Search our News Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 04-08-11

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Υπό κράτηση Πακιστανός που βιντεοσκοπούσε κτήρια αμερικανικών τραπεζών και άλλες δημόσιες εγκαταστάσεις.
  • [02] Δύο οργανώσεις ανέλαβαν την ευθύνη για τις επιθέσεις στη Κωνσταντινούπολη--Έκτακτα μέτρα ασφάλειας και στην Ιταλία.
  • [03] Nέα Ισραηλινή έφοδος σε προσφυγικό καταυλισμό της Γάζας.
  • [04] Και νέα αύξηση του βασικού διατραπεζικού επιτοκίου στις ΗΠΑ.
  • [05] Το Αμερικανικό Πεντάγωνο ανανέωσε το συμβόλαιο εταιρείας, οι υπάλληλοι της οποίας κατηγορούνται για κακοποιήσεις κρατουμένων στο
  • [06] Έρευνα: Η έντονη διανοητική προσπάθεια προστατεύει απ' την νόσο Αλτζχάϊμερς.
  • [07] Ελλάδα: εκτός Ολυμπιακών οι υπουργοί Αθλητισμού της Βιρμανίας και της Ζιμπάμπουε
  • [08] Σουδάν: πρόσφυγες επιστρέφουν σε επικίνδυνες περιοχές
  • [09] Αφγανιστάν: 18 υποψήφιοι για το προεδρικό αξίωμα
  • [10] Παλαιστίνιοι κατηγορούν τον Γιασέρ Αραφάτ για τη κατάσταση στη Γάζα
  • [11] Τόμμυ Φρανκς: ικανοποιητικός ο Κέρυ
  • [12] Σε πρωτοφανή ύψη ρεκόρ οι τιμές του πετρελαίου.
  • [13] Kαι ελικόπτερα στα σχέδια της Αλ Κάιντα για τρομοκρατικές επιθέσεις.

  • [01] Υπό κράτηση Πακιστανός που βιντεοσκοπούσε κτήρια αμερικανικών τραπεζών και άλλες δημόσιες εγκαταστάσεις.

    11 Aug 2004, 01:11 UTC

    Αμερικανοί αξιωματούχοι δηλώνουν ότι στην κατοχή Πακιστανού που συνελήφθη και κρατείται στη Βόρεια Καρολίνα για παραβιάσεις της αμερικανικής μεταναστευτικής νομοθεσίας, βρέθηκαν βιντεοταινίες με λεπτομερή πλάνα από κτήρια τραπεζών της πόλης Σαρλοτ και από δημόσια μεταφορικά μέσα σε άλλες αμερικανικές μεγαλουπόλεις, συμπεριλαμβανομένης της Ατλάντα, του Ντάλας, του Χιούστον και της Νέας Ορλεάνης.

    Πρόκειται για τον Καμράν Ακχταρ, που συνελήφθη στις 20 Ιουλίου στο Σαρλοτ, της Βόρειας Καρολίνας, ενώ βιντεοσκοπούσε κεντρικά τραπεζικά κτίρια. Επίσης στην κατοχή τους βρέθηκε βίντεο με πλάνα και από άλλες πόλεις καθώς και από ένα φράγμα στο Τέξας.

    [02] Δύο οργανώσεις ανέλαβαν την ευθύνη για τις επιθέσεις στη Κωνσταντινούπολη--Έκτακτα μέτρα ασφάλειας και στην Ιταλία.

    11 Aug 2004, 01:18 UTC

     

    H ισλαμική οργάνωση «Ταξιαρχίες του Αμπου Χαφς αλ Μασρί» και μια άγνωστη μέχρι τώρα κουρδική αυτονομιστική οργάνωση ανέλαβαν την ευθύνη για τις βομβιστικές επιθέσεις χθες, εναντίον δύο ξενοδοχείων της Κωνσταντινούπολης, κατά τις οποίες σκοτώθηκαν τουλάχιστον 2 άτομα και τραυματίστηκαν 11 άλλα. Η ισλαμική οργάνωση ανέλαβε την ευθύνη με ανακοίνωσή της στο Ίντερνετ λέγοντας πως θα διενεργήσει κι άλλες επιθέσεις στην Ευρώπη. Λίγες ώρες αργότερα κουρδική οργάνωση εξέδωσε ανακοίνωση αναλαμβάνοντας κι αυτή την ευθύνη για τους βομβισμούς. Σχεδόν μισή ώρα μετά από τις εκρήξεις στα ξενοδοχεία σημειώθηκε διπλή έκρηξη σε αποθήκη εργοστασίου υγραερίου στα περίχωρα της Κωνσταντινούπολης προκαλώντας υλικές ζημιές. Δεν υπήρξαν θύματα.

    Στο μεταξύ, η Ιταλία ενισχύει τα μέτρα ασφάλειας σε μεγάλες πόλεις καθώς πλησιάζει η προθεσμία της 15ης Αυγούστου, που έχουν δώσει Μουσουλμάνοι εξτρεμιστές για την αποχώρηση των Ιταλικών στρατευμάτων από το Ιράκ. Η ασφάλεια ενισχύθηκε στη Ρώμη, τη Βενετία και τη Φλωρεντία, καθώς και στο Βατικανό. Τρομοκρατική οργάνωση που πιστεύεται ότι διατηρεί σχέσεις με τη Αλ Κάιντα , και αυτοαποκαλείται Ταξιαρχίες του Αμπου Χαφς αλ Μασρί, προειδοποίησε την περασμένη εβδομάδα, την Ιταλία να αποσύρει να στρατεύματα της από το Ιράκ μέχρι τις 15 Αυγούστου αλλιώς θα «ταράξει και θα κάψει» την χώρα, όπως είπε χαρακτηριστικά.

    [03] Nέα Ισραηλινή έφοδος σε προσφυγικό καταυλισμό της Γάζας.

    11 Aug 2004, 02:03 UTC

    Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι τουλάχιστον 12 Παλαιστίνιοι τραυματίστηκαν από επίθεση Ισραηλινού μαχητικού ελικοπτέρου στον προσφυγικό καταυλισμό Χαν Γιουνίς στη Λωρίδα της Γάζας. Ισραηλινοί στρατιωτικοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι επρόκειτο για επίθεση σε βάρος της τρομοκρατικής υποδομής, όπως χαρακτηρίστηκε. Επίσης Ισραηλινά τάνκς εισέβαλαν στον ίδιο καταυλισμό. Εξάλλου χθες Παλαιστίνιοι βουλευτές κατηγόρησαν το Γιασέρ Αραφάτ και την Παλαιστινιακή Αρχή για το ότι δεν έχει αποκατασταθεί η έννομη τάξη στη Λωρίδα της Γάζας.

    Το Παλαιστινιακό Νομοθετικό Συμβούλιο εξέδωσε έκθεση η οποία αναφέρει ότι στη Γάζα επικρατεί χάος, γιατί ο κύριος Αραφάτ και η Παλαιστινιακή Αρχή απέτυχαν να λάβουν μία ξεκάθαρη πολιτική απόφαση για τον τερματισμό αυτής της κατάστασης. Η έκθεση ζητά επίσης την παραίτηση του Πρωθυπουργού, Αχμέντ Κουρέϊα και την διενέργεια νέων εκλογών.

    [04] Και νέα αύξηση του βασικού διατραπεζικού επιτοκίου στις ΗΠΑ.

    11 Aug 2004, 02:09 UTC

    Κατά 0,25% αυξήθηκαν τα διατραπεζικά επιτόκια στις ΗΠΑ, μετά από απόφαση της Αμερικανικής Κεντρικής Τράπεζας, σε μια προσπάθεια να κρατήσει το πληθωρισμό στα ίδια επίπεδα. Η απόφαση της Κεντρικής Τράπεζας, δεν αποτέλεσε αιφνιδιαστική ενέργεια καθώς εδώ και μέρες η αύξηση των επιτοκίων είχε προβλεφθεί από οικονομικούς αναλυτές και επενδυτές. Υπενθυμίζεται ότι πριν αποφασιστεί η αύξηση, η Κεντρική Τράπεζα των Ηνωμένων Πολιτειών είχε προσπαθήσει να ελέγξει τον πληθωρισμό και να ενισχύσει την οικονομία λαμβάνοντας μια σειρά αποφάσεων για μέτριες αυξήσεις των επιτοκίων. Σήμερα ανώτατα στελέχη του κεντρικού χρηματοοικονομικού οργανισμού έλαβαν γνώση και για την αύξηση στις τιμές των ενεργειακών προϊόντων αλλά και για τα χαμηλά επίπεδα στα οποία κινείται η αγορά εργασίας. Αξιωματούχοι της Κεντρικής Τράπεζας επισήμαναν ότι η αύξηση των επιτοκίων πολύ πιθανώς να συνεχιστεί και στο μέλλον σαν ένα βήμα αντιμετώπισης της κατάστασης της αμερικανικής οικονομίας.

    [05] Το Αμερικανικό Πεντάγωνο ανανέωσε το συμβόλαιο εταιρείας, οι υπάλληλοι της οποίας κατηγορούνται για κακοποιήσεις κρατουμένων στο Ιράκ.

    11 Aug 2004, 02:13 UTC

    Αμερικανική εταιρεία, της οποίας υπάλληλοι έχουν κατηγορηθεί ότι πήραν μέρος στις κακοποιήσεις κρατούμενων στο Ιράκ, ανακοίνωσε ότι η αμερικανική κυβέρνηση ανανέωσε το συμβόλαιό της, δίνοντας της έτσι ξανά το δικαίωμα να ανακρίνει κρατουμένους για λογαριασμό του αμερικανικού στρατού. Η CACI International, η έδρα της οποίας βρίσκεται κοντά στην Ουάσιγκτον, γνωστοποίησε ότι η τετράμηνη ανανέωση του συμβολαίου που υπέγραψε με το αμερικανικό δημόσιο ύψους 15,3 εκατομμυρίων δολαρίων, θα μπορούσε και να παραταθεί, ανεβάζοντας έτσι τα κέρδη της εταιρείας στα 23 εκατομμύρια δολάρια. Υπενθυμίζεται ότι τον προηγούμενο μήνα πρώην κρατούμενοι των φυλακών της Βαγδάτης κατέθεσαν αγωγή κατά της CACI Ιnternational και άλλων εταιρειών, ισχυριζόμενοι ότι υπάλληλοι τους πήραν μέρος στις κακοποιήσεις Ιρακινών κρατουμένων που συνέβησαν τόσο κατά το τέλος του προηγούμενου χρόνου όσο και στις αρχές του 2004. Απαντώντας στις συγκεκριμένες κατηγορίες η εταιρεία, τόνισε ότι κανένας υπάλληλος της δεν έχει κατηγορηθεί ότι είχε οποιαδήποτε σχέση με τα βασανιστήρια που σημειώθηκαν στις φυλακές της Βαγδάτης με θύματα Ιρακινούς κρατουμένους. Σημειώνεται ότι 7 αμερικανοί στρατιωτικοί έχουν ήδη προσαχθεί ενώπιον στρατοδικείων για τις κακοποιήσεις που «είδαν» το φως της δημοσιότητάς πριν από μερικούς μήνες.

    [06] Έρευνα: Η έντονη διανοητική προσπάθεια προστατεύει απ' την νόσο Αλτζχάϊμερς.

    11 Aug 2004, 02:18 UTC

    Αμερικανοί ερευνητές καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι άτομα των οποίων το επάγγελμα απαιτεί έντονη διανοητική προσπάθεια, έχουν λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν την νόσο του Αλτζχάιμερς. Στην έρευνα, τα αποτελέσματα της οποίας δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό περιοδικό «Νευρολογία», συμμετείχαν πάνω από 350 άτομα ηλικίας άνω των 60 ετών. Απ αυτούς οι 122 έπασχαν απ την νόσο του Αλτζχάιμερς και οι υπόλοιποι ήταν υγιείς. Οι επιστήμονες βρήκαν ότι στατιστικά τα επαγγέλματα των ατόμων που έπασχαν απ την ασθένεια απαιτούσαν μικρότερη διανοητική προσπάθεια. Οι επιστήμονες δηλώνουν ότι απ ότι φαίνεται τα διανοητικά απαιτητικότερα επαγγέλματα αυξάνουν την κυτταρική δραστηριότητα του ανθρώπινου εγκεφάλου, γεγονός που ενδεχομένως να προστατεύει απ την νόσο Αλτζχάιμερς. Τονίζουν πάντως ότι θα πρέπει να διενεργηθούν περαιτέρω έρευνες για το θέμα.

    [07] Ελλάδα: εκτός Ολυμπιακών οι υπουργοί Αθλητισμού της Βιρμανίας και της Ζιμπάμπουε

    10 Aug 2004, 20:02 UTC

    Η Ελλάδα απαγόρευσε στους υπουργούς Αθλητισμού της Βιρμανίας και της Ζιμπάμπουε να παρευρεθούν στους Ολυμπιακούς Αγώνες, στα πλαίσια των κυρώσεων που έχει επιβάλει η Ευρωπαική Ένωση εναντίον των δύο αυτών χωρών, για το βεβαρημένο μητρώο τους στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των δικαιωμάτων του πολίτη.

    Η Ευρωπαϊκή Ένωση καταγγέλλει πως ο πρόεδρος της Ζιμπάμπουε Ρόμπερτ Μουγκάμπε νόθευσε τις εκλογές, ενώ η Βιρμανία έχει επικριθεί για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

    Η Ελλάδα έχει επίσης ανακοινώσει πως θα αποκλείσει από τους αγώνες και τον υπουργό αθλητισμού της Λευκορωσίας λόγω του ότι υπάρχουν καταγγελίες πως όταν ήταν υπουργός εσωτερικών είχε ανάμειξη στην εξαφάνιση δημοσιογράφων.

    [08] Σουδάν: πρόσφυγες επιστρέφουν σε επικίνδυνες περιοχές

    10 Aug 2004, 19:44 UTC

    Τα ΗΕ λένε πως η κυβέρνηση του Σουδάν αναγκάζει πρόσφυγες να επιστρέψουν σε απροστάτευτα χωριά στην ταραγμένη περιοχή του Νταρφούρ.

    Εκπρόσωπος του Ύπατου Αρμοστή για τους Πρόσφυγες των ΗΕ, Πέτερ Κέσλερ είπε σήμερα πως ορισμένοι πρόσφυγες λένε πως εξαναγκάζονται να επιστρέψουν σε χωριά που η κυβέρνηση χαρακτηρίζει ασφαλή, αλλά όταν επιστρέφουν δέχονται επιθέσεις. Ο κ.Κέσλερ είπε πως υπάρχει παραπληροφόρηση σε σχέση με την ασφάλεια των χωριών.

    Μετά από ψήφισμα των ΗΕ το Χαρτούμ συμφώνησε να δημιουργήσει, μέσα σε 30 μέρες, ασφαλείς περιοχές για όσους έχουν εκτοπιστεί, αλλιώς θα έχει να αντιμετωπίσει κυρώσεις.

    [09] Αφγανιστάν: 18 υποψήφιοι για το προεδρικό αξίωμα

    10 Aug 2004, 19:54 UTC

    O Πρόεδρος του Αφγανιστάν Χαμίντ Καρζάι θα έχει να αντιμετωπίσει 17 αντίπαλους για το προεδρικό αξίωμα στις εκλογές της 9ης Οκτωβρίου.

    Οι αρμόδιοι για τις εκλογές έδωσαν στη δημοσιότητα σήμερα τον κατάλογο των προεδρικών υποψήφιων. Από τα 23 άτομα που είχαν θέσει υποψηφιότητα τα 5 κρίθηκαν ακατάλληλα. Ανάμεσα στους υποψήφιους συγκαταλέγεται ο πρώην Υπουργός Παιδείας, Γιούνους Κανούνι, που είναι και ο κατεξοχήν αντίπαλος του κυρίου Καρζάι. Ορισμένα από τα κύρια στελέχη της κυβέρνησης του κ. Καρζάί υποστηρίζουν τον Κανούνι, συμπεριλαμβανόμενων των υπουργών άμυνας και εξωτερικών. Επίσης, ανάμεσα στους υποψήφιους υπάρχουν και μερικοί Αφγανοί φύλαρχοι.

    [10] Παλαιστίνιοι κατηγορούν τον Γιασέρ Αραφάτ για τη κατάσταση στη Γάζα

    10 Aug 2004, 19:58 UTC

    Γιασέρ Αραφάτ

    Παλαιστίνιοι νομοθέτες εξέδωσαν έκθεση που επιρρίπτει στο Γιασέρ Αραφάτ και την Παλαιστινιακή Αυτοδιοίκηση την ευθύνη για το ότι δεν έχει αποκατασταθεί η έννομη τάξη στη Λωρίδα της Γάζας.

    Το Παλαιστινιακό Νομοθετικό Συμβούλιο λεει ότι στη Γάζα επικρατεί χάος γιατί ο κύριος Αραφάτ και η Παλαιστινιακή Αυτοδιοίκηση απέτυχαν να πάρουν μία ξεκάθαρη πολιτική απόφαση για τον τερματισμό αυτής της κατάστασης.

    Η έκθεση, που εκδίδεται μετά από έρευνες ενός μηνός, ζητά επίσης την παραίτηση της κυβέρνησης του Πρωθυπουργού Αχμέντ Κουρέγια και την διενέργεια νέων εκλογών.

    Επιπρόσθετα ζητά από τους εξτρεμιστές να πάψουν να χρησιμοποιούν σπίτια Παλαιστινίων στη Γάζα σαν εξέδρες εκτόξευσης πυραύλων εναντίον του Ισραήλ.

    Η έκθεση επίσης κατηγορεί τον ηγέτη των παλαιστινίων ότι βάζει τα συμφέροντα των προσκείμενων σε αυτόν υπεράνω του νόμου όσο αναφορά ένοπλες φατρίες στη Γάζα που είναι εκτός ελέγχου.

    [11] Τόμμυ Φρανκς: ικανοποιητικός ο Κέρυ

    10 Aug 2004, 20:06 UTC

    Τόμμυ Φρανκς

    Ο απόστρατος στρατηγός Τόμμυ Φρανκς λέει πως ο υποψήφιος των δημοκρατικών για το προεδρικό αξίωμα, Τζον Κέρυ ικανοποιεί πλήρως τα κριτήρια για να αναλάβει την προεδρία. Ο ίδιος όμως κλίνει υπέρ του να υποστηρίξει την υποψηφιότητα του προέδρου Μπους για τις εκλογές του Νοεμβρίου.

    Ο κ. Φρανκς αποστρατεύτηκε πέρσι, μετά από υπηρεσία 37 ετών. Σε συνέντευξη, ο κ. Φρανκς, που μεταξύ άλλων ηγήθηκε των πολέμων στο Ιράκ και το Αφγανιστάν, είπε πως είναι υπεύθυνος για την ανακοίνωση του προέδρου Μπους την πρώτη Μαίου πέρσι ότι τερματίστηκαν οι κύριες πολεμικές επιχειρήσεις στο Ιράκ, που επικρίθηκε ευρύτατα. Όπως είπε αυτός ήταν που ζήτησε από τον αμερικανό πρόεδρο να κηρύξει το τέλος των επιχειρήσεων για να τελειώνει η φάση αυτή το συντομότερο δυνατόν.

    [12] Σε πρωτοφανή ύψη ρεκόρ οι τιμές του πετρελαίου.

    10 Aug 2004, 02:01 UTC

    Και νέο ρεκόρ σημείωσαν χθες οι τιμές του πετρελαίου μετά την διακοπή των εξαγωγών απ το λιμάνι της Βασόρας στο νότιο Ιράκ, λόγω απειλών για σαμποτάζ από Σιίτες πολιτοφύλακες. Σε ιστορικό ρεκόρ 44 δολαρίων και 95 σέντς το βαρέλι έφτασε η τιμή του αργού πετρελαίου στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης. Στο μεταξύ, ο επικεφαλής του ΟΠΕΚ, δήλωσε ότι το καρτέλ θα έχει συνομιλίες με πετρελαιοπαραγωγές χώρες μη μέλη του ΟΠΕΚ, όπως η Ρωσία και η Αγκόλα, σε μία προσπάθεια σταθεροποίησης των τιμών του μαύρου χρυσού. Πάντως, οι 11 χώρες μέλη του ΟΠΕΚ αναμένεται να συναντηθούν στα μέσα Σεπτεμβρίου στη Βιέννη για να συζητήσουν την κατάσταση της αγοράς και τα επίπεδα παραγωγής.

    [13] Kαι ελικόπτερα στα σχέδια της Αλ Κάιντα για τρομοκρατικές επιθέσεις.

    10 Aug 2004, 02:11 UTC

    Δημοσιογραφικές πληροφορίες φέρουν αμερικανούς αξιωματούχους να δηλώνουν ότι η Αλ Κάιντα έχει εξετάσει την πιθανότητα χρήσης τουριστικών ελικοπτέρων για επιθέσεις εναντίον της Νέας Υόρκης. Συγκεκριμένα το περιοδικό TIME φέρει αξιωματούχο που παραμένει ανώνυμος να δηλώνει ότι τα στοιχεία αυτά προέκυψαν μετά την κατάσχεση του υπολογιστή του Μουχαμάντ Ναΐμ Νούρ Κάν, στελέχους της Αλ Κάιντα που συνελήφθη πριν μερικές εβδομάδες στο Πακιστάν.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Thursday, 12 August 2004 - 1:18:15 UTC