Looking for info on Diploma validation in Greece (a.k.a. DIKATSA)? Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 97-05-13

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: "Greek Press & Information Office, Ottawa Canada" <grnewsca@sympatico.ca>

ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΑΘΗΝΑΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 13/05/1997


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ
  • [2] Κοινωνικός διάλογος
  • [3] Ελληνοτουρκικά
  • [4] ΠΓΔΜ
  • [5] Μείωση επιτοκίων
  • [6] Κυπριακό
  • [7] ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ
  • [8] Μείωση επιτοκίων

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

    Αθήνα, Ελλάδα, 13/05/1997 (ΑΠΕ)

    Ο κοινωνικός διάλογος, οι ελληνοτουρκικές σχέσεις και η πορεία της οικονομίας είναι τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού τύπου.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ: Στο σκαμνί και οι υπουργοί αν λειτουργήσει σωστά "ο συνήγορος του πολίτη".

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Αλλαγές στα Λύκεια απο τον Σεπτέμβριο. Καταργούνται απο το 2000 οι εισαγωγικές εξετάσεις στα ΑΕΙ.

    ΑΘΗΝΑΪΚΗ: Παιδί του τέως η κόρη του Νιάρχου. Εγγραφο μυστικών υπηρεσιών.

    Η ΑΥΓΗ: Κλειστή πρεμιέρα κοινωνικού διαλόγου.

    ΑΥΡΙΑΝΗ: Κασέτες με Καραμανλή έχει ο τέως. Ολα τα άπλυτα της Δεξιάς στη φόρα.

    ΕΘΝΟΣ: Ενταξη στο σχέδιο 42.053 στρεμμάτων στην Αττική, στον Πειραιά και σε άλλους πέντε νομούς.

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Ταφόπλακα στον Καραμανλή. Στα χέρια του Γρηγόρη Μιχαλόπουλου ο "εξαφανισμένος" 12ος τόμος.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Γενικό ξεπούλημα στα εθνικά θέματα.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Φθηνά ΙΧ μέσω Βρυξελλών. Στις 29 Μαϊου συζητείται η προσφυγή της επιτροπής.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Το 12ο ευαγγέλιο. Ψαλμοί και εξάψαλμοι Κωνσταντίνου Καραμανλή.

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ: Συνέτριψε τα επιτόκια η Τράπεζα Πίστεως. Αναγκασμένες να ακολουθήσουν και οι υπόλοιπες τράπεζες.

    Η ΕΣΤΙΑ: Εν μέσω δυσπιστίας αρχίζει αύριον ο διαβόητος "κοινωνικός διάλογος".

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Υπο αίρεση ο διάλογος εξαιτίας της στείρας στάσεως του κομματικοποιημένου συνδικαλισμού.

    Ο ΛΟΓΟΣ: Το μεγάλο κόλπο. Με πιο τρόπο οι εταιρίες BCC ΑΕ και INTERFAX κερδίζουν αθέμιτα εκατοντάδες εκατομμύρια.

    ΤΑ ΝΕΑ: Τρικυμία απο 4 βολές σε Ανδρέα, Μητσοτάκη. Σχεδίαζε να διορθώσει τον 12ο τόμο πριν απο τη διαρροή.

    ΝΙΚΗ: Στο τραπέζι υπο όρους. Αρχίζει αύριο ο κοινωνικός διάλογος.

    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Μόνη κι έρημη στον "κοινωνικό διάλογο"η ΠΑΣΚΕ. Σε φιάσκο εξελίσσεται η κυβερνητική επιχείρηση -απάτη.

    [2] Κοινωνικός διάλογος

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ γράφει οτι "υπο αίρεση τίθεται, πριν καν αρχίσει, ο κοινωνικός διάλογος για τις κρίσιμες αλλαγές στο εργασιακό καθεστώς, λόγω της αρνητικής στάσης των συνδικαλιστών της ΓΣΕΕ. Χθες, μια ημέρα πριν απο την επίσημη έναρξη του διαλόγου απο τον πρωθυπουργό Κ. Σημίτη, οι κομματικές παρατάξεις που εκπροσωπούνται στη ΓΣΕΕ δεν κατόρθωσαν να συμφωνήσουν ούτε καν σε κοινό κείμενο για τη συμμετοχή τους στο διάλογο, έστω και υπο προϋποθέσεις".

    Η ΑΥΓΗ υποστηρίζει οτι "κλειστή" θα είναι τελικώς η αυριανή έναρξη του πολυδιαφημισμένου "κοινωνικού διαλόγου" καθώς η ΓΣΕΕ που αποτελεί την κυριότερη συνδικαλιστική εκπροσώπηση των εργαζομένων σ'αυτή τη διαδικασία, προσέρχεται στο τραπέζι του διαλόγου με τη συμμετοχή μόνο της προσκείμενης στην κυβέρνηση συνδικαλιστικής παράταξης ΠΑΣΚΕ".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ισχυρίζεται οτι "σε... εσωκομματική διεργασία μετατράπηκε ο κοινωνικός διάλογος, ενώ ανεβαίνει ο υδράργυρος στους κόλπους του συνδικαλιστικού κινήματος μόλις λίγες ώρες πριν απο την πανηγυρική έναρξή του".

    Ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ αναφέρει οτι "σε φιάσκο ολκής εξελίσσεται η, έτσι κι αλλιώς, στημένη απάτη του "κοινωνικού διαλόγου", μετά τις χτεσινές εξελίξεις στην Ολομέλεια της Διοίκησης της ΓΣΕΕ, όπου η κυβερνητική παράταξη έμεινε μόνη της να αποφασίζει τη συμμετοχή της κορυφαίας συνδικαλιστικής οργάνωσης στο διάλογο-τραγέλαφο, που αρχίζει αύριο".

    [3] Ελληνοτουρκικά

    Η ΕΣΤΙΑ γράφει οτι "σιγήν ετήρησεν ο πρωθυπουργός, αν και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και ο υπουργός Εθνικής Αμύνης, διέψευσαν χθές, τας πληροφορίας, συμφώνως προς τας οποίας επίκειται συμφωνία μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας δια τον καθορισμόν "διαδρόμων" εις τον εναέριον χώρον του Αιγαίου, απο τους οποίους θα δύνανται να διέρχωνται τα τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη χωρίς να καταθέτουν σχέδια πτήσεως".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ αναφέρει οτι "η κυβέρνηση πήρε χθές αποστάσεις απο την προτεινόμενη "φόρμουλα" για τις πτήσεις τουρκικών αεροσκαφών στο Αιγαίο, επιμένοντας οτι αυτές δεν είναι θέσεις της κυβέρνησης και οτι δεν αντιμετωπίζει τέτοιο θέμα".

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ ισχυρίζεται οτι "παρά την προσπάθεια της κυβέρνησης να χαμηλώσει τους τόνους και να διασκεδάσει τις εντυπώσεις απο τις αποκαλύψεις για τις συνομιλίες που διεξάγονται στις Βρυξέλλες σε επίπεδο υπηρεσιακών παραγόντων υπο την αιγίδα του ΓΓ του ΝΑΤΟ για τα ελληνοτουρκικά, πληροφορίες απο την έδρα της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας αναφέρουν οτι "το πακέτο Σολάνα" παραμένει υπο πλήρη διαπραγμάτευση".

    Το ΕΘΝΟΣ υπογραμμίζει τις δηλώσεις του Ακη Τσοχατζόπουλου που χαρακτήρισε "αδιανόητη" την πρόταση της Τουρκίας να μην καταθέτουν σχέδια πτήσης τα μαχητικά της αεροσκάφη όταν μπαίνουν στο FIR Αθηνών αλλά να ενημερώνουν τα ελληνικά ραντάρ μέσω του συστήματος έγκαιρης προειδοποίησης που διαθέτει το κάθε αεροσκάφος".

    [4] ΠΓΔΜ

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ γράφει οτι "απέφυγε να διευκρινίσει χθές η κυβέρνηση ποιά είναι η τακτική της στο Σκοπιανό, ενώ έσπευσε να διαβεβαιώσει πως επιθυμεί την οριστική διευθέτηση του προβλήματος μέσω μιας αμοιβαίας αποδεκτής λύσης".

    Ο ΛΟΓΟΣ ισχυρίζεται οτι "ορατή είναι πλέον η προοπτική συμφωνίας για την υιοθέτηση σύνθετης ονομασίας απο τα Σκόπια, ενώ χθές η ελληνική κυβέρνηση επιβεβαίωσε οτι επείγεται για τον τερματισμό της εκκρεμότητας και την εξεύρεση μιας κοινά αποδεκτής λύσης".

    Η ΝΙΚΗ αναφέρει οτι "την ελπίδα οτι και η "άλλη πλευρά" θα αντιληφθεί, οτι στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων, μετά τη Συμφωνία του Σεπτέμβρη 1995 (με την ΠΓΔΜ) "έχουμε τη δυνατότητα να προσεγγίσουμε το θέμα με ένα άλλο πνεύμα όπως αυτό το πνεύμα διέπει την παραπάνω συμφωνία",εξέφρασε χθές η Αθήνα δια στόματος του κυβερνητικού εκπροσώπου Δημήτρη Ρέππα".

    ΤΑ ΝΕΑ υποστηρίζουν οτι "για πρώτη φορά χθές η ελληνική πλευρά παραδέχθηκε με τόσο ξεκάθαρο τρόπο οτι θα αποδεχόταν στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη μια σύνθετη ονομασία για το κράτος των Σκοπίων".

    [5] Μείωση επιτοκίων

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ γράφει οτι "σε αιφνιδιασμό προχώρησε χθές η Alpha Τράπεζα Πίστεως ανακοινώνοντας τη μείωση των επιτοκίων χορηγήσεων και καταθέσεων. Εν τω μεταξύ και η Τράπεζα Κεντρικής Ελλάδος μειώνει απο 16 Μαϊου τα επιτόκια χορηγήσεων. Να σημειωθεί οτι απο σήμερα η Τράπεζα Ελλάδος λόγω της πτώσεως του πληθωρισμού μειώνει τα επιτόκια παρεμβάσεως στη διατραπεζική αγορά".

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ ισχυρίζεται οτι "νέα δεδομένα στην τραπεζική αγορά δημιουργεί η απόφαση της ALPHA Τράπεζα Πίστεως να μειώσει τα επιτόκια των δραχμικών δανείων κατά 2,25% αλλά και των καταθέσεων κατά μια εκατοστιαία μονάδα. Η απόφαση αυτή έρχεται αμέσως μετά την αύξηση κατά 72,6 δις δρχ. του μετοχικού κεφαλαίου της τράπεζας και αναμένεται να αναγκάσει και τις άλλες τράπεζες να ακολουθήσουν το φρενήρη ρυθμό μείωσης των επιτοκίων".

    Σύμφωνα με τον ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΤΥΠΟ "εντυπωσιακές αποδόσεις (μέχρι 200%) σημειώνονται στο Χρηματιστήριο απο την αρχή του χρόνου μέχρι σήμερα, εξαιτίας της πτώσης των επιτοκίων, που στρέφει το επενδυτικό ενδιαφέρον στη Σοφοκλέους αλλά και σε αμοιβαία κεφάλαια που επενδύουν σε μετοχές".

    Η ΑΘΗΝΑΪΚΗ υποστηρίζει οτι "το χορό της περαιτέρω αποκλιμάκωσης των επιτοκίων άνοιξε χθές η Τράπεζα Πίστεως, ανακοινώνοντας την εντυπωσιακή μείωση κατά 2,25 μονάδες των επιτοκίων χορηγήσεων και κατά 1 μονάδα των επιτοκίων καταθέσεων ταμιευτηρίου".

    [6] Κυπριακό

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ γράφει οτι "η Παρασκευή 20 Ιουνίου θα είναι η πρώτη μέρα των απευθείας συνομιλιών Κληρίδη-Ντενκτάς υπο την προεδρία του ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν στη Ν. Υόρκη. Αυτό αναφέρουν δημοσιογραφικές πληροφορίες συμπληρώνοντας οτι στην ημερήσια διάταξη του πρώτου γύρου των συνομιλιών, ο οποίος θα διαρκέσει μια εβδομάδα, θα τεθούν τα θέματα της ασφάλειας, των εγγυήσεων και της ενταξιακής πορείας της Κύπρου".

    [7] ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

    Αθήνα, Ελλάδα, 13/05/1997 (ΑΠΕ)

    Η μείωση επιτοκίων καταθέσεων-χορηγήσεων από την Alpha Πίστεως, η μείωση των παρεμβατικών επιτοκίων από την Τράπεζα της Ελλάδος και η συνεχιζόμενη άνοδος τιμών-συναλλαγών στο Χρηματιστήριο είναι τα βασικά θέματα του σημερινού οικονομικού τύπου.

    ΓΕΝΙΚΗ Δημοπρασιών "Αλλάζει το τοπίο στα επιτόκια, γενναία μείωση από την Αlpha Πίστεως -Ανοδος χωρίς "ανάσα" στο Χρηματιστήριο".

    ΕΞΠΡΕΣ: ""Καμπανάκι" για τα ελλείμματα - Νέα σύσταση προς την Ελλάδα από το ECOFIN".

    ΗΜΕΡΗΣΙΑ: "Τολμηρή μείωση των επιτοκίων - Η Alpha Πίστεως" άνοιξε το νέο κύκλο".

    ΚΕΡΔΟΣ: "Ξεκίνησε ο νέος κύκλος μείωσης των επιτοκίων -Μετά την Alpha Τράπεζα Πίστεως αναμένεται γενίκευση".

    ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: "Συνδυασμένη επίθεση στα επιτόκια από Πίστεως και Κεντρική Τράπεζα, ενώ το Χρηματιστήριο ετοιμάζεται για το ρεκόρ όλων των εποχών".

    [8] Μείωση επιτοκίων

    Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ αναφέρει οτι "δυο θεαματικές κινήσεις σημειώθηκαν χθες στην αγορά χρήματος και κεφαλαίου που αναμένεται να επανατοποθετήσουν σε άλλο επίπεδο αυτές τις αγορές. Την πρώτη την έκανε η Αlpha Τράπεζα Πίστεως η οποία μείωσε κατά 2,25% το βασικό επιτόκιο για χορηγήσεις που διαμορθώθηκε στο 12,5%. Η μείωση αυτή όμως συμπαρέσυρε και τα επιτόκια καταθέσεων. Το επιτόκιο Ταμιευτηρίου διαμορφώνεται πλέον στο 8,5%. Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και η Τράπεζα της Ελλάδος, η οποία, διατηρώντας αμετάβλητο το βασικό επιτόκιο παρέμβασης για καταθέσεις μια ημέρας, μείωσε κατά μια ποσοστιαία μονάδα το επιτόκιο αναπροεξόφλησης, (14,5%), το Lombard (19%) και των χρεωστικών υπολοίπων των τραπεζών (24%)".
    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.02g run on Tuesday, 13 May 1997 - 14:37:01 UTC