Read the Bulletin of New Terminology for the Greek Language (by the Academy of Athens) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 03-08-06

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Το Ισραήλ απελευθέρωσε 340 Παλαιστίνιους
  • [02] Και νέες επιθέσεις αναμένουν οι Ινδονησιακές αρχές.
  • [03] Οι ειρηνευτικές δυνάμεις αναπτύσσονται σε διάφορα σημεία της Λιβεριανής πρωτεύουσας.
  • [04] Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επικρίνει δριμύτατα την Microsoft
  • [05] Στενεύει ο κλοιός γύρω απο τον Σαντάμ Χουσείν
  • [06] Ανησυχούν οι ΗΠΑ για το διαχωριστικό τείχος του Ισραήλ
  • [07] H πορεία της δημοκρατικοποίησης το 2002
  • [08] Ενεκρίθη νομοσχέδιο για την παροχή αμνηστείας σε Κούρδους αυτονομιστές
  • [09] Μιρκή ομάδα αμερικανών στρατιωτών θα μεταβεί στη Λιβερία
  • [10] Οι Ισραηλινές αρχές συνέλαβαν ξένους ακτιβιστές.
  • [11] Νέα μέτρα ασφάλειας λαμβάνουν τα αμερικανικά αεροδρόμια.
  • [12] Συνεχίζεται ο καύσωνας στην Ευρώπη.

  • [01] Το Ισραήλ απελευθέρωσε 340 Παλαιστίνιους

    06 Aug 2003, 16:19 UTC

    Σύλληψη παλαιστινίων. Φωτογραφία αρχείου

    To Ισραήλ αποφυλάκισε χθες πάνω από 300 Παλαιστίνιους κρατουμένους, στα πλαίσια προσπαθειών για την προώθηση του λεγόμενου οδικού χάρτη για την επίτευξη ειρήνης στη Μέση Ανατολή. Οι Ισραηλινές αρχές άφησαν ελεύθερους τους κρατουμένους σε πέντε φυλάκια ελέγχου ανάμεσα στο Ισραήλ και τις Παλαιστινιακές περιοχές στη δυτική όχθη και τη λωρίδα της Γάζας. Το Ισραήλ δήλωσε ότι οι αποφυλακίσεις στοχεύουν επίσης στην τόνωση της υποστήριξης των Παλαιστινίων προς τον πρωθυπουργό τους, Μαχμούντ Αμπάς. Ομως, η παλαιστινιακή πλευρά χαρακτήρισε το μέτρο ανεπαρκές και κάλεσε το Ισραήλ να αφήσει ελεύθερους όλους τους πάνω απο 6,000 παλαιστίνιους κρατούμενους. Σύμφωνα με παλαιστίνιους αξιωματούχους, η διαμάχη για το θέμα των κρατουμένων υπήρξε η κύρια αιτία για την ακύρωση της προγραμματισμένης για χθες συνάντησης μεταξύ του κ. Αμπάς και του Ισραηλινού πρωθυπουργού, Αριέλ Σαρόν.

    [02] Και νέες επιθέσεις αναμένουν οι Ινδονησιακές αρχές.

    07 Aug 2003, 00:47 UTC

    Αξιωματούχοι δηλώνουν ότι η Ινδονησία ενδέχεται να πληγεί και από άλλες τρομοκρατικές επιθέσεις στο εγγύς μέλλον. Ο διευθυντής της Ινδονησιακής αστυνομίας δήλωσε αργά χθες ότι οι δυνάμεις ασφάλειας είχαν προειδοποιηθεί για την επίθεση της Τρίτης και πιθανότατα και για άλλες επιθέσεις, μετά από στοιχεία που βρέθηκαν σε έφοδο της αστυνομίας τον περασμένο μήνα. Εξάλλου χθες εφημερίδα της Σιγκαπούρης δήλωσε ότι η τρομοκρατική οργάνωση Τζεμάα Ισλαμίγια, με διασυνδέσεις με την Αλ Κάιντα, ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση της Τρίτης στην Ινδονησία που κόστισε τη ζωή σε 10 άτομα και προκάλεσε το τραυματισμό 150 άλλων. Η αστυνομία δήλωσε ότι ο εκρηκτικός μηχανισμό πυροδοτήθηκε από κινητό τηλέφωνο.

    [03] Οι ειρηνευτικές δυνάμεις αναπτύσσονται σε διάφορα σημεία της Λιβεριανής πρωτεύουσας.

    07 Aug 2003, 00:53 UTC

    Ο διοικητής της Δυτικο-Αφρικανικής ειρηνευτικής δύναμης στη Λιβερία, ο Νιγηριανός ταξίαρχος Φέστους Οκονόβο, δήλωσε ότι οι άνδρες του θα αρχίσουν σήμερα να αναπτύσσονται σε διαφορά σημεία της Μονροβίας. Ο κ. Οκονόβο δήλωσε στη Φωνή της Αμερικής ότι οι 500 στρατιώτες θα αρχίσουν να περιπολούν τμήματα της πόλης που ελέγχονται απ τις κυβερνητικές δυνάμεις. Αλλά δεν ανέφερε αν αργότερα τα ειρηνευτικά στρατεύματα θα αναπτυχθούν και σε άλλες περιοχές της χώρας.

    Το πρώτο απόσπασμα ειρηνευτικών δυνάμεων, υπό την ηγεσία της Νιγηρίας, έφτασε στην πρωτεύουσα της Λιβερίας αυτή την εβδομάδα σε μία προσπάθεια να δοθεί τέλος στον εμφύλιο πόλεμο τα τελευταία 14 χρόνια στη χώρα. Επίσης χθες 7μελής αμερικανική στρατιωτική ομάδα έφτασε στην Μονροβία για να προσφέρει βοήθεια στα Δυτικο-Αφρικανικά ειρηνευτικά στρατεύματα.

    [04] Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επικρίνει δριμύτατα την Microsoft

    06 Aug 2003, 20:25 UTC

    Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή λεει ότι θα δώσει μία τελευταία ευκαιρία στην κολοσσιαία αμερικανική εταιρεία Microsoft να υπερασπίσει τον εαυτό της έναντι των καταγγελιών ότι παραβιάζει τους αντι-μονοπωλιακούς κανονισμούς. Αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής έστειλαν επιστολή σήμερα στη Microsoft ζητώντας από την εταιρεία να αλλάξει τις πρακτικές της και να συμμορφωθεί με την νόμους που διέπουν τον τίμιο ανταγωνισμό, διαφορετικά θα ληφθούν εναντίον της νομικά μέτρα.

    Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης δήλωσε πως η Κομισιόν έχει στοιχεία που απέρρευσαν από τριετή έρευνα που δείχνουν ότι η Microsoft χρησιμοποιεί την υπεροχή της στην αγορά των σερβερ και τα προγραμμάτων οπτικοακουστικών εφαρμογών, (media players), για να ανταγωνιστεί αθέμιτα τους αντιπάλους της. Εκπρόσωπος της Microsoft χαρακτήρισε την εξέλιξη « ατυχή», αλλά είπε ότι η εταιρεία της εξετάζει το περιεχόμενο της επιστολής και αντιμετωπίζει με σοβαρότητα την έρευνα της Κομισιόν.

    [05] Στενεύει ο κλοιός γύρω απο τον Σαντάμ Χουσείν

    06 Aug 2003, 16:16 UTC

    Αμερικανοί στρατιώτες λένε οτι ιρακινοί πληροφοριοδότες και η τοπική αστυνομία βοηθούν στον εντοπισμό και τη σύλληψη φανατικών οπαδών του Σαντάμ Χουσείν στο βόρειο Ιράκ. Η κεντρική διοίκηση των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων δήλωσε σήμερα οτι στρατεύματα της συμμαχίας πραγματοποίησαν 18 επιδρομές το τελευταίο 24άωρο, και κατάσχεσαν μεγάλες ποσότητες όπλων ενώ συνέλαβαν πιστούς μαχητές του τέως καθεστώτος. Πολλές απο τις επιδρομές έγιναν στην γεννέτειρα του Σαντάμ Τικρίτ. Αξιωματούχοι του αμερικανικού στρατού είπαν επίσης οτι η ιρακινή αστυνομία παρέδωσε στους αμερικανούς άτομο, για το οποίο υπήρχαν υποψίες οτι οργάνωνε επιθέσεις εναντίον αμερικανών στρατιωτών. Πρόκειται για τον αδελφό ενός σωματοφύλακα του Σαντάμ Χουσείν. Στο μεταξύ, αμερικανοί στρατιώτες στην Τικρίτ, πρόκειται σύντομα να ξεκινήσουν πρόγραμμα εκπαίδευσης 35 ιρακινών, που θα είναι τα πρώτα μέλη της πολιτικής αμυντικής δύναμης της χώρας.

    [06] Ανησυχούν οι ΗΠΑ για το διαχωριστικό τείχος του Ισραήλ

    06 Aug 2003, 16:23 UTC

    Αξιωματούχοι της αμερικανικής κυβέρνησης εξετάζουν την πιθανότητα μείωσης των πιστωτικών δανείων προς το Ισραήλ, λόγω της ανέγερσης από το Τελ Αβίβ τείχους ασφαλείας στη Δυτική Όχθη.

    Το γεγονός ότι αρμόδιοι της αμερικανικής κυβέρνησης παραδέχονται ότι υπάρχει πιθανότητα να συνδεθεί η αμερικανική βοήθεια προς το Ισραήλ με το υπό κατασκευήν τείχος, υπογραμμίζει το βαθμό της ανησυχίας των Ηνωμένων Πολιτειών σχετικά με το επίμαχο διαχωριστικό φράγμα, το οποίο επικρίνεται από παλαιστίνιους και άραβες, οι οποίοι υποστηρίζουν πως θα μπορούσε να προδικάσει την οριοθέτηση ενός μελλοντικού παλαιστινιακού κράτους. Η εφημερίδα Νιου Γιορκ Τάϊμς έγραψε στο χθεσινό της φύλο πως η κυβέρνηση Μπους εξετάζει τρόπους με τους οποίους θα μπορούσε να πιέσει το Ισραήλ να σταματήσει την ανέγερση του τείχους και ότι μια από τις υπό εξέταση επιλογές είναι να μειώσει το ύψους εννέα δισεκατομμυρίων δολλαρίων πιστωτικό πακέτο που ενέκρινε το κογκρέσο για το Ισραήλ νωρίτερα φέτος, για να το βοηθήσει να αντιμετωπίσει τις οικονομικές συνέπειες του πολέμου στο Ιράκ.

    Στην τακτική συνέντευξη Τύπου χθες, ο εκπρόσωπος του Στέητ Ντηπάρτμεντ Φίλιπ Ρήκερ επανέλαβε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες ανησυχούν σε σχέση με την κατασκευή του τείχους, προσθέτοντας πως κυβερνητικοί αξιωματούχοι είναι ευχαριστημένοι από το γεγονός ότι ισραηλινοί αρμόδιοι δήλωσαν πως λαμβάνουν υπ όψιν τις ανησυχίες της Ουάσινγκτων. Σε σχέση με το πακέτο πιστώσεων, ο κ. Ρήκερ παρατήρησε πως το νομοσχέδιο βάσει του οποίου εγκρίθηκε το πακέτο αυτό, προβλέπει μείωση της εποικιστικής δραστηριότητας των Ισραηλινών. Παραδέχτηκε πάντως πως η συζητιέται η πιθανότητα σύνδεσης των αμερικανικών δανείων με την κατασκευή του τείχους.

    «Το μέτρο που εξουσιοδοτεί τη χορήγηση πιστωτικών δανείων προς το Ισραήλ," είπε ο κ. Ρήκερ, "προβλέπει μείωση των δανείων αυτών ανάλογα με τα ποσά που το Ισραήλ δαπανά σε εβραϊκούς οικισμούς. Αλλά η σύνδεση της βοήθειας με το υπό κατασκευήν τείχος είναι υπό συζήτηση».

    Σε συνέντευξη προς αραβόφωνο ραδιοφωνικό σταθμό, που χρηματοδοτείται από τις Ηνωμένες Πολιτείες, ο αμερικανός υπουργός εξωτερικών Κόλιν Πάουελ είπε πως το Ισραήλ, όπως και οποιαδήποτε άλλη χώρα, έχει το δικαίωμα να δημιουργήσει μεθοριακό τείχος. Αλλά, πρόσθεσε, όταν το τείχος αυτό μπαίνει σε εδάφη άλλων και ανεγείρεται κατά τρόπο που καθιστά πιο δύσκολη την εφαρμογή του οδικού χάρτη για τη Μέση Ανατολή, τότε υπάρχει πρόβλημα. Το ισραηλινό τείχος, που δεν έχει ακόμα ολοκληρωθεί, ακολουθεί χαλαρά τη λεγόμενη Πράσινη Γραμμή που δημιουργήθηκε το 1967, η οποία χωρίζει το Ισραήλ από τη Δυτική Όχθη. Το πρόβλημα όμως είναι πως το υπό κατασκευή τείχος σε αρκετά σημεία εισχωρεί βαθειά στα κατεχόμενα εδάφη για να προστατέψει εβραϊκούς οικισμούς, αποκόπτοντας παλαιστινιακά χωριά από την υπόλοιπη Δυτική Όχθη.

    Πάντως, οποιαδήποτε απόπειρα να ασκηθεί πίεση στο Ισραήλ μέσω μείωσης της οικονομικής βοήθειας που του παρέχεται, θα αντιμετωπίσει αντίσταση στο κογκρέσο. Για το λόγο αυτό, αξιωματούχοι τονίζουν πως δεν προβλέπεται να ληφθεί σύντομα κάποια σχετική απόφαση.

    [07] H πορεία της δημοκρατικοποίησης το 2002

    06 Aug 2003, 20:37 UTC

    Δεξαμενή σκέψης, με βάση τις ΗΠΑ, λεει ότι οι δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις συνέχισαν στη διάρκεια του 2002 να εξαπλώνονται στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη, αλλά παράλληλα ανέφερε ότι σε ορισμένες περιοχές της πρώην Σοβιετικής Ένωσης εφαρμόζονται σε ανησυχητικό βαθμό αντιδημοκρατικές πρακτικές.

    Στην ετήσια έκθεση του, το Φρηντομ Χάουζ αναφέρει ότι η κίνηση του ΝΑΤΟ να προσκαλέσει 7 πρώην κομουνιστικές χώρες για ένταξη στη συμμαχία ήταν ένα από τα δύο σημαντικά γεγονότα του 2002. Το άλλο ήταν η ενίσχυση της θέσης του φιλοδημοκρατικού ουκρανικού κόμματος «Η Ουκρανία μας» στις κοινοβουλευτικές εκλογές. Όμως, η έκθεση αναφέρει ότι η ανάπτυξη της δημοκρατίας βραδυπορεί σε όλες τις πρώην σοβιετικές δημοκρατίες της Κεντρικής Ασίας παρά την νέα αμερικανική στρατιωτική παρουσία και την αύξηση της ξένης βοήθειας.

    [08] Ενεκρίθη νομοσχέδιο για την παροχή αμνηστείας σε Κούρδους αυτονομιστές

    06 Aug 2003, 16:31 UTC

    Ο πρόεδρος της Τουρκίας Αχμέντ Νεσντέτ Σεζέρ ενέκρινε νομοσχέδιο αμνηστειας, που στοχεύει στο να ενθαρρύνει Κούρδους αντάρτες να παραδοθούν, με αντάλλαγμα την απονομή χάριτος ή τη μείωση των ποινών τους. Ανακοίνωση του γραφείου του κ. Σεζέρ, που εξεδόθη το βράδυ της Τριτης, αναφέρει οτι το νομοσχέδιο εστάλη προς δημοσίευση στην εφημερίδα της κυβέρνησης, που αποτελεί το τελικό βήμα πρίν να γίνει νόμος της χώρας. Η εθνοσυνέλευση είχε εγκρίνει το μέτρο την περασμένη εβδομάδα. Οσοι αντάρτες που δεν έχουν εμπλακεί σε βίαιες επιθέσεις, παραδοθούν, έχουν άμεση αμνηστεια. Οσοι όμως είχαν λάβει μέρος σε επιθέσεις, ακόμα και εκείνοι που ήδη κρατούνται, θα έχουν μείωση των ποινών τους. Το νομοσχέδιο για αμνηστεία, που θα ισχύσει για έξι μήνες, δεν θα ισχύει για τους ηγέτες και διοικητές των αυτονομιστών ανταρτών.

    [09] Μιρκή ομάδα αμερικανών στρατιωτών θα μεταβεί στη Λιβερία

    06 Aug 2003, 16:36 UTC

    Ο πρόεδρος Ταίηλορ

    Μικρή ομάδα αμερικανών στρατιωτών αναμένεται να αφιχθεί σήμερα στη Λιβερία, καθώς οι Δυτικο-αφρικανοί ειρηνοφρουροί ετοιμάζονται να εισέλθουν στην πρωτεύουσα Μονροβία. Ο πρόεδρος Μπούς ενέκρινε την παροχή από ομάδα περίπου 10 αμερικανών στρατιωτών πρακτικής βοήθειας προς τους ειρηνοφρουρούς, που για την ώρα βρίσκονται ακόμα στο αεροδρόμιο, 45 χιλιόμετρα έξω απο τη Μονροβία. Ο διοικητής της ειρηνευτικής δύναμης, νιγηριανός στρατηγός Φέστους Οκόνκουο, δήλωσε οτι οι άνδρες του θα εκτελέσουν την πρώτη τους περιπολία στην πρωτεύουσα αργότερα σήμερα. Στο μεταξύ, οι δικηγόροι που εκπροσωπουν την Λιβεριανή κυβέρνηση ζήτησαν απο το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης να αναστείλει την άσκηση ποινικής δίωξης για εγκλήματα πολέμου κατά του προέδρου Τσάρλς Ταίηλορ.

    [10] Οι Ισραηλινές αρχές συνέλαβαν ξένους ακτιβιστές.

    06 Aug 2003, 01:52 UTC

    Οι Ισραηλινές αρχές συνέλαβαν 47 άτομα, ως επί το πλείστον αλλοδαπούς ακτιβιστές που διαμαρτύρονταν για την ανέγερση τείχους που θα χωρίζει το Ισραήλ από τα Παλαιστινιακά εδάφη. Ισραηλινοί στρατιωτικοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι οι διαδηλωτές συνελήφθησαν χθες κοντά στην Καλκίγια της Δυτικής Όχθης, γιατί αρνήθηκαν να απομακρυνθούν από κλειστή στρατιωτική ζώνη.

    Στο μεταξύ, σύμφωνα με Αμερικανικές δημοσιογραφικές πληροφορίες η κυβέρνηση Μπους εξετάζει την πιθανότητα κατακράτησης πιστοδοτικών εγγυήσεων προς το Ισραήλ εν ήδη κυρώσεων για την ανέγερση του τείχους. Όμως ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Σκοτ Μακλέλαν, δήλωσε σε δημοσιογράφους ότι δεν έχει ληφθεί ακόμη καμία απόφαση για το θέμα.

    Στο μεταξύ, το Ισραήλ παρέτεινε για 6 μήνες το κλείσιμο των κεντρικών γραφείων της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης στη Ιερουσαλήμ.

    [11] Νέα μέτρα ασφάλειας λαμβάνουν τα αμερικανικά αεροδρόμια.

    06 Aug 2003, 02:01 UTC

    To Υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας προειδοποίησε τα αεροδρόμια να εξετάζουν προσεκτικά τις ηλεκτρονικές συσκευές των επιβατών λόγω ανησυχιών πως οι τρομοκράτες μπορεί να τις χρησιμοποιούν για να κρύψουν εκρηκτικές ύλες. Ο Υπουργός Εσωτερικής Ασφάλειας, Τομ Ριτζ, δήλωσε ότι το προσωπικό ασφάλειας έχει ενημερωθεί να εξετάζει πολύ προσεκτικά αντικείμενα όπως φωτογραφικές μηχανές, κινητά τηλέφωνα και φορητούς ηλεκτρονικούς υπολογιστές. Ο κύριος Ριτζ δήλωσε επίσης ότι αξιωματούχοι έχουν μυστικές πληροφορίες πως άτομα προσκείμενα στην Αλ Κάιντα προσπαθούν να βρουν τρόπους να περάσουν εκρηκτικές ύλες από την ασφάλεια των αεροδρομίων.

    [12] Συνεχίζεται ο καύσωνας στην Ευρώπη.

    06 Aug 2003, 02:03 UTC

    Στην Πορτογαλία οι πυροσβεστικές αρχές δηλώνουν ότι η χθεσινή ήταν ευκολότερη μέρα στην μάχη για την κατάσβεση των σοβαρότερων πυρκαγιών που αντιμετωπίζει η χώρα εδώ και μια 20ετία. Αλλά τονίζουν ότι ισχυροί άνεμοι ενδέχεται να αναζωπυρώσουν τις εστίες που έχουν τεθεί υπό έλεγχο. 11 άτομα έχουν χάσει τη ζωή τους και πάνω από 5 χιλιάδες στρέμματα έχουν καταστραφεί απ τις πυρκαγιές και η Πορτογαλία ζήτησε απ το ΝΑΤΟ να της παραχωρήσει ειδικά πυροσβεστικά αεροσκάφη. Στο μεταξύ οι μετεωρολόγοι δηλώνουν ότι θα συνεχιστεί ο καύσωνας στην Ευρώπη, όπου χθες σε πολλές πόλεις το θερμόμετρο ξεπέρασε τους 40 βαθμούς Κελσίου.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Thursday, 7 August 2003 - 1:18:15 UTC