Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Sunday, 22 December 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 97-05-14

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: "Greek Press & Information Office, Ottawa Canada" <grnewsca@sympatico.ca>

ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΑΘΗΝΑΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 14/05/1997


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [1] TΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ
  • [2] Αρχεία Καραμανλή
  • [3] Κοινωνικός διάλογος
  • [4] Ελληνοτουρκικά
  • [5] ΠΓΔΜ

  • [1] TΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

    Αθήνα, Ελλάδα, 14/05/1997 (ΑΠΕ)

    Τα αρχεία Καραμανλή, ο κοινωνικός διάλογος, οι ελληνοτουρκικές σχέσεις και οι εξελίξεις στο Κυπριακό είναι τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού τύπου.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ: Απατεών ο συγχωρεμένος. Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής "ξαναθάβει" τον Παπανδρέου στον 12ο τόμο.

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Τα καυτά σημεία των αρχείων Καραμανλή.

    ΑΘΗΝΑΪΚΗ: Δειλός ο Κ. Καραμανλής θίγει τη μνήμη του Ανδρέα στο 12ο τόμο.

    Η ΑΥΓΗ: Κλήση στο Δήμαρχο Αθηναίων για τα παρκόμετρα.

    ΑΥΡΙΑΝΗ: Η ΑΥΡΙΑΝΗ γκρέμισε τον Καραμανλή. Για ποιά απάτη μιλά ο ψευτοεθνάρχης.

    ΕΘΝΟΣ: Τροχαία κατά Δήμων. Στέλνει... "κλήσεις".

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: "Τραχειοτομή"ο τόμος για τον Καραμανλή.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Διαλύει τη ΝΔ ο ιδρυτής της.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Θεός εναντίον όλων. Πολιτικό μπαρούτι ο 12ος τόμος.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Εμπάθεια και πίκρα για Ανδρέα.

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ: Η μεγάλη απομυθοποίηση. Η άνοδος και η παρακμή Καραμανλή.

    Η ΕΣΤΙΑ: Ιδιαζόντως οξύς κατά Παπανδρέου-Μητσοτάκη ο κ. Κ. Καραμανλής.

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Η εφορία "καλεί" 350.000 να πληρώσουν πρόσθετους φόρους για ανέλεγκτες υποθέσεις.

    Ο ΛΟΓΟΣ: Φθηνές διακοπές για 23.000 δικαιούχους.

    ΤΑ ΝΕΑ: Εγώ... εγώ... εγώ και φταίνε όλοι οι άλλοι. Αποκαλυπτήρια με τον 12ο τόμο Καραμανλή.

    ΝΙΚΗ: Στο εδώλιο της Ιστορίας ο "εθνάρχης". ΠΑΣΟΚ: πλαστογράφος ο Καραμανλής. Τον αδειάζουν και κορυφαία στελέχη της ΝΔ.

    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Χωρίς αποδέκτες η φιέστα του "κοινωνικού διαλόγου". Την έναρξη κηρύσσει σήμερα ο Κ. Σημίτης.

    [2] Αρχεία Καραμανλή

    ΤΑ ΝΕΑ γράφουν οτι "αποκαλυπτήρια του πραγματικού πολιτικού προσώπου του, αποτέλεσε για τον Κ. Καραμανλή ο δωδέκατος τόμος των Αρχείων του, που δόθηκε τελικά χθες στη δημοσιότητα μετά τον θόρυβο που είχε ξεσπάσει για τις προθέσεις απόσυρσής του. Στον τόμο αυτό - που αναφέρεται στην περίοδο 1980-95 - ο Κ. Καραμανλής υπερτονίζει μόνο τον δικό του ρόλο για τις εξελίξεις και καταλογίζει σε (φίλους και αντιπάλους) πολιτικούς όλες τις ευθύνες για τα αρνητικά, κατά τη γνώμη του, γεγονότα. Μάλιστα, επιτίθεται με ιδιαίτερα προσβλητικούς χαρακτηρισμούς κατά του Α. Παπανδρέου, προκαλώντας την έντονη αντίδραση του ΠΑΣΟΚ".

    Η ΕΣΤΙΑ αναφέρει οτι "δημαγωγός, υποκριτής και "κοινός απατεών" ήτο κατά τον πρώην πρόεδρον της Δημοκρατίας και ιδρυτήν της ΝΔ κ. Κ. Καραμανλήν ο Ανδρέας Παπανδρέου. Τους οξυτάτους αυτούς χαρακτηρισμούς χρησιμοποιεί ο Κωνσταντίνος Καραμανλής περιγράφων εις ιδιόχειρα σημειώματά του την θητείαν του εις την Προεδρίαν της Δημοκρατίας, με κυβέρνησιν του ΠΑΣΟΚ και τας εμπειρίας του απο την συνεργασίαν που είχε με τον τότε πρωθυπουργόν και πρόεδρον του Κινήματος".

    Ο ΛΟΓΟΣ στο σχόλιό του υποστηρίζει οτι "τόση αγωνία λοιπόν, διακατέχει τον πρώην πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Κων. Καραμανλή για την υστεροφημία του, ώστε προκειμένου να καταθέσει και να περάσει τις δικές του απόψεις να ομιλεί επιλεκτικά για τα γεγονότα που ο ίδιος επιθυμεί; Εντύπωση όμως προκαλεί, μέχρι σημείο αγανάκτησης, το γεγονός οτι ο κ. Καραμανλής αποφεύγει να μιλήσει για σημαντικά πολιτικά γεγονότα".

    Η ΑΘΗΝΑΪΚΗ στο βασικό σχόλιό της μεταξύ άλλων ισχυρίζεται οτι "το μεγαλείο είναι χαρακτηριστικό των μεγάλων ηγετών. Τα "αρχεία" του Κωνσταντίνου Καραμανλή έδειξαν οτι ο "Εθνάρχης" στερείται πολιτικού μεγαλείου. Τα γραπτά του Κ. Καραμανλή δεν αποτυπώνουν απλώς το νοσηρό πολιτικό του ναρκισσισμό: δηλαδή οτι ο ίδιος θεωρεί τον εαυτό του σαν "Ομφαλό της Γής", το Α και το Ω της Ελληνικής Πολιτικής Ιστορίας. Αποτυπώνουν και το πνευματικό και πολιτικό πλέγμα της μετριότητας και των μικρών φιλοδοξιών".

    [3] Κοινωνικός διάλογος

    Η ΝΙΚΗ γράφει οτι "ο κοινωνικός διάλογος που αρχίζει σήμερα, πρέπει να είναι ουσιαστικός χωρίς εμμονές και προκαταλήψεις με σκοπό την αύξηση της ανταγωνιστικότητας την προώθηση της ανάπτυξης και τη μείωση της ανεργίας. Σύμφωνα με πληροφορίες στην ομιλία του ο Κ. Σημίτης θα επισημάνει τη σημαντική ευθύνη των κοινωνικών εταίρων για την επιτυχία του κοινωνικού διαλόγου και παράλληλα θα υπογραμμίσει οτι πρέπει να λαμβάνει υπόψη του την οικονομική πραγματικότητα και την εθνική προσπάθεια για έγκαιρη συμμετοχή της χώρας μας στην τρίτη φάση της ΟΝΕ".

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ αναφέρει οτι "έκκληση προς τους συνδικαλιστές θα απευθύνει σήμερα ο πρωθυπουργός κ. Κ. Σημίτης να συμμετάσχουν στον κοινωνικό διάλογο για τις αλλαγές στο εργασιακό καθεστώς "χωρίς εμμονές και προκαταλήψεις" τονίζοντας οτι προέχει η στήριξη "της πιο αδικημένης τάξης, της τάξης των ανέργων".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ισχυρίζεται οτι "χειρότερες... μέρες" προβλέπει η συντριπτική πλειοψηφία των εργαζομένων, οι οποίοι σε μεγάλο ποσοστό αποδοκιμάζουν ή είναι ουδέτεροι απέναντι στον κοινωνικό διάλογο, παρά τις... φανφάρες και τις τυμπανοκρουσίες της κυβέρνησης. Παράλληλα, πάνω απο τρείς στους τέσσερις εργαζομένους αποδοκιμάζουν το σημερινό θεσμικό πλαίσιο για την απασχόληση".

    Σύμφωνα με την ΑΥΓΗ, "με τραυματισμένη αξιοπιστία σε κλίμα κοινωνικής δυσφορίας για την κυβερνητική πολιτική αρχίζει σήμερα ο κοινωνικός διάλογος που διατυμπάνισε η κυβέρνηση σε μια προσπάθεια εξωραϊσμού των ευθυνών της για την ακολουθούμενη πρακτική της που συντηρεί τις κοινωνικές ανισότητες".

    Ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ με τίτλο "Χωρίς αποδέκτες η φιέστα του "κοινωνικού διαλόγου" υποστηρίζει οτι "στο κενό έπεσε η κυβερνητική παγίδα, καθώς εξελίσσεται σε "οικογενειακή" υπόθεση της κυβέρνησης, των μεγαλοβιομηχάνων και των κυβερνητικών συνδικαλιστών".

    Στο σχόλιό της η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ επισημαίνει μεταξύ άλλων οτι "με διόλου καλούς οιωνούς ξεκινάει σήμερα ο περιλάλητος κοινωνικός διάλογος. Και όμως, αυτός ο διάλογος και πρέπει να γίνει και τη μεγαλύτερη δυνατή συμμετοχή συνομιλητών θα έπρεπε να έχει. Είναι φανερό οτι απο την πρώτη στιγμή που ανακοινώθηκε, η μέν κυβέρνηση έδειξε ασάφεια στις προθέσεις της (είναι γνωστές οι αλληλοσυγκρουόμενες απόψεις ακόμη και υπουργών), οι δε κοινωνικοί εταίροι τον αντιμετώπισαν με δυσπιστία έως και απόλυτη άρνηση".

    Κατά το ΕΘΝΟΣ "σκληρή μάχη, πίσω απο το "παραβάν" του κοινωνικού διαλόγου, προετοιμάζονται να δώσουν κυβέρνηση-συνδικάτα καθώς η κατάληξη της διαδικασίας που ξεκινά σήμερα πανηγυρικά φαίνεται ήδη προδιαγεγραμμένα. Η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να προχωρήσει στις επιλογές της για σημαντικές αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις, γεγονός που αποδεικνύεται τόσο απο τις σχετικές της προτάσεις όσο και απο το "στήσιμο" της διαδικασίας".

    [4] Ελληνοτουρκικά

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ γράφει οτι "αρνείται η ελληνική κυβέρνηση την πραγματοποίηση απευθείας συνομιλιών μεταξύ των Ελλήνων και Τούρκων εμπειρογνωμόνων, όπως αξιώνει η Αγκυρα και η Ολλανδική Προεδρία της ΕΕ".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ αναφέρει οτι "μια νέα υποχώρηση για την οποία ο κ. Θ. Πάγκαλος σε δηλώσεις του απέφυγε να αναφερθή προέκυψε σύμφωνα τουλάχιστο με δηλώσεις της Τανσού Τσιλέρ στο Παρίσι, απο τη συνάντηση ΥΠΕΞ Αθήνας και Αγκυρας".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ εκτιμά οτι "επίσημη προαναγγελία μακροχρόνιων επαφών των Επιτροπών Εμπειρογνωμόνων Ελλάδας-Τουρκίας, έκανε χθες ο πρωθυπουργός κ. Κ. Σημίτης επιβεβαιώνοντας ουσιαστικά τις δημοσιογραφικές πληροφορίες οτι οι συνεδριάσεις τους θα παραταθούν και στο δεύτερο εξάμηνο του 1997".

    Σύμφωνα με την ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ, "με την απειλή επιβολής εμπάργκο στην παράδοση πολεμικού υλικού στις Ενοπλες Δυνάμεις της Ελλάδος και της Τουρκίας, πιέζουν οι ΗΠΑ για την επιτάχυνση της υπο εξέλιξη ελληνοτουρκικής προσέγγισης. Το επιχείρημα που προβάλλει η αμερικανική πλευρά είναι οτι "η πώληση εξοπλιστικών συστημάτων σε Αθήνα και Αγκυρα δεν έχει νόημα, εφόσον συνεχίζεται η ένταση στο Αιγαίο"...

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ ισχυρίζεται οτι "κοινό πόρισμα με τη μορφή "πρόχειρου υπομνήματος" της μικτής ελληνοτουρκικής επιτροπής εμπειρογνωμόνων προανήγγειλε χθες ο πρωθυπουργός του... Λουξεμβούργου Ζάν Κλόντ Γιούνκερ ενώπιον ενός χαμογελαστού Κώστα Σημίτη που προτίμησε να μη σχολιάσει την εκδοχή αυτή και να επεκταθεί στα θέματα "διακυβερνητικής".

    [5] ΠΓΔΜ

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ γράφει οτι "η διευθέτηση του Σκοπιανού με απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ είναι η μόνη πλέον ελπίδα για να βρεθεί λύση στο πρόβλημα της ονομασίας. Το Συμβούλιο Ασφαλείας έπειτα απο συζητήσεις με Αθήνα και Σκόπια, μπορεί να αποφασίσει ονομασία σύνθετη (με κάποιον προσδιορισμό) ή ονομασία διπλή (δύο ονόματα συγχρόνως)".
    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.02g run on Wednesday, 14 May 1997 - 14:34:45 UTC