Write to us with Feedback for the HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 96-12-11

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: "Greek Press & Information Office, Ottawa Canada" <grnewsca@sympatico.ca>

ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΑΘΗΝΑΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 11/12/1996


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ
  • [2] Κινητοποιήσεις αγροτών - κυβέρνηση
  • [3] Κυπριακό
  • [4] Ελληνοτουρκικές σχέσεις
  • [5] Ελλάδα - ΠΓΔΜ
  • [6] Σύνοδος ΝΑΤΟ
  • [7] Σημίτης - Επίσκεψη στην Ολλανδία
  • [8] ΕΕ - Τουρκία
  • [9] ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 11/12/1996
  • [10] Αγροτικές κινητοποιήσεις - Εξελίξεις
  • [11] Κοινοτικοί πόροι - πρόστιμα

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

    Αθήνα, Ελλάδα, 11/12/1996 (ΑΠΕ)

    Οι συνεχιζόμενες κινητοποιήσεις των αγροτών, η στάση της κυβέρνησης, οι επιπτώσεις στην οικονομία, τα αποτελέσματα της συνόδου υπουργών εξωτερικών του ΝΑΤΟ, οι εξελίξεις στο Κυπριακό και τα εσωκομματικά της Νέας Δημοκρατίας είναι από τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού τύπου.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Κόβουν το οικογενειακό επίδομα. Μετά τους πολύτεκνους νέα επιδρομή με νομοσχέδιο".

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: "Δούρειος Ιππος στους αγρότες οι ελεγχόμενοι από την κυβέρνηση συνδικαλιστές".

    Η ΑΥΓΗ: "Διακομματική μεσολάβηση τώρα. Μπορεί να δώσει λύσεις στο αγροτικό".

    ΑΥΡΙΑΝΗ: "Ανοιξε δρόμο για λύση ο Σημίτης, ενώ ο Εβερτ σπεύδει στη Λάρισα για ενίσχυση των απεργών".

    ΕΘΝΟΣ: "Αχτίδα ελπίδας. Σημίτης: δέχεται συζήτηση με τη Συντονιστική Επιτροπή. Μπλόκα: σημάδια ότι χαλαρώνουν στην περιφέρεια".

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: "Ο πρωθυπουργός χθες προς τους αγρότες: Ναι στα λόγια αλλά όχι στα ζόρια".

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: "Ομολογία κατάρρευσης στο χθεσινό υπουργικό συμβούλιο".

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Οικογενειακά επιδόματα: χάνει ο ένας στους δύο. Πλαφόν και στο εφάπαξ για τους δημοσίους υπαλλήλους".

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: "Ταξιδεύει αμετακίνητος. Σημίτης: Νέο πιο 'γλυκό' όχι και πάει Ευρώπη".

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ: "Παράδοση άνευ όρων επιδιώκει ο Σημίτης. Ακαμπτος ο πρωθυπουργός στο αγροτικό".

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: "Εξαντλούνται τα αποθέματα αντοχής κράτους και αγροτών. Εξαγωγές: 6 δισεκατομμύρια απώλειες ημερησίως".

    Ο ΛΟΓΟΣ: "Θα τα βρούμε χωρίς μπλόκα. Ανοιχτή πρόκληση Σημίτη για εθνικό θεσμικό διάλογο".

    ΤΑ ΝΕΑ: "Πιέσεις από την ΕΟΚ για τα μπλόκα".

    ΝΙΚΗ: "Καλά Χριστούγεννα κ. Σημίτη. Οι αγρότες απορρίπτουν και το νέο "διάγγελμα".

    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: "Αλληλεγγύη στον αγώνα των αγροτών".

    [2] Κινητοποιήσεις αγροτών - κυβέρνηση

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ γράφει ότι "στα όρια αντοχής, πια κράτος και αγρότες. Το μεν κράτος βλέπει να πολλαπλασιάζονται τα προβλήματα. Οι εξαγωγές απειλούνται να αποκοπούν από τις διεθνείς αγορές - δεν διενεργούνται ημερησίως πράξεις 6 δις δραχμών. Τα αστικά κέντρα κυρίως της επαρχίας αρχίζουν να αντιμετωπίζουν ελλείψεις βασικών αγαθών. Τα σημάδια κόπωσης στους αγρότες είναι εμφανή και δεν είναι λίγοι εκείνοι που εκτιμούν ότι στις τάξεις των αγροτών επικρατεί κλίμα αποχώρησης".

    Σύμφωνα με το ΕΘΝΟΣ, "ελπίδες για αποκλιμάκωση της κρίσης προκάλεσε η χθεσινή παρέμβαση του Κ. Σημίτη, παρά την αντίδραση των αγροτών στη Λάρισα. Η κατάσταση όμως αρχίζει να διαφοροποιείται στις υπόλοιπες περιοχές. Χαλαρώνουν τα περιφερειακά μπλόκα και το πρόβλημα εντοπίζεται στη γέφυρα του Μόρνου και τη σήραγγα Αρτεμισίου. Με επιμέρους κινήσεις, η κυβέρνηση επιλύει τα προβλήματα των αγροτών, επιδιώκοντας να περιορίσει την κινητοποίηση στη Θεσσαλία. Ο πρωθυπουργός έκανε χθες ανοίγματα στις υπόλοιπες κοινωνικές ομάδες".

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ αναφέρει ότι "το δρόμο για τη λύση του αγροτικού προβλήματος έδειξε χθες ο Πρωθυπουργός Κ. Σημίτης, κατ'απαίτηση της συντριπτικής πλειοψηφίας του ελληνικού λαού, που έχει γίνει εδώ και 14 ημέρες όμηρος μιας 'δράκας' αδιάλλακτων αγροτοπατέρων. Αντιμετωπίζοντας με τη μεγαλύτερη δυνατή σοβαρότητα και υπευθυνότητα την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί σ'ολόκληρη τη χώρα, από τα 'μπλόκα' των αγροτών, ο κ. Σημίτης κάλεσε χθες τους αγρότες να συζητήσουν από κοινού τα προβλήματα που τους αφορούν και ταυτόχρονα τους έθεσε ενώπιον των μεγάλων ευθυνών τους, απέναντι στον τόπο. Την ίδια στιγμή, όμως, οι 'αγροτοπατέρες' που κινούν υπόγεια τα νήματα εμφανίζονται αδιάλλακτοι απο υστεροβουλία και τορπιλίζουν τις προτάσεις του πρωθυπουργού αλλά και κάθε δυνατότητα για την εξεύρεση λύσης στο πρόβλημα, προβάλλοντας εξωπραγματικά έως και υπερβολικά αιτήματα πέρα απο τα όρια αντοχής της ελληνικής οικονομίας".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ σημειώνει ότι "έφθασαν σε 10 οι βιομηχανίες της Λάρισας που έπεσαν 'θύματα' των αποκλεισμένων δρόμων. Το μεγαλύτερο πρόβλημα αντιμετωπίζουν οι εξαγωγικές επιχειρήσεις εντάσεως εργασίας, που λειτουργούν σε 24ωρη βάση και ιδιαίτερα εκείνες που χρησιμοποιούν το υγραέριο ως καύσιμο. 'Ελεύθερη πολιορκημένη' είναι πλέον η Θεσσαλονίκη. Στο μεταξύ, οι επιπτώσεις στα εμπορικά καταστήματα της Θεσσαλονίκης, από τις αγροτικές κινητοποιήσεις είναι μεγάλες".

    Ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ τονίζει ότι "πρωτοφανής είναι η αλληλεγγύη των εργατών, επαγγελματιών, βιοτεχνών, της νεολαίας , όλου του λαού, που βλέπουν τον αγώνα της αγροτιάς σαν κομμάτι και του δικού τους αγώνα των δικών τους προβλημάτων".

    [3] Κυπριακό

    Ο ΛΟΓΟΣ γράφει ότι "μαραθώνιες συναντήσεις είχε χθες στο Πεντάγωνο ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Ακης Τσοχατζόπουλος με τον Κύπριο ομόλογό του Κώστα Ηλιάδη με αντικείμενο τη χάραξη κοινής πολιτικής για τη στάση που θα κρατήσει Ελλάδα και Κύπρος τόσο σε επίπεδο διπλωματικό έναντι των αμερικανικών πιέσεων για το 'μορατόριουμ', όσο και για να εξεταστούν τα περαιτέρω βήματα στην υλοποίηση του Ενιαίου Αμυντικού Χώρου. Σήμερα το πρωί στις 9, οι δύο υπουργοί Αμυνας θα συναντηθούν εκ νέου στο Πεντάγωνο, συνεχίζοντας την εξέταση των ίδιων θεμάτων, αλλά και την περαιτέρω ενίσχυση της Κύπρου με νέα, σύγχρονα οπλικά συστήματα".

    "Σύμφωνα με πληροφορίες, του ΕΘΝΟΥΣ, οι συνομιλίες επικεντρώνονται σε τρία σημεία: Την κατάρτιση της λίστας με τα οπλικά συστήματα που θα παραλάβει η Κύπρος ώστε να υπάρχει απόλυτος συνδυασμός με τις προμήθειες που θα κάνουν οι ελληνικές ένοπλες δυνάμεις μέσα στην επόμενη πενταετία. Την αντιμετώπιση των προβλημάτων που παρουσιάστηκαν την περασμένη χρονιά στα πρώτα βήματα υλοποίησης του νέου Δόγματος περί Ενιαίου Αμυντικού Χώρου Ελλάδας-Κύπρου. Στο εάν θα πρέπει να καταρτισθεί τρίμηνος προγραμματισμός των ελληνικών αεροναυτικών ασκήσεων στο Αιγαίο και στο FIR Λευκωσίας. Στις συσκέψεις υπάρχει έντονος προβληματισμός καθώς βρίσκεται σε εξέλιξη η αμερικανική πρωτοβουλία για την επίτευξη 'μορατόριουμ' που θα προβλέπει την αναστολή των πτήσεων μαχητικών αεροσκαφών στον εναέριο χώρο της Κύπρου. Στις συσκέψεις έγινε παράλληλα εκτενής συζήτηση και για την αντίδραση της Αγκυρας στην παραλαβή από την Κύπρο των ρωσικών αντιαεροπορικών συστημάτων S300".

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ υποστηρίζει ότι "με καταστροφή εντός 24 ωρών του ρωσικού αντιαεροπορικού συστήματος S300 σε περίπτωση που ενισχυθεί με αυτό το οπλοστάσιο της Κυπριακής Εθνικής Φρουράς, έχει απειλήσει η Αγκυρα τη Λευκωσία. Αυτό αποκάλυψε καλά ενημερωμένη πηγή. Σύμφωνα με την ίδια πηγή η Λευκωσία είχε προϊδεάσει από καιρό δια της διπλωματικής οδού για τις αντιδράσεις της Αγκυρας αλλά η συγκεκριμένη απειλή διαβιβάστηκε στον πρόεδρο Κληρίδη την περασμένη εβδομάδα στη Λισσαβόνα από τον Αμερικανό απεσταλμένο Κέρι Κάβανο. Το γεγονός αυτό προκάλεσε την έντονη αντίδραση του Κύπριου προέδρου, ο οποίος διέκοψε τις συνομιλίες για την επίτευξη συμφωνίας σχετικά με την αναστολή των πτήσεων πάνω από την Κύπρο μαχητικών αεροσκαφών. Αλλες πληροφορίες, τις οποίες όμως ο Κύπριος ΥΠΕΞ Αλέκος Μιχαηλίδης δήλωσε ότι δεν γνωρίζει, αναφέρουν οτι η Ουάσιγκτον κινείται προς τη Μόσχα, με στόχο να ματαιωθεί η πώληση προς την κυπριακή κυβέρνηση του πυραυλικού συστήματος S300".

    Κατά την ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ, "το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Αμυνας της Τουρκίας αποφάσισε τα μέτρα που θα πρέπει να ληφθούν σε περίπτωση που η Κύπρος ενισχύει περαιτέρω την άμυνά της με το ρωσικό πυραυλικό σύστημα. Ο κ. Μιχαηλίδης είπε ότι η αντίδραση της Τουρκίας αποτελεί τρανή απόδειξη ότι η άμυνα που οικοδομεί η Κύπρος είναι ουσιαστική. Η κυπριακή κυβέρνηση, πρόσθεσε, καταγγέλλει τις τουρκικές απειλές με διαβήματα προς τα μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας".

    ΤΑ ΝΕΑ τονίζουν ότι "η Ρωσία κατέστησε σαφές στην τουρκική πλευρά ότι η Κυπριακή Δημοκρατία ως κυρίαρχο κράτος, μέλος των Ηνωμένων Εθνών, δικαιούται να αποφασίζει από που θα αγοράζει τον οπλισμό που απαιτείται".

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ αναφέρει ότι "επιδείνωση της κατάστασης στη γραμμή αντιπαράταξης στην Κύπρο τους τελευταίους έξι μήνες διαπιστώνει ο ΓΓ του ΟΗΕ Μπ. Γκάλι στην έκθεσή του για την ανανέωση της θητείας της ειρηνευτικής δύναμης (ΟΥΝΦΙΚΥΠ). Οπως μεταδίδει το ΡΙΚ, στην έκθεση, που αποτελείται από επτάμιση σελίδες, σημειώνεται η άσκηση αχρείαστης και δυσανάλογης φονικής βίας από την τουρκική και την τουρκοκυπριακή πλευρά, σε βαθμό που δεν έχει συμβεί απο το 1974-η αναφορά καλύπτει κυρίως τα αιματηρά γεγονότα του Αυγούστου. Προσθέτει ότι η ατμόσφαιρα μεταξύ των δύο κοινοτήτων έχει σημαδευτεί από αύξηση της δυσπιστίας και της εχθρότητας. Ταυτόχρονα, στην έκθεσή του ο ΓΓ εκφράζει σοβαρή ανησυχία για τους εξοπλισμούς και την παρουσία στρατευμάτων στην Κύπρο και για το βαθμό με τον οποίο επεκτείνονται, αναβαθμίζονται και εκσυγχρονίζονται".

    [4] Ελληνοτουρκικές σχέσεις

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ αναφέρει ότι "προσφυγή στο διεθνές δικαστήριο της Χάγης - τότε 'Κοινωνίας των Εθνών' - είχε κάνει το 1929 η Τουρκία προκειμένου αυτό να αποφανθεί αν οι βραχονησίδες Ιμια ανήκουν στην Ελλάδα ή στη γειτονική χώρα. Η Τουρκία όμως απέσυρε την προσφυγή της όταν υπογράφθηκαν οι συνθήκες του 1932 με τις οποίες αναγνωριζόταν ότι τα Ιμια ανήκουν στη χώρα μας".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ γράφει ότι "την πολιτική των ίσων αποστάσεων, που έχει τηρήσει στα ελληνοτουρκικά μέχρι σήμερα η αμερικανική κυβέρνηση, φαίνεται ότι θα συνεχίσει να ακολουθεί, όπως άφησε να διαφανεί στις δηλώσεις του προς τους δημοσιογράφους, ο νέος εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Γκλίν Ντέιβις. Ο κ. Ντέιβις αναφέρθηκε στην κυριότητα της νήσου Καλόγηροι του κεντρικού Αιγαίου και περιορίστηκε να πει πως 'στους χάρτες της αμερικανικής κυβέρνησης παρουσιάζεται ως ελληνική', προσθέτοντας όμως ότι "αυτό δεν αποτελεί κάποια μεγάλη πολιτική δήλωση. Στις περιπτώσεις αυτών των αμφισβητούμενων βραχονησίδων δεν παίρνουμε θέση και εναπόκειται στους Ελληνες και τους Τούρκους να λύσουν τις διαφορές τους... Οι ΗΠΑ δεν έχουν λόγο να τοποθετηθούν γύρω από την κυριαρχία εδαφών που δεν ανήκουν ή δεν διεκδικούμε", τόνισε.

    [5] Ελλάδα - ΠΓΔΜ

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ γράφει ότι "την αδιαλλαξία τους και μάλιστα με πονηρό τρόπο... πετούν στο τραπέζι των διαβουλεύσεων της Νέας Υόρκης οι Σκοπιανοί. Η ονομασία που θα προτείνουν στις 17 Δεκεμβρίου στο νέο γύρο υπό την αιγίδα του Σάιρους Βάνς είναι "'Δημοκρατία της Μακεδονίας' - πρωτεύουσα Σκόπια", σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας 'Ντνέβνικ'."

    [6] Σύνοδος ΝΑΤΟ

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ γράφει ότι "με 'υποχώρηση' της υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας Τανσού Τσιλέρ, έληξε η χθεσινή 'μονομαχία' με τον υπουργό Εξωτερικών Θ. Πάγκαλο στη σύνοδο του Βορειοατλαντικού Συμβουλίου της Συμμαχίας. Προηγήθηκε όμως πολύωρη και σκληρή αντιπαράθεση της ελληνικής αντιπροσωπείας με την τουρκική στη σύνταξη του τελικού ανακοινωθέντος, που απειλούσε να 'μπλοκάρει' η κ. Τσιλέρ. Τελικά αναγκάσθηκε να χαμηλώσει τους τόνους και να δεχθεί το ανακοινωθέν με τις ελληνικές θέσεις, που υποστήριξε ο κ. Πάγκαλος. Στη χθεσινή σύνοδο που είχε αφιερωθεί στη νέα στρατηγική του ΝΑΤΟ και τη διεύρυνσή του η Τσιλέρ είχε θέσει δύο στόχους: να διευρύνει την τουρκική συμμετοχή στη ΔΕΕ και να διεκδικήσει τη 'μερίδα του λέοντος' από τα στρατηγεία της Ν. Ανατολικής Πτέρυγας του ΝΑΤΟ ".

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ σημειώνει ότι "η Τουρκία έδειξε τις προθέσεις της χθες κατά την υπουργική σύνοδο του ΝΑΤΟ, στην οποία συζητήθηκαν κυρίως η εσωτερική προσαρμογή της Συμμαχίας και η διεύρυνση προς ανατολάς. Οι προθέσεις της είναι να εκμεταλλευθεί τη μελλοντική διεύρυνση του ΝΑΤΟ προς ανατολάς για να αναβαθμίσει το ρόλο της στο νότο".

    Η ΝΙΚΗ υπογραμμίζει τη δήλωση του υπουργού Εξωτερικών Θεόδωρου Πάγκαλου "δεν θα αφήσουμε την Αγκυρα να μπει από το παράθυρο στην ΕΕ και τη ΔΕΕ".

    Σύμφωνα με ΤΑ ΝΕΑ,"πολιτική ίσων αποστάσεων από Αθήνα και Αγκυρα συνεχίζει να ακολουθεί η Ατλαντική Συμμαχία, καθώς στη χθεσινή πρώτη ημέρα των εργασιών της χειμερινής συνόδου του Βορειοατλαντικού Συμβουλίου απέφυγε είτε να υιοθετήσει πλήρως τα στρατηγικά αιτήματα των δύο χωρών είτε να τα απορρίψει".

    [7] Σημίτης - Επίσκεψη στην Ολλανδία

    ΤΑ ΝΕΑ γράφουν ότι "τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Ελλάδα λόγω της επιθετικής συμπεριφοράς της Τουρκίας αλλά και τις ελληνικές θέσεις για τη Διακυβερνητική Διάσκεψη θα αναπτύξει σήμερα στη Χάγη της Ολλανδίας (επόμενη προεδρεύουσα της Ευρωπαϊκής Ενωσης) ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης. Από τη Χάγη ο κ. Σημίτης θα επισκεφθεί το Δουβλίνο επικεφαλής της ελληνικής αντιπροσωπείας για να λάβει μέρος στη Σύνοδο Κορυφής που θα διεξαχθεί εκεί (12-15 Δεκεμβρίου)".

    [8] ΕΕ - Τουρκία

    Η ΑΥΓΗ γράφει ότι "με μέσα που του προσφέρει ο κανονισμός λειτουργίας του και οι Κοινοτικές Συνθήκες, το Ευρωκοινοβούλιο προσπαθεί να παρεμποδίσει κατά το δυνατόν την Κομισιόν να χρησιμοποιεί ελεύθερα τους πόρους του προγράμματος ευρωμεσογειακής οικονομικής συνεργασίας MEDA για τη χρηματοδότηση έργων στην Τουρκία".

    [9] ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 11/12/1996

    Αθήνα, Ελλάδα, 11/12/1996 (ΑΠΕ)

    Oι εξελίξεις στο μέτωπο των αγροτικών κινητοποιήσεων και οι συνέπειες που προκαλούν στην αγορά και στην οικονομία γενικότερα καθώς και ο κίνδυνος, σύμφωνα με την έκθεση του Ευρωπαϊκού Ελεγκτικού Συνέδριου για την Ελλάδα, αναστολής πληρωμών από το Αγροτικό Ταμείο, αποτελούν σήμερα τα βασικά θέματα του οικονομικού τύπου.

    ΕΞΠΡΕΣ: "Ρήξη επιλέγουν οι αγρότες. Απέρριψαν και πάλι τις προϋποθέσεις διαλόγου που πρότεινε ο πρωθυπουργός".

    ΗΜΕΡΗΣΙΑ: "Πως χάθηκαν τα δισ. για τους αγρότες. Αποκαλυπτικά στοιχεία από την Κοινότητα".

    ΚΕΡΔΟΣ: "Σε επικίνδυνο τέλμα η αγροτική κινητοποίηση. Αναζητούνται νέες γέφυρες επικοινωνίας".

    ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: "Αυτοπαγιδευμένοι τώρα στα μπλόκα οι αγρότες. Αναμένοντας να 'συναντηθούν' με τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων στις πόλεις".

    [10] Αγροτικές κινητοποιήσεις - Εξελίξεις

    Η ΕΞΠΡΕΣ αναφέρει ότι "αργά το βράδυ τα μέλη της Πανθεσσαλικής Συντονιστικής Επιτροπής ομόφωνα αποφάσισαν τη διατήρηση και ενίσχυση των σημείων αποκλεισμού έως ότου η κυβέρνηση δεχθεί να ικανοποιήσει κάποια από τα βασικά τους αιτήματα".

    ΤΟ ΚΕΡΔΟΣ αναφέρει ότι "εκπρόσωποι των παραγωγικών τάξεων διατυπώνουν έντονη ανησυχία, για τη συνέχιση της κρίσης, που πλήττει ανεπανόρθωτα την επαγγελματική τους δραστηριότητα και τα συμφέροντα τους".

    [11] Κοινοτικοί πόροι - πρόστιμα

    Σύμφωνα με την ΗΜΕΡΗΣΙΑ "η κακή διαχείριση και οι ατασθαλίες της διετίας 1991-92 στην παραγωγή βάμβακος έχουν οδηγήσει σε άμεση απειλή αναστολής πληρωμών από το Αγροτικό Ταμείο (FEOGA)".

    Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ για το ίδιο θέμα αναφέρει ότι "πρόστιμα τα οποία ξεπερνούν τα 48,5 δισ. δρχ., θα κληθεί να καταβάλει η χώρα μας λόγω κακής διαχείρισης των κοινοτικών πόρων τη διετία 1991-1992".

    Αλλα θέματα που απασχολούν τον οικονομικό τύπο είναι:

    * Η εμπορική υπόσταση που αποκτά η ΕΤΒΑ καθώς μπορεί πλέον να δέχεται καταθέσεις, κάθε τύπου, σε δραχμές και συνάλλαγμα.

    * Η καθυστέρηση που παρατηρείται στην επιλογή του νέου διευθύνοντος συμβούλου του ΟΤΕ. Για το λόγο αυτό την Παρασκευή θα συνεδριάσει εκ νέου το Δ.Σ του Οργανισμού.


    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.02 run on Wednesday, 11 December 1996 - 15:32:38 UTC