Visit our archive of News, Documents, Maps & Position Papers on the Imia Issue (1996) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 03-10-04

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Κέη: Δεν βρέθηκαν όπλα μαζικής καταστροφής
  • [02] Αννάν: Το νέο σχέδιο ψηφίσματος για Ιράκ δεν ακολουθεί προτάσεις του.
  • [03] Νέα έκθεση ΠΤ, ΔΝΤ και ΟΗΕ για Ιράκ ενόψει διάσκεψης δωρητριών χωρών στην Ισπανία.
  • [04] Η Βόρεια Κορέα διευρύνει την πυρηνική της "Αποτρεπτική Δύναμη".
  • [05] Χαταμί: Το Ιράν θα συνεχίσει να συνεργάζεται με την ΔΥΑΕ.
  • [06] Η Μόσχα προειδοποιεί το ΝΑΤΟ να σταματήσει την "Αντι-Ρωσική" πολιτική του.
  • [07] Νέες κατοικίες σε εβραϊκούς οικισμούς σχεδιάζει να κτίσει το Ισραήλ
  • [08] Επιχειρήσεις των Πακιστανικών δυνάμεων στη Αφγανο-Πακιστανική μεθόριο.
  • [09] Νοτιοαφρικανός συγγραφέας τιμάται με το βραβείο Νόμπελ λογοτεχνίας
  • [10] Επιθεωρητές πυρηνικών όπλων του ΟΗΕ φθάνουν στην Τεχεράνη για συνομιλίες

  • [01] Κέη: Δεν βρέθηκαν όπλα μαζικής καταστροφής

    02 Oct 2003, 23:58 UTC

    Ντέηβιντ Κέη

    Μετά την πρώτη του ενημερωτική κατάθεση, κεκλεισμένων των θυρών, ενώπιον των επιτροπών απόρρητων πληροφοριών της Αμερικανικής Βουλής και Γερουσίας, ο Ντέηβιντ Κέη, επικεφαλής της ομάδας επιθεωρητών όπλων που είχε στείλει η κυβέρνηση Μπούς στο Ιράκ, δήλωσε ότι η ομάδα του δεν βρήκε χημικά ή βιολογικά όπλα. Αλλά τόνισε ότι αυτό δεν σημαίνει πως δεν υπάρχουν τέτοια όπλα στο Ιράκ. Και υπογράμμισε ότι οι επιθεωρητές της ομάδας του έχουν ακόμη πολύ δουλειά να ολοκληρώσουν πριν καταλήξουν σε τελικά συμπεράσματα. Ο κ. Κέη είπε επίσης ότι η ομάδα του διαπίστωσε δραστηριότητες και βρήκε εξοπλισμό που σχετίζεται με την ανάπτυξη χημικών και βιολογικών όπλων και την κατασκευή πυραύλων που η Βαγδάτη δεν είχε αναφέρει στους επιθεωρητές όπλων του ΟΗΕ.

    [02] Αννάν: Το νέο σχέδιο ψηφίσματος για Ιράκ δεν ακολουθεί προτάσεις του.

    03 Oct 2003, 00:04 UTC

    Ο γ.γ. του ΟΗΕ, Κόφφι Αννάν, δήλωσε ότι το νέο σχέδιο ψηφίσματος για το Ιράκ που υπέβαλαν οι ΗΠΑ, δεν φαίνεται να συντάχθηκε με βάση τις προτάσεις του, για μεταβίβαση της εξουσίας στους Ιρακινούς μέσα σε μερικούς μήνες, έτσι ώστε να μπορέσουν στη συνέχεια να καταρτίσουν νέο σύνταγμα. Οι ΗΠΑ τροποποίησαν το σχέδιο ψηφίσματος για να ικανοποιήσουν αιτήματα της Γαλλίας. Αλλά ο πρέσβης της Γαλλίας στα ΗΕ, Ζαν Μαρκ Ντε Λα Σαμπλιέρ, δήλωσε ότι η χώρα του δεν είναι ικανοποιημένη απ το σχέδιο γιατί αφήνει τα ΗΕ σε δευτερεύοντα ρόλο.

    [03] Νέα έκθεση ΠΤ, ΔΝΤ και ΟΗΕ για Ιράκ ενόψει διάσκεψης δωρητριών χωρών στην Ισπανία.

    03 Oct 2003, 00:08 UTC

    Νέα έκθεση της Παγκόσμιας Τράπεζας, του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και των ΗΕ, αναφέρει ότι η ανοικοδόμηση του Ιράκ θα στοιχίσει πάνω από 55 δισεκατομμύρια δολάρια μέσα στα επόμενα 4 χρόνια. Απ αυτά τα 36 δισεκατομμύρια χρειάζονται για την αποκατάσταση των συστημάτων υδροδότησης και ηλεκτροδότησης καθώς και άλλων συστημάτων υποδομής, όπως η παιδεία. Η αμερικανική κυβέρνηση έχει ήδη ζητήσει απ το Κογκρέσο να εγκρίνει δαπάνες 20 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την επιτήρηση της ασφάλειας, και την προστασία των πετρελαιοπηγών και του περιβάλλοντος στο Ιράκ. Η νέα έκθεση κυκλοφόρησε ενόψει της διάσκεψης δωρητριών χωρών για το Ιράκ που θα γίνει αυτό το μήνα στην Ισπανία.

    [04] Η Βόρεια Κορέα διευρύνει την πυρηνική της "Αποτρεπτική Δύναμη".

    03 Oct 2003, 00:38 UTC

    Η Βόρεια Κορέα δήλωσε ότι χρησιμοποιεί πλουτώνιο από 8 χιλιάδες ράβδους πυρηνικών καυσίμων για την προώθηση της «πυρηνικής της αποτρεπτικής δύναμης», όπως είπε χαρακτηριστικά. Ανακοινωθέν του Βορειο-Κορεατικού υπουργείου εξωτερικών αναφέρει ότι η Πιονγιάνγκ προέβη σ αυτό το μέτρο λόγω της «επιθετικής πολιτικής», όπως την χαρακτήρισε, της Ουάσιγκτον. Είναι η πρώτη φορά που η Πιονγιάνγκ παραδέχεται δημόσια ότι χρησιμοποιεί το πλουτώνιο για να παράγει πυρηνικά όπλα. Από τη πλευρά του ο αμερικανός υπουργός εξωτερικών, Κόλιν Πάουελ, χαρακτήρισε τους συγκεκριμένους ισχυρισμούς «ανησυχητικούς» αλλά τόνισε ότι οι ΗΠΑ δεν έχουν κανένα στοιχείο που να αποδεικνύει ότι η Βόρεια Κορέα έχει όντως προβεί σε τέτοια επεξεργασία των ράβδων πυρηνικών καυσίμων.

    [05] Χαταμί: Το Ιράν θα συνεχίσει να συνεργάζεται με την ΔΥΑΕ.

    03 Oct 2003, 01:04 UTC

    Ο πρόεδρος του Ιράν, Μωχάμεντ Χαταμί, λεει ότι η χώρα του θα συνεχίσει να συνεργάζεται με την Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας των ΗΕ, η οποία προσπαθεί να προσδιορίσει άν η Τεχεράνη επιζητεί να αναπτύξει πυρηνικά όπλα. Σύμφωνα με τον κ. Χαταμί, το Ιράν δεν έχει κανένα λόγο να φοβάται οσον αφορά την διαφάνεια του πυρηνικού του προγράμματος, αλλά ο ιρανός πρόεδρος χαρακτήρισε «ανάρμοστη» την απόφαση της διεθνούς υπηρεσίας να θέσει προθεσμία στο Ιράν έως τις 31 Οκτωβρίου για να αποδείξει τις προθέσεις του ώς προς τα πυρηνικά προγράμματα. Ο κ. Χαταμί μίλησε την Πέμπτη προς τους δημοσιογράφους μετά την έναρξη των συνομιλιών μεταξύ επιθεωρητών πυρηνικών εγκαταστάσεων των ΗΕ και ιρανών αξιωματούχων στην Τεχεράνη.

    [06] Η Μόσχα προειδοποιεί το ΝΑΤΟ να σταματήσει την "Αντι-Ρωσική" πολιτική του.

    03 Oct 2003, 01:06 UTC

    Σεργκέι Ιβανώφ και Τζώρτζ Ρόμπερτσον (φωτο Αρχείου)

    Το υπουργείο άμυνας της Ρωσίας δηλώνει ότι θα επανεξετάσει την πολιτική του όσον αφορά στα πυρηνικά όπλα, αν το ΝΑΤΟ παραμείνει μια επιθετική στρατιωτική συμμαχία, όπως είπε χαρακτηριστικά. Η σχετική έκθεση του Ρωσικού υπουργείου άμυνας δεν συγκεκριμενοποιεί τι μέτρα σκοπεύει να λάβει το Κρεμλίνο, αλλά προειδοποιεί το ΝΑΤΟ να σταματήσει την αντι-Ρωσική πολιτική του, όπως λέει χαρακτηριστικά. Ο υπουργός άμυνας της Ρωσίας, Σεργκεί Ιβανώφ, δήλωσε σε στρατιωτικούς αξιωματούχοι ότι η Ρωσία διατηρεί το δικαίωμα να εξαπολύσει προληπτική στρατιωτική επίθεση αν απειληθούν τα εθνικά της συμφέροντα. Ενώ ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, δήλωσε στους αξιωματούχους ότι η Μόσχα διατηρεί σημαντικά αποθέματα στρατηγικών πυραύλων που μπορούν να μεταφέρουν πυρηνικές κεφαλές και να πλήξουν οποιαδήποτε αμυντική ασπίδα.

    [07] Νέες κατοικίες σε εβραϊκούς οικισμούς σχεδιάζει να κτίσει το Ισραήλ

    02 Oct 2003, 15:16 UTC

    To Iσραήλ ανήγγειλε οτι σχεδιάζει να κατασκευάσει 550 νέες κατοικίες σε εβραϊκούς οικισμούς στα κατεχόμενα εδάφη της δυτικής όχθης, παρόλο που ο επονομαζόμενος οδικός χάρτης για την ειρήνευση στη Μέση Ανατολή, που υποστηρίζεται απο τις ΗΠΑ, προβλέπει πάγωμα της ισραηλινής εποικιστικής δραστηριότητας. Στο σημερινό φύλλο της εφημερίδας Χααρέτς, η ισραηλινή κυβέρνηση δημοσίευσε προκήρυξη διαγωνισμού για την κατασκευή των κατοικιών στους τρείς εβραϊκούς οικισμούς. Το Ισραήλ λέει οτι θα συνεχίσει να κτίζει νέες κατοικίες στους εβραϊκούς οικισμούς, για να καλυφθούν οι αυξανόμενες στεγαστικές ανάγκες των εποίκων. Οι Παλαιστίνιοι καταδικάζουν τα σχέδια επέκτασης των οικισμών ως μία νέα προσπάθεια του Ισραήλ να σφετερισθεί τμήματα γής που οι παλαιστίνιοι θέλουν για το μελλοντικό ανεξάρτητο κράτος τους.

    [08] Επιχειρήσεις των Πακιστανικών δυνάμεων στη Αφγανο-Πακιστανική μεθόριο.

    03 Oct 2003, 01:42 UTC

    Πακιστανικές στρατιωτικές δυνάμεις σκότωσαν τουλάχιστον 12 μαχητές των Ταλεμπάν και της Αλ Κάιντα και συνέλαβαν άλλους 12 στην ορεινή περιοχή της μεθορίου με το Αφγανιστάν. Αξιωματούχοι δήλωσαν ότι οι στρατιώτες με την βοήθεια μαχητικών ελικοπτέρων εισέβαλαν νωρίς χθες στην επαρχία Βαζιριστάν μετά από πληροφορίες για διείσδυση των μαχητών απ το Αφγανιστάν. Στο μεταξύ στο νότιο Αφγανιστάν, αξιωματούχοι ανακοίνωσαν ότι μαχητές Ταλεμπάν σκότωσαν 10 Αφγανούς στρατιώτες και δύο παιδιά στην επαρχία Κανταχάρ.

    [09] Νοτιοαφρικανός συγγραφέας τιμάται με το βραβείο Νόμπελ λογοτεχνίας

    02 Oct 2003, 15:35 UTC

    Ο Τζών Μάξγουελ Κούτζι

    Ο νοτιοαφρικανός συγγραφέας Τζών Μάξγουελ Κούτζι τιμήθηκε με το βραβείο Νόμπελ λογοτεχνίας για το 2003. Ανακοινώνοντας το βραβείο στην Στοκχόλμη, η σουηδική ακαδημία ανέφερε ότι τα έργα του κ. Κούτζι χαρακτηρίζονται απο διανοητική ειλικρίνεια και σταθερή κριτική αυτων που ονομάζονται ψευτοηθικές αξίες της δυτικής κοινωνίας. Ο ηλικίας 63 ετών κ. Κούτζι ειναι ο συγγραφέας πολλών μυθιστορημάτων, μεταξύ των οποίων "Ο Αρχοντας της Πετρούπολης", "Ατίμωση" και "Στην Καρδιά της Χώρας". Το βραβείο Νομπέλ Λογοτεχνίας συνοδεύεται από χρηματικό ποσό ύψους ενός εκατομμυρίου τρακοσίων χιλιάδων δολλαρίων.

    [10] Επιθεωρητές πυρηνικών όπλων του ΟΗΕ φθάνουν στην Τεχεράνη για συνομιλίες

    02 Oct 2003, 15:39 UTC

    Δορυφορική φωτογραφία πυρηνικού εργοστασίου στο Ιράν

    Επιθεωρητές πυρηνικών όπλων των ΗΕ και ιρανοί αξιωματούχοι άρχισαν συνομιλίες στη Τεχεράνη, οι οποίες θεωρούνται κρίσιμης σημασίας, και οι οποίες αποσκοπούν στο να διαπιστωθεί εάν το Ιράν επιζητεί να αναπτύξει πρόγραμμα πυρηνικών όπλων. Εκπρόσωπος της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας είπε οτι η ομάδα των επιθεωρητών έφθασε στην Τεχεράνη αργά χθές και είχε τις πρώτες της συνομιλίες σήμερα Πέμπτη. Στο Ιράν έχει δοθεί διορεία έως τις 31 Οκτωβριου να αποδείξει οτι δεν παράγει πυρηνικά όπλα. Παρατηρητές επισημαίνουν οτι οι συνομιλίες αναμένεται να εστιαστούν στο πρόγραμμα εμπλουτισμού ουρανίου που εφαρμόζει το Ιράν, και ότι,άν δεν κατευναστούν οι ανησυχίες της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας, μπορεί να επιβληθούν στη χώρα αυτή σκληρές οικονομικές και διπλωματικές κυρώσεις απο το συμβούλιο ασφαλείας του ΟΗΕ.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Sunday, 5 October 2003 - 1:18:12 UTC