Browse through our Interesting Nodes of Museums in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 97-02-27

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: "Greek Press & Information Office, Ottawa Canada" <grnewsca@sympatico.ca>

ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΑΘΗΝΑΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 27/02/1997


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ
  • [2] Νέο οικιστικό νομοσχέδιο
  • [3] Τουρκία - Εξοπλισμοί
  • [4] Αιγαίο - προκλήσεις Τούρκων
  • [5] Πάγκαλος για τουρκικό επεκτατισμό
  • [6] Κυπριακό
  • [7] ΕΕ - Κύπρος - Ελλάδα
  • [8] Ελλάδα - ΠΓΔΜ
  • [9] ΗΠΑ - Ελληνοτουρκικά
  • [10] Χρηματιστήριο
  • [11] Συνέδριο ΝΔ
  • [12] Τουρκία - ΕΕ
  • [13] ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ
  • [14] Νέα άνοδος τιμών και συναλλαγών στο Χρηματιστήριο

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

    Αθήνα, Ελλάδα, 27/02/1997 (ΑΠΕ)

    Η συνέχιση της απεργίας των καθηγητών, το νέο οικιστικό νομοσχέδιο, η έντονη αντίδραση της Αθήνας στις νέες τουρκικές προκλήσεις και οι εσωκομματικές διεργασίες στη Νέα Δημοκρατία είναι τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού τύπου.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ: Διστάζει ο Κώστας Καραμανλής, ενώ ο Σουφλιάς θεωρεί σίγουρη την εκλογή του.

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Εξτρα μαθήματα αποφασίζει το υπουργείο για να αναπληρωθούν οι χαμένες ώρες.

    Η ΑΥΓΗ: Επιστρατεύεται ο διάλογος. Μετά απο 3 εβδομάδες στο ίδιο τραπέζι κυβέρνηση-καθηγητές.

    ΑΥΡΙΑΝΗ: Απάτη με τις μετοχές των καζινάδων. Χοντρός τζόγος στο Χρηματιστήριο.

    ΕΘΝΟΣ: "Πράσινο" για 300.000 στρέμματα. Στη βουλή ο νέος οικιστικός νόμος.

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Πολιτικός του... σωλήνα ο Κωστάκης. Με τη μέθοδο του Καραμανλικού πολιτικού "κλωνισμού".

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Σύννεφα πολέμου.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Χαράτσι σε 500.000 αυθαίρετα. Δεκαπλάσιες οι εισφορές σε γη και χρήμα.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Μισό φως στο τούνελ της απεργίας. Καλό κλίμα στη χθεσινή συνάντηση Αρσένη-ΟΛΜΕ.

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ: Πως θα γίνουν οι εντάξεις στα σχέδια πόλεων.

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Παράτολμη εκτόξευση του Χρηματιστηρίου. Τζίρος 45 δις χθες και άνοδος 45% σε δύο μήνες.

    Ο ΛΟΓΟΣ: Επιστροφή στα θρανία. Με "μαστίγιο και καρότο" προσπαθεί η κυβέρνηση... να πείσει τους καθηγητές.

    ΤΑ ΝΕΑ: Ως 10 φορές πάνω η εισφορά σε γή-χρήμα. Ο νόμος για ένταξη στο σχέδιο πόλης.

    ΝΙΚΗ: Αρσένης: όχι στην επιστράτευση. Ο Σημίτης απειλεί με μέτρα τους καθηγητές.

    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Βγάζει λάδι αμερικανούς και Ευρωπαϊκή Ενωση. Η κυβέρνηση γνώριζε τα σχέδια διχοτόμησης της Κύπρου.

    [2] Νέο οικιστικό νομοσχέδιο

    Το ΕΘΝΟΣ γράφει οτι "ανοίγει ο δρόμος για την ένταξη στο σχέδιο πόλης περιοχών που η συνολική τους έκταση φτάνει τα 300.000 στρέμματα. Η εισφορά σε γη και σε χρήμα, που οι ιδιοκτήτες θα κληθούν να καταβάλουν, είναι τσουχτερή. Φτάνει μέχρι και το δεκαπλάσιο όσων ισχύουν σήμερα. Το νέο οικιστικό νομοσχέδιο κατατέθηκε στη Βουλή. Η συζήτησή του στην αρμόδια Κοινοβουλευτική Επιτροπή προωθείται για την μεθεπόμενη εβδομάδα".

    [3] Τουρκία - Εξοπλισμοί

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ γράφει οτι "την προοπτική εκτεταμένων αγορών αμυντικού υλικού απο τη Ρωσία επισείει η Τουρκία τόσο σαν δέλεαρ προς τη Μόσχα, προκειμένου να πετύχει ακύρωση της πώλησης των ρωσικών πυραύλων S-300 στην Κύπρο, όσο και σαν απειλή προς τις ΗΠΑ. Σύμφωνα με πηγές του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, η Ρωσία έχει ήδη προτείνει στην Αγκυρα τη συμπαραγωγή επιθετικών αεροσκαφών Mi-28 και Ka-52, μεταφορικών ελικοπτέρων Mi-26, αρμάτων μάχης Τ-80, τυφεκίων εφόδου Καλάσνικοφ, καθώς και την πώληση αντιαεροπορικών πυραύλων S-300. Οι ίδιες πηγές επισήμαναν οτι το βασικό εμπόδιο στην εκτεταμένη συνεργασία ανάμεσα στις δύο πλευρές παραμένει η πώληση πυραύλων S-300 στην Κύπρο".

    [4] Αιγαίο - προκλήσεις Τούρκων

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ γράφει οτι "νέα ένταση απο προχθές στο Αιγαίο. Ενταση που κατά κάποιους στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας έχει την υπογραφή των Αμερικανών και αποβλέπει στο να αποδεχθεί η Ελλάδα το ΝΑΤΟ και την Αμερική ως τροχονόμους στον εναέριο χώρο του Αιγαίου. Υστερα απο ένα μήνα κατά τον οποίο η τουρκική πολεμική αεροπορία έχει μειώσει τις προκλήσεις της στο Αιγαίο, χθες και προχθές τουρκικά μαχητικά παραβίασαν αρκετές φορές τον ελληνικό εναέριο χώρο και ιδιαίτερα προκλητικά τους διεθνείς κανόνες εναέριας κυκλοφορίας".

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ τονίζει οτι "τα επεκτατικά σχέδια της αμφισβήτησης των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων δεν περιορίζονται μόνο στα λόγια των στρατοκρατών της Αγκυρας. Επεκτείνονται και στην πράξη με μια προκλητικότητα που ξεπερνάει τη λογική, δυναμιτίζει το κλίμα στο Αιγαίο και τις σχέσεις των δύο χωρών και σίγουρα αποσκοπεί στο επόμενο βήμα. Πως αλλιώς να ερμηνεύσει κανείς την αποστολή αεροσκαφών για λήψη φωτογραφιών πάνω απο την Κρήτη λίγες ώρες μετά την παρουσίαση του χάρτη στον οποίο εμφανίζονται τα ελληνικά νησιά (μεταξύ τους και η Κρήτη) τα οποία διεκδικούν οι Τούρκοι".

    ΤΑ ΝΕΑ προσθέτουν οτι "έξι τουρκικά πολεμικά αεροσκάφη (2 F-16 και 4 Φάντομ απο τα οποία τα δύο φωτογραφικά) προχώρησαν σε νέα πρόκληση με διπλό στόχο. Θέλοντας, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις στρατιωτικών κύκλων να εκδηλώσουν εμπράκτως τις τουρκικές βλέψεις για την ευρύτερη περιοχή βορείως της μεγαλονήσου και έφτασαν κοντά στο σύμπλεγμα Κυθήρων και Αντικυθήρων. Πρέπει ωστόσο να σημειωθεί οτι πέραν της πολιτικής σημασίας της κίνησης των Τούρκων, η πτήση είχε και καθαρά επιχειρησιακά κίνητρα. Οπως έλεγαν αξιωματικοί της Πολεμικής Αεροπορίας, η σύνθεση της ομάδας των αεροσκαφών, το ύψος πτήσης (35.000 πόδια) και η απόσταση απο τις ακτές (25-30 μίλια) δείχνουν οτι τα τουρκικά φωτογραφικά (RF-4) είχαν τη δυνατότητα αεροφωτογράφισης ολόκληρης σχεδόν της Κρήτης. Η πτήση ήταν καλά σχεδιασμένη και ουσιαστικά αποτελούσε συνέχεια ανάλογης πτήσης τουρκικών φωτογραφικών αεροσκαφών πέρυσι στη νότια πλευρά της Κρήτης, λίγες εβδομάδες μετά την ανακίνηση θέματος Γαύδου απο την Αγκυρα".

    Κατά τον ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΤΥΠΟ, "τα τουρκικά μαχητικά ήταν οπλισμένα. Η νέα τουρκική πρόκληση προβληματίζει τις ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις, καθώς θεωρείται βέβαιο οτι δεν πρόκειται απλώς για μια επίδειξη δύναμης και θράσους αλλά έχει να κάνει και με συγκεκριμένους στρατιωτικούς σκοπούς".

    Το ΕΘΝΟΣ αναφέρει οτι "ωμή πρόκληση των Τούρκων χαρακτηρίζεται η εμφάνιση τουρκικών αεροσκαφών χθες το απόγευμα νότια της Κρήτης στο Λιβυκό Πέλαγος. Σύμφωνα με πληροφορίες, διαδραματίστηκαν πολλαπλές αερομαχίες στην περιοχή, ενώ οι στρατιωτικές επιχειρήσεις έγιναν αντιληπτές απο κατοίκους του νησιού".

    Ο ΛΟΓΟΣ υπογραμμίζει τη δήλωση του υπουργού Αμυνας Ακη Τσοχατζόπουλου οτι "όσο περισσότερο διολισθαίνει η Τουρκία σε ανοησίες, σχετικά με τα κυριαρχικά δικαιώματα στο Αιγαίο, τόσο περισσότερο αναδεικνύεται σε υπ'αριθμόν ένα αποσταθεροποιητικό παράγοντα για την ειρήνη και τη σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή".

    Ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ κατηγορεί την κυβέρνηση οτι "τεράστιες ευθύνες επωμίζεται για τις εξελίξεις που δρομολογούνται σε Αιγαίο και Κυπριακό, στο πλαίσιο των σχεδίων που έχουν επεξεργαστεί οι ΗΠΑ και η ΕΕ. Ενώ γνώριζε απο πολύ καιρό τα σχέδια διχοτόμησης της Κύπρου που προωθούν οι ΗΠΑ σε αγαστή συνεργασία με τους "ισχυρούς της ΕΕ" επέδειξε ανοχή και τα συγκάλυψε, ενώ ταυτόχρονα με την πολιτική της αναγορεύει τις ΗΠΑ και την ΕΕ σε εγγυητές της εθνικής κυριαρχίας της χώρας και της δίκαιης λύσης του Κυπριακού. Στην απροκάλυπτη και εξοργιστική ομολογία των "ισχυρών εταίρων" για τη διχοτόμηση της Κύπρου, η κυβέρνηση δια του υπουργού Εξωτερικών, απαντά με φραστικούς λεονταρισμούς κατά του καθεστώτος της Αγκυρας".

    [5] Πάγκαλος για τουρκικό επεκτατισμό

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ γράφει οτι "η προσπάθεια αμφισβήτησης όλου του ανατολικού Αιγαίο μέχρι την Κρήτη, απο τη στρατιωτική ηγεσία της Τουρκίας, "δεν αποτελεί ένα απλό επεισόδιο, αλλά στοιχείο ενός συγκροτημένου τουρκικού διαπραγματευτικού σχεδίου", τόνισε χθες ο Θ. Πάγκαλος με αφορμή το σχετικό δημοσίευμα της αμερικανικής εφημερίδας "Γουόλ Στριτ Τζόρναλ". Ο κ. Πάγκαλος στη χθεσινή έκτακτη συνέντευξη Τύπου επέμεινε οτι η κυβέρνηση γνώριζε εδώ και πολύ καιρό την ύπαρξη τουρκικού χάρτη "ο οποίος περιλαμβάνει ως χώρο διεκδίκησης απο την Τουρκία συνολικά το Αιγαίο Πέλαγος και την Κρήτη". Οπως εξήγησε, η ανώτατη τουρκική στρατιωτική ηγεσία έχει προετοιμάσει σχέδια αμφισβήτησης της ελληνικής κυριαρχίας σε όλη την περιοχή ανατολικά μας γραμμής, η οποία θα ξεκινούσε απο τις εκβολές του ποταμού Εβρου, θα περνούσε κάπου ανατολικότερα απο τη Σκύρο και θα άφηνε στο χώρο διεκδίκησης και την Κρήτη".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ σημειώνει οτι "ο υπουργός εξωτερικών άλλαξε στάση μετά τη νέα ανήκουστη τουρκική πρόκληση που έφθασε μέχρι την αμφισβήτηση της ελληνικής κυριαρχίας στην Κρήτη".

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ προσθέτει οτι "σκληραίνει τη στάση της η Αθήνα μπροστά στη χιονοστιβάδα των πιέσεων που ασκούνται για να αποδεχθεί μέτρα τα οποία ενισχύουν το ρόλο της Τουρκίας στην περιοχή και συγχρόνως θίγουν τα εθνικά μας συμφέροντα. Το σχέδιο της Τουρκίας για τη διχοτόμηση του Αιγαίου ανησυχεί την κυβέρνηση, πρωτίστως όμως την ανησυχεί η μεγάλη υποστήριξη όλης της Δύσης, Αμερικανών και ευρωπαίων, προς την Αγκυρα".

    Το ΕΘΝΟΣ προσθέτει οτι "την οξύτατη αντίδραση της Αθήνας προκαλούν οι ασφυκτικές πιέσεις και τα εκβιαστικά παιχνίδια των ΗΠΑ και των 'μεγάλων' της ΕΕ υπέρ της Τουρκίας, τη στιγμή που η στρατιωτική ηγεσία της χώρας αυτής κλιμακώνει επικίνδυνα τις εδαφικές της διεκδικήσεις εναντίον της χώρας μας".

    Η ΑΥΓΗ επικαλείται διπλωματικούς κύκλους στις Βρυξέλλες οι οποίοι θεωρούν οτι "το χθεσινό δημοσίευμα στη διεθνή έκδοση της 'Γουόλ Στρίτ Τζέρναλ' περί αμφισβήτησης της εθνικής κυριαρχίας της Ελλάδας σ'ενα σημαντικό τμήμα του Αιγαίου και των νησιών του στρέφεται κυρίως και πρωτίστως εναντίον του ισλαμιστή πρωθυπουργού της χώρας Νετσμετίν Ερμπακάν. Πρόκειται για μια προσπάθεια αποσταθεροποίησης του κυβερνητικού συνασπισμού σε μια περίοδο κατά την οποία διακυβεύονται κρίσιμα συμφέροντα της Τουρκίας στον ευρωπαϊκό χώρο".

    [6] Κυπριακό

    O ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ υποστηρίζει οτι "υπόγεια διάσταση εμφανίζεται στις σχέσεις Αθήνας-Λευκωσίας καθώς ο κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Γ. Κασουλίδης δεν υιοθέτησε πλήρως τις θέσεις του υπουργού Εξωτερικών Θ. Πάγκαλου, επισημαίνοντας μόνο πως έπρεπε να χρησιμοποιηθούν φράσεις "που να καλύπτουν την ανησυχία των Δεκαπέντε για την Τουρκία αλλά και να επαναβεβαιώνει την απόφαση της 6ης Μαρτίου 1995". Ο συντονισμός των δύο κυβερνήσεων αναμένεται να εξειδικευθεί τις προσεχείς ημέρες με επίσκεψη του Κύπριου υπουργού εξωτερικών κ. Αλ. Μιχαηλίδη στην Αθήνα".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ γράφει οτι "τον Απρίλιο ή τον Μάιο αναμένει η βρετανική πλευρά να αρχίσουν στη Λευκωσία οι διακοινοτικές συνομιλίες μεταξύ των Γλ. Κληρίδη και Ρ. Ντενκτάς. Εντός των ημερών αναμένονται οι απαντητικές επιστολές των πρωθυπουργών Ελλάδας και Τουρκίας, στον ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν με τις οποίες και οι δύο πλευρές συμφωνούν στην έναρξη των συνομιλιών. Σύμφωνα με καλά ενημερωμένες βρετανικές διπλωματικές πηγές η βρετανική κυβέρνηση επιμένει οτι "η πολιτική διευθέτηση του Κυπριακού είναι επιθυμητή" αλλά "διαφοροποιείται" απο την απόλυτη τοποθέτηση του Γερμανού υπουργού Εξωτερικών οτι δεν θα υπάρξει ένταξη της Κύπρου χωρίς πολιτική λύση του θέματος".

    "Η Ευρωπαϊκή Ενωση θεωρεί το 1997 πολύ σημαντική χρονιά για την Κύπρο και εκτιμά οτι θα πρέπει να γίνουν προσπάθειες για επίλυση του κυπριακού εν όψει των ενταξιακών διαπραγματεύσεων, οι οποίες θα αρχίσουν σε ένα χρόνο περίπου δήλωσε χθες ο Κοινοτικός Επίτροπος Χάνς βαν ντεν Μπρούκ που έφθασε χθες το βράδυ στην Κύπρο για τριήμερες συνομιλίες με τις δύο κοινότητες", αναφέρει η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ.

    Σύμφωνα με την ΕΞΟΥΣΙΑ, "η ελληνική κυβέρνηση μέσω του πρέσβη της στη Μαδρίτη βολιδοσκόπησε τον πρώην πρωθυπουργό της Ισπανίας Φελίπε Γκονζάλεθ να αναλάβει ρόλο διαμεσολαβητή στο Κυπριακό". Σε άλλο δημοσίευμά της αναφέρει οτι "στη συμπεριφορά της ελληνικής πλευράς (Ελλάδας-Κύπρου) οφείλεται κυρίως η καθυστέρηση της εκδήλωσης της πρωτοβουλίας των ΗΠΑ για το Κυπριακό. Αυτό τόνισαν αμερικανοί αξιωματούχοι που ασχολούνται με το πρόβλημα, επισημαίνοντας οτι η ενεργοποίηση της Ουάσιγκτον βρίσκεται σε "προσωρινή στασιμότητα" μετά τα νέα δεδομένα που δημιούργησε η πρόσφατη ανακοίνωσης της κυπριακής κυβέρνησης για την αγορά πυραύλων S-300 απο τη Ρωσία".

    "Νέο έγκλημα του Αττίλα σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσιεύει το περιοδικό "Πολιτιστική Κύπρος" στο δεύτερο τεύχος του που μόλις έχει κυκλοφορήσει έχει καταστραφεί ολοκληρωτικά απο τους Τούρκους και το ιστορικό μοναστήρι του Αγίου Μακαρίου στον Πενταδάκτυλο, γνωστό και ως Αρμενομονάστηρο", γράφει η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ.

    [7] ΕΕ - Κύπρος - Ελλάδα

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ αναφερόμενη στις χθεσινές δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών Θεόδωρου Πάγκαλου υπογραμμίζει τη θέση που εξέφρασε οτι "η Ελλάδα δέχθηκε και ήταν μια μεγάλη υποχώρηση χωρίς διαπραγματεύσεις, επειδή ενδιαφερόμαστε σε μεγάλο βαθμό για την τύχη των χωρών της κεντρικής και ανατολικής Ευρώπης να αρχίσουν και οι δικές τους διαπραγματεύσεις ταυτοχρόνως με την Κύπρο. Ηταν μια μεγάλη υποχώρηση της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής, αλλά αυτή θα είναι η τελευταία και δεν θα επαναληφθεί. Είναι αδύνατον για την Ελλάδα βεβαίως να διανοηθεί κανείς οτι θα επιτρέψει να αρχίσουν διαπραγματεύσεις με οποιονδήποτε, αν δεν αρχίσουν διαπραγματεύσεις με την Κύπρο".

    Σύμφωνα με το ΕΘΝΟΣ, "χθες έγινε γνωστό στις Βρυξέλλες ότι ο Γερμανός ΥΠΕΞ Κλάους Κίνκελ είχε δηλώσει στη συνάντηση των πέντε μεγάλων της Κοινότητας (Γερμανία, Γαλλία, Ισπανία, Ιταλία, Μ. Βρετανία) με την ΥΠΕΞ της Τουρκίας Τ. Τσιλέρ στη Ρώμη (26 Ιανουαρίου) οτι "όσο είμαι εγώ υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας η Κύπρος δεν πρόκειται να μπει στην Κοινότητα αν προηγουμένως δεν έχει λυθεί το εσωτερικό πολιτικό πρόβλημά της".

    "Πηγές του κυπριακού υπουργείου Εξωτερικών, που επικαλούνται ΤΑ ΝΕΑ, αναφέρουν οτι αναμένεται συνέχεια στις 'χειρονομίες' της ΕΕ προς την Αγκυρα - το πρώτο βήμα ήταν η 'εμπλοκή' των Τουρκοκυπρίων στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις. Η 'πρωτοβουλία' των τριών μεγάλων δυνάμεων της Ευρωπαϊκής Ενωσης είχε περισσότερο ως αποδέκτη την Ελλάδα και κατά δεύτερο λόγο την Κύπρο".

    [8] Ελλάδα - ΠΓΔΜ

    Το ΕΘΝΟΣ γράφει οτι "χωρίς να σημειωθεί καμία πρόοδος ολοκληρώθηκε και ο νέος γύρος των διαπραγματεύσεων για την ονομασία των Σκοπίων, που πραγματοποιήθηκε χθες στο γραφείο του μεσολαβητή Σάιρους Βάνς. Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, ο κ. Τοσέφσκι δεν έφερε καμία νέα πρόταση στο διαπραγματευτικό τραπέζι. Απλά επανέλαβε τις αδιάλλακτες θέσεις του Κίρο Γκλιγκόροφ, τονίζοντας οτι "η συνταγματική τους ονομασία είναι σύνθετη και πληροί τις προϋποθέσεις που έθεσε ο διεθνής μεσολαβητής". Ο Σκοπιανός πρέσβης επιμένει σε "τριμερή διευθέτηση" της διαφοράς".

    [9] ΗΠΑ - Ελληνοτουρκικά

    "Πέρα απο την περίπτωση των Ιμίων δεν υπάρχει καμία άλλη αμφισβήτηση της Τουρκίας στο Αιγαίο, ούτε σε νησί ούτε σε βραχονησίδα δήλωσε, γράφει το ΕΘΝΟΣ, ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Νίκολας Μπέρνς, που διευκρίνισε οτι το θέμα τέθηκε μόλις τον τελευταίο χρόνο απο τους Τούρκους. Η παραπάνω απάντηση του κ. Μπέρνς δόθηκε σε ερώτημα δημοσιογράφου που αφορούσε το αποκαλυπτικό δημοσίευμα της εφημερίδας "Γουόλ Στρίτ Τζέρναλ" για τις τουρκικές απειλές εναντίον της Κρήτης".

    [10] Χρηματιστήριο

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ γράφει οτι "περίοδο παροξυσμού κερδών ζει τις τελευταίες ημέρες η Σοφοκλέους, αιφνιδιάζοντας ακόμη και τους χρηματιστές, με τη διαρκή, παράτολμη και εντυπωσιακή άνοδο αγορών και τιμών. Ο Γενικός Δείκτης Τιμών του Χρηματιστηρίου Αθηνών κέρδισε χθες 45,9 μονάδες σημειώνοντας άνοδο κατά 3,26% με αποτέλεσμα να κατακτήσει νέα επίπεδα ρεκόρ στις 1.453,6 μονάδες. Οι επενδυτές, εγχώριοι και ξένοι, φαίνεται να επενδύουν μαζικά σε μετοχικές αξίες, κατά προτίμηση εμπορικών τραπεζών. Η επικρατούσα επενδυτική ευφορία αντιμετωπίζεται πάντως με επιφυλακτικότητα απο την κυβέρνηση και τις χρηματιστηριακές αρχές".

    [11] Συνέδριο ΝΔ

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ αναφέρει οτι "μετά απο κυοφορία αρκετών ημερών και αφού δέχτηκε αφόρητες πιέσεις απο τους κ.κ. Βαρβιτσιώτη και Κεφαλογιάννη ο Κώστας Καραμανλής ανακοινώνει εκτός απροόπτου σήμερα το βράδυ την υποψηφιότητά του για το συνέδριο της ΝΔ. Η στάση του βουλευτή Θεσσαλονίκης ενόχλησε ιδιαίτερα τον Μιλτιάδη Εβερτ ο οποίος απειλεί σε κατ'ιδίαν συζητήσεις του οτι αν επιμείνει στην υποψηφιότητά του ο κ. Καραμανλής και ο ίδιος δεν περάσει στο δεύτερο γύρο θα στηρίξει το Γιώργο Σουφλιά".

    Αντίθετα ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ γράφει οτι "διστάζει ο Κώστας Καραμανλής να καταθέσει την υποψηφιότητά του για την ηγεσία της ΝΔ. Απο την πλευρά του ο Μ. Εβερτ, χάνοντας εντελώς την ψυχραιμία του απείλησε με διαγραφή με συνέντευξή του στο Nitro ακόμα και τον επίτιμο πρόεδρο της ΝΔ κ. Κων. Μητσοτάκη ο οποίος σχολιάζοντας στους δημοσιογράφους τις 'απειλές' είπε 'σιγά τα αίματα!'."

    [12] Τουρκία - ΕΕ

    Η ΑΥΓΗ υποστηρίζει οτι "μέσα στις δέκα επόμενες ημέρες και οπωσδήποτε πριν απο το άτυπο συμβούλιο των ΥΠΕΞ της Κοινότητας που γίνεται στην ολλανδική πόλη Απελντορν στις 15 Μαρτίου η τουρκική κυβέρνηση θα έχει στείλει στην ολλανδική προεδρία επιστολή με την οποία θα αναγνωρίζει και θα αποδέχεται το περιεχόμενο της Δήλωσης των "15" ΥΠΕΞ της ΕΕ του περασμένου Ιουλίου".

    [13] ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

    ΑΘήνα, Ελλάδα, 27/02/1997 (ΑΠΕ)

    Η νέα άνοδος των τιμών και συναλλαγών στο Χρηματιστήριο, οι συμβουλές της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς στους μικροεπενδυτές και οι εκτιμήσεις των Τραπεζών για περαιτέρω μείωση επιτοκίων είναι τα βασικά θέματα του σημερινού οικονομικού τύπου.

    ΓΕΝΙΚΗ Δημοπρασιών: "Ιστορικό ρεκόρ τζίρου στο ΧΑΑ. Συστάσεις προς τους επενδυτές από το ΥΠΕΘΟ".

    ΕΞΠΡΕΣ: "Υπερβολικός ενθουσιασμός. Διαπιστώσεις τραπεζιτών και κυβέρνησης για το Χρηματιστήριο".

    ΗΜΕΡΗΣΙΑ: "Ιλιγγος 45 δισ. στο Χρηματιστήριο. Συμβουλές της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς".

    ΚΕΡΔΟΣ: "Νέες μειώσεις επιτοκίων βλέπουν τώρα οι Τράπεζες. Στο τέλος Μαρτίου θα πέσουν κάτω του 10%".

    ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: "Προσοχή και καλές επιλογές απαιτεί τώρα η Σοφοκλέους. Μετά τη μαζική είσοδο μικροαποταμιευτών".

    [14] Νέα άνοδος τιμών και συναλλαγών στο Χρηματιστήριο

    Η ΗΜΕΡΗΣΙΑ αναφέρει ότι " ιλιγγιώδεις ρυθμούς ανόδου σημείωσε χθες η χρηματιστηριακή αγορά με τον γενικό δείκτη να κλείνει στις 1.453,60 μονάδες (+3,26) και τις συναλλαγές να ξεπερνούν τα 45 δισ. δρχ. αγγίζοντας το ιστορικό τους ρεκόρ στη Σοφοκλέους".
    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.02c run on Thursday, 27 February 1997 - 15:15:17 UTC