Browse through our Interesting Nodes of the Cyprus Government Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 96-12-10

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: "Greek Press & Information Office, Ottawa Canada" <grnewsca@sympatico.ca>

ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΑΘΗΝΑΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 10/12/1996


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ
  • [2] Αγροτικές κινητοποιήσεις
  • [3] Ελλάδα - ΝΑΤΟ
  • [4] Ελληνοτουρκικές σχέσεις
  • [5] Διακυβερνητική - Συζήτηση βουλή
  • [6] Κυπριακό
  • [B] ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 10/112/1996
  • [7] Απεργιακές κινητοποιήσεις - Συνέπειες
  • [8] Λογαριασμοί συναλλάγματος
  • [9] Τιμολόγια ΔΕΗ

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

    Αθήνα, Ελλάδα, 10/12/1996 (ΑΠΕ)

    Οι συνεχιζόμενες αγροτικές κινητοποιήσεις - η στάση της κυβέρνησης και οι επιπτώσεις στην εθνική οικονομία, η χθεσινή συζήτηση στη βουλή σε επίπεδο αρχηγών κομμάτων για την πορεία της χώρας μας στην ΕΕ και τη Διακυβερνητική, η χθεσινή σύσκεψη των ηγεσιών των υπουργείων Εθνικής Αμυνας και Εξωτερικών και η σημερινή σύνοδος υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ είναι απο τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού τύπου.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Νεκρή όλη η χώρα. Μετά τους αγρότες απο αύριο απεργούν όλοι".

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: "Αχρηστα τα μισά ΙΧ. Με απόφαση της Ευρωπαϊκής Ενωσης βγαίνουν εκτός κυκλοφορίας σε τρία χρόνια. Καταργούνται απλή και σούπερ βενζίνη. Επανέρχεται αναγκαστικά το καθεστώς απόσυρσης".

    Η ΑΥΓΗ: "Μπλόκα" και στις πόλεις. Στις κινητοποιήσεις των αγροτών προστίθενται απεργίες και πορείες των εργαζομένων".

    ΑΥΡΙΑΝΗ: "Η δικαιοσύνη έχει το λόγο. Διεθνής διασυρμός της χώρας. Αποζημιώσεις ζητούν οι ξένες χώρες".

    ΕΘΝΟΣ: "Σχέδιο 'Μάο' για να ανοίξουν οι δρόμοι. Κυβέρνηση: πάμε για στρατηγική νίκη ή στρατηγική ήττα".

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: "Ναυάγησε σε ...μπανιέρα ο Λυμπέρης. Ανοιξε μέν το στόμα του αλλά δεν είπε τίποτα".

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: "Σχέδιο διάσπασης στο ΠΑΣΟΚ".

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Απάτη με τα χρέη των αγροτών. Για τρίτη φορά οι ίδιες ρυθμίσεις με στόχο τη διάσπαση".

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: "Ανοιχτή επιστολή:Κάντε μια κίνηση κύριε Πρωθυπουργέ".

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ: "Ενότητα χωρίς τον Εβερτ ζητούν οι ψηφοφόροι της ΝΔ. Δημοσκόπηση της ΚΑΠΑ RESEARCH".

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: "Σε χιονοστιβάδα μετατρέπονται οι αντιδράσεις. Απεργιακές κινητοποιήσεις σε λιμάνια και αεροδρόμια".

    Ο ΛΟΓΟΣ: "Ανοίξτε δρόμους για το διάλογο.Χωρίς άλλοθι ο σκληρός πυρήνας των αγροτών".

    ΤΑ ΝΕΑ: "Σπέρνουν αντιδράσεις τα τρακτέρ".

    ΝΙΚΗ: "58 κατά Σημίτη. Η νεολαία ΠΑΣΟΚ στηρίζει τα μπλόκα".

    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: "Πατριωτικός ο αγώνας των αγροτών".

    [2] Αγροτικές κινητοποιήσεις

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ σε "ανοιχτή επιστολή" της προς τον πρωθυπουργό, που δημοσιεύει στην πρώτη σελίδα αναφέρει: "Κύριε Πρόεδρε, η εξέγερση των αγροτών οδεύει προς την τρίτη της εβδομάδα. Η χώρα έχει παραλύσει. Αυτό που ακούει κανείς σε κάθε γωνιά της Ελλάδος είναι: "δεν πάει άλλο αυτή η κατάσταση". Πιστεύουμε οτι ήρθε η ώρα να κάνετε τη μεγάλη κίνηση. Να αφήσετε τα πείσματα και να συνομιλήσετε εσείς προσωπικά με τους εκπροσώπους των αγροτών. Αγκαλιάστε τους αγρότες και να είστε βέβαιοι οτι θα σας ακούσουν. Τώρα είναι η ώρα κύριε Πρόεδρε".

    ΤΑ ΝΕΑ επισημαίνουν ωστόσο οτι "διογκώνεται το κύμα αντιδράσεων για το παρατεινόμενο κλείσιμο των δρόμων. Χιλιάδες εργαζόμενοι ανησυχούν για την καταβολή του δώρου των Χριστουγέννων, καθώς πολλά εργοστάσια και βιοτεχνείες στη Βόρειο Ελλάδα και στη Θεσσαλία αρχίζουν να έχουν σοβαρά προβλήματα".

    Ο ΛΟΓΟΣ αναφέρει οτι "Αν δεν φύγουν τα οδοφράγματα απο τους εθνικούς και επαρχιακούς δρόμους, δεν είναι δυνατόν η κυβέρνηση να ανοίξει διάλογο με τους αγρότες για την επίλυση εκείνων των προβλημάτων που μπορεί να αντέξει η Οικονομία και δεν έρχονται σε αντίθεση με την πορεία σύγκλισης Ελλάδας-Ευρωπαϊκής Ενωσης. Τα οδοφράγματα μπαίνουν στην 13η ημέρα και οι επιπτώσεις παίρνουν μορφή χιονοστιβάδας, καθώς 10 επιχειρήσεις στη Λάρισα και άλλες τόσες στη Θεσσαλονίκη, έβαλαν ήδη λουκέτο, εκατοντάδες φορτηγά είναι εγκλωβισμένα και καταστρέφονται φορτία, 100 εργαζόμενοι των ΚΤΕΛ Πιερίας και Λάρισας μπήκαν σε διαθεσιμότητα και χιλιάδες εργαζόμενοι σε Θεσσαλία και Βόρεια Ελλάδα δεν πρόκειται να πάρουν δώρο Χριστουγέννων. Ο σκληρός πυρήνας των ξεσηκωμένων αγροτών (που ελέγχεται απο το ΚΚΕ) επιμένει στα μπλόκα και προσπάθησε ανεπιτυχώς να τα επεκτείνει στην Κρήτη, όπου, όμως η συντριπτική πλειοψηφία των αγροτών δεν ακολούθησε. Απο αύριο ο κ. Σκανδαλίδης θα βρίσκεται και πάλι στα οδοφράγματα της Θεσσαλίας".

    Σύμφωνα με το ΕΘΝΟΣ, "για 'στρατηγική νίκη ή στρατηγική ήττα' μιλούν στην κυβέρνηση όσον αφορά την αντιπαράθεσή της με τα μπλόκα. Το μήνυμα του σημερινού υπουργικού συμβουλίου είναι: "ο,τι δώσαμε, δώσαμε". Παράλληλα, για να ανοίξουν οι δρόμοι, ο κομματικός μηχανισκός του ΠΑΣΟΚ εφαρμόζει απο σήμερα σχέδιο απο έξι σημεία στη λογική του δόγματος του Μάο Τσε Τούνγκ ("κυκλώνουμε την κυρίως πόλη, αφού κυριεύσουμε την επαρχία"). Στόχος είναι να διαλυθούν τα ανά τη χώρα μπλόκα, ώστε να περιχαρακωθούν οι αγρότες της Λάρισας και να βρεθούν αντιμέτωποι με την κοινωνική δυσφορία".

    Κατά την ΑΥΡΙΑΝΗ, "Αδρανεί προκλητικά η Δικαιοσύνη, ενώ στις εθνικές οδούς της χώρας διαπράττονται άπειρα αυτόφωρα αδικήματα και κακουργηματικού χαρακτήρα ακόμη! Η ανεξάρτητη, υποτίθεται, δικαστική εξουσία εδώ και δέκα τέσσερις μέρες που άρχισε ο 'ξεσηκωμός των τρακτέρ' έχει, απλά, περιοριστεί σε μια εκ του μακρόθεν επίβλεψη της... τάξης στα κατειλημμένα οδοστρώμματα και πέραν αυτής ουδέν!".

    Ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ υπογραμμίζει οτι "με αμείωτη ένταση οι αγρότες όλης της χώρας, απο τον Εβρο μέχρι την Κρήτη, συνεχίζουν ενωμένοι τον αγώνα. Στο κενό πέφτει η προσπάθεια κυβέρνησης και ΜΜΕ να προκαλέσουν απογοήτευση στους εξεγερμένους.Αντί να μειώνονται τα μπλόκα, ενισχύονται".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ υποστηρίζει οτι "στα πρόθυρα διάσπασης βρίσκεται το ΠΑΣΟΚ. Μέσα στην κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ αναπτύσσεται πλέον ένα έντονο κύμα αμφισβήτησης του κ. Σημίτη και αγανάκτησης για την αδυναμία του να δώσει λύσεις στα υπάρχοντα προβλήματα. Ετσι, μια πλειάδα στελεχών και βουλευτών του ΠΑΣΟΚ διαπιστώνουν ολοένα και καθαρότερα οτι δεν μπορούν να συνυπάρξουν μέσα στο 'νέο' κόμμα του κ. Σημίτη".

    Η ΝΙΚΗ προσθέτει οτι "υπέρ του αγώνα των αγροτών τάχθηκαν χθές με ανοιχτή επιστολή συμπαράστασης 58 νέοι-μέλοι των Οργανώσεων της Νεολαίας ΠΑΣΟΚ απ'όλη τη χώρα. Στην επιστολή τους οι νεολαίοι του ΠΑΣΟΚ δηλώνουν οτι θα στηρίξουν τον 'δίκαιο αγώνα των αγροτών μέχρι την τελική δικαίωση'. Καλούν την κυβέρνηση να δώσει τώρα λύσεις, ξεκαθαρίζοντας οτι 'οι αγρότες βγήκαν στους δρόμους' υποκινούμενοι 'απο την ίδια την αντιαγροτική και αντιαναπτυξιακή πολιτικών των τελευταίων δεκαετιών'."

    "Σύμφωνα με πληροφορίες του ΕΛΕΥΘΕΡΟΥ ΤΥΠΟΥ, η κυβέρνηση προωθεί με ταχείς ρυθμούς νομοσχέδια, που ήταν... ξεχασμένα στο συρτάρι του πρωθυπουργού κ. Κ. Σημίτη, στον οποίο ο υπουργός Γεωργίας κ. Σ. Τζουμάκας είχε παραδώσει κατά καιρούς διάφορα σχέδια που προβλέπουν μεταξύ άλλων: ρύθμιση των χρεών των συνεταιρισμών, ύψους 126 δις δρχ. Απο αυτά τα 100 δις θα καλυφθούν απο το Δημόσιο, 7 δις διαγράφονται και το βάρος αναλαμβάνει η Αγροτική Τράπεζα και τα υπόλοιπα 19 ρυθμίζονται. 'Κίνητρα' για τους νέους αγρότες, που επίσης διαφημίζονται κατά κόρον το τελευταίο διάστημα, αλλά στην πράξη δεν έχει γίνει τίποτα.Δεν αποκλείεται να αποφασιστούν ειδικές ρυθμίσεις για ορισμένες περιοχές που έχουν πληγεί απο θεομηνίες ή για παραγωγούς προϊόντων, που βρίσκονται σε αδιέξοδο λόγω πτώσης των τιμών. Ηδη, έχει αποφασιστεί ρύθμιση των χρεών των βαμβακοπαραγωγών που επολήγησαν με απαλλαγή απο τους τόκους υπερημερίας. Το βέβαιο είναι οτι η ρύθμιση για τα χρέη των αγροτών θα είναι σαφώς δυσμενέστερη απο τη ρύθμιση που προβλέπεται για τους συνεταιρισμούς".

    [3] Ελλάδα - ΝΑΤΟ

    Η ΑΥΓΗ γράφει οτι "κατά τη συζήτηση για τα στρατηγεία του ΝΑΤΟ σήμερα σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών και την ερχόμενη εβδομάδα σε επίπεδο υπουργών Αμυνας του ΝΑΤΟ, η Ελλάδα αναμένεται να βρεθεί μεταξύ σφύρας και άκμονος, προκρίνεται η γραμμή της 'καθυστέρησης'. Σύμφωνα με πληροφοίες η ελληνική αντιπροσωπεία δεν πρόκειται να θέσει το ζήτημα κατά τη διάρκεια της γενικής συζήτησης για τη νέα δομή του ΝΑΤΟ, αλλά θα τηρήσει σκληρή στάση, εάν και όταν εξειδικευθεί η συζήτηση. Σε κάθε περίπτωση, όπως είπε ο κ. Τσοχατζόπουλος, "οι θέσεις μας στηρίζονται στις βασικές αρχές στις οποίες στηρίχθηκε η αμυντική μας πολιτική τα τελευταία χρόνια".

    Το ΕΘΝΟΣ αναφέρει οτι "απειλεί η Τουρκάι να εμποδίσει την έκδοση τελικού ανακοινωθέντος των εργασιών και των αποφάσεων του Συμβουλίου των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ που αρχίζει σήμερα στις Βρυξέλλες, εάν δεν ικανοποιηθεί το αίτημά της να συμμετέχει με δικαίωμα ψήφου, ως πλήρες μέλος, σ'εκείνες τις αποφάσεις της Δυτικοευρωπαϊκής ενωσης (ΔΕΕ) που σχετίζονται με τη στρατιωτική δράση της στην οποία εμπλέκεται και το ΝΑΤΟ. Πρόκειται για μια απειλή που είχε διατυπώσει εμμέσως πλήν σαφώς η Αγκυρα εδώ και αρκετό καιρό, με το να επιφυλάσσει την έγκρισή της, σ'εκείνες τις παραγράφους του τελικού ανακοινωθέντος των ΥΠΕΞ του ΝΑΤΟ οι οποίες αναφέρονται στις σχέσεις της Συμμαχίας με τη ΔΕΕ".

    [4] Ελληνοτουρκικές σχέσεις

    "Μόνον η ισχύς μας και η αποφασιστικότητά μας μπορεί να διασφαλίσει την ειρήνη στο Αιγαίο, τόνισε ο υπουργός Αμύνης Ακης Τσοχατζόπουλος αναφερόμενος στην τουρκική προκλητικότητα, σε συνέδριο με θέμα "Η ελληνική αμυντική και εξωτερική πολιτική σήμερα", που οργάνωσε το Ινστιτούτο Διεθνών Σχέσεων του Παντείου Πανεπιστημίου, γράφει η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ. Οπως είπε ο Ελληνας υπουργός, δεν μπορεί να αποκλειστεί και νέα δυναμική πρόκληση των Τούρκων στο Αιγαίο, στην οποία μπορούμε να απαντήσουμε ακαριαία και με κάθε μέσον. Η Αγκυρα, είπε, δεν προλάλλει πια μόνο πολιτικές διεκδικήσεις για κάποια κυριαρχικά δικαιώματα στο Αιγαίο, αλλα αμφισβητεί συνολικά το status quo στο Αιγαίο και επιδιώκει την πλήρη ανθεώρησή του. Αμφισβητεί και τις διεθνείς συνθήκες. Γι αυτό και η προσφυγή στη Χάγη δεν έχει νόημα για την Τουρκία".

    Η ΑΥΓΗ γράφει οτι "την αγαστή σύμπνοιά τους στη σκληρή γραμμή στα ελληνοτουρκικά εξέφρασαν χθές οι υπουργοί Εξωτερικών και Αμυνας κκ Πάγκαλος και Τσοχατζόπουλος μετά τη μακρά συνάντηση της πολιτικής ηγεσίας των δύο υπουργείων ενόψει της συνόδου του ΝΑΤΟ".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ προσθέτει οτι "οι δύο υπουργοί ξεκαθάρισαν, μετά τη διάρκειας δυόμισι ωρών συνάντησή τους, παρουσία των υφυπουργών και των επιτελών τους οτι δεν τίθεται θέμα για 'μορατόριουμ', γιατί δεν άλλαξε η έως σήμερα υπάρχουσα θέση. "Πάνω σ'αυτό το θέμα έχει λεχθεί ο,τι πρέπει να λεχθεί απο τις κυβερνήσεις της Κύπρου και της Ελλάδας", είπαν. Ο κ. Τσοχατζόπουλος μάλιστα προχώρησε περισσότερο δηλώνοντας οτι η άσκηση "Νικηφόρος-Τοξότης" η οποία "διοργανώνεται κάθε Οκτώβριο δίνοντας τη δυνατότητα να διαπιστωθεί ο συντονισμός στον Ενιαίο Αμυντικό Χώρο, θα επαναληφθεί και του χρόνου, με συμμετοχή αεροπλάνων. Ενδιαμέσως θα διεξαχθούν κανονικά εθνικές (δηλαδή ελληνικές και κυπριακές) ασκήσεις που υποστηρίζουν τις προετοιμασίες με δυνατότητα επίσκεψη αεροπλάνων. Και αυτό είναι ένα άλλο θέμα".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ αναφέρει οτι "ταχύτατη και ως αναμενόταν αδιάλλακτη υπήρξε η απάντηση της ΥΠΕΞ της Τουρκίας Τανσού Τσιλέρ στην επιστολή του Ελληνα ομολόγου της κ. Θ. Πάγκαλου. Την επομένη (29/11) της επιδόσεως στην Αγκυρα του κειμένου του κ. Πάγκαλου όπως μετέδωσε χθές το πρακτορείο "Ανατολή" η κυρία Τσιλέρ διεμήνυσε στην Αθήνα την άποψη οτι η πρόταση που έκανε η Ελλάδα στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ, είναι 'προσπάθεια που πέφτει στο κενό'. Αναφερόταν συγκεκριμένα στην πρόταση παραπομπής των διαφωνιών που προκύπτουν εντός του διευρυμένου πλαισίου του ΝΑΤΟ στην αναγκαστική κρίση του Ανωτάτου Δικαστηρίου της Χάγης".

    [5] Διακυβερνητική - Συζήτηση βουλή

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ γράφει οτι "με θέσεις που δεν συγκεντρώνουν τη σύμφωνη γνώμη των κομμάτων της αντιπολιτεύσεως, αλλά αντιθέτως τις επιφυλάξεις τους, πηγαίνει η κυβέρνηση στην κρίσιμη σύνοδο κορυφής του Δουβλίνου, όπως κατεδείχθη κατά τη χθεσινή προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή. Κυρίως δεν συμμερίζονται θέσεις για μερική κατάργηση της αρχής της ομοφωνίας, ενώ ο Μιλτιάδης Εβερτ προειδοποίησε την κυβέρνηση να μη βρεθεί προ εκπλήξεως για το Σκοπιανό".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ αναφέρει οτι "δραματική προειδοποίηση απηύθυνε χθές προς τον ελληνικό λαό ο πρωθυπουργός κ. Σημίτης, μιλώντας στη Βουλή σε προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση για την πορεία της χώρας μας στην ΕΕ και τη διακυβερνητική. Προέβλεψε καταστροφικές επιπτώσεις σε περίπτωση που αποτύχει το πρόγραμμα σύγκλισης και ζήτησε την απαρέγκλιτη τήρησή του έως το 1988. Δεν φάνηκε όμως να πείθει τους αρχηγούς των κομμάτων της αντιπολίτευσης, οι οποίοι στη συντριπτική τους πλειονότητα του απέδωσαν ευθύνες, λέγοντας οτι χρησιμοποιεί τη σύγκλιση ως άλλοθι για τη σκληρή οικονομική του πολιτική, που δεν συνοδεύεται απο ανάλογα αναπτυξιακά μέτρα".

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ προσθέτει οτι ο πρωθυπουργός υπογράμμισε "την ανάγκη να βρεθεί η χώρα μας στο στενό πυρήνα των χωρών που θα συμμετέχουν στην Οικονομική και Νομισματική Ενωση (ΟΝΕ) και θα παίρνουν τις αποφάσεις για το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ενωσης".

    [6] Κυπριακό

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ γράφει οτι "τρία ελληνόπουλα της Κύπρου για να εκδικηθούν τη στυγερή δολοφονία των Ισαάκ, Σολωμού και Κακουλή μπήκαν τις πρώτες πρωινές ώρες χθές στη 'νεκρή ζώνη' και έριξαν ιστό, στον οποίο ήταν υψωμένη η τουρκική σημαία. Τουρκοκύπριοι φρουροί άνοιξαν πύρ εναντίον των Ελληνοκυπρίων, που κατάφεραν να επιστρέψουν στο ελεύθερο τμήμα του νησιού χωρίς να τραυματιστούν απο τις σφαίρες. Ο Τούρκος βοηθός υφυπουργός Εξωτερικών Ινάλ Μπατού έκανε λόγο για 'επικίνδυνη κατάσταση' που έχουν δημιουργήσει οι πιέσεις για λύση του Κυπριακού "σε συνδυασμό με το ενιαίο αμυντικό δόγμα Ελλάδας-Κύπρου".

    ΤΑ ΝΕΑ αναφέρουν οτι "σύμφωνα με κυπριακές διπλωματικές πηγές, κατά τη συνάντηση Κάβανο-Κληρίδη, στη Λισαβόνα, ο αμερικανός αξιωματούχος ανέφερε οτι οι Τούρκοι ανησυχούν για τα εξοπλιστικά προγράμματα της Εθνικής Φρουράς και προέβαλαν δικαίωμα παρέμβασης για... ανακοπή τους, όποτε θα έκριναν σκόπιμο. Θέση που σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ανάγκασε τον πρόεδρο Κληρίδη να αντιδράσει αμέσως και να απορρίψει την πρόταση των πτήσεων πάνω απο την Κύπρο. Το αεροδρόμοιο της Πάφου, όταν ολοκληρωθεί, τον Ιούνιο του 1997, θα έχει τη δυνατότητα στέγασης σε ασφαλή καταφύγια σαράντα πολεμικών αεροπλάνων τρίτης γενιάς (περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα εξοπλισμών της Κύπρου) κάτι που θα ενισχύσει σημαντικά την αμυντική της ικανότητα. Παράλληλα, αξίζει να σημειωθεί οτι οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των ρωσικών και των κυπριακών αρχών για την εγκατάσταση των ρωσικών πυραύλων (αντιαεροπορικό σύστημα S-300) έχουν ολοκληρωθεί και το σύστημα θα μπορούσε να εγκατασταθεί στο νησί πριν απο το τέλος του επόμενου έτους".

    "Σήμερα, γράφει η ΕΞΟΥΣΙΑ, ο υπουργός Εθνικής Αμυνας θα έχει συνάντηση στην Αθήνα με τον Κύπριο ομόλογό του Κώστα Ηλιάδη, παρουσία του αρχηγού Εθνικής Φρουράς Ν. Βορβολάκου, προκειμένου να προχωρήσει το πρόγραμμα υλοποίησης του εξοπλιστικού προγράμματος της Κύπρου στη βάση της αμυντικής συνεργασίας Ελλάδας-Κύπρου στο πλαίσιο του Ενιαίου Αμυντικού Δόγματος".

    [B] ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 10/112/1996

    Αθήνα, Ελλάδα, 10/12/1996 (ΑΠΕ)

    Οι συνέπειες των αγροτικών κινητοποιήσεων στην αγορά αλλά και στην οικονομία γενικότερα καθώς και η απελευθέρωση μέσα στο 1997 της αγοράς συναλλάγματος, σύμφωνα με δηλώσεις του υποδιοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, αποτελούν σήμερα τα βασικά θέματα του οικονομικού τύπου.

    ΕΞΠΡΕΣ: "Τέστ αντοχής στην 'πλάτη' της οικονομίας. Εντονες διεργασίες στο παρασκήνιο για εξεύρεση 'ελάχιστης' συμφωνίας".

    ΗΜΕΡΗΣΙΑ: "Νέο τιμολόγιο ΔΕΗ στις βιομηχανίες. Εγκρίνεται σήμερα από την Επιχείρηση".

    ΚΕΡΔΟΣ : "Γενικεύεται η απόγνωση των επιχειρήσεων-ομήρων. Μειώνονται οι ελπίδες εξεύρεσης λύσης στο αγροτικό".

    ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: "Η οικονομία πιέζει έντονα τα μπλόκα των αγροτών. Ανεβαίνει επικίνδυνα το απεργιακό θερμόμετρο, με συμμετοχή και των ναυτικών".

    [7] Απεργιακές κινητοποιήσεις - Συνέπειες

    Η ΕΞΠΡΕΣ αναφέρει ότι "τις λεπτομέρειες για τη ρύθμιση των αγροτικών χρεών που ξεπερνούν τα 350 δισ. δρχ μελετά η κυβέρνηση, προκειμένου να προβεί σε σχετικές ανακοινώσεις ο υπουργός Γεωργίας Στέφανος Τζουμάκας".

    Σύμφωνα με το ΚΕΡΔΟΣ "το κλείσιμο των δρόμων έχει δημιουργήσει τεράστια προβλήματα κυρίως σε εξαγωγικές επιχειρήσεις του κλάδου της κλωστοϋφαντουργίας και των τροφίμων, που όχι μόνο έχουν την περίοδο αυτή μεγάλη ζημιά, αλλά κινδυνεύουν και να απωλέσουν σημαντικά μερίδια σε ξένες αγορές".

    [8] Λογαριασμοί συναλλάγματος

    Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ γράφει ότι "προς πλήρη απελευθέρωση βαίνει το καθεστώς των συναλλαγματικών καταθέσεων. Οπως προανήγγειλε χθες ο υποδιοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος κ. Π. Θωμόπουλος [...] Εντός του 1997 θα αρθεί η απαγόρευση της μετατροπής δραχμικών καταθέσεων σε συνάλλαγμα, για τους μονίμους κατοίκους".

    [9] Τιμολόγια ΔΕΗ

    Σύμφωνα με πληροφορίες της ΗΜΕΡΗΣΙΑΣ "σε πρώτη φάση, η εφαρμογή του τιμολογίου, που αναμένεται να εγκριθεί σήμερα από το Δ.Σ της Επιχείρησης, θα είναι πιλοτική και θα αφορά 3.000 βιομηχανικούς καταναλωτές, μέσης τάσης, με εγκατεστημένη ισχύ, από 3000 KW".
    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.02 run on Tuesday, 10 December 1996 - 15:52:38 UTC