Browse through our Interesting Nodes on Greek Advertizing & Production Services Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 97-09-12

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: "Greek Press & Information Office, Ottawa Canada" <grnewsca@sympatico.ca>

ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΑΘΗΝΑΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 12/09/1997


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ
  • [2] Ελληνοτουρκικές σχέσεις
  • [3] Κυπριακό
  • [4] Ολυμπιάδα 2004
  • [5] Φορολογική πολιτική
  • [6] ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ
  • [7] Χρηματιστήριο - Πτώση Γενικού Δείκτη

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

    Αθήνα, Ελλάδα, 12/09/1997 (ΑΠΕ)

    Οι αντικειμενικές αξίες των ακινήτων, η Ολυμπιάδα του 2004, ο νόμος "Πεπονή", οι ελληνοτουρκικές σχέσεις και το Κυπριακό είναι τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού τύπου.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ: Θηλιά στα ακίνητα. Φορολογικό αμόκ με πρόσχημα την Ολυμπιάδα.

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Εκρηξη στην αγορά των ακινήτων αλλά και 30 δυσβάσταχτοι φόροι.

    ΑΘΗΝΑΪΚΗ: Πώς έγδυσε η Γιάννα τον Νεμπιόλο.

    Η ΑΥΓΗ: Δημόσιος δανεισμός για την Ολυμπιάδα του 2004.

    ΑΥΡΙΑΝΗ: Ελεύθερες προσλήψεις. Καταργείται ο νόμος Πεπονή σε τράπεζες και ΔΕΚΟ.

    ΕΘΝΟΣ: "Βόμβες" τα εκκαθαριστικά της εφορίας.

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Κωστάκης: μονιάζουμε ή αλλιώς συνεδριάζουμε.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Ρουκέτα Καραμανλή.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Σπίτια με 40.000 το μήνα απο τον ΟΕΚ.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Ολυμπιακά αποκαλυπτήρια. Το παρασκήνιο της σύγκρουσης με τους Ολυμπιονίκες.

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ: Σε ιδιώτες το 65% της Εθνικής.

    Η ΕΣΤΙΑ: Αι Ηνωμέναι Πολιτείαι προωθούν συνάντησιν Σημίτη-Γιλμάζ.

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Μεθεόρτια τα προβλήματα απο την ανάληψη της Ολυμπιάδας.

    Ο ΛΟΓΟΣ: Μαζικές μεταβιβάσεις ακινήτων.

    ΤΑ ΝΕΑ: Απειλεί με συνέδριο ο Καραμανλής για να "μαζέψει" τους διαφωνούντες.

    ΝΙΚΗ: Κλιμακωτό ωράριο για όλο το χρόνο προτείνει το ΥΠΕΧΩΔΕ.

    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Αλληλεγγύη τώρα στους διωκόμενους αγρότες.

    [2] Ελληνοτουρκικές σχέσεις

    Η ΕΣΤΙΑ αναφέρει ότι "Ως 'θετικήν εξέλιξην' θεωρεί η Ουάσιγκτων 'μίαν πιθανήν' συνάντησιν των πρωθυπουργών Ελλάδος και Τουρκίας τον Νοέμβριον εις την Κρήτην. Είναι προφανές ότι αι Ηνωμέναι Πολιτεία προωθούν μίαν κατ' ιδίαν συνάντησιν των δύο πρωθυπουργών επ' ευκαιρία της διασκέψεως, κατά τα προηγηθέντα και εις την Σύνοδον του ΝΑΤΟ εις Μαδρίτην".

    [3] Κυπριακό

    Η ΝΙΚΗ γράφει ότι "Διερευνητικού χαρακτήρα ονόμασε την επίσκεψή του στην Αθήνα ο ειδικός συντονιστής για το Κυπριακό του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών, Τομ Μίλερ, μετά τις συνομιλίες του με την πολιτική ηγεσία των υπουργείων Εξωτερικών και Εθνικής Αμυνας. Ο Αμερικανός αξιωματούχος δεν κόμισε κάποια συγκεκριμένη πρόταση από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, άκουσε όμως τις ελληνικές θέσεις, αρνούμενος ωστόσο να τις σχολιάσει".

    Ο ΛΟΓΟΣ επισημαίνει ότι "Επικίνδυνα κλιμακώνει την ένταση η Τουρκία, η οποία μετά τις απειλητικές δηλώσεις προέβη χθες σε μια ακόμη προκλητική ενέργεια, ανακοινώνοντας ότι θα απαγορεύει στο εξής την είσοδο στα λιμάνια της κυπριακών πλοίων για αντίποινα".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ αναφέρει ότι "Η αμυντική θωράκιση της Κύπρου και η ενταξιακή πορεία της Κύπρου αποτελούν ήδη εξελίξεις με καταλυτικές συνέπειες. Οι Τούρκοι αντιλαμβάνονται τη δυσχερή θέση στην οποία περιέρχονται και αναζητούν διεξόδους. Στρέφονται εναντίον της Ε.Ε. και της Ρωσίας και κατασκευάζουν απειλές. Επισείουν ήδη την απειλή ενσωμάτωσης των κατεχομένων και εποικισμού της Αμμοχώστου. Παγιδεύονται σε ενέργειες που επιφυλάσσουν πρόσθετους κινδύνους για τα συμφέροντά τους όπως οι υποψίες στα Στενά. Και επιμένουν στην προσπάθεια δημιουργίας εκρηκτικής ατμόσφαιρας".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ προσθέτει ότι "Η Τουρκία αποφάσισε να απαγορεύση την είσοδο στα λιμάνια της πλοίων κυπριακών ή που ανήκουν σε Ελληνοκυπρίους σε αντίποινα για το εμπάργκο που επιβάλλει η Κυπριακή Δημοκρατία στο κατεχόμενο βόρειο τμήμα του νησιού. Την ίδια στιγμή στην Αθήνα η κυβέρνηση σιωπά".

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ εκτιμά ότι "Με ένα νέο σχέδιο στις αποσκευές του έφτασε χθες στην Αθήνα ο ειδικός συντονιστής του Στέιντ Ντιπάρτμεντ για το Κυπριακό και βοηθός του Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ, Τόμας Μίλερ. Ο Αμερικανός αξιωματούχος προτείνει, σύμφωνα με πληροφορίες, την πραγματοποίηση Διάσκεψης Κορυφής το Δεκέμβριο στις Βρυξέλλες, με τη συμμετοχή Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων και με μοναδικό θέμα την ευρωπαϊκή προοπτική της Μεγαλονήσου".

    Κατά την ΕΞΟΥΣΙΑ "χοντραίνει το παιχνίδι" ο Μεσούτ Γιλμάζ σε σχέση με την Κύπρο, απειλώντας πλέον με μόνιμη διχοτόμηση. Ο Τούρκος πρωθυπουργός προειδοποίησε χθες Αθήνα και Λευκωσία ότι "αν επιχειρήσουν, κρυπτόμενες πίσω από την Ευρωπαϊκή Ενωση και προσκαλώντας τη Ρωσία στην Κύπρο (...) η σημερινή κατάσταση θα γίνει μόνιμη".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ στο βασικό της σχόλιο σημειώνει μεταξύ άλλων ότι "Μοιάζει με ανέκδοτο του Νασρεντίν Χότζα η δήλωση του Τούρκου πρωθυπουργού Μεσούτ Γιλμάζ, ότι "στόχος της Ελλάδας είναι να καταλάβει ολόκληρη την Κύπρο", γι' αυτό και η Τουρκία αντιδρά στην προμήθεια των πυραύλων S-300. Η Ελλάδα, λοιπόν, κατά τον Γιλμάζ, και όχι η Τουρκία, που εισέβαλε με τον "Αττίλα" στην Κύπρο και συνεχίζει την κατοχή, αλλά και απειλεί προβάλλοντας διεκδικήσεις στο Αιγαίο, έχει επεκτατικές βλέψεις. Φωνάζει ο κλέφτης, για να φοβηθεί ο νοικοκύρης".

    Σύμφωνα με τον ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΤΥΠΟ "Κλιμακώνει τις προκλήσεις εις βάρος της Κύπρου η Αγκυρα, εξαπολύοντας και... οικονομικό πόλεμο εις βάρος της Λευκωσίας, με απαγόρευση εισόδου στα τουρκικά λιμάνια των υπό κυπριακή σημαία πλοίων. Η πρωτοφανής αυτή ενέργεια επισήμως δικαιολογήθηκε ως αντίποινο για το εμπάργκο που επιβάλλει η Κύπρος στο κατεχόμενο βόρειο τμήμα του νησιού, αλλά στην πράξη σχετίζεται με την επικείμενη άφιξη των πυραύλων "S-300".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ στο σχόλιό του επισημαίνει ότι "Τελικά, η διαβόητη 'αμερικανική πρωτοβουλία' για το Κυπριακό προχωρεί, αλλά όχι για το... Κυπριακό. Δηλαδή, η Ουάσιγκτον διόρισε μεν 'μεσολαβητή' (έτσι αποκαλούνται τώρα οι 'διαγγελείς', 'τοποτηρητές' και 'προτέκτορες') τον κ. Μίλερ για το Κυπριακό, ο οποίος άρχισε τις 'διαβουλεύσεις' του, δηλαδή, τις πιέσεις του σε Λευκωσία και Αθήνα, αλλά, ο κύριος αυτός ούτε θυμάται, ούτε θέλει να θυμάται".

    [4] Ολυμπιάδα 2004

    Η ΑΥΓΗ γράφει ότι "Αναγκαίος κρίνεται ένας νέος δημόσιος δανεισμός ύψους 320 δισ. δραχμών προκειμένου να καλυφθούν οι πρόσθετοι πόροι που απαιτούνται για τη διεξαγωγή των Ολυμπιακών Αγώνων. Αυτό παραδέχεται με συνέντευξή του στον χθεσινό 'Οικονομικό Ταχυδρόμο' ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Λ. Παπαδήμος. Αίσθηση προκαλεί πάντως και το γεγονός ότι η σύμβαση με τη ΔΟΕ, η οποία είναι δεσμευτική για την ελληνική πλευρά, παραχωρεί σε ιδιωτικά συμφέροντα την μεγαλύτερη πηγή των προσδοκομένων εσόδων, δηλαδή τα δικαιώματα από την τηλεοπτική κάλυψη".

    Ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ ισχυρίζεται ότι "Φόβοι, επιφυλάξεις και επικρίσεις άρχισε να εισπράττει η κυβέρνηση, ακόμη και από κορυφαία οικονομικά στελέχη, για τις επιπτώσεις που θα έχει στην ελληνική οικονομία η διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων".

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ υποστηρίζει ότι "Την ευφορία και τους πανηγυρισμούς των πρώτων ημερών για την ανάληψη διοργάνωσης της Ολυμπιάδας του 2004, διαδέχεται τώρα, μετά και την παρουσίαση, χθες από την 'Κ', της άκρως δεσμευτικής σύμβασης, ο προβληματισμός για τις δυσκολίες επιτυχίας του εγχειρήματος".

    Σύμφωνα με την ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ "Σχέδιο που προβλέπει να θέσει στο περιθώριο την Γιάννα Αγγελοπούλου-Δασκαλάκη έθεσε σε εφαρμογή από χθες ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση. Κι όλα αυτά, τη στιγμή που ο Κ. Σημίτης παρέθετε δείπνο στο ζεύγος Αγγελοπούλου και στα μέλη της Επιτροπής, συγχαίροντάς τους για το αποτέλεσμα της προσπάθειάς τους".

    Η ΑΘΗΝΑΪΚΗ εκτιμά ότι "Δεύτερο ρόλο φαίνεται ότι θα παίξει τελικά στη διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων η μέχρι τώρα πρωταγωνίστρια κ. Γιάννα Δασκαλάκη, αφού, σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση προσανατολίζεται να της παραχωρήσει την προεδρία του φορέα της διοργάνωσης, ενώ ουσιαστικά τις 'μεγάλες αποφάσεις' θα λαμβάνει όποιος αναλάβει καθήκοντα διευθύνοντος συμβούλου".

    Το ΕΘΝΟΣ στο βασικό του σχόλιο αναφέρει ότι "Ασφαλώς και είναι σοβαρό το πρόβλημα της επιλογής του φορέα που θ' αναλάβει τη διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004. Οπως εξίσου σοβαρό είναι και το πρόβλημα της επιλογής των προσώπων που θα τον στελεχώσουν. Αλλά, λόγω αυτής ακριβώς της σοβαρότητας, είναι που επιβάλλεται ώστε οι όποιες σχετικές αποφάσεις να ληφθούν ύστερα από ανάλογης σοβαρότητας μελέτη και όχι με την ευκολία και την προχειρότητα που θα λαμβάνονταν, αν οι έχοντες την ευθύνη λήψης των αποφάσεων αυτών προσχωρούσαν στην άποψη ορισμένων ΜΜΕ που, ούτε λίγο ούτε πολύ, θέλουν "εδώ και τώρα" τις σχετικές απαντήσεις".

    [5] Φορολογική πολιτική

    Τα ΝΕΑ στο βασικό τους σχόλιο αναφέρουν μεταξύ άλλων ότι "Αλλο η υπόσχεση - πρόσφατη ακόμα - πως "νέοι φόροι δεν θα επιβληθούν"... και άλλο η εφαρμογή "ειδικών φορολογικών διαρρυθμίσεων"... Δηλαδή εξαιρουμένων των μισθωτών και των συνταξιούχων; Και δεν αποτελεί αντίφαση, αν όχι εμπαιγμό... Τη μία ημέρα να αναγνωρίζεται πως ο πολίτης 'αρκετά φορολογήθηκε'... Και την επομένη ο υφυπουργός Οικονομικών να αναγγέλλει "ειδικές" - αλλά όχι... νέες - φορολογικές επιβαρύνσεις;".

    [6] ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

    Αθήνα, Ελλάδα, 12/09/1997 (ΑΠΕ)

    Τα βασικά θέματα του σημερινού οικονομικού Τύπου είναι τα εξής: η πτώση του Γενικού Δείκτη Τιμών στο Χρηματιστήριο, η άνοδος του δείκτη τιμών χονδρικής πώλησης και η πορεία των μετοχών του ΟΤΕ στο Χρηματιστήριο.

    ΓΕΝΙΚΗ Δημοπρασιών: "Οι αποκρατικοποιήσεις στήριγμα του προϋπολογισμού - 200 δισ. δρχ. προσδοκά η κυβέρνηση το 1998".

    ΕΞΠΡΕΣ: "Νέα ανησυχία στη Σοφοκλέους ενώ ο Γενικός Δείκτης είχε και χθες πτώση".

    ΗΜΕΡΗΣΙΑ: "Κίνητρα-Μαγνήτης για επενδύσεις - Ασφαλιστικά και φορολογικά προνόμια σε 9 περιοχές".

    ΚΕΡΔΟΣ: "Η μετοχή του ΟΤΕ θύμα της διαφοράς τιμής με Λονδίνο - Το 'μυστήριο' με την μεγάλη προσφορά μετοχών του Οργανισμού".

    ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: "Σήμα κινδύνου και από τον τιμάριθμο χονδρικής - Τάσεις ανόδου που αναμένεται ότι θα έχουν επιπτώσεις στον πληθωρισμό".

    [7] Χρηματιστήριο - Πτώση Γενικού Δείκτη

    Η ΕΞΠΡΕΣ αναφέρει ότι "νέα διόρθωση της τάξεως του -1,73% σημείωσε χθες ο γενικός δείκτης της Σοφοκλέους με συναλλαγές που ξεπέρασαν τα 20 δισ. δρχ. Οι αναλυτές εκτιμούν ότι το Χρηματιστήριο Αξιών Αθηνών (ΧΑΑ) εισέρχεται σε φάση σταθεροποίησης μετά τη χρηματιστηριακή ευφορία που δημιούργησε η ανάληψη της Ολυμπιάδας από τη χώρα μας".
    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.02g run on Friday, 12 September 1997 - 14:19:13 UTC