Subscribe to our Personal NewsPaper (Free Custom News Service) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 22 January 2025
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 97-09-11

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: "Greek Press & Information Office, Ottawa Canada" <grnewsca@sympatico.ca>

ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΑΘΗΝΑΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ 11/09/1997


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ
  • [2] Φορολογική πολιτική
  • [3] Κυπριακό
  • [4] Ελληνοτουρκικές σχέσεις
  • [5] Ολυμπιάδα 2004
  • [6] ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ
  • [7] Φορολογικό - Προϋπολογισμός '98

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

    Αθήνα, Ελλάδα, 11/09/1997 (ΑΠΕ)

    Η φορολογική πολιτική της κυβέρνησης, η σύμβαση για την Ολυμπιάδα του 2004, η έναρξη της σχολικής χρονιάς και οι ελληνοτουρκικές σχέσεις είναι τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού τύπου.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ: Στο σφυρί Εθνική και ΟΤΕ. Ακολουθούν και άλλες κρατικές επιχειρήσεις.

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Η σύμβαση για την Ολυμπιάδα. Τι υποχρεώσεις ανέλαβε η Ελλάδα.

    ΑΘΗΝΑΪΚΗ: Το δακτυλίδι της Νταϊάνα αποκαλύπτει το μυστικό.

    Η ΑΥΓΗ: Αρχίζουν μαθήματα... άνευ διδασκάλου.

    ΑΥΡΙΑΝΗ: Πήραν φωτιά τα ακίνητα.

    ΕΘΝΟΣ: Αλλάζουν 10 φόροι. Οι 4 που αυξάνονται, οι 6 που επιβαρύνονται.

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Στην σκιά της... σκιώδους τα νέα προβλήματα της ΝΔ.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Και τώρα ξεζούμισμα.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Μεγάλα κόλπα με οικόπεδα.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Δημοτικοί φορομπήχτες. Κυβέρνηση: το παρατραβήξατε στην αύξηση τελών.

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ: Μάχη συμφερόντων για τη Γιάννα.

    Η ΕΣΤΙΑ: Φόβους δια σκάνδαλα εν όψει των Ολυμπιακών εκφράζει η αντιπολίτευσις.

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Η σύμβαση της Ολυμπιάδας.

    Ο ΛΟΓΟΣ: Αυξήσεις "φωτιά" σε τεκμήρια-αντικειμενικές αξίες.

    ΤΑ ΝΕΑ: Ξεκίνησαν οι πρώτοι "ειδικοί" φόροι σε ακίνητα και αντικειμενικά κριτήρια.

    ΝΙΚΗ: "Καταιγίδα" νέων μέτρων απο Γιάννο.

    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Συμπαράταξη για τα καυτά λαϊκά προβλήματα.

    [2] Φορολογική πολιτική

    Το ΕΘΝΟΣ γράφει οτι "σημαντικές αλλαγές για δέκα φόρους προωθεί το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, προκειμένου να ενισχυθεί ο κρατικός προϋπολογισμός με 950 δις δραχμές. Τα τεκμήρια διαβίωσης θα αυξηθούν, όπως επίσης τα τέλη κυκλοφορίας και οι συντελεστές φορολόγησης των τόκων απο τα ομόλογα ή τα έντοκα γραμμάτια. Θα φορολογηθούν οι καταθέσεις σε συνάλλαγμα. Περισσότεροι φόροι θα ισχύσουν για τις μεταβιβάσεις, τις κληρονομιές, τις δωρεές τις γονικές παροχές, τη μεγάλη ακίνητη περιουσία, τις ιδιοκατοικήσεις άνω των 150 τετραγωνικών".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ υποστηρίζει οτι "μόνιμο μπελά πλέον για την κυβέρνηση η εξεύρεσις του ποσού των 950 δις δρχ. που απαιτείται για τη στήριξι του νέου προϋπολογισμού και όπως όλα δείχνουν τα σενάρια για αυξήσεις στους ήδη υπάρχοντες φόρους εμφανίζονται ως επικρατέστεροι".

    Η ΑΥΓΗ ισχυρίζεται οτι "φορολογική επιδρομή ετοιμάζει η κυβέρνηση για να συγκεντρώσει πρόσθετα έσοδα 1 τρις δρχ. το 1998, δηλώνει όμως οτι θα επικρατήσει "φορολογική νηνεμία".Πάντως ο υφυπουργός Οικονομικών Γ. Δρυς παραδέχθηκε οτι κατά το πρώτο οκτάμηνο φέτος στη 'μαύρη τρύπα' του προϋπολογισμού έπεσαν άλλα 286 δις δρχ. επιβεβαιώνοντας εμμέσως τη δυσοίωνη πρόβλεψη του αποπεμφθέντος προϊσταμένου του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους κ. Δρίτσα".

    Η ΝΙΚΗ εκτιμά οτι "χιονοστιβάδα" οικονομικών μέτρων περιμένουν τους φορολογούμενους εν όψει του νέου προϋπολογισμού. Το οικονομικό επιτελείο σχεδιάζει αυξήσεις στα τεκμήρια διαβίωσης, στα τέλη κυκλοφορίας, στις αντικειμενικές τιμές των ακινήτων και στο φόρο παρακράτησης για μισθωτούς και συνταξιούχους".

    Ο ΛΟΓΟΣ προσθέτει οτι "ένας ακόμη χρόνος λιτότητας για ιδιοκτήτες ακινήτων, εμπόρους, ελεύθερους επαγγελματίες και κατόχους ΙΧ αυτοκινήτων θα είναι το 1998. Ο νέος προϋπολογισμός απαιτεί πρόσθετα έσοδα ενός και πλέον τρισεκατομμυρίου και το υπουργείο Οικονομικών άρχισε να μελετά την αύξηση όλων των φόρων που επιβάλλονται σήμερα".

    ΤΑ ΝΕΑ αναφέρουν οτι "με τις αυξήσεις στις αντικειμενικές τιμές των ακινήτων 30% κατά μέσο όρο και 25% στα αντικειμενικά κριτήρια φορολόγησης εμπόρων, βιοτεχνών, ελεύθερων επαγγελματιών και επιτηδευματιών ξεκίνησαν οι πρώτοι 'ειδικοί' φόροι για το 1998. Ταυτόχρονα εξετάζονται προτάσεις για αύξηση 20% των τεκμηρίων σε ΙΧ και σκάφη αναψυχής, καθώς και για αύξηση 11% του συντελεστή φορολόγησης των τίτλων του Δημοσίου. Μελετάται επίσης και αλλαγή στην κλίμακα παρακράτησης του φόρου μισθωτών υπηρεσιών".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ στο σχόλιό του επισημαίνει μεταξύ άλλων οτι "νέους φόρους επιβάλλει η κυβέρνηση Σημίτη, συνεχίζοντας την κακή παράδοσης της αύξησης των συνολικών φορολογικών βαρών κατά 800-1.000 δισεκατομμύρια το χρόνο. Τα αντικειμενικά κριτήρια που υποτίθεται οτι θα καταργούσε σταδιακά η κυβέρνηση Σημίτη, αυξάνονται θεαματικά, οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι οδηγούνται στη φορολογική εξόντωση μέσω της μη τιμαριθμοποίησης της φορολογικής κλίμακας, τα τεκμήρια γίνονται ιδιαίτερα αυστηρά, νέα φορολογικά 'εργαλεία' επινοούνται".

    Η ΑΘΗΝΑΪΚΗ τονίζει οτι "την τελική απόκλιση του προϋπολογισμού κατά 250-300 δις δρχ. αποδέχτηκε χθες ο υφυπουργός Οικονομικών Γ. Δρυς ανακοινώνοντας ταυτόχρονα αλλαγές στα αντικειμενικά κριτήρια φορολόγησης απο την 1η Ιανουαρίου 1998, καθώς και αύξηση στις αντικειμενικές αξίες ακινήτων".

    [3] Κυπριακό

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ γράφει οτι "σκληρή απάντηση σε όσους ξένους αξιωματούχους προσπαθούν, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, να 'τορπιλίσουν' την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση, έδωσε χθες ο υπουργός Εξωτερικών Θεόδωρος Πάγκαλος".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ αναφέρει οτι "η ανάπτυξη κάθε δυνατής προσπάθειας προκειμένου να ματαιωθεί η μεταφορά και εγκατάσταση των S-300 στην Κύπρο αποτελεί κοινή θέση των ταγών της Αγκυρας. Οι ακολουθούμενοι, ωστόσο, χειρισμοί δεν υιοθετούνται ομόφωνα, καθώς επιφυλάσσουν αρνητικές επιπτώσεις και προκαλούν ένταση των πιέσεων. Επισημαίνεται ήδη οτι οι νηοψίες στα Στενά επιφυλάσσουν σοβαρούς κινδύνους για μια διεθνή αμφισβήτηση της Συνθήκης του Μοντρέ, ενώ η απειλή αεροπορικής επιδρομής απαντάται απο την Αθήνα ευθέως και αποφασιστικά με την προειδοποίηση οτι μια τέτοια απόπειρα συνιστά casus belli".

    Ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ υποστηρίζει οτι "καθώς με την επίσκεψη του Τ. Μίλερ, σήμερα στην Αθήνα, η πρωτοβουλία Χόλμπρουκ για το Κυπριακό πραγματοποιεί τα πρώτα της βήματα, η Μόσχα εμφανίστηκε στο προσκήνιο προκειμένου να υπερασπιστεί το δικαίωμα της Λευκωσίας να εξοπλιστεί. Το ρωσικό ενδιαφέρον, ασφαλώς αποτελεί μια ακόμη παράμετρο στην πολύπλοκη κυπριακή υπόθεση, ωστόσο όλα δείχνουν πως τα 'χαρτιά' είναι σημαδεμένα, αφού η Ουάσιγκτον πιέζει ασφυκτικά για τη ματαίωση της αγοράς των ρωσικών πυραύλων και οι Ευρωπαίοι 'απειλούν' πως αν δεν επιλυθεί το πολιτικό πρόβλημα δεν είναι δυνατόν να προωθηθεί η ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ σημειώνει οτι "ιδιότυπη πρόταση σύγκλησης διάσκεψης Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων, με μοναδικό θέμα ημερήσιας διάταξης την ευρωπαϊκή προοπτική της Μεγαλονήσου, κομίζει στην Αθήνα και τη Λευκωσία ο ειδικός συντονιστής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ κ. Τομ Μίλερ. Η αμερικανική πρόταση προβλέπει την πραγματοποίηση της διάσκεψης το Νοέμβριο ή το Δεκέμβριο στις Βρυξέλλες με το διπλό σκοπό αφενός της προβολής των ωφελειών απο την ένταξη στην ΕΕ και αφετέρου της γεφύρωσης του διαπραγματευτικού κενού μέχρι τις προεδρικές εκλογές της Μεγαλονήσου το Φεβρουάριο".

    [4] Ελληνοτουρκικές σχέσεις

    Σύμφωνα με την ΕΣΤΙΑ "απέφυγε χθες ο υπουργός Εξωτερικών κ. Θ. Πάγκαλος να σχολιάση τας δηλώσεις του εκπροσώπου του Σταίητ Ντηπάρτμεντ, ο οποίος κρατών ίσας αποστάσεις, εχαρακτήρισεν ως 'εκτός ορίων' τα λεγόμενα είτε απο τουρκικής είτε απο ελληνικής πλευράς περί πολέμου".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ γράφει οτι "χαμήλωσε τους τόνους η Αθήνα απέναντι στην Τουρκία ειδικά στα περί casus belli (μόλις προχθές είχε προτρέψει προς την κατεύθυνση και ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ). Αυτό φάνηκε απο όσα είπαν τόσο ο Θ. Πάγκαλος όσο και ο Α. Τσοχατζόπουλος χθες μετά τη σύσκεψη που είχαν στο υπουργείο Εξωτερικών οι υπουργοί και οι υφυπουργοί Εξωτερικών και Εθνικής Αμυνας".

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ αναφέρει οτι "ικανοποιημένοι απο τη σθεναρή υποστήριξη που παρέχει η κυβέρνηση Κλίντον στην Αγκυρα εμφανίστηκαν τις τελευταίες ημέρες Τούρκοι ιθύνοντες στην Ουάσιγκτον. Η αμυντική συνεργασία Ουάσιγκτον-Αγκυρας υπήρξε ανέκαθεν στενή. Μετά όμως την πρόσφατη συμφωνία Ελλάδας-Τουρκίας στη Μαδρίτη φαίνεται να έχει υπερπηδήσει και αρκετά εμπόδια που είχαν δημιουργηθεί τον τελευταίο καιρό στο Κογκρέσσο".

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ στο σχόλιό της επισημαίνει μεταξύ άλλων οτι "απο τη στήλη αυτή η "Α" έχει κατ'επανάληψη υπογραμμίσει την ανάγκη να χαραχθεί μια πάγια διαχρονική πολιτική για τα εθνικά θέματα και πρωτίστως για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και το Κυπριακό. Μια πολιτική, η οποία να στηρίζεται στην ευρύτερη δυνατή πολιτική και κοινωνική συναίνεση. Είναι εξόχως λυπηρό το γεγονός οτι η κυβέρνηση δεν έχει αναλάβει σχετική πρωτοβουλία. Είναι δε εθνικά επικίνδυνο το γεγονός οτι η ίδια η κυβέρνηση δεν μπορεί να αρθρώσει ενιαίο πολιτικό λόγο στα βασικότερα θέματα ης εξωτερικής πολιτικής. Αποδεικνύεται οτι ο πρώτος και κύριος λόγος για τον οποίο δεν μπορεί η κυβέρνηση να επιδιώξει μια γενικότερη συναίνεση για την εξωτερική της πολιτικής είναι οτι η ίδια δεν έχει μια και ενιαία εξωτερική πολιτική".

    [5] Ολυμπιάδα 2004

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ γράφει οτι "αυστηρότατοι και άκρως δεσμευτικοί είναι οι όροι του συμβολαίου που υπεγράφη μεταξύ της χώρας μας και της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής για την ανάληψη των αγώνων του 2004. Το γεγονός αυτό φανερώνει ασφαλώς το βάρος των υποχρεώσεων που ανέλαβε η ελληνική πλευρά, αλλά και τις δυνατότητες που παρέχονται για μια άρτια διοργάνωση της Ολυμπιάδας, που θα διανοίξει νέες προοπτικές αξιοποίησης της ελληνικής επιτυχίας".

    [6] ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

    Αθήνα, Ελλάδα, 11/09/1997 (ΑΠΕ)

    Τα βασικά θέματα του σημερινού οικονομικού Τύπου είναι τα εξής:το φορολογικό σχέδιο για τον προϋπολογισμό του '98, οι θέσεις του ΣΕΒ για την οικονομική πολιτική, η κυκλοφορία του νέου ευρωλαχείου και η πτώση του Γενικού Δείκτη Τιμών στο Χρηματιστήριο.

    ΓΕΝΙΚΗ Δημοπρασιών: "Καταιγίδα... παλαιών φόρων - Αύξηση μέχρι και 30% στις αντικειμενικές αξίες ακινήτων".

    ΕΞΠΡΕΣ: "Ασφαλιστικό σύστημα: Στο 200% του ΑΕΠ το εσωτερικό χρέος".

    ΗΜΕΡΗΣΙΑ: "Ετοιμο πακέτο με 7 φόρους - Πως θα στηριχθεί ο προϋπολογισμός '98".

    ΚΕΡΔΟΣ: "Το φορολογικό σχέδιο για τον προϋπολογισμό - Ολες οι προτάσεις για την αύξηση των εσόδων χωρίς "γενικό φόρο"".

    ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: "Υλοποίηση των υπεσχημένων τώρα, απαιτεί η βιομηχανία - Εμφαση σε προγραμματικές συμφωνίες, ιδιωτικοποιήσεις και μείωση δαπανών".

    [7] Φορολογικό - Προϋπολογισμός '98

    Η ΕΞΠΡΕΣ αναφέρει ότι: "Το 1998 θα είναι έτος φορολογικής εμπέδωσης και φορολογικής νηνεμίας και κανένας νέος γενικός φόρος δεν πρόκειται να επιβληθεί. Τη δήλωση αυτή έκανε χθες ο υφυπουργός Οικονομικών Γ. Δρυς, ο οποίος, ωστόσο, πρόσθεσε ότι δεν θα συζητηθεί η συνολική φορολογική πολιτική και η φοροδοτική ικανότητα όλων".
    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.02g run on Thursday, 11 September 1997 - 14:16:52 UTC