Browse through our Interesting Nodes of Mass Media in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 03-10-31

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Σύσφιξη εμπορικών σχέσεων ΕΕ-Κίνας
  • [02] Πρώην στέλεχος του καθεστώτος Σαντάμ Χουσεΐν συντονίζει επιθέσεις εναντίον συμμαχικών δυνάμεων.
  • [03] Συνεχίζει να αυξάνεται ο αριθμός νεκρών στο Ιράκ
  • [04] Και ένας πυροσβέστης νεκρός στην Καλιφόρνια.
  • [05] Δύο Παλαιστίνιοι νεκροί από Ισραηλινά πυρά στη Δυτική Όχθη και τη Γάζα.
  • [06] Πρώην ανώτερος αξιωματούχος της Βόρειας Κορέας, που δραπέτευσε, πραγματοποιεί συνομιλίες με τις αμερικανικές αρχές.
  • [07] Το κόμμα των Συντηρητικών στη Βρετανία αλλάζει ηγέτη.
  • [08] Στη Βόρεια Κορέα για συνομιλίες ο πρόεδρος του Κινεζικού κοινοβουλίου.
  • [09] Χείρα προς μουσουλμάνους ηγέτες τείνει ο πρόεδρος Μπούς
  • [10] Σώοι οι 11 απο τους 13 ανθρακωρύχους στη Ρωσία
  • [11] Το Αφγανιστάν, μεγαλύτερος παραγωγός οπίου, λένε τα ΗΕ

  • [01] Σύσφιξη εμπορικών σχέσεων ΕΕ-Κίνας

    30 Oct 2003, 16:39 UTC

    Ηγέτες της Κίνας και της Ευρωπαϊκής Ενωσης υποσχέθηκαν να βελτιώσουν τις διευρυμένες εμπορικές τους σχέσεις μετά την μονοήμερη διάσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Πεκίνο. Η συμφωνία που επιτρέπει στην Κίνα να συμμετάσχει στο δορυφορικό σύστημα πλοήγησης Γαλιλαίος της Ενωσης, που μπορεί να θεωρηθεί ανταγωνιστικό του αμερικανικού ανάλογου συστήματος, αποτελεί μία απο τις πολλαπλές συμφωνίες που υπέγραψαν οι δύο πλευρές την Πέμπτη. Συμφώνησαν επίσης να συμβουλεύονται αλλήλους σε θέματα βιομηχανικής πολιτικής, αρχής γενομένης απο την βιομηχανία αυτοκινήτων. Επίσης συμφώνησαν να απλοποιήσουν τις διαδικασίες έκδοσης βίζας για κινεζικά τουριστικά γκρούπ που επισκέπτονται την Ευρώπη. Η εξάρτηση του κινεζικού νομίσματος από το δολλάριο ήταν ένα απο τα θέματα συζήτησης, αλλά οι επίσημοι δεν ανήγγειλαν καμμία συμφωνία σχετικά με το αίτημα των ΗΠΑ προς την Κίνα να χαλαρώσει τον έλεγχο στο εθνικό της νόμισμα, του γιουάν.

    [02] Πρώην στέλεχος του καθεστώτος Σαντάμ Χουσεΐν συντονίζει επιθέσεις εναντίον συμμαχικών δυνάμεων.

    30 Oct 2003, 01:55 UTC

    Αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι πιστεύουν πως ανώτερο στέλεχος του πρώην καθεστώτος του Σαντάμ Χουσεΐν ενδέχεται να συντονίζει τις επιθέσεις εναντίον των συμμαχικών δυνάμεων στο Ιράκ. Οι ίδιοι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι δύο πρόσφατα συλληφθέντα μέλη της Ιρακινής τρομοκρατικής οργάνωσης Ανσάρ-Αλ-Ισλάμ, που πιστεύεται πως συνδέεται με την Αλ Κάιντα, δήλωσαν ότι ο Ιτζάτ Ιμπραχίμ Αλ Ντουρί, βοήθησε στον σχεδιασμό των επιθέσεων της οργάνωσης. Και στις αρχές του μήνα αμερικανοί αξιωματούχοι είχαν δηλώσει ότι η οργάνωση Ανσάρ Αλ Ισλάμ αποτελεί την κύρια τρομοκρατική απειλή εναντίον των Αμερικανικών δυνάμεων στο Ιράκ. Οι αμερικανικές δυνάμεις κατέστρεψαν το αρχηγείο της οργάνωσης στα πλαίσια των επιχειρήσεων τους στο Ιράκ.

    [03] Συνεχίζει να αυξάνεται ο αριθμός νεκρών στο Ιράκ

    30 Oct 2003, 01:50 UTC

    Δύο ακόμη Αμερικανοί στρατιώτες σκοτώθηκαν στο Ιράκ και στοιχεία του Πενταγώνου δείχνουν ότι περισσότεροι αμερικανοί στρατιώτες σκοτώθηκαν αφότου έληξαν οι κύριες πολεμικές επιχειρήσεις, απ ότι στο διάστημα των έξη εβδομάδων, που διήρκεσε ο πόλεμος για την εκδίωξη του Σανταμ Χουσείν. Στρατιωτικός εκπρόσωπος δήλωσε ότι οι δυο στρατιώτες σκοτώθηκαν όταν το τεθωρακισμένο τους όχημα, που πραγματοποιούσε περιπολία, 70 χιλιόμετρα βόρεια της Βαγδάτης επλήγη από βόμβα, που ήταν τοποθετημένη στο οδόστρωμα. Στο μεταξύ, αξιωματούχοι του Πενταγώνου δήλωσαν ότι μελετούν το ενδεχόμενο μετάθεσης σε αντι-τρομοκρατικες θέσεις, αμερικανών αξιωματικών των μυστικών υπηρεσιών που διεξάγουν έρευνες για τον εντοπισμό όπλων μαζικης καταστροφής στο Ιράκ. Εκπρόσωπος του Πενταγώνου αναγνώρισε οτι συζητιέται η μεταφορά πόρων των μυστικών υπηρεσιών στις αντι-τρομοκρατικές προσπάθειες.

    [04] Και ένας πυροσβέστης νεκρός στην Καλιφόρνια.

    30 Oct 2003, 02:01 UTC

    Αξιωματούχοι της Καλιφόρνια ανακοίνωσαν ότι ένας πυροσβέστης έχασε τη ζωή του στις πυρκαγιές στο Σαν Ντιέγκο και δύο άλλοι τραυματίστηκαν. Πρόκειται για τον πρώτο πυροσβέστη που σκοτώνεται στην μάχη που διεξάγεται με τη φωτιά στη νότια Καλιφόρνια, όπου έχουν κατακαεί 25 χιλιάδες στρέμματα, τουλάχιστον 18 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους και πάνω από 2 χιλιάδες σπίτια έχουν καταστραφεί. 14 ταχύτατα εξαπλωνόμενες πύρινες εστίες μετέτρεψαν ολόκληρες πλαγιές σε σεληνιακό τοπίο και ανάγκασαν την εκκένωση ολόκληρων πόλεων. Οι πυρκαγιές εξαπλώνονται από το βόρειο Λος Άντζελες μέχρι το Μεξικό.

    [05] Δύο Παλαιστίνιοι νεκροί από Ισραηλινά πυρά στη Δυτική Όχθη και τη Γάζα.

    30 Oct 2003, 02:03 UTC

    Ισραηλινοί στρατιώτες σκότωσαν, σε ξεχωριστά επεισόδια, ένα νεαρό Παλαιστίνιο και ένα μέλος της εξτρεμιστικής οργάνωσης Τζιχάντ στη Δυτική Όχθη και τη Λωρίδα της Γάζας.

    Αυτόπτες μάρτυρες λένε ότι το δωδεκάχρονο αγόρι κτυπήθηκε από στρατιωτικά πυρά αργά χθες το βράδυ στο προσφυγικό καταυλισμό Μπαλάτα στη Νάμπλους, καθώς παιδιά πέταγαν πέτρες σε στρατιώτες.

    Νωρίτερα, χθες, ο Ισραηλινός στρατός σκότωσε έναν άντρα και τραυμάτισε έναν άλλο όταν εκείνοι μπήκαν σε απαγορευμένη περιοχή των συνόρων και, σύμφωνα με πληροφορίες, εγκατέστησαν εκρηκτικές ύλες.

    Σε ένα άλλο επεισόδιο, κοντά στη Τζενίν στην Δυτική Όχθη, η οργάνωση Ταξιαρχίες των Μαρτύρων Αλ Ακσά ανέλαβε την ευθύνη για επίθεση εναντίον Εβραίου εποίκου.

    [06] Πρώην ανώτερος αξιωματούχος της Βόρειας Κορέας, που δραπέτευσε, πραγματοποιεί συνομιλίες με τις αμερικανικές αρχές.

    30 Oct 2003, 02:08 UTC

    Χουάνγκ Γιάνγκ Γιόπ

    Ανώτερος αξιωματούχος της Βόρειας Κορέας που απέδρασε στην Νότια Κορέα μέσω Κίνας το 1997, είχε χθες εδώ στην Ουάσιγκτον τις πρώτες του επαφές με αμερικανούς αξιωματούχους. Ο πρώην ηγέτης του κομμουνιστικού κόμματος της Βόρειας Κορέας, Χουάνγκ Γιάνγκ Γιόπ, είχε συνομιλίες με τον αμερικανό υφυπουργό εξωτερικών για θέματα ανατολικής Ασίας, Τζέημς Κέλλυ, και έναν αξιωματούχο δε θέματα ελέγχου των εξοπλισμών. Πρόκειται για το πρώτο ταξίδι του κ. Χουάνγκ στο εξωτερικό και ο εκπρόσωπος του Στέητ Ντηπάρτμεντ, Ρίτσαρντ Μπάουτσερ, χαρακτήρισε τις συνομιλίες «ενδιαφέρουσες και σημαντικές».

    [07] Το κόμμα των Συντηρητικών στη Βρετανία αλλάζει ηγέτη.

    30 Oct 2003, 02:13 UTC

    Ντάνκαν Σμιθ

    Στη Βρετανία, ο Ντάνκαν Σμιθ, απομακρύνθηκε από την αρχηγία του κόμματος των Συντηρητικών. Σε σχετική ψηφοφορία ο κ. Σμιθ έλαβε την ψήφο εμπιστοσύνης 75 βουλευτών, ενώ 90 τον καταψήφισαν. Σε δήλωσή του αμέσως μετά από την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της ψηφοφορίας ο κ. Σμιθ είπε πως θα παραμείνει επικεφαλής του κόμματος των Τόρις μέχρις ότου επιλεγεί ο νέος αρχηγός του κόμματος. Ο πρώτος γύρος της ψηφοφορίας για την εκλογή του διαδόχου του προγραμματίστηκε για τις 11 Νοεμβρίου. Οι επικριτές του κ. Σμιθ λένε πως το κόμμα των Συντηρητικών χρειάζεται δυναμικότερη ηγεσία για να νικηθεί ο πρωθυπουργός, Τόνυ Μπλέαρ, στις επόμενες γενικές εκλογές.

    [08] Στη Βόρεια Κορέα για συνομιλίες ο πρόεδρος του Κινεζικού κοινοβουλίου.

    30 Oct 2003, 03:03 UTC

    Γού Μπανγκούο

    Ο πρόεδρος του Κινεζικού Κοινοβουλίου, Γού Μπανγκούο, που πραγματοποιεί τριήμερη επίσκεψη στην Βόρεια Κορέα, δήλωσε ότι ο διάλογος αποτελεί τον μοναδικό τρόπο επίλυσης της κρίσης, ανεξάρτητα απ το πόσο δύσκολες ενδέχεται να είναι οι συνομιλίες για τα πυρηνικά προγράμματα της Πιονγιάνγκ. Ο κ. Γού συναντήθηκε με τον πρόεδρος της Βορειοκορεατικής Βουλής, Κιμ Γιόνγκ Νάμ. Πρόκειται για την υψηλότερου επιπέδου επίσκεψη Κινέζου αξιωματούχου στη Βόρεια Κορέα εδώ και πάνω από δύο χρόνια. Το Κινεζικό πρακτορείο ειδήσεων Ζινχουά, μετέδωσε ότι αναμένεται πως ο κ. Γού θα ζητήσει απ την Βόρεια Κορέα να συμμετάσχει σε δεύτερο γύρο των εξαεθνών συνομιλιών για το πυρηνικό της πρόγραμμα.

    [09] Χείρα προς μουσουλμάνους ηγέτες τείνει ο πρόεδρος Μπούς

    29 Oct 2003, 17:11 UTC

    O πρόεδρος Μπους τείνει την χείρα προς μουσουλμάνους ηγέτες, ζητώντας την υποστήριξή τους για τον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας και για τη χαλάρωση της έντασης που δημιουργήθηκε εξ αιτίας ορισμένων επίμαχων σχολίων στα οποία προέβη ένας αμερικανός στρατηγός

    Ο αμερικανός πρόεδρος προσκάλεσε στο Λευκό Οίκο μουσουλμάνους ηγέτες και παρέθεσε προς τιμήν τους ειδικό δείπνο, που περιελάμβανε εδέσματα τυπικά του Ιφτάαρ, δηλαδή του μουσουλμανικού δείπνου με το οποίο σπάζει η νηστεία που εφαρμόζεται κατά την περίοδο του Ραμαζανιού, κατά την οποία κανείς δεν μπορεί να φάει ούτε να πιει τίποτα, απο τη στιγμή που θ ανατείλει ο ήλιος μέχρι τη στιγμή που θα δύσει. Στη διάρκεια του δείπνου ο αμερικανός πρόεδρος είπε: «Η Αμερική είναι χώρα πολλών θρησκειών. Σεβόμαστε, δεχόμαστε και εκτιμάμε τη μουσουλμανική θρησκεία.»

    Ο κ. Μπους τόνισε ξανά πως η Αμερική διεξάγει πόλεμο κατά της τρομοκρατίας και όχι κατά του Ισλάμ. Δεν ανέφερε τα επίμαχα σχόλια στα οποία προέβη ο αμερικανός αντιστράτηγος Γουίλλιαμ Μπόϋκιν, που είπε πως ο πόλεμος κατά της τρομοκρατίας μοιάζει με πόλεμο των οπαδών του Χριστιανισμού με οπαδούς του Ισλαμισμού. Κατέστησε όμως σαφές ότι δε συμμερίζεται τις απόψεις του κ. Μπόϋκιν. Όπως είπε: "Η Αμερική απορρίπτει κάθε μορφή εθνικιστικής ή θρησκευτικής μισαλλοδοξίας. Δεχόμαστε τις αξίες κάθε υπεύθυνου πολίτη, ανεξάρτητα της χώρας από την οποία αυτός προέρχεται.»

    Στο δείπνο παρακάθησαν περίπου 80 προσκεκλημένοι, μεταξύ των οποίων πρέσβεις από πολλές χώρες με σημαντικό μουσουλμανικό πληθυσμό.

    [10] Σώοι οι 11 απο τους 13 ανθρακωρύχους στη Ρωσία

    29 Oct 2003, 17:08 UTC

    Ενας απο τους διασωθέντες ανθρακωρύχους

    Στη Ρωσσία, ειδικά σωστικά συνεργεια εντόπισαν και απεγκλώβισαν 11 απο τους 13 ανθρακωρύχους που είχαν παγιδευτεί επί έξι μέρες σε στοά ορυχείου που είχε πλημμυρίσει με νερά. Ενας ανθρακωρύχος βρέθηκε νεκρός και ένας άλλος αγνοείται ακόμα. Οι επικεφαλής των σωστικών συνεργείων λέει οτι έφθασαν τους ανθρακωρύχους νωρίς σήμερα το πρωί, διανοίγοντας τούννελ μέσα σε συμπαγή βράχο απο διπλανό ορυχείο. Οταν μπόρεσαν να μπούν στην στοά, τα συνεργεία βρήκαν σημείωμα γραμμένο στα τοιχώματά της, που τους οδήγησε στο σημείο όπου είχαν παγιδευτεί οι ανθρακωρύχοι. Ανάμεσα στους διασωθέντες του ανθρακωρυχείου της Ζαπαντνάγια, ήταν και ο μόλις προσληφθείς διευθυντής του ορυχείου, Βασίλι Αβντέγιεφ. Στο μεταξύ, μια νέα παρόμοια τραγωδία έπληξε πάλι τη Ρωσία, όπου σήμερα το πρωί σκοτώθηκαν άλλοι πέντε ανθρακωρύχοι στο ορυχείο της Τσεντραλνάγια.

    [11] Το Αφγανιστάν, μεγαλύτερος παραγωγός οπίου, λένε τα ΗΕ

    29 Oct 2003, 17:15 UTC

    Παπαρούνα οπίου

    Τα ΗΕ λένε οτι το Αφγανιστάν παραμένει ο μεγαλύτερος παραγωγός οπίου στον κόσμο, και οτι η εμπορία ναρκωτικών απειλεί την ειρήνη και την σταθερότητα σολόκληρη την περιοχή. Στην ετήσια έκθεσή του, η υπηρεσία του διεθνούς οργανισμού, που εξετάζει θέματα ναρκωτικών και εγκλημάτων, λέει οτι η παραγωγή οπίου έχει αυξηθεί και συναντάται σχεδόν σόλες τις επαρχίες της χώρας. Ο Αντόνιο Μαρία ντε Κόστα, που είναι ο επικεφαλής της εν λόγω υπηρεσίας, είπε οτι τα έσοδα που προέρχονται απο το εμπόριο του οπίου, καταλήγουν στις τσέπες τρομοκρατών. Ο κ. Κόστα προειδοποίησε το Αφγανιστάν οτι κινδυνεύει να γίνει και πάλι «αποτυχημένο κράτος,» όπως είπε χαρακτηριστικα, άν το πρόβλημα συνεχιστεί.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Saturday, 1 November 2003 - 2:18:09 UTC