Browse through our Interesting Nodes on Secondary Education in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 03-10-02

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Η πλειοψηφία των Αμερικανών ζητά ανεξάρτητη διερεύνηση του σκανδάλου στο Λευκό Οίκο.
  • [02] Νέο τμήμα του διαχωριστικού τείχους ...
  • [03] Στην Τεχεράνη για συνομιλίες αξιωματούχοι της ΔΥΑΕ.
  • [04] Έκθεση αμερικανών αναλυτών επικρίνει ...
  • [05] Χιλιάδες θέσεις εργασίας περικόπτουν η FORD και η Daimler-Chrysler.
  • [06] Σε γονίδιο ωφείλεται η εξάπλωση της άτυπης πνευμονίας κυρίως στην Ασία.
  • [07] Δεν έχει αποφασίσει ακόμα η Τουρκία σχετικά με την αποστολή στρατιωτών στο Ιράκ
  • [08] Βομβιστικό επεισόδιο στη νότια Ινδία
  • [09] Αποσύρεται απο τις κυβερνητικές εκλογές της Καλιφόρνιας η Αριάνα Χάφινγκτον
  • [10] Ιρακινοί: Πάνω από ένας χρόνος θα χρειαστεί για την κατάρτιση νέου συντάγματος.
  • [11] Στέητ Ντηπάρτμεντ: Η Ελλάδα θα διοργανώσει ασφαλείς Ολυμπιακούς Αγώνες.
  • [12] Διερευνάται ο Λευκός Οίκος
  • [13] Και τρίτη σύλληψη υπόπτου για παραβιάσεις ασφάλειας στο Γκουαντάναμο.
  • [14] Παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων χαρακτήρισε σύμβουλος των ΗΕ το διαχωριστικό τείχος του Ισραήλ.
  • [15] Μπαραντέι: Απαραίτητη η άνευ περιορισμών πρόσβαση στις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν.
  • [16] Πιονγιάνγκ: Συνομιλίες με την Ουάσιγκτον μόνο με ανταλλάγματα.
  • [17] Σε Πακιστάν και Αφγανιστάν ο Ρίτσαρντ Άρμιτατζ.
  • [18] Κόμματα της τουρκικής αντιπολίτευσης, ζητούν ακύρωση των εκλογών
  • [19] Στο χαμηλότερο επίπεδο η εμπιστοσύνη καταναλωτή
  • [20] ΕΕ: Θα υπάρξουν οικονομικές συνέπειες αν η Τεχεράνη δεν συμμορφωθεί με τα αιτήματα της ΔΥΑΕ.

  • [01] Η πλειοψηφία των Αμερικανών ζητά ανεξάρτητη διερεύνηση του σκανδάλου στο Λευκό Οίκο.

    02 Oct 2003, 00:18 UTC

    Νέα σφυγμομέτρηση δείχνει ότι το 69% των Αμερικανών θέλει τον διορισμό ανεξάρτητου ανακριτή για την διερεύνηση καταγγελιών ότι αξιωματούχος της κυβέρνησης Μπούς διέρρευσε στον τύπο την ταυτότητα μυστικού πράκτορα της CIA, για να εκδικηθεί τον σύζυγο της, πρέσβη Τζόσεφ Γουίλσον, ο οποίος είχε επικρίνει την κυβέρνηση Μπούς στο θέμα των όπλων μαζικής καταστροφής του Ιράκ. Η συγκεκριμένη κατηγορία επισύρει ποινή μακροχρόνιας φυλάκισης, σύμφωνα με την αμερικανική νομοθεσία. Το υπουργείο δικαιοσύνης διερευνά ήδη την υπόθεση.

    [02] Νέο τμήμα του διαχωριστικού τείχους ...

    01 Oct 2003, 15:43 UTC

    Αεροφωτογραφία του τείχους

    Το ισραηλινό υπουργικό συμβούλιο ενέκρινε σχέδιο για την ανέγερση νέου τμήματος του επίμαχου διαχωριστικού τείχους στην δυτική όχθη. Το σχέδιο προβλέπει την ανέγερση του νέου τμήματος του τείχους ανατολικά του μεγάλου εβραϊκού οικισμού Αριελ, που βρίσκεται σε βάθος περίπου 20 χλμ. μέσα στις παλαιστινιακές περιοχές. Το νέο τμήμα δεν θα συνδέεται με το κύριο τείχος, το οποίο επεκτείνεται προς δυσμάς και κοντύτερα στη λεγόμενη «πράσινη γραμμή» μεταξύ του Ισραήλ και της δυτικής όχθης. Ο Παλαιστίνιος διαπραγματευτής Σαέμπ Ερακάτ δήλωσε ότι το μόλις εγκριθέν προς ανέγερση τμήμα του διαχωριστικού τείχους, αποτελεί εσκεμμένη προσπάθεια από μέρους του Ισραήλ να αμφισβητήσει το όραμα του προέδρου Μπούς για την επίλυση του Μεσανατολικού με την δημιουργία ανεξάρτητου Παλαιστινιακού κράτους που θα συνυπάρχει με το κράτος του Ισραήλ.

    [03] Στην Τεχεράνη για συνομιλίες αξιωματούχοι της ΔΥΑΕ.

    02 Oct 2003, 01:17 UTC

    Καμάλ Χαραζί

    Αξιωματούχοι των ΗΕ αρμόδιοι για θέματα πυρηνικών εξοπλισμών συναντώνται σήμερα στη Τεχεράνη με Ιρανούς αξιωματούχους σε μια ακόμη προσπάθεια να διευκρινιστεί αν το Ιράν προσπαθεί να αναπτύξει πυρηνικά όπλα. Επικεφαλής της συγκεκριμένης ομάδας της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας είναι ο Πιέρ Γκόλντσμίντ, ο οποίος δήλωσε ότι πιστεύει πως στη διάρκεια αυτού του ταξιδιού θα σημειωθεί αισθητή πρόοδος στο θέμα. Στο μεταξύ, ο υπουργός εξωτερικών του Ιράν, Καμάλ Χαραζί, δήλωσε ότι η Τεχεράνη θα κάνει ότι μπορεί για να αποτρέψει την Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας απ το να παραπέμψει το θέμα των πυρηνικών του Ιράν στο Συμβούλιο Ασφάλειας του ΟΗΕ.

    [04] Έκθεση αμερικανών αναλυτών επικρίνει ...

    02 Oct 2003, 01:20 UTC

    Έκθεση ειδικής επιτροπής, τα μέλη της οποίας επελέγησαν από την κυβέρνηση Μπους, καταλήγει στο συμπέρασμα ότι οι ΗΠΑ πρέπει να αλλάξουν δραστικά τη διεθνή διπλωματία τους αν θέλουν να περισώσουν το γόητρο τους στον αραβικό και μουσουλμανικό κόσμο. Η έκθεση αναφέρει επίσης ότι η εχθρικότητα έναντι της Αμερικής έχει φτάσει σε ανησυχητικά επίπεδα, λόγω του πολέμου στο Ιράκ και τις συγκρούσεις στη Μέση Ανατολή. Και προσθέτει ότι παρόλο που ορισμένες πολιτικές αποφάσεις των ΗΠΑ ενδέχεται να αποτελούν την αιτία του φαινομένου, η Ουάσιγκτον θα μπορούσε να κάνει πολλά για την παρουσίαση της δικής της άποψης και για να αντισταθμίσει την ευρύτατη παραπληροφόρηση που επικρατεί στον μουσουλμανικό κόσμο όσον αφορά στις ΗΠΑ. Για την αντιμετώπιση του φαινομένου η επιτροπή εισηγείται την δημιουργία θέσης συμβούλου του Λευκού Οίκου για θέματα δημόσιας διπλωματίας, την ανέγερση βιβλιοθηκών και κέντρων πληροφόρησης στις μουσουλμανικές χώρες, και την αύξηση των υποτροφιών που χορηγούνται σε Άραβες για σπουδές στις ΗΠΑ.

    [05] Χιλιάδες θέσεις εργασίας περικόπτουν η FORD και η Daimler-Chrysler.

    02 Oct 2003, 01:24 UTC

    Η αμερικανική αυτοκινητοβιομηχανία Ford ανακοίνωσε ότι περικόπτει 3 χιλιάδες θέσεις εργασίας απ το εργοστάσιο της στο Βέλγιο, ενώ στις αρχές τις εβδομάδας είχε ανακοινώσει ανάλογες περικοπές 4.700 εργασιακών θέσεων σε άλλα Ευρωπαϊκά και αμερικανικά της εργοστάσια, λόγω απωλειών τα τελευταία δύο χρόνια της τάξης των 6 και πλέον δισεκατομμυρίων δολαρίων. Στο μεταξύ και άλλη μια αυτοκινητοβιομηχανία η Daimler Chrysler εξετάζει και αυτή περικοπές χιλιάδων εργασιακών θέσεων και ενδέχεται να προσφέρει εθελουσία έξοδο σε πολλούς εργαζομένους της με στόχο την περικοπή των εξόδων της. Οι συγκεκριμένες αυτοκινητοβιομηχανίες δηλώνουν ότι τα οικονομικά τους προβλήματα οφείλονται στην μείωση της ζήτησης και τον έντονο ανταγωνισμό από Ιάπωνες και Κορεάτες ανταγωνιστές τους. Πάντως η Ford ανακοίνωσε αύξηση των πωλήσεων του μέσα στις ΗΠΑ κατά 5%, ενώ οι ανταγωνιστές της General Motors και Nissan ανακοίνωσαν πολύ μεγαλύτερα κέρδη.

    [06] Σε γονίδιο ωφείλεται η εξάπλωση της άτυπης πνευμονίας κυρίως στην Ασία.

    02 Oct 2003, 02:02 UTC

    Ερευνητές του Νοσοκομείου Μακέι στην Ταϊβάν, δηλώνουν ότι γενετικοί παράγοντες ενδέχεται να εξηγούν το γιατί το Οξύ Αναπνευστικό Σύνδρομο έπληξε κυρίως Ασιάτες. Συγκεκριμένα οι Ταϊβανέζοι επιστήμονες δηλώνουν ότι άτομα που έφεραν γονίδιο του ανοσοποιητικού συστήματος γνωστό με τα αρχικά HLA, είχαν πολύ περισσότερες πιθανότητες να πληγούν απ την άτυπη πνευμονία. Και επισημαίνουν ότι το συγκεκριμένο γονίδιο φέρουν πολλοί άνθρωποι που κατάγονται απ την νότια Κίνα, ενώ είναι σπάνιο στους Ευρωπαίους. Οι επιστήμονες τονίζουν ότι τους είχε προκαλέσει το ενδιαφέρον το γεγονός ότι μετά την αρχική επιδημία, ο ιός εξαπλωνόταν με ευκολία κυρίως στους λαούς της ανατολικής και νοτιοανατολικής Ασίας.

    [07] Δεν έχει αποφασίσει ακόμα η Τουρκία σχετικά με την αποστολή στρατιωτών στο Ιράκ

    01 Oct 2003, 15:52 UTC

    Ο κ. Αμπντουλλάχ Γκιούλ

    Η Τουρκία ακόμα δεν έχει ακόμα αποφασίσει σχετικά με το αίτημα των ΗΠΑ να αποστείλει στρατιώτες της στο Ιράκ. Οποιαδήποτε σχετική απόφαση θα πρέπει να εγκριθεί απο την τουρκική εθνοσυνέλευση, η οποία είχε απορρίψει τον Μάρτιο το αίτημα των ΗΠΑ για την ανάπτυξη στρατευμάτων τους σε τουρκικό έδαφος. Αναμένεται πως η σχετική ψηφοφορία θα διεξαχθεί αυτό το μήνα. Είναι όμως η τουρκική κυβέρνηση έτοιμη για την αποστολή στρατιωτών της στο Ιράκ; Πώς θα επηρρεαστεί η απόφαση της Τουρκιας απο την απόφαση της Ουάσινγκτων να διευρυνθεί ο ρόλος των Ηνωμένων Εθνών στο Ιράκ; Επειτα, υπάρχει το θέμα των Κουρδων αυτονομιστών στο βόρειο Ιράκ, που κατά πάσα πιθανότητα δεν θα έβλεπαν με καλό μάτι οποιαδήποτε ανάμειξη της Τουρκίας.

    Οι ΗΠΑ έβλεπαν πάντα την Τουρκία σαν ένα βασικό συντελεστή στον πόλεμο κατά του Ιράκ. Η Ουάσινγκτων ήθελε να στείλει στρατεύματά της μέσω της Τουρκίας, για να πλήξουν το βόρειο Ιράκ. Ομως κάτι τέτοιο απορρίφθηκε κατόπιν της απρόσμενης απόφασης της τουρκικής εθνοσυνέλευσης τον περασμένο Μάρτιο, η οποία αντικατόπτριζε την επικρατούσα άποψη του τουρκικού λαού σχετικά με τον πόλεμο στο Ιράκ.

    Η απόφαση αυτή όμως χάλασε τα σχέδια των ΗΠΑ, ενώ επιβάρυνε τις τουρκοαμερικανικές σχέσεις. Σε μιά προσπάθεια βελτίωσης της διμερούς σχέσης, η τουρκική κυβέρνηση πρόσφερε να στείλει στρατεύματά της ως ειρηνοφρουρούς στο Ιράκ. Οι ΗΠΑ είχαν ζητήσει μέχρι και δέκα χιλιάδες τούρκους στρατιώτες για να βοηθήσουν τις συμμαχικές δυνάμεις.

    Η προσφορά έγινε απο την τουρκική κυβέρνηση, στελέχη της οποίας έχουν εμβάλει σε ανησυχία τις κοσμικές ένοπλες δυνάμεις της χώρας, εξ αιτίας των ισλαμιστικών τους τάσεων. Στον επικεφαλής της κυβέρνησης, πρωθυπουργό Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν είχε μάλιστα απαγορευθεί να αναπτύξει οποιαδήποτε πολιτική δραστηριότητα για τέσσερα χρόνια.

    Ομως τώρα φαίνεται οτι υπάρχει μία σύγκλιση πνευμάτων μεταξύ των στρατιωτικών και του κυβερνώντος και με σημαντική πλειοψηφία εδρών στο κοινοβούλιο κόμματος της Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης. Ο Σαμπάν Ντισλί, μέλος της επιτροπής εξωτερικών υποθέσεων της εθνοσυνέλευσης, πιστεύει οτι τελικά τα τουρκικά στρατεύματα θα σταλούν στο Ιράκ.

    «Αν η κυβέρνηση αποφασίσει να φέρει το θέμα για ψηφοφορία στην εθνοσυνέλευση, πιστεύω οτι θα είναι σχετικά εύκολη η εξασφάλιση θετικής ψήφου", λέει ο κ. Ντισλί. "Διότι το κίνητρο μετάβασης στο Ιράκ, θα είναι ότι θα συμβάλουμε στην ειρήνη και στην επιστροφή του ιρακινού λαού στην κανονική ζωή, εννοώ τη δημοκρατία. Αυτή τη φορά δεν πάμε για πόλεμο, πάμε για να φέρουμε την ειρήνη.»

    Η τουρκική εθνοσυνέλευση αρχίζει από 1ης Οκτωβρίου τις συνεδριάσεις της.

    Ο Σονερ Τσαγκαπτάι, αναλυτής τουρκικών υποθέσεων στο Ινστιτούτο Μεσοανατολικής πολιτικής της Ουάσινγκτον, υποστηρίζει οτι παρ όλα όσα λέγονται, η αποστολή τουρκικών στρατευμάτων δεν πρόκειται να γίνει στο εγγύς μέλλον.

    «Μερικοί νομίζουν οτι η κυβέρνηση θα καλέσει την εθνοσυνέλευση σε έκτακτη συνεδρίαση για να ψηφίσει σχετικά με την ανάπτυξη Τούρκων ειρηνοφρουρών στο Ιράκ", λέει ο κ. Τσαγκαπτάϊ. "Μπορώ να σας πώ με βεβαιότητα οτι η κυβέρνηση δεν είναι έτοιμη να κάνει κάτι τέτοιο.»

    Ο κ. Τσαγκαπτάι επισημαίνει οτι η κυβέρνηση θα πρέπει να προβεί σε προσεκτικές κινησεις, επειδή ακόμα αντιμετωπίζει αρκετή αντιπολίτευση στην εθνοσυνέλευση.

    «Η κυβέρνηση πιστεύει οτι μπορεί να αντιμετωπίσει αντίθεση ακόμα και μέσα στο ίδιο της το υπουργικό συμβούλιο ή ακόμα και το κυβερνών κόμμα. Και μήν ξεχνάτε, αυτη ειναι κυβέρνηση που διαθέτει τα δύο τρίτα της πλειοψηφίας στην τουρκική εθνοσυνέλευση, πράγμα που σημαίνει οτι έχει την δυνατότητα να περάσει οποιοδήποτε νομοσχέδιο επιθυμεί. Δεν χρειάζεται την υποστήριξη της αντιπολίτευσης. Οπότε η τουρκική κυβέρνηση θα βρισκόταν σε πολύ δύσκολη θέση να προσκομίσει νομοσχέδιο στην εθνοσυνέλευση και να το δεί να αποτυγχάνει. Για να αποφευχθεί κάτι τέτοιο, η κυβέρνηση θέλει να εξασφαλίσει οτι υπάρχει θετικό κλίμα μέσα στους κόλπους της για μία τέτοια ενέργεια, πριν φέρει το θέμα στην εθνοσυνέλευση για ψηφοφορια.»

    Ο τουρκικός λαός δεν είναι ικανοποιημένος απο τις εξελίξεις στο Ιράκ. Πρόσφατες σφυγμομετρήσεις δείχνουν οτι ως επι το πλείστον, είναι κατά της αποστολής τουρκικών στρατευμάτων στη χώρα αυτή. Ο κ. Τσαγκαπτάι λέει οτι ο κόσμος δεν θέλει να υπάρξουν τουρκικές απώλειες στο Ιράκ: «Ο κόσμος πιστεύει οτι τα πράγματα στο Ιράκ πάνε απο το κακό στο χειρότερο καθημερινά. Αυτό αντιλαμβάνεται κανείς όταν διαβάζει τον τουρκικό τύπο, ή όταν ακούει τα τουρκικά δελτία ειδήσεων. Ως εκ τούτου, ο λαός βλέπει την αύξηση των τρομοκρατικών επιθέσεων στο Ιράκ και φοβάται την αύξηση των θυμάτων, ειδικά άν θα πρόκειται για συμπατριώτες του.»

    Στο μεταξύ, η πιό πρόσφατη πολιτική προσπάθεια της Ουάσινγκτον να διευρυνθεί ο ρόλος των ΗΕ στο Ιράκ, θα μπορούσε να διευκολύνει την κατάσταση για την τουρκική κυβέρνηση, λέει ο βουλευτής κ. Ντισλί: «Αυτό θα βοηθούσε πολύ τα πράγματα, λέει ο κ. Ντισλί. Αν πάμε στο Ιράκ κάτω απο την ομπρέλλα των ΗΕ ή του ΝΑΤΟ, θα είναι βέβαια ευκολώτερο για μας να ψηφίσουμε υπέρ της αποστολής στρατευμάτων.»

    Η τουρκική ηγεσία δεν έχει θέσει την έγκριση των ΗΕ σαν προϋπόθεση για την αποστολή στρατού, αλλά υπάρχουν άλλα προς εξέταση θέματα, όπως π.χ. πόσοι Τούρκοι στρατιώτες χρειάζονται, πού θα αναπτυχθούν και κάτω απο ποιά διοίκηση. Οι διαβουλεύσεις μεταξύ αμερικανών και τούρκων αξιωματούχων σχετικά με τα θέματα αυτά, συνεχίζονται.

    Aκόμα πιο καίριο για την Τουρκία είναι το πρόβλημα με τους Κούρδους αυτονομιστές. Το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν, γνωστό ως Πεκακά, ή αργότερα Καντέκ, έχει αναπτύξει δράση απο βάσεις του στο Βόρειο Ιράκ. Οι αυτονομιστές ξεκίνησαν τις προσπάθειές τους για την απόκτηση της δικής τους πατρίδας στη νοτιοανατολική Τουρκία, το 1984. Πάνω απο 30,000 άτομα έχουν σκοτωθεί στη διάρκεια των συγκρούσεων που κατεστάλησαν σχεδον τελείως μετά την σύλληψη του ηγέτη του Πεκακά, Αμπντουλλάχ Οτσαλάν, το 1999. Τον Αύγουστο, η τουρκική εθνοσυνέλευση ενέκρινε νομοσχέδιο για παροχή αμνηστείας στους εξτρεμιστές του Καντέκ εφόσον παραδοθούν, αλλά πολλοί λίγοι ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα αυτό. Η οργάνωση, που είναι στον κατάλογο των τρομοκρατικών οργανώσεων του Στέητ Ντηπάρτμεντ, πρόσφατα αποκήρυξε την μονομερή τετραετή εκεχειρία. Οποιαδήποτε αναζωπύρωση της διένεξης θα μπορούσε να περιπλέξει την εμπλοκή της Τουρκίας στο Ιράκ.

    Τούρκοι αξιωματούχοι ανησυχούν οτι η πτώση του καθεστώτος του Σαντάμ Χουσείν μπορεί να οδηγήσει στην διάλυση του κράτους του Ιράκ και στην δημιουργία κουρδικού κράτους. Ομως, ο Χένρυ Μπάρκεϋ, κοσμήτορας του τμήματος διεθνών σχέσεων στο πανεπιστήμιο Λεχάι και συγγραφέας κατά το ήμισυ του βιβλίου «Το Κουρδικό Ζήτημα της Τουρκίας,» λέει οτι αμερικανοί αξιωματούχοι υποσχέθηκαν να μήν επιτρέψουν να συμβεί κάτι τέτο

    «Οι ΗΠΑ κατέστησαν σαφές ότι, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, το θέμα του Πεκακά στο βόρειο Ιράκ θα αντιμετωπιστεί, λέει ο κ. Μπάρκεϋ. Το πιθανότερο είναι οτι θα πρέπει να παραδοθεί και να κάνει χρήση του νομοσχεδίου που ενέκρινε η τουρκική εθνοσυνέλευση, σχετικά με την χορήγηση αμνηστείας στους μεταμεληθέντες πρώην αυτονομιστές. Δεν θεωρώ πλέον το Πεκακά σαν σοβαρή απειλή για την Τουρκία.»

    Η Τουρκία επιθυμεί να συνεργαστεί με τις ΗΠΑ για την διάλυση του Πεκακά, αλλά μία κοινη επιχείρηση στο βόρειο Ιράκ είναι αμφίβολη. Το πού θα πάνε τα τουρκικά στρατεύματα, είναι ένα θέμα που συζητάται ακόμα. Ο Χοσιάρ Ζεμπαρί, νέος υπουργός Εξωτερικών του κυβερνητικού συμβουλίου του Ιράκ, δήλωσε οτι δεν θέλει τουρκικά στρατεύματα πουθενά μέσα στο Ιράκ. Ο καθηγητής Μπάρκευ συμφωνεί με την θέση αυτή: «Πιστεύω, λέει, οτι οι ΗΠΑ είναι τόσο απελπισμένες να φέρουν στο Ιράκ νέες στρατιωτικές ενισχύσεις για τον καλύτερο έλεγχο της κατάστασης, που αναζητούν να βρούν οποιονδήποτε σύμμαχο. Η Τουρκία, που είναι χώρα μέλος του ΝΑΤΟ και παλαιά σύμμαχος των ΗΠΑ, αποτελεί μία απο τις πρώτες επιλογές. Δεν νομίζω οτι καμμία γειτονική χώρα δεν θα στείλει στρατό της στο Ιράκ, διότι άν στείλουν οι τούρκοι, οι Ιρανοί θα θεωρήσουν απαραίτητο να στείλουν δικούς τους πράκτορες εκεί καθώς και άλλα στοιχεία, για να σιγουρευτούν οτι θά έχουν μια παρουσία στη χώρα. Ομως, άν οι Ιρανοί κάνουν κάτι τέτοιο, τότε οι σαουδάραβες πιθανόν θα κάνουν το ίδιο, και ούτω καθεξής.»

    Ομως, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Αμπντουλλάχ Γκιούλ, λέει οτι η χώρα του είναι διατεθειμένη να στείλει στρατεύματα στο Ιράκ όπως υποσχέθηκε να πράξει, ενώ ο πρωθυπουργός Ρετσεπ Ταγίπ Ερντογάν εμμένει στο οτι τα στρατεύματα δεν θα παγιδευτούν εκεί σε μακροχρόνιες πολεμικές επιχειρήσεις. Αλλά οι αναλυτές υποστηρίζουν οτι ο κ. Ερντογάν φοβάται περισσότερο τις επιπτώσεις ως προς τις σχέσεις της χώρας του με τις ΗΠΑ, άν η Τουρκία υπαναχωρήσει και πάλι και δεν υποστηρίξει στρατιωτικά την κατάσταση στο Ιράκ.

    [08] Βομβιστικό επεισόδιο στη νότια Ινδία

    01 Oct 2003, 15:59 UTC

    Bόμβα τοποθετημένη δίπλα σε οδόστρωμα, εξερράγη στη νότια Ινδία, τραυματίζοντας τον κυβερνήτη της πολιτείας Αντρα Πραντές. Σύμφωνα με ινδικές δημοσιογραφικές πληροφορίες, ο κυβερνήτης Τσαντραμπάμπα Νάιντου, υπέστη μικροτραυματισμούς, ενώ του παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες. Τουλάχιστον τρία άτομα που ταξίδευαν μαζί του, τραυματίστηκαν επίσης. Η αστυνομία δήλωσε οτι ο κ. Νάιντού βρισκόταν σε αυτοκινητοπομπή περίπου 20 οχημάτων, οι επιβάτες των οποίων μετέβαιναν για να προσευχηθούν στον ναό Τιρουμάλα, κοντά στην πόλη Τιρουπάτι, όταν σημειώθηκε η έκρηξη σήμερα το πρωί. Οι αρχές είπαν οτι το τεθωρακισμένο αυτοκίνητο στο οποίο επέβαινε ο κ. Ναϊντού ήταν εκείνο που επλήγη πιο πολύ απο την βόμβα. Καμμία οργάνωση δεν έχει μέχρι στιγμής αναλάβει την ευθύνη της ενέργειας αυτής.

    [09] Αποσύρεται απο τις κυβερνητικές εκλογές της Καλιφόρνιας η Αριάνα Χάφινγκτον

    01 Oct 2003, 16:03 UTC

    Η Κα Χάφινγκτον

    Η ελληνικής προέλευσης, ανεξάρτητη υποψήφια Αριάνα Χάφινγκτον, δήλωσε την Τριτη απο αποσύρεται απο την εκλογική αναμέτρηση για την ανάδειξη νέου κυβερνήτη της πολιτείας της Καλιφόρνιας. Σχετική ανακοίνωση η Κα Χάφινγκτον έκανε κατά τη διάρκεια του τηλεοπτικού προγράμματος του Λάρρυ Κίνγκ στο κανάλι Σι-Εν-Εν. Σύμφωνα με τις σφυγμομετρήσεις, άν η Κα Χάφινγκτον συμμετείχε στις εκλογές, θα έπαιρνε μόνο το 2% των ψήφων. Στο μεταξύ και καθώς δεν απομένουν παρά έξη μέρες μέχρι τις επαναληπτικές εκλογές, μια νέα σφυγμομέτρηση έδειξε πως το 56% των καλιφορνέζων θέλουν να φύγει ο κυβερνήτης Γκρέη Ντέηβις. Σύμφωνα με τα αποτελέσματαν της δημοσκόπησης, που διενήργησε η εφημερίδα Λος Άντζελες Τάϊμς και δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα, τις μεγαλύτερες πιθανότητες να αντικαταστήσει τον κυβερνήτη Ντέηβις τις συγκεντρώνει ο αυστριακής καταγωγής γνωστός ηθοποιός του Χόλλυγουντ Άρνολντ Σβαρτζνέγκερ, με ποσοστό προτίμησης 40%. Δεύτερος έρχεται ο αναπληρωτής κυβερνήτης Κρουζ Βουσταμάντε, συγκεντρώνοντας το 32%της υποστήριξης των ψηφοφόρων.

    [10] Ιρακινοί: Πάνω από ένας χρόνος θα χρειαστεί για την κατάρτιση νέου συντάγματος.

    01 Oct 2003, 00:24 UTC

    Αχμέντ Χάλαμπι

    Ιρακινοί αξιωματούχοι λένε οτι θα χρειαστεί διάστημα μεγαλύτερο του ενός έτους για να καταρτισθεί το νέο σύνταγμα της χώρας, δηλαδή διάστημα διπλάσιο από αυτό των 6 μηνών που έχουν θέσει σαν στόχο οι ΗΠΑ. Μέλη του Ιρακινού Κυβερνητικού Συμβουλίου δήλωσαν χθες ότι τα άτομα που έχουν επιφορτησθεί το έργο της κατάρτισης νέου συντάγματος δεν μπορούν να συμφωνήσουν σε καίριας σημασίας θέματα, όπως το ρόλο του Ισλαμικού νόμου στο Ιράκ. Επίσης το Ιρακινό Κυβερνητικό Συμβούλιο ζήτησε από το Αμερικανικό Κογκρέσο να χορηγήσει τα δισεκατομμύρια δολάρια που προορίζονται για την ανοικοδόμηση του Ιράκ, υπό μορφήν οικονομικής επιχορήγησης και όχι δανείου. Ο προσωρινός πρόεδρος του Συμβουλίου, Αχμέντ Χάλαμπι, δήλωσε σε μέλη της Αμερικανικής γερουσίας ότι ένα δάνειο θα αποτελεί ένα ακόμη βάρος που θα πρέπει να επωμισθεί ο Ιρακινός λαός.

    [11] Στέητ Ντηπάρτμεντ: Η Ελλάδα θα διοργανώσει ασφαλείς Ολυμπιακούς Αγώνες.

    01 Oct 2003, 03:21 UTC

    Ρίτσαρντ Μπάουτσερ

    Η κυβέρνηση Μπούς εξέφρασε την πεποίθηση ότι η Ελλάδα έχει την θέληση και τα μέσα για να διοργανώσει ασφαλείς ολυμπιακούς αγώνες το 2004. Απαντώντας σε ερώτηση αναφορικά με πρόσφατο δημοσίευμα της εφημερίδας Γουάσιγκτον Πόστ, ο εκπρόσωπος του Στέητ Ντηπάρτμεντ, Ρίτσαρντ Μπάουτσερ, δήλωσε ότι η Ελλάδα συνεργάζεται στενά με αρκετές χώρες, συμπεριλαμβανομένων και των ΗΠΑ, με στόχο την ασφαλή διεξαγωγή των αγώνων, και πρόσθεσε οτι λαμβάνονται μέτρα, για να εντοπιστούν ενδεχόμενα κενά στα μέτρα ασφαλείας. Από την πλευρά του ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Παπανδρέου, είχε διαβεβαιώσει ομάδα αμερικανών δημοσιογράφων πρίν λίγες εβδομάδες, οτι τα θέματα ασφαλείας των Ολυμπιακών Αγώνων βαίνουν σύμφωνα με το πρόγραμμα.

    [12] Διερευνάται ο Λευκός Οίκος

    30 Sep 2003, 20:15 UTC

    Τζόζεφ Ουίλσον

    Το αμερικανικό Υπουργείο Δικαιοσύνης ξεκινήσει επίσημα τη διερεύνηση της πιθανότητας στελέχη του Λευκού Οίκου να αποκάλυψαν στον Tύπο την ταυτότητα μυστικού πράκτορα της Σί Άϊ Έη. Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου είπε πως ο πρόεδρος Μπους έδωσε εντολή στα μέλη του επιτελείου του να συνεργασθούν πλήρως με τη διερεύνηση και τους διέταξε να κρατήσουν κάθε υλικό που έχει σχέση με την υπόθεση.

    Η έρευνα αφορά την αποκάλυψη ότι η Βάλερι Πλέιμ, σύζυγος του Αμερικανού πρώην διπλωμάτη Τζόζεφ Ουίλσον, ήταν μυστική πράκτορας της CIA με ειδίκευση στα όπλα μαζικής καταστροφής. Ο πρέσβης Ουίλσον πιστεύει ότι αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου εσκεμμένα αποκάλυψαν την ταυτότητα της συζύγου του σε ορισμένους δημοσιογράφους για να αμαυρώσουν το γόητρό του, ή για να τον εκδικηθούν επειδή κατηγόρησε την κυβέρνηση Μπους ότι διόγκωσε τον κίνδυνο από τα όπλα μαζικής καταστροφής του Ιράκ. Η αποκάλυψη της ταυτότητας ενός μυστικού πράκτορα θεωρείται ποινικό αδίκημα.

    Δημοκρατικά στελέχη του κογκρέσου ζητάνε να διενεργηθεί ανεξάρτητη έρευνα σε σχέση με την υπόθεση.

    [13] Και τρίτη σύλληψη υπόπτου για παραβιάσεις ασφάλειας στο Γκουαντάναμο.

    01 Oct 2003, 00:56 UTC

    Αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι συνελήφθη στο αεροδρόμιο της Βοστόνης, άνδρας που εργαζόταν σαν διερμηνέας στις φυλακές της βάσης Γκουαντάναμο στην Κούβα. Πρόκειται για την τρίτη σύλληψη υπόπτου για παραβιάσεις ασφάλειας στη βάση κρατούμενων του Γκουαντάναμο.

    Ο Αχμέντ Μεχάλμπα συνελήφθη χθες στο αεροδρόμιο Λόγκαν, της Βοστόνης, με την κατηγορία ότι έκανε ψευδείς δηλώσεις. Αξιωματούχοι λενε ότι ο Μεχάλμπα, Αμερικανός πολίτης Αιγυπτιακής καταγωγής, μετέφερε μυστικά έγγραφα που φαίνεται ότι προέρχονταν από τις φυλακές της βάσης του Γκουαντάναμο. Αξιωματούχοι του πενταγώνου δήλωσαν στη Φωνή της Αμερικής ότι ο κύριος Μεχάλμπα συμπεριλαμβανόταν σε ομάδα εργαζόμενων στη βάση του Γκουαντάναμο για τους οποίους υπήρχαν, εδώ και καιρό, υποψίες για ανάμειξη σε παράνομες δραστηριότητες.

    [14] Παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων χαρακτήρισε σύμβουλος των ΗΕ το διαχωριστικό τείχος του Ισραήλ.

    30 Sep 2003, 20:41 UTC

    Σύμβουλος των ΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα λεει ότι η διεθνής κοινότητα πρέπει να καταδικάσει το διαχωριστικό τείχος που εγείρει το Ισραήλ στη Δυτική Όχθη, σαν παράνομη προσάρτηση Παλαιστινιακού εδάφους. Ο Τζον Ντούγκαρ, Νοτιοαφρικανός δικηγόρος και σύμβουλος της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων των ΗΕ, λεει ότι το τείχος βρίσκεται σε Παλαιστινιακό έδαφος και φαίνεται σαν μόνιμο κτίσμα.

    Σε έκθεση που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα κύριος Ντούγκαρ αναφέρει ότι το Ισραήλ ανησυχεί για θέματα ασφάλειας , αλλά η ασφάλεια πρέπει να είναι εξισορροπημένη με το σεβασμό για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Το Ισραήλ αναφέρει ότι το τείχος είναι απαραίτητο για την προστασία των Ισραηλινών από βομβιστές αυτοκτονίας. Ισραηλινός αξιωματούχος χαρακτήρισε τη έκθεση του κυρίου Ντούγκαρ μονόπλευρη και έντονα πολιτικοποιημένη.

    [15] Μπαραντέι: Απαραίτητη η άνευ περιορισμών πρόσβαση στις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν.

    01 Oct 2003, 01:00 UTC

    Μοχάμεντ Ελ Μπαραντέι

    Ο επικεφαλής της Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας, Μωχαμέντ Ελ Μπαραντέϊ, ζητά άνευ περιορισμών πρόσβαση στο Ιράν, έτσι ώστε να επαληθευτούν οι ισχυρισμοί της Τεχεράνης ότι δεν διαθέτει πρόγραμμα πυρηνικών όπλων. Ο κ. Ελ Μπαραντέι έκανε τις δηλώσεις αυτές χθες στη Βιέννη εν όψη των συνομιλιών της Πέμπτης για το θέμα του Ιράν.

    Η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας έχει δώσει διορία στο Ιράν μέχρι τις 31 Οκτωβρίου για να αποδείξει ότι δεν αναπτύσσει όπλα μαζικής καταστροφής.

    Στο μεταξύ, το Ιράν απέρριψε προειδοποιήσεις της ΕΕ για οικονομικές συνέπειες αν δεν συμμορφωθεί με το συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα. Το Υπουργείο Εξωτερικών του Ιράν χαρακτήρισε απαράδεκτη μια τέτοια απειλή από τη Ευρωπαϊκή Ένωση και πρόσθεσε ότι πρέπει να του επιτραπεί η ανάπτυξη πυρηνικής ενέργειας.

    [16] Πιονγιάνγκ: Συνομιλίες με την Ουάσιγκτον μόνο με ανταλλάγματα.

    01 Oct 2003, 01:06 UTC

    Choe Su Hon

    Η Βόρεια Κορέα δήλωσε ότι δεν ενδιαφέρεται να συνεχίσει τις συνομιλίες της με τις ΗΠΑ, αν η Ουάσιγκτον δεν συμφωνήσει στην υπογραφή συνθήκης μη επιθετικότητας. Σε ομιλία του στην γενική συνέλευση των ΗΕ στη Νέα Υόρκη, ο υφυπουργός εξωτερικών της Βόρειας Κορέας, Τσό Σού Χόν, δήλωσε ότι δεν θα υπάρξει διευθέτηση των διαφορών με τις ΗΠΑ, αν η Ουάσιγκτον δεν προβεί σε «ταυτόχρονες ενέργειες», όπως είπε χαρακτηριστικά. Πριν την ομιλία του κ. Τσό η Βόρεια Κορέα είχε δηλώσει ότι σκοπεύει να ενισχύσει τις πυρηνικές της δραστηριότητες για να αποτρέψει την πιθανότητα προληπτικής επίθεσης εναντίον της από τις ΗΠΑ. Πάντως το Στέητ Ντηπάρτμεντ δήλωσε ότι οι ΗΠΑ συνεχίζουν να θέλουν επίλυση της αντιπαράθεσης με τη Βόρεια Κορέα μέσω της διπλωματικής οδού.

    [17] Σε Πακιστάν και Αφγανιστάν ο Ρίτσαρντ Άρμιτατζ.

    01 Oct 2003, 02:45 UTC

    Από προηγούμενη επίσκεψη του Ρίτσαρντ Άρμιτατζ στο Πακιστάν.

    Το Πακιστάν και το Αφγανιστάν επισκέπτεται αυτή την εβδομάδα ο αμερικανός υφυπουργός εξωτερικών, Ρίτσαρντ Άρμιτατζ, για συνομιλίες με θέμα την συνεργασία των ΗΠΑ με τις χώρες αυτές στον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας. Σε δηλώσεις του χθες ενώπιον αρμόδιας υποεπιτροπής του αμερικανικού Κογκρέσου, ο κ. Άρμιτατζ δήλωσε ότι η συνάντηση του με τον πρόεδρο του Πακιστάν, Περβέζ Μουσαράφ, θα επικεντρωθεί στις προσπάθειες καταπολέμησης των διασυνοριακών επιθέσεων εξτρεμιστών Ισλαμιστών από το Πακιστάν προς το Αφγανιστάν. Και πρόσθεσε ότι κατά την συνάντηση που θα έχει με τον πρόεδρο του Αφγανιστάν, Χαμίντ Καρζάι, θα συζητήσει το θέμα της νέας αμερικανικής οικονομικής βοήθειας προς το Αφγανιστάν, καθώς και την κατάσταση στο ανατολικό Αφγανιστάν, όπου τη Δευτέρα σκοτώθηκε ένας αμερικανός στρατιώτης και τραυματίστηκαν δύο άλλοι. Ο κ. Άρμιτατζ θα επισκεφτεί επίσης το Καζακστάν, το Τατζικιστάν και το Ουζμπεκιστάν.

    [18] Κόμματα της τουρκικής αντιπολίτευσης, ζητούν ακύρωση των εκλογών

    30 Sep 2003, 16:13 UTC

    Στην Τουρκία, τρία πολιτικά κόμματα της αντιπολίτευσης ζήτησαν απο την εκλογική επιτροπή της χώρας να ακυρώσει τις περσινές εκλογές εξαιτίας της διάπραξης απάτης. Την Δευτέρα, το ανώτατο εφετείο της Τουρκίας επικύρωσε πρωτόδικη καταδικαστική απόφαση κατά του φιλοκουρδικού Δημοκρατικού Λαϊκού κομματος ή Ντεχάπ, για διάπραξη απάτης κατά τις εκλογές του περασμένου Νοεμβρίου. Σήμερα τα κόμματα του Ορθού Δρόμου, το Εργατικό και το κόμμα Νεολαίας, είπαν οτι η απόφαση του εφετείου θα πρέπει να επιφέρει και νέες εκλογές, επειδή η παράνομη ενέργεια της Ντεχάπ θα μπορούσε να έχει σαν αποτέλεσμα μία διαφορετική κατανομή των εδρών της εθνοσυνέλευσης. Τώρα η εκλογική επιτροπή καλείται είτε να επικυρώσει τα αποτελέσματα των εκλογών, είτε να προβεί σε νέες εκλογές είτε να ανακατανείμει τις βουλευτικές έδρες.

    [19] Στο χαμηλότερο επίπεδο η εμπιστοσύνη καταναλωτή

    30 Sep 2003, 20:48 UTC

    Δύο δείκτες της Αμερικανικής οικονομίας σημείωσαν πτώση. Πρόσφατη έκθεση για την εμπιστοσύνη καταναλωτή δείχνει μείωση κατά 5 μονάδες το Σεπτέμβριο στo χαμηλότερο σημείο από τη λήξη του πολέμου στο Ιράκ. Ο δείκτης εμπιστοσύνης αποτελεί ένδειξη της διάθεσης των καταναλωτών να αγοράσουν αγαθά. Το δύο τρίτα της οικονομία στις ΗΠΑ βασίζονται στην καταναλωτική ζήτηση.

    Μία δεύτερη έκθεση καταμετρά την εξάπλωση των επιχειρήσεων στις μεσοδυτικές πολιτείες και δείχνει ότι ο ρυθμός ανάπτυξης έπεσε κατά 8 μονάδες. Οικονομολόγοι λενε ότι οι πτώσεις αυτές ήταν μεγαλύτερες από τις αναμενόμενες.

    [20] ΕΕ: Θα υπάρξουν οικονομικές συνέπειες αν η Τεχεράνη δεν συμμορφωθεί με τα αιτήματα της ΔΥΑΕ.

    30 Sep 2003, 00:16 UTC

    Οι υπουργοί εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης που συνεδρίασαν στις Βρυξέλλες, ανακοίνωσαν ότι η διεύρυνση των οικονομικών σχέσεων της Ευρώπης με το Ιράν εξαρτάται από το αν η Τεχεράνη σημειώσει πρόοδο σε τέσσερα θέματα που προκαλούν ανησυχία, συμπεριλαμβανομένης και της αποδοχής από μέρους του Ιράν αυστηρότερων επιθεωρήσεων των πυρηνικών του εγκαταστάσεων απ την Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας. Τα άλλα τρία θέματα στα οποία θα πρέπει να σημειωθεί πρόοδος από μέρους της Τεχεράνης είναι ο σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ο αγώνας κατά της διεθνούς τρομοκρατίας και η στάση του Ιράν στην ειρηνευτική διαδικασία στη Μέση Ανατολή.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Friday, 3 October 2003 - 8:55:28 UTC