Visit the Sites Mirrored on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 96-11-12

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: "Greek Press & Information Office, Ottawa Canada" <grnewsca@sympatico.ca>

ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΑΘΗΝΑΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 12/11/1996


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ
  • [2] Προϋπολογισμός
  • [3] Κυπριακό
  • [4] Ελληνοτουρκικά
  • [5] Τουρκία - ΕΕ
  • [6] Νέα Δημοκρατία
  • [7] Χρηματιστήριο
  • [8] Εξοπλισμοί
  • [9] Τουρκία - Πυρηνικά

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

    Αθήνα, Ελλάδα, 12/11/1996 (ΑΠΕ)

    Οι εξελίξεις στο Χρηματιστήριο, οι αντιπαραθέσεις στη Νέα Δημοκρατία, οι ελληνοτουρκικές σχέσεις, το Κυπριακό και ο προϋπολογισμός είναι από τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού Τύπου.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Μαζί τις νύχτες! Σπυρόπουλος-Δήμητρα διαψεύδουν τις ... διαψεύσεις τους".

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: "Σπέσιαλ θάνατος από νέο ναρκωτικό. Κυκλοφορεί σε μπαρ της Αθήνας".

    Η ΑΥΓΗ: "Υπερβολική δόση καταστολής. Αναχρονιστικές αντιλήψεις για τα ναρκωτικά".

    ΑΥΡΙΑΝΗ: "Στο σκαμνί τώρα η Μιμή. Ο εισαγγελέας ερευνά τα αίτια του θανάτου του Ανδρέα".

    ΕΘΝΟΣ: "600 νεκροί φέτος από ναρκωτικά. Διπλασιάστηκαν οι χρήστες".

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: ""Πολεμικό" το Πολιτικό Συμβούλιο. Ενώ δεν προσέρχεται ο Μητσοτάκης, ο Εβερτ μετατρέπει σε ...".

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: "Στον αέρα τα λεφτά του κοσμάκη".

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Αγωνία για Ομόλογα - Αμοιβαία. Νέες πληγές από την κομπίνα στο Χρηματιστήριο".

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: "Ωνάσειο 2. Κόντρα Κρεμαστινού με ομοιοπαθητικούς. Ο εισαγγελέας μελετά τις δύο συνεντεύξεις".

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ: "Τολμηρά μέτρα Σημίτη για την οικονομία. Ανακοινώνονται σήμερα οι αποφάσεις για προϋπολογισμό".

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: "Υπό την απειλή επεκτάσεως της κρίσης του Χρηματιστηρίου. Καταβάλλονται εναγώνιες προσπάθειες να επαναλειτουργήσει αύριο".

    Ο ΛΟΓΟΣ: "Αποβολή στα "κακά παιδιά". Αναμένονται οι μηνύσεις Χαρδαβέλλα - οικογένειας Καραγιαννοπούλου".

    ΤΑ ΝΕΑ: "Για κλάματα έκαναν το Χρηματιστήριο".

    ΝΙΚΗ: "Παρκόμετρα σε Ομόνοια - Κυψέλη - Παγκράτι. Πυροτέχνημα η αναστολή της επέκτασης".

    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: "Εισαγγελέα στέλνουν κυβέρνηση - εργοδοσία. Εντολή για δίωξη ενάντια σε εργαζόμενους και συνδικαλιστές".

    [2] Προϋπολογισμός

    Τα ΝΕΑ γράφουν ότι "τον αναπτυξιακό και κοινωνικό χαρακτήρα του προϋπολογισμού επιχειρεί να αναδείξει τώρα η κυβέρνηση, καθώς από σήμερα αρχίζει ο τελευταίος κύκλος συνεδριάσεων των κυβερνητικών και κομματικών οργάνων για τη διαμόρφωση της οικονομικής πολιτικής. Αξίζει να σημειωθεί ότι τις αποφάσεις θα ανακοινώσει ο ίδιος ο Πρωθυπουργός, Κ. Σημίτης ή το Σάββατο ή στις αρχές της επόμενης εβδομάδας. Η κυβέρνηση, όπως τόνιζε χθες στενός συνεργάτης του Πρωθυπουργού, επιδιώκει την κατάρτιση ενός προϋπολογισμού "χρυσών τομών" ο οποίος "θα αποφεύγει τη σκληρή λιτότητα, αλλά και τον λαϊκισμό που δεν εξυπηρετούν τους μακροπρόθεσμους στόχους της ανάπτυξης και του εκσυγχρονισμού".

    [3] Κυπριακό

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ γράφει ότι "ο Πρόεδρος Κληρίδης συναντήθηκε χθες με τον Βρετανό ύπατο αρμοστή Ντέϊβιντ Μάντεν στο πλαίσιο της προετοιμασίας της επισκέψεως του υπουργού Εξωτερικών Μ. Ριφκιντ στην Κύπρο. Ο κ. Μάντεν είπε ότι δεν έχει καθοριστεί ακόμη η ημερομηνία της επισκέψεως του κ. Ριφκιντ αλλά θα γίνει σίγουρα πριν από τα Χριστούγεννα. Πρόκειται για μια επίσκεψη προσέθεσε, σε μια σημαντική περίοδο που στοχεύει να ενισχύσει την προπαρασκευαστική διαδικασία με στόχο την επίτευξη ουσιαστικής προόδου στο Κυπριακό το πρώτο εξάμηνο του 1997".

    Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ "οι Τούρκοι σχεδιάζουν και πάλι κάποιους ελιγμούς στην προσπάθειά τους να πείσουν ότι είναι "συνεργάσιμοι" και διαλλακτικοί. Ενδεικτική είναι η πρόταση Ντενκτάς προς το Βρετανό ειδικό αντιπρόσωπο Ντ. Χάνι με την οποία αποδέχεται επιστροφή Ελληνοκυπρίων προσφύγων στα κατεχόμενα, αφού πρώτα "κοσκινίσει" τις αιτήσεις που θα υποβληθούν".

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ αναφέρει ότι "προκλητικά εμμένει στις γνωστές της θέσεις για το Κυπριακό η Αγκυρα, ενώ την ίδια ώρα η αμερικανική κυβέρνηση στέλνει στη Λευκωσία ομάδα αξιωματούχων των υπουργείων Εξωτερικών και Αμυνας για διαβουλεύσεις με τον Κύπριο Πρόεδρο, Γλ. Κληρίδη και τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, Ρ. Ντενκτάς. Ο Τούρκος πρωθυπουργός, Ν. Ερμπακάν δήλωσε πως στην Κύπρο "υπάρχουν δυο ξεχωριστά κράτη" και ότι το Κυπριακό αποτελεί μια από τις σημαντικότερες υποθέσεις για την Τουρκία".

    [4] Ελληνοτουρκικά

    Ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ τονίζει ότι "η δημιουργία κλίματος έντασης στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, αξιοποιείται από την Αγκυρα στην προσπάθεια της να ρυμουλκήσει την Αθήνα σε έναν εφόλης της ύλης ελληνοτουρκικό διάλογο. Για τη δημιουργία αυτού του κλίματος εκτός από την Τουρκία εργάζονται οι άλλες δυνάμεις οι οποίες πρωτοστατούν στις προσπάθειες για τη διευθέτηση των ελληνοτουρκικών διαφορών μέσα από έναν εφόλης της ύλης διάλογο".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ αναφέρει ότι "Σενάριο ελληνοτουρκικής σύρραξης στην Κύπρο ή το Αιγαίο, επεξεργάστηκε μεταξύ άλλων το διεθνές σεμινάριο του αμερικανικού ινστιτούτου στρατηγικών ερευνών "Rand Corporation" και του ιταλικού κέντρου στρατιωτικών μελετών που έγινε πρόσφατα στη Ρώμη. Αυτό αποκάλυψε ο γνωστός Τούρκος αρθρογράφος και αναλυτής Αχμέντ Αλι Μπιράντ, που συμμετείχε στη συνάντηση επισημαίνοντας ότι για πρώτη φορά μετά το 1974 η Κύπρος μπήκε σε ένα εν δυνάμει πεδίο σύγκρουσης που θα οδηγούσε σε καταστροφική πολεμική σύρραξη την Ελλάδα και την Τουρκία".

    Σύμφωνα με τον ΛΟΓΟ "την Κάλυμνο και τις βραχονησίδες Ιμια θέλει να επισκεφθεί συνεργείο τουρκικού τηλεοπτικού σταθμού - σύμφωνα με πληροφορίες πρόκειται για το Σόου TV - ο οποίος για το σκοπό αυτό όμως δεν έχει ζητήσει και επίσημα την άδεια του υπουργείου Τύπου και ΜΜΕ. Το σίγουρο είναι πάντως - όπως εκτιμούν αξιωματούχοι του Πενταγώνου - ότι "οι Τούρκοι δεν απέκτησαν ξαφνικά τουριστικό ενδιαφέρον για τα νησιά μας" και ως εκ τούτου η απλή αυτή επιθυμία του τουρκικού τηλεοπτικού σταθμού θεωρείται ότι ίσως να μην είναι καθόλου "αθώα".

    "Η Τουρκία είναι έτοιμη να καθίσει στην τράπεζα των διαπραγματεύσεων, όμως γι' αυτό χρειάζεται συνομιλητής", φέρεται να δήλωσε ανώτατος Τούρκος κρατικός αξιωματούχος στο διευθυντή εξωτερικών ειδήσεων της εφημερίδας "Σαμπάχ" Σεντάτ Σέρτογλου, γράφει η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ. Σύμφωνα με τον εν λόγω αξιωματούχο, η Τουρκία πρέπει να επιλύσει όχι μόνο το Κυπριακό, αλλά και όλες τις διαφορές της με την Ελλάδα, διότι έχει επέλθει ο καιρός. Διαμηνύει ότι πρέπει να υπάρξει "άνοιξη στις σχέσεις Αγκυρας - Αθήνας στο κατώφλι της 3ης χιλιετίας".

    [5] Τουρκία - ΕΕ

    Το ΕΘΝΟΣ με τίτλο "Παρέμβαση Σπρίνγκ υπέρ της Τουρκίας. Κρίσιμη συνεδρίαση των 15 ΥΠΕΞ στις 25 Νοεμβρίου" γράφει ότι "Το ζήτημα της επανενεργοποίησης των σχέσεων Ευρωπαϊκής Ενωσης - Τουρκίας δεσμεύτηκε ότι θα θέσει στο συμβούλιο των 15 υπουργών Εξωτερικών στις 25 Νοεμβρίου ο Ιρλανδός προεδρεύων. Ο κ. Ντικ Σπρινγκ αφού διευκρίνισε ότι οι σχέσεις αυτές σήμερα βρίσκονται σε ύφεση, τόνισε ότι θα επιχειρηθεί να ξεπεραστούν τα προβλήματα, επισημαίνοντας ότι αντιλαμβάνεται πλήρως το άγχος της Τουρκίας. Αφορμή για τις δηλώσεις αυτές του κ. Σπρίνγκ έδωσε η συνάντηση που είχε το Σαββατοκύριακο με την κυρία Τσιλέρ στην Κωνσταντινούπολη".

    [6] Νέα Δημοκρατία

    Το ΕΘΝΟΣ γράφει ότι "την ομπρέλα του Πολιτικού Συμβουλίου, απόντος όμως του Κ. Μητσοτάκη, αλλά και χωρίς τη σύμφωνη γνώμη του Γ. Σουφλιά, θα επιχειρήσει να εξασφαλίσει σήμερα ο Μ. Εβερτ προκειμένου να σταματήσει τα πυρά , που δέχεται καθημερινά από τους εσωκομματικούς του αντιπάλους. Η εσωκομματική αντιπολίτευση καλεί τον κ. Εβερτ είτε να παραιτηθεί πριν από το Συνέδριο από την ηγεσία της ΝΔ είτε να δεσμευτεί ότι δεν θα είναι εκ νέου υποψήφιος. Ο κ. Εβερτ θα ζητήσει εξουσιοδότηση για πειθαρχικά μέτρα στο εξής, με το σκεπτικό ότι οι διαφωνούντες παραβιάζουν απόφαση του τελευταίου Πολιτικού Συμβουλίου για ήρεμη πορεία της ΝΔ προς το Συνέδριο, ενώ παράλληλα θεωρεί ότι με τη στάση τους ακυρώνουν την αντιπολιτευτική τακτική του κόμματος".

    [7] Χρηματιστήριο

    Η ΑΥΓΗ αναφέρει ότι "κρίση διαρκείας συνταράσσει το Χρηματιστήριο, όπου δεκάδες χιλιάδες μικροεπενδυτές είχαν εναποθέσει τις ελπίδες τους για μεγαλύτερα κέρδη και τώρα διαπιστώνουν ότι ο ... αέρας σκορπά τις προσδοκίες τους, τουλάχιστον προς το παρόν".

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ γράφει ότι απρόβλεπτες διαστάσεις λαμβάνει πλέον η χρηματιστηριακή κρίση, καθώς μέχρι αργά χθες το βράδυ δεν είχε καταστεί σαφές πως θα αντιμετωπιστεί το πρόβλημα και δεν είχε ξεκαθαριστεί πότε και με ποιους όρους θα επαναλειτουργήσει η Σοφοκλέους. Η κυβέρνηση δια του υπουργού Εθνικής Οικονομίας, Γ. Παπαντωνίου, πιέζει για την ταχύτερη αν είναι δυνατόν και σήμερα, επανάληψη των συναλλαγών, φοβούμενη και επικαλούμενη επέκταση της κρίσης στο σύνολο του χρηματοπιστωτικού τομέα. Επιδιώκει τη λειτουργία της αγοράς μέσω των κρατικών χρηματιστηριακών εταιριών οι οποίες όμως δεν φέρονται διατεθειμένες να εκτελέσουν "τυφλές" πράξεις. Οι χρηματιστές από την πλευρά τους επιμένουν να παραμείνει κλειστό το Χρηματιστήριο μέχρι να καλυφθούν πλήρως τα ελλείμματα τίτλων και χρημάτων των χρηματιστηριακών εταιριών προς το Αποθετήριο και να επανακτηθεί έτσι η αξιοπιστία στις συναλλαγές. Οι χρηματιστές θεωρούν ότι αν επιχειρηθεί σήμερα η επαναλειτουργία του Χρηματιστηρίου θα δοθεί ευκαιρία συγκάλυψης του σκανδάλου".

    Σύμφωνα με τον ΑΔΕΣΜΕΥΤΟ ΤΥΠΟ "να λειτουργήσει αναμένεται σήμερα το Χρηματιστήριο - με λιγότερες ίσως χρηματιστηριακές εταιρίες - και, εκτός απρόοπτου, παρά το χθεσινό αλαλούμ στην χρηματιστηριακή αγορά, όπου παρά τις αγωνιώδεις κυβερνητικές προσπάθειες να λειτουργήσει το Χρηματιστήριο, αυτό δεν κατέστη δυνατό. Στο "μάτι του κυκλώνα" βρέθηκαν χθες οκτώ ακόμη χρηματιστηριακές εταιρίες, οι οποίες είχαν συναλλαγές με τη ΔΕΛΤΑ και βρέθηκαν ακάλυπτες. Τρεις ακόμη εταιρίες βρέθηκαν στον "κύκλο των συναλλαγών", οι οποίες δεν είχαν προλάβει να καταβάλουν χρήματα".

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ ισχυρίζεται ότι είναι "επί ξύλου κρεμάμενη πλέον η ελληνική χρηματιστηριακή αγορά. Ωρα με την ώρα οι εξελίξεις παίρνουν τις διαστάσεις χιονοστιβάδας και απειλούν να συμπαρασύρουν άλλες χρηματιστηριακές εταιρίες εκτός από τη ΔΕΛΤΑ ενώ οι μικροεπενδυτές είναι ανάστατοι και δεν γνωρίζουν ακόμη πως θα καλυφθούν από το "κανόνι" της ΔΕΛΤΑ ή πιθανά νέα μελλοντικά "κανόνια".

    [8] Εξοπλισμοί

    Η ΝΙΚΗ γράφει ότι "το εξοπλιστικό πρόγραμμα των ενόπλων Δυνάμεων μπαίνει αύριο κάτω από το μικροσκόπιο του ΚΥΣΕΑ, το οποίο και θα το εγκρίνει προκειμένου να αρχίσει η πορεία υλοποίησης του. Ειλημμένες είναι οι αποφάσεις για το είδος των εξοπλισμών, οι ποσότητες όμως δεν έχουν οριστικοποιηθεί, αφού παρά τις περί του αντιθέτου δηλώσεις του υπουργού Εθνικής Αμυνας εκκρεμεί ακόμα το τελικό ύψος του προγράμματος. Ο Ακης Τσοχατζόπουλος φέρεται να διαφωνεί με τον περιορισμό της δαπάνης στο 1,5 ως 2 τρισεκατομμύρια και να αντιπροτείνει τη διάθεση 3 τρισ. με χρόνο αποπληρωμής τα 7 χρόνια. Αλλες πληροφορίες αναφέρουν ότι δεν αποκλείεται να αποφασιστεί επέκταση του προγράμματος στα 10 χρόνια και τα 6 τρισεκατομμύρια αν και το ενδεχόμενο αυτό θεωρείται από οικονομικούς κύκλους ως ιδιαίτερα "ριψοκίνδυνο".

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ προσθέτει ότι "Η αεροπορία αναμένεται να λάβει τη μερίδα του λέοντος. Εκτός των 40 αεροσκαφών F-16 block 50, τα οποία αναμένεται να παραληφθούν μέσα στο 1997, η αεροπορία προτείνει την αγορά 60 ακόμη μαχητικών αεροσκαφών τρίτης γενιάς την αναπλήρωση των "χαμένων" Μιράζ 2000 και την αναβάθμιση μέρους των αεροσκαφών δεύτερης γενιάς τύπου Φάντομ. Εκτός αυτών στο πρόγραμμα της αεροπορίας εντάσσονται και οι αγορές πυραυλικών συστημάτων τύπου Πάτριοτ ή των αντίστοιχων ρωσικών S-300, πυραύλων τύπου ATACMS, συστημάτων νυχτερινής σκόπευσης ελικοπτέρων, συστημάτων ηλεκτρονικού πολέμου κλπ. Για το Πολεμικό Ναυτικό πρώτη προτεραιότητα είναι η απόκτηση τεσσάρων υποβρυχίων, η ολοκλήρωση από τα ελληνικά ναυπηγεία των φρεγατών ΜΕΚΟ, η κατασκευή δυο νέων πυραυλακάτων, η απόκτηση δυο μεταχειρισμένων φρεγατών από το αμερικανικό ναυτικό, ηλεκτρονικών συστημάτων, πυραύλων διαφόρων τύπων κ.α. Τέλος για το στρατό ξηράς προτείνεται η αγορά τεθωρακισμένων, αντιπυραυλικών συστημάτων, όλμων και πολλαπλών εκτοξευτών. Ιδιαίτερο κομμάτι στο νέο εξοπλιστικό πρόγραμμα αποτελεί και η δημιουργία αυτόνομου τηλεπικοινωνιακού δικτύου σύγχρονου τύπου, αυστηρά για τις Ενοπλες Δυνάμεις".

    [9] Τουρκία - Πυρηνικά

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ γράφει ότι "καταγγελία για τα πυρηνικά στην Τουρκία χθες με αφορμή την επίσκεψη της ουκρανικής αντιπροσωπείας στην Αθήνα, ο υπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε στο θέμα του πυρηνικού εργοστασίου που χτίζεται στην Τουρκία και όπως κατήγγειλε ο κ. Πάγκαλος δεν πληροί τους σύγχρονους κανόνες ασφαλείας καθώς χρησιμοποιείται υποβαθμισμένη τεχνολογία".
    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.00 run on Tuesday, 12 November 1996 - 11:31:25