Visit our Document Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 04-05-11

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] H Διεθνής Αμνηστία καταδικάζει ...
  • [02] Ιράκ: 35 πολιτοφύλακες του Αλ Σάντρ νεκροί στη Βαγδάτη.
  • [03] Στα χαμηλότερα επίπεδα η δημοτικότητα ...
  • [04] Δημοτικές εκλογές στα Παλαιστινιακά ...
  • [05] Νέες αμερικανικές κυρώσεις σε ...
  • [06] Κηδευτηκε ο πρόεδρος της Τσετσενίας Αχμάντ Καντύρωφ
  • [07] Σε εξωδικαστικό συμβιβασμό προέβη η εταιρεία CITIGROUP αναφορικά με αγωγή επενδυτών σε βάρος της.
  • [08] Βραβείο σε 16 χώρες απέμεινε ο Πρόεδρος Μπους
  • [09] Αρχισε η τοποθέτηση του σκεπάστρου ...
  • [10] Δήλωση στο κοινοβούλιο τους Βρετανού υπουργού Αμυνας
  • [11] Η Σαουδική Αραβία προτρέπει τον ΟΠΕΚ να αυξήσει την παραγωγή του
  • [12] Σε στρατοδικείο ένας απ' τους κατηγορούμενους για κακοποιήσεις κρατουμένων στο Ιράκ.

  • [01] H Διεθνής Αμνηστία καταδικάζει ...

    11 May 2004, 01:04 UTC

    Βρετανός υπουργός άμυνας, Τζ. Χούν

    Η Διεθνής Αμνηστία δηλώνει ότι Βρετανοί στρατιώτες πυροβόλησαν και σκότωσαν Ιρακινούς πολίτες που δεν αποτελούσαν απειλή για κανέναν. Έκθεση της οργάνωσης που κυκλοφορεί σήμερα αναφέρει ότι Βρετανοί στρατιώτες άνοιξαν πυρ εναντίον πολιτών στο νότιο Ιράκ και τονίζει ότι η Βρετανία δεν έχει προβεί σε καμία διερεύνηση των επεισοδίων αυτών. Η Διεθνής Αμνηστία αναφέρει επίσης ότι εκατοντάδες άτομα εκτελέστηκαν από ένοπλες ομάδες και άτομα στο ελεγχόμενο απ τους Βρετανούς νότιο Ιράκ και τονίζει ότι οι Ιρακινοί δεν εμπιστεύονται πλέον ούτε τον Βρετανικό στρατό, ούτε την Ιρακινή αστυνομία για την ασφάλεια τους.

    [02] Ιράκ: 35 πολιτοφύλακες του Αλ Σάντρ νεκροί στη Βαγδάτη.

    11 May 2004, 01:12 UTC

    Στο Ιράκ, o αμερικανός αντιστράτηγος, Μάρκ Κίμμιτ, δήλωσε ότι συνολικά 35 πολιτοφύλακες, πιστοί στον ακραίο σιίτη κληρικό Μοκτάντα αλ Σάντρ, σκοτώθηκαν σε ένοπλες συγκρούσεις στη Βαγδάτη. Εξάλλου, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, αμερικανικά αεροσκάφη βομβάρδισαν τα γραφεία του Μοκτάντα αλ Σάντρ, σε συνοικία της Βαγδάτης, ενώ το ειδησεογραφικό πρακτορείο Ρώυτερς αναφέρει δήλωση βοηθού του αλ Σάντρ, ότι απ την επίθεση σκοτώθηκαν δύο άτομα και τραυματίστηκαν άλλα έξι.

    [03] Στα χαμηλότερα επίπεδα η δημοτικότητα ...

    11 May 2004, 01:15 UTC

    Νέα δημοσκόπηση εδώ στις ΗΠΑ δείχνει ότι την τελευταία εβδομάδα η δημοτικότητα του προέδρου Μπούς μειώθηκε κατά 3 εκατοστιαίες μονάδες, φθάνοντας στα χαμηλότερα επίπεδα από τότε που ανέλαβε τα καθήκοντα του, δηλαδή στο 46%. Η δημοσκόπηση του δικτύου CNN και της εφημερίδας USA Today δείχνει επίσης ότι μόνο το 44% των αμερικανών πιστεύει πως άξιζε το κόπο ο πόλεμος στο Ιράκ, το χαμηλότερο ποσοστό που έχει καταγραφεί ποτέ από δημοσκόπηση. Πάντως διχασμένοι φαίνονται οι αμερικανοί όσον αφορά στον υπουργό άμυνας, Ντόναλντ Ράμσφλεντ, μετά το σκάνδαλο της κακοποίησης των Ιρακινών κρατουμένων. Το 46% εγκρίνει τον τρόπο χειρισμού της υπόθεσης απ τον κ. Ράμσφελντ, ενώ το 45% διαφωνεί. Πάντως μόνο ένας στους τρεις αμερικανούς, σύμφωνα με την σφυγμομέτρηση, θέλει την παραίτηση του κ. Ράμσφελντ.

    [04] Δημοτικές εκλογές στα Παλαιστινιακά ...

    11 May 2004, 01:18 UTC

    Αχμέντ Κουρέια

    Η Παλαιστινιακή Αρχή ανακοίνωσε ότι θα πραγματοποιήσει τις πρώτες της δημοτικές εκλογές στην Ιεριχώ στην Δυτική Όχθη, τον Αύγουστο και στη συνέχεια σε δήμους της Λωρίδας της Γάζας. Πάντως ο Παλαιστίνιος πρωθυπουργός, Αχμέντ Κουρέια, δήλωσε ότι βουλευτικές και προεδρικές εκλογές θα πραγματοποιηθούν μόνο μετά την αποχώρηση των Ισραηλινών στρατευμάτων απ όλα τα Παλαιστινιακά εδάφη. Επίσης ο κ. Κουρέια ζήτησε απ το λεγόμενο κουαρτέτο για την επίτευξη ειρήνης στη Μέση Ανατολή, να ορίσει ημερομηνία εκλογών στα πλαίσια του «οδικού χάρτη».

    [05] Νέες αμερικανικές κυρώσεις σε ...

    11 May 2004, 02:15 UTC

    Πηγές στους κόλπους της αμερικανικής κυβέρνησης και του Κογκρέσου δηλώνουν ότι αυτή την εβδομάδα ο πρόεδρος Μπους θα επιβάλει νέες κυρώσεις στη Συρία με το αιτιολογικό ότι υποθάλπει την τρομοκρατία. Αξιωματούχοι δηλώνουν ότι ο αμερικανός πρόεδρος μπορεί να ανακοινώσει την επιβολή κυρώσεων σήμερα το πρωί, και ότι αυτές μπορεί να περιλαμβάνουν τον περιορισμό των νέων επενδύσεων στη Συρία, την απαγόρευση σε Συριακά αεροπλάνα να προσγειώνονται σε αμερικανικό έδαφος και την απαγόρευση εξαγωγών αμερικανικών προϊόντων στη Συρία, εκτός από τρόφιμα και φάρμακα. Η κυβέρνηση Μπους δηλώνει ότι η Συρία εξακολουθεί να υποστηρίζει εξτρεμιστικές οργανώσεις των Παλαιστινίων και του Λιβάνου. Η Ουάσιγκτον δηλώνει επίσης ότι η Δαμασκός απέτυχε να σταματήσει την εισροή τρομοκρατών από το γειτονικό Ιράκ. Από τη πλευρά της η Συρία αρνείται ότι υποθάλπει την τρομοκρατία.

    [06] Κηδευτηκε ο πρόεδρος της Τσετσενίας Αχμάντ Καντύρωφ

    10 May 2004, 16:06 UTC

    Ο Αχμάντ Καντύρωφ

    Ο φιλορώσος Τσετσένος πρόεδρος, Αχμάντ Καντύρωφ, που σκοτώθηκε χθες από βόμβα σε στάδιο κατάμεστο από κόσμο στην πρωτεύουσα της Τσετσενύας Γκρόζνυ, κηδεύτηκε σήμερα στο χωριό του.

    Χιλιάδες άνθρωποι από το Γκρόζνυ και άλλα σημεία της νότιας Ρωσικής Δημοκρατίας, πήγαν στο χωριό Τσεντορόϊ, για να αποτίσουν τον ύστατο φόρο τιμής στον Καντύρωφ.

    Ο Τσετσένος πρόεδρος ήταν μεταξύ των έξη ατόμων που σκοτώθηκαν χθες το πρωί, από βόμβα που εξερράγη στο στάδιο, όπου είχε μεταβεί για να παρακολουθήσει τις ετήσιες εκδηλώσεις για τη λεγόμενη Ημέρα της Νίκης, κατά την οποία γιορτάζεται η ήττα των ναζί από το Ρωσικό στρατό, στη διάρκεια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου.

    Η ρωσική τηλεόραση έδειξε σκηνές από την κηδεία του Καντύρωφ, καθώς το φέρετρο με τη σορό του Τσετσένου ηγέτη περιφερόταν στους δρόμους του Τσεντορόϊ, σκεπασμένο με ένα άσπρο μάλλινο ύφασμα , κατά την ισλαμική παράδοση. Κατά την επίθεση σκοτώθηκε επίσης και ο πρόεδρος του Κρατικού Συμβουλίου της Τσετσενίας, Χουσείν Ισάγεφ, ο οποίος κηδεύτηκε σε ένα παραπλήσιο χωριό. Πιστεύεται πως θα κηρυχτεί τριήμερο πένθος.

    Ο Ρώσος στρατηγός, Βαλέρυ Μπαράνωφ, που διοικεί τα ρωσικά στρατεύματα στην Τσετσενύα, τραυματίστηκε σοβαρά αλλά, όπως μεταδίδεται, υπέστη ακρωτηριασμό του ενός ποδιού και βρίσκεται τώρα σε σταθερή κατάσταση. Πηγές της Υπηρεσίας Ασφάλειας δηλώνουν πως στο στάδιο είχαν τοποθετηθεί τρεις βόμβες, αλλά μόνο η μία εξερράγη. Η Υπηρεσία Ασφάλειας έχει τεθεί σε κατάσταση υψίστης ετοιμότητας και διεξάγεται πλήρους κλίμακος έρευνα, για τον εντοπισμό των υπαίτιων για το βομβισμό.

    Ο Γενικός Ομοσπονδιακός Εισαγγελέας της Ρωσίας στην περιοχή, Σεργκέϊ Φριντίνσκι, δηλώνει πως δεν έχουν γίνει ακόμα συλλήψεις. Κανένας δεν έχει μέχρι στιγμής αναλάβει την ευθύνη για την επίθεση, αλλά η Ρωσική κυβέρνηση υποπτεύεται πως είναι έργο Τσετσένων αυτονομιστών. Μετά από σύντομη συνάντηση στη Μόσχα αργά χθες με το Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν, ο εκτελών χρέη προέδρου της Τσετσενίας, Σεργκέϊ Αμπράμωφ, επέστρεψε στο Γκρόζνυ για να αναλάβει τα νέα του καθήκοντα. Οι περισσότεροι πολιτικοί αναλυτές πιστεύουν πως ο ηλικίας 32 χρονών Αμπράμωφ, που ήταν τραπεζίτης, ελάχιστη επιρροή θα μπορέσει να ασκήσει στην ευμετάβολη περιοχή.

    Ο πρόεδρος Πούτιν ορκίστηκε εκδίκηση για την επίθεση, η οποία δημιούργησε σοβαρά προβλήματα στην προσπάθεια του Κρεμλίνου να παρουσιάσει ως λήξασες τις συγκρούσεις στην Τσετσενία. Ορισμένοι Ρώσοι πολιτικοί ζητάνε από τη Μόσχα να αναλάβει τον απ ευθείας έλεγχο της Τσετσενίας. Πρόκειται για μια πολιτική, που στο παρελθόν είχε περιορισμένα μόνο αποτελέσματα.

    [07] Σε εξωδικαστικό συμβιβασμό προέβη η εταιρεία CITIGROUP αναφορικά με αγωγή επενδυτών σε βάρος της.

    11 May 2004, 02:17 UTC

    2,6 δισεκατομμύρια δολάρια θα πληρώσει ο τραπεζικός οργανισμός CITIGROUP σε ομάδα επενδυτών προκειμένου να αποφύγει την αγωγή που έχουν καταθέσει εναντίoν της. Η αποζημίωση θα χορηγηθεί σε επενδυτές που αγόρασαν μετοχές και έντοκα γραμμάτια της εταιρείας τηλεπικοινωνιών Worldcom στο διάστημα 1999 έως 2002 Υπενθυμίζεται ότι η CITIGROUP κατηγορείται ότι συνετέλεσε στην εξαπάτηση επενδυτών στην περίπτωση του οικονομικού σκανδάλου της Worldcom. Να σημειωθεί ότι μέτοχοι οι οποίοι εξαπατήθηκαν συνεργάστηκαν και κατέθεσαν συλλογική αγωγή εναντίων της CITIGROUP αμέσως μετά τη πτώχευση της Worldcom. Η CITIGROUP, τέλος, ανέφερε ότι εκταμίευσε και άλλα 5 δισεκατομμύρια δολάρια για αποζημιώσεις σε ενδεχόμενες αντίστοιχες αγωγές που ενδεχομένως να προκύψουν από τα οικονομικά σκάνδαλα που σημειώθηκαν στο τέλος της δεκαετίας του 1990.

    [08] Βραβείο σε 16 χώρες απέμεινε ο Πρόεδρος Μπους

    10 May 2004, 20:50 UTC

    T. Μπους

    Ο Πρόεδρος Μπους απένειμε το πρώτο ετήσιο βραβείο των ΗΠΑ, που ονομάζεται « Πρόκληση της Χιλιετίας» σε 16 χώρες, επειδή ενστερνίσθηκαν πολιτικές και οικονομικές μεταρρυθμίσεις. Το βραβείο παρέλαβαν εκπρόσωποι των 16 χωρών σε ειδική τελετή στο Λευκό Οίκο. Εκτός από το βραβείο οι συγκεκριμένες χώρες θα λάβουν και αυξημένη αμερικανική βοήθεια. Τα χρήματα για τη βοήθεια αυτή θα προέλθουν από ένα ειδικό λογαριασμό , που δημιουργήθηκε με στόχο την αύξηση, κατά τα επόμενα 3 χρόνια, της βοήθειας για αναπτυξιακά προγράμματα. Αυξημένη βοήθεια δικαιούνται να λάβουν χώρες που πατάσσουν τη διαφθορά, σέβονται τα ανθρώπινα δικαιώματα και εφαρμόζουν το γράμμα του νόμου.

    Οι χώρες που έλαβαν σήμερα το βραβείο ήταν η Αρμενία, το Μπενίν, η Βολιβία, η Δημοκρατία του Πράσινου Ακρωτηρίου, η Γεωργία, η Γκάνα, η Ονδούρα, το Λεσόθο, η Μαδαγασκάρη, το Μάλι, η Μογκολία, η Μοζαμβίκη, η Νικαράγουα, η Σενεγάλη, η Σρι Λάνκα και το Βανουατού.

    [09] Αρχισε η τοποθέτηση του σκεπάστρου ...

    10 May 2004, 16:00 UTC

    Ολυμπιακό Στάδιο

    Στην Ελλάδα, άρχισε εμπρόθεσμα η ολίσθηση προς το κύριο Ολυμπιακό Στάδιο της Αθήνας τμήματος του σκεπάστρου, απο γυαλί και ατσάλι. Οι οργανωτές είπαν ότι μία απο τις δύο τεράστιες αψίδες άρχισε να σύρεται πιθαμή πρός πιθαμή, σήμερα Δευτέρα. Η αναπληρωτής υπουργός Πολιτισμού, Φάνη Πάλλη-Πετραλιά έκανε τα εγκαίνια της κατασκευής, σπάζοντας ένα μπουκάλι σαμπάνια πρίν ν'αρχίσει η μεταφορά του δυτικού κομματιού, που θα διανύσει περίπου 71 μέτρα. Προηγουμένως, επιθεωρητές της ΔΟΕ επισκέφθηκαν το Ολυμπιακό Στάδιο, προκειμένου ν'αρχίσουν τη σύνταξη της τελευταίας έκθεσής τους, αναφορικά με τις προετοιμασίες της Αθήνας, που έχουν συναντήσει διάφορα προβλήματα. Η ΔΟΕ είχε επιμείνει οτι η τοποθέτηση του σκεπάστρου έπρεπε να αρχίσει κατά τη διάρκεια της παραμονής της στην Αθήνα. Το σκέπαστρο έπρεπε κανονικά να είχε τοποθετηθεί έως το τέλος Απριλίου, αλλά διάφορες καθυστερήσεις έρριξαν το έργο πίσω. Της ομάδας των επιθεωρητών ηγούνται ο πρόεδρος της Συντονιστικής Επιτροπής της ΔΟΕ, Ντένις Οσγουαλντ και ο Γκίλμπερτ Φέλλι, Αθλητικός Διευθυντής της ΔΟΕ. Το έργο του τράμ, που επρόκειτο να συνδέσει το κέντρο της Αθήνας με τα νότια παραθαλάσσια προάστεια, καθώς και το έργο της κατασκευής σιδηροδρομικής γραμμής προς το αεροδρόμιο, που επίσης έχουν καθυστερήσει πολύ, θα εξεταστούν και αυτά από την επιτροπή.

    [10] Δήλωση στο κοινοβούλιο τους Βρετανού υπουργού Αμυνας

    10 May 2004, 15:54 UTC

    Ο κ. Μπλαίρ

    Ο υπουργός Αμυνας της Βρετανίας Τζέφ Χούν θα κάνει σήμερα δήλωση στο κοινοβούλιο αναφορικά με την καταγγελόμενη κακοποίηση Ιρακινών κρατουμένων από Βρετανούς στρατιώτες. Ο κ. Χούν εμφανίζεται ενώπιον του Κοινοβουλίου, καθώς χθες ο πρωθυπουργός, Τόνυ Μπλαίρ, ζήτησε συγγνώμη για οποιαδήποτε κακοποίηση υπέστησαν Iρακινοί κρατούμενοι και ορκίστηκε πως οι υπεύθυνοι θα τιμωρηθούν. Ο κ. Μπλαίρ δήλωσε επίσης σε δημοσιογράφους ότι η κυβέρνησή του σκοπεύει να δώσει στη δημοσιότητα αποσπάσματα έκθεσης της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού, στην οποία αναφέρονται οι κακοποιήσεις. Η οργάνωση προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων Διεθνής Αμνηστεία, που εδρεύει στο Λονδίνο, είπε οτι είχε προειδοποιήσει την βρετανική κυβέρνηση πέρυσι τον Μάιο οτι ιρακινοί κρατούμενοι είχαν βασανιστεί και τουλάχιστον ένας απο αυτούς πέθανε, ενώ εκρατείτο απο Bρετανούς.

    [11] Η Σαουδική Αραβία προτρέπει τον ΟΠΕΚ να αυξήσει την παραγωγή του

    10 May 2004, 15:58 UTC

    Η Σαουδική Αραβία, που είναι ένα απο τα κύρια μέλη του ΟΠΕΚ, παρότρυνε το πετρελαϊκό καρτέλ να αυξήσει την παραγωγή του κατά τουλάχιστον 1.5 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα. Ο υπουργός πετρελαίων της Σαουδικης Αραβίας, Αλί αλ Ναίμι, είπε οτι το βασίλειο πιστεύει οτι η αύξηση του ανώτατου ορίου παραγωγής του ΟΠΕΚ είναι βασική, για να υπάρξει ισορροπία μεταξύ προσφοράς και ζήτησης. Το σημερινό πλαφόν παραγωγής βρίσκεται στα 23.5 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως. Ο ΟΠΕΚ πρόκειται να συνεδριάσει στη Βηρυτό στις 3 Ιουνίου. Η δήλωση του Σαουδάραβα υπουργού ακολουθεί την αύξηση την περασμένη εβδομάδα της τιμής του αργού πετρελαίου στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, που έφθασε τα 40 δολλάρια ανά βαρέλι. Πρόκειται για την υψηλότερη τιμή των τελευταίων 13 ετών.

    [12] Σε στρατοδικείο ένας απ' τους κατηγορούμενους για κακοποιήσεις κρατουμένων στο Ιράκ.

    10 May 2004, 00:27 UTC

    Τζέρεμυ Σίβιτς

    Ο αμερικανικός στρατός παραπέμπει σε στρατοδικείο έναν απ τους δεσμοφύλακες των φυλακών Αμπού Γκράιμπ στο Ιράκ, που κατηγορείται για κακοποίηση κρατουμένων. Πρόκειται για τον στρατιώτη, Τζέρεμυ Σίβιτς, ο οποίος θα περάσει στρατοδικείο στις 19 Μαΐου και αν καταδικαστεί αντιμετωπίζει ποινή φυλάκισης μέχρι και ένα χρόνο και απόλυση απ τις ένοπλες δυνάμεις υπό δυσμενείς συνθήκες. Επίσης και άλλοι 6 φύλακες του ίδιου σωφρονιστικού ιδρύματος αντιμετωπίζουν ποινικές διώξεις για κακοποίηση κρατουμένων. Στο μεταξύ, η κυβέρνηση Μπούς εκφράζει έντονη υποστήριξη προς τον αμερικανό υπουργό άμυνας, Ντόναλντ Ράμσφελντ, ο οποίος αντιμετωπίζει αιτήματα για παραίτηση του λόγω του σκανδάλου που έχει ξεσπάσει για τις κακοποιήσεις κρατουμένων στο Ιράκ.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Wednesday, 12 May 2004 - 1:18:12 UTC