Read the Monthly Armed Forces Magazine (Hellenic MOD Mirror on HR-Net) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 04-04-22

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Συνομιλίες Ρωσίας-Ευρωπαϊκής Ενωσης
  • [02] Συλλήψεις υπόπτων τρομοκρατών στο Αφγανιστάν
  • [03] Ρωσικό βέτο στο ψήφισμα για το Κυπριακό
  • [04] Ιρακ: 68 νεκροί από συντονισμένες επιθέσεις αυτοκτονίας στη Βασόρα.
  • [05] Γούλφοβιτς: Πράκτορες των πρώην μυστικών υπηρεσιών του Ιράκ, πίσω από βομβιστικές επιθέσεις.
  • [06] 4 νεκροί από βομβιστική επίθεση αυτοκτονίας στην Σαουδική Αραβία.
  • [07] ΔΝΤ: Στο 4,6% ο ρυθμός ανάπτυξης της παγκόσμιας οικονομίας φέτος.
  • [08] Γκρήνσπαν: Πρέπει να αυξηθούν, κάποια στιγμή, τα τραπεζικά επιτόκια
  • [09] 9 Παλαιστίνιοι νεκροί από Ισραηλινή εισβολή στη Λωρίδα της Γάζας.
  • [10] Οι ΗΠΑ προτρέπουν τις δυο κοινότητες της Κύπρου να ψηφίσουν «ναι»
  • [11] Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο υποστηρίζει την πρόταση Ανάν
  • [12] Σχέδιο για το μέλλον του Ιράκ, ζητά η Γερουσία από τη κυβέρνηση Μπους
  • [13] Νέα επιδρομή του ισραηλινού στρατού στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας
  • [14] Ο Ερντογάν πρόκειται να επισκεφτεί την Αθήνα
  • [15] Νέα καταδικαστική απόφαση για τους Τούρκους ακτιβιστές ανθρωπίνων δικαιωμάτων
  • [16] Φερχόιγκεν: Ελάχιστες οι πιθανότητες έγκρισης του σχεδίου Αννάν

  • [01] Συνομιλίες Ρωσίας-Ευρωπαϊκής Ενωσης

    22 Apr 2004, 16:57 UTC

    Ο κ. Πούτιν

    Αξιωματούχοι της Ρωσίας και της ΕΕ, άρχισαν διήμερες συνομιλίες στη Μόσχα για θέματα που σχετίζονται με την διεύρυνση της Ενωσης. Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν και ο πρόεδρος της Κομισιόν Ρομάνο Πρόντι συναντώνται σήμερα Πέμπτη. Η Ρωσία έχει επανειλλημμένα εκφράσει ανησυχίες για την διεύρυνση, επειδή φοβάται οτι μπορεί να χάσει την ευνοϊκή εμπορική μεταχείριση της οποίας τυγχάνει, όταν τα 10 νέα μέλη υιοθετήσουν τις αυστηρές ποσοστώσεις και ταρίφες της Ενωσης, αναφορικά με τα ρωσικά προϊόντα. Αξιωματούχοι της ΕΕ είπαν οτι εκπρόσωποι της Ενωσης θα ζητήσουν απο τη Μόσχα να επικυρώσει την συνθήκη του Κυότο για την προστασία του περιβάλλοντος, ενώ θα απευθύνουν έκκληση προς τη ρωσική κυβέρνηση να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις με τους Τσετσένους αυτονομιστές. Ο πρόεδρος Πούτιν έχει επανειλλημμένα απορρίψει την διεξαγωγή διαπραγματεύσεων με τους αντάρτες.

    [02] Συλλήψεις υπόπτων τρομοκρατών στο Αφγανιστάν

    22 Apr 2004, 17:03 UTC

    Αφγανοί στρατιώτες

    Αφγανικές και διεθνείς δυνάμεις ασφάλειας συνέλαβαν 17 άτομα, ύποπτα για τον σχεδιασμό επιθέσεων στην πρωτεύουσα Καμπούλ. Η Διεθνής Δύναμη Παροχής Ασφάλειας είπε οτι τρείς απο τους υπόπτους συνελήφθησαν κοντά στο Ολυμπιακό στάδιο της Καμπούλ την Τετάρτη και ένας τέταρτος συνελήφθη στην ίδια περιοχή. Σύμφωνα με την υπηρεσία, εντοπίστηκαν τρείς πυροκροτητές στα ρούχα ενός υπόπτου, ενώ αργότερα βρήκαν ένα πυροσωλήνα και εκρηκτικά. Η Διεθνής Δύναμη Παροχής Ασφάλειας είπε οτι άλλοι 13 είχαν συλληφθεί κατά τη διάρκεια επιδρομής εναντίον κατοικίας στην πρωτεύουσα. ΟΙ συλληφθέντες φέρονται οτι είχαν ανάμειξη σε σχέδιο για τον εφοδιασμό με εκρητικές ουσίες εξτρεμιστών, που σχεδίαζαν επιθέσεις εναντίον των συμμαχικών δυνάμεων και στόχων της αφγανικής κυβέρνησης.

    [03] Ρωσικό βέτο στο ψήφισμα για το Κυπριακό

    22 Apr 2004, 13:03 UTC

    Η Ρωσία άσκησε βέτο στο Αμερικανο-Βρετανικό ψήφισμα στο Συμβούλιο Ασφάλειας των ΗΕ για την επικύρωση του ειρηνευτικού σχεδίου Αννάν για το Κυπριακό. Τρεις μόλις μέρες πριν τα δημοψηφίσματα στην Κύπρο, 14 μέλη του Συμβουλίου Ασφάλειας υποστήριξαν το ψήφισμα, το οποίο όμως τελικά καταψηφίστηκε λόγω του Ρωσικού βέτο. Ο πρέσβης της Ρωσίας στα ΗΕ, Γενάδυ Γκατίλωφ, δήλωσε ότι η χώρα του υποστηρίζει το περιεχόμενο του ψηφίσματος, αλλά τόνισε ότι τα δημοψηφίσματα του Σαββάτου στην Κύπρο θα πρέπει να διεξαχθούν χωρίς πιέσεις από το εξωτερικό και πρόσθεσε ότι η Ρωσική πλευρά είναι διατεθειμένη να επανεξετάσει το θέμα μετά τα δημοψηφίσματα. Από την πλευρά του, ο αναπληρωτής πρέσβης της Βρετανίας στα ΗΕ, Άνταμ Τόμσον, δήλωσε ότι το γεγονός και μόνο ότι όλα τα υπόλοιπα μέλη του Συμβουλίου Ασφάλειας τάχθηκαν υπέρ του ψηφίσματος, στέλνει ηχηρό μήνυμα υποστήριξης προς το σχέδιο Αννάν.

    [04] Ιρακ: 68 νεκροί από συντονισμένες επιθέσεις αυτοκτονίας στη Βασόρα.

    22 Apr 2004, 13:11 UTC

    Στο Βόρειο Ιράκ, συντονισμένες και σχεδόν ταυτόχρονες επιθέσεις αυτοκτονίας με παγιδευμένα αυτοκίνητα σε τρία αστυνομικά τμήματα μέσα και γύρω από τη Βασόρα, είχαν σαν αποτέλεσμα να σκοτωθούν τουλάχιστον 68 άτομα, συμπεριλαμβανομένων και μικρών παιδιών. Μετά από λίγη ώρα και άλλη μία βόμβα σε παγιδευμένο αυτοκίνητο εξερράγη έξω απο την σχολή αστυνομικών σε παραπλήσια πόλη, σκοτώνοντας τρείς ιρακινούς. Κανείς μέχρι στιγμής δεν έχει αναλάβει την ευθύνη για τις επιθέσεις, αλλά τοπικοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι οι βομβισμοί φέρουν όλα τα χαρακτηριστικά της Αλ Κάιντα. Στο μεταξύ στη Φαλούτζα ο αμερικανικός στρατός δήλωσε οτι αμερικανοί πεζοναύτες σκότωσαν 9 Ιρακινούς αντάρτες που τους επιτέθηκαν.

    [05] Γούλφοβιτς: Πράκτορες των πρώην μυστικών υπηρεσιών του Ιράκ, πίσω από βομβιστικές επιθέσεις.

    22 Apr 2004, 13:18 UTC

    Πωλ Γούλφοβιτς

    Ο Υφυπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, Πωλ Γούλφοβιτς, δήλωσε ότι πράκτορες των πρώην μυστικών υπηρεσιών του Ιράκ, παίζουν ρόλο κλειδί στα συνεχιζόμενα επεισόδια ανταρσίας, ειδικά στις βομβιστικές επιθέσεις εναντίον των συμμαχικών δυνάμεων. Καταθέτοντας χθες ενώπιον αρμόδιας επιτροπής του Κογκρέσου ο κύριος Γούλφοβιτς αναφέρθηκε σε απόρρητη έκθεση των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών που δείχνει ότι άρτια εκπαιδευμένη ομάδα Ιρακινών πρακτόρων εξειδικεύεται σε απαγωγές, αεροπειρατείες, βομβιστικές επιθέσεις και δολοφονίες.

    Στο μεταξύ, ο πρόεδρος Μπούς παραδέχτηκε χθες ότι οι συμμαχικές δυνάμεις περνούν δύσκολες ώρες στο Ιράκ, αλλά παράλληλα υπεραμύνθηκε του τρόπου χειρισμού των επιχειρήσεων στο Ιράκ και τόνισε χαρακτηριστικά ότι «δεν πρόκειται να τα παρατήσουμε και να φύγουμε».

    [06] 4 νεκροί από βομβιστική επίθεση αυτοκτονίας στην Σαουδική Αραβία.

    22 Apr 2004, 02:22 UTC

    Το υπουργείο Εσωτερικών της Σαουδικής Αραβίας ανακοίνωσε ότι 4 άτομα σκοτώθηκαν και 148 τραυματίστηκαν, από βομβιστική επίθεση με παγιδευμένο αυτοκίνητο στην Ριάντ. Σύμφωνα πάντα με το ίδιο υπουργείο ο οδηγός του παγιδευμένου αυτοκινήτου ανατίναξε το όχημα κοντά στην είσοδο κυβερνητικού κτιριου, το οποίο στέγαζε Σαουδαραβικές υπηρεσίες ασφάλειας, καθώς και τα κεντρικά γραφεία της τροχαίας της Ριάντ. Τον τελευταίο χρόνο οι Σαουδαραβικές αρχές εξαπολύουν συχνά επιχειρήσεις κατά ισλαμιστών εξτρεμιστών. Σύμφωνα με την αστυνομία, μόνο την περασμένη εβδομάδα κατασχέθηκαν και αφοπλίστηκαν 5 ακόμα παγιδευμένα αυτοκίνητα.

    [07] ΔΝΤ: Στο 4,6% ο ρυθμός ανάπτυξης της παγκόσμιας οικονομίας φέτος.

    22 Apr 2004, 03:22 UTC

    Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ανακοίνωσε ότι φέτος και του χρόνου το ποσοστό ανάπτυξης της παγκόσμιας οικονομίας θα κυμανθεί στο 4 κόμμα 6 τοις εκατό περίπου. Πρόκειται για τον ταχύτερο ρυθμό ανάπτυξης τα τελευταία 4 χρόνια. Ο διεθνής οργανισμός έκανε τις προβλέψεις αυτές εν όψει της συνόδου εμπειρογνωμόνων του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Παγκόσμια Τράπεζας εδώ στη Ουάσιγκτον.

    Το Διεθνές Νομισματικό ταμείο αναφέρει επίσης ότι ο φετινός ρυθμός ανάπτυξης της αμερικανικής οικονομίας θα φτάσει το 4 κόμμα 6 τοις εκατό και ότι το ποσοστό ανάπτυξης της Κινεζικής οικονομίας θα κυμανθεί στο εντυπωσιακό, 8 κόμμα 5 τοις εκατό, ενώ το ποσοστό οικονομικής ανάπτυξης στην Ευρώπη θα φτάσει φέτος το 1 κόμμα 7 τοις εκατό. Πάντως το Διεθνές Νομισματικό ταμείο προειδοποίησε ότι η παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη μπορεί να επηρεαστεί από νέες τρομοκρατικές επιθέσεις, ή την αύξηση της τιμής του πετρελαίου.

    [08] Γκρήνσπαν: Πρέπει να αυξηθούν, κάποια στιγμή, τα τραπεζικά επιτόκια

    21 Apr 2004, 22:01 UTC

    Άλαν Γκρήνσπαν

    Ο επικεφαλής της Κεντρικής Τράπεζας των ΗΠΑ, Άλαν Γκρήνσπαν λεει ότι η αμερικανική οικονομία βρίσκεται σε περίοδο «δυναμικής διεύρυνσης»,όπως είπε χαρακτηριστικά, η οποία ακόμη δεν έχει επιφέρει πληθωρισμό. Ο κύριος Γκρησπαν δήλωσε σήμερα στο Αμερικανικό Κογκρέσο ότι ο αυξανόμενος ρυθμός ανάπτυξης θα ενθαρρύνει επιχειρήσεις να προσλάβουν επί πλέον προσωπικό. Η Φεντ , μέχρι στιγμής, έχει διατηρήσει τα διατραπεζικά επιτόκια στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 40 ετών για να ενθαρρύνει την οικονομική ανάπτυξη και να αναζωογονήσει την αγορά εργασίας. Όμως ενώ τους τελευταίους μήνες η αμερικανική οικονομία έχει σημειώσει άνοδο , οι προσλήψεις παραμένουν σε χαμηλά επίπεδα. Ο κύριος Γκρησπαν είπε ξανά ότι σε κάποια στιγμή τα τραπεζικά επιτόκια θα πρέπει να αυξηθούν.

    [09] 9 Παλαιστίνιοι νεκροί από Ισραηλινή εισβολή στη Λωρίδα της Γάζας.

    22 Apr 2004, 03:45 UTC

    Οι Iσραηλινές δυνάμεις σκότωσαν χθες εννέα Παλαιστινίους κατά τη διάρκεια συγκρούσεων στη βόρεια λωρίδα της Γάζας. Επίσης τουλάχιστον 40 Παλαιστίνιοι τραυματίστηκαν σε ένοπλες συγκρούσεις με ισραηλινά στρατεύματα στην πόλη Μπεϊτ Λάχια. Ισραηλινά άρματα μάχης, υποστηριζόμενα απο μαχητικά ελικόπτερα, εισέβαλαν στην πόλη πρίν τα ξημερώματα, αναζητώντας εξτρεμιστές που εκτόξευαν αυτοσχέδιες ρουκέτες εναντίον ισραηλινών πόλεων και εβραϊκων οικισμών. Στο μεταξύ, η υπηρεσία Αρωγής των ΗΕ ξανάρχισε, μετά από δεκαπενθήμερη διακοπή, την διανομή ανθρωπιστικής βοήθειας σε τρόφιμα σε 600 χιλιάδες Παλαιστίνιους στη λωρίδα της Γάζας.

    [10] Οι ΗΠΑ προτρέπουν τις δυο κοινότητες της Κύπρου να ψηφίσουν «ναι»

    21 Apr 2004, 20:57 UTC

    O επρόσωπος του Λευκού Οίκου, Σκοτ ΜακΛέλλαν

    Οι Ηνωμένες Πολιτείες προτρέπουν τις δύο κοινότητες της Κύπρου να υποστηρίξουν το σχέδιο του ΟΗΕ για την επίλυση του κυπριακού προβλήματος στα δημοψηφίσματα που θα διενεργηθούν το Σάββατο. Εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου χαρακτήρισε το σχέδιο του γενικού γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Κόφι Ανάν, δίκαιο και εξισορροπημένο. Είπε ότι παρέχει την προοπτική για ένα ειρηνικό και ευημερούν μέλλον για όλους τους πολίτες ενός ενωμένου Κυπριακού κράτους. Θα πρόκειται, κατά την έκφρασή του, για μια ομοσπονδία που θα σέβεται τις παραδόσεις όλων των πολιτών του σφυρηλατώντας, παράλληλα, ένα κοινό μέλλον στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

    [11] Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο υποστηρίζει την πρόταση Ανάν

    Μαίρη Παραπονιάρη, Ελληνική Υπηρεσία της ΦτΑ, Στρασβούργο

    22 Apr 2004, 00:09 UTC

    Την υποστήριξή του στο σχέδιο Ανάν εξέφρασε σήμερα στο Στρασβούργο το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Με ψήφους 422 υπέρ 30 κατά και 47 αποχές η ολομέλεια της Ευρωβουλής υιοθέτησε ψήφισμα στηριζόμενο στο κείμενο του Λουξεμβούργιου σοσιαλιστή ευρωβουλευτή κ. Ζάκ Πόος ο οποίος υπήρξε και ο εισηγητής της έκθεσης για την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση στο οποίο αναφέρεται πώς το τελικό σχέδιο Ανάν αποτελεί ιστορικό συμβιβασμό ο οποίος θα τερματίσει μία από τις πλέον μακροχρόνιες διενέξεις στην Ευρώπη.

    Επισημαίνεται στο ψήφισμα ότι το σχέδιο δεν προβλέπει μόνιμες παρεκκλίσεις από το κοινοτικό κεκτημένο και διαβεβαιώνει τους Κυπρίους, ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το Συμβούλιο και η Επιτροπή , είναι πρόθυμα να συνδράμουν οικονομικά στην εφαρμογή της συμφωνίας και του κοινοτικού κεκτημένου καθώς και να παρακολουθήσουν ενεργά την εφαρμογή του σχεδίου και να συμβάλουν στην παροχή εγγυήσεων.

    Θεωρώντας ότι το σχέδιο θεσμοθετεί ένα λειτουργικό ομοσπονδιακό σύστημα διακυβέρνησης αναγνωρίζει το δικαίωμα των Κυπρίων να αποφασίσουν μόνοι τους, επί του σχεδίου, μέσω του δημοψηφίσματος, χωρίς την άσκηση πιέσεων.

    Σχετική δήλωση, εξ άλλου, έκανε και ο Ιρλανδός πρωθυπουργός, ως προεδρεύων του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κ. Μπέρτι Αχερν, ο οποίος υπογράμμισε ότι το σχέδιο του ΟΗΕ για την επίλυση του Κυπριακού, είναι σύμφωνα με τη γνώμη της πλειονότητας των Ευρωπαίων ηγετών καλό και για τις δυο κοινότητες της νήσου.

    Η υπερψήφιση αυτού του ψηφίσματος ήταν αναμενόμενη. Αυτό όμως που έκανε ιδιαίτερη εντύπωση σήμερα ήταν η ομιλία του αρμόδιου επίτροπου Γκύντερ Φερχώυγκεν ο οποίος με σκληρότατες εκφράσεις εξέφρασε την προσωπική απογοήτευσή του και κατηγόρησε την ελληνοκυπριακή ηγεσία ότι εξαπάτησε την Ευρωπαϊκή Ένωση. «Το λιγότερο που θα μπορούσαμε να περιμένουμε από ένα κράτος, που σε 10 μέρες θα γίνει μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, είναι να κάνει ότι περνάει από το χέρι του για μια σωστή ενημέρωση για το ποιά είναι η ουσία της πρότασης Ανάν,» είπε ο κ. Φερχώυγκεν.

    Το ίδιο επικριτικός ήταν και ο πρόεδρος του Κοινοβουλίου, κ. Πατ Κόξ, ο οποίος επέρριψε τις ευθύνες στο πρόεδρο κ. Τάσο Παπαδόπουλο για την στάση του στην επίλυση του κυπριακού.

    Στο Στρασβούργο, μετά την ψηφοφορία κυκλοφόρησε και η δήλωση του εκπροσώπου της Κυπριακής Δημοκρατίας ο οποίος δήλωσε ότι δεν καταλαβαίνει το νόημα των δηλώσεων του κ. Φερχώυγκεν και ότι αυτό που πρέπει να αναμένουν όλοι είναι η απόφαση του κυπριακού λαού στις 24 Απριλίου.

    [12] Σχέδιο για το μέλλον του Ιράκ, ζητά η Γερουσία από τη κυβέρνηση Μπους

    21 Apr 2004, 21:32 UTC

    Ρίτσαρντ Λούγκαρ

    Αμερικανοί νομοθέτες ζητούν απο την κυβέρνηση Μπούς να παρουσιάσει ένα ξεκάθαρο σχέδιο σχετικά με το πώς σκοπεύει να σταθεροποιήσει το Ιράκ. Κατά τη διάρκεια χθεσινής συνεδρίασης της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της αμερικανικής Γερουσίας, Δημοκρατικοί και Ρεπουμπλικανοί νομοθέτες κάλεσαν την κυβέρνηση Μπούς να δώσει διευκρινήσεις για την στατηγική της αναφορικά με την μεταβίβαση της πολιτικής εξουσίας στο Ιράκ, που έχει οριστεί για τις 30 Ιουνίου.

    Ο επικεφαλής της εν λόγω επιτροπής, ρεπουμπλικανός γερουσιαστής Ρίτσαρντ Λούγκαρ, δήλωσε οτι η κυβέρνηση Μπούς απέτυχε σε αρκετές περιπτώσεις να ενημερώσει τα μέλη της επιτροπής για τα σχέδιά της ως προς το Ιράκ και το κόστος του εγχειρήματος αυτού για το κονγκρέσσο και τον αμερικανικό λαό. Καταθετοντας ενώπιον της επιτροπής, ο υφυπουργός Αμυνας Πώλ Γούλφοβιτς είπε οτι δεν είναι σε θέση να προβλέψει την ακριβή μορφή που θά έχει η μελλοντική ιρακινή κυβέρνηση.

    [13] Νέα επιδρομή του ισραηλινού στρατού στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας

    21 Apr 2004, 17:40 UTC

    Ο Αμπντέλ Αζίζ αλ Ραντίσσι

    Οι ισραηλινές δυνάμεις εισέβαλαν ξανά σήμερα στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας σκοτώνονταν επτά Παλαιστινίους. Τουλάχιστον 40 Παλαιστίνιοι τραυματίστηκαν σε ένοπλες συγκρούσεις με ισραηλινά στρατεύματα στην πόλη Μπεϊτ Λάχια. Ισραηλινά άρματα μάχης, υποστηριζόμενα απο μαχητικά ελικόπτερα, εισήλθαν στην πόλη πρίν τα ξημερώματα σήμερα, ψάχνοντας για εξτρεμιστές που εκτοξεύουν αυτοσχέδιες ρουκέτες εναντίον ισραηλινών πόλεων και εβραϊκων οικισμών. Οι ισραηλινοί στρατιώτες σκότωσαν 5 Παλαιστίνιους κατά τη διάρκεια εισβολής στην Μπεϊτ Λάχια χθές. Τα βίαια επεισόδια σημειώνονται αφού η Χαμάς ορκίστηκε να πάρει εκδίκηση για την δολοφονία του ηγέτη της, Αμπντέλ Αζίζ αλ Ραντίσσι.

    [14] Ο Ερντογάν πρόκειται να επισκεφτεί την Αθήνα

    21 Apr 2004, 22:12 UTC

    Ρ. Τ. Ερντογάν

    Οι ηγέτες 7 βαλκανικών χωρών που συμμετέχουν στη διάσκεψη κορυφής Χωρών της Νοτιο-Ανατολικής Ευρώπης, εξέφρασαν αισιοδοξία για το μέλλον της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης , η οποία φιλοξενεί τη σύνοδο.

    Ο πρόεδρος της Βοσνίας Σουλειμάν Τίχιτς κήρυξε σήμερα την έναρξη των εργασιών της συνόδου στο Σεράγεβο, λέγοντας ότι η διεθνής παρουσία εξακολουθεί να είναι απαραίτητη και χρήσιμη στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη. Αλλά πρόσθεσε, η χώρα του βρίσκεται στο δρόμο για να γίνει ένα λειτουργικό κράτος με θεσμούς που θα την οδηγήσουν στη ενσωμάτωση της με τη υπόλοιπη Ευρώπη.

    Οι πρόεδροι της Βουλγαρίας, της Ρουμανίας, της Σερβίας και του Μαυροβουνίου και ο εκτελών χρέη προέδρου της Πρώην Γιουγκοσλαβικής δημοκρατίας της Μακεδονίας, Λιούπκο Τζορντανόβσκι παίρνουν μέρος στη μονοήμερη σύνοδο Συνεργασίας Χωρών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Επίσης συμμετέχουν και οι πρωθυπουργοί της Αλβανίας, της Ελλάδας, της Τουρκίας και της Κροατίας.

    H σύνοδος παρέχει επίσης ευκαιρία για διμερείς συναντήσεις. Ο Έλληνας πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής και ο Τούρκος ομόλογος τους Ρετσεπ ταγιπ Ερντοηγάν συναντήθηκαν για να εξατασουν τις προετοιμασίες για τη διεξαγωγή των δημοψηφισμάτων του Σαββάτου για το σχέδιο Αννάν . Οι δυο πρωθυπουργοί επίσης συζήτησαν τις διμερείς σχέσεις και ο κύριος Ερντογάν δέχτηκε πρόσκληση να επισκεφτεί την Αθήνα μέσα στις ερχόμενες μέρες.

    [15] Νέα καταδικαστική απόφαση για τους Τούρκους ακτιβιστές ανθρωπίνων δικαιωμάτων

    21 Apr 2004, 17:46 UTC

    Τουρκικό δικαστήριο, απεφάσισε στην επαναληπτική δίκη της ακτιβίστριας ανθρωπίνων δικαιωμάτων Λειλά Ζάνα και τριών Κούρδων πρώην βουλευτών, οτι πρέπει να εκτίσουν εξ ολοκλήρου την ποινή 15ετούς φυλάκισης που τους επιβλήθηκε το 1994. Η απόφαση αυτή αμέσως καταδικάστηκε απο μέλη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της Ευρωβουλής, που παρακολούθησαν την δίκη στην Αγκυρα. Η Κα Ζάνα και οι σύντροφοί της καταδικάστηκαν πρίν απο 10 χρόνια για συνεργασία με Κούρδους αντάρτες αυτονομιστές, στην νοτιοανατολική Τουρκία. Η επανάληψη της δίκης διετάχθη απο το Ευρωπαϊκό δικαστήριο ανθρωπίνων δικαιωμάτων, που απεφάνθη οτι οι κατηγορούμενοι δεν είχαν δίκαιη δίκη. Οι δικηγόροι τους είπαν οτι θα υποβάλουν έφεση κατά της νέας απόφασης.

    [16] Φερχόιγκεν: Ελάχιστες οι πιθανότητες έγκρισης του σχεδίου Αννάν

    21 Apr 2004, 21:15 UTC

    Γκύντερ Φερχόιγκεν

    Ο γενικός γραμματέας των ΗΕ Κόφι Αννάν λεει ότι περιμένει τα δύο δημοψηφίσματα στην Κύπρο να διενεργηθούν σύμφωνα με το πρόγραμμα. Ο κύριος Αννάν δήλωσε σε δημοσιογράφους στην έδρα των ΗΕ ότι οι πλευρές που λαμβάνουν μέρος στις συζητήσεις για το Κυπριακό δεν ζήτησαν αναβολή των δημοψηφισμάτων.

    Στο μεταξύ, ο αρμόδιος για την διεύρυνση της ΕΕ, Γκύντερ Φερχόιγκεν, λεει ότι πιστεύει πως υπάρχουν ελάχιστες πιθανότητες να υπερψηφίσουν οι Ελληνοκύπριοι το διεθνές σχέδιο που στοχεύει στην επίλυση του κυπριακού προβλήματος. Ο κ. Φερχόιγκεν πρόσθεσε ότι Ελληνοκύπριοι αξιωματούχοι τον παραπλάνησαν, αφού έκανε ότι μπορούσε για να δεχτούν το σχέδιο Αννάν. Ο κύριος Φερχόιγκεν είπε επίσης ότι η ελληνοκυπριακή ηγεσία τον άφησε να νομίζει πως θα προτρέψει τον κόσμο να υποστηρίξει το σχέδιο των ΗΕ, αλλά τώρα πιστεύει ότι υπάρχουν ελάχιστες πιθανότητες έγκρισης.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Friday, 23 April 2004 - 1:18:24 UTC