Find out about The HR-Net Group Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 03-09-03

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Νέο ψήφισμα για το Ιράκ
  • [02] Την πιθανότητα αποστολής δυνάμεων στο Ιράκ, συζητά η Άγκυρα με την Ουάσιγκτον.
  • [03] Εξέχοντες Παλαιστίνιοι παροτρύνουν Αμπάς και Αραφάτ να τερματίσουν την διαμάχη τους
  • [04] Υποψήφιος για το προεδρικό χρίσμα και ο Τζων Κέρρυ
  • [05] Η Βόρεια Κορέα θα συνεχίσει τις συνομιλίες για τα πυρηνικά
  • [06] Χιλιάδες σιιτών μουσουλμάνων κήδευσαν τον πνευματικό τους αρχηγό Αγιατολλάχ αλ Χακίμ
  • [07] Τερματίζουν την εκεχειρία τους οι Κούρδοι στην Τουρκία
  • [08] Ανησυχητική η κατάσταση της Αούνγκ Σαν Σου Σι

  • [01] Νέο ψήφισμα για το Ιράκ

    03 Sep 2003, 01:01 UTC

     Σκηνή απ' την τελευταία βομβιστική επίθεση στη Βαγδάτη.

    Ανώτερος αμερικανός αξιωματούχος, που θέλησε να παραμείνει ανώνυμος, δήλωσε ότι η κυβέρνηση Μπούς θα υποβάλει στα ΗΕ νέο σχέδιο ψηφίσματος που θα προβλέπει διεύρυνση του ρόλου του ΟΗΕ στο Ιράκ. Συγκεκριμένα το ψήφισμα θα προβλέπει ευρύτερο ρόλο των ΗΕ στην διακυβέρνηση του Ιράκ και θα διευκολύνει την συμμετοχή περισσότερων χωρών σε διεθνή ειρηνευτική δύναμη στο Ιράκ. Ο ίδιος αξιωματούχος δήλωσε ότι η κυβέρνηση Μπούς θα αρχίσει σύντομα διαβουλεύσεις για το θέμα στο Συμβούλιο Ασφάλειας των ΗΕ. Της εξέλιξης αυτής είχε προηγηθεί νέα βομβιστική επίθεση χθες στη Βαγδάτη έξω απ το αρχηγείο της αστυνομίας, με αποτέλεσμα να σκοτωθεί ένας Ιρακινός αστυνομικός και να τραυματιστούν περίπου 12 άτομα.

    [02] Την πιθανότητα αποστολής δυνάμεων στο Ιράκ, συζητά η Άγκυρα με την Ουάσιγκτον.

    03 Sep 2003, 01:06 UTC

    Στρατηγός Τζόουνς

    Ο Αμερικανός στρατηγός, Τζέιμς Τζόουνς, επικεφαλής των Αμερικανικών δυνάμεων στην Ευρώπη, έφτασε στην Τουρκία για να συζητήσει την πιθανότητα ανάπτυξης Τουρκικών στρατευμάτων στο Ιράκ στα πλαίσια διεθνούς ειρηνευτικής δύναμης.

    Ο στρατηγός Τζόουνς, θα έχει συνομιλίες και με τον υπουργό άμυνας της Τουρκίας, Βετσντι Γκονούλ.

    Εξάλλου στην Τουρκία πραγματοποιούνται σχεδόν καθημερινά διαδηλώσεις κατά ενδεχόμενης αποστολής Τούρκων στρατιωτών στο Ιράκ.

    Αναλυτές δηλώνουν ότι η Άγκυρα βλέπει την ανάπτυξη στρατευμάτων της στο Ιράκ σαν μία ευκαιρία να βελτιώσει τις σχέσεις της με την Ουάσιγκτον.

    [03] Εξέχοντες Παλαιστίνιοι παροτρύνουν Αμπάς και Αραφάτ να τερματίσουν την διαμάχη τους

    02 Sep 2003, 16:10 UTC

    Eξέχοντες Παλαιστίνιοι παροτρύνουν τον πρωθυπουργό Μαχμούντ Αμπάς και τον πρόεδρο Γιάσερ Αραφάτ να τερματίσουν την διαμάχη εξουσίας μεταξύ τους και να επικεντρώσουν την προσοχή τους στο πρόβλημα με το Ισραήλ. Επιστολή που υπογράφουν περίπου 200 νομοθέτες, ακαδημαϊκοί και άνθρωποι του πνεύματος, δημοσιεύθηκε σήμερα σε Παλαιστινιακή εφημερίδα. Η επιστολή αναφέρει οτι το Ισραήλ ενθαρρύνει το ρήγμα στους κόλπους της παλαιστινιακής ηγεσίας, για να υποσκάψει την εθνική ενότητα των Παλαιστινίων. Στο μεταξύ, ο υπουργός Αμυνας του Ισραήλ είπε οτι η κυβέρνησή του μελετά το ενδεχόμενο εξόρισης του κ. Αραφάτ έως το τέλος του χρόνου. Η βία συνεχίστηκε και σήμερα στην περιοχή, καθώς ισραηλινές δυνάμεις σκότωσαν Παλαιστίνιο, λέγοντας οτι σημάδευε με πιστόλι ισραηλινούς στρατιώτες που εκείνη την ώρα βρίσκονταν σε φυλάκιο ελέγχου της Δυτικής όχθης.

    [04] Υποψήφιος για το προεδρικό χρίσμα και ο Τζων Κέρρυ

    02 Sep 2003, 20:49 UTC

    Τζών Κέρρυ

    Ο αμερικανός γερουσιαστής Τζών Κέρρυ ανήγγειλε επίσημα την υποψηφιότητά του για το χρίσμα του προεδρικού υποψηφίου του δημοκρατικού κόμματος στις εκλογές του 2004. Ο κ. Κέρρυ εγκαινιάζοντας την προεκλογική του εκστρατεία σήμερα στη Νότια Καρολίνα, επέκρινε τον πρόεδρο Μπούς οτι παραπλάνησε τον αμερικανικό λαό σε σχέση με την εξωτερική του πολιτική, και τόνισε οτι η Αμερική χρειάζεται έναν ηγέτη που να μπορεί να καταστήσει την χώρα ασφαλέστερη και να μειώσει την ανεργία.

    Ο κ. Κέρρυ απέρριψε αποτελέσματα ερευνών γκάλλοπ, που φέρουν τον πρώην κυβερνήτη του Βερμόντ, Χάουαρντ Ντήν, να προηγείται σημαντικά στην πολιτεία του Νιού Χάμσαιρ, όπου γίνονται παραδοσιακά οι πρώτες ενδοκομματικές εκλογές για την ανάδειξη προεδρικού υποψηφίου. Ο κ. Κέρρυ είπε οτι περίμενε έως σήμερα να ξεκινήσει την προεκλογική του εκστρατεία, διότι, όπως είπε, η Αμερική μόλις αρχίζει τώρα να ακούει.

    [05] Η Βόρεια Κορέα θα συνεχίσει τις συνομιλίες για τα πυρηνικά

    02 Sep 2003, 16:34 UTC

    Η Βόρεια Κορέα λέει τώρα οτι δέχεται να συμμετάσχει σε συνομιλίες σε σχέση με το πυρηνικό της πρόγραμμα, αφού είχε δηλώσει οτι οποιεδήποτε περαιτέρω συνομιλίες θα είναι άσκοπες. Το κεντρικο΄ειδησεογραφικό πρακτορείο της Βόρειας Κορέας επέρριψε σήμερα την αποτυχία των συνομιλιών της περασμένης εβδομάδας στο Πεκίνο, στις ΗΠΑ. Το σχόλιο του πρακτορείου αναφέρει οτι η Πιονγιάνγκ είναι διατεθειμένη να συνεχίσει τις συνομιλίες, αλλά συνάμα απειλεί οτι η χώρα θα αυξήσει τις πυρηνικές της δυνατότητες, εκτός και άν η Ουάσινγκτον υπογράψει συμφωνία μη επίθεσης με την Πιονγιάνγκ. Στο μεταξύ, ο υπουργός Εξωτερικών της Νότιας Κορέας, θα επισκεφθεί την Ουάσινγκτον, για να συζητήσει το αποτέλεσμα των εξαεθνών συνομιλιών της περασμένης εβδομάδας για το πρόβλημα της Βόρειας Κορέας, στις οποίες συμμετείχαν εκτός απο τη Βόρεια και τη Νότια Κορέα, και οι ΗΠΑ, η Ιαπωνία, η Κίνα και η Ρωσία.

    [06] Χιλιάδες σιιτών μουσουλμάνων κήδευσαν τον πνευματικό τους αρχηγό Αγιατολλάχ αλ Χακίμ

    02 Sep 2003, 16:03 UTC

    Η νεκρώσιμη πομπή του σιίτη κληρικού

    Κάτω απο αυστηρά μέτρα ασφάλειας, δεκάδες χιλιάδες σιιτών μουσουλμάνων συγκεντρώθηκαν στην ιερή πόλη Νατζάφ του Ιράκ, για την κηδεία του ανώτατου κληρικού Αγιατολλάχ Μωχάμεντ Μπακίρ αλ Χακίμ. Η νεκρώσιμη πομπή για τον Αγιατολλάχ αλ Χακίμ, ξεκίνησε την Κυριακή στη Βαγδάτη και κατέληξε ήμερα νότια της Νατζάφ, όπου θα ταφεί η σωρός του αργότερα μέσα στη μέρα. Ο κληρικός σκοτώθηκε απο βομβιστική επίθεση με παγιδευμένο αυτοκίνητο στην Νατζάφ την Παρασκευή. Τουλάχιστον άλλα 82 άτομα σκοτώθηκαν και πάνω απο 100 τραυματίστηκαν απο την έκρηξη. Βαρειά οπλισμένες δυνάμεις των ιρακινών υπηρεσιών ασφαλείας, περιπολούσαν τον δρόμο προς την Νατζάφ, ώστε να αποτραπούν νέες βίαιες ενέργειες ή επιθέσεις. Σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες, τις τελευταίες δύο μέρες, η ιρακινή αστυνομία απενεργοποίησε δύο βόμβες που είχαν τοποθετηθεί σε παγιδευμένα αυτοκίνητα στη Νατζάφ.

    [07] Τερματίζουν την εκεχειρία τους οι Κούρδοι στην Τουρκία

    02 Sep 2003, 16:26 UTC

    Photo by Joshua Kucera

    Η κύρια επαναστατική οργάνωση των Κούρδων στην Τουρκία, το Εργατικό κόμμα του Κουρδισταν, γνωστό ως Πεκακά, δήλωσε οτι τερματίζει επίσημα την μονομερή τετραετή του εκεχειρία, αλλά δεν σχεδιάζει να αναλάβει αμέσως την διεξαγωγή βίαιων ενεργειών. Το Πεκακά πρόσθεσε οτι θα προσπαθήσει να πείσει την τουρκική κυβέρνηση να υπογράψει νέα διμερή συμφωνία κατάπαυσης του πυρός, μέσα στους επόμενους τρείς μήνες. Η Τουρκία πρόσφερε πρόσφατα αμνηστεία στους Κούρδους επαναστάτες, αλλά το Πεκακά υποστηρίζει οτι η εφαρμογή της αμνηστείας είναι πολύ περιορισμένη. Η Τουρκία έχει δηλώσει οτι δεν θα διαπραγματευτεί με την παράνομη οργάνωση, που μάχεται για την αυτονομία του Κουρδιστάν, στην νοτιοανατολική Τουρκία εδώ και περίπου 20 χρόνια.

    [08] Ανησυχητική η κατάσταση της Αούνγκ Σαν Σου Σι

    02 Sep 2003, 21:25 UTC

    Αούνγκ Σαν Σου Σι

    Ο εκπρόσωπος του ΟΗΕ στη Βιρμανία, Πάουλο Σέρχιο Πινέιρο, δήλωσε οτι ανησυχεί έντονα σχετικά με τον αμερικανικό ισχυρισμό οτι η ηγέτις της αντιπολίτευσης της χώρας Αούνγκ Σαν Σου Σι, που βρίσκεται υπο κράτηση, πραγματοποιεί απεργία πείνας. Σε δήλωσή του σήμερα στη Γενεύη, ο κ. Πινίέρο, εκπρόσωπος της Επιτροπής Ανθρωπίνων δικαιωμάτων του διεθνούς οργανισμού, λέει οτι δεν είναι σε θέση να επιβεβαιώσει την αναφορά της Ουάσινγκτον, αλλά ανησυχεί σοβαρά για την συνεχιζόμενη κράτηση της Κας Σαν Σου Σί. Χωρίς να αποκαλύψει τις πηγές του, το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών είχε πεί την Κυριακή οτι η τιμημένη με βραβείο Νόμπελ για την ειρήνη Κα Αουνγκ Σαν Σου Σι αρνείται να πάρει τροφή, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την κράτησή της απο τις βιρμανικές αρχές.

    Ο κ. Πινιέιρο ενώνει τη φωνή του με εκείνες άλλων οργανώσεων για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που ζητούν την άμεση και άνευ όρων απελευθέρωση της Κα Σαν Σου Σι, καθώς και άλλων πολιτικών κρατουμένων στη Βιρμανία.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Thursday, 4 September 2003 - 1:18:10 UTC