Browse through our Interesting Nodes about Agriculture in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 96-12-02

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: "Greek Press & Information Office, Ottawa Canada" <grnewsca@sympatico.ca>

ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΑΘΗΝΑΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 02/12/1996


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ
  • [2] Σύνοδος ΟΑΣΕ
  • [3] Τούρκοι εμπρηστές
  • [4] Κινητοποιήσεις αγροτών
  • [5] ΗΠΑ - Ελλάδα - Τουρκία
  • [6] ΝΑΤΟ - Στρατηγεία
  • [7] Σύνοδος ΟΑΣΕ
  • [8] Συνέντευξη Τζουμάκα
  • [9] ΔΕΕ - Ελλάδα

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

    Αθήνα, Ελλάδα, 02/12/1996 (ΑΠΕ)

    Οι κινητοποιήσεις των αγροτών, η θεομηνία που έπληξε την Ξάνθη, οι εσωκομματικές εξελίξεις στη Νέα Δημοκρατία, η οικονομική πολιτική της κυβέρνησης και οι θέσεις της Ελλάδος που θα αναπτύξει ο πρωθυπουργός στη σύνοδο κορυφής του ΟΑΣΕ είναι απο τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού τύπου.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Χάος. Πνίγηκε η Θράκη. Τρεις νεκροί. Οι αγρότες κόβουν στα 4 την Ελλάδα. Γενικεύεται η λαϊκή εξέγερση".

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: "Βιβλική καταστροφή. Πνίγηκε η Θράκη".

    ΑΥΡΙΑΝΗ: "Οδοφράγματα στην κυβέρνηση απο ΚΚΕ, Προεδρικούς και μεγαλοαγρότες".

    ΕΘΝΟΣ: "Αδειάζει η αγορά. Εμφραγμα με 27 μπλόκα στους δρόμους. Νέκρωσαν 8 μεγάλα λιμάνια. Σε κατάσταση πολιορκίας η Θεσσαλονίκη".

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: "Οικονομική 'ιγμορίτιδα' στο ΠΑΣΟΚ. Κορυφαία στελέχη μπαίνουν στη μύτη του Σημίτη".

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: "Ως εδώ κ. Μητσοτάκη".

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Θύελλα η αγανάκτηση. 'Ανοχύρωτη' η Ξάνθη".

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: "Μετωπική. Αμετακίνητοι κυβέρνηση και... κατέχοντες τας οδούς. Σε αποκλεισμό πόλεων προχωρούν τώρα οι αγρότες".

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ: "Να αρθεί τώρα ο αποκλεισμός. 5.000 τρακτέρ μπλόκαραν την Ελλάδα. Ζητούνται καθαρές λύσεις κ. Σημίτη".

    ΤΑ ΝΕΑ: "Απειλούν αποκλεισμό έως τα Χριστούγεννα".

    ΝΙΚΗ: "Μπλόκα παντού. Γενικεύεται η αγροτική εξέγερση σε όλη τη χώρα".

    [2] Σύνοδος ΟΑΣΕ

    "Σύμφωνα με πληροφορίες της ΕΞΟΥΣΙΑΣ, ο Κ. Σημίτης προτίθεται να βολιδοσκοπήσει τον κ. Γκόρ (αν τελικά παραβρεθεί στη σύνοδο) ως προς τις προθέσεις της αμερικανικής πλευράς, σχετικά με τις ελληνοτουρκικές διαφορές, το Κυπριακό, αλλά και το είδος των πρωτοβουλιών που ετοιμάζεται να αναλάβει η κυβέρνηση των Ην. Πολιτειών. Παράλληλα, αν και ο κ. Ντεμιρέλ έχει διαμηνύσει οτι είναι ανοικτός σε συναντήσεις, μέλη της ελληνικής αποστολής διαβεβαίωναν οτι στην ατζέντα του Κ. Σημίτη δεν υπάρχει τέτοια συνάντηση. Δεν απέκλειαν ωστόσο την πιθανότητα να ανταλλαγεί ένας τυπικός χαιρετισμός μεταξύ των δύο, κάτι που επίσης είναι πιθανό να συμβεί με τον κ. Γκλιγκόροφ".

    [3] Τούρκοι εμπρηστές

    Το ΕΘΝΟΣ γράφει οτι "η Αγκυρα 'νίπτει τας χείρας' της για τη δράση των Τούρκων πρακτόρων εμπρηστών που βάσει οργανωμένου σχεδίου, βάζουν φωτιές στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, αλλά και σε άλλες περιοχές στρατηγικής σημασίας. Κατά την προχτεσινή τυχαία συνάντηση του Γ. Παπανδρέου με τον Τούρκο υφυπουργό Εξωτερικών Οϊμέν στο λόμπι κεντρικού ξενοδοχείου της Κωνσταντινούπολης, ο Ελληνας αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών διαμαρτυρήθηκε στον Τούρκο συνάδελφό του για τα όσα καταγγέλθηκαν απο στέλεχος της παρακρατικής οργάνωσης 'Γκρίζοι Λύκοι' οτι εκείνοι βάζουν τις φωτιές στην Ελλάδα. Ο Οϊμέν αποποιήθηκε τις όποιες ευθύνες που μπορεί να έχει η τουρκική κυβέρνηση και γνωστοποίησε στον Γ. Παπανδρέου οτι τις αμέσως επόμενες μέρες η τουρκική κυβέρνηση θα προβεί σε σχετική δήλωση , όπου θα υποστηρίζει οτι δεν διαθέτει πληροφορίες σχετικά με ενδεχόμενη εμπρηστική δραστηριότητα των 'Γκρίζων Λύκων' στην Ελλάδα και κυρίως δεν έχει η ίδια καμία ανάμειξη".

    "Σύμφωνα με πληροφορίες της ΕΞΟΥΣΙΑΣ, ο αναπληρωτής υπουργός εξωτερικών Γ. Παπανδρέου δήλωσε προ τον Οϊμέν οτι το θέμα δεν μπορεί να λήξει με μια δήλωση και ζήτησε απο τον Τούρκο υφυπουργό να ερευνηθούν σε βάθος και απο κάθε άποψη οι καταγγελίες αυτές, ώστε να γίνουν γνωστές όλες οι πτυχές της δράσης των 'Γκρίζων Λύκων' και της πιθανής σχέσης τους με πράξεις δολιοφθοράς επί ελληνικού εδάφους".

    [4] Κινητοποιήσεις αγροτών

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ γράφει οτι "το ναυάγιο των διαπραγματεύσεων με την άτολμη και ανάλγητη κυβέρνηση, επέφερε σκλήρυνση της στάσης των αγροτών. Εκλεισαν όλοι οι δρόμοι που συνδέουν τη Νότιο με τη Βόρειο Ελλάδα. Αγρότες της Πελοποννήσου απέκλεισαν την ΕΘνική Οδό Αθηνών-Πατρών, έξω απο το Αίγιο".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ αναφέρει οτι "Χριστούγεννα στους δρόμους θα κάνουν οι αγρότες... Οι πολύωρες διαπραγματεύσεις των κυβερνητικών παραγόντων με τους αγρότες ναυάγησαν!... Η πρόταση του υφυπουργού παρά τω πρωθυπουργώ κ. Πασχαλίδη για ολιγοήμερη ανακωχή εξαγρίωσε τους αγρότες της Θεσσαλίας, που έστησαν νέα οδοφράγματα παρά τις άσχημες καιρικές συνθήκες που επικρατούν στην περιοχή. Οι ουρές των αυτοκινήτων συμπληρώνουν την εικόνα στο οδικό δίκτυο Αθήνας-Θεσσαλονίκης".

    Σύμφωνα με τη ΝΙΚΗ, "αυτή η εξέγερση δύσκολα θα καμφθεί. Οι κινητοποιήσεις των αγροτών γενικεύονται σε όλη τη χώρα και αναδεικνύονται σε μείζον πολιτικό ζήτημα. Αργά το βράδυ η συντονιστική επιτροπή 'άδειασε' την πρόταση για συνάντηση, που διατύπωσε ο υπουργός Γεωργίας Στ. Τζουμάκας, ο οποίος βρίσκεται πλέον στο μάτι του κυκλώνα".

    Στο σχόλιό του το ΕΘΝΟΣ τονίζει οτι είναι "γνωστή και δοκιμασμένη η τακτική του αποκλεισμού των εθνικών οδών ως μέσου πίεσης για την ικανοποίηση των αιτημάτων του αγροτικού κόσμου. Αν όμως η κυβερνητική ανακολουθία δικαιολογεί πλήρως τον αγροτικό ξεσηκωμό εκείνο που σε καμιά περίπτωση δεν δικαιολογείται είναι η μορφή της κινητοποίησης και ειδικότερα ο αποκλεισμός του εθνικού δικτύου. Που ασχέτως του αν και κατά πόσον ενισχύει τη διαπραγματευτική θέση των απεργούντων, δεν παύει ν' αποτελεί μια πρακτική, η οποία στρέφεται ευθέως εναντίον των άλλων κοινωνικών τάξεων, λόγω των επιπτώσεων που έχει στο σύνολο σχεδόν των οικονομικών, και όχι μόνο δραστηριοτήτων, της χώρας".

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ ισχυρίζεται οτι "η ανίερη η συμμαχία άκρας Δεξιάς-κουκουέδων που έχει οχυρωθεί πίσω απο τα τρακτέρ των (δικαίως, εν μέρει) αγανακτισμένων αγροτών, αλλά και και των αδηφάγων μεγαλοαγροτών, ενισχύεται ύπουλα απο 'προεδρικούς', σκληρούς αντισημικούς του ΠΑΣΟΚ, που ελπίζουν σε φθορά του πρωθυπουργού".

    [5] ΗΠΑ - Ελλάδα - Τουρκία

    "Διάλογο Ελλάδας-Τουρκίας, έστω και έμμεσης μορφής, με αμερικανική διαμεσολάβηση, επιθυμεί η Ουάσιγκτον, όπως δήλωσε σε συνέντευξή του, που δημοσιεύτηκε χθες, ο πρέσβης των Ηνωμένων Πολιτειών στην Αθήνα Τόμας Νάϊλς. Στη συνέντευξή του προς την εφημερίδα "Καθημερινή", σημεία της οποίας αναδημοσιεύει η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ, ο κ. Νάϊλς τόνισε οτι η Ουάσιγκτον πιστεύει στην ανάγκη του ελληνοτουρκικού διαλόγου και είναι πρόθυμη να αναλάβει και πάλι διαμεσολάβηση, παρά το γεγονός οτι είχε επιχειρήσει ανάλογη προσπάθεια στις αρχές του έτους χωρίς επιτυχία. Παράλληλα, ο κ. Νάϊλς δήλωσε κατηγορηματικά οτι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν προωθούν 'μια συμφωνία-πακέτο στην Κύπρο και στο Αιγαίο' και πρόσθεσε οτι η αμερικανική πρωτοβουλία που βρίσκεται σε εξέλιξη για το Κυπριακό κινείται 'προς την κατεύθυνση μικρών Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης' για μείωση της εντάσεως ως βήμα για άμεσες διαπραγματεύσεις. Επίσης εξέφρασε σοβαρές αμφιβολίες εάν μια διαδικασία τύπου Ντέιτον μπορεί να εφαρμοστεί και στην Κύπρο. Σύμφωνα με τον Αμερικανό πρέσβη, οι συμφωνίες Λοζάννης, Παρισίων και Τουρκίας-Ιταλίας δεν υπόκεινται "σε επαναδιαπραγμάτευση ή αναθεώρηση".

    [6] ΝΑΤΟ - Στρατηγεία

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ γράφει οτι "μπορεί η ελληνική κυβέρνηση να έδωσε την συγκατάθεσή της για την ίδρυση του ΝΑΤΟϊκού στρατηγείου στην χώρα μας, ωστόσο έντονος συνεχίζει να είναι ο προβληματισμός στο Πεντάγωνο και το υπουργείο Εξωτερικών".

    [7] Σύνοδος ΟΑΣΕ

    ΤΑ ΝΕΑ γράφουν οτι "τα ελληνοτουρκικά, το Κυπριακό αλλά και η Διακυβερνητική Διάσκεψη θα είναι τα κύρια θέματα συζήτησης του Πρωθυπουργού Κ. Σημίτη και του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών Γ. Παπανδρέου με τους ομολόγους τους , στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ), η οποία άρχισε σήμερα το πρωί στη Λισσαβόνα. Στο πλαίσιο αυτό η κυπριακή πλευρά θεωρούσε βέβαιη μια συνάντηση εκπροσώπων της Κύπρου, της Ελλάδας και των ΗΠΑ για το Κυπριακό. Πρώτον, να συναντήσει κατά τη διήμερη παραμονή του στη γραφική πορτογαλική πρωτεύουσα Ευρωπαίους και Βαλκάνιους ηγέτες, λίγες ημέρες πριν απο την επίσκεψή του στο Δουβλίνο όπου θα γίνει η Σύνοδος Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Θέλει ν'ανταλλάξει απόψεις αλλά και να προωθήσει τις θέσεις του για τα ελληνοτουρκικά, το Κυπριακό, τα Σκόπια και τα γενικότερα θέματα της σύγκλισης εν όψει της Διακυβερνητικής. Δεύτερον, ετοιμάζεται με την ομιλία του (αύριο) μπροστά σ'ένα ακροατήριο 55 ηγετών της Ευρώπης, της Βορείου Αμερικής και της Απω Ανατολής να δώσει το στίγμα της εξωτερικής πολιτικής της χώρας: 'Θεσμός-κλειδί ο ΟΑΣΕ', 'συνεργασία και σταθερότητα στην Ευρώπη', 'κατάρτιση νέου χρυσού κανόνα συνύπαρξης των λαών', 'πρωτοβουλίες για ειρήνευση σε καυτές περιοχές', 'συνεργασία με μεσογειακές χώρες', 'σεβασμός των αποφάσεων του Ελσίνκι και της Χάρτας του Παρισίου'."

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ προσθέτει οτι "ο κ. Σημίτης θα ζητήσει απο τον ΟΑΣΕ να παίξει "μοναδικό ρόλο σε περιπτώσεις κρίσεως και διενέξεων με σκοπό την αποφυγή συγκρούσεων", να κάνει "πλήρη χρήση των θεσμών που διαθέτει για τις διαδικασίες ειρήνευσης" και η ειρηνευτική συνεύρεση των λαών της Ευρώπης να συνδυάζεται πάντα με το "σεβασμό της εδαφικής ακεραιότητας και της μη επέμβασης στα εσωτερικά των κρατών". Αναφορές όμως περισσότερο θεωρητικές αφού ο ΟΑΣΕ δεν έχει καν "νομική προσωπικότητα" τα κείμενά του έχουν μόνο πολιτική αξία και τελικά ο ισχυρός οργανισμός στην πράξη δεν είναι άλλος απο το ΝΑΤΟ".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ αναφέρει οτι "η Ελλάδα θεωρεί θεμελιώδη κείμενα την Τελική Πράξη του Ελσίνκι και τη Χάρτα των Παρισίων και αυτά πρέπει να αποτελέσουν τη βάση του διαλόγου για την ισχυροποίηση του καθεστώτος ασφάλειας και σταθερότητας της Ευρώπης. Τα κράτη-μέλη του ΟΑΣΕ πρέπει να μπορούν να χρησιμοποιούν τους μηχανισμούς και θεσμούς για την ειρήνευση σε περιοχές που υπάρχουν διενέξεις. Η Ελλάδα στηρίζει την πολιτική της , στο χώρο της νοτιοανατολικής Ευρώπης, στο σεβασμό της εδαφικής ακεραιότητας και της μη επέμβασης. Και τονίζει οτι τα όποια προβλήματα πρέπει να επιλύονται μέσα απο τις αρχές του διεθνούς δικαίου και των διεθνών συμφωνιών".

    [8] Συνέντευξη Τζουμάκα

    "Δεν θεωρώ οτι οι αγρότες υποκινούνται. Λέω οτι είναι οργανωμένοι απο συγκεκριμένες πολιτικές και κοινωνικές ομάδες", τονίζει σε συνέντευξή του ΣΤΑ ΝΕΑ ο υπουργός Γεωργίας Στέφανος Τζουμάκας. Ο κ. Τζουμάκας υπογραμμίζει οτι οι πόρτες του υπουργείου του είναι πάντοτε ανοιχτές για διάλογο, επισημαίνει οτι, "αν δεν ήμασταν στην Ευρωπαϊκή Ενωση το βαμβάκι θα είχε 100 δραχμές, όπως στις γειτονικές χώρες και όχι 280 δραχμές που έχει σήμερα" και δηλώνει οτι "δεν υπάρχει θέμα απόσυρσης του νομοσχεδίου για την ασφάλιση αφού αποτελεί απαίτηση όλων των οργανώσεων. Επίσης αναφέρει οτι για τη ρύθμιση των χρεών ύψους 350 δισεκατομμυρίων δραχμών έχει ήδη συσταθεί επιτροπή με συμμετοχή και αγροτών για να υποβάλει σχέδιο. Νομοσχέδιο προβλέπει ρύθμιση και για τα 150 δισεκατομμύρια δραχμές χρέη των συνεταιρισμών. Τέλος, για την ενίσχυση των 40 δραχμών ανά κιλό βαμβάκι, σύμφωνα με τον κ. Τζουμάκα, άρχισε ήδη η εκταμίευση ενώ η καθυστέρηση που παρατηρήθηκε οφείλετο στην απεργία στον Οργανισμό Βάμβακος.

    [9] ΔΕΕ - Ελλάδα

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ γράφει οτι "οι εργασίες της 42ης τακτικής συνόδου της κοινοβουλευτικής συνέλευσης της Δυτικοευρωπαϊκής Ενωσης (ΔΕΕ), που αρχίζουν σήμερα στο Παρίσι, έχουν ειδικότερο ενδιαφέρον γιατί αυτή τη φορά περιλαμβάνουν μια σειρά απο εκθέσεις-εισηγήσεις με θέμα την Τουρκία και παράλληλες αναφορές στην Ελλάδα και στην Κύπρο. Οι επίμαχες εκθέσεις επανατοποθετούν εν όψει της διεύρυνσης του ΝΑΤΟ και της ΕΕ και των διεργασιών προσέγγισης μεταξύ του ΝΑΤΟ και της ΔΕΕ, το θέμα της αναβάθμισης του καθεστώτος των συνδεδεμένων μελών και της εξομοίωσής τους με τα πλήρη μέλη. Υπαινίσσονται άμεσα ή έμμεσα την Τουρκία και προβάλλουν τη σημασία του γεωστρατηγικού της ρόλου και τον κεντρικό ρόλο που ασκεί στην ασφάλεια της Ευρώπης".
    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.00 run on Monday, 2 December 1996 - 10:07:04