Read the Borders, Soveignty & Stability Paper (Hellenic MOD Mirror on HR-Net) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 03-08-07

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Οι ΗΠΑ υποπτεύονται δάκτυλο της Αλ Κάιντα στην επίθεση στη Βαγδάτη
  • [02] Οι Λιβεριανοί υποδέχονται με ζητωκραυγές τις ειρηνευτικές δυνάμεις.
  • [03] Προειδοποιήσεις για πιθανές τρομοκρατικές επιθέσεις
  • [04] Έκρηξη βόμβας έξω από την Πρεσβεία της Ιορδανίας στη Βαγδάτη
  • [05] Σε θάνατο, φανατικός ισλαμιστής τρομοκράτης στην Ινδονησία
  • [06] Στη Μονροβία οι πρώτοι ειρηνοφρουροί
  • [07] Πακέττο μεταρρυθμίσεων ενέκρινε ο πρόεδρος της Τουρκίας
  • [08] Πτώση σημείωσε η ανεργία στις ΗΠΑ
  • [09] Το Ιράν διαψεύδει δημοσίευμα αμερικανικής εφημερίδας
  • [10] Υποψήφιος κυβερνήτης της Καλιφόρνιας, ο Αρνολντ Σβαρτσενέγκερ
  • [11] Συνελήφθησαν στο Ιράκ 3 ύποπτοι σχεδιαστές των επιθέσεων εναντίον αμερικανικών δυνάμεων.
  • [12] Χαταμί: Η ανάπτυξη πυρηνικών όπλων αντιτίθεται με τα διδάγματα του Ισλάμ.
  • [13] Ο Σβάρτζενεγκερ υποψήφιος κυβερνήτης της Καλιφόρνια.
  • [14] 14 οι νεκροί απ' τις πυρκαγιές στην Πορτογαλία.

  • [01] Οι ΗΠΑ υποπτεύονται δάκτυλο της Αλ Κάιντα στην επίθεση στη Βαγδάτη

    08 Aug 2003, 01:00 UTC

    Αξιωματούχοι του Πενταγώνου δήλωσαν οτι τρομοκρατική οργάνωση με διασυνδέσεις με την Αλ Καίντα, μπορεί να βρίσκεται πίσω απο την χθεσινή βομβιστική επίθεση με παγιδευμένο αυτοκίνητο εναντίον της πρεσβείας της Ιορδανίας στη Βαγδάτη, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν τουλάχιστον 11 άτομα, συμπεριλαμβανομένων και πέντε ιρακινών αστυνομικών που φρουρούσαν την πρεσβεία. Οι αξιωματούχοι είπαν οτι οι έρευνες εστιάζονται στην οργάνωση Ανσάρ αλ Ισλάμ, που πιστεύεται ότι δρα μέσα στο Ιράκ. Ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Κόλιν Πάουελ, τηλεφώνησε στον Ιορδανό ομόλογό του, Μαρουάν Μουασέρ, για να εκφράσσει την λύπη της αμερικανικής κυβέρνησής για την επίθεση και τον τραυματισμό πέντε υπαλλήλων της Ιορδανικής πρεσβείας. Ο κ. Μουασέρ ζήτησε επαυξημένα μέτρα ασφαλείας για την πρεσβεία της χώρας του στη Βαγδάτη. Αξιωματούχοι του Πενταγώνου είπαν πάντως οτι άνδρες της Ιρακινής αστυνομίας, και όχι στρατιώτες της συμμαχίας, θα αναλάβουν την φρούρηση των ξένων πρεσβειών στο Ιράκ.

    [02] Οι Λιβεριανοί υποδέχονται με ζητωκραυγές τις ειρηνευτικές δυνάμεις.

    08 Aug 2003, 01:05 UTC

    Φάλαγγα των πρώτων Δυτικο-Αφρικανικών ειρηνευτικών δυνάμεων μπήκε για πρώτη φορά στην πρωτεύουσα της Λιβερίας Μονροβία, όπου οι κάτοικοι της πόλης την υποδέχτηκαν με επευφημίες και ενθουσιασμό. Οι Λιβεριανοί βγήκαν στους δρόμους φωνάζοντας «όχι άλλο πόλεμο, θέλουμε ειρήνη» καθώς η φάλαγγα προωθούνταν προς το κέντρο της πόλης. Περίπου 450 Νιγηριανοί στρατιώτες άρχισαν να φθάνουν στη Λιβερία τη Δευτέρα, στα πλαίσια Δυτικο-Αφρικανικής ειρηνευτικής δύναμης 3.200 ανδρών που θα αναπτυχθεί στη περιοχή. Στο μεταξύ, ο πρόεδρος Τσάρλς Ταίηλορ επανέλαβε την υπόσχεση του να παραιτηθεί τη Δευτέρα και είπε οτι θα μεταβιβάσει την εξουσία στον αντιπρόεδρο Μόζες Μπλά. Επίσης το κοινοβούλιο της Λιβερίας επικύρωσε την απόφαση του κ. Τέιλορ να παραιτηθεί.

    [03] Προειδοποιήσεις για πιθανές τρομοκρατικές επιθέσεις

    07 Aug 2003, 20:15 UTC

    Η εφημερίδα Νιού Γιόρκ Τάιμς γράφει ότι η κυβέρνηση Μπους έστειλε εμπειρογνώμονες σε θέματα ασφάλειας αεροπλάνων στο εξωτερικό για να προειδοποιήσουν για πιθανές πυραυλικές τρομοκρατικές επιθέσεις. Σύμφωνα με το δημοσίευμα η απόφαση επάρθη μετά από πληροφορίες των μυστικών υπηρεσιών που αναφέρουν ότι τρομοκράτες μπορεί να σχεδιάζουν στο άμεσο μέλλον επιθέσεις εναντίον επιβατικών αεροσκαφών με εδικούς φορητούς πυραύλους. Λέγεται ότι οι εμπειρογνώμονες εστάλησαν στη Βαγδάτη και τη Μπάσρα του Ιράκ, όπου ο κίνδυνος προέρχεται από άτομα πιστά στην πρώην κυβέρνηση της χώρας και επίσης στην Αθήνα, την Άγκυρα και τη Μανίλα, όπου υπάρχουν υποψίες ότι προγραμματίζουν επιθέσεις τρομοκράτες της Αλ Κάϊντα.

    Το δημοσίευμα των Νιου Γιορκ Τάϊμς αναφέρει ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις για κάποιο παρόμοιο κίνδυνο μέσα στις Ηνωμένες Πολιτείες.

    [04] Έκρηξη βόμβας έξω από την Πρεσβεία της Ιορδανίας στη Βαγδάτη

    07 Aug 2003, 20:45 UTC

     

    Βόμβα εξερράγη σε παγιδευμένο αυτοκίνητο έξω από την πρεσβεία της Ιορδανίας στη Βαγδάτη σκοτώνοντας τουλάχιστον 11 άτομα και τραυματίζοντας δεκάδες άλλα. Αξιωματούχος της ιρακινής αστυνομίας είπε ότι ανάμεσα στους νεκρούς είναι και πέντε ιρακινοί αστυνομικοί που φρουρούσαν το κτίριο της πρεσβείας. Η έκρηξη προκάλεσε εκτεταμένες ζημίες στο κτίριο, και τραυμάτισε 5 υπαλλήλους της πρεσβείας. Η επίθεση αυτή πραγματοποιείται μία εβδομάδα μετά από την παροχή ασύλου εκ μέρους της Ιορδανίας σε δύο από τις κόρες του Σαντάμ Χουσεΐν.

    A burned vehicle sits outside the Jordanian Embassy, following a bomb attack

    Επίσης, πολλοί ιρακινοί είναι οργισμένοι με την Ιορδανία, επειδή υποστήριξε την αμερικανική εισβολή στη χώρα τους. Εξ άλλου, σήμερα 2 αμερικανοί στρατιώτες τραυματίστηκαν όταν το αυτοκίνητο στο οποία επέβαιναν δέχτηκε επίθεση σε πολυσύχναστο εμπορικό δρόμο της Βαγδάτης.

    [05] Σε θάνατο, φανατικός ισλαμιστής τρομοκράτης στην Ινδονησία

    07 Aug 2003, 16:18 UTC

    Δικαστήριο της Ινδονησίας καταδίκασε σε θάνατο φανατικό ισλαμιστή για την συμμετοχή του στην περσινή βομβιστική επίθεση κατά νυκτερινού κέντρου στο Μπαλί. Ο κατηγορούμενος Αμρόζι, γνωστός με το παρατσούκλι «ο μειδιών βομβιστής», κρίθηκε ένοχος της κατηγορίας ότι βοήθησε στην οργάνωση της επίθεσης της 12ης Οκτωβρίου, κατά την οποία σκοτώθηκαν 202 άτομα ως επί το πλείστον ξένοι τουρίστες. Οι επιζήσαντες της βομβιστικής επίθεσης άρχισαν να χειροκροτούν καθώς ο δικαστής του γνωστοποιούσε στον Αμρόζι πως κρίθηκε ένοχος τρομοκρατικής ενέργειας ενώ ο κατηγορούμενος σήκωσε τα χέρια του ψηλά χαμογελώντας φαρδιά-πλατειά.

    Αμρόζι

    Ο Αμρόζι εξέφρασε ικανοποίηση για το θάνατο των ξένων τουριστών που σκοτώθηκαν στο νυκτερινό κέντρο, το οποίο αποκάλεσε « φωλιά της ακολασίας.» Κατά την διάρκεια της δίκης ο Αμρόζι παραδέχτηκε ότι διενέργησε τις βομβιστικές επιθέσεις στο Μπαλί, αλλά είπε ότι δεν ανήκει στη τοπική τρομοκρατική οργάνωση Τζεμαά Ισλαμίγια, που θεωρείται υπεύθυνη για τις επιθέσεις αυτές.

    [06] Στη Μονροβία οι πρώτοι ειρηνοφρουροί

    07 Aug 2003, 16:25 UTC

    Οι πρώτοι Δυτικοαφρικανοί ειρηνοφρουροί εισήλθαν στην πρωτεύουσα της Λιβερίας Μονροβία, οι κάτοικοι της οποίας τους επιφύλαξαν θερμή υποδοχή. Χιλιάδες Λιβεριανοί βγήκαν στους δρόμους φωνάζοντας «όχι άλλο πόλεμο, θέλουμε ειρήνη,» καθώς η φάλαγγα των ειρηνοφρουρών προχωρούσε προς το κέντρο της πόλης. Περίπου 450 νιγηριανοί στρατιώτες άρχισαν να φθάνουν την Δευτέρα στη Λιβερία, απο την δύναμη των 3,200 δυτικο-αφρικανών ειρηνοφρουρών που πρόκειται να αφιχθούν συνολικά. Ο πρόεδρος Τσάρλς Ταίηλορ επανέλαβε την υποσχεσή του να παραιτηθεί τη Δευτέρα και είπε οτι θα μεταβιβάσει την εξουσία στον αντιπρόεδρο Μόζες Μπλά. Σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό δίκτυο C N N, ο κ. Ταίηλορ είπε οτι θα απευθύνει ομιλία του προς το έθνος την Κυριακή και πρόσθεσε οτι αποδέχθηκε την προσφορά ασύλου απο τη Νιγηρία, αλλά δεν αναφέρθηκε στο πότε σκοπεύει να αναχωρήσει από την Λιβερία.

    [07] Πακέττο μεταρρυθμίσεων ενέκρινε ο πρόεδρος της Τουρκίας

    07 Aug 2003, 16:14 UTC

    O πρόεδρος της Τουρκίας, Αχμέντ Νετσντέτ Σεζέρ, ενέκρινε πακέττο μεταρρυθμίσεων που στοχεύουν στον περιορισμό της επιρροής που ασκεί ο πανίσχυρος τουρκικός στρατός στα πολιτικά πράγματα της χώρας. Με το μέτρο αυτό, ο κ. Σεζέρ αυξάνει τις πιθανότητες της κατ εξοχήν μουσουλμανικής Τουρκίας, να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Ο κ. Σεζέρ υπέγραψε χθες το βράδυ το σχετικό νομοσχέδιο, το οποίο είχε εγκριθεί απο την εθνοσυνέλευση την περασμένη εβδομάδα, με την ελπιδα οτι οι διαπραγματεύσεις για την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ, θα μπορούσαν να ξεκινήσουν μέχρι το τέλος του 2004. Η ΕΕ έχει θέσει σαν όρο στην Τουρκία να περιορίσει την ισχύ του στρατού και να προχωρήσει σε περισσότερες μεταρρυθμίσεις, για να ξεκινήσουν οι ενταξιακές συνομιλίες. Ο νέος νόμος αφαιρεί τις εκτελεστικές εξουσίες απο το τουρκικό συμβούλιο εθνικής ασφάλειας, στο οποίο επικρατούν οι στρατιωτικοί. Το συμβούλιο μέχρι τώρα ασκούσε μεγάλη επιρροή στην εθνική πολιτική της χώρας.

    [08] Πτώση σημείωσε η ανεργία στις ΗΠΑ

    07 Aug 2003, 20:39 UTC

    Η κυβέρνηση των ΗΠΑ λεει ότι η ανεργία κατέβηκε στο χαμηλότερο σημείο των τελευταίων 6 μηνών , καθώς η παραγωγικότητα σημείωσε αύξηση κατά τον δεύτερο τρίμηνο του χρόνου. Το Υπουργείο Εργασίας λεει ότι οι αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας μειώθηκαν το περασμένο επταήμερο, για τρίτη κατά σειρά εβδομάδα, φθάνοντας στο χαμηλότερο σημείο από το Φεβρουάριο.

    Εξ άλλου, σύμφωνα πάλι με το Αμερικανικό Υπουργείο Εργασίας, η παραγωγικότητα , που υπολογίζεται βάσει του πόσο παράγει ο εργαζόμενος ανά ώρα εργασίας, σημείωσε αύξηση 5 κόμμα 7 τοις εκατό, στην περίοδο Απριλίου - Ιουνίου καθώς οι εταιρείες περιέκοψαν το κόστος εργασίας. Οικονομολόγοι λένε ότι η παραγωγικότητα συντείνει στην αύξηση των κερδών, τα οποία συντελούν στη δημιουργία νέων εργασιακών θέσεων.

    [09] Το Ιράν διαψεύδει δημοσίευμα αμερικανικής εφημερίδας

    07 Aug 2003, 16:27 UTC

    To Ιράν διέψευσε δημοσίευμα της αμερικανικής εφημερίδας Λος Αντζελες Τάιμς, οτι επιστήμονες απο ξένες χώρες βοήθησαν την Τεχεράνη να αναπτύξει πρόγραμμα πυρηνικών όπλων. Ο εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών Χαμίντ Ρεζά Ασέφι δήλωσε σήμερα οτι το σχετικό άρθρο, που δημοσιεύθηκε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, είναι ψευδές, προσθέτονας πως αποτελεί δείγμα «ανεύθυνης δημοσιογραφίας.» Το άρθρο ανέφερε οτι υπάρχουν στοιχεία που δείχνουν οτι επιστήμονες απο το Πακιστάν, τη Βόρεια Κορέα, την Κίνα και τη Ρωσία συνεργάστηκαν με το Ιράν στην προσπάθειά του να αναπτύξει ατομικά οπλα. Ο κ. Ασέφι επανέλαβε την ιρανική θέση οτι το πυρηνικό πρόγραμμα της χώρας είναι μόνο για ηλεκτροδότηση και όχι για πυρηνικά όπλα. Το Ιράν υφίσταται αυξανόμενη διεθνή πίεση να δεχθεί αυστηρότερους ελέγχους του πυρηνικού του προγράμματος.

    [10] Υποψήφιος κυβερνήτης της Καλιφόρνιας, ο Αρνολντ Σβαρτσενέγκερ

    07 Aug 2003, 16:38 UTC

    Ο γνωστός ηθοποιός του Χόλλυγουντ, Αρνολντ Σβαρτσνέγκερ, πρόσθεσε το όνομά του στη λίστα των επίδοξων υποψήφιων για τη θέση του κυβερνήτη της Καλιφόρνιας. Όπως μεταδίδει ο ανταποκριτής μας στο Λος Άντζελες Μάϊκ Ο Σάλλιβαν κι άλλα ονόματα αναμένεται πως θα προστεθούν στον κατάλογο μέχρι το Σάββατο, που λήγει η προθεσμία για την κατάθεση υποψηφιοτήτων για τις επαναληπτικές εκλογές του Οκτωβρίου. Με τη δήλωση ότι θέλει να επιφέρει μεταρρυθμίσεις στην πρωτεύουσα της Καλιφόρνιας Σακραμέντο, ο γνωστός από τις ταινίες δράσης ηθοποιός ανακοίνωσε την υποψηφιότητά του στη διάρκεια της τηλεοπτικής εκπομπής «TONIGHT SHOW». Οι καλιφορνέζοι θ' αποφασίσουν σε μια άνευ προηγουμένου ψηφοφορία, που θα διενεργηθεί στις 7 Οκτωβρίου, κατά πόσο θέλουν ν' απομακρυνθεί από τη θέση του κυβερνήτη της πολιτείας, o δημοκρατικός Γκρέη Ντέηβις. Εάν η πλειοψηφία των ψήφων είναι υπέρ της απομάκρυνσής του ο κ. Ντέηβις θα αντικατασταθεί από τον υπ αριθμό ένα στον κατάλογο των επίδοξων διαδόχων του. Ο Αρνολντ Σβάρτσνέγκερ, που είναι ρεπουμπλικανός, ανέπτυξη πολιτική δράση πέρσυ, υποστηρίζοντας ένα μέτρο που προέβλεπε την αύξηση των προγραμμάτων εξωσχολικής απασχόλησης των παιδιών. Ανακοινώνοντας την υποψήφιότητά του, είπε πως οι ανάγκες των παιδιών και των οικογενειών θ' αποτελέσουν τις προτεραιότητές του. "Θέλω να διασφαλίσω ότι θα παρέχεται σε όλα τα παιδιά μια καλή εκπαίδευση. Θέλω να διασφαλίσω ότι όλα τα σχολεία θα προσφέρουν στα παιδιά εξωσχολικά προγράμματα. Θέλω να διασφαλίσω ότι όλες οι μητέρες θα μπορούν να είναι ήσυχες γιατί τα παιδιά τους θ απασχολούνται στο σχολείο μετά από τις ώρες των μαθημάτων,» δήλωσε ο γνωστός ηθοποιός.

    Πάνω από 300 άτομα έχουν συμπληρώσει τις απαραίτητες αιτήσεις διεκδίκησης του αξιώματος του κυβερνήτη της Καλιφόρνιας. Το Σάββατο λήγει η προθεσμία κατάθεσης των αιτήσεων αυτών στις αρμόδιες αρχές. Το πιο δημοφιλές στην πολιτεία στέλεχος του δημοκρατικού κόμματος, η γερουσιαστής Νταϊάν Φάϊνστήν, έχει δηλώσει πως δεν θα θέσει υποψηφιότητα. Η κ. Φάϊνστήν όμως προτρέπει τους καλιφορνέζους να ψηφίσουν υπέρ της απομάκρυνσης του κ. Ντέηβις στις επαναληπτικές εκλογές. Οι πιο πρόσφατες δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι μια μικρή πλειοψηφία θέλει να δεί τον νυν κυβερνήτη να απομακρύνεται από τη θέση του.

    Σφυγμομέτρηση που διενεργήθηκε αυτό το μήνα έδειξε πως ο Αρνολντ Σβάρτσνέγκερ έχει την υποστήριξη του 15% των ψηφοφόρων, ενώ ένας άλλος ρεπουμπλικανός, ο πρώην δήμαρχος του Λος Αντζελες, Ρίτσαρντ Ρίορνταν, έχει το προβάδισμα υποστηριζόμενος από το 21%. Ο υποψήφιος του κόμματος των Πρασίνων, Πήτερ Καμέχο, που σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις υποστηρίζεται από το 8% των ψηφοφόρων λέει πως με την υποψηφιότητα του Σβάρτζνέγκερ αλλάζουν τα πράγματα. Το κόμμα των Πρασίνων ελπίζει πως θα μπορέσει να δημιουργήσει συμμαχία με μια άλλη υποψήφια: την ελληνικής καταγωγής πολιτική αναλύτρια Αριάνα Στασινοπούλου Χάφινγκτον.

    [11] Συνελήφθησαν στο Ιράκ 3 ύποπτοι σχεδιαστές των επιθέσεων εναντίον αμερικανικών δυνάμεων.

    07 Aug 2003, 01:41 UTC

    Στο Ιράκ, Αμερικανοί στρατιωτικοί αξιωματούχοι δηλώνουν ότι συνέλαβαν 3 υπόπτους στα πλαίσια νέων εφόδων με βάση στοιχεία από Ιρακινούς πληροφοριοδότες. Αξιωματούχοι δηλώνουν ότι ένας απ τους συλληφθέντες θεωρείται υψηλόβαθμο στέλεχος των ομάδων Φενταγίν του Σαντάμ Χουσεΐν, ο οποίος διοργάνωνε επιθέσεις εναντίον των αμερικανικών δυνάμεων στο Τικρίτ. Οι άλλοι δύο συλληφθέντες πιστεύεται πως είναι πρώην στρατηγοί του Ιρακινού στρατού που διοργάνωναν ανταρτικές επιθέσεις σε διάφορα σημεία του Ιράκ. Στο μεταξύ σε συνέντευξη του προς τη ΦτΑ, ο αμερικανός διοικητής στο Ιράκ, Πώλ Μπρέμερ, δήλωσε ότι κατά τη γνώμη του οι αμερικανικές δυνάμεις αντιμετωπίζουν προβλήματα στην ευρύτερη περιοχή του Τικρίτ γιατί στην συγκεκριμένη περιοχή οι συμμαχικές δυνάμεις δεν είχαν έρθει αντιμέτωπες με τις Ιρακινές δυνάμεις στη διάρκεια του πολέμου.

    [12] Χαταμί: Η ανάπτυξη πυρηνικών όπλων αντιτίθεται με τα διδάγματα του Ισλάμ.

    07 Aug 2003, 01:46 UTC

    Ο πρόεδρος του Ιράν, Μοχάμεντ Χαταμί, αρνήθηκε και πάλι ότι η χώρα του προσπαθεί να αναπτύξει πυρηνικά όπλα γιατί, όπως τόνισε, τέτοιου είδους όπλα έρχονται σε αντίθεση με τα διδάγματα του Ισλαμισμού. Ο κ. Χαταμί έκανε αυτές τις δηλώσεις μετά από συνάντηση που είχε χθες με τον ανώτατο ηγέτη του Ιράν, Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, ο οποίος και αυτός τόνισε την αντίθεση του προς τα πυρηνικά όπλα. Εξάλλου συνεχίζονται οι συνομιλίες εμπειρογνωμόνων της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας με Ιρανούς αξιωματούχους με στόχο την έναρξη λεπτομερέστερων επιθεωρήσεων των πυρηνικών εγκαταστάσεων της Τεχεράνης. Ιρανοί αξιωματούχοι χαρακτήρισαν τις συνομιλίες εποικοδομητικές.

    [13] Ο Σβάρτζενεγκερ υποψήφιος κυβερνήτης της Καλιφόρνια.

    07 Aug 2003, 01:55 UTC

    Ο πασίγνωστος σταρ του Χόλλυγουντ, Άρνολντ Σβάρτζενεγκερ, ανακοίνωσε την υποψηφιότητα του, με το ψηφοδέλτιο του Ρεπουμπλικανικού κόμματος, για το αξίωμα του κυβερνήτη της Καλιφόρνια, στις επαναληπτικές εκλογές του Οκτωβρίου για την αντικατάσταση του νυν Δημοκρατικού κυβερνήτη της πολιτείας Γκρέι Ντέηβις, ο οποίος κατηγορείται για κακοδιαχείριση της Καλιφορνέζικης οικονομίας. Ο κ. Σβάρτζενεγκερ δήλωσε ότι οι πολιτικοί της Καλιφόρνια έχουν πάψει να υπηρετούν το λαό γιατί υπηρετούν μόνο τα ειδικά συμφέροντα, όπως είπε χαρακτηριστικά. Στις 7 Οκτωβρίου οι ψηφοφόροι της Καλιφόρνια καλούνται να αποφασίσουν αν όντως θα πρέπει να αντικατασταθεί ο κυβερνήτης Ντέηβις και από ποιόν.

    [14] 14 οι νεκροί απ' τις πυρκαγιές στην Πορτογαλία.

    07 Aug 2003, 01:59 UTC

    Στη Πορτογαλία αυξήθηκε στους 14 ο αριθμός των νεκρών απ τις πυρκαγιές που πλήττουν τη χώρα τις τελευταίες εβδομάδες, όταν οι πυροσβέστες βρήκαν τα απανθρακωμένα πτώματα ενός άνδρα και μιας γυναίκας σε αγρόκτημα βορειοδυτικά της Λισσαβόνας. Η δασική υπηρεσία ανακοίνωσε επίσης ότι απ τις πυρκαγιές έχουν καταστραφεί 10 χιλιάδες στρέμματα στην κεντρική Πορτογαλία. Στην Ιταλία λόγω των πυρκαγιών και εκεί εκατοντάδες κάτοικοι και τουρίστες στην Τοσκάνη αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τη περιοχή, ενώ το Γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων μετέδωσε ότι οι πυροσβεστικές αρχές της χώρας μάχονται με νέα πυρκαγιά βόρεια της Μασσαλίας. Τα πύρινα μέτωπα επιδεινώνονται λόγω του σοβαρού κύματος καύσωνα που πλήττει την Ευρώπη τις τελευταίες μέρες.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Friday, 8 August 2003 - 1:18:52 UTC