: 'Το κράτος δέχεται σήμερα ότι δεν μπορεί και απέτυχε ως επιχειρηματίας. Αυτό που σταθερά πιστεύουμε και θα πράξουμε είναι να διαχειριστούμε και να κάνουμε το Μανατζμεντ μιας νέας ανάπτυξης για την πατρίδα. Εξακολουθώ και συνεχίζω να λεω και επαναλαμβάνω ότι αυτή η πατρίδα, αυτή την ώρα χρειάζεται όλα τα παιδιά της'.

    Παράγοντες της ομογένειας με τους οποίους μίλησε η Φωνή της Αμερικής στο ανοιχτό στούντιο το οποίο είχε στήσει στην Ερμής Έξπο, από κοινού με το Ράδιο ΣΚΑΙ της Αθήνας, το Ράδιο Σίτυ Ιντερνάσιοναλ της Θεσσαλονίκης και το πανελλαδικής εμβέλειας τηλεοπτικό Κανάλι ΑΛΦΑ, είπαν ότι οι επαφές του κυρίου Τσαρτσιώνη στο Ατλάντικ Σίτυ είχαν θετικό αντίκτυπο στους αμερικανούς επιχειρηματίες που πήραν μέρος.

    [03] Δημήτρης Κατσικόπουλος: Ο Ερμής τίμησε την Αχαΐα

    Γιώργος Μπίστης

    Ουάσινγκτον

    22-04-2005

    Απόσπασμα από ραδιοτηλεοπτική εκπομπή που μετέδωσε η Ελληνική Υπηρεσία της Φωνής της Αμερικής.

    Γ. Μπίστης: Η Αχαία ήταν η περιφέρεια η όποια τιμήθηκε στη φετινή έκθεση Ερμής Έξπο και όπως ήταν φυσικό την Αχαΐα εκπροσώπησε ο Νομάρχης της κύριος Δημήτρης Κατσικόπουλος, που έχουμε τη ιδιαίτερη χαρά να φιλοξενούμε σήμερα στο στούντιο μας. Κύριε Κατσικόπουλε καλωσορίσατε.

    Δ. Κατσικόπουλος: Καλώς σας βρήκα κύριε Μπίστη.

    Γ. Μπίστης: Πως σας φαίνεται η διάκριση που έγινε στην Αχαΐα φέτος από τον Ερμή; Θεωρείτε τη χειρονομία αυτή σαν μία ιδιαίτερη τιμή για σας;

    Δ. Κατσικόπουλος: Έχουμε ήδη ευχαριστήσει τον κύριο Κοτρώτσιο για την τιμή που μας έκανε. Η Αχαΐα είναι ο τιμώμενος νομός φέτος στην έκθεση αυτή. Είναι η δεύτερη φορά που συμμετέχει η Αχαΐα. Πιστεύω ότι τα αποτελέσματα ήταν θετικά. Έχουμε ήδη δεσμευτεί με πολλούς επιχειρηματίες και ομογενείς, που συναντήσαμε στη έκθεση, ότι θα συνεχίσουμε αυτές τις επαφές το επόμενο διάστημα. Θα στείλουμε και λίστα με επιχειρήσεις της Αχαίας και φυσικά θα προβάλουμε ακόμα περισσότερο τα προϊόντα του νομού μας τα οποία είναι εξαιρετικής ποιότητας.

    Επίσης εκείνο που θέλω να τονίσω είναι ότι η Πάτρα το 2006 είναι πολιτιστική πρωτεύουσα της Ευρώπης. Σας καλούμε λοιπόν στην Πάτρα η οποία ήδη ετοιμάζεται, φοράει τα γιορτινά της για να υποδεχτεί αυτό το μεγάλο γεγονός της πολιτιστικής πρωτεύουσας.

    Πιστεύουμε ότι αυτό που άρχισε εδώ στην έκθεση θα συνεχιστεί και στην Αχαΐα με ανταλλαγή εμπειριών και οτιδήποτε άλλο χρειαστεί για την οικονομική ανάπτυξη του νομού μας και τη σύσφιξη των σχέσεων με τούς ομογενείς.

    Γ. Μπίστης: Ραντεβού λοιπόν στη Πάτρα το 2006. Κύριε Κατσικόπουλε σας ευχαριστώ πάρα πολύ και πάντοτε καλά νέα να ακούμε από τη Αχαΐα.

    Δ. Κατσικόπουλος: Νάστε καλά ευχαριστώ.

    [04] Λιθουανία: Ολοκληρώθηκε η διάσκεψη υπουργών εξωτερικών του ΝΑΤΟ.

    22-04-2005

    Ολοκληρώθηκε στη Λιθουανία η διήμερη διάσκεψή των υπουργών εξωτερικών του ΝΑΤΟ, επίκεντρο της οποίας αποτέλεσε το μέλλον των επιχειρήσεων στο Αφγανιστάν, το Ιράκ και το Κοσσυφοπέδιο, οι προοπτικές για ειρήνευση στη Μέση Ανατολή και η κατάσταση στο Νταρφούρ του Σουδάν. Η άτυπη διάσκεψη στο Βίλνιους, ήταν η πρώτη του είδους που πραγματοποιήθηκε σε χώρα της πρώην Σοβιετικής Ένωσης. Η αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών, Κοντολίζα Ράις και οι ομόλογοί της από τα 25 κράτη-μέλη της συμμαχίας, προσέφεραν επίσης περισσότερη πολιτική και στρατιωτική υποστήριξη στη φιλο-δυτική κυβέρνηση της Ουκρανίας, όμως δεν όρισαν ημερομηνία ένταξής της στο ΝΑΤΟ. Στο μεταξύ, ο γενικός γραμματέας της συμμαχίας, Γιαάπ ντε Χούπ Σέφερ, που βρίσκεται στο Νταρφούρ, δήλωσε ότι το ΝΑΤΟ είναι έτοιμο να προσφέρει βοήθεια στην Αφρικανική Ένωση, αν αυτή του ζητηθεί. Οι υπουργοί Εξωτερικών του ΝΑΤΟ υπέγραψαν επίσης ιστορική στρατιωτική συμφωνία με τη Ρωσία, με την οποία θα διευκολύνεται η μεταφορά Νατοϊκών στρατευμάτων μέσω ρωσικού εδάφους και το αντίθετο.

    [05] Ουάσιγκτον: Επικυρώθηκε ο διορισμός του Τζον Νεγκροπόντε

    22-04-2005

    Εγκρίθηκε, με μεγάλη διαφορά ψήφων, από την αμερικανική γερουσία, ο διορισμός του Τζόν Νεγκροπόντε, στην θέση του πρώτου εθνικού διευθυντή των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών. Ο κ. Νεγκροπόντε ορκίστηκε στην νέα του θέση αμέσως μετά την ψηφοφορία στη γερουσία. Από τη πλευρά του, ο πρόεδρος Μπούς εξέφρασε ικανοποίηση για την γρήγορη επικύρωση του διορισμού του κ. Νεγκροπόντε και είπε ότι ο νέος γενικός διευθυντής των μυστικών υπηρεσιών θα εργαστεί για την ενοποίησή τους. Ο κ. Νεγκροπόντε δεσμεύτηκε ότι θα ηγηθεί σημαντικών μεταρρυθμίσεων στο σύστημα των αμερικανικών υπηρεσιών απόρρητων πληροφοριών, και πρόσθεσε ότι οι αμερικανικές προσπάθειες στο τομέα αυτό θα πρέπει να επιφέρουν καλύτερα αποτελέσματα. Ο κ. Νεγκροπόντε ήταν μέχρι τώρα πρέσβης των ΗΠΑ στο Ιράκ. Ο αμερικανός πρέσβης στο Αφγανιστάν, Ζαλμάι Χαλιλζάντ, πρόκειται να τον αντικαταστήσει.

    [06] Θέμης Καρτσιώτης: Η ΔΕΘ κοντά στις Αμερικανικές επιχειρήσεις με μοχλό την ομογένεια

    Γιώργος Μπίστης

    Ουάσινγκτον

    22-04-2005

    Απόσπασμα από ραδιοτηλεοπτική εκπομπή που μετέδωσε η Ελληνική Υπηρεσία της Φωνής της Αμερικής.

    Γ. Μπίστης: Με ιδιαίτερη επιτυχία ολοκληρώθηκε στο Ατλάντικ Σίτι , της αμερικανικής πολιτείας Νιού Τζέρζι, η φετινή έκθεση Ερμής Εξπο. Ένας από τους επίσημους που τίμησαν με τη παρουσία τους την έκθεση αυτή είναι ο Διευθύνων Σύμβουλος της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης Θέμης Καρτσιώτης. Κύριε Καρτσιώτη καλωσορίσατε στη εκπομπή μας.

    Θ.Καρτσιώτης: Καλησπέρα σας κύριε Μπιστη, Γεια σας αγαπητοί ακροατές της ΦτΑ.

    Γ. Μπίστης: Πέστε μας τις εντυπώσεις σας. Παρακολουθήσατε πολλές εκδηλώσεις του Ερμή και είχατε μία μεγάλη συμμετοχή στην έκθεση σαν Θεσσαλονίκη.

    Θ. Καρτσιώτης: Κατ' αρχήν, είχα την ευχαρίστηση να σας απονείμουμε, εκ μέρους της Ερμής Έξπο Ιντερνάσιοναλ, ένα ειδικό βραβείο, σε μία πολύ όμορφη βραδιά. Και ξεκινάω από αυτό για να υπογραμμίσω τη σημασία της ΦτΑ, ως δίαυλος μηνυμάτων στην ομογένεια κυρίως εδώ, αλλά και σε όλο τον κόσμο. Ένας δίαυλος που πιστεύω ότι φέρνει πιο κοντά τις ελληνικές δυνάμεις κυρίως στο τομέα τον κοινωνικό, τον πολιτικό, τον πολιτιστικό αλλά και βέβαια τον τομέα των επιχειρήσεων.

    Ο σκοπός της δικής μας συμμετοχής στη έκθεση Ερμής ήταν να φέρουμε την Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης πιο κοντά στις αμερικανικές επιχειρήσεις με μοχλό τη ομογένεια. Και να τις καλέσουμε τις αμερικανικές επιχειρήσεις, και κυρίως τους ελληνοαμερικανούς επιχειρηματίες οι οποίοι θέλουν να διεισδύσουν σε μία μεγάλη αγορά 30 χωρών, που κυκλώνει τη Ελλάδα, και που με την Ελλάδα έχει σχέσεις γεωγραφικές, οικονομικές, πολιτικές, και πολιτιστικές. Αναφέρομαι στη ανατολική Ευρώπη, στην κεντρική Ευρώπη, στην νοτιοανατολική Ευρώπη, στη παρευξείνια ζώνη, Αρμενία, Γεωργία, στη Μέση Ανατολή, και στη Βόρειο Αφρική.

    Αυτή λοιπόν η ομάδα των 30 περίπου χωρών και των 150 εκατομμυρίων καταναλωτών έχει και ένα άλλο, ιδιαίτερο, χαρακτηριστικό, είναι αναδυόμενες αγορές, στις οποίες όπως είναι γνωστό αυτός ο οποίος πουλάει, πουλάει ακριβά, και αυτός που αγοράζει μπορεί να αγοράζει φτηνά. Και γι' αυτό το λόγο ήλθαμε να καλέσουμε τις αμερικανικές επιχειρήσεις, που κάποτε είχαν στο μυαλό τους το αμερικάνικο όνειρο τώρα να ονειρευτούν παγκόσμια, να έχουν στο μυαλό τους το global dream και να δουν τη Θεσσαλονίκη και τη Helexpo και τη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, που τον προσεχή Σεπτεμβριου συμπληρώνει 70 διοργανώσεις, σαν το δρόμο που οδηγεί στο global dream.

    Γ. Μπίστης: Και με άλλα λόγια να δώσουν μεγαλύτερη προσοχή στην Ελλάδα.

    Θ. Καρτσιώτης: Ακριβώς, στην Ελλάδα και στη αγορά της Ελλάδας και στις δυνατότητες συνεργασίας που υπάρχουν με τις ελληνικές επιχειρήσεις, αλλά και στη αγορά η οποία ανοίγεται στη ευρύτερη περιοχή, μία αγορά που έχει τα δυναμικά χαρακτηριστικά που προαναφέραμε.

    Το ραντεβού μας λοιπόν είναι 10 με 18 Σεπτεμβρίου στη Θεσσαλονίκη, σε μία διεθνή έκθεση διαφορετική από τις άλλες, αναγεννημένη, με ειδικά εκθεσιακά αφιερώματα, όπως είναι το Global Exchange, όπου έχουμε τις ξένες συμμετοχές, με επίκεντρο αυτές τις 30 χώρες που αναφέραμε, όπως είναι η Autoland με επίκεντρο το αυτοκίνητο και τη τετρακίνηση, όπως είναι το Fashion Forward για τη μόδα και το ένδυμα, όπως είναι το Gameς Festival για τα ηλεκτρονικά, οικιακά παιχνίδια, όπως είναι το Decoland για τη διακόσμηση. Δηλαδή οτιδήποτε αφορά το καταναλωτή, αλλά και οτιδήποτε αφορά τις παγκόσμιες εξελίξεις στο τομέα των εξαγωγών. Διοργανώνουμε το πρώτο παγκόσμιο συνέδριο εξωτερικού Εμπορίου σε συνεργασία με τον Ελληνικό Οργανισμό Προώθησης Εξαγωγών. Και βέβαια έχουμε και άλλες εκπλήξεις που περιμένουν όλους τους φίλους τις Θεσσαλονίκης, της Διεθνούς Εκθέσεως, όλους όσους θέλουν να κάνουν business στην ευρύτερη περιοχή.

    Γ. Μπίστης: Το επόμενο ραντεβού λοιπόν όλων μας θα είναι στη Θεσσαλονίκη το Σεπτέμβριο. Κύριε Καρτσιώτη σας ευχαριστώ για το χρόνο που αφιερώσατε κοντά μας σήμερα και για τις τόσο χρήσιμες πληροφορίες που μας δώσατε.

    [07] Εμπορικές συμφωνίες Γαλλίας-Κίνας ύψους πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων

    22-04-2005

    Η Γαλλία και η Κίνα υπέγραψαν επιχειρηματικές συμφωνίες ύψους 4ων δισεκατομμυρίων δολαρίων, μετά την δέσμευση του Παρισιού ότι θα υποστηρίξει την άρση του εμπάργκο πώλησης όπλων της Ευρωπαϊκής Ένωσης προς την Κίνα. Ο Γάλλος πρωθυπουργός, Ζαν Πιέρ Ραφαρέν, που πραγματοποιεί επίσκεψη στο Πεκίνο και ο Κινέζος ομόλογος του, Γουέν Ζιαμπάο, παρέστησαν χθες στην τελετή υπογραφής 20 συμφωνιών που περιελάμβαναν συμβόλαια για την αγορά απ' την Κίνα 5 νέων αεροσκαφών της εταιρείας Airbus. Πάντως την περασμένη εβδομάδα η Ευρωπαϊκή Ένωση απέτυχε να συμφωνήσει στο θέμα της άρσης του εμπάργκο όπλων προς την Κίνα.

    [08] Βασίλης Παπαγεωργόπουλος: Πανέμορφη η έκθεση του Ερμής-Έξπο

    Γιώργος Μπίστης

    Ατλάντικ Σίτυ

    22-04-2005

    Η Θεσσαλονίκη ήταν ένας από τους μεγαλύτερους εκθέτες στην φετινή Ερμής-Έξπο που διοργανώθηκε στις 16 και 17 Απριλίου στην πιο φημισμένη πόλη της Νέας Υερσέης. Στο περίπτερο της Θεσσαλονίκης συναντήσαμε τον Δήμαρχό της, Βασίλη Παπαγεωργόπουλο, ο οποίος ηγήθηκε πολυμελούς αντιπροσωπείας του δήμου και του νομού του στη μεγάλη αυτή ελληνοαμερικανική έκθεση.

    Μιλώντας στην Ελληνική Υπηρεσία της Φωνής της Αμερικής ο κύριος Παπαγεωργόπουλος είπε μεταξύ άλλων: 'Ο Δήμος Θεσσαλονίκης, κατά τρόπο συστηματικό συμμετέχει τα τελευταία χρόνια στην πανέμορφη αυτή έκθεση του Ερμής-Έξπο Ιντερνασιοναλ, που διοργανώνεται εδώ στο Ατλάντικ Σίτυ. Έχουμε έρθει αντιπροσωπεία και από το Δήμο Θεσσαλονίκης και από την τοπική Ένωση Δήμου και Κοινοτήτων του Νομού Θεσσαλονίκης και βεβαίως έχουν έρθει αντιπροσωπείες και από άλλους νομούς και άλλους δήμους της χώρας μας, διότι πράγματι είναι μία έκθεση η οποία παρουσιάζει τεράστιο ενδιαφέρον. Θέλω μέσα από την καρδιά μου να εκφράσω τα πιο θερμά μου συγχαρητήρια στον Παύλο Κοτρώτσιο, που προΐσταται της μεγάλης αυτής προσπάθειας και στους συνεργάτες του, οι οποίοι στηρίζουν αυτή την έκθεση. Εύχομαι, μετά τη 14η, που είναι η φετινή διοργάνωση, να είμαστε κοντά και σε επόμενες διοργανώσεις και η Ερμής Έξπο Ιντερνάσιοναλ να ανέβει ακόμη πιο ψηλά.'

    Στα πλαίσια της Ερμής-Έξπο η Θεσσαλονίκη υπέγραψε πέρσι συμφωνία εμπορικής συνεργασίας με τη Φιλαδέλφεια και όπως δήλωσαν παράγοντες της έκθεσης το αποτέλεσμα της αδελφοποίησης αυτής ήταν να αρχίσει να βελτιώνεται σταδιακά το εμπορικό ισοζύγιο και των δύο αυτών πόλεων.

    [09] Βατικανό: Ανώτεροι αξιωματούχοι παραμένουν στις θέσεις τους

    22-04-2005

    Πάπας Βενέδικτος ο 16ος

    Ο νεοεκλεγείς Πάπας, Βενέδικτος ο 16ος, αποφάσισε να διατηρήσει ανώτερους αξιωματούχους του Βατικανού στις θέσεις τους και υποσχέθηκε συνέχιση του διαλόγου με την Εβραϊκή κοινότητα σε μια ένδειξη διάθεσης συνέχισης του έργου του προκατόχου του Πάπα Ιωάννη Παύλου. Το Βατικανό ανακοίνωσε ότι ο καρδινάλιος, Άντζελο Σοντάνο, θα παραμείνει στο αξίωμα του υπουργού εξωτερικών, του δεύτερου σε σπουδαιότητα αξιώματος στο Βατικανό μετά τον Πάπα. Επίσης ο αρχιραβίνος της Ρώμης, Ρικάρντο Ντι Σένια, δήλωσε ότι έλαβε επιστολή του Πάπα στην οποία ο Βενέδικτος ο 16ος υπόσχεται συνέχιση του διαλόγου με την Εβραϊκή κοινότητα.

    [10] Ιταλία: Ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι έτοιμος να παρουσιάσει την σύνθεση νέας κυβέρνησης

    22-04-2005

    Ο Iταλός πρωθυπουργός, Σίλβιο Μπερλουσκόνι, ο οποίος παραιτήθηκε την Τετάρτη, όταν η κυβέρνηση συνασπισμού της οποίας ηγείτο άρχισε να διαλύεται, είπε ότι θα είναι έτοιμος να παρουσιάσει την νέα του κυβέρνηση την Παρασκευή. Ο κ. Μπερλουσκόνι είπε την Πέμπτη ότι η κύρια δυσκολία που αντιμετωπίζει είναι η εξισορρόπηση των στόχων των κομμάτων που συμμετέχουν στο συνασπισμό. Αν ο κ. Μπερλουσκόνι δεν μπορέσει να σχηματίσει κυβέρνηση, ο πρόεδρος της χώρας, Κάρλο Τσιάμπι, θα αναγκαστεί μάλλον να κηρύξει πρόωρες εκλογές.

    [11] Γιώργος Τσέντος: Νιώσαμε στην Αμερική περισσότερο Έλληνες

    Γιώργος Μπίστης

    Ουάσινγκτον

    22-04-2005

    Απόσπασμα από ραδιοτηλεοπτική εκπομπή που μετέδωσε η Ελληνική Υπηρεσία της Φωνής της Αμερικής.

    Γ. Μπίστης: Μία ακόμη προσωπικότητα από τη Θεσσαλονίκη που τίμησε με τη παρουσία της την φετινή Ερμής Έξπο στο Ατλάντικ Σίτυ είναι ο Πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης Γιώργος Τσέντος, που έχουμε τη χαρά να φιλοξενούμε σήμερα στο στούντιο μας. Κύριε Τσέντο, πέστε μας τις εντυπώσεις σας και μιλήστε μας για το ιδιαίτερο ρόλο που διαδραματίσατε εσείς προσωπικά στην επιτυχία αυτή της έκθεσης.

    Γ. Τσέντος: Κατ' αρχήν να συγχαρώ θερμά την εκπομπή σας η οποία δίνει ζωή στη ομογένεια ολόκληρη.

    Η υποδοχή που μας έγινε εδώ ήταν πάρα πολύ θερμή, νιώσαμε έλληνες, μπορώ να πω περισσότερο από ότι νιώθουμε στη Ελλάδα. Έρχομαι τρία συνεχή χρόνια εδώ και η υποδοχή κάθε φορά είναι και πιο ζεστή, πιο θερμή, προσπαθούμε και εμείς, με κάθε τρόπο να είμαστε κοντά στη ομογένεια, προσπαθούμε να φέρουμε επιχειρήσεις από τη Ελλάδα να συνεργαστούν με τους Ελληνοαρμερικανούς και του Αμερικανούς. Έχουμε πετύχει αρκετά ως τώρα, χάρη στη συνδρομή και τη βοήθεια του κυρίου Κοτρώτσιου και των συνεργατών στην Ερμής Εξπο Ιντερνάσιοναλ, πάνε όλα καλά και πιστεύομε ότι κάθε χρόνο θα πηγαίνουν καλύτερα.

    Γ. Μπίστης: Αυτό το ευχόμαστε και εμείς και θα σας δούμε ξανά στη Θεσσαλονίκη το Σεπτέμβριο που θα έχετε και τη Διεθνή Έκθεση.

    Γ. Τσέντος: Στο τέλος δε του Σεπτεμβρίου θα γίνει και το Φεστιβάλ Τραγουδιού, το οποίο θα αναβιώσει μετά από 20 χρόνια.

    Γ. Μπίστης: Καλή επιτυχία λοιπόν και στις δύο αυτές εκδηλώσεις.

    [12] Παύλος Κοτρώτσιος: Ο Ερμής ανοίγει πόρτες στους επιχειρηματίες μας

    Γιώργος Μπίστης

    Ουάσινγκτον

    22-04-2005

    Απόσπασμα από ραδιοτηλεοπτική εκπομπή που μετέδωσε η Ελληνική Υπηρεσία της Φωνής της Αμερικής.

    Γ. Μπίστης: Η Ερμής Εξπο , που μολις ολοκληρώθηκε στο Ατλάντικ Σίτυ της πολιτείας Νιου Τζέρζι, είναι μία έκθεση που ξεκίνησε πριν από 14 χρόνια, ένας διακεκριμένος ομογενής, ο Παύλος Κοτρώτσιος, που είναι και ο εκδότης της ελληνοαμερικανικής εφημερίδας της Φιλαδέλφειας. Είναι σήμερα κοντά μας και θα μας πει σε τι οφείλεται η επιτυχία αυτή που είδαμε στο Ατλάντικ Σίτυ.

    Παύλος Κοτρώτσιος: Φέτος διανύσαμε την 14η έκθεση Ερμής και η επιτυχία θα μπορούσα να πω είναι μεγάλη, όπως μας λένε τόσο οι εκθέτες όσο και οι επισκέπτες. Όλοι τους χαρήκανε πάρα πολύ, όχι μόνο αυτό το διήμερο, αλλά και κάθε άλλη εκδήλωση, από τη προηγούμενη Τετάρτη που ξεκίνησε αυτή η διοργάνωση με το welcoming reception στη Νέα Υόρκη στο εστιατόριο Αύρα. Τη επόμενη μέρα είχαμε τη Γευσηγνωσία, με ελληνικά κρασιά και ελληνικά φαγητά στο ξενοδοχείο Μάριοτ Μαρκίς της Νέας Υόρκης και με συμμετοχή Έλληνων επιχειρηματιών και επαγγελματιών. Εν συνεχεία στη Φιλαδέλφεια, τη Πέμπτη το βράδυ, με τους επισήμους της Φιλαδέλφειας και του World Trade Center.

    Γ. Μπίστης: β¦.του Κέντρου Παγκοσμίου Εμπορίου της Φιλαδέλφειας,

    Παύλος Κοτρώτσιος: Ακριβώς, εκεί που πέρυσι ο Ερμής ήταν καταλύτης και βοήθησε να γίνει αυτή η υπογραφήβ¦

    Γ. Μπίστης: β¦.της αδελφοποίησης μεταξύ Θεσσαλονίκης και Φιλαδέλφειαςβ¦

    Παύλος Κοτρώτσιος: Μάλιστα, αλλά όμως, δεν έγινε αυτό για τους τύπους και μόνο. Έχει αρχίσει να πιάνει σάρκα και οστά και χαίρομαι που προχθές οι ίδιοι οι Αμερικάνοι ανακοινώνανε ότι απ' όταν άρχισε να δραστηριοποιείται ο Ερμής με τη Θεσσαλονίκη και με τη Φιλαδέλφεια άρχισε να βελτιώνεται και το ισοζύγιο μεταξύ των εξαγωγών και των εισαγωγών από αμφότερα τα μέρη.

    Γ. Μπίστης: Άρα λοιπόν το όφελος ήτανεβ¦

    Παύλος Κοτρώτσιος: β¦Διπλό.

    Γ. Μπίστης: β¦ Δηλαδή τόσο για τη χώρα της καταγωγής μας, την Ελλάδα, όσο και για τη χώρα στην οποία ζούμε, την Αμερική.

    Παύλος Κοτρώτσιος: Ο βατήρας σίγουρα είναι η ομογένεια των δυόμισι εκατομμυρίων ελλήνων που είναι γνώστες των ελληνικών προϊόντων και υπηρεσιών της Ελλάδας μας. Και αυτό κάνει ο Ερμής με τον καλύτερο δυνατόν τρόπο. Δηλαδή λέει στους έλληνες από τη Ελλάδα αλλά και στους Βαλκάνιους, ελάτε να δείτε να ενημερωθείτε, να γευτείτε και, γιατί όχι, να συνδιαλαγείτε με του ελληνομερικανούς αλλά και με τους φιλέλληνες Αμερικανούς, που θέλουν να διευρύνουν τις δραστηριότητές τους στη Ελληνοαμερικανική κοινότητα, στην Ελλάδα και τα Βαλκάνια. Η επιτυχία λοιπόν φέτος ήταν ότι η ίδια η πολιτεία, η ίδια η ελληνική κυβέρνηση, δια στόματος του πρωθυπουργού έστειλε απεσταλμένο, τον Υπουργό Μακεδονίας-Θράκης στη έκθεση Ερμής. Ήταν εδώ επίσης ο δήμαρχος της Θεσσαλονίκης, για δεύτερη χρονιά, για δεύτερη φορά μέσα σε ένα χρόνο δείχνοντας τη σημασία που δίνει η Θεσσαλονίκη μ΄αυτή την αδελφοποίηση που έχει κάνει με τη Φιλαδέλφεια, σε επιχειρηματικό επίπεδο και δεύτερο σε πολιτιστικό και όλα τ' άλλα έπονται. Μετά είχαμε τη Αχαΐα μας σαν τιμώμενη Νομαρχία που έφερε όλα τα προϊόντα και το τουριστικό κομμάτι της Αχαΐας. Είχαμε το επιμελητήριο της Εύβοιας, και εκείνοι ήρθανε με μεγάλη οργάνωση και δείξανε τα προϊόντα τους και τις υπηρεσίες τους και δικτυωθήκανε και με Έλληνες και με αμερικανούς. Επίσης ήταν η Λάρισα. Ο Δήμος της Λάρισας ναι μεν πήγε στο Νάσβιλ του Τεννεσή για να αδελφοποιηθεί, αλλά συμμετείχε και στην Ερμής με τα προϊόντα και τις υπηρεσίες του.

    Γ. Μπιστης: Άρα λοιπόν είχαμε φέτος εκπροσώπηση από περισσότερα μέρη της Ελλάδος, απ ότι στο παρελθόν.

    Παύλος Κοτρώτσιος: Βασικά από τη Θεσσαλονίκη , με όλους τους φορείς και τα επιμελητήρια, την Αχαΐα, τη Λάρισα και την Εύβοια.

    Γ. Μπίστης: Όλο και περισσότεροι, λοιπόν προστίθενται κάθε χρόνο σ' αυτό το οικοδόμημα που λέγεται Ερμής Εξπο. Κι έτσι μοιράζεται η πίττα των εμπορικών συναλλαγών σε ολοένα και περισσότερες περιοχές και τις Ελλάδος.

    Παύλος Κοτρώτσιος: Όπως ήδη είπα συμμετέχουν επίσης ελληνοαμερικανοί επιχειρηματίες αλλά και αμερικανοί που έχουν στόχο της την ελληνοαμερικανική παροικία, αλλά και την Ελλάδα και τα Βαλκάνια. Αυτό είναι ο Ερμής, κάνει τις δικτυώσεις και ανοίγει πόρτες παντού. Θέλουμε να πιστεύουμε ότι το κάνουμε αυτό με το καλύτερο δυνατόν τρόπο. Σίγουρα θέλουμε αυτό να μεταδοθεί και στους άλλους επιχειρηματίες για να είναι μεγαλύτερες οι συμμετοχές και σίγουρα πιο μεγαλύτερη ενίσχυση από την ελληνική πολιτεία και συμπαράσταση για να μπορέσουμε έτσι αυτό το βατήρα που έχουμε βάλει εμείς για 14 χρόνια τώρα, στο 15ο χρόνο να γίνει πιο μεγάλος, πιο πλατύς και να ευεργετήσει όλους τους Έλληνες, του ελληνοαμερικανούς και τους φιλέλληνες.

    Γ. Μπίστης: Για το 15ο χρόνο, που μιλάμε, πότε έχει προγραμματιστεί η έκθεση;

    Παύλος Κοτρώτσιος: Πρώτη και δεύτερη Απριλίου. Σημειώστε κύριε Μπίστη ότι η έκθεση τελείωσε χθες και σήμερα έχουμε κιόλας την ημερομηνία για την ερχόμενη έκθεση, 1 και 2 Απριλίου του 2006, παλι εδώ στο Ατλάντικ Σίτι. Οι παράλληλες εκδηλώσεις όμως θα αρχίσουν από τις 25 Μαρτίου και θα πάνε μέχρι και τις 4 β 5 Απριλίου του 2006.

    Γ. Μπίστης: Κύριε Κοτρώσιε σας ευχαριστώ που ήσασταν σήμερα κοντά μας.

    Παύλος Κοτρώτσιος: Και εγώ σας ευχαριστώ κύριε Μπίστη.

    [13] Τουρκία: 17 ανθρακωρύχοι νεκροί από υπόγεια έκρηξη

    22-04-2005

    Οι Τουρκικές αρχές ανακοίνωσαν ότι βρήκαν τα πτώματα 17 εργατών που είχαν εγκλωβιστεί σε ανθρακωρυχείο μετά από υπόγεια έκρηξη υγραερίου σε βάθος περίπου 300 μέτρων. Τα πτώματα εντοπίστηκαν απ' τα σωστικά συνεργεία λίγες ώρες μετά την έκρηξη στο ανθρακωρυχείο της πόλης Γκεντίζ, στη δυτική Τουρκία. Τέτοιες εκρήξεις πραγματοποιούνται αρκετά συχνά στη Τουρκία, λόγω παραβιάσεων του κώδικα ασφάλειας.

    [14] HE: Νέα θέση πραγματογνώμονα στα πλαίσια της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

    22-04-2005

    Η επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων των ΗΕ ψήφισε υπέρ της δημιουργίας θέσης ειδικού πραγματογνώμονα, που θα ελέγχει τις συνέπειες της αντιτρομοκρατικής νομοθεσίας, σε θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Τα 53 μέλη της επιτροπής ενέκριναν παμψηφεί την πρόταση του Μεξικού για την δημιουργία αυτής της θέσης, με τριετή ισχύ. Δημοσιογραφικές πληροφορίες αναφέρουν σαν επικρατέστερο υποψήφιο για τη θέση αυτή, τον αμερικανό δικηγόρο Ρόμπερτ Γκόλντμαν, ο οποίος συνέταξε την έκθεση του διεθνούς οργανισμού, σχετικά με πιθανές παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε περιπτώσεις δίωξης για τρομοκρατία. Πάντως η επιτροπή απέρριψε πρόταση της Κούβας να διενεργηθεί ανεξάρτητος έλεγχος για τις συνθήκες κράτησης περίπου 500 υπόπτων τρομοκρατών, στην αμερικανική ναυτική βάση του Γκουαντάναμο, στην Κούβα.

    [15] Ντέμη Καραγιάννη: Οι ομογενείς είναι αδέλφια που βοηθάμε και μας βοηθάνε

    Γιώργος Μπίστης

    Ουάσινγκτον

    22-04-2005

    Απόσπασμα από ραδιοτηλεοπτική εκπομπή που μετέδωσε η Ελληνική Υπηρεσία της Φωνής της Αμερικής.

    Γ. Μπίστης: Η επόμενη προσωπικότητα που φιλοξενούμε στο πρόγραμμα μας είναι γνωστή σε όλη τη Ελλάδα και δεν χρειάζεται να την συστήσω εγώ από τη Ουάσιγκτον. Από το κανάλι Άλφα, που είναι ένα από τα τρία μεγαλύτερα τηλεοπτικά δίκτυα της Ελλάδας, η παρουσιάστρια του πολύ δημοφιλούς προγράμματος 'Πέρα από τον Ορίζοντα', κυρία Ντέμη Καραγιάννη.

    Ντέμη καλωσόρισες, χαίρομαι που είσαι κοντά μας.

    Ν. Καραγιάννη: Η χαρά είναι δική μου.

    Γ. Μπίστης: Ξέρω ότι ήταν λίγες οι μέρες που είχες στην Αμερική, αλλά είχες ένα πολύ γεμάτο πρόγραμμα. Μίλησέ μας γι' αυτό.

    Ν. Καραγιάννη: Είναι η πρώτη μου επίσκεψη σε αυτή την έκθεση και μπορώ να πω ότι η εμπειρία μου ήταν καταπληκτική. Είχα τη δυνατότητα να δω την προσπάθεια που γίνεται εδώ από την πλευρά των ελληνοαμερικανών και από την Ερμής Εξπο, ένα πολύ σημαντικό βήμα, για να υπάρξουν ιδιαίτεροι δεσμοί μεταξύ των δύο χωρών. Ευελπιστώ και πιστεύω ότι και από ελληνικής πλευράς θα υπάρξει μεγαλύτερη συμμετοχή, κάτι που είναι αναγκαίο προκείμενου μία τέτοια προσπάθεια να μείνει ζωντανή. Περιμένω όμως και από την πλευρά των ΗΠΑ να δείξουν το απαιτούμενο ενδιαφέρον. Και όλα αυτά που λέγονται στα λόγια και είναι πολύ θετικά, να τα δούμε και σε πράξεις. Και να δούμε, όχι μόνο αρχής γενομένης από τον τουρισμό, που είναι σημαντικό, αλλά και σε όλα τα επίπεδα, και βεβαίως στον επιχειρηματικό τομέα, που είναι ιδιαίτερα σημαντικός. Να δούμε λοιπόν όλη αυτή την προσπάθεια της σύσφιξης των σχέσεων να βρει και αποτέλεσμα.

    Γ. Μπίστης: Έχεις απόλυτο δίκιο Ντέμη γιατί πρέπει ότι λέγεται να υλοποιείται, προκειμένου να έχουμε αποτέλεσμα, διαφορετικά μένουμε μόνο στα λόγια και δεν προχωράμε.

    Ν. Καραγιάννη: Ευελπιστώ λοιπόν σ' αυτό που είπες Γιώργο. Αυτή η προσπάθεια θέλει και από τις δύο πλευρές συμμετοχή, θέλει να είναι έμπρακτη και πιστεύω ότι η καλή προσπάθεια που κάνει η Ερμής Έξπο τα επόμενα χρόνια θα ευοδωθεί, θα βρει ανταπόκριση και σ ολόκληρη την Ελλάδα. Ευελπιστώ ότι την επόμενη χρονιά θα είναι πολλά τα τιμώμενα πρόσωπα και θα έχει πρόβλημα ο κύριος Κοτρώτσιος ποια από τις νομαρχίες θα επιλέξει να τιμήσει και ποια θα είναι εκείνα τα προϊόντα που θα δούνε και οι αμερικανοί ότι πρέπει να επιλέγουν για να έρχονται στην Ελλάδα.

    Γ. Μπίστης: Να σε ρωτήσω και κάτι ακόμα γιατί είχες της ευκαιρία να συναντηθείς με πολλούς ελληνοααμερικανούς. Είδες το στοιχείο αυτό του ελληνισμού στη Αμερική από κοντά για λίγες μέρες, το έζησες άκουσες τα όσα είχαν να σου πουν. Ποιες είναι ο εντυπώσεις σου;

    Ν. Καραγιάννη: Οι εντυπώσεις μου είναι πολύ θετικές. Ξέρω ότι αγαπούν την πατρίδα πάρα πολύ. Αυτή είναι η παρτίδα τους. Πρέπει όμως και εμείς, ως Έλληνες να κατανοούμε ότι νιώθουνε και είναι πατρίδα τους και η Αμερική και επομένως δεν θα πρέπει να τους βάζουμε να επιλέξουν. Αγαπούν και τα δύο, θέλουν να στηρίζουν και τα δύο. Το κάνουν. Πρέπει και εμείς ως ελληνική κοινότητα να τους δείξουμε ότι το πιστεύουμε στεκόμαστε δίπλα τους και βεβαίως είναι και εκείνοι αδέλφια μας και μας βοηθούν και τους βοηθούμε αντίστοιχα.

    Γ. Μπίστης: Νομίζω και εκείνοι Ντέμη, από τα χρόνια που είμαι εγώ εδώ στη Αμερική μπορώ να πω θετικά, σκέφτονται συνέχεια εσάς στη Ελλάδα και πάντοτε το καλό του τόπου, γιατί και εκείνοι δεν ξεχνάνε που είναι οι ρίζες τους και είναι πάντα περήφανοι για την καταγωγή τους.

    Ν. Καραγιάννη: Και εμείς το ίδιο που μας εκπροσωπούν εδώ.

    [16] Προειδοποιήσεις Γκρήνσπαν για το δημοσιονομικό έλλειμμα των ΗΠΑ.

    22-04-2005

    Ο πρόεδρος της Κεντρικής Τράπεζας των ΗΠΑ, Άλαν Γκρήνσπαν, προειδοποίησε και πάλι ότι τα τεράστια δημοσιονομικά ελλείμματα των ΗΠΑ απειλούν μακροπρόθεσμα την οικονομική ευμάρεια της χώρας. Καταθέτοντας ενώπιον αρμόδιας επιτροπής του Κογκρέσου ο κ. Γκρήνσπαν τόνισε ότι τα συνεχιζόμενα ελλείμματα θα προκαλέσουν 'αποτελμάτωση της οικονομίας ή ακόμη χειρότερα', όπως είπε χαρακτηριστικά. Ο επικεφαλής της Φέντ επεσήμανε επίσης ότι ο ασυνήθιστα μεγάλος αριθμός αμερικανών που θα αρχίσουν να συνταξιοδοτούνται σε μερικά χρόνια και οι συνέπειες που το γεγονός αυτό θα έχει στο κόστος της υγείας, θα επιδεινώσουν ακόμη περισσότερο το πρόβλημα του δημοσιονομικού ελλείμματος. Ο κ. Γκρήνσπαν ζήτησε απ' το Κογκρέσο να λάβει μέτρα για τον περιορισμό των δαπανών του δημοσίου.

    [17] Νίκος Λαρυγγάκης: Οι καλές σχέσεις ξεκινούν από το εμπόριο

    Γιώργος Μπίστης

    Ουάσινγκτον

    22-04-2005

    Απόσπασμα από ραδιοτηλεοπτική εκπομπή που μετέδωσε η Ελληνική Υπηρεσία της Φωνής της Αμερικής.

    Γ. Μπίστης: Το Ελληνοαμερικανικό Ινστιτούτο που εδρεύει στη Ουάσιγκτον είναι μια μεγάλη οργάνωση που εργάζεται αποκλειστικά για την προώθηση των ιδεωδών του Ελληνισμού στις Ηνωμένες Πολιτείες και άλλα μέρη του κόσμου. Για τούτο και είναι πραγματικά μεγάλη η χαρά μου που φιλοξενώ σήμερα στο στούντιό μας τον Γενικό Διευθυντή του Ινστιτούτου αυτού Νίκο Λαρυγγάκη. Νίκο καλωσόρισες στην εκπομπή μας.

    Νίκος Λαρυγγάκης: Χαίρομαι που είμαι μαζί σου Γιώργο.

    Γ. Μπίστης: Μίλησέ μας για τη συμμετοχή του Ελληνοαμερικανικού Ινστιτούτου στη φετινή έκθεση του Ερμή.

    Νίκος Λαρυγγάκης: Διατηρούμε μια πολύ στενή συνεργασία με τον κύριο Κοτρώτσιο και την Ερμής-Έξπο επί δεκατέσσαρα χρόνια και προσπαθούμε στο βαθμό που μπορούμε να προωθούμε τους στόχους της έκθεσης αυτής φέρνοντας στο χώρο της διεξαγωγής της όσο γίνεται περισσότερους επισκέπτες και συμβάλλοντας έτσι στην συνολική επιτυχία της.

    Γ. Μπίστης: Από ότι κατάλαβα Νίκο, όλοι αυτοί οι διακεκριμένοι προσκεκλημένοι της έκθεσης από την Ελλάδα θα επισκεφθούν κατά την παραμονή τους στη Ουάσιγκτον και το 'Ελληνικό Σπίτι', όπως ονομάζεται η έδρα του Ελληνοαμερικανικού Ινστιτούτου για να πληροφορηθούν τι ακριβώς κάνετε προς υποστήριξη της Ελλάδας και της Κύπρου.

    Νίκος Λαρυγγάκης: Το Ελληνοαμερικανικό Ινστιτούτο πιστεύει ότι η ενίσχυση των σχέσεων ανάμεσα σε χώρες χρειάζεται να ξεκινά από το επίπεδο της επιχειρηματικής συνεργασίας. Εάν υπάρχουν καλοί εμπορικοί δεσμοί και καλές επιχειρηματικές δραστηριότητες τότε θα έχεις και καλύτερες σχέσεις σε όλους τους άλλους τομείς.

    Γ. Μπίστης: Συμφωνώ απόλυτα μαζί σου Νίκο. Με την ευκαιρία επέτρεψέ μου να σε συγχαρώ για το εξαίρετο έργο που επιτελείς ως Γενικός Διευθυντής του Ελληνοαμερικανικού Ινστιτούτου και να σου ευχηθώ να συνεχίσεις με επιτυχία το έργο αυτό. Σε ευχαριστώ που ήσουνα κοντά μας σήμερα.

    Νίκος Λαρυγγάκης: Κι εγώ ευχαριστώ.

    Σημείωση: Η συνέντευξη με τον κ. Λαρυγγάκη έγινε στα Αγγλικά. Ακολουθεί το αγγλικό κείμενό στο οποίο στηρίχθηκε η Ελληνική μετάφραση.

    G. Bistis: It is a distinct privilege to have with us today the Executive Director of the American Hellenic Institute, an organization devoted to promoting Hellenism in the US and in other parts of the world. Niko Larigakis welcome to our show.

    Nick Larigakis: Χαίρομαι που είμαι μαζί σου Γιώργο.

    G. Bistis: Tell us about the participation of the American Hellenic Institute in the Hermes Expo.

    Nick Larigakis: We have a very close relationship with Mr Kotrotsios and the Hermes Expo International for 14 years and we try as best as we possible can to promote the concept of the expo, and to bring as many participant as possible to make it successful.

    G. Bistis: And hopefully all these distinguished guests from Greece will be here at the AHI so they will have the opportunity to be exposed to the work that your Institute does for the benefit of Greece and Cyprus.

    Nick Larigakis: The Institute is very apt on the fact that we believe that the strengthening of relationships between countries needs to start also at the level of the business cooperation. If you have good business relationships and good business communications then you also have better relationships on all issues.

    G. Bistis: I fully agree with you. And I would also like to commend you for the excellent work you have been doing as the Executive Director and wish continuing success. Thank you for being with us.

    Nick Larigakis: Thank you for being with us.

    [18] Γιώργος Αρβανιτίδης: Αποκόμισα μια σημαντική εμπειρία

    Γιώργος Μπίστης

    Ουάσινγκτον

    22-04-2005

    Απόσπασμα από ραδιοτηλεοπτική εκπομπή που μετέδωσε η Ελληνική Υπηρεσία της Φωνής της Αμερικής.

    Γ. Μπίστης: Στην φετινή Ερμής Έξπο πήρε μεταξύ άλλων μέρος και ο δήμαρχος της Εχεδώρου κύριος Γιώργος Αρβανιτίδης που έχω αυτή τη στιγμή κοντά μου. Λοιπόν κύριε Δήμαρχε, η περιοχή Εχεδώρου έφερε δώρα εδώ στην Αμερική;

    Γιώργος Αρβανιτίδης: Έτσι κυριολεκτικά. Ο δήμος ονομάζεται δήμος Εχεδώρου, βρίσκεται στα δυτικά της Θεσσαλονίκης και παρουσιάζει τη μεγαλύτερη βιομηχανική συγκέντρωση στη βόρειο Ελλάδα και σίγουρα στη Ελλάδα. Πάνω από 4.000 επιχειρήσεις βρίσκονται στα όρια του δήμου.

    Ήταν για μένα μοναδική εμπειρία για πρώτη φορά να βρεθώ στην έκθεση Ερμής Έξπο στη Νέα Υερσέη, στο Ατλαντικ Σίτυ. Πραγματικά η εμπειρία της οποία απεκόμισα είναι ιδιαίτερα σημαντική. Νομίζω ότι έχω τη δυνατότητα και έχουμε τη δυνατότητα στην περιοχή Θεσσαλονίκης, να προωθήσουμε τις προοπτικές συνεργασίας μεταξύ των επιχειρηματιών της περιοχής και των ομογενών επιχειρηματιών της Αμερικής. Η δυνατότητα να μιλά κάποιος με ανθρώπους της ομογένειας, η δυνατότητα να συναντά ανθρώπους με πρωτοβουλίες όπως το Ελληνοαμερικανικό Ινστιτούτο, είναι πραγματικά σημαντικές δυνατότητες οι οποίες μας γεμίζουν με εμπειρία και δυνατότητες να προχωρήσουμε στους στόχους που έχει θέσει η Έξπο για το μέλλον.

    Γ. Μπίστης: Σας ευχαριστώ πάρα πολύ. Να σας ευχηθώ καλή επιτυχία για την επίτευξη όλων αυτών των στόχων που αναφέρατε και ελπίζουμε κάποια άλλη φορά να βρεθούμε στην ωραία πόλη της δική σας.

    Γιώργος Αρβανιτίδης: Άρα, ένα διαρκές ραντεβού λοιπόν, για να γνωρίσουμε νέους επιχειρηματίες και να προωθήσουμε τις δυνατότητες επιχειρηματικών συνεργασιών.

    [19] Νίκος Μαντάς: Τα προϊόντα της Αχαΐας ενθουσίασαν

    Γιώργος Μπίστης

    Ουάσινγκτον

    22-04-2005

    Απόσπασμα από ραδιοτηλεοπτική εκπομπή που μετέδωσε η Ελληνική Υπηρεσία της Φωνής της Αμερικής.

    Γ. Μπίστης: Ο κύριος Νίκος Μαντάς είναι ο αντιδήμαρχος της περιοχή Καλαβρύτων, από τη Αχαΐα, την τιμώμενη περιοχή στη φετινή Ερμής Έξπο. Τον έχουμε σήμερα κοντά για να μας μιλήσει για την δική του συμμετοχή και τη συμμετοχή των Καλαβρύτων και γενικότερα της Αχαίας σε αυτή τη μεγάλη εκδήλωση. Καλωσορίσατε κύριε Μαντά.

    Ν. Μαντάς: Είναι τιμή και για μένα που συμμετέχω σ' αυτήν τη πολύ σπουδαία θα έλεγα έκθεση. Ήταν μία εμπειρία για όλους εμάς από τη Αχαΐα. Πιστεύω ότι ο κύριος Κοτρώτσιος και η Ερμής Έξπο είναι ο συνδετικός κρίκος για τις εμπορικές σχέσεις της Ελλάδας με την Αμερική. Πιστεύω όμως ότι είναι ένα λιθαράκι, η αρχή. Οι δυνατότητες είναι τεράστιες γιατί η Αμερική , μην ξεχνάμε ότι είναι μία τεράστια οικονομική δύναμη, μία πολύ μεγάλη αγορά. Αυτή από μόνη της και με τους ομογενείς μας, που είναι κάποια εκατομμύρια, μπορούν να αποτελέσουν μεγάλη δύναμη για τα ελληνικά προϊόντα, των οποίων η ποιότητα είναι άριστη. Θέλουμε λοιπόν να δώσουμε τα μηνύματα σε αυτούς που πρέπει για να έχουμε στο μέλλον μία καλύτερη προσπάθεια.

    Γ. Μπίστης: Να σας ρωτήσω κάτι ακόμα κύριε Μαντά. Τι προϊόντα έδειξε η Αχαΐα;

    Ν. Μαντάς: Η Αχαΐα έδειξε πολύ ωραία κρασιά, την ταντούρα, που είναι ένα εξαιρετικό τοπικό λικέρ, βεβαίως έχουμε εξαιρετικά γαλακτοκομικά προϊόντα, που αξίζει τον κόπο κανείς να τα δοκιμάσει όπως η φέτα κλπ.

    Γ. Μπίστης: Τα δοκίμασαν οι επισκέπτες της έκθεσης;

    Ν. Μαντάς: Τα δοκίμασαν και έμειναν οι πάντες ενθουσιασμένοι.

    Γ. Μπίστης: Άρα λοιπόν οι προοπτικές να γίνει κάτι το καλό είναι μπροστά μας.

    Ν. Μαντάς: Εγώ ένα μήνυμα θέλω να δώσω. Θέλουμε κάποια στιγμή, επειδή λατρεύουμε όλοι μας της Ελλάδα, οι εμπορικές και οι πολιτιστικές σχέσεις να είναι τόσο δυνατές που τα στρατιωτικά προϊόντα γενικότερα και το πολεμικό υλικό να μη είναι αυτό που έχει τον πρώτο λόγο, να μην επισκιάζουν τις εμπορικές μας σχέσεις.

    Γ. Μπίστης: Κύριε Μαντά ευχαριστώ πάρα πολύ και καλή επιτυχία στα σχέδια σας.

    Ν. Μαντάς: Και εγώ σας ευχαριστώ.

    [20] Μανώλης Μελέτης: Φέραμε τα προϊόντα της Εύβοιας στον Ερμή

    Γιώργος Μπίστης

    Ουάσινγκτον

    22-04-2005

    Απόσπασμα από ραδιοτηλεοπτική εκπομπή που μετέδωσε η Ελληνική Υπηρεσία της Φωνής της Αμερικής

    Γ. Μπίστης: Ο Μανώλης Μελέτης, Διευθυντής του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου της Εύβοιας, ήταν μία από τις προσωπικότητες που τιμήθηκαν στη φετινή Ερμής Έξπο, η οποία πραγματοποιήθηκε το περασμένο Σαββατοκύριακο στο Ατλάντικ Σίτυ. Κύριε Μελέτη μιλήστε μας για τη συμμετοχή σας και την εμπειρία σας αυτή γενικότερα.

    Μ. Μελέτης: Κατ' αρχήν ευχαριστώ για την τιμή που μου κάνατε να είμαι στην εκπομπή σας. Το επιμελητήριο της Εύβοιας κλήθηκε από τη Ερμής Έξπο να συμμετάσχει σ' αυτή τη έκθεση και με πολύ χαρά συμμετείχε. Φέραμε τα προϊόντα της περιοχής μας εδώ, τα δείξαμε στους επιχειρηματίες, αμερικάνους και έλληνοαμερικάνους, είχαμε τις επαφές μας, πιστεύω ότι θα έχουμε και τα αποτελέσματα τους. Ήτανε μια πάρα πολύ καλή εμπειρία. Και αυτή την εμπειρία πιστεύω θα την συνεχίσουμε, όπως βέβαια και με άλλες παράλληλες εκδηλώσεις, που κάνουμε σας επιμελητήριο, είτε με συμμετοχή σε άλλες εκθέσεις, είτε με ορισμένες ενέργειες, όπως τα συμφωνητικά συνεργασίας που κάνουμε σουπερμάρκετ και ξενοδοχεία προκείμενου να προωθήσουμε τα προϊόντα της περιοχής μας.

    Γ. Μπίστης: Αυτή ήταν η πρώτη φορά που πήρε μέρος η Εύβοια, ή έχετε ξανασυμμετάσχει;

    Μ. Μελέτης: Στη Ερμής Έξπο ήταν η πρώτη φορά. Όπως πρόπερσι είχαμε έρθει και στη Fancy Food της Νέας Υόρκης.

    Γ. Μπίστης: Οπότε λοιπόν έχει ανοίξει η πόρτα και φαντάζομαι ότι θα σας έχουμε πιο τα τακτικά στις ΗΠΑ.

    Μ. Μελέτης: Πάντα ανοίγουμε πόρτες. Δεν τις κλείνουμε ποτέ και πιστεύουμε ότι έχουμε αποτελέσματα.

    Γ. Μπίστης: Χαίρομαι πάρα πολύ που τα ακούω όλα αυτά κύριε Μελέτη. Να σας ευχηθώ πάλι καλή επιτυχία στα σχέδιά σας και ότι το καλύτερο για σας και για τη Εύβοια

    Μ. Μελέτης: Ευχαριστώ πολύ

    [21] Αιματηρή επίθεση κατά Σιιτικού τεμένους της Βαγδάτης

    22-04-2005

    Τραυματισμένο αγόρι, μετά την επίθεση κατά του τεμένους

    Στο Ιράκ, η αστυνομία είπε ότι από βομβιστική επίθεση, με παγιδευμένο αυτοκίνητο, εναντίον του σιιτικού τεμένους αλ Σουμπεί της Βαγδάτης κατά τη διάρκεια των προσευχών της Παρασκευής, σκοτώθηκαν τουλάχιστον 9 άτομα, ενώ τραυματίστηκαν 20. Βομβιστικές επιθέσεις τέτοιου είδους εναντίον Σιιτικών και Σουνιτικών τεμενών, έχουν αυξήσει τις εντάσεις μεταξύ των δύο μουσουλμανικών δογμάτων.

    Στο μεταξύ, η αραβική τηλεόραση μετέδωσε ότι αντάρτες ζήτησαν την απόσυρση των Ρουμανικών δυνάμεων από το Ιράκ μέσα σε 4 μέρες, αλλιώς θα σκοτώσουν τους τρείς Ρουμάνους δημοσιογράφους που έχουν απαγάγει. Ο τηλεοπτικός σταθμός αλ Τζαζήρα μετέδωσε βιντεοταινία των δύο ανδρών και της μίας γυναίκας, που είχαν απαχθεί στη Βαγδάτη το Μάρτιο. Σε διαφορετική ταινία, εμφανίστηκε άνδρας, που πιστεύεται ότι είναι ο αμερικανός διερμηνέας, ιρακινής καταγωγής, που είχε απαχθεί μαζί με τους τρείς δημοσιογράφους.

    Την Πέμπτη, η ιρακινή εξτρεμιστική οργάνωση Ισλαμικός Στρατός του Ιράκ ανέλαβε την ευθύνη για την κατάρριψη ελικοπτέρου, το οποίο μετέφερε 6 αμερικανούς συμβασιούχους, τρείς Βούλγαρους μέλη του πληρώματος και δύο φρουρούς από τα νησιά Φίτζι. Βιντεοταινία, που κατά τα φαινόμενα μαγνητοσκοπηθηκε από τους εξτρεμιστές στο σημείο συντριβής του ελικοπτέρου βόρεια της Βαγδάτης, δείχνει εξτρεμιστές να πυροβολούν και να σκοτώνουν το μόνο επιζήσαντα μετά την πτώση του ελικοπτέρου.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Saturday, 23 April 2005 - 1:18:20 UTC