Read the North Atlantic Treaty (4 April 1949) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Sunday, 22 December 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 04-05-10

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Τσετσενία: Νεκρός ο πρόεδρος Αχμάντ Καντύρωφ από έκρηξη βόμβας.
  • [02] Μέση Ανατολή: Τροποποιήσεις στο σχέδιο Σαρόν μέσα σε τρεις εβδομάδες.
  • [03] Αφγανιστάν: Νέες συλλήψεις εξτρεμιστών στα νοτιοανατολικά της χώρας.
  • [04] Ο πρωθυπουργός της Κίνας στη Βρετανία.
  • [05] Eκλογές στις Φιλιππίνες.
  • [06] Γιώργος Βουλγαράκης: Η Ελλάδα θα είναι έτοιμη για τους Ολυμπιακούς που θα είναι και η μεγαλύτερη γιορτή του κόσμου
  • [07] Ο Ράμσφελντ αναλαμβάνει πλήρη ευθύνη για την κακοποίηση Ιρακινών κρατουμένων
  • [08] Μεχμέτ Αλί Ταλάτ: Δεν είμαστε ούτε υπέρ της διαίρεσης, ούτε υπέρ της απόσχισης

  • [01] Τσετσενία: Νεκρός ο πρόεδρος Αχμάντ Καντύρωφ από έκρηξη βόμβας.

    10 May 2004, 00:48 UTC

    Α. Καντύρωφ

    Στο Γκρόζνυ της Τσετσενίας, από ισχυρή έκρηξη βόμβας σκοτώθηκε ο υποστηριζόμενος απ την Μόσχα πρόεδρος της επαρχίας, Αχμάντ Καντύρωφ, και τουλάχιστον 5 άλλα άτομα, ενώ τραυματίστηκαν πάνω από 50 άλλα. Ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, επιβεβαίωσε το θάνατο του Τσετσένου προέδρου χαρακτηρίζοντας τον ηρωική προσωπικότητα και άνθρωπο που δούλεψε σκληρά για τον λαό της Τσετσενίας. Υπηρεσιακός πρόεδρος διορίστηκε ο μέχρι σήμερα πρωθυπουργός της Τσετσενίας, Σεργκέι Αμπράμωφ. Κανείς μέχρι στιγμής δεν έχει αναλάβει την ευθύνη για την επίθεση, αλλά ο κ. Πούτιν επέρριψε την ευθύνη σε τρομοκράτες, όπως είπε, αναφερόμενος στους μουσουλμάνους αυτονομιστές της Τσετσενίας που είχαν κατηγορήσει τον Αχμάντ Καντύρωφ για προδοσία και είχαν και στο παρελθόν αποτολμήσει απόπειρες δολοφονίας εναντίον του. 5 άτομα συνελήφθησαν σε σχέση με την υπόθεση. Ο Λευκός Οίκος και η Ευρωπαϊκή Ένωση καταδίκασαν την βομβιστική επίθεση.

    [02] Μέση Ανατολή: Τροποποιήσεις στο σχέδιο Σαρόν μέσα σε τρεις εβδομάδες.

    10 May 2004, 00:50 UTC

    Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Αριέλ Σαρόν, δήλωσε ότι θα τροποποιήσει το σχέδιο του αποχώρησης απ τη Λωρίδα της Γάζας και πρόσθεσε ότι αναβάλει το ταξίδι του στην Ουάσιγκτον την άλλη εβδομάδα για να μπορέσει να επικεντρώσει τη προσοχή του στις αλλαγές αυτές. Σύμφωνα με το Ισραηλινό ραδιόφωνο ο κ. Σαρόν δήλωσε στο υπουργικό του συμβούλιο ότι θα υποβάλλει το νέο τροποποιημένο του σχέδιο μέσα στις επόμενες τρεις εβδομάδες. Στο μεταξύ, συνεχίστηκαν και χθες οι βιαιότητες στη Λωρίδα της Γάζας, όταν Ισραηλινοί στρατιώτες σκότωσαν δύο ένοπλους Παλαιστίνιους που είχαν επιτεθεί εναντίον Εβραίων εποίκων.

    [03] Αφγανιστάν: Νέες συλλήψεις εξτρεμιστών στα νοτιοανατολικά της χώρας.

    10 May 2004, 00:56 UTC

    Στο Αφγανιστάν, περιφερειακός αξιωματούχος δήλωσε ότι οι αμερικανικές δυνάμεις συνέλαβαν τουλάχιστον 25 εξτρεμιστές, συμπεριλαμβανομένων και μαχητών των Ταλεμπάν, στην επαρχία Ζαμπούλ στα νοτιοανατολικά της χώρας. Ο κυβερνήτης της επαρχίας είχε αρχικά δηλώσει ότι μεταξύ των συλληφθέντων ήταν και ανώτερος αξιωματούχος των Ταλεμπάν, αλλά αργότερα αναίρεσε τους ισχυρισμούς του. Στο μεταξύ, δύο ξένοι πολίτες, συμπεριλαμβανομένου και ενός Ελβετού, βρέθηκαν νεκροί χθες σε πάρκο της Καμπούλ. Δεν είναι ακόμη ξεκάθαρα τα αίτια του θανάτου τους.

    [04] Ο πρωθυπουργός της Κίνας στη Βρετανία.

    10 May 2004, 01:01 UTC

    Γουέν Ζιαμπάο

    Ο πρωθυπουργός της Κίνας, Γουέν Ζιαμπάο, βρίσκεται στο Λονδίνο για συνομιλίες με Βρετανούς αξιωματούχους και επιχειρηματικούς παράγοντες. Ο κ. Γουέν θα συναντηθεί σήμερα με τον Βρετανό πρωθυπουργό Τόνυ Μπλέαρ, ενώ αύριο θα συναντηθεί με την βασίλισσα Ελισάβετ και στη συνέχεια θα μεταβεί στην Ιρλανδία τελευταίο σταθμό της ενδεκαήμερης περιοδείας του στην Ευρώπη. Βρετανοί αξιωματούχοι δηλώνουν ότι το θέμα του σεβασμού τον ανθρωπίνων δικαιωμάτων θα είναι ένα απ τα κυριότερα που θα εγείρει ο κ. Μπλέαρ στον Κινέζο ομόλογο του.

    [05] Eκλογές στις Φιλιππίνες.

    10 May 2004, 01:04 UTC

    Γκλόρια Αρόγιο

    Στις Φιλιππίνες, στις κάλπες προσέρχονται σήμερα οι ψηφοφόροι για την εκλογή προέδρου, αντιπροέδρου, ορισμένων μελών της Βουλής και πολλών άλλων τοπικών αξιωματούχων. Σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις η πρόεδρος των Φιλιππίνων, Γκλόρια Αρόγιο, θα κερδίσει τον κύριο αντίπαλο της, ηθοποιό Φερνάντο Πό. Πάντως αυστηρά μέτρα ασφάλειας έχουν ληφθεί στην Μανίλα, λόγω φόβων για βιαιότητες.

    [06] Γιώργος Βουλγαράκης: Η Ελλάδα θα είναι έτοιμη για τους Ολυμπιακούς που θα είναι και η μεγαλύτερη γιορτή του κόσμου

    07 May 2004, 21:37 UTC

    Γιώργος Βουλγαράκης

    Ο Υπουργός Δημόσιας Τάξης της Ελλάδας, Γιώργος Βουλγαράκης, που ολοκληρωσε την επίσκεψη του στην Ουάσινγκτον, επεδίωξε να εφησυχάσει τους φόβους σχετικά με τα μέτρα ασφάλειας που λαμβάνει η Αθήνα για τους επερχόμενους Ολυμπιακούς Αγώνες.

    Ο κ. Βουλγαράκης συναντήθηκε με αμερικανούς αξιωματούχους, τους οποίους διαβεβαίωσε ότι οι Ολυμπιακοί Αγώνες που θα διεξαχθούν στην Ελλάδα τον Αύγουστο θα είναι ασφαλείς.

    Ο Έλληνας υπουργός συναντήθηκε εδώ στην Ουάσινγκτον, με τη Σύμβουλο του Λευκού Οίκου για Θέματα Εθνικής Ασφάλειας, Κοντολίζα Ράϊς, τον Υπουργό Εσωτερικής Ασφάλειας, Τομ Ριτζ και άλλους αξιωματούχους. Δημοσιογραφικές πληροφορίες αναφέρουν πως ο κ. Ριτζ πρόσφερε στην Ελλάδα τη βοήθεια αμερικανών εμπειρογνωμόνων σε αντιτρομοκρατικά θέματα. Ανακοίνωση, που εκδόθηκε στην Αθήνα, φέρει τον κ. Ριτζ να εκφράζει εμπιστοσύνη για τις προετοιμασίες της Ελλάδας για τους αγώνες αλλά δεν αναφέρει τίποτε σχετικά με την προσφορά αμερικανικής βοήθειας σε θέματα ασφάλειας.

    Την Τετάρτη σημειώθηκαν τρεις εκρήξεις έξω από αστυνομικό τμήμα της Καλλιθέας. Δεν υπήρξαν τραυματισμοί, αλλά γεννήθηκαν ερωτηματικά σχετικά με το κατά πόσο η Ελλάδα θα είναι σε θέση να παράσχει τη δέουσα ασφάλεια για την Ολυμπιάδα του Αυγούστου.

    Μιλώντας στο δορυφορικό αμερικανικό τηλεοπτικό κανάλι C-SPAN ο κ. Βουλγαράκης είπε πως η Ελλάδα θα είναι έτοιμη για τους αγώνες. Συγκεκριμένα δήλωσε: «Η Ελλάδα θα είναι περικυκλωμένη. Θα υπάρχει ομπρέλα ασφάλειας. Η όλη υπόθεση είναι εξαιρετικά σημαντική για μας γιατί θέλουμε να διεξαχθούν οι Ολυμπιακοί Αγώνες με το υψηλότερο δυνατόν επίπεδο ασφάλειας.»

    Η Ελλάδα θα ξοδέψει σχεδόν ένα δισεκατομμύριο δολάρια για την ασφάλεια των αγώνων. Το ποσό αυτό είναι τριπλάσιο από εκείνο που διέθεσε η Αυστραλία για τους Ολυμπιακούς του Σίδνεϋ το 2000.

    Ο Γιώργος Μπίστης, πού κάλυψε την τελευταία ημέρα της επίσκεψης του κ. Βουλγαράκη στη Ουάσγικτον, μεταδίδει πως μιλώντας την Παρασκευή στους εκπροσώπους των Αμερικανικών μέσων ενημέρωσης, ο Έλληνας Υπουργός τόνισε πως το μεγαλείο του Ολυμπιακού πνεύματος μπορεί και πάλι να ενώσει την ανθρωπότητα κατά τις ημέρες των Αγώνων, που επιστρέφουν φέτος στη γενέτειρα τους, και ότι η Ολυμπιακή Εκεχειρία παρέχει την ευκαιρία σε κράτη να βάλουν στο περιθώριο τις διαφορές τους και να ενώσουν τα χέρια. Στη σχετική ανταπόκρισή του Γιώργου Μπίστη αναφέρεται επίσης πως ο κύριος Βουλγαράκης κάλεσε όλους τους Αμερικανούς δημοσιογράφους να συμμετάσχουν στη ξεχωριστή Ολυμπιάδα της Αθήνας για να γίνουν αυτόπτες μάρτυρες της μαγείας που προκαλεί ο συνδυασμός ενός λαμπρού ιστορικού παρελθόντος με το παρόν και το μέλλον καθώς επίσης και για να εξερευνήσουν τις φυσικές καλλονές και τη πολιτιστική κληρονομιά που υπερήφανα κουβαλά η σύγχρονη και γεμάτη δυναμισμό Ελλάδα. Σας προσκαλώ, είπε ο κ. Βουλγαράκης, να έρθετε να εξακριβώσετε μόνοι σας πόσο ανοιχτόμυαλος είναι ο Ελληνικός λαός που φημίζεται για την φιλοξενία του και σας διαβεβαιώνω ότι η Αθήνα θα διοργανώσει τους καλύτερους και ασφαλέστερους Ολυμπιακούς Αγώνες οι οποίοι και θα αποτελέσουν τη μεγαλύτερη γιορτή του κόσμου.

    [07] Ο Ράμσφελντ αναλαμβάνει πλήρη ευθύνη για την κακοποίηση Ιρακινών κρατουμένων

    07 May 2004, 19:08 UTC

    Ν. Ράμσφελντ

    Ο αμερικανός υπουργός Άμυνας Ντόναλντ Ράμσφελντ δήλωσε οτι αναλαμβάνει την πλήρη ευθύνη για την κακοποίηση που υπέστησαν Ιρακινοί που κρατούνταn από αμερικανούς. Καταθέτοντας ενώπιον της επιτροπής ενόπλων δυνάμεων της αμερικανικής Γερουσίας, ο κ. Ράμσφελντ ζήτησε συγγνώμη απο τους Ιρακινούς που υπέστησαν την κακοποίηση στα χέρια αμερικανών στρατιωτών και είπε οτι θα φροντίσει να αποζημιωθούν.

    Ο κ. Ράμσφελντ τόνισε οτι η κακοποίηση είναι έργο λίγων ατόμων, και προσθεσε οτι ο στρατός διερευνά εκθέσεις που φέρουν ανώτερους βαθμοφόρους των στρατιωτικών μυστικών υπηρεσιών να ενθαρρύνουν τέτοιες κακοποιήσεις.

    Η διαμάχη ξέσπασε την περασμένη εβδομάδα, όταν το αμερικανικό τηλεοπτικό κανάλι Σι Μπι Ες παρουσίασε πλάνα ιρακινών κρατουμένων, που ήταν γυμνοί, σε εξευτελιστικές στάσεις.

    [08] Μεχμέτ Αλί Ταλάτ: Δεν είμαστε ούτε υπέρ της διαίρεσης, ούτε υπέρ της απόσχισης

    Γιώργος Μπίστης, Φωνή της Αμερικής, Ουάσιγκτον

    07 May 2004, 20:58 UTC

    Μεχμέντ Αλί Ταλάτ

    Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μεχμέτ Αλί Ταλάτ μίλησε στη «Φωνή της Αμερικής» για τις επαφές πού είχε την εβδομάδα αυτή στη Νέα Υόρκη και τη Ουάσιγκτον και παράλληλα ανέπτυξε τις απόψεις του για το μέλλον μετά τα γνωστά αποτελέσματα των δημοψηφισμάτων στην Κύπρο.

    Ο κύριος Ταλάτ επισήμανε ότι όταν χαλάρωσαν οι περιορισμοί στη διακίνηση πολιτών από την μία κοινότητα στην άλλη μέσω της Πράσινης Γραμμής μεγάλα πλήθη Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων αντάλλασσαν καθημερινά επισκέψεις. Τώρα όμως, μετά τα δημοψηφίσματα της 24ης Απριλίου, πρόσθεσε, ο αριθμός των πολιτών που περνούν από τη μία πλευρά της Πράσινης Γραμμής στην άλλη έχει μειωθεί. Δεν ξέρουμε είπε ο κύριος Ταλάτ σε τι οφείλεται αυτό. Μια εικασία, πρόσθεσε, μπορεί να είναι ότι μετά το δημοψήφισμα πολλοί Ελληνοκύπριοι νοιώθουν κάποια αντιπάθεια προς τους Τουρκοκυπρίους ή τους θεωρούν τώρα περισσότερο ξένους. Ο κύριος Ταλάτ είπε ότι θα παρακολουθήσει να δει πως θα εξελιχθούν τα πράγματα στον τομέα αυτό.

    Αναφορικά με τις επαφές του στη Νέα Υόρκη και τη Ουάσιγκτον, ο Τουρκοκύπριος ηγέτης είπε ότι ήταν πολύ εποικοδομητικές και πολύ χρήσιμες. Κατά την έκφρασή του «Πήραμε θετικά μηνύματα αναφορικά με την επιδίωξή μας για τερματισμό της απομόνωσης και για την κατάργηση τόσο των εμπορικών περιορισμών όσο και των περιορισμών σε σχέση με τις αεροπορικές συγκοινωνίες». Ο κύριος Ταλάτ είπε οι συνομιλητές του έδειξαν κατανόηση για τις απόψεις του και συμφώνησαν μαζί του σε πολλά θέματα. Βεβαίως, παρατήρησε, υπάρχουν νομικά και πολιτικά ζητήματα που χρειάζεται να διευθετηθούν, αλλά οπωσδήποτε «οι Αμερικανοί και τα Ηνωμένα Έθνη είναι υπέρ της κατάργησης αυτών των περιορισμών και δεν θέλουν να συνεχίζουν να τιμωρούνται οι Τουρκοκύπριοι για μια απόφαση που πήραν οι Ελληνοκύπριοι». Αυτό, τόνισε ο κύριος Ταλάτ, είναι ένα πολύ σημαντικό θέμα αρχής και ο ίδιος ευελπιστεί τώρα πως «θα καταστεί δυνατόν να αρθούν οι περιορισμοί στο εγγύς μέλλον».

    Ο Τουρκοκύπριος ηγέτες εξέφρασε απογοήτευση που δεν επιτεύχθηκε διακανονισμός του Κυπριακού τον περασμένο μήνα. Όπως είπε, «εμείς υποστηρίξαμε το σχέδιο Αννάν, το οποίο υποστηρίζονταν αποφασιστικά και από την διεθνή κοινότητα, αλλά ένα ΝΑΙ μόνον από την δική μου πλευρά δεν ήταν αρκετό για να δοθεί τέλος στη διαίρεση του νησιού». Γι αυτό ακριβώς τον λόγο, συνέχισε, η Τουρκοκυπριακή πλευρά επιδιώκει τώρα τον τερματισμό της απομόνωσής της και την δυνατότητα να έχει πρόσβαση στη διεθνή κοινότητα.

    Αλλά ο κύριος Ταλάτ τόνισε ότι ο επιδιωκόμενος τερματισμός της απομόνωσης των Τουρκοκυπρίων «δεν είναι κάτι το οποίο θα μπορούσε να αποτελέσει υποκατάστατο ενός διακανονισμού ούτε και έχουμε χάσει το όραμά μας για την επίτευξη διακανονισμού». Ο Τουρκοκύπριος ηγέτες κατέληξε με τούτα τα λόγια: «Οι Τουρκοκύπριοι είμαστε υπέρ της ενοποίησης του νησιού μας, υπέρ της λύσης του Κυπριακού προβλήματος και συνεχίζουμε να υποστηρίζουμε την ιδέα της επίτευξης διακανονισμού. Δεν είμαστε ούτε υπέρ της διαίρεσης ούτε υπέρ της απόσχισης. Είμαστε ακριβώς το αντίθετο. Οι Ελληνοκύπριοι είναι εκείνοι που ψήφισαν υπέρ της διαίρεσης και υπέρ της διχοτόμησης. Εμείς εξακολουθούμε να επιδιώκουμε διακανονισμό».

    Τη συνέντευξη με τον Μεχμέτ Αλί Ταλάτ πήρε ο Διευθυντής των Τουρκικών Προγραμμάτων της ΦτΑ, Taclan Suerdem.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Tuesday, 11 May 2004 - 1:18:12 UTC