Browse through our Interesting Nodes of Greek Radio & Television Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 04-04-23

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Μάιγιερς: έλλειμμα 4 δισεκατομμυρίων δολαρίων ο στρατιωτικός προϋπολογισμός των ΗΠΑ
  • [02] Συλλαλητήρια υπέρ του "Nαι" και του "Όχι" στη Κύπρο
  • [03] 3 χιλιάδες θύματα από την σύγκρουση τραίνων στη Βόρεια Κορέα.
  • [04] Επιχειρήσεις κατά εξτρεμιστών στην Σαουδική Αραβία.
  • [05] Πρόντι: έτοιμη η ΕΕ να ενισχύσει ...
  • [06] Ημέρας της Γης στις ΗΠΑ
  • [07] Συνεχίζονται οι ισραηλινές επιθέσεις κατά Παλαιστινίων
  • [08] Βέτο της Ρωσίας κατά του ψηφίσματος του Συμβουλίου Ασφαλείας για το σχέδιο Ανάν
  • [09] Το ΑΚΕΛ τίθεται κατά του σχεδίου ...
  • [10] Οι Ταξιαρχίες του αλ Χαραμέην ...
  • [11] Σφυγμομέτρηση: 2 στους 3 Αμερικανούς ...

  • [01] Μάιγιερς: έλλειμμα 4 δισεκατομμυρίων δολαρίων ο στρατιωτικός προϋπολογισμός των ΗΠΑ

    22 Apr 2004, 20:22 UTC

    Ο στρατηγός Ρίτσαρτντ Μάιγιερς

    Η σύμβουλος του Λευκού Οίκου σε θέματα Εθνικής Ασφάλειας, Koντολίζα Ράϊς, βρίσκεται σήμερα στο Καπιτώλιο όπου ενημερώνει μέλη της Γερουσίας για την κατάσταση στο Ιράκ. Οι συναντήσεις αυτές έπονται κατάθεσης του αρχηγού του μεικτού επιτελείου των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων, στρατηγού Ρίτσαρτντ Μάιγιερς, ο οποίος δήλωσε τη Τετάρτη στους νομοθέτες ότι τα διαρκώς εντεινόμενα επεισόδια βίας σπρώχνουν το κόστος του πολέμου πέραν του ποσού που είχε αρχικά υπολογιστεί, καθώς μέχρι το τέλος του χρόνου ο στρατιωτικός προϋπολογισμός θα παρουσιάσει έλλειμμα της τάξης των 4 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

    Οι δηλώσεις αυτές του Αμερικανού στρατηγού έγιναν στη διάρκεια κατάθεσής του ενώπιον της επιτροπής εξωτερικών σχέσεων της Γερουσίας, η οποία σήμερα πραγματοποιεί την τρίτη και τελευταία μέρα ακροάσεων σε σχέση με τη στρατηγική της κυβέρνησης Μπους για την σταθεροποίηση του Ιράκ.

    [02] Συλλαλητήρια υπέρ του "Nαι" και του "Όχι" στη Κύπρο

    23 Apr 2004, 02:11 UTC

     

    Ενόψει των δημοψηφισμάτων του Σαββάτου, δεκάδες χιλιάδες Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι συμμετείχαν χθες σε συλλαλητήρια υπέρ ή κατά του ειρηνευτικού σχεδίου του γ.γ. των ΗΕ, Κόφφι Αννάν, για το Κυπριακό. Τελευταίες δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι οι Τουρκοκύπριοι θα ψηφίσουν υπέρ του σχεδίου, ενώ οι περισσότεροι Ελληνοκύπριοι θα ψηφίσουν «Όχι». Σε δηλώσεις του χθες ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Τάσσος Παπαδόπουλος, τόνισε ότι υποστηρίζει την επανένωση της Κύπρου, αλλά υπογράμμισε ότι το σχέδιο Αννάν δεν αποτελεί λύση. Δήλωσε πάντως ότι η κυβέρνηση της Κύπρου θα προσφέρει κάθε δυνατή βοήθεια στους Τουρκοκύπριους. Εδώ στην Ουάσιγκτον, ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντηπάρτμεντ, Ρίτσαρντ Μπάουτσερ, κατηγόρησε την κρατική τηλεόραση της Κύπρου για μονόπλευρη κάλυψη του σχεδίου Αννάν, τονίζοντας ότι δεν φρόντισε να ενημερώσει τους Κύπριους ψηφοφόρους αναφορικά με σημαντικό αριθμό στοιχείων του σχεδίου.

    [03] 3 χιλιάδες θύματα από την σύγκρουση τραίνων στη Βόρεια Κορέα.

    23 Apr 2004, 02:13 UTC

    3.000 άτομα σκοτώθηκαν ή τραυματίστηκαν όταν δύο τραίνα που μετέφεραν καύσιμα, συγκρούστηκαν και εξερράγησαν σε σιδηροδρομικό σταθμό της Βόρειας Κορέας, κοντά στα σύνορα με την Κίνα, όπως μεταδίδει τηλεοπτικός σταθμός της Νότιας Κορέας. Οι αρχές της Βόρειας Κορέας δεν έχουν, μέχρι στιγμής, επιβεβαιώσει την είδηση του τηλεοπτικού σταθμού. Σύμφωνα πάντα με τις δημοσιογραφικές αυτές πληροφορίες η Βόρεια Κορέα κήρυξε την περιοχή σε κατάσταση έκτατης ανάγκης μετά το δυστύχημα. Επίσης, Κινεζικές πηγές δήλωσαν στο πρακτορείο ειδήσεων της Νότιας Κορέας, Γιονχάπ, οτι απο την σύγκρουση προεκλήθη τεράστια έκκρηξη η οποία κατέστρεψε παραπλήσιο σιδηροδρομικό σταθμό. Το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών δήλωσε οτι η αμερικανική κυβέρνηση δεν γνωρίζει αρκετά για την κατάσταση για να καθορίσει αν θα πρέπει να προσφέρει βοήθεια και τι είδους αμερικανική βοήθεια θα χρειαστεί.

    [04] Επιχειρήσεις κατά εξτρεμιστών στην Σαουδική Αραβία.

    23 Apr 2004, 02:19 UTC

    Στην Τζέτα της Σαουδικής Αραβίας οι δυνάμεις ασφάλειας σκότωσαν τρεις ύποπτους εξτρεμιστές, ενώ άλλος ένας ύποπτος τραυματίστηκε και ένας άλλος συνελήφθη. Πάντως δεν είναι ξεκάθαρο πόσοι ακόμη ύποπτοι παραμένουν κλεισμένοι σε ημιτελή οικοδομή, όπου είχαν καταφύγει όταν κυνηγήθηκαν απ την αστυνομία. Η επιχείρηση κατά των εξτρεμιστών πραγματοποιήθηκε μετά την προχθεσινή βομβιστική επίθεση αυτοκτονίας στη Ριάντ που κόστισε τη ζωή σε 4 άτομα και τραυμάτισε άλλα 148.

    [05] Πρόντι: έτοιμη η ΕΕ να ενισχύσει ...

    22 Apr 2004, 20:40 UTC

    Ρομάνο Πρόντι

    Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κομισιόν Ρομάνο Πρόντι λεει ότι η ΕΕ είναι έτοιμη να εξετάσει διάφορα θέματα στην επιδίωξή της να ενισχύσει τις σχέσεις της με τη Ρωσία. Ο κύριος Πρόντι έκανε τις δηλώσεις αυτές σήμερα μετά από συνάντηση με τον Ρώσσο Πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν στη κατοικία του Ρώσου ηγέτη έξω από τη Μόσχα.

    Ο κύριος Πρόντι είπε ότι ΕΕ είναι έτοιμη να εξετάσει την πολιτική της έναντι της Ρωσίας σε σχέση με διάφορα οικονομικά θέματα καθώς και με τη χορήγηση βίζας σε Ρώσους υπηκόους. Οι συνομιλίες γίνονται εν όψει της διεύρυνσης της ΕΕ την πρώτη Μαίου.

    Η Ρωσία έχει επανειλημμένα εκφράσει ανησυχίες για την διεύρυνση, επειδή φοβάται ότι μπορεί να χάσει την ευνοϊκή εμπορική μεταχείριση της οποίας τυγχάνει όταν τα 10 νέα μέλη υιοθετήσουν τις αυστηρές ποσοστώσεις και τους δασμούς που επιβάλει η Ένωση στα ρωσικά προϊόντα.

    [06] Ημέρας της Γης στις ΗΠΑ

    22 Apr 2004, 20:45 UTC

    H τριακοστή τέταρτη επέτειος της Ημέρας της Γης στις ΗΠΑ έδωσε τη ευκαιρία στο Πρόεδρο Μπους και τον δημοκρατικό προεδρικό αντίπαλο του Τζων Κέρρυ να μιλήσουν για θέματα περιβαλλοντολογικής πολιτικής. Κατά την διάρκεια ομιλίας του σήμερα στην πολιτεία του Μέην ο κύριος Μπους είπε ότι από το 2001 ο αέρας, η γη και το νερό στη Αμερική έχουν βελτιωθεί. Ο κύριος Μπους επισκέφτηκε επίσης μία περιοχή που προστατεύεται όπου ανακοίνωσε τα σχέδια του να αυξήσει το ποσοστό των προστατευομένων υδροβιοτόπων. Ο δημοκρατικός προεδρικός υποψήφιος Τζων Κέρρυ ασκεί κριτική στο κύριο Μπους για την πολιτική του σχετικά με το περιβάλλον λέγοντας ότι ο πρόεδρος αντέστρεψε 30 χρόνια προόδου.

    [07] Συνεχίζονται οι ισραηλινές επιθέσεις κατά Παλαιστινίων

    22 Apr 2004, 16:42 UTC

    Ο κ. Αραφάτ

    Iσραηλινά στρατεύματα σκότωσαν τρία μέλη της εξτρεμιστικής οργάνωσης Ταξιαρχίες των Μαρτύρων του Αλ Ακσά, στη Δυτική Όχθη. Οι εξτρεμιστές σκοτώθηκαν κατά την διάρκεια επιδρομής γύρω στα ξημερώματα στην πόλη Τουλκαρέμ. Στη Ραμάλλα, περίπου 12 άλλα μέλη της ίδιας οργάνωσης έφυγαν απο το αρχηγείο του Γιασέρ Αραφάτ,για να μήν επιτεθούν στο αρχηγείο οι ισραηλινές δυνάμεις και τους συλλάβουν. Στο μεταξύ, Παλαιστινιακές ιατρικές πηγές στη λωρίδα της Γάζας, είπαν οτι ισραηλινοί στρατιώτες σκότωσαν ένα νεαρό σήμερα, τρίτη ημέρα των πολεμικών τους επιχειρήσεων στην περιοχή. Οι ισραηλινές δυνάμεις κατέστρεψαν αρκετά κτίρια, με τον ισχυρισμό οτι χρησιμοποιούντο απο εξτρεμιστές, που εκτόξευαν πυραύλους κατά ισραηλινών στόχων.

    [08] Βέτο της Ρωσίας κατά του ψηφίσματος του Συμβουλίου Ασφαλείας για το σχέδιο Ανάν

    22 Apr 2004, 16:48 UTC

    Ο κ. Ανάν

    Η Ρωσία άσκησε βέτο στο ψήφισμα που προωθούσαν στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, η Βρεττανία και οι ΗΠΑ, κατόπιν προτροπής του γενικού γραμματέα του διεθνούς οργανισμού, το οποίο στόχευε στο να ενθαρρυνθούν οι Ελληνοκύπριοι και οι Τουρκοκύπριοι ψηφοφόροι να εγκρίνουν το σχέδιο Ανάν για την επανένωση της Κύπρου.

    Δεκατέσσερα από τα δεκαπέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας ενέκριναν το ψήφισμα. Μόνο ο Πρέσβης της Ρωσίας, Γεννάντι Γκατίλωφ, σήκωσε το χέρι του, καταδεικνύοντας έτσι ότι η χώρα του αντιτίθεται στο μέτρο. Με το ρωσικό βέτο ναυάγησαν οι τελευταίας στιγμής προσπάθειες να πεισθούν οι Κύπριοι ψηφοφόροι να εγκρίνουν το σχέδιο του ΟΗΕ για την επίλυση του Κυπριακού προβλήματος, στα μεθαυριανά δημοψηφίσματα που θα διεξαχθούν στις δύο κοινότητες της Κύπρου. Εξηγώντας τους λόγους για τους οποίους η χώρα του πρόβαλε βέτο στο ψήφισμα, που είναι το πρώτο που η Ρωσία προβάλει από το 1994, ο πρέσβης Γκατίλωφ είπε πως η Μόσχα υποστηρίζει την ουσία του μέτρου, αλλά το απορρίπτει για «τεχνικούς», όπως είπε χαρακτηριστικά, λόγους. Είπε συγκεκριμένα μιλώντας μέσω διερμηνέως: «Η ρωσική αντιπροσωπεία εκφράζει τη βαθειά λύπη της για τον τρόπο με τον οποίο μεθοδεύτηκε το ψήφισμα που ετέθη σήμερα προς ψηφοφορία ενώπιον του Συμβουλίου Ασφαλείας. Πρόκειται για μια σοβαρή απόφαση, που αφορά τις παραμέτρους μιας νέας ειρηνευτικής επιχείρησης των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο και την επιβολή εμπάργκο στην αποστολή όπλων.»

    Τα 14 άλλα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας εξέφρασαν λύπη για τη ρωσική απόφαση. Ο πρέσβης της Βρεττανίας Ανταμ Τόμπσον, είπε πως παρόλη την απόρριψη του μέτρου, λόγω έλλειψης ομοφωνίας, οι 14 θετικές ψήφοι θα πρέπει να στείλουν στους Κύπριους ψηφοφόρους το μήνυμα ότι τα Ηνωμένα Έθνη στηρίζουν πλήρως το σχέδιο του γενικού γραμματέα τους για την επανένωση της Κύπρου. Κατά την έκφρασή του: "Το γεγονός ότι η συντριπτική πλειοψηφία των μελών ενέκρινε το ψήφισμα, στέλνει το ισχυρό μήνυμα ότι υπάρχει υποστήριξη προς το σχέδιο, το οποίο προσφέρει μια ιστορική ευκαιρία για ειρηνική διευθέτηση του Κυπριακού προβλήματος.»

    Την υποβολή του ψηφίσματος ζήτησε ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν, σε μια προσπάθεια της τελευταίας στιγμής να διασωθεί το σχέδιό του για την επανένωση της Κύπρου. Μιλώντας σε δημοσιογράφους χθες, ο γενικός γραμματέας απηύθυνε έκκληση στους Κύπριους να σκεφθούν τις συνέπειες τις συνέπειες μιας αρνητικής ψήφου στα δημοψηφίσματα. Όπως είπε: «Ελπίζω πως οι Κύπριοι το αντιλαμβάνονται ότι το Σάββατο καλούνται να λάβουν μια ιστορική απόφαση. Μια απόφαση που θα επιτρέψει σε μια ενωμένη Κύπρο να βρει τη θέση της στην Ευρώπη, εντασσόμενη στους κόλπους της Ευρωπαϊκής ένωσης.»

    Ο κ. Ανάν προειδοποίησε πως, εάν το σχέδιό του απορριφθεί, είτε από τη μια, είτε από την άλλη πλευρά, ο ρόλος του σε σχέση με τη διευθέτηση της τριακονταετούς διαμάχης, πιθανόν θα τερματισθεί.

    [09] Το ΑΚΕΛ τίθεται κατά του σχεδίου ...

    22 Apr 2004, 16:40 UTC

    Στην Κύπρο, το κόμμα ΑΚΕΛ προτρέπει τους ψηφοφόρους να καταψηφίσουν το σχέδιο Ανάν για το Κυπριακό στο δημοψήφισμα του Σαββάτου. Ο Γενικός Γραμματέας του κόμματος, Δημήτρης Χριστόφιας, ανακοίνωσε σήμερα στη Λευκωσία τη θέση του επί του θέματος. Το ΑΚΕΛ δεν είχε μέχρι τώρα λάβει επίσημη θέση, ζητώντας αναβολή της ψηφοφορίας για να δοθεί, όπως είχε πει, χρόνος στους Κύπριους να μελετήσουν την πρόταση, ενώ παράλληλα προέτρεπε το Συμβούλιο Ασφάλειας να παράσχει διαβεβαιώσεις για την ασφάλεια της Ελληνοκυπριακής κοινότητας.

    [10] Οι Ταξιαρχίες του αλ Χαραμέην ...

    22 Apr 2004, 16:45 UTC

    Η Σαουδαραβική εξτρεμιστική οργάνωση Ταξιαρχίες του αλ Χαραμέην ανέλαβε την ευθύνη για την βομβιστική επίθεση αυτοκτονίας της Τετάρτης με παγιδευμένο αυτοκίνητο στη Ριγιάντ, απο την οποία σκοτώθηκαν 4 άτομα και τραυματίστηκαν 148. Σε ανακοίνωσή τους σε ισλαμιστική ιστοσελίδα του διαδικτύου, οι Ταξιαρχίες του αλ Χαραμέην είπαν οτι η επίθεση είχε σαν στόχο τις ειδικές δυνάμεις ασφάλειας και αντιτρομοκρατίας, στη σαουδαραβική πρωτεύουσα. Η εξτρεμιστική αυτή οργάνωση είχε αναλάβει την ευθύνη της περσινής βομβιστικής επίθεσης κατά του αυτοκινήτου αξιωματούχου των υπηρεσιών ασφαλείας της χώρας, στη Ριγιάντ. Η επίθεση της Τετάρτης πραγματοποιήθηκε κοντά στην είσοδο κτιρίου, που στέγαζε τις Σαουδαραβικές δυνάμεις ασφάλειας και τα κεντρικά γραφεία της τροχαίας της Ριγιάντ.

    [11] Σφυγμομέτρηση: 2 στους 3 Αμερικανούς ...

    22 Apr 2004, 02:01 UTC

    Νέα δημοσκόπηση εδώ στις ΗΠΑ, δείχνει ότι τα δύο-τρίτα των Αμερικανών πιστεύουν πως είναι πιθανό νέο τρομοκρατικό χτύπημα στο εσωτερικό των ΗΠΑ πριν τις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου. Η δημοσκόπηση που έγινε για λογαριασμό του ειδησεογραφικού πρακτορείου Associated Press δείχνει επίσης ότι το ένα-τρίτο των Αμερικανών πιστεύει πως υπάρχει πιθανότητα τρομοκρατικής επίθεση στα συνέδρια του Δημοκρατικού και του Ρεπουμπλικανικού κόμματος φέτος το καλοκαίρι. Επίσης η πλειοψηφία των Αμερικανών πιστεύει πως ο πόλεμος στο Ιράκ έχει αυξήσει τον κίνδυνο τρομοκρατικής επίθεσης σε βάρος των ΗΠΑ.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Saturday, 24 April 2004 - 1:18:13 UTC